|
|
#61 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Kiełki - sianie i hodowla
Nie hodowałam rzeżuchy, ale czytałam że na wacie źle ją wyjmować (jak chcesz jeść jako kiełki), bo te korzonki plączą się z watą
Ja proponuję na początku coś co szybko rośnie np. rzodkiewkę albo właśnie rzeżuchę (też zamierzam, ale jeszcze nie kupiłam gazy, bo mi apteka na drodze nie stoi). A rzodkiewkę to wystarczy 2 razy dziennie przepłukać wodą i może stać w szklance |
|
|
|
|
#62 |
|
Zadomowienie
|
Ja rzeżuchę hodowałam na ligninie. Jakoś nie wpadłam na to, żeby kiełki wyciągać, tylko ciachałam je nożyczkami
. Teraz wrzuciłam do słoika mieszankę rzedkiewki i soczewicy (tak mi się wydaje ). W ogóle chciałabym hodować kiełki regularnie, ale co piątek wyjeżdżam na weekend do rodzinnego domu i wracam w niedzielę po południu, więc nie ma kto się nimi zająć :/ |
|
|
|
|
#63 |
|
Przyczajenie
|
Dobra. Ja dziś namoczę kiełki rzodkiewki i oddzielnie rzeżuchy. Wkleję zdjęcia jak już coś urośnie, a jutro kupię gazę.
Motywujecie mnie do tej hodowli i chwała wam za to dziewoje
|
|
|
|
|
#64 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
Nie było mnie parę dni, bo jestem poza domem, ale wejście tutaj to fajna sprawa!Ja np., gdyby nie wątek, nie wiedziałabym, że rossmann ma kiełki i to do wyboru Tylko kurczę jak czytam o szklance, to tyle co na dnie szklanki to (wiem wiem, powtarzam się ) tyle co kot napłakał jak dla mnie Ciągutka - już się nie mogę doczekać efektów Twojej hodowli ![]() ps. Co do rzeżuszki to zawsze cięłam i na wacie rosła. Raz się zdarzyło tak, że korzonki wychodziły niemalże samoistnie i były czyściutkie jędrne i nie pachniały dziwnie i zjadłam je po całości, ale to tylko raz i nie wiem z czego to wynikało..
Jesteśmy tu m.in. po to by pomagać sobie nawzajem ![]() Edytowane przez partytura Czas edycji: 2012-03-20 o 15:24 |
||
|
|
|
|
#65 |
|
Rozeznanie
|
poprzednie kiełki rzodkiewki i brokuła zjedzone, za to mam już fasoli mung
![]() jednak te najnowsze nie są super smaczne, ale jutro wstawię zdjęcie |
|
|
|
|
#66 |
|
Przyczajenie
|
No i wyhodowałam!
Rzodkiewkę płukałam raz dziennie, jak mi się przypominało to więcej. Rzeżucha wyrosła bardzo ładnie, wysiałam ją na dwóch talerzykach. Teraz podcinamy ją nożem i na kanapki ![]() Przez to całe "kiełkowanie" dowiedziałam się, że mój mąż lubi rzeżuchę ![]() Polecam wam posadzenie cebulki dymki na szczypiorek. Ja od stycznia mam świeży szczypiorek na oknie. Dymkę kupuje się na wagę, dostępna w sklepach do mniej więcej maja. |
|
|
|
|
#67 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nadal nie wiem czy i gdzie u siebie kupię A rzeżuchy kolejna partia u mnie się "wykluwa" ![]() Odnośnie dymki to muszę się rozglądnąć, bo myślę o tym samym, ale będąc na zakupach zapominam.. a jak widuję to w wielkich opakowaniach do wysiewu na działkach A potrzebowałabym przecież zaledwie parę sztuk
|
|
|
#68 |
|
Zadomowienie
|
http://wegetarianka.blox.pl/2010/03/KIELKI.html
Ciekawa hodowla Co sądzicie o takiej formie 'kiełkownicy'?Ja do tej pory sama hodowałam jedynie rzeżuchę i kryształki soli
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Bo coś w szkole było raz, w podstawówce, że sól się tworzyła na gazie opatulonej na słoiczku Więc wychodzi na to, że też mam to za sobą haha
|
|
|
#70 |
|
Zadomowienie
|
Chcę wyhodować rzeżuchę na Wielkanoc. Zdążę?
I gdzie można kupić nasionka?
|
|
|
#71 |
|
Zadomowienie
|
|
|
|
|
|
#72 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Odnośnie kiełkownicy to wydaje się być to też pomocne i ukierunkowujące, tyle ode mnie, bo nie wypróbowałam więc opinia jest na podstawie wrażeń po przeczytaniu i oglądnięciu jedynie ![]() Cytat:
W Biedronkach chyba najtańszą rzeżuchę widziałam - 0,99gr.
|
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Dzięki
Jutro kupię nasionka i posieję
|
|
|
#74 |
|
Agencja Spamu - Nie stać nas na reklamę, więc spamujemy!
|
Ja mam kiełkownicę 3 poziomową i sieje rzodkiewkę co 3 dni, dzięki czemu mam cały czas świeżą dostawę kiełków
![]() Z tych kiełków co jadłam najbardziej smakuje mi rzodkiewka i mix chiński ![]() za to zupełnie nie smakuje mi słonecznik i różne duże fasole
|
|
|
|
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Słuchajcie, mam prośbę do tych z Was, które są już obeznane w sianiu czegoś więcej niż rzeżucha
- gdzie i po ile dostajecie swoje ulubione kiełki, ich nasiona?Są dostępne nasiona tych samych roślin, ale inny producent, a więc jakość i kwota do zapłaty i bardzo byłabym wdzięczna za dobrą radę. Dodam, że mieszkam w miasteczku gdzie nie ma większych hipermarketów, jedynie Tesco, dlatego szczególnie mnie to ciekawi gdzie warto pójść przy nadarzającej się okazji gdyby najlepsze kiełki miały być właśnie w większych dyskontach
|
|
#76 |
|
Przyczajenie
|
dołączam się do ulubionych smaków; mi za to nie smakuje kukurydza pod postacią kiełek- jakaś taka za słodka jak na kiełki, a słonecznika nie jadłam
Kiełki kupuje mniej więcej za 1,70 zł, ale to też zależy ile jest gram w opakowaniu. |
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
Witam, Ja również zaczynam sadzić kiełki, i mam pare pytań...
Po 1 np: przy chodowaniu rzodkiewki pojawia się biały puszek, wiemy już że jest on naturalny ale czy można go jeść? tak samo czy można jeść to wszystko z tymi nasionami (są miękkie nie robią różnicy w smaku) czy trzeba sie bawić i oddzielać ? Po 2 jakie kiełki najbardziej polecacie na cerę (trądzik) i lekkie zaburzenia układu pokarmowego? Narazie hoduję kiełki: -brokuła, - rzeżucha - rzodkiewka - burak Ogólnie smak mi nie przeszkadza (na kanapce wszystkie da się zjeść) chodzi mi żeby pomogły na dolegliwości... A co do zakupów to ja wybieram allegro tylko szukam z upraw (pól) ekologicznych. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#78 |
|
Przyczajenie
|
Ten "biały puszek" to na moje oko to są mikro korzenie i ja je zjadam (moja zasada jest taka: jak kiełki nie śmierdzą to wszystko jest ok), co do tych łupinek to różnie - jak mi się oddzielą podczas wyplukiwania to ich nie jem, a jak zostana to też nie zaszkodzą.
Jeśli chodzi o "dolegliwości" i "pomaganie" to nie liczyłabym na cuda. Trzeba dbać o cała czyli zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Wiadomo, że spożycie kiełków codziennie pozytywnie wpływa na zdrowie i samopoczucie, ale to "kropla" w morzu zdrowia. Nie zniechęcam, ale radzę "dołożyć" do tego np. herbatki ziołowe - mam na myśli ziele bratka, który właśnie pomaga na cerę i przemianę materii. |
|
|
|
|
#79 |
|
Przyczajenie
|
Zapomniałam dodać zdjęcia.
Oto moja kilkudniowa dymka oraz jajka faszerowane z rzeżuchą. |
|
|
|
|
#80 | |||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
bo wiem jedynie o bogactwie zdrowych wit. i makroelementów, ale na co konkretnie i które kiełki są najbardziej wskazane tego nie wiem.. coś niecoś się podczytywało, ale moja epileptyczna pamięć wymiata niestety takie szczegółowe informacje.. Z puszkiem wiem tyle co i Ty, że nie zawsze oznacza ona pleśń. A opinia koleżanki nade mną wydaje mi się być najlepszym rozwiązaniem do oceny zdatności do jedzenia - powąchaj ![]() Cytat:
Cytat:
U mnie szczypior rośnie tylko z cebul zwykłych, bo dymek nie zauważyłam nigdzie, jedynie w biedronce, ale były już ze szczypiorkiem dłuuugim no i odciętymi korzonkami ![]() A co do poglądów na temat białego "meszku" czy łupinek po ziarenkach oraz wskazań jak być powinno by było zdrowo to nic dodać nic ująć Zapaszek - świetna koncepcja. No i wiadomo, że trzeba zadbać o bogaty repertuar jeśli o dietę chodzi A tak na zakończenie - dzięki forum przypomniałam sobie o mojej kończącej się rzeżuszce, bo wylądowała przedwczoraj wieczór u góry na szafce w kuchni, więc chyba ją właśnie ocalił mój wgląd w nasz wspólny wątek hehe
|
|
|
#81 |
|
Raczkowanie
|
Wychodzi na to że można zjadać wszystko...
Tu mam fajną stronkę z opisem większości kiełków Kod:
http://www.kielki.info/kielki-buraka.html Edytowane przez baba12 Czas edycji: 2012-04-10 o 18:00 |
|
|
|
|
#82 |
|
Zadomowienie
|
Witam! Co ta wiosna robi z ludźmi...
Od 2 dni siedzi w kiełkownicy (pożyczonej ) druga tura - tym razem soja (dół) i lucerna (góra). Wcześniej lucerna i brokuł.Zbieram szóstego dnia (jak pisało na torebkach) - jak sądzicie - ok, czy za późno? Przelewam (wodą przegotowaną) 2 razy dziennie - tamtym razem było ok, a teraz soja podejrzane aromaty wydaje - będę obserwować. Rzeżucha też już zaliczona (na chust hig na talerzyku - ale szału nie było i drażnił mnie jej zapaszek), a na parapecie siedzi posadzona kiełkująca cebulka Po lekturze wątku już wiem, że warto poszukać dymki. Czy te nasionka w obi to są specjalnie do tego przeznaczone? Bo trzeba pamiętać, że nasiona do wysiewu standardowo są zaprawiane preparatami grzybobójczymi! Rzeżuchy (takiej po 99gr z torebki) nie odważę się wsadzić do kiełkownicy, ani nie zjem pędów w całości - tylko obciętą górę. ---------- Dopisano o 13:02 ---------- Poprzedni post napisano o 13:00 ---------- Jeszcze miałam dopisać o soi - jeśli wyjdą to zamierzam je jeść ugotowane - czy któraś z Was wcinała je na surowo? |
|
|
|
|
#83 |
|
Przyczajenie
|
Jest też rzeżucha na kiełki, ja siałam zwykłą i jej zapach też mi nie odpowiadał (w całej kuchni było czuć) i zrezygnowałam z jedzenia jej jako kiełki tylko ścięłam nożyczkami jak koleżanka wyżej
|
|
|
|
|
#84 |
|
BAN stały
|
Jecie surowe kiełki, czy robicie jakieś specjalne dania z nich?
|
|
|
|
|
#85 |
|
Zadomowienie
|
Soja jednak poszła w kosz (reszta ziaren z torebki na wszelki wypadek też), a teraz do obiadu konsumuję (tym razem już piątego dnia) kiełki z lucerny - z sałatą lodową, rzodkiewką i olejem sezamowym.
Kinia - jeszcze kiełków nie gotowałam i nie zamierzam. wiem, że sojowe należy przegotować. |
|
|
|
|
#86 |
|
BAN stały
|
Dlaczego nie zamierzasz gotować? Czy one tracą wtedy swoje wlaściwosci?
|
|
|
|
|
#87 |
|
Raczkowanie
|
wszystko co jest poddane obróbce termicznej w jakimiś stopniu traci swoje wartości odżywcze...
Ja kiełki jem tylko surowe, a do zup można dodawać ale najlepiej pod konic gotowania |
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#88 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Teraz mam wykiełkowaną soczewicę i jak ją próbuję czuję surowy mączny smak, ble. Więc przyrządzając, zamierzam wrzucić do wrzątku na chwilkę. Od wczoraj kiełkuje rzodkiewka - podoba mi się, że ma ekspresowe tempo
|
|
|
|
|
|
#89 | ||
|
Zadomowienie
|
super watek
od jakiegoś czasu chodzi mi po glowie zabawia z kielkami. nawet ''posadziłam'' juz pestki słonecznika ale cos tam smierdziec zaczyna dlatego postanowiłam cos poczytac na ten temat![]() Cytat:
Cytat:
ja tylko rzezuche potrafie wychodowac zabiore sie chyba tez za dymke czy unosi sie jej zapach w kuchni??;/
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
a ja zamiast siać. poszłam dzisiaj do lidla i kupiłam już gotowe kiełki brokuła. w smaku wyczuwam bardziej rzodkiewkę ale jest ok jak na pierwszy raz.
![]() |
Nowe wątki na forum Kuchnia - moje gotowanie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:21.

. Teraz wrzuciłam do słoika mieszankę rzedkiewki i soczewicy (tak mi się wydaje
).

Ciągutka - już się nie mogę doczekać efektów Twojej hodowli

U mnie szczypior rośnie tylko z cebul zwykłych, bo dymek nie zauważyłam nigdzie, jedynie w biedronce, ale były już ze szczypiorkiem dłuuugim no i odciętymi korzonkami