![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Filmy z przesłaniem, duszą, nauką, prawdą życiową - czyli dla wymagających :)
![]() |
#62 |
Zadomowienie
|
Dot.: Filmy z przesłaniem, duszą, nauką, prawdą życiową - czyli dla wymagających :)
Też tak macie, że widziałyście mase takich filmów, a jak trzeba sobie przypomnieć, to znikają z pamięci?
Nie będę się powtarzać, mam kilka polskich-współczesnych, po których - przynajmniej ja - ma się depresje i gulę w gardle przez tydzień, nie ma w ogóle mowy żeby o tym dyskutować 'po wyjściu z kina': - 'Plac zbawiciela' - jak do tej pory, najbardziej traumatyczny film, jaki widziałam w życiu. - 'Róża' z Dorocińskim i Kuleszą (ten dzieje się tuż po II wojnie, także trochę ciężej się utożsamić). - 'Nie opuszczaj mniej' z Grochowską. Niech was nie zmyli romantyczny tytuł, nie ma to nic wspólnego z sielanką. Z mocnych, ale już nie aż tak ciężkich (dla mnie): - Baby blues - Dom zły (i generalnie większość popełnionych przez Smarzowskiego obrazów). Na koniec dorzucę: 'Dzień świra' (z Kondradem) - uważam, że ludzie, którzy odbierają ten obraz jako komedię, po prostu filmu nie zrozumieli. Komedią (i to dość słabą) był pierwowzór z Pazurą 'Nic śmiesznego', natomiast Koterski pokazał bardzo smutną, samotną rzeczywistość szarego, wykształconego Polaka. Ten obraz zarył mi się tą smutną (przerażającą) rzeczywistością w pamięci tak bardzo, że nie chciałam i nie obejrzałam do tej pory 'Wszyscy jesteśmy Chrystusami' bo po prostu się boję... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Ja też. Ciężko zrozumieć, że można być tak osamotnionym a jednocześnie mieć wszystko co człowiekowi jest do życia potrzebne - oczywiście w umyśle...
Cytat:
2. Nic śmiesznego - fajnie było widzieć Pazurę w bardziej dramatycznej roli, jednak rzeczywiście "Dzień świra" jest lepszy.
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Nie wiem czy już było, ale ja polecam ten film:
Chłopiec w pasiastej piżamie Lata 40-te, czas wojny. Bruno ma 8 lat mieszka w Berlinie razem z siostrą i rodzicami. Jednak pewnego dnia rodzina przenosi się na wieś, aby towarzyszyć ojcu – niemieckiemu oficerowi - w jego nowej pracy. Bruno łamie zakaz opuszczania nowego domu i poznaje okolicę. W ten sposób zaprzyjaźnia się ze Szmulem – chłopcem, który mieszka w innym, nieznanym świecie za kolczastym ogrodzeniem... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
A ja polecam Temple Grandin. Jest to film oparty na autentycznej historii, o profesor dotkniętej autyzmem. Znakomita rola Claire Danes. Film wyprodukowało HBO. Kino na wysokim poziomie. Warto.
![]() |
#66 |
Wtajemniczenie
|
The Secret (2007). Film opowiada o “low attraction” czyli o prawie przyciągania.
Czym jest owo prawo ? Najogólniej rzecz ujmując, prawo to mówi o tym, że to, co spotyka Cię w życiu, spotyka Cię, bo sam to przyciągnąłeś. "Jak sobie pościelesz, tak się wyśpisz". Prawo przyciągania jest tożsame z prawem odpowiedzialności za swoje życie. Innymi słowy - jesteś sam odpowiedzialny za siebie i swoje życie. Jakkolwiek w pierwszej chwili możesz się buntować, niemniej taka jest prawda przed którą nie jesteś w stanie uciec. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Pani Mizantrop
|
Nie możesz znaleźć prawdopodobnie dlatego, że to produkcja z 2006 a nie 2007 roku.
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
Ostatnio oglądałam:
Raj: miłość "Teresa, 50-letnia seksturystka z Europy, jedzie na wakacje do kenijskiego kurortu z nadzieją na przeżycie erotycznej przygody." Bardzo smutna historia o próbie zapchania sobie pustki życiowej Raj: wiara "Anna Maria zajmuje się nawracaniem Austriaków. Pewnego dnia, po latach nieobecności, wraca do niej sparaliżowany mąż – muzułmanin egipskiego pochodzenia." Motyw głównej bohaterki podobny - próbuje wypełnić czymś pustkę w życiu, tym razem jest to obsesyjna miłość do Jezusa. A wkrótce w kinach studyjnych trzecia część tej serii: Raj: nadzieja |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#71 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Teraz muszę ponadrabiać zaległości i obejrzeć te wszystkie polecane przez was filmy ![]() Czy jeśli film był oparty na jakiejś historii to przed/po obejrzeniu filmu zapoznawałyście się z nią? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Mechanik (2004)
produkcja Hiszpańska psychologiczny o Trevorze cierpiącym od roku na bezsenność. Skrywa on parę tajemnic.... 8/10 Gorączka złota (1925) http://www.filmweb.pl/film/Gor%C4%85...ota-1925-31336 Niemy, komedia. Opowieść o ludziach szukających szczęścia wśród morderczych śniegów Alaski. Wspaniała komedia pod powierzchnią której kryją się całkiem poważne problemy (głód, bieda, kanibalizm, itp) 9/10
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
A ja uwielbiam film "Wszystko za życie". Oparty na faktach o marzeniach,dążeniu do celu i szczęścia. Można się wzruszyć. Wielkim plusem jest też to,że w filmie ukazane są przepiękne krajobrazy
![]()
![]() |
#74 |
Rozeznanie
|
Polecam wszystkim film "Now is good" o dziewczynie chorej na białaczkę limfatyczną, która chce wykorzystać życie do końca. Film wycisnął ze mnie tyle łez jak żaden inny. Uważam, że jest to najlepszy film jaki dotąd obejrzałam
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
Zło (Ondskan) szwedzki film o prywatnej szkole sprzed kilku dekad, w której mała uprzywilejowana grupa najstarszych uczniów psychicznie i fizycznie dręczy nowych.
Godziny(The Hours) historie 3 kobiet próbujących pokonać przeciwności życiowe, każda w swoim czasie O północy w Paryżu (Midnight in Paris) świetnie rozprawia się z melancholią i marzeniami o życiu w poprzedniej epoce Wątpliwość (Doubt) w szkole prowadzonej przez zakonnice 1964 roku, jedna z przełożonych podejrzewa, że ksiądz molestuje ucznia Dowcip (Wit) film o umieraniu na raka, pokazujący samotną kobietę i otaczającą ją służbę zdrowia. Umierająca komentuje wszystko niesamowicie smutno ale szuka też we wszystkim ironii. Bardzo wzruszający film Czyż nie dobija się koni (They shoot horses don't they?) Film pokazujący czym kierują się konkursy talentów w ramach dzisiejszej popkultury. Niesamowicie dobry ale też niesamowicie ciężki. Takie ambitniejsze Igrzyska Śmierci jeśli chodzi o przekazywaną myśl Może mistrzem recenzji nie jestem ale wszystkie te filmy szczerze polecam, i każdy z nich dał mi coś do myślenia i zastanowienia sie |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja polecam: Samotni (Samotáři) o poszukiwaniu swojego miejsca. Przy tym to w dużej mierze komedia, więc ogląda się przyjemnie Trzecia gwiazda o podejmowaniu decyzji w przypadku śmiertelnej choroby. Koniec mnie zawsze rozwala Zniknięcie (Usynlige) "Głębokie studium psychiki przestępcy i ofiary z drugiej strony, do tego kwestie wiary, odkupienia, przebaczenia, pogodzenia się z tym, czego już nie jesteśmy w stanie zmienić." Fala (Die Welle) i Nasza Klasa (Klass) akcja obu rozgrywa się w szkole. Pierwszy pokazuje jak łatwo w społeczeństwie przyjmują się ruchy totalitarne, drugi - do czego może prowadzić alienacja i wykluczenie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Odp: Filmy z przesłaniem, duszą, nauką, prawdą życiową - czyli dla wymagających :)
Subskrybuje ten wątek
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#78 |
Zadomowienie
|
Bardzo możliwe, ja książki nie czytałam i nie mam porównania. W ogóle w szwedzkich szkołach ogląda się/niedawno oglądało ten film
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dodam jeszcze do listy "Wiernego Ogrodnika" bardzo poruszający i ma się o czym myśleć przez następnych kilka dni. "Wino truskawkowe" piękne klimaty, również film oglądany parokrotnie ![]()
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Dziewczynka w trampkach
Dramat NiemcyArabia Saudyjska 2012 ![]() Wadjda ma 10 lat i mieszka w Arabii Saudyjskiej. Chodzi w trampkach, nie lubi zasłaniać głowy, a jej przyjacielem jest chłopiec, co sprawia, że cieszy się reputacją buntowniczki. Kobietom w jej kraju nie wolno na przykład prowadzić pojazdów, ale dziewczynka marzy o własnym rowerze. Jej rebelia nie jest wyrachowana – ona chce po prostu bawić się jak chłopcy, którym wolno więcej. W Arabii Saudyjskiej noszenie trampek i jazda na rowerze mają jednak znamiona deklaracji politycznej. Żeby zdobyć upragniony jednoślad, Wadjda postanawia wziąć udział w konkursie recytacji wersetów Koranu. Pobożność wśród uczniów motywowana jest bowiem wysoką nagrodą pieniężną. Filmweb: http://www.filmweb.pl/film/Dziewczyn...ch-2012-661633
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 03.2018: Pasjonatka Fotografii ![]() FB: ARIKA - Fotografia Edytowane przez Friese Czas edycji: 2013-10-03 o 12:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#82 |
Przyczajenie
|
A ja się dziwię, dlaczego jeszcze nikt nie pisał o filmie (bajce) takiej jak Król Lew - wszystkie części. To jest niesamowicie mądry film. Uwielbiam go
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Znam wiele filmów, których tytułów podaliście, które tak na szybko widziałam, że wpisaliście, też uważam, że jest w nich przesłanie, nauka itp
![]() ![]() Od siebie podam i przepraszam, jeśli kogoś niechcący powtórzę, bo jednak ciężko przeczytać wszystkie wpisy i zapamiętać, który film był podany, a który nie. A więc od siebie dodam: -Polowanie- obejrzany wczoraj przeze mnie film- jak dla mnie cudo, rewelacja. Przekazuje dużo ważnych wartości, pokazuje zagadnienie od wielu stron, porusza wiele ważnych tematów.W skrócie o tym jak dziewczynka oskarża pana pracującego w przedszkola o molestowanie. Ciężko go dokładnie opowiedzieć, to trzeba zobaczyć! Gorąco polecam. -"Jak zostać królem"- ten film obejrzałam zaledwie przedwczoraj i też gorąco polecam. Nie dziwię się czemu kandydował do Oscara. Spodziewałam się trochę nudnej opowieści, myślałam, że mnie może znudzi, a było wprost przeciwnie. Biografia Jerzego VI, o tym jak został królem i jak poradził sobie z problemem jąkania się. Uważam, że film ma uniwersalny charakter, jest o pokonywaniu własnych słabości, pokazuje jak ważne i pomocne jest przy tym wsparcie innych osób. Także szczerze polecam. -Nieściszalni- oryginalny, taki nietuzinkowy film, o muzykach, którzy tworzą muzykę, można powiedzieć z czego się da ![]() ![]() -Kochanek królowej- film kostiumowy, historia prosta, ale moim zdaniem pouczająca.Opowiada o królowej Karoliny Matyldy Hannowerskiej i jej romansie z wpływowym politykiem. To tak w skrócie. Może nie będę za wiele tutaj zdradzać, po prostu warto obejrzeć. Wiele wydarzeń z filmu moim zdaniem można odnieść do swojego życia i ogólnie do dzisiejszych czasów. -Whisky dla aniołów- jakiś czas temu oglądałam, chyba z miesiąc temu, komediodramat, moim zdaniem wart obejrzenia. O młodych ludziach, zagubionych, często z różnymi nałogami. Dostają karę robót społecznych, dzięki swojemu opiekunowi poznają świat whisky i zrozumieją co jest w życiu ważne. Zabawny moim zdaniem, a przy okazji pouczający. - Ki- chwilami niełatwo mi się oglądało, wymaga moim zdaniem skupienia, ale uważam, że też warto obejrzeć. O dziewczynie, która nagina wszelkie normy, jest inna od wszystkich, ma dziecko, ale nie zajmuje się nim, jak zazwyczaj uważamy, że powinna zajmować się dzieckiem matka.Manipuluje innymi, by osiągnąć cel, bardzo lubi imprezować itp. To jeden z filmów, po którym moim zdaniem jest wiele niewiadomych, nie potrafię jednoznacznie ocenić bohaterki, tak jest zrobiony moim zdaniem ten film. Tutaj też odsyłam do filmu, samemu warto zobaczyć ![]() -Musimy porozmawiać o Kevinie- film ze świetną moim zdaniem grą aktorską, też niejednoznaczny, zostawiający wiele pola do refleksji i dyskusji. O Kevinie, który manipuluje swoim otoczeniem, na ciągłą próbę wystawia nerwy swojej matki, dokucza jej, lubi jakby patrzeć na jej cierpienie. To wszystko prowadzi do mocnego finału. Moim zdaniem emocjonujący film, o też tej ciemnej stronie macierzyństwa, o tak ciemnej, że film nie ogląda się łatwo, bo wywiera silne emocje, jednakże uważam, że warto. Film moim zdaniem nie nudzi, ale jest bardzo ciekawy, ciągle jest ta ciekawość co będzie dalej i niepokój, co może się wydarzyć...Polecam. i wiele innych filmów, to przykładowe ode mnie ![]() Edytowane przez Candy_lips Czas edycji: 2013-12-08 o 13:09 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
no wlasnie!!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Oprócz wielu z tych, które już zostały wymienione w tym wątku, mogę polecić Między piekłem a niebem (1998) - piękny film
![]() Z Filmweb: Chris Nielsen rusza w podróż do piekła, aby ocalić duszę żony-samobójczyni. http://www.filmweb.pl/Miedzy.Pieklem.A.Niebem |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Cena Odwagi (2007) - no powiem Wam, że mocny film... na faktach, o porwaniu Daniela Pearla przez talibów. Wraz z żoną byli dziennikarzami. Sam film - chaotyczny dość, gdy dochodzi się do połączeń kto komu dał znać , kto co zrobił dla uprowadzenia, ale sam fakt tego co się stało i jak wyglada życie w Pakistanie - warto. 5,5/10.
![]()
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Wątek fajny, ale z paroma filami wyżej się nie zgadzam i nie uważam że jest tu dla nich miejsce, ale każdy ma indywidualny pogląd na filmy i to szanuję
![]() Ja bardzo polecam Mój przyjaciel Hachiko o przywiązaniu i przyjaźni ludzi do zwierząt i odwrotnie. Jak na faceta prawie się rozkleiłem przy tym filmie ![]() 12 gniewnych ludzi o tym że nie zawsze to co wydaje nam się białe, takie w rzeczywistości jest. Film o debacie ławy przysięgłych co do wydania wyroku na młodym chłopaku. Jak dla mnie film KAPITALNY ![]()
![]() |
#88 |
Raczkowanie
|
Tutaj moja długa lista filmów, które są warte aby je zobaczyć wg. mnie:
Ps. Kolejność zupełnie przypadkowa 4PIĘTRO -Scenariusz filmu oparty jest na sztuce teatralnej Alberta Espinosa, opisującej jego własne doświadczenia. Akcja filmu dzieje się na oddziale onkologicznym jednego z hiszpańskich szpitali dziecięcych, jego bohaterami są kilkunastoletni pacjenci w trakcie chemioterapii, często po amputacji kończyn. MIASTO BEZ GRANIC - Max leży umierający w paryskim szpitalu. Wokół jego łóżka zgromadziła się cała rodzina, łącznie z Victorem, jego synem, który od lat mieszka w Argentynie. Zjazd rodzinny - i to w obliczu bliskiej śmierci głowy rodu - nie jest jednak spotkaniem przyjemnym. 4 MIESIĄCE, 3 TYGODNIE I 2 DNI - W komunistycznej Rumunii studentka zachodzi w niechcianą ciążę. Przyjaciółka obiecuje pomóc jej w przeprowadzeniu nielegalnej aborcji MIASTO BOGA - Oparta na faktach historia dwóch chłopców ze slumsów Rio de Janeiro. Jeden z nich dołączył do gangu, drugi wybrał sztukę i został fotografem. WYŚNIONE ŻYCIE ANIOŁÓW - Radosna i pełna życia Isa zaprzyjaźnia się z pesymistycznie nastawioną do życia Marie. Ich relacja ulega zmianie, gdy poznają Chrisa. KLUCZE DO DOMU - Wzruszająca opowieść o młodym ojcu, który po raz pierwszy w życiu spotyka swojego upośledzonego fizycznie i umysłowo piętnastoletniego syna Paola. ŻYCIE UKRYTE W SŁOWACH - Samotna Hanna zatrudnia się na platformie wiertniczej do opieki nad ciężko poparzonym Josefem. Rodzi się między nimi nietypowe uczucie. AMORES PERROS - W tragicznym wypadku zderzają się życia trojga spośród 20 milionów mieszkańców Mexico City. Choć żyją obok siebie, należą do różnych światów. Gdyby nie kolizja najprawdopodobniej nigdy by się nie spotkali. BABEL - Cztery historie rozgrywające się w różnych krajach połączone jednym wydarzeniem. Japoński myśliwy zostawia marokańskiemu pasterzowi strzelbę, z której zostaje postrzelona amerykańska turystka. PASZPORT DO RAJU - Ariel żyje w Argentynie. Z powodu kryzysu gospodarczego postanawia, tak jak wielu innych Argentyńczyków, wyjechać i powrócić do kraju swoich przodków. MIŁOŚĆ NA ŻĄDANIE - Historia dwojga przyjaciół - Juliena i Sophie. Od dzieciństwa prowadzą niezwykłą grę polegającą na sprawdzaniu swojej odwagi. W CIENIU SŁOŃCA - Dwie rodziny żyją w okowach wieloletniego sporu o granice między posiadłościami. Tonio Breves ma przejąć dziedzictwo zemsty i bronić rodzinnego honoru. CHŁOPIEC W PASIASTEJ PIŻAMIE - 8-letni syn niemieckiego oficera SS zaprzyjaźnia się z żydowskim chłopcem przebywającym w obozie. DWORZEC NADZIEI - Emerytowana nauczycielka, zajmując się wysyłaniem listów w imieniu analfabetów, spotyka 9-letniego chłopca chcącego odnaleźć ojca, którego nigdy nie poznał. GŁOSY NIEWINNOŚCI - Jedenastoletni Chava jest mieszkańcem małej wioski położonej w ogarniętym wojną domową Salwadorze. Chłopak zostaje zmuszony przez los do przedwczesnego wydoroślenia. ŚWIETNY FILM, POLECAM ABY GO ZOBACZYĆ. JUSQU A TOI - Chloé jest dwudziestosześciolatką żyjąca samotnie w Paryżu. Jack jest trzydziestoletnim Amerykaninem, którego zostawiła właśnie dziewczyna. Wygrywa pobyt w Paryżu. Ich losy splotą się przez przypadek, kiedy jego walizka przez pomyłkę trafia do Chloe. KOBIETY Z 6 PIĘTRA - Zamożny mężczyzna postanawia pomóc imigrantkom zamieszkującym poddasze jego kamienicy. Pod ich wpływem na nowo uczy się radości życia. LEPSZE ŻYCIE - Yann pracuje jako kucharz w firmie cateringowej, ale marzy o posadzie w restauracji. Pewnego dnia poznaje kelnerkę Nadię, która samotnie wychowuje dziewięcioletniego syna Slimane’a. Wspólnie postanawiają zrealizować swoje marzenie i otworzyć własną restaurację. Zaciągają kredyt, kupują lokal i zaczynają remont. REZOLUCJA 819 - Film "Rezolucja 819" opowiada o badaniach prowadzonych przez francuskiego policjanta Jacquesa Calveza (Benoît Magimel) i ekipę lekarzy sądowych, m.in. Polkę Klarę Górską (Karolina Gruszka)na terenie byłej Jugosławii związanych z wojną na bałkanach. RÓWNIEŻ FILM WARTY OBEJRZENIA. CO WIESZ O ELLY - Ahmad, Irańczyk mieszkający w Niemczech, postanawia odwiedzić swoich przyjaciół. Właśnie zakończył nieudane małżeństwo z Niemką i oświadczył, że wolałby związać się z Iranką. Jego przyjaciele organizują wypad nad Morze Kaspijskie. Sepideh, kobieta z grupy bez pytania bierze ze sobą Elly, pracującą w żłobku. SPRING BREAKERS - Ciąg imprez i nieposkromionej fantazji sprowadzi cztery ślicznotki w bikini i w kominiarkach na drogę bezprawia i totalnej rozpusty. JEDEN DZIEŃ - Emma i Dexter postanawiają spotykać się co roku tego samego dnia. Kontynuują swoją przyjaźń przez 20 lat -FILM NAPRAWDĘ WARTY OBEJRZENIA. ODROBINA NIEBA - Marley jest piękna, młoda i odnosi sukcesy na każdym polu, oprócz spraw sercowych. Jej podejście do życia ulega zmianie, gdy wychodzi na jaw, że ma raka. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Polecam "Perfect Sense" reż. David Mackenzie.
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
![]()
"Wybór Zofii" (Sophie's choice)z Meryl Streep.POLECAM!
"Mała Moskwa" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:53.