Matura z historii 2012, zapraszam :) - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Wizażowe Społeczności

Notka

Wizażowe Społeczności Wizażowe społeczności to forum, na którym poznasz osoby w swoim wieku, spod tego samego znaku zodiaku, szkoły. Dołącz do nas i daj się poznać.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-28, 17:47   #61
sayok17
Raczkowanie

Dot.: Matura z historii 2012, zapraszam :)

Hej! Ja również zdaję maturę rozszerzoną Nie przeraża Was historia najnowsza? Boję się trochę, że się nie wyrobię....
sayok17 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-29, 23:45   #62
Blondyneczka_labac
Przyczajenie

Dobra, wczesne średniowiecze!
Blondyneczka_labac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 20:03   #63
noimasz
Zakorzenienie

cześć dziewczny! kolejna maturzystka z historii do kolekcji jeśli chodzi o moje powtórki to jestem obecnie na etapie wojen siedemnastowiecznej Polski. Świetna sprawa z tym wątkiem, mam nadzieję, że razem jakoś przebrniemy do maja...
Stary 2011-12-25, 00:09   #64
Isavele
Raczkowanie

GG do Isavele

zaczęły się święta i mnie to demotywuje do codziennej nauki, ale od stycznia ruszamy z kopyta, dziewczęta! niestety, ja teraz będę musiała też skupić się na matematyce, bo tej banalnej z operonu nie zdałam, zabrakło 2 pkt (choć, i tak spodziewałam się, że będzie gorzej...)
Tak sobie przejrzałam wszystkie tematyce wypracowań od 2005 roku, automatycznie wyeliminowałam je i doszłam do wniosku że ewentualnie w 2012 mogłoby pojawić się...:

1. Stosunki polsko-rosyjskie (na dowolnej płaszczyźnie czasowej) / sytuacja w Rosji i Polsce, porównanie
2. To samo: Litwa/ Szwecja/ Austria / Czechy
3. Napoleon, a sprawa Polska (aczkolwiek to chyba nie jest na tyle długofalowe...)
4. Demokracja szlachecka
5. Coś ze stanem wojennym, solidarnością...?? w każdym razie najnowsza historia
6. Konsekwencje unii lubelskiej
7. walka o wyzwolenie Polski w XVIII wieku / droga do niepodległości
8. przemiany społeczne- chłopi, od średniowiecza do uwłaszczenia (to by była masakra, ale kiedyś coś takiego było na próbnej z operonu)

proszę Was! jeżeli macie jakiś pomysł na wypracowanie to napiszcie! wszystko się może zdarzyć... buziaki

staram się przychwycić
na gorącym uczynku- czas

The reason i hold on i need this hole gone- funny you're the broken one but I'm the only one who needed saving

Edytowane przez Isavele
Czas edycji: 2013-04-12 o 19:10
Isavele jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-03, 11:31   #65
monikusia92
Raczkowanie

Witajcie dziewczyny.
Jestem tutaj nowa, ale wizaż przeglądam już od paru lat.

Jestem tegoroczną maturzystką.
W mojej deklaracji również znalazła się historia, tyle że zmieniłam z R na podstawkę. Chciałam iść na hardkora.. a tak szczerze w ogóle od paru lat się nie uczyłam historii, generalnie za nią nie przepadam i na ściągach jechałam. Teraz los mi zrobił psikusa i jest mi ona potrzebna do dostania się na wymarzone studia.. chociaż co ma być to będzie.

Kochane moje, z czego korzystacie,żeby sie uczyć?
Mi Pani od historii pożyczyła na ferie ksiązkę z operonu, ale faktycznie nie jest ona godna polecenia.. ;/ Notatek w zeszycie zbytnio nie mam. Mam podręczniki ale to jest bardzo dużo czytania.. Testy mi tak średnio idą, z jednego mam 50 pkt z innego więcej z innego czasami o połowę mniej..

Możecie poradzić? Może jakieś materiały macie u siebie na dysku?
monikusia92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 10:49   #66
Soph
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Isavele Pokaż wiadomość
1. Stosunki polsko-rosyjskie (na dowolnej płaszczyźnie czasowej) / sytuacja w Rosji i Polsce, porównanie
2. To samo: Litwa/ Szwecja/ Austria / Czechy
3. Napoleon, a sprawa Polska (aczkolwiek to chyba nie jest na tyle długofalowe...)
4. Demokracja szlachecka
5. Coś ze stanem wojennym, solidarnością...?? w każdym razie najnowsza historia
6. Konsekwencje unii lubelskiej
7. walka o wyzwolenie Polski w XVIII wieku / droga do niepodległości
8. przemiany społeczne- chłopi, od średniowiecza do uwłaszczenia (to by była masakra, ale kiedyś coś takiego było na próbnej z operonu)

proszę Was! jeżeli macie jakiś pomysł na wypracowanie to napiszcie! wszystko się może zdarzyć... buziaki
to mnie przeraża...

i nie umiem uczyć się dat
jakieś rady?

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-07, 20:29   #67
Egoistyczna
Przyczajenie

Co do materiałów z jakich ja korzystałam
- seria podręczników rozszerzonej historii "Nowej Ery" - polecam, polecam, podręczniki są w dość ciekawy sposób zrobione, na końcu każdego tematu są pytania i teksty źródłowe, które są strzałem w dziesiątkę jeśli chodzi o maturę.
-repetytorium Grega - to jako szybkie przypomnienie sobie, taki dodatek. Opierać się jedynie na nim nie radzę, bo posiada drobne błędy, ewentualnie tematy nie są dość obszernie rozwinięte.
-repetytorium Chmaja - to jest typowe repetytorium; samemu trudno się z niego nauczyć, trzeba mieć podstawy z jakiegoś podręcznika, dopiero tą wiedze można rozszerzać tym repetytorium.
-warto zainwestować w atlas - ja mam z serii Demart i sobie chwalę go.

Czytałam gdzieś, że seria wsipu "czarne grzbiety" jest bardzo dobra, ale nie miałam jeszcze okazji jej sprawdzić. Natomiast odradzamy repetytorium do historii Operonu - jedna wielka rzeź, za taką cenę można byłoby kupić dwa lepsze repetytoria.

Co do nauki dat - nie wiem czy są na to jakieś sposoby. Mi nauczycielka w liceum odradzała uczenie się wszystkich dat, jakie nawiną się pod rękę. Mówiła, aby umieć najważniejsze wydarzenia, resztę zaś umieć umieścić mniej więcej w czasie i umieć ustawić chronologicznie do innych zdarzeń.

angielski, niemiecki, rosyjski

"Nauka to pokarm dla rozumu"

-Lew Tołstoj

Egoistyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-08, 00:44   #68
monikusia92
Raczkowanie

Ja właśnie korzystam z Operonu, pożyczyła mi moja nauczycielka na feriach.
Dodatkowo ona znalazła w niej kilka błędów.. m.in nie to nazwisko,ktoro miało być itp.

A można w internecie znaleźć gdzieś coś, z czego się nauczę analizować te teksty źródłowe? Bo z nimi to ja mam najgorzej, czasami nie wiem kto to i o czy mowa.. ;/
monikusia92 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-09, 13:31   #69
Egoistyczna
Przyczajenie

Z Operonu ponoć trudno się uczyć, bo jest ukierunkowany jedynie na daty, miałam raz czy drugi w ręce, ale nie kupię na pewno

http://www.profesor.pl/publikacja,15...cjach-historii
Znalazłam coś takiego, ale nie wiem czy to będzie przydatne. Warto wpisać w google "analiza tekstów źródłowych", może coś się odnajdzie

angielski, niemiecki, rosyjski

"Nauka to pokarm dla rozumu"

-Lew Tołstoj

Egoistyczna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-23, 21:12   #70
ammarath
Przyczajenie

: )

Edytowane przez ammarath
Czas edycji: 2012-02-24 o 13:24
ammarath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-02-24, 01:28   #71
ammarath
Przyczajenie

Witajcie : )
Zdaje mature z wosu i historii pr. Co do podręczników, vademecum z operonu na które wydałam tyle kasy jest okropne, wgl nie potrafie z niego korzyskać, ucze sie w podręcznika operoku, i podręczników GWO, bardzo ciekawe ! i jest vademecum Janusza Micunia : )

W sumie to troche sie zadziadowałam z tą nauką, nowa miłość etc : P jestem w połowie średniowiecza. Pociesza mnie jedynie fakt że w latach minionej nauki sporo siedziałam nad historią i może to jakos zaprocentuje pomimo tego straconego w sumie roku. : / A Wy jak stoicie z materiałem?
i niech ktoś mi powie że zdąrze... : DDD plisssssssss

Sylwia : ))

Edytowane przez ammarath
Czas edycji: 2012-02-24 o 13:25
ammarath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-01, 16:27   #72
Soph
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ammarath Pokaż wiadomość
Witajcie : )
Zdaje mature z wosu i historii pr. Co do podręczników, vademecum z operonu na które wydałam tyle kasy jest okropne, wgl nie potrafie z niego korzyskać, ucze sie w podręcznika operoku, i podręczników GWO, bardzo ciekawe ! i jest vademecum Janusza Micunia : )

W sumie to troche sie zadziadowałam z tą nauką, nowa miłość etc : P jestem w połowie średniowiecza. Pociesza mnie jedynie fakt że w latach minionej nauki sporo siedziałam nad historią i może to jakos zaprocentuje pomimo tego straconego w sumie roku. : / A Wy jak stoicie z materiałem?
i niech ktoś mi powie że zdąrze... : DDD plisssssssss

Sylwia : ))
w operonie wiele rzeczy mi nie odpowiada, ale korzystam z niego

zastanawiam się nad tymi wykładami z portalu Maturzaki które są w różnych miastach na uczelniach

Kontakt - zamówienia:
sophmineralnie@gmail.com
Arkusz rozliczeń: klik

Soph jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Wizażowe Społeczności

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości