![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Pomoc w nauce -NOCNIK
wiesz co, moja córa w ogóle nie wołała, że chce sikać tylko szła na nocnik sama
![]() O, przepraszam, wołała! Jak nikt nie chciał przyjść do pokoju to wołała, że chce siku.... ale to były oczywiście fałszywe alamy... taki to cwaniak jeden ![]() następnym razem jak sie posika pokaż jej filmik na youtubie z siedzącym na nocniku dzieckiem i powiedz jej, że następnym razem nie musi sikać do majteczek, tylko może do nocniczka albo do ubikacji jak mama. Ewentualnie jeszcze nie zakładaj majtek tylko niech tupta z gołą pupą, może sama wyczai, że nocnik jest obok i można tam iść samodzielnie, może tak jak moja wolałaby sama iść i zrobić a ma problem ze ściągnięciem majteczek. I oczywiście na spokojnie, bo im wiekszą wagę będziesz do tego przywiązywala tym bardziej mała może nie chcieć współpracować. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Wtajemniczenie
|
Od stycznia jest bez pieluchy, więc miała 21 mc jak pieluchow w dzień powiedziałyśmy "pa". Z tym, że ona nie wołała tylko po tym jak sie posikała ja jej pokazałam, że to jest to i to, pokazałam jej filmiki z dziećmi jak siedzą na nocniku. Pokazałam jej jak ja to robię. Tata też musiał sikać na siedząco
![]() Wołać jako tako, nie wołałą. Jedynie po sprawie, że jest i trzeba ją wytrzeć, ale to i tak ze dwa tygodnie, bo później stwierdziła, że "ona sama" i papier ma swój obok nocnika ![]() Wołała tylko jak zobaczyła, że się cieszymy, że zrobiła i żeby nas do pokoju zwabić, bo wiedziała, że na hasło "jest siiiiiii" ktoś przyleci, podetrze ją i zabierze nocnik ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Moja w maju skończyła 2 lata. Chciałabym się wyrobić z tematem do września / października bo idzie do przedszkola.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() A ma jakieś dziecko, które uwielbia i które pokazałoby jej, że ono robi do ubikacji? Moja uwielbiała później łazić ze wszystkimi do łazienki i patrzeć, że oni też tak sikają jak ona. Była mega dumna później ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
moja nie jest typem co naśladuje inne dzieci. Nie robi to na niej wrażenia
![]() A teraz to jeszcze mieszkamy w nowym miejscu i nie zdążyła nawiązać żadnych znajomości. Wcześniej miała trójkę dzieci, prawie w tym samym czasie urodzone, codziennie się widzieliśmy, dzieciaki się poznały jeszcze w gondolach. W złobku jest dwa razy w tygodniu ale tam to dzieciaki w pieluszkach. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Wtajemniczenie
|
a no to lipa...
A myślisz, że już przetrawiła brak smoczka (gratulacje - czytałam na innym wątku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Pewnie będę musiała zrobić jak radzisz - spokojnie czekać i delikatnie drazyc temat aż w końcu mała zaskoczy ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Edit, doczytałam, że skończyła 2 niedawno. Ja próbowałam synka odpieluchować, gdy miał 2 lata, dzielnie czekaliśmy na efekty przez chyba ponad 2 tygodnie, w końcu daliśmy spokój. Następnym razem spróbowałam, jak miał 2,5 roku i zajęło nam to 1,5 dnia. I powiem, że im bardziej ja chciałam, żeby usiadł na nocnik/nakładkę, tym bardziej on się sprzeciwiał ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
U mnie na dzien dzisiejszy nocnik to wróg najgorszy, którego trzeba zniszczyc, schowac do szafy a najlepiej wyrzucic z II piętra (dwa razy chodziłam na dół po nocnik, dobrze ze nikt po głowie nie dostał
![]() Nie mam juz pomysłow jak go przekonac, nic nie dociera. Sadzałam misie, lalki, pokazywałam siostre cioteczną na nocniku ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja też się wzięłam za odpieluchowanie córki
![]() ![]() U Nas sprawa o tyle łatwiejsza, że córka chodzi do żłobka - tam codziennie jest wysadzana na nocniczku już od roku, więc "zaznajomiona" jest z tematem, no i pomaga obserwacja innych dzieci ![]() W domu wzięłyśmy się ostro jakieś 2tygodnie temu. Po domu chodzi z gołą pupą, w bluzce i skarpetkach, więc jak chce siku lub kupkę to odrazu leci na nocnik. Ale muszę teraz wyłapać moment, kiedy nie biegnie na ostatnią chwilę na nocnik i wkońcu ubiorę Jej majteczki żeby nauczyła się załatwiać potrzeby rozbierając się wcześniej ![]() Ale ważniejsza dla mnie sprawa - nie wiem jak trwać w nauce nocnikowania włączając w to noce i wyjścia ? Macie jakieś rady? Do tej pory pielucha po nocy zawsze była bardzo zsikana (córka dużo pije), ale ostatnie 2 noce zauważyłam, że jest prawie sucha... Nie wiem, czy mam ten moment jakoś wykorzystać ? ![]() No i co z wyjściem na spacery, na plac zabaw, w gości ? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Najpierw odpieluchuj w dzień a później, kiedy już mała zacznie normalnie się kontrolować próbuj ze ściągnięciem w nocy. Na spacerach, placach zabaw zawsze znajdą się jakieś krzaczki, gdzie może dziecko się wysikać ![]() A u znajomych zawsze przecież jest łazienka i ubikacja ![]() ![]() Oczywiście to tylko moja sugestia ![]() EDIT: to, że teraz pielucha nie jest full po nocy może też być dlatego, że jest ciepło i mała może się w nocy pocić... Edytowane przez taka_sobie_jedna Czas edycji: 2012-06-29 o 14:40 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
taka sobie jedna - dzięki za odzew
![]() Krzaczki/trawka niestety nie wchodzi jeszcze w rachubę - córka ma jeszcze opory ![]() ![]() Tylko czy wypada chodzić w gości z nocnikiem pod pachą? ![]() no i boję się, że u kogoś to się będzie zapominać i nic tylko będę w kółko przebierać... mam jeszcze dużo wątpliwości ![]() Z nocą faktycznie poczekam aż w dzień będzie już wszystko jak trzeba ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ja tez mam z córką problem niechcenia siusiania na nocnik
![]() Skończyła 22 maja 2lata i na nocnik sikać NIE CHCE. Wie ze tam się robi, wie że trzeba zdjąć majteczki i usiaść, ale nie. Woli zlać się na podłogę stojąc obok nocnika, ale na nocnik nie usiądzie BO NIE. Zdarzyło się że usiadła i zrobiła. Ale to wyjątkowe sytuacje które mogę policzyć na palcach jednej ręki. z kupą to samo.. ![]() Już nie mam pojęcia jak sie do tego zabierać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Więc może po prostu jest za wcześnie, na każde dziecko przyjdzie pora
![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Nie wiem sama..
Ona potrafi i zatrzymać siusianie, i raz, przy mojej mamie poszła do kibelka, usiadła i zrobiła, bardzo dobrze wie że tam trzeba robić siusiu, noce są suche od kilku miesięcy, bardzo dobrze kontroluje siusianie.. ale na nocnik nie BO NIE. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Długo Ją musiałam zachęcać żeby siadła i "puściła hamulce". Jak już wysikała się po wielkim trzymaniu to zadowolona była ![]() Wróciła po weekendzie do żłobka i jak ręką odjął - po powrocie do domu przekonała się, że nocnik jest od sikania i kupkania i bez żadnego ale sama siada i robi co trzeba ![]() (pomogło zapewne to że patrzyła w żłobku jak robią to inne dzieci). |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Rozeznanie
|
Ja właśnie zaczynam odpieluchowywanie mojej córci ale ma dopiero 18 miesięcy i na razie na nocniku siedzi chętnie ale nie załatwia się do niego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
I ja się dołącze do dyskusji
![]() Może pomożecie co dalej... ![]() Mój synek ma 2 latka i 1miesiąc i sprawa z nocnikiem wygląda tak, że jak ma dobry dzień i go posadze na nocnik to siku zrobi, ale jak ma zły dzień to bedzie wrzeszczał, że nie i nie. Jak ściągnęłam pampersa, nocnik był cały czas na widoku w pokoju, ale to nic i tak wszystko szło w majtki. Wogóle mu nie przeszkadza, że ma mokro czy kupa w środku. Jakbym nie zareagowała to by tak siedzial cały dzień bawiąc sie w najlepsze. Jak sie go zapytam czy chce siku to oczywiście, że nie, a za pare chwil zrobi co zrobi. Tłumacze i pokazuje, że robi się do nocnika lub do łazienki, misie też tam robią, widzi jak ja tam siedze i niestety nic. Nie wiem czy zaczekac jeszcze czy do upadłego prac i czyścić dywany. Dodam, że za 2 miesiące urodze córkę, więc nie jest mi łatwo, a mama naciska, że on ma juz 2 lata i biega w pampersie. Co robic?
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Rozeznanie
|
To tak za ile wrócić do tematu?
Kurcze chciałam przed porodem uwinąć sie z pieluchami chociaż z jednym dzieckiem.... eh.
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Rozeznanie
|
a co to za książeczka?
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Taka opowiastka o dziecku, które uczy się załatwiać do nocnika
![]() Tutaj masz obrazy z google: https://www.google.pl/search?q=nocni...w=1280&bih=662
![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Ciekawe czy to by coś uzmysłowiło mojemu młodemu
![]()
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
My ją kupiliśmy synkowi właśnie ok. 2 urodzin, bo to była nasza pierwsza próba odpieluchowania, czytaliśmy, pokazywaliśmy, on pokazywał, no ale próba była nieudana. Zanim spróbowaliśmy drugi raz, sam wiele razy przynosił książeczkę, opowiadał, pytał. Dzieci 2-letnie bardzo dużo rozumieją, tylko potrzebują czasu, żeby sobie niektóre sprawy poukładać w głowie. Na pewno nie zaszkodzi
![]()
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
chociaaaż.. u mnie było to samo, dziewczynka, dwa lata i zaraz skończy dwa miesiące i cięęęęzko było. wogóle jej nie przeszkadzała kupa w majtkach czy mokre gacie.. lała pod siebie ponad tydzień! w końcu coraz więcej siuśków lądowało w nocniku i praktycznie każda kupa. teraz już z dnia na dzień coraz mniej ma wpadek. a co najlepsze.. jak siedzi ze swoim tatą, albo babcią - sama siada i sama się obsługuje ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:39.