![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Dot.: perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach
Zaktualizowałam listę, troszkę mi przykro z powodu L'occitane...
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
![]() ![]() Edytowane przez MysiaJadwisia Czas edycji: 2012-10-29 o 12:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
Niestety Clarins wylecial jakis czas temu z listy koncernow nie testujacych na stronie Pety. Wielka szkoda, ze lista kosmetykow cruelty-free non stop sie skraca.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Przyczajenie
|
Dot.: perfumy a etyka
Cytat:
Staram się wybierać kosmetyki nietestowane na zwierzętach. Uważam, że to bezsensowne cierpienie. Istnieją inne metody testowania, bez udziału biednych stworzeń. Źle się z tym czuję gdy używam jakiś kosmetyk wiedząc, że był testowany na zwierzętach ;/ Nie chcę się przyczyniać do tych tortur. Natomiast mięso spożywam. Takie zwierzęta jak świnie czy kury właśnie się po to hoduje - na mięso. Gdyby nagle wszyscy ludzie przestali jeść mięso to nie było by powodu żeby hodować te zwierzęta. A wątpię żeby ktoś chciał trzymać świnię czy kurę jako zwierzę domowe. O.o Oczywiście szanuję te osoby, które nie jedzą mięsa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek
|
Cytat:
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
|
no, są fantastyczne, niestety nawet wykastrowane mocno śmierdzą, nie mogę użyć innego słowa
![]()
"Kobieta, która się nie perfumuje nie ma przyszłości" Coco Chanel Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Wydaje mi się jednak, że to marny argument.
Cytat:
![]() Co do wypowiedzi która padła od kogoś wcześniej (ale piszę to ogólnie do każdego kto zadaje sobie podobne pytanie o mięsożerców walczących z wiwisekcją) : tutaj nie ma czego nie rozumieć, bo świat nie jest biało-czarny. Tylko z wegetarianami z dobrym sercem i mięsożercami, z sercem z kamienia. ![]() Dlatego też nie wiem czemu można mieć problem ze zrozumieniem tego, że ktoś popiera produkty cruelty-free, ale je mięso. Ja nie znam w ogóle smaku mięsa, w zasadzie od dzieciństwa jestem wegetarianką, ale nie stawiam wszystkich istot na równi. Przede wszystkim cenię ssaki, bo te są mi najbliższe. A głównie to właśnie ssaki cierpią z powodu wiwisekcji. Mnóstwo osób (i nie wymyślam tego na potrzeby wątku) protestujących przeciw testowaniu mięso je. Ale pytanie kluczowe to: jakie mięso? Np. czy jest to mięso rybie, czy drobiowe, jednocześnie odrzucając mięso ssaków (z różnych względów, głównie etycznych, bo uważają zwierzęta typu świnie, czy krowy za bliższe człowiekowi w procesie ewolucyjnym, są więc niejako naszymi krewnymi, a i ich inteligencja mimo wszystko wydaje się być na wyższym poziomie niż inteligencja krewetki). Również wiwisekcja wydaje się być dla niektórych bardziej brutalną metodą niż hodowla na mięso, często kojarzona tylko z ubojem. I myślę, że nie problem jest w samym zabijaniu, lecz w tym, że nie istnieje (lub jest wciąż niepopularne) zabijanie humanitarne, do którego powinniśmy dążyć. Ja nie jem mięsa, ale są osoby, które z niego nigdy nie zrezygnują nawet jeśli miałyby się przez to biczować. Są regiony na świecie, gdzie tylko mięso póki co jest jedynym (bądź głównym) pożywieniem. Dlatego dla mnie nie ma sprzeczności, jeśli ktoś je mięso, ale walczy o zakaz wiwisekcji lub humanitarny ubój. Wbrew pozorom to nie samo jedzenie mięsa jest tak bardzo nieetyczne, lecz po pierwsze straszne warunki traktowania zwierząt i sposób ich zabijania. Ja sobie osobiście mogę chcieć, aby cały świat nie jadł mięsa, ale póki będzie jadł, czyli w (najlepszym wypadku) nie tak szybko, to chcę aby warunki hodowli były przynajmniej etyczne. I tego chce też dużo osób jedzących mięso. Powtórzę raz jeszcze: świat naprawdę nie jest prosty, nie jest czarno-biały. Mięsożerca (nie ważne już czy je mięso poza ssakami, czy z nimi włącznie) nie musi być hipokrytą. [Podobnie jak np. wegetarianin-ekolog noszący skórzane buty z lumpeksu, ale to już oddzielny temat]. Edytowane przez tahivare Czas edycji: 2013-01-18 o 19:19 Powód: literówka, poprawienie cytatu |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
|
A jakie jest to zabijanie humanitarne?
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Nie ma zupełnie humanitarnego. Ale jest np. bardziej humanitarne. Dla mnie zabijanie, to wciąż zabijanie, ale przede wszystkim chodzi o jak najmniejsze czucie bólu (najlepiej żadne), coś w porównaniu do eutanazji stosowanej u ludzi, lub np. projekty pani Grandin.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | |
|
Cytat:
![]() Chyba, że eutanazja stosowana gdzieniegdzie wobec przestępców, czyli krzesło elektryczne, zwierzęta też ogłusza się pradem A coś bliżej o projektach pani Grandin możesz napisać, na szybko znalazłam tylko bardzo ogólne ogólniki ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ---------- Heh, no ta świnka rzeczywiście urocza ![]() Ja nie mówię, że nie. Jak ktoś lubi to niech sobie trzyma nawet w domu. [QUOTE=tahivare;38725601] Edytowane przez Ano_ Czas edycji: 2013-01-18 o 21:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny właśnie natrafiłam na taki artykuł:
Koniec z kosmetykami testowanymi na zwierzętach w Unii Europejskiej! "Po 20 latach kampanii na rzecz etycznego traktowania zwierząt organizacja Cruelty Free International może pochwalić się dużym sukcesem: 11 marca, na terenie Unii Europejskiej, wprowadzony zostanie zakaz sprzedaży i importu kosmetyków (i ich składników) testowanych na zwierzętach. Zakaz dotyczy wszystkich rodzajów kosmetyków - od kremów pielęgnacyjnych po szminki i pasty do zębów. Producenci, którzy chcą sprzedawać swoje produkty na terenie Unii, muszą zaznajomić się z alternatywnymi metodami badań". http://www.kimono.pl/Koniec-z-kosmet...pejskiej-a5214 Wyglada na to, że to prawdziwy przełom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Aggis, wydaję mi się, że to chyba zbyt piękne żeby było prawdziwe...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Rozeznanie
|
Prawda li to?
To jest: co to tak naprawdę znaczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Hej, wybacz, że dopiero odpisuję, ale nie zauważyłam wcześniej Twojego posta. Eutanazja to po prostu przyśpieszenie śmierci, jednak jeśli nie jest dobrowolne uważam za zabójstwo. Podobnie w przypadku zwierząt, ale niestety, tak jak pisałam wcześniej, myślę, że jedyne co możemy wzrobić w przypadku rzeźni to łagodzić sposób zadawania śmierci, minimalizować cierpienie .Natomiast istnieją metody inne niż ogłuszanie prądem czy zastrzyki np. controlled atmoshpere killing (nie wiem jak to sensownie przetłumaczyc na język polski - ubój w regulowanej atmosferze?). Zapewniałoby to także większe bezpieczeństwo pracownikom rzeźni. Tutaj ciekawe linki na ten temat: http://www.mediapeta.com/peta/PDF/CA...letterhead.pdf http://www.mediapeta.com/peta/PDF/CA...orsements1.pdf
![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Wiedźma
|
Cytat:
Cytat:
Natomiast co do świń: świnie są jednymi z najinteligentniejszych zwierząt. Są też wrażliwe, czyste i bardzo mocno przywiązują się do ludzi. Pewna znajoma mojej cioci - babci mająca niegdyś gospodarstwo opowiadała mi, że kiedy zdarzyło im się wychować na butelce w domu świnkę, którą odrzuciła maciora, to po odstawieniu do chlewa świnia ta najpierw nauczyła się otwierać chlewik i wracać do domu, potem zaczęła się samookaleczać, a w końcu zdechła z tęsknoty. Oczywiście nie w ten sposób mi to opowiadano - to osoba starej daty doskonale radząca sobie z oddzieleniem zwierząt do zabijania od tych do kochania. Świnie uczą się tych samych sztuczek, co psy, tylko znacznie szybciej. Są w stanie grać w proste gry komputerowe, zrozumieć podstawowe znaki języka migowego. Są też wrażliwe na muzykę. A w brudzie dostają nerwicy natręctw.
![]() |
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Testy na zwierzętach to bezsensowne cierpienie zwierząt, to znęcanie się.
Wiele zwierząt gospodarskich przecież ma zapewnione godne warunki życia, tyle, że potem zabija się je na mięso. Miałam świnie i niestety nie zauważyłam u nich jakichś zwykle inteligentnych cech, a wręcz przeciwnie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Wiedźma
|
Cytat:
Co do świń: oczywiście, ze nie zauważyłaś u nich inteligencji. W jakich warunkach je trzymałaś? Człowiek zamknięty w chlewie i karmiony z koryta tez nie wykazywałby przejawów inteligencji. Choć... Zdarzały się przypadki zorganizowanych ucieczek świń z chlewów - obejmowały one współpracę kilku jednostek i planowanie działań. ![]() Odmawianie wrażliwości i inteligencji zwierzętom, które jemy to normalny mechanizm psychologiczny. Ludzie będą wmawiali sobie, ze świnia jest mniej wrażliwa, niż pies, bo inaczej musieliby przyznać się przed sobą, że przyczyniają się do zabijania wrażliwych i inteligentnych istot. W rejonach gdzie je się psy też uważa się, że to głupie, niewrażliwe zwierzęta. Na tej samej zasadzie - dla poprawienia sobie samopoczucia, żołnierze zmuszeni zabijać wrogów uważają ich za innych, mniej cywilizowanych, bardziej złych, niegodnych zaufania. Tak działa nasz mózg.
![]() |
![]() |
#81 | |
|
Dot.: Perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach
Cytat:
![]() Stosowana jest gdzieniegdzie podobna metoda oszałamiania - komory z dwutlenkiem węgla, idealna nie jest, bo zestresowane zwierzaki często płycej oddychaja, po pobycie w komorze zdarza im się obudzić, koszmar ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ad. pogrubionego - o ile da sie w ten sposób wytłumaczyć traktowanie zwierząt rzeźnych, to już kompletnym absurdem jest trzymanie domowego pupila 24/7 w klatce w charakterze ... no właśnie, czego? Substytutu telewizora? One klatce nie zaprezentują pełnego repertuaru swych zadziwiających pomysłów, nie pokażą inteligencji i osobowości, będą tylko wegetować... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
JESTEM ONA
|
Moja ciotka, a właściwie męża, miała przez kilka lat świnkę, która była jej oczkiem. Nadała jej imię ( nie pamiętam już jakie), chodziła z nią pogadac i niesamowicie przeżyła jej śmierc.
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
Podpisuję się pod postami Sabbath. Ten moralny dualizm dotyczący zwierząt do kochania i zwierząt do jedzenia jest jednym z ciekawszych zachowań społecznych. I dla mnie jednym z najbardziej smutnych.
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Witam!
Dziewczyny czy ta lista jest wciąz aktualna? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Przyczajenie
|
Jimmy choo i testy na zwierzętach
Czy ktoś wie, czy Jimmy Choo testuje perfumy na zwierzętach?
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jimmy choo i testy na zwierzętach
Jimmy Choo należy do koncernu Inter Parfums i nie ma nigdzie potwierdzonych informacji odnośnie tego czy testują kosmetyki na zwierzętach czy też nie, cyt:
"Animal Testing Policies Unknown Leading international certifiers PETA and Leaping Bunny have no information concerning this company’s use of animal testing", info znalezione tutaj. Tutaj jeszcze parę odpowiedzi na ten temat na stronie Sephory: http://answers.sephora.com/answers/8...uestion=881978, cyt. "The head parfumeur is Olivier Polge, who works through IFF (International Flavors and Fragrances). IFF manufactures fragrance and flavor chemicals, and perfume chemists use the chemicals to manufacture perfume formulas. They don't necessarily manufacture every ingredient in every formula. The Jimmy Choo company purchased the chosen formula from IFF for marketing with the Jimmy Choo name. Jimmy Choo Ltd. is owned by Labelux. There are so many companies and people involved it's hard to determine on what level animal testing (if any) could occur." |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Przyczajenie
|
Dot.: Jimmy choo i testy na zwierzętach
Dziękuję bardzo za pomoc. Spędziłam sporo czasu szukając info na ten temat i właśnie nic konkretnego nie ma. Napisałam nawet bezpośrednio do firmy, ale nie odpisali...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Wtajemniczenie
|
Wiesz, moim zdaniem firma, która obdziera ze skóry egzotyczne zwierzęta (węże, krokodyle itd.) po to żeby zrobić buty czy torebki ma z etyką niewiele wspólnego. Jeśli chcesz używać perfum / kosmetyków cruelty-free to jest wiele bezpiecznych firm niezaangażowanych w testy na zwierzętach.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:33.