![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: szydełkowy cennik
Dziewczyny, cieszę się, że Wam się podoba, oby spodobał się tej obdarowanej
![]() Z braku wolnego czasu strasznie długo go robiłam, ale warto było urwać tę godzinkę czy dwie ze snu, żeby uzyskać taki efekt. Kiedyś chciałabym wyszydełkować sobie taką długaśną firankę, widziałam taką u znajomej, wygląda to rewelacyjnie. Ale to już chyba daleko daleko w przyszłości. Mam już pomysł na serwetki prezentowe na święta, więc powoli będę musiała się za nie zabrać, żeby zdążyć do grudnia ![]() Przenoszę mój obrusik na ten wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread...=obrusy&page =2
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dobrze że i tam umieściłaś jest godny miana obrusa - nie na darmo sie trudziłaś wyszedł przepiękny
![]()
![]() |
#63 |
Moderatozaur
|
Piękny obrus! Na pewno bedzie jednym z fajniejszych prezentów. Powodzenia z serwetkami
![]()
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Robótki szydełkowe - jaka cena ???
A za ile mogę sprzedać obrus 160 na 190 (materiał to koszt 110zł) robiony z dośc małych kwadratów?
Pytam się w imieniu mamy która szydełkuje i robi obrus dla kogoś i nie wie ile mogłaby wziąść. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Nie uzgodniła, bo nigdy nie brała za to pieniędzy a poza tym robi dla rodziny...więc pewnie sprzeda trochę taniej...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Bo chciałaby wiedzieć ile za taką robotę by mogła wziąść normalnie by móc wiedzieć ile może spuścić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
A za taką serwetkę ile mogę wziąść. Średnica 38cm.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Witam dziewczyny , jestem tu nowa
![]() Szydełkuję od jakiegoś czasu na własny użytek , takie tam serwetki , czapeczki i bluzeczki dla córeczek itp. Ostatnio znajoma zapytała mnie ile wzięłabym za zrobienie dużej serwety na stół śr.ok 150 cm bez nici bo ona by mi dostarczyła . No i jestem w kropce ... bo kompletnie nie wiem ile sama robocizna może kosztować , jeszcze zależy jakim wzorem ... bo jak sobie robiłam taką jedną dużą to zajęło mi to z 3 miesiące ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
bbaja- ja pytałam się na takim forum,"Maranciaki",o ceny serwetek i jedna pani mi powiedziała, że jaka średnica to taka cena.
![]() ![]() ![]() ![]() Ja za swoją serwetkę wziełam 38zł. post wyżej. Edytowane przez anna8411 Czas edycji: 2010-03-30 o 07:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
Andzia - dziękuję
![]() Ja właśnie myślalam , żeby zawołać za robociznę chociaż drugie tyle co poszło na nici.Na tą co widać na zdjęciu poszło mi ok 6 dużych szpulek Altin Basak - to ponat 70 zł - ale taki wzór - i jeszcze do tego bardzo pracochłonny . Na zamówienie muszę poszukać mniej gęstego schematu to szybciej mi robótka pójdzie ![]() Pozdrawiam serdecznie , Twoja serwetka jest śliczna ! Basia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Ja robociznę wyceniam w ten sposób, że w zależności od pracochłonności mnożę koszt nici razy 1,5-2,5 (czyli jak na nici poszło 20 zł przy łatwej robótce to 40 zł, przy trudniejszej 65zł). Do tej pory nikt nawet nie próbował sie targować,w ięc chyba nie jest źle
![]() Przy maskotkach patrzę ile mi miej więcej zajęło czasu i jak dużo jest szczegółów, ale i tak ciężko się je wycenia...najgorzej jak dana osoba nie ma pojęcia ile czasu trzeba spędzic przy szydełku i najlpeiej chciłaby za grosze kupić ![]()
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Andzia ,matakow - macie wspaniałe galerie Waszych prac , gdzie mi tam do Was - ja dopiero raczkuję
![]() Dzięki za podpowiedzi - już będę wiedzieć jak policzyć ![]() ![]() Pozdrawiam .
![]() |
#75 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() |
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
No tak. Ale z drugiej strony 3 m-ce po 8godz. dziennie to wychodzi :90 dni razy 8godz. to jest 720godz. pomnozyc to po 5zl za godz.(powiedzmy) to wychodzi 3600zł . ![]() A ja tylko napisałam to co przeczytałam na innym forum. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Pewnie że też wszystko zależy od tego gdzie komu i jaki wzór ale dajcie spokój 150 z nićmi - śmieszne
![]()
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
W zupelnosci zgadzam sie z wami dziewczyny!!
I dlatego jestem zdania, ze najlepiej robic sobie dla samej siebie, poniewaz nikt nie doceni naszego potu i lez, a i zadna cena tego nie wynagrodzi, a juz na pewno nie taka, jaka sobie "obcy" zamawiajacy wyobrazil. Identyczna sytuacja spotkala mnie w pracy, dziwczyny zachwycaly sie moimi sweterkami, chustami i tunikami i zapragnely, by im takie tez zrobic. Problemy zaczely sie, kiedy wyrob niezupelnie spelnial ich wczesniejsze wizje, a za 2 tygodnie dlubania 50zl to dla nich wydawalo sie kupa kasy a dla mnie straconym czasem. Probowalam je namowic, ze je naucze i same sobie zrobia co chca... no i temat sie skonczyl. Od tamtego momentu twierdze, ze nic nie daje takiej satysfakcji, jak wydziergac sobie cos szalowego, czego nikt w okolicy nie ma, a wszyscy tego zazdroszcza!! Pozdrawiam goraco aganieszkab P.S. U nas za powiedzmy 30cm serwetke nikt nie zaplaci 30zl - juz za 5-7zl mozna kupic takie w tesco czy w carrefour... zenada... Edytowane przez aganieszkab Czas edycji: 2010-03-29 o 21:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | ||
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:39 ---------- Poprzedni post napisano o 22:29 ---------- Cytat:
agnieszkab dzieki za optymistyczny akcent ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam serdecznie ![]() ---------- Dopisano o 22:58 ---------- Poprzedni post napisano o 22:39 ---------- A tak sobie teraz myślę... istnieją jeszcze Cepelie ? Jak myślicie dziewczyny , tam się wstawia swoje '' dłubaninki'' i czeka aż sprzedadzą czy oni odkupują , a jeśli tak to ciekawe czy płacą współmiernie ...
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie mam pojecia na jakich zasadach sprzedaja rekodzielo ale zawsze mi sie wydawalo ze maja jakies wlasne "kola rzemieslnicze" :/ moze sie myle... Wezcie na przyklad koronke koniakowska, z braku zbytu (w Cepeliach) koronczarki zaczely robic stringi i jaka afera z tego byla, a teraz... stringi z koronki koniakowskiej mozna kupic po pare zl... zalosne |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Cepelia to wymierający sklep (?) u nas dawno zlikwidowano, ruchu nie było, bo ceny odstraszały
![]() ![]() jakiś czas temu pokazałam moje miśki znajomej, co kwiaciarnie prowadzi, stwierdziła, że wystawi je u siebie. Nie podałam swoich cen, czekając na to, jak ona wyceni i tak wg niej : zajączek 12zł para młoda 30 zł miś z sercem 12zł miś z różą 10zł nie wiedziałam czy się śmiać czy płakać ![]() po moich wywodach ile czasu nad nimi ślęczałam stanęło na (w kolejności) 18zł, 40zł, 18zł, 15 zł. Miski stoją 3 miesiąc na wystawie, podobają się ludziom, ale wszyscy mówią, że drogo ![]() tego zajączka robiłam jakieś 8h (z głowy, bez schematu), do tego materiał itd. wychodzi na to, że dniówka za zajączka po odjęciu materiałów, to jakieś 14 zł ![]()
![]() |
#83 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny macie racje, lepiej robić serwetki,miśki i inne rzeczy dla siebie. Bo ludzie to niedługo będą chcieć żeby za darmo robić.
![]() Tak sobie teraz myślę a jakby dodać śr. serwetki do ceny nici??? To by było 150+70=220zł. Czy ta cena mogłaby być? Edytowane przez anna8411 Czas edycji: 2010-03-30 o 07:04 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Przyczajenie
|
Średnica + nici - myślę , że to najlepszy pomysł
![]() ![]() ![]() Swoją drogą , szkoda że nie można sobie dorobić - chciałam troszkę wspomóc domowy budżet , ale widzę że nic z tego ![]()
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
wycena
Chciałbym zapytać w jak wycenić ten obrus:
http://www.fotoszok.pl/show.php/1185...00026.jpg.html Wymiary około 125x55 mulina ariadna około 168 motków czas pracy około 26 miesięcy Nie wiem jak sie do tego zabrać , jeśli ktoś mógłby pomóc będe wdzięczny. Edytowane przez taziorro Czas edycji: 2010-09-11 o 10:32 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Dot.: wycena
witam,
myślę, że powinnaś wziąć policzyć cenę motków x3 + jakieś 250 zł ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
BAN stały
|
Wątek dawno nie ruszany, ale może dopiszę, że ja za swoje prace biorę koszt włóczki (to jasne, bo jedna osoba kupi włóczkę za 7zł a inna za 30zł za motek choć obie mają tyle samo metrów) plus 10zł za każde przerobione 100m, niezależnie od tego czy włóczka była droga czy tania. I sprawdza się. Klientki akceptują ceny i nie ma problemów. Zwykle na początku mówię ile mniej więcej może to wyjść, ale zaznaczam, że to nie jest sztywna granica. Zawsze można zważyć chustę i nie ma wtedy dyskusji odnośnie nieprawidłowości w cenie. Duża ananasowa chusta wychodziła mi po ok. 90zł plus włóczka.
Tym sposobem obliczania ceny , sama się ona kształtuje w zależności od skomplikowania wzoru czyli i ilości zużytej włóczki. Nigdy nie biorę za pracę jednak mniej niż 20zł (np. za jakieś drobiazgi) Ja chust nie naciągam. Odkryłam, że najlepszym sposobem jest moje żelazko ze stacją parową. Nie prasuję chusty żelazkiem, ale trzymając żelazko nad nią, puszczam z niego parę pod wysokim ciśnieniem (przy zwykłym żelazku efekt jest mniej spektakularny niestety, ale jest), lekko naciągając później ręką i po 3 minutach gotowe. Włóczka robi się miękka, delikatna, chusta jest naciągnięta. No a przede wszystkim ten sposób działa nawet przy włóczkach których nie można klasycznie prasować ![]() Edytowane przez make_up_istka Czas edycji: 2012-03-08 o 10:36 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Przyczajenie
|
Mój sposób wyceny jest podobny , ale tylko przy nieskomplikowanych wzorach. Na początku zastrzegam że cena może być wyższa jeśli wzór jest pracochłonny.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:16.