|
|
#61 |
|
Arctium lappa L.
|
Dot.: Co na kaca?
Coś małego objętościowo, żeby nie prowokowało wymiotów. Najlepiej coś tłustego i ciepłego, plus słodka, mocna czarna herbata. Ewentualnie sok z kiszonej kapusty albo ogórków.
|
|
|
|
|
#62 |
|
Przyczajenie
|
sok z kiszonej kapusty
|
|
|
|
|
#63 |
|
Przyczajenie
|
Ja zawsze herbate z cytryną pije
|
|
#64 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
rosół, sok pomidorowy
mi pomaga zawsze
|
|
|
|
|
#66 |
|
Kosmetykoholiczka
|
Ja na kaca polecam Riposton. Nic mnie tak nie stawia na nogi jak on. Kupuję go w aptece po dwie tabletki, około 9 zł za dwie. Rozpuszczam w 400 ml wody. Super smakuje, lekko słodko-słony - idealnie orzeźwia. Niweluje wszystkie skutki zakrapianych imprez, bardzo dobrze uzupełnia elektrolity, ból głowy znika około 30-40 minut po wypiciu go. Od momentu kiedy uratował mnie po wieczorze panieńskim koleżanki, zawsze mam go u siebie
|
|
#67 |
|
BAN stały
|
wlewy witaminowe
|
|
|
|
|
#68 |
|
Przyczajenie
|
Przede wszystkim nawodnić organizm. Dużo, dużo wody, zwłaszcza jeżeli nie wypiło się jej odpowiedniej ilości przed zaśnięciem.
Następnie należy uzupełnić witaminy, który wypłukał alkohol oraz dostarczyć organizmowi cukrów. Warto także odpocząć aby organizm mógł dojść do siebie po zatruciu. |
|
|
|
|
#69 |
|
Przyczajenie
|
Zgadzam sie, spora ilość wody przed zaśnięciem a następnego dnia jajecznica i spora ilość witamin
|
|
|
|
|
#70 |
|
Raczkowanie
|
O, to też mój sposób dużo (bardzo dużo) wody z cytryną przed snem i rano jajecznica
|
|
|
|
|
#71 |
|
Przyczajenie
|
Aloes
|
|
|
|
|
#72 | |
|
Naczelny Hipster
|
Cytat:
Alkovit też jest super
|
|
|
|
|
|
#73 |
|
BAN stały
|
Na kaca miód gryczany a jeszcze lepiej spadziowy (w tym roku spadź bardzo obrodziła i niektórzy pszczelarze schodzą z cen, warto zrobić zapasy, spadź nie co roku jest)
|
|
|
|
|
#74 |
|
Przyczajenie
|
Obowiązkowo przed senem 0,5l wody najlepiej z cytrynką. Rano u mnie jajecznica nie przejdzie ale mogą być bułki z jajkami na twardo albo tosty, sok pomarańczowy i trochę cukru. A na mdłości herbata z miętą
|
|
|
#75 |
|
BAN stały
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
|
#77 |
|
BAN stały
|
Kaca trzeba odchorować, złotych środków nie ma.
|
|
|
|
|
#78 |
|
Zakorzenienie
|
Jestem tego samego zdania. Jeśli czyjś organizm na większą dawkę alkoholu reaguje kacem, to ani żadne nawadnianie, ani śniadanka, ani kliny ani suplementy nie pomogą ani zapobiec temu kacowi ani pozbyć się go w ciągu przedpołudnia, jedynie pilnowanie ilości wypitego alko albo pogodzenie się z tym, że każdy dzień po piciu będzie dniem wyjętym z życiorysu.
|
|
|
|
|
#79 |
|
Przyczajenie
|
Słyszałam, że zjedzenie witaminy C przed snem pomaga
|
|
|
|
|
#80 |
|
Raczkowanie
|
Wypicie aspiryny przed snem. Przetestowane
![]() Wysłane z aplikacji Forum Wizaz |
|
|
|
|
#81 |
|
Przyczajenie
|
Ja mam swój sposób
Jeśli organizm przyjmuje rano pokarmy stałe to jajecznica + litorsal (lub jakieś inne elektrolity) + 2-3 tabletki hepatil (lub jakiś inny suplement na wątrobę) do tego kawa lub herbata. Jeśli nie przyjmuje pokarmów to czynności powyżej ale bez jajecznicy i czekać aż organizm zacznie przyjmować wtedy jajecznica Na lekkiego kaca fajnie też jest jakiś wysiłek zaplanować jeśli dacie rade. Ja zawsze robie 20-30 min na worku treningowym z rozgrzewką owczyście i po prysznicu jestem jak nowy. Najgorsze jest to że trudno się zebrać na kacu
|
|
#82 |
|
Przyczajenie
|
Oczywiście że mamy sposoby na kaca. Przyczyną kaca jest odwodnienie i niedobór elektrolitów, więc koniecznie trzeba wypić dużo płynów i zjeść coś slonego. Do tego tłuszcz pomaga metabolizować alkohol, więc na kaca najchętniej zjadam kawałek sera żółtego (słony, tłusty). Równie dobrym pomysłem jest zjeść mięso do alkoholu. Kolejna przyczyną kaca to brak snu i zmęczenie - dlatego warto wypić rozpuszczalna multiwitamine, która uzupełni wyplukane witaminy B i zredukuje zmęczenie. Z zajęć biochemii pamiętam, że półżartem ktoś wspomniał, że najlepiej leczyć klina klinem. Nigdy tego nie robię, ale jeśli ktoś ma cały dzień wolny i stoi przed wyborem - leki przeciwbólowe albo małe piwo, to piwko wydaje się zdrowszą alternatywą (o ile na tym się skończy).
Reasumując: mój poranek antykacowy to ser żółty + multiwitamina plusz + kawa. Nigdy jeszcze nie miałam kaca po takiej mieszance. |
|
|
|
|
#83 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie na kacu najgorszy jest ból głowy. Potrafi trwać 2 dni z czego w pierwszym jest nie do życia, w drugim upierdliwy ale da się funkcjonować. Działa jedynie aspiryna zażyta przed wystąpieniem bólu, czasem kilkakrotnie, ale nie zawsze. Później to już tylko tryptany.
Prewencyjnie to faktycznie najważniejsze jest dobre nawodnienie. Ale u mnie nie ma reguły. Potrafię mieć kaca po 3 piwach a po 2 butelkach wina lub niepoliczalnej ilości wódki nie mieć. |
|
|
|
|
#84 |
|
Przyczajenie
|
Ja polecam pić bardzo dużo wody. Już nawet zaraz po położeniu się spać. Najlepiej z dodatkiem cytryny. Jak wstanę to gorące napoje typu herbata, dużo herbaty. Można też jak się jest w stanie albo ma sie kogoś do pomocy ugotować rosół. Taki gorący jest idealny na kaca. Ja nie ufam żadnym suplementom diety. Kto to wie co jest w środku.
|
|
|
|
|
#85 |
|
Przyczajenie
|
Kac jest najgorszy. Wiem że podobno jak się nie chce mieć kaca na następny dzień to należy pić alkohol stopniując % w góre (najpierw piwo, potem wódka). A jak już nie wyszło to rano może energetyk? Mój znajomy zawsze pije rano coś takiego.
|
|
|
|
|
#86 |
|
Przyczajenie
|
No za zdrowe to to nie jest. Mnie gazowane napoje też pomagają, ale podejrzewam, że to kwestia dużej ilości cukru w składzie. Równie dobrze wodę z cukrem można sobie przyjąć.
|
|
|
|
|
#87 |
|
Raczkowanie
|
ja przed piciem łykam dwie tabletki 2 środków na kacyka i rano nic nie boli ;p
|
|
#88 |
|
Raczkowanie
|
polecam wypić pierw rosół przed piciem, a poza tym to jednak przy rannym kacu świetny jest fast food.. rzadko kiedy pije i jem syf, ale jak się zdarzy.
|
|
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Przed polozeniem sie spać 0,5-1 litr wody, do tego cztery rutinoscorbiny i jedna aspiryna. U mnie zawsze dziala.
|
|
|
|
|
#90 |
|
Raczkowanie
|
ROSÓŁ
Tłuszcz dobrze działa na alkohol. Kiedyś z cienkości sprawdzałam czemu przez imprezami podawany jest rosół i sie dowiedziałam ^^
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Dietetyka
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.