Technik farmaceutyczny+zdrowie publiczne - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Szkoła i edukacja

Notka

Szkoła i edukacja Szkoła i edukacja, to forum dla osób, które chcą się uczyć. Tu dowiesz się wszystkiego o szkołach, uczelniach, kursach. Na forum NIE odrabiamy prac domowych!

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-11-01, 11:17   #61
skazana_na_bluesa
.

Dot.: Technik farmaceutyczny+zdrowie publiczne

Cytat:
Napisane przez basiek0109 Pokaż wiadomość
karolynka90: odpowiem Ci znowu pytaniem na pytanie - a jaki zawód ma się po europeistyce? kim się jest? jakie mas się uprawnienia?

ereina: no wiesz, to że nie chcę studiować dziennie to fakt, ale jeśli już dostałabym się na medycynę czy nawet i farmację no to chyba sprawa byłaby jasna i w takim wypadku nie zastanawiałabym się ani sekundy tylko szukała jak najszybciej stancji, ba nawet miejsca w akademiku Ale mój problem polega na tym, że ja po prostu nie jestem w stanie napisać matury z biologii, a tym bardziej z chemii na poziomie rozszerzonym na ponad 90%! (gdybym chodziła na biol-chem przez 3 lata liceum to wtedy może i co innego). Oczywiście dlatego wielki respect z mojej strony dla osób, które są w stanie to zrobić i dostają się na AM niekiedy za pierwszym razem - w moim przypadku wiem, że jest to nierealne. Dlatego też technik farmaceutyczny w zupełności by mi wystarczył, a zdrowie publiczne to kierunek który już kilkanaście razy tu pisałam bardzo mnie interesuje i studiowałabym go z czystej przyjemności (jest to połączenie niejako spraw medycznych i biurowych i w przeciwieństwie do pielęgniarstwa nie trzeba komuś podcierać za przeproszeniem dupy po ukończeniu studiów brutalnie mówiąc).
A że cięzko po nim z pracą... a po jakim kierunku nie jest ciężko? Ci po kulturoznawstwie mają lepiej? Poza tym miałabym w ręku tego technika
zachowujesz sie jak dziecko. zamist przyznac sie, ze nie znasz odpowiedzi na pytanie to bawisz sie w glupie gierki.

nie trzeba miec tak wysokich wynikow, zeby sie dostac na medycyne czy farmacje. na medycyne wystarczy po 82%, na farmacje kolo 75%. znam wiele osob, ktore uczyly sie na profilach humanistycznych czy matematycznych, a pozniej dostaly sie na studia medyczne/przyrodnicze.

taaaa...

no tak, zeby sie pocieszac to faktycznie lepiej wymienic kolejne kierunki z dziedziny tych nieprzyszlosciowych.

moze cie odrzucac zawod pielegniarki, ale taka pielegniarka ma w zasadzie zapewniona prace.
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30258964]karolynka90, podejrzewam, ze to tylko głupie gadanie autorki, ze jej marzeniem jest medycyna lub farmacja. Tak naprawdę nie jest. Ja np. zawsze sobie myslalam, ze chcialabym isc na wenetrynarię. Ale nie oszukujmy się, matury bym tak super nie zdala, a studiów nie skonczyła, bo nie lubie zakuwać dzien w dzien. Wole miec jeszcze czas na znajomych, hobby, rodzine. Także to raczej takie tam gadanie.
[/QUOTE]
niestety w chwili obecnej wcale nie trzeba zdac super matury, zeby sie dostac na weterynarie.
nie trzeba zakuwac dzien w dzien. wystarczy dobra oganizacja czasu. ja mam czas na wszystko - imprezuje dosyc czesto, chodze do kina, na wernisaze, wystawy, koncerty; moim hobby jest fotografia, wiec potrafie godzinami siedziec w ciemni czy studiu fotograficznym; jestem prezesem jednej agendy uczelnianej. przez to mam milion innych dodatkowych zajec, wspolpracuje z innymi agendami uczelnianymi, rada uczelniana, wladzami uczelni. poza tym, z bardziej czasochlonnych zainteresowac to zeglarstwo, podroze i jazda stopem. ci, ktorzy maja dosc blisko do domu to czesto wracaja do domow, ja mam akurat daleko, wiec sporadycznie wracam. ja ani moi znajomi nie narzekamy na brak czasu. sa momenty, kiedy kumuluja sie zaliczenia, ale nie jest tak, ze nie da sie wygospodarowac czasu dla siebie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 13:42   #62
makeupnotwar
Wtajemniczenie

mnie rozbraja, podobnie jak wiele osób mówienie o zakuwaniu, a i słabym zdaniu matury. mam do przekazania (trochę brutalnie, ale szczerze): DO ROBOTY NIEROBY I LENIE! znam wiele osób które dla dostania się na wymarzone studia (architektura, medycyna, czy każdy inny na który się nie dostali) i próbowali rok, drugi, poprawiali maturę czy chodzili na lekcje z rysunku, pracowali... i takich ludzi podziwiam i szczerze im kibicuję.

jeśli matura, która jest BANALNYM egzaminem jest dla was nie do przeskoczenia, to nie ma co się pchać na uczelnie wyższe...

natomiast miernotami, które nawet nie przestąpiły progów porządnej uczelni i myślą że to zakuwanie, brak życia etc. zwyczajnie gardzę w dzisiejszych czasach to pracowitość, upór i determinacja są ważne. ja to widzę wyraźnie nawet pośród znajomych. fajne posady dostają ludzie po filozofii czy tak niesłusznie pogardzanych na wizażu filologie, ludzie kreatywni, pomysłowi. na drugim biegunie są ci bez polotu, ciężko pracujący - to też jest ważne i doceniane. przeciętniaków z tytułem magistra w polsce mamy tak wielu, że nie jest to ŻADEN gwarant pracy. a już zaoczny magister ze ZDROWIA PUBLICZNEGO czy czegoś takiego, litości

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 14:07   #63
basiek0109
Raczkowanie

Ja ✂✂✂✂✂✂✂e co Wy wszystkie macie do tego Zdrowia Publicznego?? Każdy robi to co lubi i co mu się podoba.

makeupnotwar: pochwal się lepiej co Ty studiujesz i nie obrażaj ludzi ze Zdrowia Publicznego. Jest to kierunek tak samo dobry jak wszystkie inne! Twoje chamstwo nie zna granic po prostu! Druga sprawa - masz coś do studiów niestacjonarnych? Otóż powiem Ci że ta forma studiowania jest wbrew pozorom o wiele trudniejsza i uczy przede wszystkim samodzielności! Studenci z dziennych mają wszystko podane na tacy, każdy się z nimi obchodzi jak z dziećmi, a na niestacjonarnych zakres materiału jest identyczny, ale za to trzeba samemu wszystko sobie wyszukiwać, bo nikt Ci tego nie poda Ale to nie o tym ten wątek.
Moim zdaniem ZP to bardzo, bardzo użyteczny kierunek - uczy jak dbać o własne zdrowie i populacji, promuje zdrowy styl życia i cel tych studiów jest przede wszystkim jasno określony, a nie jak w przypadku jakichś europeistyk, stosunków międzynarodowaych, filozofii i innych pierdół - o wszystkim i o niczym! Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.

I pisałaś jezcze o kreatywności.... czy według Ciebie osoba po filozofii może być kreatywna, rozwijać swoje pasje, a osoba po ZP nie?? Zastanów się trochę następnym razem bo twoja wypowiedź się kupy nie trzyma! Żal mi Cię, naprawdę
-akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem
basiek0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 14:35   #64
19agusia91
Zakorzenienie

No to sobie studiuj ten kierunek, a nie się na forum pytasz, skoro jak ktoś się nie zgodzi z Twoim zdaniem to i tak nie rozumiesz, chyba nawet nie próbujesz rozważyć argumentacji innych .
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 14:56   #65
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez makeupnotwar Pokaż wiadomość
mnie rozbraja, podobnie jak wiele osób mówienie o zakuwaniu, a i słabym zdaniu matury. mam do przekazania (trochę brutalnie, ale szczerze): DO ROBOTY NIEROBY I LENIE! znam wiele osób które dla dostania się na wymarzone studia (architektura, medycyna, czy każdy inny na który się nie dostali) i próbowali rok, drugi, poprawiali maturę czy chodzili na lekcje z rysunku, pracowali... i takich ludzi podziwiam i szczerze im kibicuję.

jeśli matura, która jest BANALNYM egzaminem jest dla was nie do przeskoczenia, to nie ma co się pchać na uczelnie wyższe...

natomiast miernotami, które nawet nie przestąpiły progów porządnej uczelni i myślą że to zakuwanie, brak życia etc. zwyczajnie gardzę w dzisiejszych czasach to pracowitość, upór i determinacja są ważne. ja to widzę wyraźnie nawet pośród znajomych. fajne posady dostają ludzie po filozofii czy tak niesłusznie pogardzanych na wizażu filologie, ludzie kreatywni, pomysłowi. na drugim biegunie są ci bez polotu, ciężko pracujący - to też jest ważne i doceniane. przeciętniaków z tytułem magistra w polsce mamy tak wielu, że nie jest to ŻADEN gwarant pracy. a już zaoczny magister ze ZDROWIA PUBLICZNEGO czy czegoś takiego, litości
Matko, Ty masz jakieś problemy? da się na spokojnie dyskutować. Rozumiem, ze odnosłaś się równiez do mnie, bo pisalam o braku czasu i wiecznym zakuwaniu na weterynarii. Tak, ja mam taki obraz tego kierunku. Uwazam, ze jest podobnie jak na medycynie, a tam mozna nie mieć zycia. No i nie kazdy jest w stanie przejśc niektóre kierunku studiów, nie kazdy jest tak samo zdolny i pracowity. Ludzie sa rozni, ale to wcale nie znaczy, ze są nierobami i mało wartościowi.
Z ta matura przeczysz sama sobie. Skoro jest taka banalna, to wszyscy powinni sie dostawać na wymarzone studia za pierwszym, a nie drugim, czy trzecim razem..

coz, ja jestem na polibudzie. To zaliczam się do miernoty, czy tez nie?
A Ty rozumiem, ze medycynę kończysz?

skazana_na_bluesa, ile trzeba miec? 80% z bio i chem? dla mnie to jest super. I zadziwiłaś mnie z tym kierunkiem, rozumiem, ze czas zawsze sie znajdzie, ale zeby az tyle? przeciez to kierunek gdzie jest caaale mnóstwo zakuwania, tak jak na medycynie..
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 15:12   #66
makeupnotwar
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez aptrp Pokaż wiadomość
Jak połowę populacji śledzia bałtyckiego. Jak Cię na coś stać, to napisz dobrze maturę i idź na coś naprawdę porządnego.

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30262399]Matko, Ty masz jakieś problemy? da się na spokojnie dyskutować. Rozumiem, ze odnosłaś się równiez do mnie, bo pisalam o braku czasu i wiecznym zakuwaniu na weterynarii. Tak, ja mam taki obraz tego kierunku. Uwazam, ze jest podobnie jak na medycynie, a tam mozna nie mieć zycia. No i nie kazdy jest w stanie przejśc niektóre kierunku studiów, nie kazdy jest tak samo zdolny i pracowity. Ludzie sa rozni, ale to wcale nie znaczy, ze są nierobami i mało wartościowi.
Z ta matura przeczysz sama sobie. Skoro jest taka banalna, to wszyscy powinni sie dostawać na wymarzone studia za pierwszym, a nie drugim, czy trzecim razem..

coz, ja jestem na polibudzie. To zaliczam się do miernoty, czy tez nie?
A Ty rozumiem, ze medycynę kończysz?
[/QUOTE]

no czemu masz się zaliczać do miernot? chyba tylko z powodów problemów czytania ze zrozumieniem

ja mam znajomych na medycynie, farmacji... wcale nie siedzą całymi dniami i się nie uczą. masz taki obraz kierunków, ale nie masz o nich pojęcia, bo ich nie studiówałaś, jako i ja ale ja ogólnie widzę, na wizażu też demonizację wielu rodzajów studiów. na politechnikę na ogół łatwo się dostać, zwłaszcza na te mniej popularne kierunki, to nie jest żadna tajemnica. nie mówię o archi, budownictwie czy IŚ oczywiście

Cytat:
No i nie kazdy jest w stanie przejśc niektóre kierunku studiów, nie kazdy jest tak samo zdolny i pracowity.
eee tam, trzeba czasem się przyłożyć... a jak komuś się nie chce zawalczyć o swoje marzenia, to tłumaczy że WOLI MIEĆ ŻYCIE dla mnie to trochę niedorzeczne

makeupnotwar jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 15:42   #67
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
Ja ✂✂✂✂✂✂✂e co Wy wszystkie macie do tego Zdrowia Publicznego?? Każdy robi to co lubi i co mu się podoba.

makeupnotwar: pochwal się lepiej co Ty studiujesz i nie obrażaj ludzi ze Zdrowia Publicznego. Jest to kierunek tak samo dobry jak wszystkie inne! Twoje chamstwo nie zna granic po prostu! Druga sprawa - masz coś do studiów niestacjonarnych? Otóż powiem Ci że ta forma studiowania jest wbrew pozorom o wiele trudniejsza i uczy przede wszystkim samodzielności! Studenci z dziennych mają wszystko podane na tacy, każdy się z nimi obchodzi jak z dziećmi, a na niestacjonarnych zakres materiału jest identyczny, ale za to trzeba samemu wszystko sobie wyszukiwać, bo nikt Ci tego nie poda Ale to nie o tym ten wątek.
Moim zdaniem ZP to bardzo, bardzo użyteczny kierunek - uczy jak dbać o własne zdrowie i populacji, promuje zdrowy styl życia i cel tych studiów jest przede wszystkim jasno określony, a nie jak w przypadku jakichś europeistyk, stosunków międzynarodowaych, filozofii i innych pierdół - o wszystkim i o niczym! Takie jest moje zdanie i go nie zmienię.
popracuj troche nad swoja kultura. pytanie padlo, co sadzimy o tych studiach, wiec odpowiedzi sa jasne. nie kazdemu musza sie one podobac. ale, jezeli tyle osob ma takie samo zdanie to chyba musi byc cos na rzeczy.

ta, jasne. jak ktos kiedys trafnie powiedzial - wszyscy sa rowni, ale sa rowni i rowniejsi. tak samo jest z kierunkami studiow.

spojrz najpierw na siebie, pozniej oceniaj innych.

blablabla, tak sie pocieszaj. pokaz mi uczelnie, na ktorej studenci dzienni maja wszystko podane na tacy. nie widzialam takiej jeszcze na oczy. spoko, egzaminy moga byc takie same albo bardzo podobne. tylko, ze studia to nie tylko egzaminy. jakby nie bylo dzienni maja sporo cwiczen, laborkow, wiec chcac niechcac ucza sie wiecej, np. na wejsciowki. czesciej maja kola, robia seminarki. w przypadku laborek chyba nie trzeba tlumaczyc, dlaczego taki studenciak dzienny sie wiecej nauczy...? zapewniam, ze na studiach dziennych trzeba sie samemu nauczyc, czasami korzysta sie tylko z konsultacji, ale to inna para kaloszy. skoro studia niestacjonarne to taka wspaniala sprawa to dlaczego sa kierunki, ktore nie prowadza takiego trybu studiow...?

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30262399]
skazana_na_bluesa, ile trzeba miec? 80% z bio i chem? dla mnie to jest super. I zadziwiłaś mnie z tym kierunkiem, rozumiem, ze czas zawsze sie znajdzie, ale zeby az tyle? przeciez to kierunek gdzie jest caaale mnóstwo zakuwania, tak jak na medycynie..[/QUOTE]
w warszawie i wrocku mniej wiecej tyle. w olsztynie czy lublinie mniej, tym bardziej, ze tam licza sie jeszcze inne przedmioty. od tego roku jest jeszcze weta w poznaniu, wiec w ogole progi leza i kwicza. a pozniej stado oslow sie snuje po wydziale -_-
oczywiscie, ze jest duzo nauki, ale wszystko da sie pogodzic. przez ostatni miesiac spedzalam 5 wieczorow na tydzien poza domem. pozostale 2 zdychalam. w miedzyczasie mialam wejsciowki i zaliczenia.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-11-01, 15:53   #68
Maguda_
Kawaii strona mocy

Cytat:
Uważamy po prostu, że popełniasz błąd, sama pytałaś co byśmy doradziły i teraz nie możesz znieść, że ktoś ma inne zdanie niż Ty.

Cytat:
Napisane przez 19agusia91 Pokaż wiadomość
No to sobie studiuj ten kierunek, a nie się na forum pytasz, skoro jak ktoś się nie zgodzi z Twoim zdaniem to i tak nie rozumiesz, chyba nawet nie próbujesz rozważyć argumentacji innych .

Cytat:
makeupnotwar: pochwal się lepiej co Ty studiujesz i nie obrażaj ludzi ze Zdrowia Publicznego. Jest to kierunek tak samo dobry jak wszystkie inne!
Jeszcze nie jesteś na tych studiach, a tak zaciekle je bronisz i wszystko wiesz najlepiej Jak widać szukasz w studiach jakiegoś prestiżu, ale nie oszukujmy się, że wszystkie są takie same, wymagają tyle samo wysiłku, wiedzy itd . Tylko niektóre gwarantują w jakiś sposób prace, tzn jest ona bardziej prawdopodobna lub nie. W innych trzeba mieć pomysł na siebie. Ty jak widać go nie masz, skaczesz z kwiatka na kwiatek, dajesz się omotać jakimś niby pięknym frazesom, jesteś zmienna i miękka jak trzcina na wietrze co w sumie pokazuje to, dlaczego wybrałaś ekonomię a nie co innego. A tym bardziej powód dla którego zmieniłaś studia ze stacjonarnych na zaoczne są jak dla mnie ... mrożące krew w żyłach Więc nie mów, że gdybyś dostała się na medycynę czy farmację zamieszkałabyś w akademiku, bo tego nie zrobisz dlatego, że Ci się nie chce spróbować, ot co.

Cytat:
Druga sprawa - masz coś do studiów niestacjonarnych? Otóż powiem Ci że ta forma studiowania jest wbrew pozorom o wiele trudniejsza i uczy przede wszystkim samodzielności! Studenci z dziennych mają wszystko podane na tacy, każdy się z nimi obchodzi jak z dziećmi, a na niestacjonarnych zakres materiału jest identyczny, ale za to trzeba samemu wszystko sobie wyszukiwać, bo nikt Ci tego nie poda
W wielkim skrócie, nie roztrząsając problemu, ludzie idą na studia niestacjonarne, bo nie dostali się na dzienne, tak to wygląda chyba ogólnie w opinii społeczeństwa. Oczywiście, że są wyjątki. I to bardzo ciekawe co piszesz o studiach dziennych, skończyłam 2 kierunki dziennie na Uniwersytecie Warszawskim (z drugiego piszę obecnie mgr) i jakoś nigdy nie zauważyłam, żebym miała podane wszystko na tacy. A umiejętność wyszukiwania informacji na studiach to podstawa Więc bez takich ideologii proszę

Cytat:
Jak się ma pomysł na siebie, to można nawet nie mieć studiów, czasem i studia jako kierunek nieważne. Ale nie zawsze i nie wszędzie. Zajęłam się 2 chyba najbardziej odradzanymi studiami na Wizażu, ale jestem z nich zadowolona i spośród tego "wszystkiego i o niczym", wybieram ścieżkę, która mnie najbardziej interesuje. A ekonomia na pewno nie jest o wszystkim i o niczym, jak pisałaś wcześniej Spośród tych kierunków, które wymieniłaś, to jednak nadal Zp jest dla mnie największą pierdołą, ale często tak się mówi, jak się nie ma o czymś pojęcia.

Cytat:
Zastanów się trochę następnym razem bo twoja wypowiedź się kupy nie trzyma! Żal mi Cię, naprawdę
Nie ma to jak argumenty na poziomie kiedy już się nie wie co powiedzieć A my naprawdę nie doradzamy źle. Mimo że nie rozumiem Twojego wyboru kierunku, no to ok, ale nie jestem w stanie nadal pojąć czemu rezygnujesz z prawdziwie medycznego kierunku i zastępujesz jakimś pseudo
Maguda_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 15:58   #69
Konto usunięte

Jakos nie uwazam, zeby ktoś zdający mature na ponad 70% bym oslem. Przeciez ta matura ma niewiele wspolnego ze studiami, ktoś moze napisać gorzej, a być dobrym weterynarzem. Juz nie wspominając o tym, ze jak ktoś sie faktycznie nie nadaje, to po prostu wyleci.

Studiuję IS i bylo latwo się dostac. 60% z rozszerzenia plus dobrze napisane podstawy z ang i pol starczyło.

I dalej stoję przy tym, ze gdybym poszla na medycynę, to bym nie miała zycie, a to mi nie pasuje. Dlaczego? bo moja pamiec nie jest super dobra, ja nie jestem mistrzem w organizacji czasu i nie wiem co bym musiala zrobić aby nauczyć się powiedzmy dwóch tomów anatomii na pamięc. Moze autorka ma podobnie.
I nie ma co się oszukiwać. Medycyna jest najbardziej pracochłonnym i najtrudniejszym kierunkiem studiów. I nie kazdy jest w stanie go skonczyć niezależnie od chęci.
Ale zeby nie bylo, medycyna nigdy nie byla moim marzeniem, wlasciwie nigdy nie mialam żadnych marzen dot. kierunku studiów. Takze tylko teoretyzuję.

Maguda_, yhm w moim środowisku studia zaoczne wybierają osoby, ktore chcą iśc do pracy, a nie siedziec rodzicom na głowie.. ; ) Jak ktos sie gdzies nie dostał, to najczesciej idzie na byle jakie dzienne, czyli europeistykę, zdrowie publiczne/srodowiskowe, kulturoznawstwo, ochronę środowiska. Czyli takie, gdzie jest mniej chętnych niż miejsc.

Edytowane przez 7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0
Czas edycji: 2011-11-01 o 16:03
7d825fa9fec57cf5623273fe7eca2ef8f2442710_5d59d871e15d0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 16:18   #70
Maguda_
Kawaii strona mocy

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30263192]
Maguda_, yhm w moim środowisku studia zaoczne wybierają osoby, ktore chcą iśc do pracy, a nie siedziec rodzicom na głowie.. ; ) [/QUOTE]
To jest też opcja, jeśli faktycznie za tym idą czyny i zbieranie doświadczenia

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30263192]
Jak ktos sie gdzies nie dostał, to najczesciej idzie na byle jakie dzienne, czyli europeistykę, zdrowie publiczne/srodowiskowe, kulturoznawstwo, ochronę środowiska. Czyli takie, gdzie jest mniej chętnych niż miejsc. [/QUOTE]

Szkoda tylko, że jak ktoś naprawdę ktoś chce iść na takie studia, bo czuje, że to jest to, to potem jest wrzucany do jednego worka z takimi co nie czują "bluesa". Tzn w sensie, że to "byle jakie".
Stary 2011-11-01, 16:20   #71
19agusia91
Zakorzenienie

Cytat:
W wielkim skrócie, nie roztrząsając problemu, ludzie idą na studia niestacjonarne, bo nie dostali się na dzienne, tak to wygląda chyba ogólnie w opinii społeczeństwa.
No, tak właśnie to wygląda w opinii społeczeństwa, ja pójdę na zaoczne z innych powodów, ale fakt, na dzienne progi są wyższe. Nie można wkładac wszystkich do jednego worka. Mnie już krew zalewa, jak mi jedna z moich ciotek powtarza w kółko,że zycie marnuję, bo zaoczne studia sie nie liczą . Mój Tż studiował rok informatykę stosowaną, udało musię wygrac konkurs na uczelni organizowany przez pewną firmę, wygrał staż, teraz ma już tam normalną umowę o pracę, pracuje jako programista i przeniósł się na zaoczne. Ale co tam, sporo ludzi i tak mu powie,że nic nie umie, bo zaoczne się nie liczą.
Hula Hop
440/5000 minut
19agusia91 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-01, 16:27   #72
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Maguda_ Pokaż wiadomość
To jest też opcja, jeśli faktycznie za tym idą czyny i zbieranie doświadczenia

Szkoda tylko, że jak ktoś naprawdę ktoś chce iść na takie studia, bo czuje, że to jest to, to potem jest wrzucany do jednego worka z takimi co nie czują "bluesa". Tzn w sensie, że to "byle jakie".
Nie rozumiem tego co piszesz. Autorce zarzucasz, ze chce iśc na ZP mimo, ze kierunek do niczego, a potem piszesz, zeby nie wrzucac wszystkich do jednego worka, bo niektórzy ludzie czują swoje studia. eee, a autorka to niby ZP nie czuje? a taka europeistyka jest tym samym co ZP, nie ma sie po tym nic.
Stary 2011-11-01, 16:27   #73
patriszka
Raczkowanie

Czesc
Postanowilam sie odezwac bo mam bardzo podobna sytuacje jak Ty. Tak samo, poszłam na studia ( z tym, ze juz II stopnia), które totalnie mnie nie interesuja, sa bardzo ciezkie i odbieraja mi cała radosc zycia. Wybierajac sie na nie, miałam inne oczekiwania, wyobrazenia itd. Nie wazne
Podobnie jak Ty, mam zamiar rzucic w cholere te studia i wybrac sie na ZP i technika farmacji. ZP II stopnia oczywiscie, poniewaz licencjata juz posiadam z jeszcze innego kierunku
Widze, ze wiele dziewczyn wrecz agresywnie wyraziło swoją opinie. Na jaka uczelnie wybeirasz sie na ZP i ktory stopien?? I , II? I o jakiej szkole farmacji myslisz? Ja chcialabym farmacje robic zaocznie i najlepiej jak najszybciej czyli od nastepnego semestru.

Pozdrawiam

Edytowane przez patriszka
Czas edycji: 2011-11-01 o 16:29
patriszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 16:33   #74
Debrah
Zakorzenienie

Jedno tylko mnie zastanawia jeśli chodzi o autorkę.
Owszem, matura nie jest żadnym wyznacznikiem wiedzy, może po prostu (czasem) pójść gorzej. Ale skoro twierdzisz jednocześnie autorko 2 rzeczy:
1. Twoim marzeniem są kierunki związane z medycyną bezpośrednio - farmacja, etc etc
2. A jednocześnie twierdzisz, że nie podołałabyś nauce do matury rozszerzonej z biologii i chemii ( co jest na prawdę do zrobienia! w rok) to troszkę mi się to kupy nie trzyma.
Bo nie oszukujmy się - czy na studiach jest łatwiej niż na maturze z tych przedmiotów? Nie bardzo rozumiem. Wiedzę podstawową ( a taka jest w materiale dla LO na poz rozszerzonym) trzeba mieć już na wejściu na takie studia, dalej jest tylko trudniej.

życzę jak najlepiej, mądrych, przemyślanych decyzji z których będziesz zadowolona, czytam Twoje wątki i rozterki i kibicuję - ale spójrz na to realniej.
Jeśli chodzi o ZP - znajdź osoby które studiują uż więcej niż rok i z nimi pogadaj. Program studiów i utopijna wizja na stronie uczelni to nie wyznacznik.
Dla mnie bardziej kompetentna do KONKRETNEJ PRACY jest osoba nawet po tym techniku farmacji (dobry pomysł!) niż po ZP - bo ono nie daje konkretnych umiejętności, które potem masz sprzedać pracodawcy.
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 16:44   #75
Maguda_
Kawaii strona mocy

[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30263624]Nie rozumiem tego co piszesz. Autorce zarzucasz, ze chce iśc na ZP mimo, ze kierunek do niczego, a potem piszesz, zeby nie wrzucac wszystkich do jednego worka, bo niektórzy ludzie czują swoje studia. eee, a autorka to niby ZP nie czuje? a taka europeistyka jest tym samym co ZP, nie ma sie po tym nic.[/QUOTE]
Nikomu niczego nie zarzucam Ani tym bardziej tego, że Autorka chce iść na zdrowie publiczne, przecież napisałam nie raz, że to jej wybór, życzę jej powodzenia, co nie zmienia faktu, że nie rozumiem czemu się tym tak zachwyca i nie chce wybrać coś bardziej medycznego (albo chociaż pomyśleć), skoro tak bardzo tego chciała Nie rozumiem tylko tej rozbieżności, o to mi cały czas chodziło.

[Równie dobrze można powiedzieć, że po żadnych humanistycznych nic nie ma konkretnego, tylko po prawie z aplikacją lub po testach na tłumacza przysięgłego, ale to dalsza nauka niż tylko studia To rozmowa na inny wątek.]
Stary 2011-11-01, 16:52   #76
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
No to studiuj co Ci się podoba i następnym razem nie pytaj na forum co ludzie o tym myślą, skoro masz problem z przyjmowaniem krytyki.
Co mam do ZP?
Głównie to, że nie daje Ci żadnych konkretnych umiejętności.
Promocja zdrowia, blabla, jasne.
Tylko co z tym dalej?
Zp to kierunek o wszystkim i o niczym i nikt mnie nie przekona, że uczy czegokolwiek konkretnego.
Nie wymyślam, wiem, bo studiowałam to rok. I o rok za długo.
Cytat:
Otóż powiem Ci że ta forma studiowania jest wbrew pozorom o wiele trudniejsza i uczy przede wszystkim samodzielności! Studenci z dziennych mają wszystko podane na tacy, każdy się z nimi obchodzi jak z dziećmi, a na niestacjonarnych zakres materiału jest identyczny, ale za to trzeba samemu wszystko sobie wyszukiwać, bo nikt Ci tego nie poda Ale to nie o tym ten wątek.
Nieprawda.
Jeśli masz np laboratoria na studiach (a możesz mieć na ZP), to na pewno będzie ich mniej niż na dziennych. Również mówię tu z doświadczenia, bo mam koleżanki na PZ stacjonarnych i niestacjonarnych.
A z tym podawaniem na tacy to zdrowo pojechałaś.
Cytat:
Powtórzę w nadziei, że odpowiesz:
Czego konkretnego nauczysz się na ZP? W jakim zawodzie możesz potem pracować? Jakie masz umiejętności?
Niestety, ale to właśnie ZP jest kierunkiem o wszystkim i o niczym. Ty go zaciekle bronisz, a nie masz o nim pojęcia, bo nawet nie zaczęłaś go studiować. Ja studiowałam ten nieszczęsny jeden rok i wiem co mówię.
Ale oczywiście możesz nadal zatykać uszy i udawać, że nie słyszysz.

Cytat:
Napisane przez Debrah Pokaż wiadomość
Dla mnie bardziej kompetentna do KONKRETNEJ PRACY jest osoba nawet po tym techniku farmacji (dobry pomysł!) niż po ZP - bo ono nie daje konkretnych umiejętności, które potem masz sprzedać pracodawcy.
Oczywiście, zgadzam się.
Stary 2011-11-01, 17:00   #77
Debrah
Zakorzenienie

Basiek: ale tak na zdrowy rozum zastanów się sama dla siebie - już nawet nie po to, żeby odpowiedzieć komuś na wizażu:
Np. wymień 5 miejsc/stanowisk w których mogłabyś pracować po ZP? Ile czasu ci to zajęło? (jeśli jesteś w stanie szybko i bez problemu tzn, że wiesz "z czym to się je", jakie są specjalności później, szanse rozwoju itede) I dalej : czy na takie stanowiska est zapotrzebowanie?? I wreszcie - co POTRAFI ROBIĆ, osoba po ZP?
Bo to troszkę jak "jedzenia lizaka przez papierek", dotykasz medycyny, ale uprawnień ani wiedzy szczegółowej ci to nie daje.

Ja rozumiem rozczarowanie ekonomią, gorączkowo szukasz czegoś co jest dla ciebie OSIĄGALNE ( w sensie czy np się dostaniesz) i jest w kręgu Twoich zainteresowań. Ale weź dwa oddechy i pomyśl.

Ja mimo mojej - wg obiegowe opinii - psychologii, kierunkowi "bez przyszłości", " o niczym" i mało ambitnemu, powiedziałam tak, a czemu?
Bo wcześniej zrobiłam 2.5 letnie studium psych i psychoterapii, miałam praktyki w ramach studium, dotknęłam tematu, wiem ile jest możliwości po studiach psycho, jak szeroki wachlarz, wiem jaką chciałabym mieć specjalność, czym się zajmować a także jak długa do tego droga.
Czasem technik to dobry sposób na sprawdzenie.

A niestety masa osób idąca na studia - jakiekolwiek- nie wie tych wszystkich rzeczy - u mnie na roku na inauguracji kiedy dziekan mówił,że po samych studiach raczej nie możesz prowadzić psychoterapii w sensie długoterminowym (cieplutki gabinecik po studiach) to po sali przeszedł szmer zdziwienia. No niestety - najpierw trzeba wiedzieć na co się idzie i jakie są realia.

Edytowane przez Debrah
Czas edycji: 2011-11-01 o 17:06 Powód: literówka
Debrah jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 18:42   #78
_vixen_
Zakorzenienie

Cytat:
Zapytałaś o opinię, założyłaś wątek, więc Ci piszemy, że to kiepski wybór. A większość z nas jest zdecydowanie bardziej doświadczona od Ciebie w tym względzie.
Zresztą studiuj sobie, co chcesz, chwytaj się takich desek ratunku i wmawiaj ludziom i sobie, że to Twoja wielka pasja, tylko potem zderzenie z rzeczywistością będzie brutalne.

Cytat:
Druga sprawa - masz coś do studiów niestacjonarnych? Otóż powiem Ci że ta forma studiowania jest wbrew pozorom o wiele trudniejsza i uczy przede wszystkim samodzielności!

O nauce samodzielności pisze osoba, która nie wyobraża sobie wyprowadzki od mamusi i tatusia...

Cytat:
A w jakiej to instytucji będziesz "dbała o zdrowie własne i populacji" i będą Ci za to dbanie płacili? I jak to "dbanie" ma konkretnie wyglądać?
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 18:59   #79
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez _vixen_ Pokaż wiadomość
A w jakiej to instytucji będziesz "dbała o zdrowie własne i populacji" i będą Ci za to dbanie płacili? I jak to "dbanie" ma konkretnie wyglądać?
Właśnie też jestem ciekawa.
Ale nie łudź się, że się dowiesz. Ja próbuję już kilka ładnych postów.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-11-01, 19:59   #80
viva91
na przekór do celu

Na miejscu basiek nie zaglądałabym przez jakiś czas do tego wątku (być może ona właśnie to praktykuje skoro jej nie ma) bo krew pod takim ciśnieniem trysnęłaby mi nosem i uszami
Cytat:
viva91: nie ma naboru zimowego w MSP w moim mieście na kierunki stacjonarne .
ja to wiem, już w poprzednim poście napisałam że to do mnie dotarło, ale nie wiedziałam czy ty wiesz o takiej możliwości
Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
A Ty czepiłaś się tego ZP mimo że nic Ci ten kierunek w rzeczywistości nie da..
z praktycznego punktu widzenia, nie da (opieram swoje zdanie na tym co piszecie, sama niewiele na ten temat wiem), ale np. satysfakcja będzie, może niektórzy są w stanie pozwolić sobie na studia dla samej satysfakcji
Cytat:
Napisane przez anannke Pokaż wiadomość
Ludzie wychodzą ale trzeba umieć zacisnąć zęby, poświęcić coś, mieć ambicje pomysły...
a może autorka to będzie jeszcze miała? tego nie wiemy
Cytat:
Napisane przez basiek0109
Druga sprawa - masz coś do studiów niestacjonarnych? Otóż powiem Ci że ta forma studiowania jest wbrew pozorom o wiele trudniejsza i uczy przede wszystkim samodzielności! Studenci z dziennych mają wszystko podane na tacy, każdy się z nimi obchodzi jak z dziećmi, a na niestacjonarnych zakres materiału jest identyczny, ale za to trzeba samemu wszystko sobie wyszukiwać, bo nikt Ci tego nie poda
wiem że pisałaś to targana emocjami
ale teraz, na spokojnie, jak się zastanowisz to chyba nie dasz sobie za to ręki uciąć?
na niektórych kierunkach materiał jest identyczny, prawda
ale nie na wszystkich. u mnie na połowie przynajmniej jest okrojony - sprawdzałam, zaoczni mają mniej godzin danego przedmiotu i mniej tematów realizowanych.
na ostatnich zajęciach przed długim weekendem prowadzący nam powiedział: "część zagadnień na kolokwium wam podam, ale resztę będziecie musieli wyszukać sobie w jakichś czasopismach i kilku książkach" - trudno to nazwać podaniem na tacy.
także byłabym za nieuogólnianiem
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30262399]80% z bio i chem? dla mnie to jest super. I zadziwiłaś mnie z tym kierunkiem, rozumiem, ze czas zawsze sie znajdzie, ale zeby az tyle? przeciez to kierunek gdzie jest caaale mnóstwo zakuwania, tak jak na medycynie..[/QUOTE]
u mnie ludzie z weterynarii są najbardziej udzielającymi się studentami w sprawach uczelnianych
Cytat:
Napisane przez Maguda_
Zajęłam się 2 chyba najbardziej odradzanymi studiami na Wizażu
a zdradzisz jakie? kieruje mną czysta ciekawość, lubię słuchać o obalaniu mitów
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;30263624]Nie rozumiem tego co piszesz. Autorce zarzucasz, ze chce iśc na ZP mimo, ze kierunek do niczego, a potem piszesz, zeby nie wrzucac wszystkich do jednego worka, bo niektórzy ludzie czują swoje studia. eee, a autorka to niby ZP nie czuje? a taka europeistyka jest tym samym co ZP, nie ma sie po tym nic.[/QUOTE]
wybacz że cytuję akurat twój post, bo mogłam odnieść się do wielu innych, ale właśnie w tym momencie mi się przypomniało, że jest tu gdzieś wątek na temat tego, jak traktowani są sudenci kierunków podobnych do europeistyki, jakie mają opinie wśród innych - mam nadzieję że obrońcy z tamtego wątku nie pojawią się tutaj
Cytat:
Napisane przez patriszka Pokaż wiadomość
Czesc
Postanowilam sie odezwac bo mam bardzo podobna sytuacje jak Ty. Tak samo, poszłam na studia ( z tym, ze juz II stopnia), które totalnie mnie nie interesuja, sa bardzo ciezkie i odbieraja mi cała radosc zycia. Wybierajac sie na nie, miałam inne oczekiwania, wyobrazenia itd. Nie wazne
Podobnie jak Ty, mam zamiar rzucic w cholere te studia i wybrac sie na ZP i technika farmacji. ZP II stopnia oczywiscie, poniewaz licencjata juz posiadam z jeszcze innego kierunku
Widze, ze wiele dziewczyn wrecz agresywnie wyraziło swoją opinie. Na jaka uczelnie wybeirasz sie na ZP i ktory stopien?? I , II? I o jakiej szkole farmacji myslisz? Ja chcialabym farmacje robic zaocznie i najlepiej jak najszybciej czyli od nastepnego semestru.
o proszę, czyli autorka nie jest taka odosobniona
Stary 2011-11-02, 09:56   #81
anannke
Zakorzenienie

Wydaje mi się mało istotne co studiuje ale skoro tak chcesz wiedzieć to budownictwo.

Myślę że są2 grupy studiów - jedna to takie kierunki które się studiuje by mieć konkretny zawód i bez tego ani rusz jak prawo, medycyna, informatyka, jakieś kierunki nauczycielskie, inżynierię środowiska. Druga to kierunki po których nie ma się zawodu jako tako ale ogólnie rozwijają wiedzę itd jak filozofia, kulturoznawstwo, etnologia itp...

Tylko w obu przypadkach studiować powinno się w konkretnym celu... Z myślą o przyszłości. Tytuł mgr nie wiele znaczy już w naszym kraju ale jednak jak się go ma to dobrze, poza tym studia dają wiele możliwości pracy w różnych organizacjach, jakieś praktyki wyjazdy konferencje konkursy jak ktoś tylko chce to może poszukać coś dla siebie rozwijać się szukać możliwości i nie liczy na to że jego kierunek który nie da mu konkretnego zawodu nagle objawi tajemną wiedzę i dostanie robotę z pensją dyrektorską i jeszcze nic nie będzie musiał robić. Problem basiek polega właśnie na tym. I jedyne co mi przeszkadza w tym to jej podejście. Wolałabym żeby napisała że idzie na zp bo to kierunek niewymagający i będzie mieć czas na rozwijanie własnych pomysłów na życie (które trzeba mieć w takim przypadku)

Też jestem ciekawa gdzie będzie miała możliwości wykorzystać cały ten wachlarz jakże obszernych możliwości które da jej ten cudowny kierunek. Prędzej coś będzie mieć z tego technika niż z zp. Chociaż skoro chce z tą apteką to dlaczego nie farmacja tylko technik jeśli ma możliwość studiować? Poza tym jeśli ktoś wie że matura stanowi problem to powinien wziąć pod uwagę że na studiach jest tylko gorzej i jak wiedza maturalna jest nie do ogarnięcia to chyba daje jakąś odpowiedź czy na studiach się ogarnie... Ale wydaje mi się że sprawa jest bardziej złożona właśnie - problem samodzielnego życia, wyprowadzka z rodzinnej miejscowości itd...

Edytowane przez anannke
Czas edycji: 2011-11-02 o 09:58
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-02, 11:19   #82
nelciak
Zadomowienie

Podpisuję się pod postem annanke.

Przyjrzałam się, jak zmieniały się poglądy basiek w historii jej wpisów na forum:
- najpierw - "Też słyszałam różne opinie, że ekonomię ostatnio dużo osób kończy i na rynku pracy może być duża konkurencja, ale o dziwo wszyscy których znam, a którzy skończyli ekonomię bez problemu znajdują pracę (...) Ekonomia jest to kierunek, po którym masz bardzo, bardzo dużo możliwości i możesz robić po nim naprawdę dużo rzeczy i uzupełniać ją studiami podyplomowymi z jakiejś konkretnej dziedziny." . potem: "ekonomia to dopiero są studia o wszystkim i o niczym"
- najpierw - "Myślałam o tym dużo i o codziennych dojazdach na dzienne faktycznie nie ma mowy Czuję po prostu że na dłuższą metę nie dałabym rady, a poza tym te wszystkie inne utrudnienia o których piszecie typu odwołane zajęcia, długie przerwy między nimi itd. Idę na niestacjonarne," potem - "Dziewczyny chciałam Wam powiedzieć że zdecydowałam się w końcu na dojeżdżanie na dzienne Mając siedzieć 2 tyg w domu i czekać na zajęcia w sobotę i niedzielę to już wolę się przemęczyć te 4 dni w tygodniu (chociaż mam nadzieję że aż tak źle nie będzie), a w weekendy się uczyć Mam tylko nadzieję że ten podział godzin uda mi się w miarę normalny"
- jeszcze potem - "Pytasz co się stało, że zrezygnowałam z dojazdów na dzienne, a więc nadszedł w końcu październik a wraz z nim podział godzin na stronie internetowej wydziału i... szczęka mi opadła 4 razy w tygodniu na ósmą, każdego dnia okienka między zajęciami, które kończą się w efekcie codziennie bardzo późno 17-18. Mieszkając na miejscu miałabym dość, a co dopiero jeszcze jeździć 1,5 godz dwa razy dziennie. (Z drugiej strony pełen podziw dla tego kto ten podział godzin układał )No i w takim wypadku dałam sobie z tym spokój "

Za każdym razem - dogłębne przekonanie o swojej racji, potem gwałtowna zmiana zdania. Sorry, ale trudno traktować poważnie decyzje osoby, która co chwilę ma inne poglądy.

Z aktualnym planem może być tak samo. W końcu nie jest tak łatwo jednocześnie studiować i kształcić się na technika farmacji (jeszcze dodając do tego dojazdy na zaoczne). Dlatego obstawiam, że za rok zrezygnujesz z technika i zostaniesz przy samym zp. Po 4 latach, gdy okaże się, że jedyna perspektywa pracy to recepcja w przychodni lub przedstawiciel medyczny (podły zawód - chodzenie po przychodniach i wpychanie się chorym w kolejkę, zreszta słyszałam, ze mają tego zakazać/zmienić forme), zaczną się poszukiwania nowej drogi życiowej.
nelciak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-07, 13:42   #83
rudy_kot
Wtajemniczenie

Hej

Widzę, że zacięta dyskusja. Ja też chcę powiedzieć coś w tej sprawie.

Studiuję Promocję Zdrowia (z tego co widzę to mniej więcej to samo co ZP) a dodatkowo robię tytuł technika (dietetyka). Studia w tym kierunku (w przeciwieństwie do policealnej) nie są zbyt wymagające z tego co zdążyłam się zorientować (wystarczy po prostu mieć ogólne pojęcie z zakresu dziedzin biologicznych i psychologicznych), ale mam za sobą również doświadczenia z pedagogiki na UW i tam to już w ogóle się zawiodłam. Nie mam złudzeń jeżeli chodzi o wielkie możliwości zawodowe po tym kierunku, robię je dlatego, żeby poszerzyć/mieć różne punkty odniesienia do materiału z zakresu dietetyki. Mam zamiar iść też na podyplomówkę, a jak wiemy wachlarz możliwości jest szeroki i tam można sobie podwyższyć kwalifikacje. Ja uczę się dla zainteresowań przede wszystkim. Mam nadzieję odnaleźć się na rynku pracy jako dietetyk lub w pokrewnym zawodzie. Gdybym szła na studia dla prestiżu lub kasy wybrałabym coś innego - ale nie widzę sensu robienia przez całe życie czegoś co mnie nie interesuje albo męczy, a jeszcze musiało mnie kosztować masę przygotować i pieniędzy.

Do autorki: Nie lubisz ekonomii i nią rzygasz? No to uciekaj! Ja żałuję, że spędziłam na pedagogice ponad rok. Chcesz iść na ZP i czujesz, że Ci się to przyda albo że sprawi Ci to przyjemność to idź. Rób tak, żebyś była zadowolona ze swojej decyzji. Ja się słucham siebie, a nie innych, choć opinie są zawsze cenne i uważam, że trzeba przyjąć je do informacji przynajmniej Nie trzeba się oczywiście ze wszystkimi zgadzać
Stary 2011-11-08, 08:14   #84
anannke
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rudy_kot Pokaż wiadomość
Hej

Widzę, że zacięta dyskusja. Ja też chcę powiedzieć coś w tej sprawie.

Studiuję Promocję Zdrowia (z tego co widzę to mniej więcej to samo co ZP) a dodatkowo robię tytuł technika (dietetyka). Studia w tym kierunku (w przeciwieństwie do policealnej) nie są zbyt wymagające z tego co zdążyłam się zorientować (wystarczy po prostu mieć ogólne pojęcie z zakresu dziedzin biologicznych i psychologicznych), ale mam za sobą również doświadczenia z pedagogiki na UW i tam to już w ogóle się zawiodłam. Nie mam złudzeń jeżeli chodzi o wielkie możliwości zawodowe po tym kierunku, robię je dlatego, żeby poszerzyć/mieć różne punkty odniesienia do materiału z zakresu dietetyki. Mam zamiar iść też na podyplomówkę, a jak wiemy wachlarz możliwości jest szeroki i tam można sobie podwyższyć kwalifikacje. Ja uczę się dla zainteresowań przede wszystkim. Mam nadzieję odnaleźć się na rynku pracy jako dietetyk lub w pokrewnym zawodzie. Gdybym szła na studia dla prestiżu lub kasy wybrałabym coś innego - ale nie widzę sensu robienia przez całe życie czegoś co mnie nie interesuje albo męczy, a jeszcze musiało mnie kosztować masę przygotować i pieniędzy.

Do autorki: Nie lubisz ekonomii i nią rzygasz? No to uciekaj! Ja żałuję, że spędziłam na pedagogice ponad rok. Chcesz iść na ZP i czujesz, że Ci się to przyda albo że sprawi Ci to przyjemność to idź. Rób tak, żebyś była zadowolona ze swojej decyzji. Ja się słucham siebie, a nie innych, choć opinie są zawsze cenne i uważam, że trzeba przyjąć je do informacji przynajmniej Nie trzeba się oczywiście ze wszystkimi zgadzać
Tylko mam wrażenie właśnie że ty masz pomysł na życie, kombinujesz myślisz jak to połączyć co ci dadzą te studia a nie żyjesz złudzeniami i bierzesz na prawdę objawioną to co napisali na stronie jaki to" wspaniały cudownych fenomenalny kierunek dający kupę możliwości i nie ma opcji żeby być potem bezrobotnym" a autorka nie bardzo widzi tą różnicę. uczciwie umiesz przyznać że kierunek nie należy do absorbujących i robisz go jako dodatek a nie podstawę do późniejszego zawodu. I to jest właśnie fajne, parzysz realnie uczciwie i co kto ma się tu czepiać? ogólnie śmieszą mnie takie kierunki ale twoja podstawa mi się podoba bo fajnie myślisz o przyszłości umiesz realnie ocenić kierunek który studiujesz a nie wmawiasz wszystkim jaki to nie przyszłościowy jest i trudny. na prawdę niewiele jest takich ludzi gratuluję zdrowego podejścia i pomysłu na życie
anannke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-08, 12:04   #85
basiek0109
Raczkowanie

annanke : od początku mojego wątku cały czas piszę właśnie, że zdrowie publiczne chciałabym studiować DLA PRZYJEMNOŚCI i własnej satysfakcji, gdyż bardzo mnie on interesuje, mimo iż perspektywy pracy po nim może i są znikome (w końcu studia to 5 lat nauki). Więc naucz się może czytać zanim zaczniesz wysuwać swoje mądre wnioski. Jako zabezpieczenie na przyszłość miałabym technika farmacji. A poza tym, po części w tych miejscach w których mogłabym znaleźć pracę po ekonomii znajdę i po ZP, bardzo często wymagane jest tylko wyższe wykształcenie Jak na razie jednak dalej ciągnę tą ekonomię, znalazłam pracę w butiku w galerii w moim mieście i nad tym co będzie dalej będę zastanawiać się po pierwszej sesji . Wątek uważam za zamknięty.
-akcja spełniamy swoje marzenia cel-> mniej narzekania i koniec z lenistwem

Edytowane przez basiek0109
Czas edycji: 2011-11-08 o 12:05
basiek0109 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Szkoła i edukacja

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości