|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jak sensownie rozszerzac diete?
Według najnowszych badań w okresie od 4 do 6 otwiera się okienko tolerancji immunologicznej i stąd zalecenia, aby wprowadzać małe dawki glutenu, wtedy zadziała jak "szczepionka".
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
No rzecz w tym, że NIE działa to tak.
|
|
|
|
|
#63 |
|
Wtajemniczenie
|
A jak to działa?
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
Wróć kilka stron wcześniej, poczytaj, że bodajże Szwedzi mądrzejsi od nas.
|
|
|
|
|
#65 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35035518]Hania, ale to strasznie szybko. Na początku 5mca to się zaczyna w ogóle rozszerzanie, a nie gluten wprowadza :/ Aż sprawdziłam teraz, zgodnie z nowym schematem żywienia - KTO do cholery to układa? Moja córa dopiero co 2 lata skończyła, a glutn wprowadzało się bodajże w 8mcu!!! Zdecydowanie później, niż teraz to co czytam, jestem w szoku Jak takie akcje macie, to ja bym olała schematy żywienia. Jak chcesz kaszkę to kup Holle bezglutenową (bardzo dobre są, moja córa już normalne rzeczy jedząc tez jeszzce czasem taką je, bo po prostu smaczne), np. taką: http://allegro.pl/holle-kaszka-bezgl...429838179.html bezglutenowa jaglana http://allegro.pl/holle-kaszka-bezgl...437294432.html jaglana jabłko gruszka http://allegro.pl/holle-kaszka-3-zbo...444198468.html 3 zboża do tegy ryżowa jest i kukurydziana. Ta 3 zboża bodajże od 6mca jest. Bez cukru w dodatku. A z glutenem bym poczekała i tyle, to nie obowiązek stosować tak chore dla mnie wytyczne :/[/QUOTE] No widzisz Ty jesteś w szoku że szybko a zalecenia są takie jaki są- i weź tu bądź mądrą jako młoda niedoświadczona mama. Wyczytałam w kilkunastu poradnikach żywienia że dzieciom na KP należy podawać gluten od początku 5 miesiąca- no to tak zrobiłam. Cytat:
Cytat:
![]() Ja wracam do pracy we wrześniu i pomyślałam że dobrze by było żeby Mała jadła do tego czasu coś innego niż moje mleko. Dlatego zaczęłam studiować temat rozszerzania diety i dlatego ten cholerny gluten podałam. Postanowiłam że póki co czekam z marchewką jeszcze ze 2 tyg..a gluten olewam na jakiś czas. Wrócę do tematu za miesiąc , dwa.
|
|
|
#66 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35051503]Wróć kilka stron wcześniej, poczytaj, że bodajże Szwedzi mądrzejsi od nas.[/QUOTE]
Czytałam. Jednak aktualne zalecenia polskich pediatrów nie są oparte na wyłącznie ich pomysłach, tylko na światowych badaniach, najnowszych publikacji jest mnóstwo, np. Pediatrics. 2008 Jan;121(1):183-91. Effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, timing of introduction of complementary foods, and hydrolyzed formulas.Greer FR, Sicherer SH, Burks AW; American Academy of Pediatrics Committee on Nutrition; American Academy of Pediatrics Section on Allergy and Immunology. Faktem jest, że badania cały czas trwają, bo czasem pojawiają się sprzeczne wyniki, np.Pediatr Allergy Immunol Pulmonol. 2010 Sep;23(3):175-182. Early Life Eczema, Food Introduction, and Risk of Food Allergy in Children. Kumar R, Caruso DM, Arguelles L, Kim JS, Schroeder A, Rowland B, Meyer KE, Schwarz KE, Birne JS, Ouyang F, Pongracic JA, Wang X. Jednak najnowsze ustalenia mówią o wprowadzeniu glutenu w niewielkiej ilości już w piątym miesiącu. Podsumowanie tematu znalazłamtu. Niestety nie mam więcej czasu, aby szukać kolejnych artykułów, ale ufam mojej lekarce, mądrzejsza od niej pod względem niemowlęcej diety nie jestem. ![]()
|
|
#67 |
|
Konto usunięte
|
A to byś się mogła zdziwić
|
|
|
|
|
#68 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym pozbawianie dzieci wyłącznego karmienia piersią przez 6 mcy w imię niesprawdzonej jeszcze teorii (bo tak na prawdę za 30lat będzie wiadomo jak okaże się że jest wysyp chorych, bo celiakia u dzieci jest rzadko diagnozowana z powodu niejednoznacznych objawów). A jak zauważyły te mamy, które mają starsze dzieci - zalecenia co chwilę się zmieniają i to nie zawsze z korzyścią dla dziecka. Dlatego wprowadzanie ciężkostrawnego glutenu do diety dziecka, które ma problem ze strawieniem lekkich warzyw uważam, za nietrafione. ---------- Dopisano o 15:32 ---------- Poprzedni post napisano o 15:30 ---------- [1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35037617]Pomijam tu gluten, nie zamierzam podawa tak wcześnie, pediatrę mam mądrą.[/QUOTE] A kiedy zamierzasz podać gluten? |
|
|
|
|
|
#69 |
|
Raczkowanie
|
Kto by się spodziewał, ze na wizazu znajdę naukowe spory o gluten
Dla zainteresowanych nowa i kompaktowa przegladowka http://www.ima.org.il/imaj/ar12jan-12.pdf Nie jest to może czasopismo z wysokim IF ale poczytać mozna a potem przekopac pubmed w poszukiwaniu innych publikacji. W razie gdyby były problemy z dostępem do artykułów służę pomocą. Ja się jednak skłaniać ku wprowadzaniu glutenu po 5 miesiącu. |
|
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
Jest jeden argument za wczesnym wprowadzaniem glutenu: lepiej podać gluten w 5 mcu karmiąc piersią nadal niż później ale po odstawieniu dziecka. A jednak jest sporo kobiet, które karmią tylko 6 mcy. Najważniejsze jest wprowadzanie glutenu w trakcie karmienia piersią
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja również będę próbować w ten sposób wprowadzić gluten.
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#72 |
|
Konto usunięte
|
Głodomorku, najpierw to do stycznia muszę poczekać, na poród
![]() Ale będę podawała tak, jak córce - 8 miesiąc to był? tak jakoś. |
|
|
|
|
#73 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://www.mp.pl/artykuly/index.php?...13582A62A4BD6A Edytowane przez Glodomorek Czas edycji: 2012-07-05 o 11:12 |
|
|
|
|
|
#74 |
|
Zakorzenienie
|
Dałam dziecku marchewkę (ze sloika- gerbera- córa kocha ten smak
, jak przestaję dawać robi awanturę) i mam pytanie jak to ma wyglądać teraz 3 dni marchewa- pierwszego dnia dałam łyżeczkę, później dwie...trzeciego dnia 3 łyżeczki. Chcę teraz wprowadzić nowy składnik- czyli dać marchewkę z ziemniakami- czy muszę znowu wrócić to jednej łyżeczki czy zwiększać ilość?. A jak za tydzień będę chciała dać szpinak z ziemniakami to już mogę normalną ilość dać..czy znowu ta łyżeczka?
|
|
#75 |
|
Konto usunięte
|
A czemu 3 dnia tylko 3 łyżeczki?
Z każdym nowym składnikiem zaczynasz od małej porcji, ale spokojnie można dać 3-4 łyżeczki pierwszego dnia, drugiego, jeśli nic się nie dzieje, dajesz więcej a 3 dnia spokojnie i pół słoiczka możesz dać. |
|
|
|
|
#76 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35224543]A czemu 3 dnia tylko 3 łyżeczki?
Z każdym nowym składnikiem zaczynasz od małej porcji, ale spokojnie można dać 3-4 łyżeczki pierwszego dnia, drugiego, jeśli nic się nie dzieje, dajesz więcej a 3 dnia spokojnie i pół słoiczka możesz dać.[/QUOTE] aha myślałam ze to trzeba tak stopniowo . To córa się ucieszy jak mamusia da aż pół słoika marchewy ![]() Czyli z tym ziemniakiem dać pierwszego dnia ze 2 łyżeczki , a jak nic nie będzie się działo mogę dać na drugi dużą porcję? Kurde ja raczej z tych kumatych jestem- ale jeśli chodzi o to rozszerzanie diety to głupia jestem i zupełnie niekumata
|
|
#77 |
|
Zakorzenienie
|
hania, a czemu właściwie już zaczęłaś rozszerzać dietę? Chcesz się wyrobić przed powrotem do pracy?
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym mam wrażenie ze moje duże dziecko po prostu potrzebuje już czegoś innego. No normalnie gapi nam się w talerze jak jemy obiad- a dziś wyciągała rączki po bułkę z jagodami ![]() Jak je tą marchewkę to jest najszczęśliwszym dzieckiem świata Ale na razie tylko warzywa wprowadzam..kaszki i owoce od początku 6 miesiąca.
|
|
|
#79 |
|
Konto usunięte
|
Haniu, jakoś tak właśnie wprowadzałam, że pierwszego dnia 3-4 łyżeczki, potem podwajałam i tego trzeciego dnia pół słoiczka wychodziło.
Polecam dynię z ziemniakiem, śmierdzi nieziemsko, ale dziecko zaplute ze szczęścia
|
|
|
Okazje i pomysły na prezent
|
|
#80 |
|
Zakorzenienie
|
Już sie nie moge doczekac naszej pierwszej lyzki
Jedza dzieci chetnie czy sa kompletnie zdezorientowane, o co chodzi?
Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2012-07-11 o 17:23 |
|
|
|
|
#81 |
|
Konto usunięte
|
Różnie...?
|
|
|
|
|
#82 |
|
Zakorzenienie
|
moje jadły chętnie tylko miały problem z połknięciem bo większość wypychały języczkiem na zewnątrz więc żeby cała łyżeczka została połknięta w całości to kilka podejść trzeba było zrobić - a i tak czasami się okazywało, ze większość jest na brodzie/szyi czy ubranku
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
No cóż, pożyjemy, zobaczymy
![]() A Ty Haniu chcesz w ogóle dawać słoiczki czy gotować? |
|
|
|
|
#85 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#86 |
|
Zakorzenienie
|
Gotować będę na pewno, ale jak już będzie jadła większe ilości i różne rzeczy. Teraz to bez sensu babrać się w gotowanie jednej marchewki, blenderowanie tego itd.
|
|
#87 |
|
Zakorzenienie
|
A, no i zdaj strategiczną relację o stanie kupy
![]() Jakie są te kupy po rozszerzaniu diety, faktycznie już takie śmierdzące? To mi się rzeczywiście nie spieszy
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po marchewce są takie jak zwykle tylko koloru czerwonego ![]() Pewnie jak mięcho wejdzie w obieg zaczną być diametralnie inne ![]() ah..jest jedna zmiana- robi jednego kupsztala- nie 3. Mnie to akurat cieszy
Edytowane przez hania811 Czas edycji: 2012-07-11 o 21:56 |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
Haniu, bo marchewka zatwardza
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;35241457]Haniu, bo marchewka zatwardza
no właśnie wiem- dlatego od marchewy zaczęłam bo wiedziałam ze akurat mojej córce efekt zatwardzenia nie zaszkodzi ![]() ..i dlatego też z jabłkiem czekam jeszcze z miesiąc.
![]() |
Nowe wątki na forum Być rodzicem
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:50.

Ja również będę próbować w ten sposób wprowadzić gluten.

myślałam ze to trzeba tak stopniowo . To córa się ucieszy jak mamusia da aż pół słoika marchewy