Perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-28, 16:31   #61
agnyska81
Zakorzenienie

Dot.: perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach

Zaktualizowałam listę, troszkę mi przykro z powodu L'occitane...

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 12:19   #62
MysiaJadwisia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agnyska81 Pokaż wiadomość
Zaktualizowałam listę, troszkę mi przykro z powodu L'occitane...

a tak się na swojej stronie zarzekali... teraz widzę, że usunięto te fragmenty o etyce firmy...smutno.

Edytowane przez MysiaJadwisia
Czas edycji: 2012-10-29 o 12:22
MysiaJadwisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-29, 13:12   #63
loglady83
Raczkowanie

Niestety Clarins wylecial jakis czas temu z listy koncernow nie testujacych na stronie Pety. Wielka szkoda, ze lista kosmetykow cruelty-free non stop sie skraca.
loglady83 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 01:36   #64
Ano_
Przyczajenie

Dot.: perfumy a etyka

Cytat:
Napisane przez Sabbath Pokaż wiadomość

Mam jednak pewien kłopot ze zrozumieniem osób protestujących przeciw testowaniu na zwierzętach i jednocześnie spożywających mięso. O tym, jak wygląda ubój w rzeźniach wiedza jest powszechna; wiadomo, że zwykle nie jest to ubój podczas którego zwierzęta nie cierpią, o tym, że nie ma czegoś takiego jak humanitarne zabijanie także wiemy wszyscy, jednak ludzie z wygody wypychają te wiadomości poza świadomość. Podobnie jak to, jak bardzo nieekologiczna jest produkcja mięsa - szczególnie wołowiny. Ludzie bronią piesków i kotków nie przejmując się świniami, choć świnie są przecież zwierzętami bardziej inteligentnymi i wrażliwymi. Ludzie kupują na Święta karpie, choć transport i ubój karpi w okresie przedświątecznym to jeden z najdrastyczniejszych, jawnych przykładów znęcania się nad zwierzętami.
Rozumiem mechanizm, rozumiem, ze łatwiej jest mówić o litości dla zwierząt, niż zrezygnować z jedzenia pysznego mięska.

Staram się wybierać kosmetyki nietestowane na zwierzętach. Uważam, że to bezsensowne cierpienie. Istnieją inne metody testowania, bez udziału biednych stworzeń. Źle się z tym czuję gdy używam jakiś kosmetyk wiedząc, że był testowany na zwierzętach ;/ Nie chcę się przyczyniać do tych tortur.
Natomiast mięso spożywam. Takie zwierzęta jak świnie czy kury właśnie się po to hoduje - na mięso. Gdyby nagle wszyscy ludzie przestali jeść mięso to nie było by powodu żeby hodować te zwierzęta. A wątpię żeby ktoś chciał trzymać świnię czy kurę jako zwierzę domowe. O.o
Oczywiście szanuję te osoby, które nie jedzą mięsa.
Ano_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 11:25   #65
dzika truskawa
Noc żywych, dzikich tru(p)skawek

Cytat:
Napisane przez Ano_ Pokaż wiadomość
Gdyby nagle wszyscy ludzie przestali jeść mięso to nie było by powodu żeby hodować te zwierzęta.
Mylisz się KLIK KLIK

Rozpaczliwie poszukuję chociaż kropelki
:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest
dzika truskawa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 11:57   #66
RenWier
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzika truskawa Pokaż wiadomość
Mylisz się KLIK KLIK
Cudna jest ta świnka! Normalnie chce mieć taką!
RenWier jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 14:45   #67
dzika truskawa

Cytat:
Napisane przez RenWier Pokaż wiadomość
Cudna jest ta świnka! Normalnie chce mieć taką!
no, są fantastyczne, niestety nawet wykastrowane mocno śmierdzą, nie mogę użyć innego słowa

:Guerlain Aqua Allegoria Rosa Blanca, Thierry Mugler A*Men: Pure Coffee, Pure Malt Creation, Pure Energy, Pure Wood, Ultra Zest

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 19:07   #68
tahivare
Raczkowanie

Cytat:
Takie zwierzęta jak świnie czy kury właśnie się po to hoduje - na mięso.
Wydaje mi się jednak, że to marny argument.

Cytat:
A wątpię żeby ktoś chciał trzymać świnię czy kurę jako zwierzę domowe. O.o
Nie wątp więc, bo tak jest To znaczy ze świniami, które są ostatnio coraz częściej trzymane w domach jako towarzysze. Jasne, nie są tak popularne jak psy, natomiast spełniają rolę towarzyszy, przyjaciół, ponieważ są tak wierne i inteligentne jak psy. Co do kury, to jednak szkoda mi jej, ale oczywiście widzę ogromną różnicę pomiędzy świnią, a kurą.

Co do wypowiedzi która padła od kogoś wcześniej (ale piszę to ogólnie do każdego kto zadaje sobie podobne pytanie o mięsożerców walczących z wiwisekcją) : tutaj nie ma czego nie rozumieć, bo świat nie jest biało-czarny. Tylko z wegetarianami z dobrym sercem i mięsożercami, z sercem z kamienia.
Dlatego też nie wiem czemu można mieć problem ze zrozumieniem tego, że ktoś popiera produkty cruelty-free, ale je mięso. Ja nie znam w ogóle smaku mięsa, w zasadzie od dzieciństwa jestem wegetarianką, ale nie stawiam wszystkich istot na równi. Przede wszystkim cenię ssaki, bo te są mi najbliższe. A głównie to właśnie ssaki cierpią z powodu wiwisekcji. Mnóstwo osób (i nie wymyślam tego na potrzeby wątku) protestujących przeciw testowaniu mięso je. Ale pytanie kluczowe to: jakie mięso? Np. czy jest to mięso rybie, czy drobiowe, jednocześnie odrzucając mięso ssaków (z różnych względów, głównie etycznych, bo uważają zwierzęta typu świnie, czy krowy za bliższe człowiekowi w procesie ewolucyjnym, są więc niejako naszymi krewnymi, a i ich inteligencja mimo wszystko wydaje się być na wyższym poziomie niż inteligencja krewetki).

Również wiwisekcja wydaje się być dla niektórych bardziej brutalną metodą niż hodowla na mięso, często kojarzona tylko z ubojem. I myślę, że nie problem jest w samym zabijaniu, lecz w tym, że nie istnieje (lub jest wciąż niepopularne) zabijanie humanitarne, do którego powinniśmy dążyć. Ja nie jem mięsa, ale są osoby, które z niego nigdy nie zrezygnują nawet jeśli miałyby się przez to biczować. Są regiony na świecie, gdzie tylko mięso póki co jest jedynym (bądź głównym) pożywieniem.
Dlatego dla mnie nie ma sprzeczności, jeśli ktoś je mięso, ale walczy o zakaz wiwisekcji lub humanitarny ubój. Wbrew pozorom to nie samo jedzenie mięsa jest tak bardzo nieetyczne, lecz po pierwsze straszne warunki traktowania zwierząt i sposób ich zabijania. Ja sobie osobiście mogę chcieć, aby cały świat nie jadł mięsa, ale póki będzie jadł, czyli w (najlepszym wypadku) nie tak szybko, to chcę aby warunki hodowli były przynajmniej etyczne. I tego chce też dużo osób jedzących mięso.

Powtórzę raz jeszcze: świat naprawdę nie jest prosty, nie jest czarno-biały. Mięsożerca (nie ważne już czy je mięso poza ssakami, czy z nimi włącznie) nie musi być hipokrytą.
[Podobnie jak np. wegetarianin-ekolog noszący skórzane buty z lumpeksu, ale to już oddzielny temat].

Edytowane przez tahivare
Czas edycji: 2013-01-18 o 19:19 Powód: literówka, poprawienie cytatu
tahivare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 20:26   #69
dzika truskawa

Cytat:
Napisane przez tahivare Pokaż wiadomość
nie istnieje (lub jest wciąż niepopularne) zabijanie humanitarne
A jakie jest to zabijanie humanitarne?

Stary 2013-01-18, 20:38   #70
tahivare
Raczkowanie

Nie ma zupełnie humanitarnego. Ale jest np. bardziej humanitarne. Dla mnie zabijanie, to wciąż zabijanie, ale przede wszystkim chodzi o jak najmniejsze czucie bólu (najlepiej żadne), coś w porównaniu do eutanazji stosowanej u ludzi, lub np. projekty pani Grandin.
tahivare jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-18, 20:59   #71
dzika truskawa

Cytat:
Nie ma zupełnie humanitarnego. Ale jest np. bardziej humanitarne. Dla mnie zabijanie, to wciąż zabijanie, ale przede wszystkim chodzi o jak najmniejsze czucie bólu (najlepiej żadne), coś w porównaniu do eutanazji stosowanej u ludzi, lub np. projekty pani Grandin.
Eutanazja u ludzi to zdaje się przedawkowanie barbituranów, tak samo u zwierząt zresztą - nie wchodzi w grę, jedzenie mięsa przesyconego zabójczym specyfikiem to nie jest dobry pomysł
Chyba, że eutanazja stosowana gdzieniegdzie wobec przestępców, czyli krzesło elektryczne, zwierzęta też ogłusza się pradem

A coś bliżej o projektach pani Grandin możesz napisać, na szybko znalazłam tylko bardzo ogólne ogólniki

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-01-18, 21:26   #72
Ano_
Przyczajenie

Cytat:
Również wiwisekcja wydaje się być dla niektórych bardziej brutalną metodą niż hodowla na mięso, często kojarzona tylko z ubojem.
No właśnie.

---------- Dopisano o 22:26 ---------- Poprzedni post napisano o 22:24 ----------

Cytat:
Mylisz się KLIK KLIK
Heh, no ta świnka rzeczywiście urocza
Ja nie mówię, że nie. Jak ktoś lubi to niech sobie trzyma nawet w domu.

[QUOTE=tahivare;38725601]

Edytowane przez Ano_
Czas edycji: 2013-01-18 o 21:27
Stary 2013-02-06, 10:07   #73
Aggis
Wtajemniczenie

Dziewczyny właśnie natrafiłam na taki artykuł:

Koniec z kosmetykami testowanymi na zwierzętach w Unii Europejskiej!

"Po 20 latach kampanii na rzecz etycznego traktowania zwierząt organizacja Cruelty Free International może pochwalić się dużym sukcesem: 11 marca, na terenie Unii Europejskiej, wprowadzony zostanie zakaz sprzedaży i importu kosmetyków (i ich składników) testowanych na zwierzętach. Zakaz dotyczy wszystkich rodzajów kosmetyków - od kremów pielęgnacyjnych po szminki i pasty do zębów. Producenci, którzy chcą sprzedawać swoje produkty na terenie Unii, muszą zaznajomić się z alternatywnymi metodami badań".

http://www.kimono.pl/Koniec-z-kosmet...pejskiej-a5214

Wyglada na to, że to prawdziwy przełom
Aggis jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-02-09, 22:47   #74
Ano_
Przyczajenie

Aggis, wydaję mi się, że to chyba zbyt piękne żeby było prawdziwe...
Stary 2013-02-22, 21:58   #75
WDM
Rozeznanie

Prawda li to?

To jest: co to tak naprawdę znaczy?
WDM jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-03-22, 11:20   #76
tahivare
Raczkowanie

Cytat:
Eutanazja u ludzi to zdaje się przedawkowanie barbituranów, tak samo u zwierząt zresztą - nie wchodzi w grę, jedzenie mięsa przesyconego zabójczym specyfikiem to nie jest dobry pomysł
Chyba, że eutanazja stosowana gdzieniegdzie wobec przestępców, czyli krzesło elektryczne, zwierzęta też ogłusza się pradem

A coś bliżej o projektach pani Grandin możesz napisać, na szybko znalazłam tylko bardzo ogólne ogólniki

Hej,
wybacz, że dopiero odpisuję, ale nie zauważyłam wcześniej Twojego posta.
Eutanazja to po prostu przyśpieszenie śmierci, jednak jeśli nie jest dobrowolne uważam za zabójstwo. Podobnie w przypadku zwierząt, ale niestety, tak jak pisałam wcześniej, myślę, że jedyne co możemy wzrobić w przypadku rzeźni to łagodzić sposób zadawania śmierci, minimalizować cierpienie .Natomiast istnieją metody inne niż ogłuszanie prądem czy zastrzyki np. controlled atmoshpere killing (nie wiem jak to sensownie przetłumaczyc na język polski - ubój w regulowanej atmosferze?). Zapewniałoby to także większe bezpieczeństwo pracownikom rzeźni.

Tutaj ciekawe linki na ten temat:
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/CA...letterhead.pdf

http://www.mediapeta.com/peta/PDF/CA...orsements1.pdf
Stary 2013-03-22, 11:31   #77
MysiaJadwisia
Zakorzenienie

Cytat:
Natomiast istnieją metody inne niż ogłuszanie prądem czy zastrzyki np. controlled atmoshpere killing (nie wiem jak to sensownie przetłumaczyc na język polski - ubój w regulowanej atmosferze?).
Eufemistyczne określenie komór gazowych?
Stary 2013-06-28, 23:55   #78
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Natomiast mięso spożywam. Takie zwierzęta jak świnie czy kury właśnie się po to hoduje - na mięso.
A zwierzęta w laboratoriach po to właśnie się hoduje - do badań.

Cytat:
Gdyby nagle wszyscy ludzie przestali jeść mięso to nie było by powodu żeby hodować te zwierzęta. A wątpię żeby ktoś chciał trzymać świnię czy kurę jako zwierzę domowe.
Nie wiem, jak z kurą, choć przecież ptaki hoduje się jako zwierzęta domowe i nikt się temu nie dziwuje.

Natomiast co do świń: świnie są jednymi z najinteligentniejszych zwierząt. Są też wrażliwe, czyste i bardzo mocno przywiązują się do ludzi. Pewna znajoma mojej cioci - babci mająca niegdyś gospodarstwo opowiadała mi, że kiedy zdarzyło im się wychować na butelce w domu świnkę, którą odrzuciła maciora, to po odstawieniu do chlewa świnia ta najpierw nauczyła się otwierać chlewik i wracać do domu, potem zaczęła się samookaleczać, a w końcu zdechła z tęsknoty. Oczywiście nie w ten sposób mi to opowiadano - to osoba starej daty doskonale radząca sobie z oddzieleniem zwierząt do zabijania od tych do kochania.

Świnie uczą się tych samych sztuczek, co psy, tylko znacznie szybciej. Są w stanie grać w proste gry komputerowe, zrozumieć podstawowe znaki języka migowego. Są też wrażliwe na muzykę. A w brudzie dostają nerwicy natręctw.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 01:35   #79
Ano_
Przyczajenie

Cytat:
A zwierzęta w laboratoriach po to właśnie się hoduje - do badań.
Testy na zwierzętach to bezsensowne cierpienie zwierząt, to znęcanie się.
Wiele zwierząt gospodarskich przecież ma zapewnione godne warunki życia, tyle, że potem zabija się je na mięso.
Miałam świnie i niestety nie zauważyłam u nich jakichś zwykle inteligentnych cech, a wręcz przeciwnie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-06-30, 20:01   #80
Sabbath
Wiedźma

Cytat:
Wiele zwierząt gospodarskich przecież ma zapewnione godne warunki życia, tyle, że potem zabija się je na mięso.
Miałam świnie i niestety nie zauważyłam u nich jakichś zwykle inteligentnych cech, a wręcz przeciwnie.
Wiele ma, a jeszcze więcej nie ma. A potem się je zabija. Spoko.

Co do świń: oczywiście, ze nie zauważyłaś u nich inteligencji. W jakich warunkach je trzymałaś? Człowiek zamknięty w chlewie i karmiony z koryta tez nie wykazywałby przejawów inteligencji.

Choć... Zdarzały się przypadki zorganizowanych ucieczek świń z chlewów - obejmowały one współpracę kilku jednostek i planowanie działań.

Odmawianie wrażliwości i inteligencji zwierzętom, które jemy to normalny mechanizm psychologiczny. Ludzie będą wmawiali sobie, ze świnia jest mniej wrażliwa, niż pies, bo inaczej musieliby przyznać się przed sobą, że przyczyniają się do zabijania wrażliwych i inteligentnych istot.
W rejonach gdzie je się psy też uważa się, że to głupie, niewrażliwe zwierzęta.

Na tej samej zasadzie - dla poprawienia sobie samopoczucia, żołnierze zmuszeni zabijać wrogów uważają ich za innych, mniej cywilizowanych, bardziej złych, niegodnych zaufania. Tak działa nasz mózg.
Sabbath jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 20:09   #81
dzika truskawa

Dot.: Perfumy a etyka - lista perfum (nie)testowanych na zwierzętach

Cytat:
Hej,
wybacz, że dopiero odpisuję, ale nie zauważyłam wcześniej Twojego posta.
Eutanazja to po prostu przyśpieszenie śmierci, jednak jeśli nie jest dobrowolne uważam za zabójstwo. Podobnie w przypadku zwierząt, ale niestety, tak jak pisałam wcześniej, myślę, że jedyne co możemy wzrobić w przypadku rzeźni to łagodzić sposób zadawania śmierci, minimalizować cierpienie .Natomiast istnieją metody inne niż ogłuszanie prądem czy zastrzyki np. controlled atmoshpere killing (nie wiem jak to sensownie przetłumaczyc na język polski - ubój w regulowanej atmosferze?). Zapewniałoby to także większe bezpieczeństwo pracownikom rzeźni.

Tutaj ciekawe linki na ten temat:
http://www.mediapeta.com/peta/PDF/CA...letterhead.pdf

http://www.mediapeta.com/peta/PDF/CA...orsements1.pdf
Lepiej późno niż wcale, dziękuję
Stosowana jest gdzieniegdzie podobna metoda oszałamiania - komory z dwutlenkiem węgla, idealna nie jest, bo zestresowane zwierzaki często płycej oddychaja, po pobycie w komorze zdarza im się obudzić, koszmar Ciekawe, czy przy gazach szlachetnych lub azocie byłoby inaczej.

Stary 2013-06-30, 20:20   #82
MysiaJadwisia
Zakorzenienie

Cytat:
Wiele ma, a jeszcze więcej nie ma. A potem się je zabija. Spoko.

Co do świń: oczywiście, ze nie zauważyłaś u nich inteligencji. W jakich warunkach je trzymałaś? Człowiek zamknięty w chlewie i karmiony z koryta tez nie wykazywałby przejawów inteligencji.

Odmawianie wrażliwości i inteligencji zwierzętom, które jemy to normalny mechanizm psychologiczny.
Za całość
Ad. pogrubionego - o ile da sie w ten sposób wytłumaczyć traktowanie zwierząt rzeźnych, to już kompletnym absurdem jest trzymanie domowego pupila 24/7 w klatce w charakterze ... no właśnie, czego? Substytutu telewizora? One klatce nie zaprezentują pełnego repertuaru swych zadziwiających pomysłów, nie pokażą inteligencji i osobowości, będą tylko wegetować...
Stary 2013-06-30, 20:52   #83
Daffodilka
Zakorzenienie

Cytat:
Świnia jest zwierzęciem znacznie inteligentniejszym od psa, ale trudno to zauważyć jeśli nasz kontakt ze świnią ogranicza się do zadania paszy i wyczyszczenia kojca. Trzeba trochę poobserwować zwierzaka, żeby czegoś o nim się dowiedzieć.
Daffodilka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 21:04   #84
_kapryska_
JESTEM ONA

Moja ciotka, a właściwie męża, miała przez kilka lat świnkę, która była jej oczkiem. Nadała jej imię ( nie pamiętam już jakie), chodziła z nią pogadac i niesamowicie przeżyła jej śmierc.

.
_kapryska_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-30, 23:04   #85
Quinn
Zakorzenienie

Podpisuję się pod postami Sabbath. Ten moralny dualizm dotyczący zwierząt do kochania i zwierząt do jedzenia jest jednym z ciekawszych zachowań społecznych. I dla mnie jednym z najbardziej smutnych.
Stary 2014-01-03, 21:14   #86
Zannet
Raczkowanie

Witam!

Dziewczyny czy ta lista jest wciąz aktualna?
Zannet jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-01, 14:13   #87
felicja34
Przyczajenie

Jimmy choo i testy na zwierzętach

Czy ktoś wie, czy Jimmy Choo testuje perfumy na zwierzętach?
felicja34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-03-01, 19:12   #88
Aggis
Wtajemniczenie

Dot.: Jimmy choo i testy na zwierzętach

Cytat:
Napisane przez felicja34 Pokaż wiadomość
Czy ktoś wie, czy Jimmy Choo testuje perfumy na zwierzętach?
Jimmy Choo należy do koncernu Inter Parfums i nie ma nigdzie potwierdzonych informacji odnośnie tego czy testują kosmetyki na zwierzętach czy też nie, cyt:
"Animal Testing Policies
Unknown
Leading international certifiers PETA and Leaping Bunny have no information concerning this company’s use of animal testing", info znalezione tutaj.

Tutaj jeszcze parę odpowiedzi na ten temat na stronie Sephory: http://answers.sephora.com/answers/8...uestion=881978, cyt. "The head parfumeur is Olivier Polge, who works through IFF (International Flavors and Fragrances). IFF manufactures fragrance and flavor chemicals, and perfume chemists use the chemicals to manufacture perfume formulas. They don't necessarily manufacture every ingredient in every formula. The Jimmy Choo company purchased the chosen formula from IFF for marketing with the Jimmy Choo name. Jimmy Choo Ltd. is owned by Labelux. There are so many companies and people involved it's hard to determine on what level animal testing (if any) could occur."
Stary 2015-03-01, 23:50   #89
felicja34
Przyczajenie

Dot.: Jimmy choo i testy na zwierzętach

Dziękuję bardzo za pomoc. Spędziłam sporo czasu szukając info na ten temat i właśnie nic konkretnego nie ma. Napisałam nawet bezpośrednio do firmy, ale nie odpisali...
felicja34 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-03-02, 08:25   #90
Aggis
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez felicja34 Pokaż wiadomość
Dziękuję bardzo za pomoc. Spędziłam sporo czasu szukając info na ten temat i właśnie nic konkretnego nie ma. Napisałam nawet bezpośrednio do firmy, ale nie odpisali...
Wiesz, moim zdaniem firma, która obdziera ze skóry egzotyczne zwierzęta (węże, krokodyle itd.) po to żeby zrobić buty czy torebki ma z etyką niewiele wspólnego. Jeśli chcesz używać perfum / kosmetyków cruelty-free to jest wiele bezpiecznych firm niezaangażowanych w testy na zwierzętach.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości