![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Nieprzyjemna sytuacja w sklepie.Nie można rozmawiać przez komórkę?!
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32952999]
Jeszcze chwila i ktos napisze, ze do sprzedawczyn trzeba z namaszczeniem podchodzic, dygnac obowiazkowo i najlepiej to ubrac sie na galowo, aby juz sama swoja osoba okazac nalezny im szacunek ![]() Cytat:
![]() Ja Was nie rozumiem. Idę do sklepu, mówię dzień dobry, jestem miła i tego samego oczekuję kiedy stoję po drugiej stronie, za kasą, poważnie to aż tak wiele ? ![]() Zazwyczaj to taki delikwent rozmawiający przez telefon, grzebie rozproszony po kieszeniach, portfelach i innych skrytkach w poszukiwaniu karty czy gotówki, kolejka za nim rośnie, a klienci w kolejce wyżyją się oczywiście na mnie - serio uważacie że to jest w porządku ? ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
Bez przesady, Nie histeryzuj. To tak jakby odwołać prezesa zarządu sklepów CCC, bo nie podoba mi się ich kolekcja. ![]() Zwróciłaś uwagę, nie poskutkowało. Ja bym w geście protestu po prostu tam więcej nie poszła i już.
![]() |
![]() |
#63 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() NIGDY nie walę focha, gdy kasjerka idzie kasę rozmienić - rozumiem to. Ale rzucenie chamskim tonem, że ona nie ma i jak ja mam prawo nie mieć - no to proszę cię ![]() A, na kasie nie siedziałam, ale pracowałam w barze i jakoś szef dbał o nasze drobne. Jechał do banku i rozmieniał na zapas. Ja ew. mówiłam do klienta, że jeśli jest taka opcja, to proszę drobne, to będę miała na potem ![]() Cytat:
![]() Sprostowanie - nauczyciel NIE JEST funkcjonariuszem publicznym. Ma prawa funkcjonariusza w sytuacji zagrożenia w pracy i tyle. Jeśli po pracy ktoś mnie napadnie - będzie sądzony jak za napaść na zwykłego obywatela. Dokładnie. Bo znów pytam: pogaduszki z koleżanką, głośna muzyka czy czytanie gazetki - nie rozpraszają? |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Jest różnica między rozmową pomiędzy półkami, a buczeniem nad kasjerką. Jeśli chodzi o tę pierwszą sytuację, to nie ma problemu, ale co się tyczy drugiej - to jest to brak wczucia się w sytuację sprzedawczyni. Myślę, że większość takich sytuacji nie wynika z braku dobrej woli, czy nawet braku kultury, ale po prostu z braku wyobraźni, że coś co robimy, może komuś przeszkadzać.
Edytowane przez maswerka Czas edycji: 2012-03-15 o 21:26 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:27 ---------- Poprzedni post napisano o 22:26 ---------- O jakim buczeniu nad kasjerka mowisz? Chyba Cie nieco wyobraznia ponosi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
Trochę bez sensu ta dyskusja, bo mam wrażenie, że przez to, że połowa kasjerek jest do bani to obrywa się tej drugiej połowie, która jest uprzejma i pomocna (ja nie muszę powiedzieć dzień dobry pani kasjerce w sklepie A, bo w sklepie B pani kasjerka mi nie powiedziała ;-) ).
Ja też pracowałam w sklepie i czasami zdarzało się stać na kasie ![]() Z mojej perspektywy kasjerka zachowała się niestety nieprofesjonalnie. Mnie też wkurzało jak ktoś rozmawiał przez telefon albo z osobą towarzyszącą, w ten sposób, że ja byłam tylko automatem kasowym 'włóż banknot i poczekaj na resztę', ale nie wyobrażałam sobie instruować klientów. Raczej w wydawaniu pieniędzy mi to nie przeszkadzało, po prostu czułam się ignorowana. Nieprzyjemne. Ale ani kasjerka ani kierowniczka nie powinny się tak zachować. Choć prywatnie też uważam jak kilka wizażanek, że to niekulturalne rozmawiać rpzez telefon, gdy narusza się czyjś rewir, tzn. gdy ktoś musi się temu 'przysłuchiwać' (właśnie w kolejce w stosunku choćby do innych kolejkowiczów, w tramwaju czy autobusie i w wielu innych miejscach). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() gdyby ktoś mnie wyzwał to mogłabym się poczuć dotknięta, ale odebranie telefonu ?
![]() |
![]() |
#68 |
Zadomowienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32953347]
NIGDY nie walę focha, gdy kasjerka idzie kasę rozmienić - rozumiem to. Ale rzucenie chamskim tonem, że ona nie ma i jak ja mam prawo nie mieć - no to proszę cię ![]() A, na kasie nie siedziałam, ale pracowałam w barze i jakoś szef dbał o nasze drobne. Jechał do banku i rozmieniał na zapas. Ja ew. mówiłam do klienta, że jeśli jest taka opcja, to proszę drobne, to będę miała na potem ![]() Ależ oczywiście, że tak. Tyle, że ja sobie nie mogę pozwoliś na luksus focha, plotkowania z koleżanką gdy rodzic przyjdzie czy pogadania przez telefonik ![]() Sprostowanie - nauczyciel NIE JEST funkcjonariuszem publicznym. Ma prawa funkcjonariusza w sytuacji zagrożenia w pracy i tyle. Jeśli po pracy ktoś mnie napadnie - będzie sądzony jak za napaść na zwykłego obywatela. Dokładnie. Bo znów pytam: pogaduszki z koleżanką, głośna muzyka czy czytanie gazetki - nie rozpraszają?[/QUOTE] Ty rozumiesz, ale uwierz że 80% klientów z którymi się spotkałam niestety nie rozumie. Dyrektorka też dba o drobne w kasie, ale ma kilka salonów i nie zagląda do wszystkich codziennie. A gdy oddajemy kasę do banku to siła wyższa i pieniądze trzeba oddać i wtedy zwykle jest ciężko z drobnymi. Jak mam na kasie klientów, to nie rozmawiam z koleżankami, nigdy nie czytałam na kasie gazetki a muzykę zwykle w sklepie ściszam, bo mnie denerwuje i rozprasza ![]() ---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:34 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32953484]A serio uwazasz, ze fakt iz pani na kasie ma zdolnosc skupienia 5letniego dziecka powinien usprawiedliwac bezczelne zwrocenie klientowi uwagi, ze jak bedzie dalej gadal przez telefon to ona bedzie miala manko?[COLOR="Silver"] [/QUOTE] Ale co rozumiesz przez bezczelne zwrócenie uwagi klientowi ? 'Skończ gadać przez telefon bo mnie rozpraszasz' czy 'przepraszam, czy mogłaby pani zakończyć rozmowę lub rozmawiać ciszej bo przeszkadza mi pani w pracy' ? Tak naprawdę to nie wiemy jak autorka się zachowała, czy rozmawiała głośno i denerwowała wszystkich dookoła ![]() A teraz mam wrażenie, że nikomu nie można już zwrócić uwagi bo to wielka obraza ![]()
![]() |
![]() |
#69 |
Wtajemniczenie
|
Mnie odpycha i staram się w miarę możliwości unikać takich sklepów
-niekompetentna, niemiła obsługa(panie rodem z PRL, chamskie niemiłe i z wąsami!) ![]() -traktowanie klienta jak zgłodzieja ROSSMAN ![]() -barak higieny osobistej tłuste włosy, solara, tipsiaki, pokaszliwanie na pieczywo równocześnie z podawaniem, czarne pazury, zapach potu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Watek bardzo ciekawy. Dowiedzielismy sie, ze nieposwiecanie pani kasjerce 100% swej uwagi to brak szacunku a rozmowa telefoniczna na terenie sklepu to brak kultury. Kto by pomyslal, ze takie madrosci beda glosic mlode dziewczyny. Ile musi pokolen wymrzec, aby te nieznosne pozostalosci komuny wyginely? --------------------------------------------------- Caly watek mozna podsumowac mianem zenady. Sprzedawczyniom przewraca sie w glowach. Juz wiemy, ze rozmowa telefoniczna i na sklepie i przy kasie jest zbrodnia - mixem braku szacunku i braku kultury. Jesli bede rozmawiac z kolezanka to jasnie sprzedawczyni tez mi uwage zwroci? A jesli bede rozmawiac z malym dzieckiem rowniez? Co jesli na kasie obok ekspedientka tlumaczy cos klientowi? Tez upomni kolezanke bo przecie manko bedzie? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do zachowania pani kierownik-też nie widzę w tym nic złego. Przyznała rację swojej pracownicy, a skoro autorka dalej robiła aferę to tym bardziej broniła swojej kasjerki. Jako pracownik również wymagałabym od szefa takiej lojalności... No i hałas sklepowy, który jest w zasadzie tłem po kilku godzinach kasowania, a rozmowa nad uchem to dwie różne sprawy. Natomiast obsługa klienta w wiekszości miejsc w Polsce jest moim zdaniem na poziomie wystarczającym, to za granicą za bardzo się klientowi w tyłek włazi... Jeśli klient jest chamem i robi afery to ja mam go przepraszać, że żyję? Nie, wtedy też mam prawo być niekulturalna. Szanuję, bo jestem szanowana, a nie szanuję, bo on tutaj wydaje pieniądze. Bo w pierwszej kolejności jesteśmy ludźmi.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
nie miesci mi sie w glowie, ze w XXI wieku nadal panuje przekonanie ze ja jestem jako klient zawada - czy to w biurze, urzedzie, sklepie czy muzem...
straszne. a moze to mnie sie poprzewracalo w d.upie bo mnie dobrze obsluguja w tym kraju? ale nie, kurcze cala europa jakos daje rade, tylko te kraje co komunizm mialy we krwi ( a jak widac co niektorzy dalej maja) jakos patrza wilkiem a panie w dziekanacie? a kierowca w autobusie? ludzie sie jeszcze nie nauczyli, ze jak mnie zle potraktuja to wiecej tam nie pojde z moimi pieniedzmi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co prawda w sklepie nie pracowalam, ale takie glosne rozmowy czesto mialy miejsce w tramwaju,ktorym jezdzilam na uczelnie, w poczeklaniach. Zwykle zaczynalo sie od: "Prosze ciszej", a potem padala seria bluzgow od "komorkowca" ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32953988]A ja mam wrazenie, ze sprzedawczyniom sie w dupach przewraca i zapominaja, ze to one sa dla klienta a nie klient dla nich.
Caly watek mozna podsumowac mianem zenady. Sprzedawczyniom przewraca sie w glowach. Juz wiemy, ze rozmowa telefoniczna i na sklepie i przy kasie jest zbrodnia - mixem braku szacunku i braku kultury. Jesli bede rozmawiac z kolezanka to jasnie sprzedawczyni tez mi uwage zwroci? A jesli bede rozmawiac z malym dzieckiem rowniez? Co jesli na kasie obok ekspedientka tlumaczy cos klientowi? Tez upomni kolezanke bo przecie manko bedzie?[/QUOTE] A moim zdaniem przesadzasz i to bardzo. Nie napisałam nigdzie że nie można po sklepie chodzić i rozmawiać przez telefon. I tak samo nie napisałam nigdzie, że nie można rozmawiać z koleżanką ![]() Zresztą Ty widzisz tylko stronę klientów - a jak ja się mam poczuć jak mi klient rzuci pieniądze w twarz albo pod nogi i cieszy się że muszę się po nie schylić ? Taka sytuacja też jest dla Ciebie w porządku i robię problemy jak zwrócę klientowi uwagę ?
Edytowane przez Ejniacz Czas edycji: 2012-03-15 o 22:09 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Ty zostalas zatrudniona do obslugi klienta a nie do oceny merytorycznosci jego rozmow. Cytat:
Moim zdaniem zrownanie takiego zachowania, o ktorym piszesz i rozmowy przez telefon jest jednak przesada. Edytowane przez 4e9f92519f0a2c998a884c2af4c543da9bfeb435_5ffce6a84e16b Czas edycji: 2012-03-15 o 22:13 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
Również pracuję z klientem i raczej nie zwróciłabym uwagi w ten sposób. Pomyślałabym sobie, że jest prostakiem, ale zachowałabym sobie tą informację dla siebie.
Zauważam pewną osobliwą zależność: 1) wizażanki, które kiedykolwiek pracowały na kasie / z klientami uważają, że to ludziom (klientom) się w d... poprzewracało. 2) wizażanki, które są tylko klientami uważają że wszystkie kasjerki (jak jeden mąż) to czasy PRL-u, brak kultury i wywyższanie się. "Podoba mi" się też pogląd, że to tylko w Polsce panuje takie zacofanie jeżeli chodzi o obsługę klienta ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:12 ---------- [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32954428] Ale co Cie obchodzi czy klient gada o dupie Maryni, czy omawia swoje najnowsze plany zawladniecia swiatem. To jego sprawa o czym rozmawia. Ty zostalas zatrudniona do obslugi klienta a nie do oceny merytorycznosci jego rozmow. [/QUOTE] No właśnie. OBSŁUGI KLIENTA. Ciężko się obsługuje kogoś, kto Cię w ogóle nie słucha, ignoruje i uważa za osobę niższej kategorii, nie uważasz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [COLOR="rgb(255, 0, 255)"]U nas ludzie pojda tam, gdzie taniej, tam gdzie blizej. Doskonale widac to po sklepowych watkach- narzekaja, a i tak tam kupuja. Ile jest postow w stylu: "za kazdym razem, gdy jestem w Rossmanie to przesladuje mnie ochroniarz"[/COLOR]
24.02- Jantar+pokrzywa Edytowane przez mad86 Czas edycji: 2012-03-15 o 22:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zadomowienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32954428]
Ale co Cie obchodzi czy klient gada o dupie Maryni, czy omawia swoje najnowsze plany zawladniecia swiatem. To jego sprawa o czym rozmawia. Ty zostalas zatrudniona do obslugi klienta a nie do oceny merytorycznosci jego rozmow. Nigdy sie z czyms takim nie spotkalam. Jest takie sytuacje sie zdarzaja to owszem, sa szczytem chamstwa. Moim zdaniem zrownanie takiego zachowania, o ktorym piszesz i rozmowy przez telefon jest jednak przesada.[/QUOTE] No cóż są ludzie którzy potrafią na chwilę przerwać rozmowę 'zaczekaj, zadzwonię za minutę, jestem akurat przy kasie' i ludzie którym telefon dzwoni i mówią 'muszę odebrać, to ważne, przepraszam'. I dla nich to widać nie jest wielki problem, a od razu inaczej podchodzi się do takiej osoby, bo po prostu jest miła ![]() A takie sytuacje z rzucaniem pieniędzmi zdarzają mi się średnio 4-5 razy w miesiącu, więc wcale nie tak rzadko. I komentarze 'mam tyle pieniędzy i aż mi przykro że wy tak w sklepach musicie pracować' też się zdarzały ![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;32954191]Rzeczywiscie masz racje: obsluga klienta jest na poziomie wystarczajacym
![]() Aha, czyli ktoś mi pluje w twarz a ja mam powiedzieć, że pada deszcz? Otóż nie, cóż, może za mało mi płacą, ale moja godność osobista jest więcej warta. Klient mnie olewa-ja mu nie idę na rękę, klient na mnie krzyczy-przerywam i staram się skończyć temat, klient się awanturuje-wysyłam go do POKu i mówię, że ja tu jestem w pracy i nie mam czasu na takie rozmowy, klient mi zwraca uwagę chamskim tonem, że ZNOWU SĄ ZŁE CENY/KOJEKI/BRAK KODU to mu mówię, że jako kasjer za to nie odpowiadam. Nie widzę powodu by w jakiejkolwiek sytuacji przepraszać go za istnienie i pozwalać się na sobie wyżywać. Może dlatego ja nie mam problemu awanturującymi się klientami, w przeciwieństwie to koleżanek z innych kas.
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Różnica polega na tym, że w Polsce panuje przekonanie, że pracownicy obsługi mają w pewnym sensie przewagę nad klientem, przynajmniej takie wrażenie odnoszę, i to oni ustalają zasady- jak ma się klient zachowywać, co mu wolno, a czego nie. Dla porównania na Zachodzie zwracanie uwagi klientowi jest nie na miejscu, ba, jest niedopuszczalne! Ja osobiście drugi raz nie pojawię się w sklepie czy restauracji, w której mnie źle potraktowano. Gwoli ścisłości, również pracowałam z klientami, pacjentami, czasem niezbyt miłymi i upierdliwymi, ale nigdy nie pozwoliłam sobie na wyżycie się na kliencie czy też pacjencie. Klient płaci- klient wymaga. Bardzo często wystarczy przyjemna obsługa, nic nadzwyczajnego, bez fanfar i confetti.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale nie zdarzaja mi sie takie wianki i cuda jak w polsce, proste nawet jesli ktos ma hemorojdy i go bo;li d.upa to nie moj interes, kasjera nie obchodzi ze sie rozwodze i jestem nieprzyjemna to jest transakcja, trwa cale 2 minuty i wszytsko. ja place za towar, kasjer ma placone za to ze pieniadze ode mnie przyjmnie. w kazdej umowie o prace jest punkt o milej osobie, umiejacej sie poruszac w wirach bon tonu i rowniez w wirach takich gdzie klient jest chamem to, ze klient rzuci w ciebie pieniedzmi (zdarzylo sie mi i owszem byc trafiona takimi pieniedzmi, drugi rok studiow, praca w mcdonaldzie) nie oznacza ze masz prawo te pieniadze odrzucic. bo cie wywala z pracy. mozesz sie odwrocic i powiedziec kierownikowi zmiany ze nie chcesz obslugiwac tego klienta. lepsze niz warczenie na siebie |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem, mi też się bardzo rzadko zdarza niemiła obsługa w jakichś miejscach. No, ale ja tam nie wymagam, żeby przy mnie chodzić na palcach i traktować jak królewną, bo zostawiam gdzieś pieniądze.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
I nie, nie jestem jakąś szaloną awanturnicą, która wyżywa się na ludziach i takie sytuacji prowokuje.
Petersburski bogacz uchodzący za mecenasa sztuki, zaprosił kiedyś na filiżankę herbaty Henryka Wieniawskiego i jakby mimochodem, dodał: - Może pan także wziąć ze sobą skrzypce. - Dziękuję w imieniu skrzypiec, ale one herbaty nie piją! ![]() PRZYNAJMNIEJ ≠ BYNAJMNIEJ
Edytowane przez wenedka Czas edycji: 2012-03-15 o 22:45 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;32952056]
(..)Brak kodu na produkcie (i ta wściekła mina: naprawdę MUSISZ mieć to, nie możesz olać, ja muszę dzwonić po kody???), niepodawanie woreczka gdy kupuję bieliznę, ba - często nieumiejętność obsługiwania kasy. I moje ukochane: nie ma drobniej? nie mam wydać ![]() Brak kodu jest winą pracownika działu moja droga a nie kasjerki to raz a 2..nie wiem czy jesteś klientką sklepu real.. ![]() Twoje ukochane? Na start w realu otrzymują kasjerki leasingowe 350zł . 100zł- 5x20zł, 5x10zł, 200zł drobnymi. I teraz często, wręcz nagminnie zdarzają się osoby co kupują za max 3-4zł a płacą nominałami 100zł i 200zł. Wiesz już czemu się pytają o te drobne?
![]() |
#88 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
Czasem nawet nie pytają, tylko oznajmiają 'będę winna 2,5 gr'
![]() Tyle offtopu.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:30.