|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Matura z historii 2012, zapraszam :)
Hej! Ja również zdaję maturę rozszerzoną
Nie przeraża Was historia najnowsza? Boję się trochę, że się nie wyrobię....
|
|
|
|
|
#62 |
|
Przyczajenie
|
Dobra, wczesne średniowiecze!
|
|
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
cześć dziewczny! kolejna maturzystka z historii do kolekcji
jeśli chodzi o moje powtórki to jestem obecnie na etapie wojen siedemnastowiecznej Polski. Świetna sprawa z tym wątkiem, mam nadzieję, że razem jakoś przebrniemy do maja...
|
|
|
#64 |
|
Raczkowanie
|
zaczęły się święta i mnie to demotywuje do codziennej nauki, ale od stycznia ruszamy z kopyta, dziewczęta! niestety, ja teraz będę musiała też skupić się na matematyce, bo tej banalnej z operonu nie zdałam, zabrakło 2 pkt (choć, i tak spodziewałam się, że będzie gorzej...)
Tak sobie przejrzałam wszystkie tematyce wypracowań od 2005 roku, automatycznie wyeliminowałam je i doszłam do wniosku że ewentualnie w 2012 mogłoby pojawić się...: 1. Stosunki polsko-rosyjskie (na dowolnej płaszczyźnie czasowej) / sytuacja w Rosji i Polsce, porównanie 2. To samo: Litwa/ Szwecja/ Austria / Czechy 3. Napoleon, a sprawa Polska (aczkolwiek to chyba nie jest na tyle długofalowe...) 4. Demokracja szlachecka 5. Coś ze stanem wojennym, solidarnością...?? w każdym razie najnowsza historia 6. Konsekwencje unii lubelskiej 7. walka o wyzwolenie Polski w XVIII wieku / droga do niepodległości 8. przemiany społeczne- chłopi, od średniowiecza do uwłaszczenia (to by była masakra, ale kiedyś coś takiego było na próbnej z operonu) proszę Was! jeżeli macie jakiś pomysł na wypracowanie to napiszcie! wszystko się może zdarzyć... buziaki
I am sick and tired of being afraid staram się przychwycić na gorącym uczynku- czas The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving Edytowane przez Isavele Czas edycji: 2013-04-12 o 19:10 |
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Witajcie dziewczyny.
Jestem tutaj nowa, ale wizaż przeglądam już od paru lat. Jestem tegoroczną maturzystką. W mojej deklaracji również znalazła się historia, tyle że zmieniłam z R na podstawkę. Chciałam iść na hardkora.. a tak szczerze w ogóle od paru lat się nie uczyłam historii, generalnie za nią nie przepadam i na ściągach jechałam. Teraz los mi zrobił psikusa i jest mi ona potrzebna do dostania się na wymarzone studia.. chociaż co ma być to będzie. Kochane moje, z czego korzystacie,żeby sie uczyć? Mi Pani od historii pożyczyła na ferie ksiązkę z operonu, ale faktycznie nie jest ona godna polecenia.. ;/ Notatek w zeszycie zbytnio nie mam. Mam podręczniki ale to jest bardzo dużo czytania.. Testy mi tak średnio idą, z jednego mam 50 pkt z innego więcej z innego czasami o połowę mniej.. Możecie poradzić? Może jakieś materiały macie u siebie na dysku?
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i nie umiem uczyć się dat ![]() jakieś rady? |
|
|
|
|
|
#67 |
|
Przyczajenie
|
Co do materiałów z jakich ja korzystałam
- seria podręczników rozszerzonej historii "Nowej Ery" - polecam, polecam, podręczniki są w dość ciekawy sposób zrobione, na końcu każdego tematu są pytania i teksty źródłowe, które są strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o maturę. -repetytorium Grega - to jako szybkie przypomnienie sobie, taki dodatek. Opierać się jedynie na nim nie radzę, bo posiada drobne błędy, ewentualnie tematy nie są dość obszernie rozwinięte. -repetytorium Chmaja - to jest typowe repetytorium; samemu trudno się z niego nauczyć, trzeba mieć podstawy z jakiegoś podręcznika, dopiero tą wiedze można rozszerzać tym repetytorium. -warto zainwestować w atlas - ja mam z serii Demart i sobie chwalę go. Czytałam gdzieś, że seria wsipu "czarne grzbiety" jest bardzo dobra, ale nie miałam jeszcze okazji jej sprawdzić. Natomiast odradzamy repetytorium do historii Operonu - jedna wielka rzeź, za taką cenę można byłoby kupić dwa lepsze repetytoria. Co do nauki dat - nie wiem czy są na to jakieś sposoby. Mi nauczycielka w liceum odradzała uczenie się wszystkich dat, jakie nawiną się pod rękę. Mówiła, aby umieć najważniejsze wydarzenia, resztę zaś umieć umieścić mniej więcej w czasie i umieć ustawić chronologicznie do innych zdarzeń.
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#68 |
|
Raczkowanie
|
Ja właśnie korzystam z Operonu, pożyczyła mi moja nauczycielka na feriach.
Dodatkowo ona znalazła w niej kilka błędów.. m.in nie to nazwisko,ktoro miało być itp. A można w internecie znaleźć gdzieś coś, z czego się nauczę analizować te teksty źródłowe? Bo z nimi to ja mam najgorzej, czasami nie wiem kto to i o czy mowa.. ;/ |
|
|
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
Z Operonu ponoć trudno się uczyć, bo jest ukierunkowany jedynie na daty, miałam raz czy drugi w ręce, ale nie kupię na pewno
http://www.profesor.pl/publikacja,15...cjach-historii Znalazłam coś takiego, ale nie wiem czy to będzie przydatne. Warto wpisać w google "analiza tekstów źródłowych", może coś się odnajdzie
|
|
#70 |
|
Przyczajenie
|
: )
Edytowane przez ammarath Czas edycji: 2012-02-24 o 13:24 |
|
|
|
|
#71 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie : )
Zdaje mature z wosu i historii pr. Co do podręczników, vademecum z operonu na które wydałam tyle kasy jest okropne, wgl nie potrafie z niego korzyskać, ucze sie w podręcznika operoku, i podręczników GWO, bardzo ciekawe ! i jest vademecum Janusza Micunia : ) W sumie to troche sie zadziadowałam z tą nauką, nowa miłość etc : P jestem w połowie średniowiecza. Pociesza mnie jedynie fakt że w latach minionej nauki sporo siedziałam nad historią i może to jakos zaprocentuje pomimo tego straconego w sumie roku. : / A Wy jak stoicie z materiałem? i niech ktoś mi powie że zdąrze... : DDD plisssssssss Sylwia : )) Edytowane przez ammarath Czas edycji: 2012-02-24 o 13:25 |
|
|
|
|
#72 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zastanawiam się nad tymi wykładami z portalu Maturzaki które są w różnych miastach na uczelniach
|
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:23.

Nie przeraża Was historia najnowsza? Boję się trochę, że się nie wyrobię....