![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Imię Dla Mojego Synka- doradźcie!!!
Cytat:
Zgodnie z tą logiką należałoby zrezygnować ze wszystkich imion, które mają jakiekolwiek zdrobnienia. ![]() Nie zgadzam się również z rezygnacją z jakiegoś imienia "bo przedszkolakowi trudno będzie je wymówić". Przecież nasze dzieci spędzą w przedszkolu czas od trzeciego do piątego lub szóstego roku życia, a później zarówno one, jak i rówieśnicy nauczą się mówić wyraźnie. ---------- Dopisano o 21:31 ---------- Poprzedni post napisano o 21:25 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 21:43 ---------- Poprzedni post napisano o 21:37 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
a mi się strasznie podoba Miłosz
![]() ![]()
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
Adam Miłosz i Nikodem
![]() a Kuba jest zdrobnieniem Jakuba a też funkcjonują oba imiona ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Mimo wszystko zdrobnienia są różne i jest zdecydowana różnica między Olą, Anią czy Krzysiem a Kajtkiem. Nawet według słownika języka polskiego słowo Kajtek oznacza potocznie małego chłopca. A Ania, czy Ola itd. to po prostu zdrobnienia, bez żadnego dodatkowego znaczenia. Żyjąc w PL nie trzeba z zapartym tchem śledzić życia Michała Wiśniewskiego, by wiedzieć kim jest i co robi, bo takie informacje, szczególnie w okresie kiedy był bardzo popularny atakowały ze wszystkich stron. Miłosz bardzo mi się podoba ![]() Edytowane przez mika s Czas edycji: 2012-04-12 o 21:09 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
Fabian - super
![]() podoba mi się jeszcze Cyprian ![]()
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Adam
![]() Jakby nam urodził sie synek to chciałam, żeby miał na imię Adam, ale mężowi się nie spodobało:p |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Mi Fabian
![]() ![]() Jeremi nawet fajnie... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Raczkowanie
|
tylko i wylacznie Adam, duzo fajnych zdrobnienie, imie idealne dla mlodego czlowieka 21 wieku a jednoczesnie siega tradycja do Biblii, prosta pisownia, miedzynarodowe brzmienie.
Cyprian, Kornel jakas porazka o Kajetanie nawet nie wspomne. Stawiam na klasyke ale to naturalnie Twoj wybor. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
No, no, no..................
![]() Nie spodziewałam się, że moja prośba o pomoc spotka się z takim odzewem ![]() Dziękuję za wszystkie posty które pojawiły się do tej pory ![]() Z niecierpliwościa oczekuję na dalsze wasze opinie, choć mam małą prośbę do osób którym imiona wymienione przeze mnie nie przypadły do gustu - nie komentujcie imion słowami: okropne, koszmarne, krzywdzące ![]() Wątek odwiedzają mamusie, których dzieci mają tak na imię lub planują tak nazwać ![]() Czytając, że takie imię to porażka, koszmar albo lepiej krzywdzenie dziecka sprawiacie im Wielką Przykrość ![]() Szczególnie, że wymienione tu imiona nie są specjalnie wyszukane ![]() A dla wszystkich wizazowych mamuś, które udzieliły się do tej pory ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
podsumowując wypowiedzi tak mam mełe iq i zyje czytając pudelka ale Fabian jest paskudnyyyy i założe się że bedzie pięknie się gryzł z typowo polskim nazwiskiem...
a dla pocieszenia Fabian – imię męskie pochodzenia łacińskiego, oznaczające "należący do Fabiusza" (mężczyzny z rodu Fabiuszów). Nazwa rodowa Fabiuszy wywodzi się zaś od słowa faba (bób) i pierwotnie oznaczała osobę zajmującą się uprawą bobu. W dawnej Polsce było znane również w formie Pabijan. Patronem imienia jest św. Fabian. i tu fajnie można powiedziec Fabian Pawian ![]() a co do Jeremiasza Imię Jeremi jest skróconą formą imienia Jeremiasz, pochodzącego z języka hebrajskiego, gdzie słowo Yirmeyahu oznacza ‘tego, który został wywyższony przez boga Jahwe’. Skrócona forma, czy zdrobnienie nie oznacza imienia proszę czytac ze zrozumieniem.... spokojnie przejrzałam kilka stron z imionami dzieci i zawsze Jeremi występuje jako skrócona forma a nie pełne imię. serdecznie pozdrawiam ---------- Dopisano o 12:33 ---------- Poprzedni post napisano o 12:28 ---------- Ps.prześcigacie się wszytskie w zapisywaniu imion w zdrobnialej formie Kajtek też nie istnieje w formie potocznej tak, ale w dokumentach to Kajetan pocztajcie Zdrobnienia imienia Kajetan
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
Tak jeszcze wracając do imienia Kajetan. Dziecko niestety szybko rośnie i przestaje być tym malutkim synkiem mamusi. Staje się dorosłym człowiekiem. Ma 30, 40 , 50 lat i jak zwraca się do niego otocznie: Panie Kajetanie albo Panie Kajtku. Jesteście pewnie, że Wam się to podoba?
Wydaje mi się, że nie będzie łatwo się szło przez życie chłopcu, a potem dorosłemu mężczyźnie z takim imieniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zadomowienie
|
Adam i Miłosz
Mam brata Adama - bardzo proste i łatwe imię ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Witam
![]() Mnie się osobiście podoba imię Adam zwykłe proste nasze polskie imię ![]() Mały to Adaś.. slicznie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Wiecie co... mój synuś jest i Kajtkiem i Kajetanem i Kajem... jest naprawdę wiele zdrobnień tego imienia, a będzie się przedstawiał tak jak jemu bedzie się podobało ![]() mojego drugiego synka nazwę Maksymilian i naprawdę mam to w ![]() no bez przesady ![]() To, że na małe dzieci wołamy zdrobniale nie znaczy, że tak zwracamy się do dorosłych ![]() Tak naprawdę każdy sobie później wybierze jaka forma jego imienia podoba mu się najbardziej ![]() Edytowane przez mała82 Czas edycji: 2012-04-13 o 19:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() I jak mówiłam, do każdego imienia wymyślisz głupie przezwisko ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
Miłosz
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Skrócone formy imienia mogą niekiedy występować jako odrębne imiona, wtedy we wszystkich oficjalnych dokumentach mamy wpisywane Magda (nie Magdalena), Jeremi (nie Jeremiasz) itp. W przypadku nadania takiego imienia jak Magda czy Jeremi wpisanie go w formie oficjalnej w pełnej formie (Magdalena, Jeremiasz) jest błędne i taki dokument należy poprawić. A to dlatego, że Magda i Jeremi to formy oboczne imion Magdalena i Jeremiasz, które jednak funkcjonują samodzielnie (w przeciwieństwie do zdrobnień, nikt nie pozwoli, aby zdrobnienie funkcjonowało jako samodzielne imię) Jeśli byłoby tak jak Ty mówisz, że jedyną oficjalną i poprawną formą byłoby Jeremiasz, to powiedz mi, dlaczego słynny Jeremi Przybora wszędzie widnieje właśnie jako Jeremi a nie Jeremiasz? Czyżby wszyscy do tej pory byli w błędzie? ![]()
Edytowane przez agunia82 Czas edycji: 2012-04-14 o 09:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
KWC
|
Kajetan bardzo mi się podoba, chciałam tak dać na imię mojemu dziecku, ale mąż się uparł na Eryka. Drugiego syna nazwałabym Kajtek
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
Kajetan, Kajeczek...............co raz bardziej mi się podoba
![]() Przypomniał mi się teraz kolega z czasów dzieciństwa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
I jak mówiłam, do każdego imienia wymyślisz głupie przezwisko
![]() A jak nie do imienia to do nazwizka :/ zawsze cos sie znajdzie ![]() meeg_-- dziekuje za dokładne poinformowanie ![]() Rozchodziło mi sie o to ze normalne imie a nie jakies wymyslone ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Kajtka którego znałam w podstawówce wyśmiewali "Kajtek bez majtek" na dodatek biedaczek był rudy. Mnie to nie obchodziło ale dzieci są okrutne niestety. A lizaki przynosił mi Norbert ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#87 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jedyny znany to Kuszewski z m jak miłość ![]()
Emilowe całusy ![]() Edytowane przez nel_a Czas edycji: 2012-04-16 o 10:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Wszystkie są super, ale Adam chyba najlepsze.
Proste do wymówienia, krótkie. ![]() A Kornel albo Miłosz dałabym na drugie.
![]() |
#90 |
Przyczajenie
|
Z tych wszystkich wymienionych imion to Adam mi się podoba.Bardzo fajnie brzmi zdrobniale Adaś
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:44.