![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Jak zorganizowac czas przed ślubem?HELP
Powiem Wam szczerze, że mnie jakoś wena twórcza względem ślubu opuściła.
Tak jak na początku byłam pełna optymizmu, miałam wizję stworzenia (Boziu kochana, jak to brzmi ![]() Kiedyś tam załączyłam sobie suwaczek ślubny na pulpit i za każdym razem, gdy na niego patrzę, ogarnia mnie jakaś taka złość i bezsilność jednocześnie ![]() Podczytuję niektóre wątki z pomysłami na kolor przewodni czy bukiety i wiem, że ja czegoś takiego nie zrobię. Nie stać mnie- to raz. To znaczy jest to stwierdzenie trochę na wyrost, bo będziemy mieli ślub w wymarzonym kościółku, wesele na 70 osób w fantastycznej sali, z fajnym zespołem, a uzdolniony i profesjonalny kamerzysta uwieczni to wszystko jak dzieło sztuki... A dwa- nigdy nie miałam ochoty na sztuczność w tym dniu, dlatego nadmierna wymyślność w tej kwestii mnie odrzuca. Jakoś przestało mnie to wszystko cieszyć i brakuje pomysłów na cokolwiek. Może te 240 dni do ślubu wywołały jakiś kryzys ![]()
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-10-13 o 21:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
No i już dziewczyny troszkę ruszyły te moje przygotowania
![]() ![]() ![]() ![]() Dziewczyny ja to strasznie jestem już podekscytiwana tym wszytskiem! Nieraz jak obudzę się nad ranem i pomyślę o tym jedynym dniu to już zasnąć nie mogę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
znam to ewula, masakra jakaś, mieliśmy teraz chyba 5 wesel i po prostu jak na niektórych widziałam różne rzeczy, które my chcieliśmy mieć, to od razu szukałam zamienników.... Ale po ostatnim weselu po prostu nie mogłam spać całą noc....... Wesele na pokaz, czego tam nie było, po prostu kosmos..... Nie mam zielonego pojęcia, jak im się udało takie COŚ zorganizować, no ale centralnie bezsenną noc miałam......
Niusia, a ile przed zakładałaś aparat??? Bo ja dopiero zdjęłam, a nosiłam 3 lata..... Także, żebyś się wyrobiła z tym ![]()
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny mam jeszcze pytanie odnośnie nauk przed małżeńskich...
bo u mnie w parafii trwają one 8 tygodni!!! A jakby tego było mało to są one w SOBOTY o 11.00 ![]() Edytowane przez ewula87 Czas edycji: 2011-10-14 o 10:53 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
hej, a w innych parafiach??? My byliśmy na naukach, które trwały tylko 3 dni, po jakieś 2godzinki, w tym już czuwanie dla narzeczonych, no i raz tylko poradnia przedmałżeńska, ale znowu koleżanka brała ślub w katedrze w Gliwicach i tam musieli chodzić przez 3 miesiące co tydzień w środy...... Musicie się zorientować, jak to wygląda gdzie indziej, i czy jeżeli zrobicie gdzie indziej, czy Wam to zaakceptują.....
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
To prawda, warto dowiedzieć się jak wygląda kwestia nauk w innych parafiach. Nam ksiądz nauki dostosowuje do naszych możliwości czasowych (on się dopasowuje).
ewula87, gratuluję ![]() ![]()
![]() |
#67 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() No właśnie podobno w którejś parafii w Warszawie jest możliwość takich nauk jedno dniowych. Polega to na tym, że jest się tam jeden cały dzień i wszystko i ciągu tego dnia wszystko się załatwia, co prawda kosztuje to 80 złoty od osoby ale nam i tak bardziej opłaca się to niż rezygnacja mojego TŻ z 8 sobót w pracy. Podobno też moi znajomi którzy biorą ślub w tej parafii co my mają tak zrobić tylko muszę ich zapytać jak przekazali to księdzu i co on na to. bo jest trochę problematyczny człowiek ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Byliśmy świadomi, że nasz proboszcz robiłby problemy, a do tego musielibyśmy co tydzień w sobotę wędrować na nauki. Jakby pracy nie było ![]() Fakt, lepiej zapłacić i mieć to za sobą.
![]() |
![]() |
#69 |
Zadomowienie
|
LadyWhisper zalozylam aparat w sierpniu tego roku dopiero
![]() doktor mi pow ze bede nosila 1,5-2lata. Mam zalozony bezligaturowy i podobno szybciej prostuje wiec mam nadzieje go sciagnac do 2 lat ![]() 1 babce podobno po roku i 3mcach sciagnal taki jak moj wiec tez mniej wiecej na to licze ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
stokrotka228 ja dokładniej miałam tak w dwóch salonach
Jeden koło pksów jak się idzie Pod papugi a drugiego nazwy nie pamietam ![]() Nie mam pamieci do nazw ![]() A Ty w którym tak miałaś?
Tylko kobieta potrafi jednego dnia powiedzieć proszę, dziękuję, przepraszam, jesteś świnią, nienawidzę Cię, wybacz, kocham Cię i żegnaj Mój mąż będzie miał zaje*istą żonę ![]() Nie jestem idealna,ale idealnie sobie z tym radzę
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Kolejne załatwienia za nami
![]() ![]() Jestem taka szczęśliwa dziewczyny!!! ![]() A jak tam u Ciebie asienka_1005?? No i oczywiście u reszty dziewczyn?? Rusza się coś?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
To w jakim czasie ktos załatwia rzeczy dotyczące ślubu zależy tylko od tego jak bardzo mu zależy na wiekszych i mniejszych szczegółach. My konkretną decyzje o ślubie podjelismy w kwietniu tego roku i odrazu zabralismy sie do zaklepywania podstawowych rzeczy tzn:
1. sala 2. orkiestra 3. fotograf 4. kamerzysta 5. kucharka Ślub mamy 22.09.2012r. A to wszystko mieliśmy załatwione już do końca kwietnia ![]() Jakiś miesiąc temu TŻ zaklepał nam w kościele termin i godzinke ślubu ![]() Co do reszty...juz dłuższy czas czytam forum i zapisuje to co ważniejsze ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 14:27 ---------- Poprzedni post napisano o 14:14 ---------- Proponuje już sie za to zabrać...Ja tez pousuwalam i teraz sie modle zeby sie szyko to zagoilo:/ Nigdy nie wiadomo jak sie bedzie boilo, no i przede wszystkim po usunieciu jeszcze chodzisz tydzien z tymi szwami ![]()
![]() |
#73 | |||
Konto usunięte
|
My zorganizowaliśmy swój ślub i niewielkie przyjęcie w 10 miesięcy
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
w mojej fantastycznej wsi nikogo nie było na naukach, więc po prostu dla nas ich nie organizował, wysłał nas po prostu dalej
![]() my dzisiaj załatwiliśmy obrączki, odbiór za jakieś 2tygodnie ![]() ![]()
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() a usuwalas moze z twarzy? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ewula87, fajnie, że tak wszystko Wam się ruszyło. I jaka zadowolona ![]()
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-10-16 o 16:41 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
Ludzie różnie reagują i nie rozumieją, że my kobiety musimy mieć wszystko idealnie poukładane
![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
ja kupiłam na początku lipca, a mamy wesele w kwietniu
![]() ![]() ![]()
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
A to ja się pochwalę
![]() Korzystając z okazji, że w niedzielę kończę popołudniówki, wybieramy się z moją Mamą i Siostrą w poniedziałkowe wolne (nareszcie wolne!), aby przejść się po salonach i obejrzeć co nieco ![]() ![]() ![]() W ogóle to przecieram oczy ze zdumienia... Spojrzałam sobie dziś na suwaczek na moim pulpicie, a tam 7 miesięcy i 19 dni do ślubu ![]() ![]()
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-10-21 o 11:08 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
My robiliśmy nauki u księży Pallotynów w Warszawie na Skaryszewskiej. Trwało to jeden dzień i kosztowało 90 zł od osoby. Do tego należy zrobić jeszcze 2 h w poradni. Z tego co się nasłuchałam od znajomych jak ich nauki wyglądały to my mieliśmy farta ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Asienka, i jak mierzenie??? Znalazłaś już coś??? Moja wymarzona była chyba dopiero czterdziestą przymierzoną suknią, więc się nałaziłam :/ ale od razu wpłaciłam zaliczkę, a już straciłam nadzieję, że cokolwiek znajdę!!! Wiedziałam, że będą problemy ze mną i kieckami, dlatego też tak wcześnie zaczęłam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Powiem Wam tylko dziewczyny, że dziwi mnie że tak szybko wszystko załatwiacie, ale rozumiem, że to też może zależeć od miasta
![]() ![]() Mój kolega brał teraz ślub kościelny, wszystko zorganizowali w 3 miesiące.
![]() |
#85 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:57 ---------- Cytat:
![]() Także ja uważam, że to zależy nie tylko od miasta, ale i gotówki. Bo sala chociażby w naszym wypadku to 160 zł/os. Teraz my sobie tak czysto teoretycznie dzwonimy (umowę na swoją mamy już od lutego)i pytamy z ciekawości co i ile. I naprawdę przez ostatnie miesiące cena w różnych salach nie jest mniejsza niż 200- 220 zł/ os.
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
My bierzemy ślub 25 sierpnia 2012. Zaczęliśmy od daty, potem był ksiądz, sala, zespół, kamerzysta i fotograf hehehe. Wszystko nam gładko poszło. Właściwie w 2 tyg to załatwiliśmy.
Ksiądz zawołał za ślub 600zł ale na pytanie mojego TŻ odpowiedział, że sakramenty są za darmo a żona jest bezcenna hahaha. Pojęcia nie mam kiedy szukać sukienki i zamawiać fryzjerkę i kosmetyczkę. Najbliższe salony z sukniami mam w Lublinie i chyba udam się do Lisa Ferrera, mają cudne suknie. Szukałam zaproszeń ale im więcej ich oglądam tym bardziej żadne mi się nie podobają, a niektóre muszę wysłać już w styczniu bo zapraszam rodzinę z zagranicy. Ogólnie to ogarnia mnie stres jak myślę o ślubie hihihi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
Nasze nauki przedmałzeńskie trwały jeden dzień (od 10.00-15.00) Było zabawnie, z poczuciem humoru i przydatnymi radami. Na dodatek na zaświadczeniu widniała informacja, że na kursie zaliczona zostaje poradnia. Płaciliśmy coś ok 100-150 zł. Chcieliśmy iść na początku na nauki do Pallotynów, ale ciężko było się zapisać - ciągle brakowało miejsc. :/ Nasze nauki były w Warszawie w parafii św. Wojciecha.
Aha i dziewczyny przy organizaowaniu ślubu pamiętajcie o zdrowym rozsądku. Bo obecnie można zarówno z ceremonii jak i z wesela zrobić piękny cyrk. Sama niedawno przez to przechodziłam - jest tyle ofert, tyle udziwnień, tyle "atrakcji" ze czasami tak te wesela są tym przeładowane, ze nie ma czasu na zabawę. Cieszę się, że mój mąż delikatnie wyperswadował mi niektóe pomysły ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() asienka_1005 napisz jak tam udały Ci się poszukiwania ![]() ![]() ![]() No a z tymi naukami to u mnie w ogóle jeszcze jest tak, że musimy najpierw spytać księdza w parafii w której będziemy brali ślub czy nauki możemy odbyć w innej parafii i wtedy dopiero zacząć szukać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny!!!
Mam suknię!!!!! Jestem tak szczęśliwa, że normalnie płaczę i śmieję się na zmianę!!! ![]() ![]() ![]() ![]() Pojechałyśmy dziś z Mamą do centrum naszego miasta. I tak chodzimy... W pierwszym salonie masakra. Suknie ponoć nowe, ale brudne, w drugim- pozaciągane... Moja Mama była załamana jak te kiecki widziała (wcale nie były takie tanie!), a ekspedientki aż nadto próbowały wciskać to, co w sklepie miały. Tak się złożyło, że Mamie zachciało się do toalety. Wyszłyśmy z tego drugiego salonu i po drodze mijałyśmy następny- taki, do którego ja bym nie weszła, bo za drogo ![]() Więc się wykłócamy, aż wreszcie mnie tam zaciągnęła... W salonie czyściutko, miło, piękne suknie aż krzyczą, by je brać. Ale na wystawie wisiała "ta"... Oczywiście sezon wyprzedaży w pełni, było wiele sukien w obniżonych cenach. Jednak Mama gdzieś tam kątem oka zauważyła, że cały czas kręcę się przy tej z wystawy, więc zapytała panią z salonu, co to za suknia. Pani powiedziała, że to suknia, która dziś została przywieziona i koło południa wieszały ją na manekinie, bo to najnowsza kolekcja. Jak to mówi mój Tż- "jeszcze nie śmigana" ![]() No i cena odpowiednia. Nie powiem, straciłam nadzieję, że dzisiejsze wyjście zakończy się tknięciem jakiejkolwiek sukni, ale Mama nie dała za wygraną i szturcha mnie łokciem- przymierzaj! Dziewczyny, jak weszłam na ten podeścik i miałam ją na sobie... Łzy same mi do oczu napłynęły ![]() ![]() Pani zaproponowała mi przymierzenie jeszcze jednej, mniej okazałej, dla porównania. Założyłyśmy ją i pani pyta, która jest dla mnie ładniejsza. A jak to ja, mówię- obie są piękne. Ale która wywołała takie "wow"- pyta pani. No pewnie, że ta pierwsza ![]() Tak więc mogę śmiało ogłosić, że suknia wybrana, umowa spisana, Asieńka ubrana, a oto moja suknia w kolorze Ivory / Silver ![]() ![]() ![]() 37022 From Madeline Gardner
"Bezapelacyjnie... do samego końca- mojego lub jej..." http://s7.suwaczek.com/20120609290113.png Edytowane przez asienka_1005 Czas edycji: 2011-10-24 o 17:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:14.