|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzkie zachowania i poglądy które dziwią cz.4
Cytat:
|
|
#62 |
|
Wtajemniczenie
|
Też nie czeszę włosów codziennie. Nie lubię tego, prostują się, jest to niezbyt przyjemne. Przejeżdżam włosy palcami po myciu i przy nakładaniu żelu, po powrocie do domu rozdzielam problematyczne miejsca również palcami, skalp masuję przy nakładaniu odżywki, a za grzebień chwytam tylko mając kołtun(y). Poza tym myję włosy codziennie, więc bardziej oczyszcza je szampon niż szczotka. Kiedy miałam krótsze włosy, nie rozczesywałam ich wcale, nie kołtuniły się, myłam z tą samą częstotliwością, wystarczało przejechać palcami. Naprawdę, nie wszyscy muszą ulizywać non-stop te włosy, każdy ma ich inny typ.
Skoro już mówię o włosach, to dziwi mnie pogląd, że włosy wystarczy myć raz na kilka dni. Rozumiem, sama chwilę temu powiedziałam, że każdy ma inny rodzaj włosów, ale przecież skóra głowy się poci, włosy się brudzą od wychodzenia poza dom i chwytają zapachy. Często słyszę rzeczy typu "no tak, ty to masz cienkie włosy, możesz sobie myć codziennie, ja mam dłuższe i nie mam czasu na to". Sama mam taką długość, o jaką umiem i chcę zadbać i wydaje mi się to naturalne. Nie piję do Was w tym momencie, tylko widzę naocznie mądrości mojej współlokatorki, która myje włosy raz na 4 czy 5 dni, "bo ona ma za gęste, żeby tak często myć". Tak samo na jednym z wyjazdów terenowych z uczelni usłyszałam złotą myśl pod tytułem "ja umyłam włosy przed przyjazdem tutaj, mam nadzieję, że wystarczy" (byliśmy na 6 dni). Zadziwia mnie to.
Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2012-06-01 o 00:15 |
|
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Dla mnie nie jest zrozumiałe takie skupianie się na tym, że inni skupiają się na mnie
w towarzystwie wycieram też nos (o zgrozo!) i gdybym tak bardzo się przejmowała tym, że ktoś to zobaczy, a może jeszcze i usłyszy! to pomyślałabym, że chyba mam obsesję po wytarciu nosa wyrzucam chusteczkę i zadaje w tym celu magiczne pytanie: "gdzie jest kosz na śmieci?" i nikt nie robi problemów ani nie wnika w temat. To samo robię z podpaską, czasem jeszcze w toalecie wycieram nos, więc następuje dokładnie ta sama procedura z pytaniem i nie zdarzyło się nigdy żebym była "śledzona" w jakim to celu używam śmietnika Uważam, że blokady sami sobie tworzymy Ja mam toaletę obok kuchni, dzieli je ściana i każdy mój gość wie, że tam jest śmietnik
|
#64 |
|
Wtajemniczenie
|
ale samym szamponem i palcami nie usuniesz tych włosów które wypadły połamały się czy wykruszyły
![]() ja myję włosy co 2-3 dni.. i nie widzę w tym nic dziwnego.. i nie dlatego ż nie mam czasu a dlatego że zwyczajnie jak zacznę je myć codziennie to mi się zaczną przyzwyczajać do tego że są myte codziennie i będą się przetłuszczały.. nie będę mogła sobie nigdzie pojechać na dzień z nocą bo następnego dnia będę miała tłuste.. a nie o taki efekt mi chodzi.. codzienne mycie włosów w takim przypadku można porównać do tego że nagle zaczynasz drastyczną dietę a po miesiącu zaczynasz jeść jak przed dietą.. i co robi organizm? produkuje więcej tłuszczu aby mieć "zapasy" na kolejne takie "odstawienie" to samo z włosami.. jeżeli nagle zaczynasz myć włosy myć codziennie to zabierasz skórze warstwę lipidową i jeżeli po miesiącu mycia głowy dzień w dzień one się do tego przyzwyczają i nagle nie umyjesz jeden dzień to skóra zacznie produkować sebum w większej dawce "na wypadek kolejnego odstawienia"
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
#65 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
poza tym mówisz że dla Ciebie to niehigieniczne że ktoś nie myje włosów i skóry głowy codziennie.. a kołtuny według Ciebie są higieniczne?
![]() ---------- Dopisano o 00:26 ---------- Poprzedni post napisano o 00:25 ---------- 5-6 dni to przesada znowu w drugą stronę
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." |
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
każde włosy są inne mówię z doświadczenia swojego jak i wielu mi znanych osób i z tego czego mnie uczyli w szkole.. ![]() skoro mitem nie jest efekt jojo to sądzę że i w tym przypadku nie jest to mit.. ale zawsze są wyjątki od reguły ![]() ---------- Dopisano o 00:34 ---------- Poprzedni post napisano o 00:33 ---------- ale szczerze po tygodniu nie były TŁUSTE a tylko nieświeże? nie chce mi się wierzyć chyba że to kręcone
|
|
|
|
#69 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie zauważyłam, żebym miała problemy z przetłuszczaniem się, zaryzykowałabym stwierdzenie, że to mit. Miałam kiedyś, w okresie dorastania, ogromne problemy z tłustymi włosami, teraz już jest w porządku, a i tak nie zmieniłam nawyku. Nie są tłuste, tylko nieświeże jak dla mnie, powtarzam. I nie układają się. Kołtuny nie są higieniczne, ale nie chodzę z nimi tydzień. Po prostu rozczesuję włosy co kilka dni i/lub kiedy się te nieszczęsne kołtuny pojawiają. Zresztą, czytałam wyżej, że kręconowłose mają taryfę ulgową w tym względzie.
Edytowane przez mbamboo Czas edycji: 2012-06-01 o 00:36 |
|
|
|
|
#70 |
|
Wtajemniczenie
|
a tak
kręconowłose owszem mają taryfę ulgową dziękuję Bogu że mi nie dał kręconych włosów ![]() grzywki są ogólnie trudne do utrzymania w świeżości.. niestety.. bardzo często je odgarniamy rękami i się przetłuszczają bardziej niż reszta..
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Wiesz co, możliwe, że mam skrzywienie, bo otaczają mnie od jakiegoś czasu same ekstrema - albo codziennie, jak ja, albo co te nieszczęsne sześć dni. Tak, jak pisałam, dwa ujdą, też mi się zdarzają. Ale takie kilkudniowe strąki są nie do pojęcia trochę.
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
jestę wieszczę
|
Ja włosy myję codziennie, bo czuję się brudna
. Generalnie nic mi do tego, kto i kiedy myje włosy, ale widok tygodniowych, tłustych strąków jest dla mnie przykry.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#73 |
|
Wtajemniczenie
|
nie no 5-6 dni jak opisałaś to i ja sobie nie wyobrażam
a ja dodam pogląd który mnie dziwi.. DZIWI MNIE POGLĄD , że wszyscy muszą mieć dzieci ostatnio tyle się wątków naczytałam o takich beznadziejnych "rodzicach" że aż żal..
i kiedy spada tyle gwiazd ja chcę ocalić choćby Nas.. Najbardziej na tym forum dziwi mnie tekst: "korzystamy z tego konta w kilka osób, wcześniej pisała koleżanka a teraz przedstawiam swój problem.." Edytowane przez ha psi Czas edycji: 2012-06-01 o 00:54 |
|
|
|
#74 |
|
Przyczajenie
|
ha psi, nie u każdego się sprawdza ta zasada, nadmiernie przetluszczanie moze brac sie ze zbyt czestego mycia, ale tez ze 100 innych powodow. gdyby to co piszesz bylo ogolna regula, to osoby z tlusta cerą, po zaprzestaniu codziennego mycia, zaczęłyby miec normalna, jak dzieci
|
|
|
|
#75 |
|
jestę wieszczę
|
Też mnie to dziwi. Jak mówię, że nie planuję dzieci, to mówią mi, że jestem głupia, niedojrzała i nie znam życia
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
#76 |
|
Przyczajenie
|
ha psi, nie u każdego się sprawdza ta zasada, nadmiernie przetluszczanie moze brac sie ze zbyt czestego mycia, ale tez ze 100 innych powodow. gdyby to co piszesz bylo ogolna regula, to osoby z tlusta cerą, po zaprzestaniu codziennego mycia, zaczęłyby miec normalna, jak dzieci
|
|
|
|
#77 |
|
Raczkowanie
|
Na YouTube jest kobitka, sympatyczna bardzo, tylko że otwarcie w swoich filmach przyznaje się do tego, że myje włosy rzadko. Nie pamiętam już dokładnie, ale był to okres rzędu miesiąca. Choć włosy ma długie, ona twierdzi, że tyle jej wystarczy.
Dla mnie *to* dopiero jest przesada :|. |
|
|
|
#78 |
|
Wtajemniczenie
|
ja nie rozumiem.. może ktoś zwyczajnie nie czuje pociągu do macierzyństwa .. może woli się poświęcić pracy a nie rodzinie? i ja się pytam co w tym złego jest? jeżeli miałby mieć dziecko i być nieszczęśliwy z tego powodu i do tego to dziecko też by miało być nieszczęśliwe że jego mamusia/tatuś pracuje non stop a je się oddaje na 50 zajęć byleby się dziecka pozbyć to ja się pytam po co takiemu komuś dziecko? nie lepiej żeby się zwyczajnie poświęcił tej swojej pracy skoro to mu sprawia przyjemność i satysfakcję?
|
|
|
#79 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#80 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Tak samo to jak często ktoś myje włosy też mi w sumie obojętne, jeśli się ta osoba dobrze czuje i nie śmierdzi mi pod nosem to jej sprawa jak często używa szamponu ![]() A teraz ja i moje czesane wczoraj rano włosy idziemy spać, dobranoc dziewczyny
|
|
|
#81 |
|
Wtajemniczenie
|
no ja też lecę spać bo mi w brzuchu zaczyna burczeć..
noc
|
|
|
#82 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiadomo, że nadawały się tylko do upięcia, ale otoczenie nie zauważało "tłuszczu" Oczywiście moje odczucia były skrajnie inne, bo bez mycia codziennego włosów, czuję sie nieświeża, jak bez prysznica. Mam włosy falowane
|
|
#83 | ||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Zwłaszcza, że większość szamponów drogeryjnych ma silne detergenty.Cytat:
|
|
#84 |
|
Zakorzeniona
|
Mnie się włosy nie przetłuszczają jakoś bardzo, ale myję je codziennie. Jeśli podczas prysznica nie wymyję się dokładnie cała (łącznie z włosami), to nie czuję się do końca czysta. Poza tym świeże włosy lubię mieć codziennie, a fryzura na drugi czy trzeci dzień już nie wygląda tak dobrze. Wiem, bo jako wczesna nastolatka mogłam myć włosy co 2, 3 dni i nigdy włosy na drugi czy trzeci dzień nie wyglądały tak ładnie i świeżo jak tuż po myciu czy następnego dnia po myciu. Nie były tłuste, ale oklapnięte i po prostu nieświeże. Dla mnie mycie włosów codziennie to element higieny, bo włosy łapią wszystkie zapachy i kurz i nie wyobrażam sobie myć ich co kilka dni.
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#86 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
Też uważam, że nie wszyscy powinni mieć dzieci. Szkoda, że nie ma takiego systemu, który automatycznie pozbawia co niektórych takiej opcji
Co do ludzi normalnych, którzy nie chcą mieć dzieci i wolą wspinać się po szczeblach kariery. Jak komuś tak wygodnie, to nic mi do tego. |
|
|
|
#88 |
|
Wtajemniczenie
|
mnie też wkurzają ludzie którzy mają dzieci a pieniądze które zarabiają idą na jakieś ich fanaberie a jak dziecko na prawdę jest w potrzebie to mu odmawiają..
|
|
|
#89 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
.
|
|
|
|
|
#90 | |
|
Ekspert od Dupy Strony
|
Cytat:
I to, że ludzie nie potrafią gospodarować swoimi pieniędzmi a potem płacz. U mnie zawsze było jakoś tak, że to rodzice pomagali finansowo dzieciom a nie odwrotnie... I jak później ma się takie dziecko dorobić, jak część pensji i tak niewielkiej musi oddawać rodzicom?
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 23:04.

) i w ciągu dnia nawet nie tykam grzebienia. Myję włosy praktycznie codziennie, bo się przetłuszczają i gdybym je tak sobie przeczesywała, to po kilku godzinach wyglądałyby fatalnie 
w towarzystwie wycieram też nos (o zgrozo!)
i nikt nie robi problemów ani nie wnika w temat. To samo robię z podpaską, czasem jeszcze w toalecie wycieram nos, więc następuje dokładnie ta sama procedura z pytaniem i nie zdarzyło się nigdy żebym była "śledzona" w jakim to celu używam śmietnika 

chyba że to kręcone
niestety.. bardzo często je odgarniamy rękami i się przetłuszczają bardziej niż reszta.. 

.