![]() |
#61 |
Raczkowanie
|
Dot.: Patologie z wizazowej Odchowalni
Ja moze powiem tak. Ludzie przed zakupem chomika czy kota tone ksiazek czytaja o hodowli, a jak dziecko przychodzi na swiat to czesto nic! I potem takie 'kfjatki' sa.
Chyba kazdy komu zalezy na dobrze dziecka zorientuje sie co ijak trzeba robic. A jak widze te 'cudowania' o ktorych piszecie to mam wrazenie ze matka ma w nosie co z dzieckiem bedzie. Byle bylo teraz lepsze, szybsze, zdolniejsze od innego. W imie czego? Kolezanka rozszerzala diete malego...i dumna ze 2 sloiki marchwi pierwszego dnia zjadl... Nie chcialabym byc na miejscu jego zołądka... Ale bylo sie czym pochwalic na fb? Bylo...
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Tu w uk,też idzie rozpoznać matki polki,bo pewnego dnia ( w lutym było ciepło,lepiej niż teraz obecnie ![]() Jeszcze co mnie zdziwiło i niewiem czy to prawda,ale czytałam na pewnym wątku,że dziecko które niedawno się urodziło tzn majowe,samo się już przewraca na brzuch,albo z brzucha na plecy teraz nie jestem pewna,ale jedno z dwóch napewno.. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Forum wizaz ugina sie od tematów od A do Z,tam mozna przeczytac o czyms innym niz kupie i słoiczkach.I tez mozna sie ponapinać,ze uzytkownicy to banda najgorszej patologii. PS. to takie polskie jest,ze niektorzy maja sie za alfy i omegi od prawa pracy po konsystencje kupy kończąc. Nikomu nie przyszlo do głowy,ze skoro chce sadzac 3 miesieczne niemowle to tylko i wylacznie moja sprawa,tak samo jak to co wychodzi spod mojej wlasnej klawiatury. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#65 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Cieszę się, że nie jestem jedyną bezczapeczkową matką na świecie, bo już podejrzewałam, że tak jest. Nie ma spaceru żeby ktoś mi o tej nieszczęsnej czapce nie powiedział. Na co dziecku czapka kiedy na dworze ciepło? Zwłaszcza, że tak jak piszesz ma jeszcze dodatkową otulinę w postaci gondoli? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Tak, leży w gondoli i z naciągniętą budą, żeby słońce jej nie świeciło. To są słynne polskie choroby z "przewiania", bo tutaj się choruje od wiatru, a nie od bakterii czy wirusów
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Blueeyed_Alice Mnie się kiedyś zdarzało zwracac uwagę takim mamusiom, które wrzeszczały, wyzywały itd.
Jednak zauważyłam, że to odwracało się to przeciwko dziecku: mama wyzywała się na maluchu. Jeśli jednak ktoś mówil do dziecka: uważaj, bo pani cię zabierze (wskazujac na mnie)- zwykle odpowiadałam, ze nie- nie zabiorę. ![]() Cytat:
Co do spania twojego dziecka Twoje dziecko jest jeszcze za małe na regularny sen. Na sen wpływa to jak dziecko się najada: czy jest karmione piersią czy z butli. Moje dziecko numer jeden zaczęło spać w wieku 8 miesięcy, po czym nastąpiła przerwa i nie przesypiał nocy od mniej więcej półtora roku do 4 roku zycia Dziecko numer dwa zaczęło pzresypiac noce (od godziny 20) po ukończeniu 12 miesięcy. Nie ma na to jednej i prostej metody. Dziecko dostraja się samo i na to potrzeba czasu. C0 do pogrubionego: nie jest to tylko twoja sprawa: jeśli chcesz uszkodzić swoje dziecko sadzając je, gdy ma trzy miesiace- to nie jest tylko twoja sprawa. Tak samo, nie jest tylko sprawą matki, która usypia swoje dziecko dodając do mleka odrobinę whiskey.
![]() |
#68 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Zresztą pytanie o to czy mogę otworzyć okno kiedy niemowlak jest w domu też padło gdzieś na poczekalni. Zdaje się, że zdania były podzielone ![]() ***luna niestety mam podobne obserwacje, ale czasem myślę, że zareagować trzeba. Kobiecie ze sklepu powiedziałam 'ma pani taką śliczną córkę, a tak brzydko się pani do niej zwraca' pewnie, że można było powiedzieć coś mądrzejszego, ale celniejsze riposty jakoś zawsze przychodzą mi do głowy po fakcie Edytowane przez Blueeyed_Alice Czas edycji: 2012-06-11 o 12:31 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Patologią jest wytykanie innym błędów w sposób niekulturalny i mówiąc o ich głupocie.
Może zamiast tworzyć kolejny patologiczny wątek i nabijać się z innych załóż wątek z poradami, które będą zgromadzone w jednym miejscu skoro masz taką wiedzę. Może ktoś z tego skorzysta i dowie się czegoś więcej? Cytat:
Bo jak już ma się wyrzuty sumienia to parówki usprawiedliwione? To właśnie drugi przypadek można nazwać patologia, bo nie dość że matka wie że parówki są be to je podaje, zamiast zgodnie ze swoją wiedzą kupić dobra kiełbaskę. Każdy ma prawo wychowywać SWOJE dziecko jak mu się podoba a forum powinno być miejscem w którym wymieniamy swoje doświadczenia. Jeśli się komuś nie podoba po co to czyta???
![]() |
#70 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
A że w UK jest raj na ziemi, to powszechnie wiadomo. Zapasione dzieci w wózkach karmione czipsami o smaku octu - byłam, widziałam. No cóż, to przecież tylko i wyłącznie sprawa rodzica, czym karmi dziecko. Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:34 ---------- Cytat:
Gdzie ja się "nabijam"? Ja się po prostu dziwię takiej elementarnej niewiedzy i jeszcze przyklaskiwaniu tej niewiedzy. Dla mnie dziecko jest zbyt ważne, żeby je tak narażać, dlatego pytam lekarzy, szukam informacji w internecie, pytam bardziej doświadczonych wizazanek. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Zastanawia mnie jedna kwestia:
jak ja się nie zgadzam, by się nabijać z własnego dziecka i konkurować kto ile wydali: mam nie wchodzić wg co niektórych na wątki, w których się o tym ppisze. Co niektórym sie ten wątek nie podoba: to po co wchodzicie? Uzmysłowić, że ten wątek wywoła zapewne burzę w szklancce wody? to wiadomo od poczatku.
#72 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Sądzę, że nikt się tu z nikogo nie nabija, następuje za to burzliwa wymiana doświadczeń. A kontrowersyjne i poczytne wątki mogą pomóc zwrócić uwagę na pewne sprawy, naświetlić problemy. Edit: widzę, że nie tylko ja uważam argument po co czytać, jak się nie podoba ze nielogiczny Edytowane przez Blueeyed_Alice Czas edycji: 2012-06-11 o 12:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
No właśnie,a ja miałam wrażenie ze tym czynem się chwali.
To Ci napisze,że osatnio jak nam położna środowiskowa ważyła młodego,to zapytała się mnie,czy wiem że od 6 miesiąca jest tzw semi food-wiadomo słoiczki.Zdziwilam się,bo widziałam od 4+,ale ktoś mnie uświadomił że zaczeli walczyć z otyłością. |
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zadomowienie
|
vixen ja tez nie twierdzę, że sadzanie 4 miesięcznego dziecka jest ok, moja córeczka nie nosi czapeczki za co tez często obrywam, pierwsze stałe pokarmy dostała kiedy skończyła 6 miesięcy, nie sadzam jej na karnego jeżyka, staram się ją zrozumieć bo to CZŁOWIEK taki jak ja tyle że mniejszy, ale na Boga po co taki wątek?
Może lepiej byłoby założyć wątek poradnikowy?? Dałby więcej pożytku?? Zastanów się nad tym, mówię bez sarkazmów. Dobierz sobie kilka mam i stwórz poradnik. Patrilla jeszcze odnośnie klubu. Cieszę się, że Cię z nami nie ma, bo aż strach co byś o nas wypisywała czytając nasze dyskusje np. na temat przekłuwania uszu roczniakom. Bo w klubie dyskutujemy na właśnie te wszystkie tematy, które budzą tutaj kontrowersje, jesteśmy wobec siebie szczere. Otwarcie mówiłam, ze przekłuwanie uszu dziecku to dla mnie 1. głupota, 2. nie ładnie to wygląda wg mnie i nikt mnie za to nie zbeształ, są dziewczyny które maja takie zdanie jak ja, ale są też takie, które przekłuły dziecku uszy mimo naszej dyskusji na ten temat. Czy w związku z tym mam je teraz oczerniać i mówić, że to patologia? Nie pochwalam tego i mogę jedynie krzewić moje zdanie na ten temat wśród innych mam. A czy mnie posłuchają?
#75 |
Zakorzenienie
|
Karino jak ktos ma kase przed porodem i czas pochodzic i wybrac, to czemu ma nie kupic? Chcesz kupujesz, nie to nie, twoj wybor.
co do jabluszka to moj jadl jak mial 3 mies z kawalkiem i zenady w tym nie widze, kazdy robi jak uwaza, wolalam dac mu jabluszko niz patrzec jak tygodniami nie moze zrobic kupki. |
![]() ![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
Słodkopierdząco to zrobiło się na tym wątku, może i niektóre z Was są wieloródkami i tak łatwo się naśmiewać z problemów młodych mam, dla mnie forum to nie tylko wspólna rozmowa o sprawach ważniejszych i mniej ważnych, dziewcyzny wspierały mnie przy porblemach z moim alergikiem, tym bardziej,że w rodzinie jest to pierwszy taki przypadek, a wiedza lekarzy też czasami powala jak 5 lekarz z kolei mówi "co Pani się czepia małego, wyniki ma idealne, może on z tych co będą mało ważyć"
A to, że któraś napisze, czemu nie śpi, albo nie wyspałam się przez gluta, no proszę, Was nie dopada czasami zmęczenie i poddenerwowanie???? NIe macie czasami wszystkiego dośc,że chciałybyście się zamknąć w ciasnym pokoju i popłakać??? |
![]() ![]() |
![]() |
#77 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
To już ci mówię: nie. Jestem mamą (i dzieci swoje uwielbiam, ale macierzyństwo dla mnie idyllą nie jest; kryzysów tysiące). Mam też taki odchył, że lubię to co robię robić dobrze. I część swojej edukacji poświęciłam zgłebianiu właśnie kwestiom rozwojowym dziecka, wychowaniu itd. Jak również patologiom zachowania, zdrowia i związkom mdzy tymi patologiami a w łaśnie wychowaniem. I spokojnie mogę powiedzieć, że mimo iż nie jestm idealna, nie mam monopolu na prawdę, to wiem więcej niż przeciętna matka. I dzielę się tą wiedzą, poza tym korzystam z wiedzy innych rodziców (nie tylko mam). I co się dzieje? Rozmowa: moje dziecko ma 5 miesięcy i włączam mu bajkę, by móc coś w domu zrobić. Moja reakcja jest taka: nie jest to korzystne dla rozwoju dziecka. (de facto to robi mu z mózgu jajecznicę). Daj spokój, nic mu się nie stanie. Owszem, zdarzają się wyjatki, ale nie często. Jest mnóswto poradników, odnośników, artykułów. Ale nie po co czytać.... lepiej wejść na wizaż czy inne forum. Uzyskać info, które nam odpowiada (bo jest wygodne) i się wzajemnie klepać po ramieniu.
![]() |
#78 | |||
Zakorzenienie
|
Tak tylko zamieszczę wiedzę tajemną o sadzaniu (kopie cytatów z forum gazety "Niemowlę"). Może komuś się przyda:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 14:17 ---------- Poprzedni post napisano o 14:13 ---------- Cytat:
Krytykujemy forumowe wyścigi, postępowania szkodzące dzieciom - mamy sadzające czteromiesięczniaki nie widzą w tym problemu, zapewne się cieszą, że taaakie "silne" dzieci mają. ---------- Dopisano o 14:21 ---------- Poprzedni post napisano o 14:17 ---------- Tak zaraz "nic się nie stanie", tylko potem mamusia się mocno zdziwi, że dziecko na niczym nie umie się skupić, ma problemy w szkole i jest agresywne. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zadomowienie
|
luna jednak wszystko zależy na kogo się trafi w rozmowie.
Wiem bo sama nie raz tłumaczę np. szwagierce że noszenie czapki przez 5-letniego chłopaka kiedy jest 26 stopni nie jest dobrą rzeczą (czapka co prawda z daszkiem ale po co?) i na nic się to zdaje bo ona wie swoje. Ale mam też koleżanki, które z chęcią wysłuchają moich argumentów i czasem nawet przyznają rację. Rozumiem zwracanie uwagi na poczynania mam, które szkodzą dziecku, ale co komu do tego, że moja 6-miesiaczna córeczka miała 10 par bucików ![]() Z czego 3/4 otrzymane w spadku. Nie spała w nich i nie trzymałam jej w butkach przez cały dzień wiec nie widzę w tym nic złego....
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() BTW mnie się często nawracano. Mówiłm: nie biję i nie klepię, bo uważam, ze to przemoc. Słyszałam: to nie przemoc. Teoretyzujesz, na pewno uderzysz swoje dziecko. Mam dwójkę dzieci i ani razu ich nie uderzyłam. dziecko nie pije coli i nie je słodyczy do 3 roku zycia. Jesteś wyrodna i tyle dziecko nie oglada bajek do określonego wieku. To jest nie do pomyslenia, krzywdzisz dziecko nosiłam dziecko chore po oddziale szpitalnym, przyzwyczaił się i nie chciał chodzić- zwłaszcza, gdy był zmęczony. Usłyszałam: jaki rozpuszczony phiiii- od pielęgniarki dziecko mi isę rozchorowało i trafiło na diagnostykę i zamiast dziecko badać lekarz podsumował problem: pewnie latała pani pół nocy do niego z butelką, to teraz widać efekty poza tym nie kupuję zabawek typu kombajn: gdzie wsadzasz dziecko, wsjo tańczy i śpiewa, a dziecko może sobie pochodzić jeszcze wtym lub poskakać.- też ponoć wyrodna jestem. I tak samo, jak te wszystkie ciotki: dobrarada- mam prawo do wypowiadania swojego zdania. Kwestia w tym, ze ja zazwyczaj mam za swoim zdaniem argumentację związaną z jaką nauką, a nie tym, że mi się coś wydaje.
![]() |
#81 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
choć wyniki ma dobre (z testów 38/40), ale podczas odpowiedzi myślami odpływa, jest najbardziej rozkojarzony w klasie ja nie mam w domu telewizora, to od czego ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;34634592]mój syn się nie umie skupić:
choć wyniki ma dobre (z testów 38/40), ale podczas odpowiedzi myślami odpływa, jest najbardziej rozkojarzony w klasie ja nie mam w domu telewizora, to od czego ?[/QUOTE] co to za testy? Przyczyn może być mnóstwo: również taka, że to o czym myśli, jest o wiele ciekawsze od tego co się dzieje podczas zajęć.
#83 |
Zakorzenienie
|
[1=749d3470e67da5a340716cf 11c99d98c9d41692a_5eab587 331573;34634592]mój syn się nie umie skupić:
choć wyniki ma dobre (z testów 38/40), ale podczas odpowiedzi myślami odpływa, jest najbardziej rozkojarzony w klasie ja nie mam w domu telewizora, to od czego ?[/QUOTE] Skoro ma dobre wyniki, to jednak skupić się umie, bo jakby inaczej je zdobywał ![]() A tv od urodzenia to też nadmiar bodźców dla dziecka, maluchy gapią się w ekran jak zahipnotyzowane. Zresztą, może niech ***luna ten kaganek oświaty lepiej poniesie, czemu dzieci do 2 lat praktycznie w ogóle tv nie powinny oglądać, a już na pewno nie niemowlaki. |
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
czytam ten watek - musze przyznac tytul "bije" po oczach
ale w sumie to chce troche o tym ogladaniu telewizji - serio tak duzo malych dzieci oglada TV? bo znane mi dzieci (w tym moj syn ktory teraz ma 4 lata) do 2 roku zycia to na ten sprzet nawet uwagi nie zwracalo, moze przypvdkiem chwile w przelocie zagapilo sie na sekunde na jvkiegos usmiechnietego bobasa z reklamy, ale zeby tak chociaz z 5 minut przed telewizorem postalo (nie mowiac juz o siedzeniu) to nie widzialam - naprawde- znane mi dzieci zaczynaly oglvdac bajki tak okolo 3 roku zycia
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
O kwestii związanych z telewizją można poczytać na wielu portalach:
http://www.eureknews.pl/index.php/ps...la-dzieci.html http://www.mamazone.pl/artykuly/star...telewizja.aspx Informacje anglojęzyczne: http://news.bbc.co.uk/1/hi/3603235.stm http://kidshealth.org/parent/positiv...cts_child.html http://www.telegraph.co.uk/news/ukne...watch-TV.html#
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Kolczyki nie,chodziki nie,lezenie plasko,nie sadzanie.Wszystko przyjdzie w swoim czasie-takie jest moje zdanie.A w pierwszych postach zostaly uzyte dosc ostre slowa-jak na moj gust za ostre ![]() Jak ja nienawidze,jak wszyscy wokolo wiedza,co jest lepsze dla mojego dziecka ode mnie ![]() Nie nos,bo przyzwyczaisz!Dziecko jest raz dzieckiem,chce uzyc na maxa jego dziecinstwa,a nie polozyc i niech sobie lezy,a mala w pewnym momencie sama stwierdzila,ze juz nie chce byc noszona. Chodzik zostal nam na sile wepchniety do samochodu po starszym kuzynostwie.Komentarz kolezanki-przeciez to wzmacnia kregoslup! ![]() Slodycze-temat tabu do pewnego wieku,nikt nie mogl tego zrozumiec! daj jej to,daj jej tamto,my wtedy (czytaj przeszlo 30 lat temu) to dawalismy juz takie,srakie i owakie jedzenie... nie chce jesc-na sile jej wepchnij! |
|
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
dobra,to ja sie pokusze o załozenia wątku z wiedzą tajemną
![]() te dziewczyny,ktore tutaj wkleiły linki czy cytaty proszę o przenieisienie ich https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...#post34636817h dziekuję ![]() moze komus sie ten watek przyda ![]()
...i jest ![]() Dziecko grzeczne/niegrzeczne to stan umysłu matki a nie dziecka. ![]() ![]() Edytowane przez stokrotka_to_ja Czas edycji: 2012-06-11 o 15:13 |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Jeśli chodzi o kolczykowanie to nie mam zdania, może dlatego, że mam chłopcai problemu nie ma, sama miałam przekłute dopiero w wieku 8 lat
Nie raz już usłyszałam, że jestem dziwną i w dodatku wyrodną matką, bo nie chcę małemu dać np "czekolady do polizania" - synek ma 7mcy, pytania czemu nie sadzam małego w kojcu przed tv, bo bym miała więcej czasu dla siebie, no cóż tłumaczyć każdemu z osobna nie będę że bajki otępiają w tak młodym wieku, kolejny temat - chodzik - kiedys wsadziło się i był spokój, no tak tylko nikt się nie przejmował kręgosłupem malucha. Razi mnie strasznie jak młoda mama robi mi wykład na temat szczepionek skojarzonych, by nie szczepić bo to samo zło i powoduje autyzm, ale sama swoje dziecko wsadza do chodzika, nie widząc w tym nic złego., ale nie wbijam jej na siłę, że zle robi, powiedziałam raz jakie jest moje stanowisko i temat się zakończył, bo po co ciągnąć coś co i tak sensu nie ma, bo ona wie lepiej. Vixen nam lekarz, zarówno pediatra i chirurg mówili, że synek jest bardzo silny, ale do głowy mi nie przyszło sadzanie małego, a tym bardziej pokazywanie na siłe "że stoi" Nie lubie przechwalania się co robi/je/mówi synek czy córka, ale krytykować nie będę, bo po co??? Szkoda słow i nerwów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:06.