Czy można powiedzieć o dziecku,że jest brzydkie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem

Notka

Być rodzicem Forum dla osób, które starają się o dziecko, czekają na poród lub już posiadają potomstwo. Rozmawiamy o blaskach i cieniach macierzyństwa.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-03-06, 15:45   #61
dawidowskasia
Zakorzenienie

Dot.: Czy można powiedzieć o dziecku,że jest brzydkie?

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość

Jak bym wstawiła zdjęcie wyratowane skądś wybiedzonego, wyleniałego kota i tylko tyle byś miała do powiedzenia, że wyleniały, pomyślałabym (nie tylko ja) że masz coś z głową.

A o facetach w skarpetkach do sandałów to się różne rzeczy mówi, ale akurat nie "facet w skarpetkach".
no ja bym dokładnie to pomyślała. Albo ma nierówno pod sufitem, jest niewychowany albo wredny
Cytat:
Napisane przez Katalin Pokaż wiadomość
Ostatnio znajoma , która sama uroda nie grzeszy a uważa się za 7 cud świata, obgadała przy mnie dziecko sąsiadki , że brzydkie . Miałam ochotę jej powiedzieć, że ta dziewczynka z tego wyrośnie a ona nie bardzo
trzeba było to powiedzieć
dawidowskasia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 17:47   #62
ranka123
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ciri15 Pokaż wiadomość
Nie no, autorka sprostowała, że nie chodzi o mówienie rodzicom dziecka czy innym bliskim osobom, ani o pisanie komentarzy pod zdjęciem.

---------- Dopisano o 16:40 ---------- Poprzedni post napisano o 16:38 ----------

Tak, jakoś nie wierzę, że nigdy w życiu nie zdarzyło Ci się skomentować czyjegoś wyglądu, ubioru, zachowania do osoby trzeciej(czyli obgadać).
Napisaam, ze dla mnie to jest nie fair, a kogos obgadac zdarzylo mi sie...ale nigdy dziecka

---------- Dopisano o 18:46 ---------- Poprzedni post napisano o 18:43 ----------

Cytat:
Napisane przez amandi84 Pokaż wiadomość
nie przesadzasz trochę??
jak wyjdę od znajomych i powiem do męża "kochanie, ale ta ich córeczka co prawda słodka, ale piękna na razie nie jest" to prosze powiedz mi cóż ja jestem za straszną osobą..? Ach wścibską i mało elegancką.. haha..

oczywiście, że nigdy matce nei powiedziałabym, że jej dziecko jest nieładne, bo i po co.. choć znam koleżanki, które same mówią, "jejku jaka ta moja córka była brzydka jak była mała.."
nie zrozumialas mojej wypowiedzi

---------- Dopisano o 18:47 ---------- Poprzedni post napisano o 18:46 ----------

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
no ja bym dokładnie to pomyślała. Albo ma nierówno pod sufitem, jest niewychowany albo wredny

trzeba było to powiedzieć
no i takie przyklady sa najlepsze
ranka123 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 17:49   #63
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
Napisane przez ranka123 Pokaż wiadomość
Napisaam, ze dla mnie to jest nie fair, a kogos obgadac zdarzylo mi sie...ale nigdy dziecka

-
Hmmm...a co za różnica?

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 19:29   #64
ranka123
Raczkowanie

Cytat:
Hmmm...a co za różnica?

jest nie fair obmawiać kogokolwiek(osoby trzecie), mi sie zdarzyło ALE dorosłych. NIgdy dziecko.
To nie w porzadku dla mnie, mowic o dzieciach - to takie małe istotki, niczemu nie winne... to tylko MOJE odczucia..

nie wiem dlaczego mieszasz dwie sprawy : obmawianie dorosłych i dzieci?

watek jest o dzieciach...

Edytowane przez ranka123
Czas edycji: 2012-03-06 o 19:32
Stary 2012-03-06, 19:41   #65
ciri15
Ekspert od Dupy Strony

Cytat:
jest nie fair obmawiać kogokolwiek(osoby trzecie), mi sie zdarzyło ALE dorosłych. NIgdy dziecko.
To nie w porzadku dla mnie, mowic o dzieciach - to takie małe istotki, niczemu nie winne... to tylko MOJE odczucia..

Bo dla mnie nie ma różnicy. Nie obmawiam złośliwie, nie wyrządzam tym "istotkom" żadnej krzywdy.

ciri15 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 19:45   #66
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:

mhm ja ogólnie o wyglądzie nie lubie rozmawiać. Chyba,ze kogoś nie lubię

A o dzieciach - zależy . jak są rozwydrzone i histeryzują to tak, zdarza mi się często coś powiedzieć. Ale,że brzydkie...na pewno nie

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

Cytat:
Bo dla mnie nie ma różnicy. Nie obmawiam złośliwie, nie wyrządzam tym "istotkom" żadnej krzywdy.
dla mnie też nie. Wiadomo, niemowlakow nie obgaduje
Rok temu 6- letni dzieciak sąsiadów nad żabom się znęcał. Nie był dla mnie niewinną istotką i nie omieszkalam tego skomentować
Stary 2012-03-06, 20:32   #67
ranka123
Raczkowanie

Cytat:
no i niech kazdy robi i mówi jak uważa, ja po swojemu a Ty jak chcesz

---------- Dopisano o 21:32 ---------- Poprzedni post napisano o 21:30 ----------

Cytat:
Napisane przez dawidowskasia Pokaż wiadomość
mhm ja ogólnie o wyglądzie nie lubie rozmawiać. Chyba,ze kogoś nie lubię

A o dzieciach - zależy . jak są rozwydrzone i histeryzują to tak, zdarza mi się często coś powiedzieć. Ale,że brzydkie...na pewno nie

---------- Dopisano o 21:45 ---------- Poprzedni post napisano o 21:42 ----------

dla mnie też nie. Wiadomo, niemowlakow nie obgaduje
Rok temu 6- letni dzieciak sąsiadów nad żabom się znęcał. Nie był dla mnie niewinną istotką i nie omieszkalam tego skomentować
no ja też, że brzydkie to nawet nie pomyślam by mówic na głos...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-03-06, 20:59   #68
kotikaa
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kropka75 Pokaż wiadomość
Mój był wyjątkowy, piękny, uroczy, gładki, nie czerwony, nie opuchnięty i takie tam. A teraz jak patrzę na jego zdjęcia po porodzie, to owszem, gładki był, bez plam czy innych atrakcji, ale taki mały brzydal trochę.
He he, niedawno miałam to samo jak oglądałam zdjęcia synka z przed 3 lat . Brzydki nie był, ale nie aż taki idealny jak go wtedy widziałam .

Generalnie, to noworodki mi się rzadko podobają (nie tylko zaraz po porodzie), ale wprost bym tego ich rodzinie ani znajomym nie powiedziała.
kotikaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-06, 23:08   #69
Klarissa
Zakorzenienie

Smile Dot.: Czy można powiedzieć o dziecku,że jest brzydkie?

Odpowiadając na pytanie w tytule - można, tylko po co?

Nie informuje mijanych na ulicy ludzi, że są grubi, starzy, brzydcy, koślawi, źle uczesani albo mają niedomyte buty. Nie moja sprawa. Tak samo nie informuję obcych ludzi że mają nieładne dzieci, po prostu nie komentuję i tyle.

Mnie się moja córeczka też nie wydała przepiękna po narodzinach - była taka trochę żółtawa, małe oczka, kilka pryszczy, wyglądała jak mały chińczyk, na pewno nie była podobna do nikogo z rodziny (mimo zachwytów babć "o jaka ona podobna do <tu wstaw kogo chcesz>), ale jednocześnie czułam, że jest najukochańszą dla mnie istotą na świecie, i nie ważne było czy ładna czy brzydka i jaka będzie w przyszłości, ważne, że moja. A podrosła na na prawdę ładną dziewczynkę, chociaż obiektywna pewnie nie jestem w tej ocenie
Stary 2012-03-07, 08:58   #70
Glodomorek
Zakorzenienie

Moja córka jest ślicznym dzieckiem (obiektywnie). Ma urodę słodkiej laleczki, jest drobna, szczupła, no nie będę dokładnie opisywać. Po cc nie była opuchnięta, sina ani nic podobnego. Widziałam ładne dzieci, ładniejsze od mojego i brzydsze oraz całkiem brzydkie. Przy nie-ładnych opinię zawsze zostawiam dla siebie, nigdy nie powiedziałabym czegoś takiego rodzinie dziecka. Za to pochwalę to co obiektywnie można powiedzieć np. ładnie się uśmiecha, fajnie patrzy, spokojne jest, silne, zdrowe, pięknie wtulone w mamę czy co tam akurat pasuje
Glodomorek jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 16:00   #71
aniko 23
Zakorzenienie

GG do aniko 23

Nie, nie wypada prawic tego typu komentarzy na temat fizyczności dziecka.
Jak to się mówi każdej matce własne dziecko miłe więc usłyszeć/przeczytać komentarz dotyczący brzydoty własnego dziecka to olbrzymia przykrość dla rodziców.
Kwestia dobrego smaku-myślę.

Moje dziecko uznałam za piękne w chwili gdy je zobaczyłam.

...noszę twe serce z sobą (noszę je w moim sercu).

Edytowane przez aniko 23
Czas edycji: 2012-03-07 o 16:01
aniko 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 18:17   #72
kwitka13
Zadomowienie

Nigdy bym nie skomentowała fizyczności dziecka w obecności osób, którym ten komentarz sprawiłby przykrość.

Natomiast jak zobaczyłam mojego syna zaraz po urodzeniu to zapytałam czy to aby na pewno moje...? Ale pępowina jeszcze cała, więc nie mogłam się wyprzeć .
„Dobrze jest, psiakrew, a kto powie, że nie, to go w mordę!”
S.I. Witkiewicz
kwitka13 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-07, 20:12   #73
gloria81
Rozeznanie

Można powiedzieć, ale broń Boże nie rodzicom!
Mój Filipek urodzony przez cesarkę miał idealną główkę okrąglutką za to brataniczka wyglądała jak obcy - taka podłużna głowa. Teraz już oboje są ładniutcy Dla rodziców ich maleństwo jest najpiękniejsze na świecie i myśłę, że nie przeszkadza opuchnięta czerwona buźka itp.
gloria81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 11:47   #74
201710120930
Konto usunięte

Niekiedy nie wypada tez.... pochwalić urody dziecka
W pewnych okolicznościach *oczywiscie
Nie wyobrazam sobie np w wiekszej grupie zachwycać sie na głos tylko jednym dzieckiem.Nawet jakby miało urodę synka Cindy Crawford

* większe ochy i achy nad jednym dzieckiem sa dozwolone przy 1-szej wizycie po urodzeniu ,nawet jak sa inne dzieciaki

Edytowane przez 201710120930
Czas edycji: 2012-03-08 o 11:51
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 13:05   #75
anuszka1401
Zakorzenienie

GG do anuszka1401

Nie wypada zresztą sama bym się nie odważyła. Jeśli dziecko jest faktycznie brzydkie jako "całokształt" to na pewno ma coś ładnego, usteczka, włosy, oczka itp. zawsze można cos miłego powiedzieć na jego temat
Moja córeczka po urodzeniu była dla mnie najpiękniejsza pod słońcem choć teraz jak patrzę na zdjęcia to na niektórych wygląda jak mały czerwony baleronik
anuszka1401 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-08, 13:37   #76
Klarissa
Zakorzenienie

Ale czy koniecznie trzeba komentować czyjąś urodę?
A nie można powiedzieć - jaka mądra, grzeczna, rezolutna, miła itd.

Bo nie rozumiem po co kłamać gdy ktoś jest brzydki, nie lepiej ominąć ten temat?
Stary 2012-03-10, 23:35   #77
33owieczka
Zadomowienie

Sądzę, że zawsze można znaleźć coś fajnego w drugim człowieku. Nawet jezeli ma 3 godziny Jeżeli ogólnie uważamy, że nie grzeszy pięknością można dopatrzeć się slicznego noska, łądnych rączek, czy pieknych włosków. Nie trzeba rodzicom pisac/ mówić, że brzydkie, to zrani ich uczucia.

Moja córeczka urodziła się ŚLICZNA!!! Sądziłąm, że jak będzie po porodzie siłami natury, to wyjdzie obślizgły, sinawy mały Joda. Tymczasem była na prade łądna i uważam tak równiez dziś patrząc na Jej zdjęcia.
I gdyby ktoś kiedykowliek powiedziałby, że jest inacej to

Wiem, że pisze długie posty, jednak skracając je w cytatach postaraj się nie zgubić sensu.
Przykład:
"Monika nie jest zwolennikiem kary śmierci"
Cytat
Cytat:
Monika jest zwolenikiem kary śmierci"

33owieczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-03-10, 23:44   #78
dawidowskasia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Niekiedy nie wypada tez.... pochwalić urody dziecka
W pewnych okolicznościach *oczywiscie
Nie wyobrazam sobie np w wiekszej grupie zachwycać sie na głos tylko jednym dzieckiem.Nawet jakby miało urodę synka Cindy Crawford

* większe ochy i achy nad jednym dzieckiem sa dozwolone przy 1-szej wizycie po urodzeniu ,nawet jak sa inne dzieciaki
prawda
Stary 2012-03-11, 10:02   #79
alkaxy
biegam dla Zabawy

Cytat:
Napisane przez 33owieczka Pokaż wiadomość
Sądzę, że zawsze można znaleźć coś fajnego w drugim człowieku. Nawet jezeli ma 3 godziny Jeżeli ogólnie uważamy, że nie grzeszy pięknością można dopatrzeć się slicznego noska, łądnych rączek, czy pieknych włosków. Nie trzeba rodzicom pisac/ mówić, że brzydkie, to zrani ich uczucia.
(...)
Faktycznie ludzie zwykle sobie jakoś radzą w takich sytuacjach z powiedzeniem czegoś pozytywnego. Jedna znajoma ma dziecko mocno nie urodziwe, już prawie roczne, i ile razy wkleja gdzieś jej zdjęcia wszyscy piszą coś w stylu "fajna jest", "ale minki robi".Nikt nie pisze wprost, że jest brzydka, ale też nie ściemniają, że jest ładna.
alkaxy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Być rodzicem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości