|
Notka |
|
Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie. |
Pokaż wyniki sondy: Jak długo poszukujesz pracy? | |||
od niedawna (mniej niż 3 miesiące) |
![]() ![]() ![]() ![]() |
78 | 28,89% |
3 - 6 miesięcy |
64 | 23,70% |
Ponad pół roku |
38 | 14,07% |
Ponad rok |
49 | 18,15% |
Ponad 2 lata |
20 | 7,41% |
Ponad 3 i dłużej |
21 | 7,78% |
Głosujący: 270. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: BEZROBOTNI łączmy się. Część IV
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#62 |
Konto usunięte
|
Dziękować
![]() a praca to asystentka w kancelarii Ciekawa jestem czy mój angielski jest wystarczająco "biegły" jak to było podane w ogłoszeniu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
Co dziwne nic nie piszę.
Też mnie to zaskoczyło.
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Melduję się i ja
![]() Jutro jadę się zarejestrować do UP z powrotem. To prawda, że mam na to 14 dni od zakończenia umowy? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Mi się coś kojarzy, że 7. Ale nie jestem pewna.
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
gwiazdeczka172 te Twoje kartki są PIĘKNE!!!
Sorki za OT.
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:31 ---------- Cytat:
![]() Nie chcesz ubezpieczenia czy zasiłku - twoja strata. |
||
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
![]() ![]() jak ktoś chce może się nie rejestrować. To jest przecież dobrowolne ![]() Są tacy, którzy się nei rejestrują i żyją tak samo jak ci zarejestrowani ![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
O widzisz! Pewnie tak hehe
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Kiedy kończyłam staż organizowany przez Urząd Pracy, przysięgłam sobie, że moja noga nigdy więcej w tym przybytku nie postanie
![]() ![]() ![]()
#73 |
Zakorzenienie
|
Jak masz prawo to pewnie że bierz zasiłek! To jest coś ponad 6 setek przez pierwszy kwartał, ponad 500 potem. A jeśli (oby) znajdziesz pracę wcześniej to należy Ci się dodatek motywacyjny w postaci połowy tego, niezależnie od pensji z nowej pracy
![]() Ja myslę tak - a żebym miała nawet wydać to na jedną torebkę co miesiąc - płaciłąm składki, należy sie! Przy czym ja swojego do końca nie wybrałam a motywacyjnego nie chciało mi się załatwiać za co należą mi się baty. Ale ja bym zasiłek brała jak dają ![]() Muszę powiedzieć że w Polsce zasiłek jest chyba otoczony takim odium, a przecież to nie zasiłek socjalny ( w domysle - dla biednych) a normalne ubezpieczenie za które sama odprowadziłaś składki! Na Wyspach np. te dwie kategorie są bardzo wyraźnie rozgraniczone. Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-14 o 21:43 |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zainwestuj te pieniądze w siebie, w rozwój, w szukanie pracy, w dojazdy, w drukowanie CV. I ciesz się, że nie musisz na to kombinować.
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
7 dni jest na wyrejestrowanie sie gdy się znajdzie pracę
![]() ---------- Dopisano o 23:51 ---------- Poprzedni post napisano o 23:49 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 23:52 ---------- Poprzedni post napisano o 23:51 ---------- Dziękuje kochana :-* ---------- Dopisano o 23:53 ---------- Poprzedni post napisano o 23:52 ---------- No to już zglupialam. Jade jutro to sie dowiem. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Należy mi się zasiłek, więc może faktycznie ruszę dupsko do UP, skoro tak namawiacie
![]() ![]()
![]() ![]() Edytowane przez pani-jesień Czas edycji: 2011-12-14 o 21:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
czy się stoi czy się leży Idz dają zasiłek brać należy :-D |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
tak mnie naszło wieczorem na małą refleksję...
wy tak piszecie tutaj o pozytywnym nastawieniu i optymizmie a ja pytam skąd to brac ? ja podczas bezrobocia nie potrafiłam wycisnac z siebie ani krzty optymizmu. nie cieszyły mnie zdane egzaminy na uczelni,wycieczka-NIC. ogólnie stan bezrobocia przeżywam straszliwie-zamykam się w sobie, siedze w domu, wysyłam CV jak automat(gdzie popadnie), spotkania towarzystkie ograniczam do minimum bo nie mam ochoty słuchac o tym jak u kogos ze znajomych jest świetna atmosfera w pracy ![]() Mój depresyjny stan zmienia sie bardzo szybko,wystarczy telefon po rozmowie kwalifikacyjnej " jest pani przyjęta" i zmieniam się w człowieka którym zawsze jestem: ambitnego, z zapałem do pracy, towarzyskiego, z mnóstwem planów i motywacją do ich realizacji. Praca na etacie a mam czas dla wszytskich i na wszystko: przyjaciele, znajomi, siłownia, nauka jazdy. Podczas stanu bezrobocia całe dnie spędzam w domu a cięzko mi zorganizowac się zeby spotkac sie z dawnym znajomym, ludzie rezygnują z proponowaniem mi spotkań-ile można ![]() więc ja pytam skąd brac ten optymizm w stanie bezrobocia ?
'We smiling high, watching the good things passing by. Pretend the feeling fine, but inside we're crying sometimes' Edytowane przez uparta Marti Czas edycji: 2011-12-14 o 22:31 |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Moim (moim!) zdaniem to jest szersze zagadnienie i wymaga dłuższej pracy nad sobą i hartowaniem swego charakteru, nie tylko na okoliczność bezrobocia, ale również na nią. Jak sama piszesz - jak będziesz mogła normalnie żyć ze świadomością że możesz stracić pracę? A żadne z nas nie ma gwarancji, że w którymś momencie jej nie stracimy. Jesteś jeszcze bardzo młoda i pewnie przyjdzie to z czasem.
Albo jak mówią u mnie - twardym trzeba być, nie miętkim ![]() Edytowane przez anka_res Czas edycji: 2011-12-14 o 22:37 |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Konto usunięte
|
Może chodzi o nazewnictwo? Ja poniekąd traktuje bezrobocie jako dłuższe wakacje, kto wie czy nie najdłuższe w moim życiu, bo potem raczej jest małe prawdopodobieństwo, że pracodawca da mi 3 miesięczny urlop. Co do reszty to również moja efektywność i wydajność spada o 50%, co widać po zaangażowaniu w naukę języków czy kontakty towarzyskie.
A z czego się najbardziej cieszę to to, że przestałam definiować siebie pod względem pracy. Przez krótki czas czułam sie strasznie, wpadłam niemalże w denną otchłań rozpaczy ale stwierdziłam dość i wykoncypowałam co następuje: To że jeszcze pracy nie znalazłam, nie mam 20lat doświadczenia (w tym 10 na stanowisku kierowniczym), potencjalni przyszli pracodawcy nie całują ziemi po której stąpam nie oznacza że totalna d*pa wołowa ze mnie i że tak będzie do końca życia. Jest to stan tymczasowy, w którym nareszcie mam czas żeby przeczytać wszystkie książki Dawkinsa, nauczyć się nowych splotów na drutach czy pielęgnować chodzenie spać o 4nad ranem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Choć taki stan też nie trwa wiecznie. Oczywiście są osoby co mogą w ogóle nie pracować i dobrze im z tym. uparta Marti rozumiem, że tak można się czuć. Raz jest lepiej raz gorzej. Ja staram się myśleć optymistycznie, ale czasem zwyczajnie opadam z sił. To chyba normalne.
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Jakbym się martwiła o ww. czynniki życiowe już dawno bym pracowała, chociażby na kasie w markecie. A że finansowo zagwarantowałam sobie tymczasową stabilizację to jeszcze przez chwilę nie muszę sobie takim rodzajem prac zawracać głowy
|
![]() ![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mam trochę łatwiej bo dzieci nie planuję więc odpadają osoby zależne od moich zarobków; przeżyć w razie gdyby coby mogę i za zasiłek czy oszczędności przez dłuuuugi czas; z mieszkania mnie też bank nie wyrzuci. Ale ciężko musiałam na to zapracować. Niemniej pozwala mi bez lęku patrzeć w przyszłość - opłaciło się ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Wtajemniczenie
|
anka_res oczywiście nie musisz odpisywać... na wyspach zarobiłaś na mieszkanie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
To jest dodatek aktywizacyjny a nie motywacyjny
![]() No a z reszta sie zgadzam, zapisuj sie do urzedu, wyciagaj zasilku ile sie da, w koncu te pieniadze naleza Ci sie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Zadomowienie
|
jako, że pojawił się wątek o UP to się "chwalę" że dziś tam idę.
Zarejestruję się, choć zasiłek mi się nie należy bo zostałam zwolniona za "porozumieniem stron" ( piszę tak, bo dostałam "ofertę" że albo się zwolnimy za porozumieniem, albo mnie zwolnią z naganą [na którą nie zasłużyłam]- to tak w kwestii uczciwych pracodawców ![]() więc zasiłku nie dostanę przez 6 miesięcy, ale idę bo:
![]() a przecież powinni dawać ludziom nadzieję.. ---------- Dopisano o 08:41 ---------- Poprzedni post napisano o 08:40 ---------- i idę- bo to zawsze powód by wyjść z domu ![]()
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:45 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Prawda walnęłam się ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:08.