Zmiana nazwiska - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Notka

Ceremonia i tradycja ślubna, weselna W tym miejscu możesz podzielić się widzą, jak zaplanować ceremonię ślubną. Na co zwrócić uwagę przy szukaniu sali weselnej. Przypomnieć tradycje weselne.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-11, 12:18   #61
monikkad
Wtajemniczenie

Dot.: Zmiana nazwiska

Nie no aż tak to nie jest. On dobrze wie, że ja jego nazwiska nie przyjmę i nie pozwolę na to, by dziecko się tak nazywało.

Ale zależy mu, żeby rodzina się tak samo nazywała ;/ Więc teraz stwierdził, że może po prostu w ogóle zmieni sobie nazwisko na ładne, na takie, które ja zdecydowałabym się przyjąć.

Powiedziałam mu, że na to ew. mogę pójść, a jeśli nie to przykro mi, ale dziecko będzie się nazywać tak jak ja i koniec, kropka. To już nie oponował. Ale i tak tak mnie wnerwił, że nie mogę się ogarnąć. Nie będę tu sypać nazwiskami, ale chyba każdy uznałby, że moje fonetycznie jest milion razy ładniejsze to po co mam szpecić siebie i dzieci przyszłe!

I to nie jest tak, że ja nie chciałam o tym gadać wcześniej, bo ja milion razy poruszałam ten temat. On nigdy nie chciał... A jak go zmuszałam to i tak na odwal rozmowy to były.

Trudno. Będzie miało dziecko rodziców o 2 innych nazwiskach. Niestety, z faceta nie zrezygnuję, bo w każdej innej kwestii dogadujemy się dobrze... No i jest love. Szkoda tylko, że on nie potrafi się przyznać, że ma brzydkie nazwisko. Nie wiem dlaczego... Ja na jego miejscu bym się cieszyła, gdybym mogła przyjąć ładne.

A i on nigdy nie mówił, że mam przyjąć jego nazwisko. Napisałam to zresztą w innym poście. Więc jak przedmiot nigdy traktowana nie byłam. Jemu zależy po prostu, żebyśmy wszyscy mieli wspólne, dlatego mówi, że może zmieni na jakieś inne.
A sytuacji, że on mnie ZMUSZA, ze mam przyjac jego nazwisko kompletnie sobie nie wyobrazam. Predzej zadnego slubu nie będzie !!! I on dobrze o tym wie ;]

Edytowane przez monikkad
Czas edycji: 2012-03-11 o 12:22
monikkad jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 13:55   #62
misiadelko
BAN stały

Mój TŻ z tego samego powodu (który Ty masz) chce nosić moje lub łączone, ale dzieci mają mieć moje... powiedzial, że on się męczył, nie chce by i dzieci się męczyły.
misiadelko jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 14:46   #63
monikkad
Wtajemniczenie

Czyli, że ty masz swoje, dzieci twoje, a on twoje i swoje? Nie wiedziałam, że tak można... Może to i u nas by się jakoś sprawdziło. No bo wtedy i on nie rezygnowałby ze swojego całkowicie, i cała rodzina miałaby jedno.

Pewnie gdyby mój się męczył to też by chciał zmienić, ale on uważa, że nigdy, przenigdy w życiu nie miał z powodu nazwiska problemów. Ani on, ani jego siostra. Nie przezywano ich w szkole i w ogóle, a ja i moja matka mamy jakieś schizy ;] Nie jest to nazwisko jakieś ordynarne, które się kojarzy z seksem czy organami płciowymi albo czymś wyjątkowo obrzydliwym i szpetnym, no ale jest to nazwisko odimienne (żeńskie) w formie zdrobiałej i kojarzy się z wiejską chłopką na roli (przepraszam, nie chcę naprawdę nikogo tym urazić) i może jestem dziwna, ale mi to przeszkadza Zwłaszcza, że moje takie no obiektywnie ładne i jeśli zostałabym na uczelni, tak jak to jest w planach, to nie chciałabym się nazywać brzydziej.
On pewnie myśli, że w wieku przed 40 to troche pozno zmieniac nazwisko. Zwłaszcza, że ma ugruntowaną pozycję zawodową, na którą ciężko pracował. Ehh...

Edytowane przez monikkad
Czas edycji: 2012-03-11 o 14:56
Stary 2012-03-11, 15:22   #64
misiadelko
BAN stały

Taka jest jedna z opcji, a druga to taka, że on przyjmuje moje i już.
Można, ale... nie wiem czy jakiś inny facet poza moim poszedłby na to, bo ja mojemu powiedziałam, że zostaję przy swoim i koniec, a on powiedział: "Eee tak nie moze być, zebyśmy mieli różne nazwiska, więc ja przyjmę twoje, albo będę miał dwa", tak więc sam wyszedł z inicjatywą, a jego kumple się dziwią i śmieją się z tego :/
No mojego tez nie jest ordynarne ani kojarzące się z seksem, ale kojarzone z sympatycznym małym zwierzątkiem, które jednak jest śmieszne, natomiast moje jest bardzo trudne w piśmie, bo niepolskie ( i w Polsce jest tylko kilka osób o tym nazwisku-tylko moja rodzina), ale za to ładne i z niczym nie kojarzone...
Stary 2012-03-11, 15:35   #65
monikkad
Wtajemniczenie

Mój właśnie powiedział wczoraj, że jak najbardziej może mieć łączone nazwisko. Byleby tylko nie było tak, że mamy jako rodzina osobne. Z tymże on by chciał, żeby cała rodzinka łączone miała, czyli i ja, i dzieci ;/

Mnie się jednak wydaje, że koniec końców będą 2 opcje. Albo on weźmie moje, albo ja zostanę przy swoim, a dzieci będą miały moje, a on swoje. Bo nie wierzę, że on pójdzie sam do urzędu i będzie zmieniał na inne. Znam go, to nie w jego stylu. On się boi urzędów ;]

Będzie musiało tak być, bo jak nie to nie będzie ślubu i już :P

Misiadelko, a jak rodzina Twojego TŻ? Nie ma problemów z tym, że będziecie mieli Twoje?
Stary 2012-03-11, 21:20   #66
margerita090
Raczkowanie

Dzieci sa okrutne ale nie zawsze. Ja miałam w podstawówce kolege który miał na nazwisko Fiut i nikt mu nie dopiekła specjalnie... jakie miał takie miał i już - to już częściej on naśmiewał sie z mojego Kwiatka hehehe jak ma sie ktos przyczepic do do kazdego nazwiska moze. Musicie porozmawiac i pujść na jakiś kompromis bo na tym polega zwiazek będzie dobrze a ostatecznie dzieci mozna nauczuc dumy ze swojego nazwiska i argumentów które będa to nazwisko broniły - ostatecznie w przypadku mojego kolegi genealogie tego słowa wytłumaczył nam polonista i był spokuj. Dziewczynka z dziwaczynym nazwiskiem tez nie ma sie czym przejmować bo przeciez kiedys je może zmienić. Zawsze można sie nabijać z krzywych zębów, rudych włosów, okularów i miliona innych rzeczy.

margerita090 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-11, 22:54   #67
roksana111
BAN stały

Cytat:
Napisane przez margerita090 Pokaż wiadomość
Dzieci sa okrutne ale nie zawsze. Ja miałam w podstawówce kolege który miał na nazwisko Fiut i nikt mu nie dopiekła specjalnie... jakie miał takie miał i już - to już częściej on naśmiewał sie z mojego Kwiatka hehehe jak ma sie ktos przyczepic do do kazdego nazwiska moze. Musicie porozmawiac i pujść na jakiś kompromis bo na tym polega zwiazek będzie dobrze a ostatecznie dzieci mozna nauczuc dumy ze swojego nazwiska i argumentów które będa to nazwisko broniły - ostatecznie w przypadku mojego kolegi genealogie tego słowa wytłumaczył nam polonista i był spokuj. Dziewczynka z dziwaczynym nazwiskiem tez nie ma sie czym przejmować bo przeciez kiedys je może zmienić. Zawsze można sie nabijać z krzywych zębów, rudych włosów, okularów i miliona innych rzeczy.
Pewnie że można się nabijać jak ktoś chce ,to zawsze powód się znajdzie.Mam koleżankę która jako panna miała na nazwisko nazwę drzewa,dzieci w szkole dzieci śmiały się z niej że jej szyszki pospadają.Dziewczyna wyszła za mąż i przyjęła nazwisko męża,na pewnym forum wybrała sobie nik swoje panieńskie nazwisko,pewien dorosły facet wyśmiewał ją na tamtym forum że jej szyszki pospadają.
roksana111 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-12, 08:31   #68
misiadelko
BAN stały

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość

Misiadelko, a jak rodzina Twojego TŻ? Nie ma problemów z tym, że będziecie mieli Twoje?
jeszcze nic nie wiedzą
wszyscy wiedzą poza nimi...
ale mam nadzieję, że dobrze to przyjmą, bo bo mieli już w rodzinie taki przypadek, że mąż wziął nazwisko żony

edit: żeby było śmiesznie to najwięcej problemów widzą ci, których to nie dotyczy-nasi znajomi, niby młodzi ludzie a szkoda gadać

Edytowane przez misiadelko
Czas edycji: 2012-03-12 o 08:33
Stary 2012-03-12, 14:53   #69
takaya
Zakorzenienie

Mąż przyjął moje nazwisko bo swojego nie lubił
Mimo,że jego stare nie podobało mi się, to nie miałabym z byt dużych oporów by przyjąć jego. Dla mnie rodzina gdzie każdy ma inne nazwisko to nie rodzina. Nie chciałabym mieć podwójnego. Chciałam by dzieci miały takie same nazwisko jak ja i mąż.

Uważam,że to jakie chce się mieć nazwisko po ślubie to indywidualna sprawa i rodzinie nic do tego. U nas wszystcy wiedzieli, że mąż będzie miał moje i tyle,że śmiechy były na ślubie jak sie urzędnik pomylił "Pan pozostaje przy swoim nazwisku, Pani przyjmuje nazwisko męża..itd" a my z mężem krzyczymy "NIE" i sala w śmiech
takaya jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-13, 14:48   #70
monikkad
Wtajemniczenie

Powiem Wam, że rozmawialiśmy jeszcze raz bardzo długo o tym i TŻ stwierdził, że przyjmie moje nazwisko, bo skoro mi tak na tym zależy to ja jestem najważniejsza i, że chociaż swoje mimo wszystko bardzo lubi to jednak zrobi to dla mnie, skoro ja tak chcę.

No i niby osiągnęłam swoje, ale wiecie co? Ja nie chcę przez całe życie się nazywać tak jak za panny :P Może to głupi argument (moja matka twierdzi, że najbzdurniejszy na świecie ;]), ale całe życie chciałam wyjść za mąż i przyjąć nazwisko męża albo dołączyć je do swojego. A on z moim nazwiskiem kompletnie mi nie pasuje (bo ja na niego czesto po nazwisku mowie, tzn zdrabniam jego nazwisko, jemu się to podoba :P). W ogóle no nie wiem, może ja i głupia, może zbyt przywiązana do tradycji, ale chcę żeby cały świat widział po nazwisku, że wyszłam za mąż. Czy to głupie? Powiedzcie?

I stwierdziłam (o dziwo dla siebie samej), że może jednak dołączę jego nazwisko do swojego, a dzieciom nadamy tylko jego nazwisko, tak jak w normalnych małżeństwach i rodzinach. Bo doszłam do wniosku, że Boże... Przecież ono nie jest wcale takie okropne! Jak już pisałam, żadne ordynarne i żadne jakieś prześmiewcze... normalne tyle tylko, że w formie imienia no ale jeny, czy to naprawdę takie okropne? Wiele jest przecież takich nazwisk... Jak się dobierze odpowiednie imię do niego to nie będzie raziło, np. ani u TŻ ani u jego siostry w ogóle nie razi (tylko oni mają w jego rodzinie takie nazwisko, bo matka wyszła za mąż za jego ojczyma i zmieniła i ich kolejna siostra miała już za panny nazwisko swojego ojca, czyli jego ojczyma... swoją drogą czemu przyszła teściowa nie zmieniła dzieciom nazwiska to nie wiem, TŻ miał kilka miesięcy, jego siostra dwa latka, nowy facet matki od razu ich zaakceptował to czemu nie zmienili tego nazwiska dzieciom?? matka, ojczym, młodsza siostra jedno nazwisko, a oni temto... nie mówiąc już o tym, że to nazwisko ojczyma bardzo ładne... przypuszczam, że teściowa po prostu miała to w d... bo ona jest taką kobietą, że za bardzo się nie przejmuje takimi sprawami, widocznie im nie zależało, żeby się rodzina nazywała tak samo, może dlatego teraz TŻ tak na tym zależy). Nic jeszcze jemu nie mówiłam, ale tak postanowiłam i koniec kropka (wiem, że będzie przeszczęśliwy). Powiem mu przed samym pójściem do urzędu - będzie miał niespodziankę
A najwyżej jak dzieci będą miały jakieś problemy z tym w szkole to przecież możemy wtedy całą rodziną zmienić to nazwisko (tak zresztą zrobiła moja mama, zaraz po ślubie kazała ojcu zmienić, bo jej się nie podobało... ona ma fioła na tym tle - dlatego zresztą teraz mam takie ładne ;] bo stworzone wg jej gustów estetycznych ;]) i już całą rodziną przenieść małego/małą do innej szkoły.

Zresztą jest dokładnie tak jak dziewczyny piszecie! Dzieci są tak kreatywne w wymyślaniu przezwisk, że jak będą chciały to i tak przezywać będą! Ja np miałam ładne nazwisko, normalne imię i co z tego skoro i tak mnie przezywali całą podstawówkę "Wódka", bo mam bardzo jasną karnację :P Tak więc sama po sobie widzę :P

I teraz sobie myślę, że tak naprawdę to bardzo poddałam się presji mamy. Uległam trochę jej groźbom, że się mnie wyrzeknie, że nie będzie chciała mieć nic wspólnego z naszą rodziną, że nie przyjdzie na ślub. Ale przecież to jest chore, ona nie ma prawa mnie tak szantażować, to w końcu moje życie. To ona jest wyczulona na tym tle, żeby się "pięknie nazywać", a nie ja. Dlaczego mam robić coś wbrew swojej woli? To powinna być przecież moja i tylko moja decyzja, wsparta zdaniem TŻ-ta ewentualnie, ale nie jej. Ona może doradzić, ale nie może mi kazać.

Porozmawiałam z nią więc o tym na spokojnie, a ona stwierdziła, że faktycznie moje życie, że nie będzie się wtrącać, no i że rozumie... Pewnie do końca życia będzie miała o to do mnie mimo wszystko żal, ale trudno. Będzie musiała to zaakceptować.

Edytowane przez monikkad
Czas edycji: 2012-03-13 o 14:54
Stary 2012-03-13, 17:53   #71
misiadelko
BAN stały

Zrób tak jak to czujesz, dobrze, że nie ulegasz niczyim wpływom!
My mamy zamiar w przyszłym miesiącu podczas urodzin przyszłego teścia poinformować wszystkich (tzn. przyszłych teściów i siostrę TŻ-ta) o naszym zamiarze. Trochę się denerwuję, ale liczymy na to, że będą potrafili zrozumieć naszą decyzję, w końcu w tej rodzinie to nie nowość.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-20, 07:37   #72
WeselneZaplecze
Raczkowanie

Kiedyś kobiety chyba częściej przyjmowały nazwisko po mężu bo ostatnio coraz częściej dochodzi do buntu przeciw tej tradycji. Oczywiście nie uważam, że to coś złego ale ja na przykład zamierzam być wierna tradycji i przyjąć nazwisko przyszłego wybranka.
WeselneZaplecze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-20, 13:09   #73
misiadelko
BAN stały

WeselneZaplecze, nie udzielasz się może na trójmiejskim "weselniku"? Czy to tylko zbieg okoliczności (nick)?
Stary 2012-03-25, 17:42   #74
o Kasia o
Raczkowanie

Najlepiej zrobić tak jak się samemu uważa i uważam, że przyszły mąż nie powinien przymuszać do noszenia jego nazwiska. Wiele dziewczyn pozostawia swoje pańeńskie imię i ja nie widzę w tym nic złego...
-zacznę ćwiczyć.

Zapisali.pl - blog pisany z moim Tż . O wspólnym życiu i perypetiach
o Kasia o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 14:00   #75
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez margerita090 Pokaż wiadomość
Chciałam zostać po ślubie przy swoim nazwisku, ale wszyscy krzywo na mnie patrzyli.
Lej na to. Inni mogą krzywo patrzeć z powodu właściwie wszystkiego. Dlaczego inni mieliby decydować o Twoim nazwisku?

Cytat:
Znajomy powiedział że to tak jak bym nie chciała wejść do jego rodziny
Aha, czyli kobieta wchodzi do rodziny faceta... No świetnie. Ja myślałam, że zaczyna tworzyć ze swoim facetem nową rodzinę

Olej to, co mówią ludzie. TWOJE nazwisko, to TWOJA sprawa. Innym NIC do tego.

Cytat:
Napisane przez monikkad Pokaż wiadomość
No i niby osiągnęłam swoje, ale wiecie co? Ja nie chcę przez całe życie się nazywać tak jak za panny :P Może to głupi argument (moja matka twierdzi, że najbzdurniejszy na świecie ;]), ale całe życie chciałam wyjść za mąż i przyjąć nazwisko męża albo dołączyć je do swojego. A on z moim nazwiskiem kompletnie mi nie pasuje (bo ja na niego czesto po nazwisku mowie, tzn zdrabniam jego nazwisko, jemu się to podoba :P). W ogóle no nie wiem, może ja i głupia, może zbyt przywiązana do tradycji, ale chcę żeby cały świat widział po nazwisku, że wyszłam za mąż. Czy to głupie? Powiedzcie?
Moim zdaniem jest to hmmm dziwne. Nie wiem po co świat miałby wiedzieć, że zmieniłaś nazwisko.

Cytat:
I stwierdziłam (o dziwo dla siebie samej), że może jednak dołączę jego nazwisko do swojego, a dzieciom nadamy tylko jego nazwisko, tak jak w normalnych małżeństwach i rodzinach.
Tak jak w normalnych małżeństwach? Czyli co, jak żona nie weźmie nazwiska męża, to małżeństwo będzie już nienormalne?

Cytat:
swoją drogą czemu przyszła teściowa nie zmieniła dzieciom nazwiska to nie wiem, TŻ miał kilka miesięcy, jego siostra dwa latka, nowy facet matki od razu ich zaakceptował to czemu nie zmienili tego nazwiska dzieciom??
A jak miałaby im zmienić nazwisko na nazwisko faceta, który nie jest ich prawnym ojcem? No chyba, że jest wpisany jako ojciec, to co innego.
Stary 2012-03-26, 14:20   #76
dzustam
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Moim zdaniem jest to hmmm dziwne. Nie wiem po co świat miałby wiedzieć, że zmieniłaś nazwisko.
Tak odnosząc się do tego fragmentu, to świat generalnie ma gdzieś, czy ktoś ma takie nazwisko, czy inne. Raczej liczy się, jakim jest człowiekiem.

A z tym tworzeniem normalnych, zdrowych rodzin, to też sprawa może być mylna: bo sama znam kobiety, które przy każdym kolejnym mężu przyjmują nazwisko kolejnego, jak w normalnych rodzinach przystało. Owszem, kobieta jak chce, to może sobie i dziesięciu mężów zmienić, ma wolną wolę. Ale mnie to czasami lekko śmieszy, szczególnie w sprawach urzędowych, jak wpisuje się primo voto, secundo voto, tertio voto, etc. i cały poczet mężów polskich z nazwiskiem rodowym na czele.

dzustam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 16:01   #77
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez dzustam Pokaż wiadomość
Tak odnosząc się do tego fragmentu, to świat generalnie ma gdzieś, czy ktoś ma takie nazwisko, czy inne. Raczej liczy się, jakim jest człowiekiem.
Poza tym, jak się ma nazwisko po mężu, to ktoś, kto nas nie znał wcześniej, nawet nie będzie wiedział, że to nie nasze panieńskie, bo i skąd. Kto zresztą by się nad tym zastanawiał. To nie te czasy, kiedy wartość kobiety wyznacza się faktem czy jest zamężna.
Podwójne nazwisko też nie musi od razu oznaczać, że jest się po ślubie. Takie nazwisko może być równie dobrze po rodzicach

Cytat:
A z tym tworzeniem normalnych, zdrowych rodzin, to też sprawa może być mylna: bo sama znam kobiety, które przy każdym kolejnym mężu przyjmują nazwisko kolejnego, jak w normalnych rodzinach przystało. Owszem, kobieta jak chce, to może sobie i dziesięciu mężów zmienić, ma wolną wolę. Ale mnie to czasami lekko śmieszy, szczególnie w sprawach urzędowych, jak wpisuje się primo voto, secundo voto, tertio voto, etc.
To prawda. Znam kobiety, które tworzą normalną rodzinę, nazwisko po mężu mają... Aktualnie po trzecim mężu

Cytat:
cały poczet mężów polskich z nazwiskiem rodowym na czele.
Poległam
Stary 2012-03-26, 17:08   #78
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez takaya Pokaż wiadomość
Dla mnie rodzina gdzie każdy ma inne nazwisko to nie rodzina. Nie chciałabym mieć podwójnego. Chciałam by dzieci miały takie same nazwisko jak ja i mąż.
Całe szczęście, że osoby wokół mnie są bardziej tolerancyjne i uznają mnie i męża za rodzinę pomimo innych nazwisk

Cytat:
Napisane przez o Kasia o Pokaż wiadomość
Najlepiej zrobić tak jak się samemu uważa i uważam, że przyszły mąż nie powinien przymuszać do noszenia jego nazwiska. Wiele dziewczyn pozostawia swoje panieńskie imię i ja nie widzę w tym nic złego...
Jeszcze by tego brakowało, żeby imiona po ślubie zmieniały

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
Tak jak w normalnych małżeństwach? Czyli co, jak żona nie weźmie nazwiska męża, to małżeństwo będzie już nienormalne?
Czegóż to się można z Wizażu dowiedzieć - najpierw, że wg niektórych nie jesteśmy rodziną, wg innych nie jesteśmy normalnym małżeństwem
a2fc2be9cd8d1027f8cb90d936276c49cf807c7d_655950424f87d jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-26, 20:27   #79
misiadelko
BAN stały

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;33151338]Całe szczęście, że osoby wokół mnie są bardziej tolerancyjne i uznają mnie i męża za rodzinę pomimo innych nazwisk

Jeszcze by tego brakowało, żeby imiona po ślubie zmieniały

Czegóż to się można z Wizażu dowiedzieć - najpierw, że wg niektórych nie jesteśmy rodziną, wg innych nie jesteśmy normalnym małżeństwem [/QUOTE]
Do pogrubionego doobre

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-03-26, 21:09   #80
Chatul
ma zielone pojęcie

[1=a2fc2be9cd8d1027f8cb90d 936276c49cf807c7d_6559504 24f87d;33151338]Jeszcze by tego brakowało, żeby imiona po ślubie zmieniały [/QUOTE]

Na Węgrzech tak kiedyś było. Żona Michała Nowaka, to była Michałowa Nowak. Obecnie kobieta ma duży wybór jak chce się nazywać, w tym ma możliwość zostania właśnie Michałową Nowak.

Swoją drogą, w niektórych wsiach w Polsce nadal żona Michała to Michałowa, żona Marka, to Markowa itd.

Cytat:
Czegóż to się można z Wizażu dowiedzieć - najpierw, że wg niektórych nie jesteśmy rodziną, wg innych nie jesteśmy normalnym małżeństwem
Naprawdę dziwi mnie takie podejście. To nie nazwisko tworzy rodzinę.
Choć oczywiście rozumiem ludzi, którzy wolą nazywać się tak samo jak dzieci i małżonek
Stary 2012-03-27, 14:15   #81
misiadelko
BAN stały

Łaaaaaaaaa... za 17 dni oznajmimy rodzinie TŻta dobrą nowinę Wszyscy inni wiedzą, ale stresuję się troszkę
Stary 2012-03-28, 10:34   #82
margaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Łaaaaaaaaa... za 17 dni oznajmimy rodzinie TŻta dobrą nowinę Wszyscy inni wiedzą, ale stresuję się troszkę
Gratuluje decyzji Tż mój nie widzi takiej możliwości ;(

Edytowane przez margaa
Czas edycji: 2012-03-28 o 10:40
margaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-07-18, 10:33   #83
misiadelko
BAN stały

Ale ma dobre argumenty?
Stary 2012-07-18, 21:44   #84
margaa
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez misiadelko Pokaż wiadomość
Ale ma dobre argumenty?
Cuż TŻ twierdzi że przeżył ponad 30 lat z tym nazwiskiem i mu ono tak nie przeszkadza i że to moje widzimisię i przecież mogę zostać zawsze przy swoim ;/ Eh

Edytowane przez margaa
Czas edycji: 2012-07-18 o 22:05
Stary 2012-07-18, 21:44   #85
margaa
Rozeznanie

Post mi się zdublował ;?

Edytowane przez margaa
Czas edycji: 2012-07-18 o 21:59
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Ceremonia i tradycja ślubna, weselna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości