![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Matura 2012 :)
Ja już się nie martwie, że mi wyzerują pracę bo się okazuje, że niepotrzebnie się spinałam.
http://maturzysci.com.pl/matura2011/...wy-na-maturze/ Tu macie wytłumaczone bardzo dobrze kiedy jest zerowana a kiedy nie ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Ktoś pisał I temat?
Mam taki problem. Sama sobie zinterpretowałam tą arię Komandora, że Don Juanem jest Nowosilcow a Komandorem Starosta (niby określiłam że przypuszczalnie) Co myślicie? Jakiś błąd? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Jak można źle napisać autora Ludzi Bezdomnych, jak to jest w temacie podane ![]()
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
to jeszcze zrozumie
ale że Izabela była żoną Rzeckiego |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Mój kolega napisał że Joasia i Henryk to małżeństwo i mieli syna doktora Tomasza i że Joasia mimo swojego starego wieku musiała pracować bo jej mąż na starość miał ambicję się ciągle kształcić bo jego stara praca go za bardzo zmęczyła i sobie wymyślił że jak się wykształci to dostanie lepszą ...
![]() |
#66 |
Rozeznanie
|
Ech, ja pewnie będę mieć mało procent, bo w klucz nie trafiłam. Szkoda mi tylko, bo uczyłam się całe 3 lata solidnie, nigdy nie mialam problemów z językiem polskim, a założę się, że osoby, które miały to wszystko gdzieś, będą mieć takie same albo lepsze wyniki. U mnie w klasie większośc osob jechało na dwójach, totalnie olewały ten przedmiot, nie miały o niczym zielonego pojęcia, a i tak pewnie nie zdam na o wiele więcej % od nich. Szkoda trochę, no ale cóż.
Ta matura w ogóle nie sprawdza wiedzy, jest to totalna loteria -trafisz w klucz, czy nie trafisz? Mam kolezankę, która naprawdę niekonwencjonalnie myśli i ma porywy takich swoich interpretacji, które często nawet wprawiały w zaciekawienie nauczycielkę ![]() A jak bym nie zdała to chyba bym się załamała ![]()
A z kolei najnieszczęśliwsze życie ma swoje słoneczne godziny i swoje ubożuchne kwiatki szczęśliwości, rozsiane wśród piasku i kamieni. Hermann Hesse Edytowane przez tosiajola Czas edycji: 2012-05-04 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Przyczajenie
|
jezu, chyba sama w całej szkole wybrałam 1 temat ;dd
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
nie tylko ty
ja też zadałam wcześniej pytanie mogłabyś mi powiedzieć jak ty to opisałaś |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Poziom podstawowy w zeszłym roku zdało 96% maturzystów, więc wyluzuj i przygotuj się na poniedziałek, bo % z rozszerzenia są ważniejsze w rekrutacji na studia. ![]() Edytowane przez razdwapiec Czas edycji: 2012-05-05 o 12:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zadomowienie
|
...bo zostały dwa miesiące do matury!
w tym wątku jest klucz do wypracowań ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zadomowienie
|
Według mnie jest bardzo dobrze opracowany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
Edytowane przez mm444 Czas edycji: 2012-05-05 o 13:06 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, ogarniamy się
![]() Klucz odpowiedzi, nawet ten z CKE nigdy nie będzie całkowicie wiarygodny. Podany tam odpowiedzi zawsze są tylko przykładowe. Wiecie, co bysię działo, gdyby dokładnie to co w kluczu, musiało być odpowiedzią? Mało kto by zdał. Nie ma więc sensu czekać na klucz, potem go przeczytać i stwierdzić, że pupa blada, bo się nie trafiło. Opublikowane klucze są tylko poglądowe i tylko ogólne. A co do wypracowania, to mój znajomy w drugim temacie napisał, że Joasia była przyjaciółką Justyny Bogutównej z Granicy, która namawiała go do pojednania z Justyną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny, któraś pisze jutro polski? Bo ja zamierzam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Przeglądałam dzisiaj na spokojnie arkusze z zeszłych lat. Zazdroszczę zeszłorocznym maturzystom Mrożka, którego uwielbiam, ale liczę na równie ciekawy lub ciekawszy temat. ![]() Edytowane przez razdwapiec Czas edycji: 2012-05-06 o 18:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
tylko tyle u Was pisze
u mnie prawie cała klasa |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#79 |
Raczkowanie
|
o tak! to był świetny temat! miałam z tego 75%
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Jestem ciekawa, bo polskim podstawowym pokazali, że są nieobliczalni i możemy spodziewac się wszystkiego! ;D mi próbne rozszerzone dobrze szły, ciekawe, jak to będzie jutro ;D u mnie w klasie 3 odważne się znalazły :P a co do podstawy, to byłam w szoku, że po raz kolejny Mickiewicz i po raz kolejny 'Lalka'. Ale w sumie tematy były łatwe, więc jestem dobrej myśli co do jutra
![]() PS Szymborską zdecydowanie odrzucam! Myślę, że tego nam nie zrobią ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Piątkowa matura nie przypadła mi do gustu, ale przecież mogło być gorzej.
![]() Szymborskiej raczej nie będzie, bo tematy są przygotowywane dużo wcześniej z tego co mi wiadomo. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Raczkowanie
|
też jutro piszę .. przeczytałam streszczenia lektur na rozszerzenie, chociaż chyba bez sensu, bo pewnie żadnej z tych nie dadzą
![]() trochę się stresuję, bo boję się, że palnę jaką głupotę albo czegoś nie zrozumiem.. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
mysle ze dobrze masz... chociaz ja bardziej ogolnikowo to wszystko ujelam czyli ta prawa i lewa strona co oznaczaja, napisalam tez o koncepcji mickiewicza co do calego utworu czyli " utwor ku pokrzepieniu serc", troche o nowosilcowie i jakos mi 3 str wyszly. ale o tej muzyce zapomnialam...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
I jak po polskim?
Ja skończyłam godzinę przed czasem, wybrałam temat 2. Pierwszy mi nie podpasował, chociaż na próbnych zawsze wybierałam poezję. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Raczkowanie
|
Ja też wybrałam 2
ta tematyka to mój konik wszystkie moje koleżanki wybrały 1 a jak napisałaś czas i miejsce? getto gdzieś około roku 1941? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Hrh. Ja skończyłam w godzinę :P Qrcze, i sama nie jestem pewna mojej interpretacji.. bo wg mnie... ona umarła nie? A lustro było obserwatorem jak dla mnie. Przynajmniej ja tak to odebrałam. Myślałam czy nie napisać, że lustro po prostu odczytało, że to nie szczęście, ale im dłużej czytałam tekst to mi nie pasowało.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
ja napisałam że lustro miało być odbiciem marzeń i ucieczką od rzeczywistości getta
ale rzeczywistość jest tak niszcząca że nie można przed nią uciec niszczy szczęście i życie |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zadomowienie
|
ktoś wybrał pierwszy?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Ja jestem zachwycona tematami, oba były bardzo ciekawe
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A kiedy macie ustne? Większość ludzi z mojej klasy miała dzisiaj o 8, ja mam polski w środę i właśnie zaczynam sobie uświadamiać, że nie umiem kompletnie nic, chociaż nad prezentacją siedziałam sama. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.