świadkowie Jehowy-sekta? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-08, 14:01   #61
Detonator
Raczkowanie

Dot.: światkowie Jehowy-sekta?

Cytat:
Napisane przez Kolor Bzu Pokaż wiadomość
Mówiłam o doktrynie, a nie o światopoglądzie. Za SJP:
"doktryna:
1. «system poglądów, twierdzeń i założeń z określonej dziedziny wiedzy»
2. «bezzasadne, dogmatyczne poglądy i teorie»"

Światopogląd swój i opinie mam. Doktryny nie.
Jeżeli ktoś ma doktrynę, taką czy inną to przekłada się ona na światopogląd. To nieuniknione. Bo nie można np. być czy to świadkiem Jehowy czy katolikiem i jednocześnie być aborterem.

Jako, że doktryna odnosi się do poglądów to czytamy w SJP:

pogląd:
- wyobrażenie na jakiś temat; sąd o czymś; opinia

http://www.sjp.pl/pogl%B1d

światopogląd:
– względnie stały zespół sądów (często wartościujących), przekonań i opinii na temat otaczającego świata czerpanych z rozmaitych dziedzin kultury, głównie z nauki, sztuki, religii i filozofii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiatopogl%C4%85d

Zatem religia jest wyznacznikiem z czego wynika dany światopogląd, a więc podtrzymuje to co napisałem.

Cytat:
W każdej religii jest dość jasno określone kto jest grzesznikiem i kto będzie potępiony. I niezależnie od religii znajdzie się dużo osób gardzących tymi, którzy według ich doktryny potępieni będą. Po prostu w każdej religii jest to inna grupa osób.
Pogarda jest podyktowana tą doktryną czy też wykorzystana i nadinterpretowana? To zasadnicze pytanie.

Cytat:
Rozumiem, że w takim razie istnieją wiarygodne dokumenty o nienawiści świadków? Widać po Twoich wypowiedziach, że jesteś do tej religii negatywnie nastawiony i nie będę Cię na siłę przekonywała. Dla mnie osobiście i z moich doświadczeń wynika, że nie ma znaczenia w co ktoś wierzy.
Doprawdy? Nie ma znaczenia w to co kto wierzy? A jak ktoś wierzy, że wyznawca innej religii to człowiek gorszej kategorii to też nie ma znaczenia? Ale wracając do tematu świadków. Twierdzisz, że ja jestem negatywnie nastawiony? A może to Ty jesteś bezkrytyczna i kierujesz się ignorancją? Udowodnię na przykładzie Twoich własnych słów:

Cytat:
Rozumiem, że w takim razie istnieją wiarygodne dokumenty o nienawiści świadków?
Rozumiem, że Ty, skoro się tu wypowiadasz, znasz nauki świadków, ja również je znam. Możemy się nie zgadzać co do ich oceny. Ale oboje nie jesteśmy świadkami. Zatem proszę, oto co o Tobie i o mnie nauczają świadkowie:

Strażnica 1.10.1993 - polecam akapit 15 od połowy zwłaszcza.

O mnie bardziej niż o Tobie jako, że jestem "uprzedzony":

„Nieokiełznana ciekawość mogłaby nas narazić na wpływ szkodliwych informacji rozpowszechnianych przez odstępców i innych sług Szatana. O ileż lepiej jest regularnie czytać Biblię oraz artykuły publikowane w Strażnicy i Przebudźcie się!” (Strażnica Nr 2, 2000 s. 6);

„Tak samo dzisiejsi słudzy Jehowy muszą mieć się na baczności przed odstępcami i innymi niegodziwymi ludźmi, którzy przebiegle starają się osiągać samolubne cele” (Strażnica 15 czerwca 2009 s. 17).

Zresztą podobnie jak Ty Towarzystwo Strażnica naucza o niegodziwcach i zniechęca do czytania tekstów krytycznych. No tak bo to... uprzedzenie... ;-) Więc nie ma nawet co polemizować.

Cytat:
Mi osobiście jest wszystko jedno i nie widzę różnicy pomiędzy katolikiem, świadkiem, mormonem czy muzułmaninem. Mają inne zasady, inne rzeczy mogą robić, a innych nie i tyle.
Nie, no fajnie jak nie widzisz różnic pomiędzy Tymi, którzy nienawidzą, pochwalają mordowanie niewiernych, a tymi, którzy nauczają by miłować.

Cytat:
Moim zdaniem świadkowie nie są sektą bo nie spełniają odpowiednich kryteriów, po których sektę się rozpoznaje.
A to do kogo? Jaką definicją operujesz? Jest ich przynajmniej kilkanaście, a wg prawa IIIRP w Polsce nie występuje ani jedna sekta...

Cytat:
Zasadniczo trudno to zrozumieć komuś kto jest negatywnie nastawiony do danej religii tylko dlatego, że oni źle mówią o katolikach.
Zero konkretów, a o co konkretnie chodziło z tym mówieniem i czym świadkowie się wyróżniają masz wyżej.
Stary 2012-10-08, 14:44   #62
MartaMagda
Zakorzenienie

Poglądy, poglądami, ale i tak jest irytujące ich nagabywanie, kiedy ja nie mam ochoty słuchać nauk o Jezusie... Szkoda, że nie potrafią uszanować woli drugiego człowieka.
MartaMagda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-08, 16:57   #63
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Detonator Pokaż wiadomość
Jeżeli ktoś ma doktrynę, taką czy inną to przekłada się ona na światopogląd. To nieuniknione. Bo nie można np. być czy to świadkiem Jehowy czy katolikiem i jednocześnie być aborterem.

Jako, że doktryna odnosi się do poglądów to czytamy w SJP:

pogląd:
- wyobrażenie na jakiś temat; sąd o czymś; opinia

http://www.sjp.pl/pogl%B1d

światopogląd:
– względnie stały zespół sądów (często wartościujących), przekonań i opinii na temat otaczającego świata czerpanych z rozmaitych dziedzin kultury, głównie z nauki, sztuki, religii i filozofii.
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiatopogl%C4%85d

Zatem religia jest wyznacznikiem z czego wynika dany światopogląd, a więc podtrzymuje to co napisałem.

Pogarda jest podyktowana tą doktryną czy też wykorzystana i nadinterpretowana? To zasadnicze pytanie.

Doprawdy? Nie ma znaczenia w to co kto wierzy? A jak ktoś wierzy, że wyznawca innej religii to człowiek gorszej kategorii to też nie ma znaczenia? Ale wracając do tematu świadków. Twierdzisz, że ja jestem negatywnie nastawiony? A może to Ty jesteś bezkrytyczna i kierujesz się ignorancją? Udowodnię na przykładzie Twoich własnych słów:

Rozumiem, że Ty, skoro się tu wypowiadasz, znasz nauki świadków, ja również je znam. Możemy się nie zgadzać co do ich oceny. Ale oboje nie jesteśmy świadkami. Zatem proszę, oto co o Tobie i o mnie nauczają świadkowie:

„Nieokiełznana ciekawość mogłaby nas narazić na wpływ szkodliwych informacji rozpowszechnianych przez odstępców i innych sług Szatana. O ileż lepiej jest regularnie czytać Biblię oraz artykuły publikowane w Strażnicy i Przebudźcie się!” (Strażnica Nr 2, 2000 s. 6);

„Tak samo dzisiejsi słudzy Jehowy muszą mieć się na baczności przed odstępcami i innymi niegodziwymi ludźmi, którzy przebiegle starają się osiągać samolubne cele” (Strażnica 15 czerwca 2009 s. 17).

Zresztą podobnie jak Ty Towarzystwo Strażnica naucza o niegodziwcach i zniechęca do czytania tekstów krytycznych. No tak bo to... uprzedzenie... ;-) Więc nie ma nawet co polemizować.

Nie, no fajnie jak nie widzisz różnic pomiędzy Tymi, którzy nienawidzą, pochwalają mordowanie niewiernych, a tymi, którzy nauczają by miłować.

A to do kogo? Jaką definicją operujesz? Jest ich przynajmniej kilkanaście, a wg prawa IIIRP w Polsce nie występuje ani jedna sekta...

Zero konkretów, a o co konkretnie chodziło z tym mówieniem i czym świadkowie się wyróżniają masz wyżej.
Religie mają różne odłamy i etapy rozwoju. Jak chrześcijaństwo było w wieku dzisiejszego mahometanizmu, to nawoływało do wypraw krzyżowych.
A i dzisiaj są katolicy ziejący nienawiścią, nie miłością, tylko im dostępu do granatów brak...wystarczy popatrzeć na radiomaryjowców.
A dla katolicyzmu współczesna kultura liberalna jest tak samo szatańska jak dla świadków "odstępcy".

---------- Dopisano o 17:57 ---------- Poprzedni post napisano o 17:50 ----------

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Poglądy, poglądami, ale i tak jest irytujące ich nagabywanie, kiedy ja nie mam ochoty słuchać nauk o Jezusie... Szkoda, że nie potrafią uszanować woli drugiego człowieka.
Pewnie - lepiej mieć księdza w domu raz w roku na kolędzie i w konkretnym celu - po kasę. Może świadkowie bardziej poważnie biorą nakaz "idźcie i nauczajcie"?
Ja uważam wszystkie religie, zwłaszcza monoteizmy z nietolerancyjne - bo przecież można się z bólem pochylić nad losem "innego", który nie odnalazł prawdy i błądzi, a jak się ma siłę - to i mu dowalić. Zastanawiające jest, że wojen religijnych wśród politeizmów raczej nie ma.
Dziwi mnie, że ludzie wierzą w tych różnych bogów, ich kacyków, nakazy, zakazy. Wszystko to po jednych pieniądzach. Ale to ich sprawa, skoro jest im to do czegoś potrzebne. Ja tam wierzę, że krasnoludki za marną ofiarę z chleba i mleka chronią mój dom przed nieszczęściami i jest to równie prawdopodobne, jak wszystko, w co ludzie wierzą w różnych religiach.
kalincia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 08:05   #64
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kalincia Pokaż wiadomość
Religie mają różne odłamy i etapy rozwoju. Jak chrześcijaństwo było w wieku dzisiejszego mahometanizmu, to nawoływało do wypraw krzyżowych.
W ramach może konkretów. Islam, jako religia, naucza od początku o szerzeniu 'dawa', o świecie, który musi zostać poddany Allahowi, a ludzi albo staną się muzułmanami, albo dhimmi. Jeżeli ktoś nie podporządkuje się poniesie śmierć. Tak naucza Islam w Quranie, Hadisach, Fatwach, Sunnie. Czy możesz wykazać poprzez dokumenty z ówczesnych czasów, że tak samo jak w islamie:
- doktryna katolicka naucza bądź kiedykolwiek nauczała o podoju świata dla katolicyzmu?
- krucjaty miały na celu podbój świata lub podbój islamu lub nawrócenie niewiernych ?

Cytat:
A i dzisiaj są katolicy ziejący nienawiścią, nie miłością, tylko im dostępu do granatów brak...wystarczy popatrzeć na radiomaryjowców.
Dlatego codziennie przemykam zestrachany ulicami by mnie jakiś katolik nie zarżnął...

Cytat:
A dla katolicyzmu współczesna kultura liberalna jest tak samo szatańska jak dla świadków "odstępcy".
To bardzo ciekawe. Czy zatem twierdzisz, że katolicy pracujący w Centrum im. Adama Smitha lub KASE lub popierający polskich Republikanów zostali ekskomunikowani?

Cytat:
Zastanawiające jest, że wojen religijnych wśród politeizmów raczej nie ma.
Brak definicji "wojny religijnej" więc trudno ocenić, czy były czy nie były skoro nie można znaleźć punktu odniesienia.
Stary 2012-10-09, 09:00   #65
MartaMagda
Zakorzenienie

Cytat:

Pewnie - lepiej mieć księdza w domu raz w roku na kolędzie i w konkretnym celu - po kasę. Może świadkowie bardziej poważnie biorą nakaz "idźcie i nauczajcie"?
Ja uważam wszystkie religie, zwłaszcza monoteizmy z nietolerancyjne - bo przecież można się z bólem pochylić nad losem "innego", który nie odnalazł prawdy i błądzi, a jak się ma siłę - to i mu dowalić. Zastanawiające jest, że wojen religijnych wśród politeizmów raczej nie ma.
Dziwi mnie, że ludzie wierzą w tych różnych bogów, ich kacyków, nakazy, zakazy. Wszystko to po jednych pieniądzach. Ale to ich sprawa, skoro jest im to do czegoś potrzebne. Ja tam wierzę, że krasnoludki za marną ofiarę z chleba i mleka chronią mój dom przed nieszczęściami i jest to równie prawdopodobne, jak wszystko, w co ludzie wierzą w różnych religiach.
Gdzie ja piszę o księżach i wierze katolickiej? To po pierwsze. Po drugie, jeśli ktoś w mojej parafii nie chce przyjąć kolędy - informuje o tym ministranta przed i ksiądz nie przychodzi, nie nagabuje, nie namawia. Ze Świadkami Jehowy mam taki problem, że jeśli im mówię, że dziękuję, ale nie chcę z nimi rozmawiać, zaczynają za mną iść, gonią mnie i próbują wciągnąć w rozmowę.

Ja wyznaję zasadę szacunku do drugiego człowieka i uszanowania jego woli. Jeśli mówię "nie" oznacza to, że nie jestem zainteresowana. Ich zachowanie jest nachalne i to mnie do nich głównie zraża.
Stary 2012-10-09, 09:51   #66
titina
Zakorzenienie

Cytat:

Doprawdy? Nie ma znaczenia w to co kto wierzy? A jak ktoś wierzy, że wyznawca innej religii to człowiek gorszej kategorii to też nie ma znaczenia? :
Wszystkie religie Abrahamowe tak uważają. Stąd się bierze przekonanie że "innowierców" trzeba nauczać.

Cytat:

Mogłabym i przytoczyć kilka cytatów z Radia Maryja czy pisemek katolickich o wiele gorszych od tych przytoczonych wyżej.

Cytat:
Może i nauczają, ale z praktyką jest już gorzej

Cytat:
Ponieważ sekty działają nielegalnie. Legalnie działające związki wyznaniowe takie jak Świadkowie, Hare Kryszna, Buddyści itp., muszą się zarejestrować i spełnić szereg wymogów aby móc działać legalnie. Dodatkowo są cały czas kontrolowane przez państwo.

I spent my whole childhood wishing I was older. Now I'm older, it sucks.

titina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-09, 11:57   #67
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez MartaMagda Pokaż wiadomość
Ostatnio zapukały do moich drzwi dwie panie - ŚJ.
Otworzyłam, a jedna pani zaczęła rozmowę: "Dziś rozmawiamy o zbawieniu świata....". Powiedziałam, że szanuję ich religię, ale bardzo proszę o nienachodzenie mnie w domu.
Podziękowały, życzyły miłego dnia i poszły.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-10-09, 15:52   #68
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez titina Pokaż wiadomość
Wszystkie religie Abrahamowe tak uważają. Stąd się bierze przekonanie że "innowierców" trzeba nauczać.
Ale umiesz to jakoś udowodnić oprócz swojego "przekonania", że tak jest? Bo z mojej wiedzy tylko islam tak naucza. I to ma oparcie w źródłach tej religii. A chociażby zaczynając od religii Abrahamowych to judaizm wręcz nie zalecał nawracania by być podległym Przymierzu Mojżesza, gdyż wystarczyło podlegać Prawu Noego, które streszcza się w 7 uniwersalnych zasadach.

Cytat:
Mogłabym i przytoczyć kilka cytatów z Radia Maryja czy pisemek katolickich o wiele gorszych od tych przytoczonych wyżej.
Dobrze, a teraz wykaż, że "te" pisemka katolickie są doktryną katolicką, ok? Bo ja zacytowałem teksty z pism, które są doktryną świadków Jehowy. Ponieważ to co znajdziesz w ich publikacjach jest tylko z jednego wydawnictwa na świecie i jest określana mianem "pokarmu duchowego" pochodzącego od Jehowy za pośrednictwem Niewolnika Wiernego i Roztropnego. Zatem wykażesz równość źródła?

Cytat:
Może i nauczają, ale z praktyką jest już gorzej
A gdzie nie jest? Że z praktyką jest gorzej znajdziesz już w listach apostołów choćby do Koryntian czy w Apokalipsie Jana.

Cytat:
Ponieważ sekty działają nielegalnie. Legalnie działające związki wyznaniowe takie jak Świadkowie, Hare Kryszna, Buddyści itp., muszą się zarejestrować i spełnić szereg wymogów aby móc działać legalnie. Dodatkowo są cały czas kontrolowane przez państwo.
Okej, a teraz wykaż mi proszę, skoro wiesz o czym piszesz, że w Polsce istnieją sekty w świetle prawa. Jakiekolwiek. Wystarczy mi jakikolwiek akt prawny.

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
Ostatnio zapukały do moich drzwi dwie panie - ŚJ.
Otworzyłam, a jedna pani zaczęła rozmowę: "Dziś rozmawiamy o zbawieniu świata....". Powiedziałam, że szanuję ich religię, ale bardzo proszę o nienachodzenie mnie w domu.
Podziękowały, życzyły miłego dnia i poszły.
Rozumiem, że były to te same Panie i dajesz głowę, że w najbliższym czasie się nie zjawią?
Stary 2012-10-09, 16:44   #69
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, że były to te same Panie i dajesz głowę, że w najbliższym czasie się nie zjawią?
Które te same?
Głowy nie daję za nikogo, na razie się nie pojawiły ponownie.
Stary 2012-10-09, 17:17   #70
kalincia
BAN stały

Cytat:
Ale umiesz to jakoś udowodnić oprócz swojego "przekonania", że tak jest? Bo z mojej wiedzy tylko islam tak naucza. I to ma oparcie w źródłach tej religii. A chociażby zaczynając od religii Abrahamowych to judaizm wręcz nie zalecał nawracania by być podległym Przymierzu Mojżesza, gdyż wystarczyło podlegać Prawu Noego, które streszcza się w 7 uniwersalnych zasadach.

Ale jechać po niewiernych ten starotestamentowy bóg pozwalał równo i krwawo, czyż nie?
Dobrze, a teraz wykaż, że "te" pisemka katolickie są doktryną katolicką, ok? Bo ja zacytowałem teksty z pism, które są doktryną świadków Jehowy. Ponieważ to co znajdziesz w ich publikacjach jest tylko z jednego wydawnictwa na świecie i jest określana mianem "pokarmu duchowego" pochodzącego od Jehowy za pośrednictwem Niewolnika Wiernego i Roztropnego. Zatem wykażesz równość źródła?

A gdzie nie jest? Że z praktyką jest gorzej znajdziesz już w listach apostołów choćby do Koryntian czy w Apokalipsie Jana.

Okej, a teraz wykaż mi proszę, skoro wiesz o czym piszesz, że w Polsce istnieją sekty w świetle prawa. Jakiekolwiek. Wystarczy mi jakikolwiek akt prawny.

Ja za to mam nadzieję, że nie zjawi się u mnie w pracy ksiądz, co w zeszłym roku miał czelność dzwonić, że nie pozwala iść na "Harrego Pottera" dzieciom, ani siostrzyczka, która im wmawiała, że jak rodzice się zgadzają, by na ten film poszły, to ich nie kochają i skazują na piekło. Księdza na szczęście dyrekcja olała, siostra - sama odeszła, obśmiana przez wszystkich prawie w spłeczności. I te metody wystarczą również, jeśli się nie chce rozmawiać z innymi indoktrynerami - np. Swiadkami Jehowy.
Stary 2012-10-09, 17:43   #71
201804100943
Konto usunięte

w związku z pytanie postawionym w temacie wątka: Tak, jest to sekta [według mnie].
Inwigilacja pod pretekstem miłosierdzia i pomocy, nagabywanie, kłamstwa, przekonanie o doskonałości - reszta ludzkości to "bagno" (słowa jednego ze ŚJ) Moje doświadczenia to kilkuletnia znajomość ze ŚJ i ich organizacją. Nikt mnie nie przekona, że to nie jest sekta
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-09, 18:41   #72
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
w związku z pytanie postawionym w temacie wątka: Tak, jest to sekta [według mnie].
Inwigilacja pod pretekstem miłosierdzia i pomocy, nagabywanie, kłamstwa, przekonanie o doskonałości - reszta ludzkości to "bagno" (słowa jednego ze ŚJ) Moje doświadczenia to kilkuletnia znajomość ze ŚJ i ich organizacją. Nikt mnie nie przekona, że to nie jest sekta
Mam dokładnie takie samo zdanie. Jeśli chodzi o KK. Moje doświadczenia to kilkudziesięcioletnia znajomość z KK. i ich organizacją. Nikt mnie nie przekona, że to nie jest sekta. I jeszcze ten charyzmatyczny, nieomylny przywódca, do którego poprzednika wielu się modli...Kult jednostki przywódcy też jest syndromem sekty. Nie wiem, jak się nazywa przywódca ŚJ. , ale poprzedni przywódca KK. już ma ołtarze, a obecny - nieomylność.
Stary 2012-10-09, 19:00   #73
titina
Zakorzenienie

Cytat:
To nie jest moje przekonanie, ale przekonanie tych religii. Stąd np. misje chrześcijańskie w Afryce czy Indiach.

Cytat:
W samej biblii znajdzie się wiele ciekawych cytatów jak się poszuka. A to przecież również jest "pokarm duchowy", jak to określasz.

Cytat:
Wyobraź sobie że istnieją ludzie którzy praktykują to co nauczają.

Cytat:
Dziwne żeby prawo sankcjonowało wymysły KK.

Stary 2012-10-10, 00:17   #74
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Mam dokładnie takie samo zdanie. Jeśli chodzi o KK. Moje doświadczenia to kilkudziesięcioletnia znajomość z KK. i ich organizacją. Nikt mnie nie przekona, że to nie jest sekta. I jeszcze ten charyzmatyczny, nieomylny przywódca, do którego poprzednika wielu się modli...Kult jednostki przywódcy też jest syndromem sekty. Nie wiem, jak się nazywa przywódca ŚJ. , ale poprzedni przywódca KK. już ma ołtarze, a obecny - nieomylność.
a czytałaś temat? Jest tam coś napisane o KK ?
ni z gruchy ni pietruchy -_-
Stary 2012-10-10, 04:28   #75
kalincia
BAN stały

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
a czytałaś temat? Jest tam coś napisane o KK ?
ni z gruchy ni pietruchy -_-
Rozmowy na forum to nie dyskurs logiczny na zadany temat tylko luźne gadu gadu.
Napisałam, bo mi się twój opis kalo żywo skojarzył z tymi innymi manipulatorami, którzy jednak w Polsce są prawdziwą siłą w przeciwieństwie do ŚJ.
Stary 2012-10-10, 09:54   #76
MartaMagda
Zakorzenienie

Wczorajszy wieczór. Dzwonek do drzwi.

Ja: Tylko nie ŚJ!

Otwieram, pierwsza rzuca mi się w oczy ich gazetka.

Ja: Dziękuję nie jestem zainteresowana, nie chcę rozmawiać na temat wiary.

Dwie starsze panie o dziwo się, żegnają i życzą mi miłego wieczoru, więc jednak można kulturalnie i bez nagabywania. Szkoda tylko, że jak na razie to mój jedyny normalny kontakt ze ŚJ.
Stary 2012-10-10, 12:46   #77
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
To nie jest moje przekonanie, ale przekonanie tych religii. Stąd np. misje chrześcijańskie w Afryce czy Indiach.
Rozumiem, że masz przekonanie o ich przekonaniu. Ja natomiast pytałem o coś innego o naukę danej religii, nie o "przekonania". Zatem?

Cytat:
W samej biblii znajdzie się wiele ciekawych cytatów jak się poszuka. A to przecież również jest "pokarm duchowy", jak to określasz.
Porównałaś dwa nierównoważne źródła i zmieniasz temat. Zatem prosze, wykaż to w Biblii. Chyba, że spoczniesz na tym, że "można sobie poszukać"... Bo taki argument istotnie jest powalający.

Zatem czy zacytujesz mi coś z Biblii albo nauki judaizmu, katolickiej, prawosławnej itp by nienawidzić innowiercy jak to zacytowałem z źródła świadków? Chyba, że Twoje subiektywne sądy mają być równoważne dla źródeł danej doktryny...

Cytat:
Wyobraź sobie że istnieją ludzie którzy praktykują to co nauczają.
I o czym pisałem też wcześniej, czytujesz to co napisałem czy skaczesz co wygodne? O tym samym znajdziesz w Apokalipsie Jana choćby w opisie do 7 Kościołów gdzie przedstawiony jest obraz różnych zachowań wspólnot odbiegających od siebie. I pozytywne i negatywne, a wszystkie należące do Autora Objawienia Jana.

Cytat:
Dziwne żeby prawo sankcjonowało wymysły KK.
Nigdzie tu nie pisałem o KK, coś bez tego nie potrafisz żyć jak i świadkowie. Cały czas opisuję, że albo to zależy od definicji (i bynajmniej żadnej nie wskazałem), albo od prawa. A TY odniosłaś się do mojej uwagi o PRAWIE, zacytuję co napisałaś:

"Ponieważ sekty działają nielegalnie. Legalnie działające związki wyznaniowe takie jak Świadkowie, Hare Kryszna, Buddyści itp., muszą się zarejestrować i spełnić szereg wymogów aby móc działać legalnie. Dodatkowo są cały czas kontrolowane przez państwo."

By coś było nie-legalne musi:
1. Istnieć w sensie prawnym,
2. Być sprzeczne z prawodawstwem,

Zatem kolejny raz napiszę byś zrozumiała: Skoro twierdzisz TY, że sekty jakieś działają nielegalnie, to najpierw wykaż istnienie sekt w świetle prawa.

Potrafisz to wykazać czy przyznasz, że nie masz pojęcia o czym napisałaś? A może każdy gdzieś tam w nieokreślonym miejscu w galaktyce może sobie o tym poczytać?
Stary 2012-10-10, 13:16   #78
titina
Zakorzenienie

Cytat:
Rozumiem, że masz przekonanie o ich przekonaniu. Ja natomiast pytałem o coś innego o naukę danej religii, nie o "przekonania". Zatem?
Podałam przykład. Skoro ktoś zakłada misję w kraju o innych tradycjach religijnych to Twoim zdaniem w jakim celu to robi?

Cytat:
Nigdzie tu nie pisałem o KK, coś bez tego nie potrafisz żyć jak i świadkowie. Cały czas opisuję, że albo to zależy od definicji (i bynajmniej żadnej nie wskazałem), albo od prawa. A TY odniosłaś się do mojej uwagi o PRAWIE, zacytuję co napisałaś:

"Ponieważ sekty działają nielegalnie. Legalnie działające związki wyznaniowe takie jak Świadkowie, Hare Kryszna, Buddyści itp., muszą się zarejestrować i spełnić szereg wymogów aby móc działać legalnie. Dodatkowo są cały czas kontrolowane przez państwo."

By coś było nie-legalne musi:
1. Istnieć w sensie prawnym,
2. Być sprzeczne z prawodawstwem,

Zatem kolejny raz napiszę byś zrozumiała: Skoro twierdzisz TY, że sekty jakieś działają nielegalnie, to najpierw wykaż istnienie sekt w świetle prawa.

Potrafisz to wykazać czy przyznasz, że nie masz pojęcia o czym napisałaś? A może każdy gdzieś tam w nieokreślonym miejscu w galaktyce może sobie o tym poczytać?
Użyłam terminologi używanej i wypaczonej przez KK - "sekta", choć być może powinnam użyć organizacja przestępcza.

Napisałam o KK bo tylko on prowadzi tzw. ośrodki do walki z sektami. Czyli de facto zawoalowaną walkę z innymi religiami pod płaszczykiem walki z czymś co nazywają "sektami".

Stary 2012-10-10, 17:09   #79
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Rozmowy na forum to nie dyskurs logiczny na zadany temat tylko luźne gadu gadu.
Napisałam, bo mi się twój opis kalo żywo skojarzył z tymi innymi manipulatorami, którzy jednak w Polsce są prawdziwą siłą w przeciwieństwie do ŚJ.
to takim tokiem rozumowania zaraz dojdziemy do sejmu i w ogóle sytuacji politycznej i gospodarczej... i będzie niezły OT

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2012-10-10 o 17:10

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-10-10, 17:20   #80
kalincia
BAN stały

Cytat:
Podałam przykład. Skoro ktoś zakłada misję w kraju o innych tradycjach religijnych to Twoim zdaniem w jakim celu to robi?

Użyłam terminologi używanej i wypaczonej przez KK - "sekta", choć być może powinnam użyć organizacja przestępcza.

Napisałam o KK bo tylko on prowadzi tzw. ośrodki do walki z sektami. Czyli de facto zawoalowaną walkę z innymi religiami pod płaszczykiem walki z czymś co nazywają "sektami".
Racja - też bym to tak nazwała. I dlatego mi porównanie z KK przyszło do głowy, o co się oburza wizażanka, która napisała następny post.

---------- Dopisano o 18:20 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:

Zgadzam się z tobą. To walka o władzę. O kasę też. Pod płaszczykiem obrony przed sektami. A sam KK często działa jak sekta. Wykorzystując naiwność wierzących, manipulując nimi, wielbiąc bezkrytycznie przywódcę.
Stary 2012-10-14, 07:02   #81
Detonator
Raczkowanie

Cytat:
Rozumiem, że to dowód na podbijanie mieczem? Bo o tym była mowa. Kolejny raz wywijasz gimnastykę.

Cytat:

Wytłumacz może jak się ma poruszanie systemu jednej struktury do innej? Jak będę pisał o mormonach Ty mi napiszesz o systemie amiszów? Jak będę pisał o europejczykach Ty mi napiszesz o afrykańczykach? Jak będę pisał o murzynach to Ty mi napiszesz o białych? Po kiego? Przecież to są inne systemy. Ja pisałem o PRAWIE RZECZYPOSPOLITEJ POLSKI i Ty do tego mi się odnosisz jakąś nauką katolicką? Dobrze że nie islamską... ;-)

Merytoryka mnie naprawdę powala.

A nawiasem mówiąc Kk nie ma w dogmatycznego odniesienia do sekt, owszem są ośrodki bo każdy katolik może takie założyć.
Stary 2016-09-11, 22:45   #82
braaap
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
A ja sobie chętnie pogadałam z kilkoma przedstawicielami tej religii. Tak jak u katolików są normalni i są ci z wypranymi mózgami. Natomiast lepiej dyskutuje się z kimś, kto coś wie o swojej religii i tutaj widziałam przewagę ŚJ.
W przypadku świadków Jehowy chyba każdy w jakimś stopniu ma chociaż lekko wyprany mózg, ale faktycznie dużo wiedzą o swojej religii i tego nie można im odmówić. Niestety jest to trochę fanatyczne. Swiadkowie Jehowy mają silną potrzebę mówienia o swojej religii. Kilkakrotnie rozmawiałam z nimi o ateizmie, bo sama jestem ateistką. Zawsze słyszałam, że musiało stać się coś w moim życiu, że odeszłam od wiary. Niestety sami nie widzą, że oni sami w chwili słabości zaczęli studiować biblie przekładu nowego świata i próbują nieświadomie wykorzystać słabe chwile innych osób.
braaap jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-12, 19:08   #83
201803111829
Konto usunięte

GG do 201803111829
Dot.: świadkowie Jehowy-sekta?

Każda religia to sekta, każda to pranie mózgu, więc nie widzę sensu "czy ta i ta religia to sekta?". Sekta powinna być synonimem do słowa religia.
201803111829 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-12, 19:52   #84
Mad_cat
Raczkowanie

W mojej rodzinie od strony dziadka mamy ŚJ. Mam z nimi w tym momencie bardzo słaby kontakt ale kiedy byłam dzieckiem i często bywałam u dziadków na wsi siłą rzeczy obracałam się w ich towarzystwie. To było dla mnie zawsze okropne przeżycia jak 7-8 letnie dziewczynka byłam łapana na podwórzu i zadawano mi pytania typu "czy wiem co jest po śmierci". Moja mama bardzo na to wyczulona dostawała prawie spazmów jak to słyszała. Ale to było ładne parenaście lat temu + wieś i tam na prawdę tylko życiem zboru i studiowaniem biblii Ci ludzie żyli.
Po za tym moja bliska ciocia jest ŚJ, jest prze miłą osobą ale ciągle molestuje wszystkich strażnicą.
EDIT: mam też w swoim życiu dwie dość dobrze znane mi osoby turbo - katolicy, jeden chciał egzorcyzmy odprawiać na swoim synu, także wydaje mi się, że w każdej religii znajdą się osoby uważające, że mają monopol na wiedzę i trujące innym życie swoimi przekonaniami.

Edytowane przez Mad_cat
Czas edycji: 2016-09-12 o 19:55
Mad_cat jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-12, 20:21   #85
palinnkasia
Zadomowienie

Jak nie narzucają mi się ze swoimi przekonaniami, to niech sobie żyją swoim życiem... Jak idę gdzieś na spacer po mieście i mijam ich "stoisko" (a kilka stałych miejsc "postoju" w Białym zapamiętałam), to nie wciskają mi tych ich materiałów na siłę, zresztą z tego co zauważyłam, to rzadko się tak dzieje...chyba że ja tak trafiam...
Przepraszam, że zejdę nieco z tematu, ale poszukuję wątku na Intymnym, w którym dziewczyna opisywała swoje małżeństwo z chłopakiem, który należał właśnie do ŚJ (i to nawet od urodzenia, chyba cała jego rodzina była tam), ale coś tam zaczęło się dziać niedobrego, oni się rozwiedli i on odstawiał jakieś wręcz aż dziwne akcje (np. coś tam było, że chyba dość ostro się kłócili, on ją wyzywał, pluł na nią ... ), niestety więcej nie pamiętam, nawet tytuł mi wyleciał z głowy . O ile dobrze pamiętam, to wątek miał coś ponad 20 stron (?), gdzie dziewczyna opisywała, co się działo, bo miała jakiś problem z nim (i nawet nie tylko z nim, ale bodajże też z jego rodziną)...
Więcej już nie pamiętam... Proszę, pomóżcie mi...
Z góry dziękuję!
Stary 2016-09-12, 22:11   #86
Devon_rose
Zakorzenienie

Po wsiach dalej dreptają;-)

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez palinnkasia Pokaż wiadomość
Jak nie narzucają mi się ze swoimi przekonaniami, to niech sobie żyją swoim życiem... Jak idę gdzieś na spacer po mieście i mijam ich "stoisko" (a kilka stałych miejsc "postoju" w Białym zapamiętałam), to nie wciskają mi tych ich materiałów na siłę, zresztą z tego co zauważyłam, to rzadko się tak dzieje...chyba że ja tak trafiam...
Przepraszam, że zejdę nieco z tematu, ale poszukuję wątku na Intymnym, w którym dziewczyna opisywała swoje małżeństwo z chłopakiem, który należał właśnie do ŚJ (i to nawet od urodzenia, chyba cała jego rodzina była tam), ale coś tam zaczęło się dziać niedobrego, oni się rozwiedli i on odstawiał jakieś wręcz aż dziwne akcje (np. coś tam było, że chyba dość ostro się kłócili, on ją wyzywał, pluł na nią ... ), niestety więcej nie pamiętam, nawet tytuł mi wyleciał z głowy . O ile dobrze pamiętam, to wątek miał coś ponad 20 stron (?), gdzie dziewczyna opisywała, co się działo, bo miała jakiś problem z nim (i nawet nie tylko z nim, ale bodajże też z jego rodziną)...
Więcej już nie pamiętam... Proszę, pomóżcie mi...
Z góry dziękuję!
Może to ten wątek;

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=820876

Zwierzak to nie rzecz, nie kupuj go na prezent !

Edytowane przez Devon_rose
Czas edycji: 2016-09-12 o 22:15
Devon_rose jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-12, 23:05   #87
palinnkasia
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Devon_rose Pokaż wiadomość
Po wsiach dalej dreptają;-)

---------- Dopisano o 22:11 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Może to ten wątek;

https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=820876
Tak, to ten Jeszcze raz dzięki!
Stary 2016-09-13, 09:18   #88
201701261449
Konto usunięte

A ja mam dane z pierwszej ręki przez wiele lat moimi sąsiadami było małżeństwo świadków jehowy (jeden duży dom, mieszkanie nad nami). Starszy pan już zmarł i został pochowany na cmentarzu katolickim, ale bez odprawienia mszy i uczestnictwa księdza. Znam też wnuczkę tych państwa, bo ją wychowywali i wnuka, który przyjeżdżał często. Spotkania akurat w ich domu zdarzały się rzadko, ale jeśli już, to zjeżdżała masa samochodów, spotkanie trwało ponad godzinę, gdzie czytali wzajemnie fragmenty pisma świętego. Zapytałam kiedyś tę dziewczynę, o co chodzi w tej religii i odpowiedziała mi, że najogólniej podważają istnienie nowego testamentu i czekają na przyjście mesjasza. Ogólnie brzmi nieszkodliwie i tylko dwa razy ktoś do nas zapukał, by porozmawiać o bogu, ale zawsze to był ktoś nowy, sąsiedzi nigdy. Zawsze mieliśmy dobre kontakty z tą rodziną i nigdy bym ich o bycie w sekcie nie posądziła. Rozmawiałam też kiedyś w autobusie z wyznawczynią i przedstawiała logiczne argumenty do podstaw swojej wiary, zostawiła broszurkę czy inną strażnicę i tle.
Pamiętam, jak katechetka w podstawówce wbijała nam do głowy, że są to ludzie niebezpieczni, są sektą, zrobią pranie mózgu i tak dalej. W każdej religii są odłamy skrajne, w katolicyzmie przecież też nie brakuje tego. Nie wiem, może j jestem taka odporna psychicznie czy ludzie przesadzają, bo to wiara taka jak każda inna, choć z niektórymi zasadami, tj transfuzje krwi zabronione, itp. się nie zgadzam, ale w każdej znajdę coś, co jest moim zdaniem nierozsądne czy przerażające.

Edytowane przez 201701261449
Czas edycji: 2016-09-13 o 09:20
201701261449 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-13, 10:09   #89
Timon i Pumba
hakuna matata

Treść usunięta

Edytowane przez Timon i Pumba
Czas edycji: 2023-12-19 o 19:58
Timon i Pumba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-09-13, 16:58   #90
Mad_cat
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Timon i Pumba Pokaż wiadomość
Treść usunięta
To prawda

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości