![]() |
#61 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: staraczki tarczycowe
Naprawdę będzie dobrze
![]() ![]() ![]()
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Zadomowienie
|
Hej dziewczyny
![]() W pierwszą ciąze zaszłam w 2006 r. niestety straciłam ją w 13tc nie z powodu tarczycy ale stanu zapalnego nie wykrytego przez lekarza i szpital ![]() ![]() Mam nadzieje, ze każdej z Was uda się w końcu zajśc w upragniona ciąże ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Rozeznanie
|
Ja jestem teraz w 30 tygodniu ciąży, w 8 tygodniu zrobiłam badanie TSH i wyszło prawie 5! Najadłam się strachu, ale po wizycie u endo (zdiagnozowała Hashimoto) i włączeniu Euthyroxu TSH zaczęło spadać, a ciąża dobrze się rozwijała. Obecnie biorę Euthyrox 50 i 75, na przemian, wcześniej tylko 75, ale TSH spadło wtedy aż do 0,7. Obecnie wynosi około 2 i mój lekarz mówi, że jest ok. Dziwne jest dla mnie to, że i w pierwszą, i w drugą ciążę zaszłam w drugim cyklu starań, a przy niedoczynności zw. z Hashi bywają z tym problemy.
Nadmienię tu, że mi w pewnym momencie bardzo pomogły dziewczyny z tego forum, zwłaszcza rady SzmaragdowegoKotka były bezcenne ![]() ![]() I jeszcze jedna sprawa - naprawdę uważacie, że krew na TSH powinno się badać przed połknięciem Euthyroxu? Jak się dowiedziałam, TSH ma dużą bezwładność, tzn. potrzeba dobrych kilkunastu dni, żeby np. organizm zareagował na zwiększoną/zmniejszoną dawkę leku i żeby TSH spadło/podskoczyło. Z tego wynika, że zażycie tabletki przed badaniem nie ma wpływu na wynik TSH, jeśli już, to na ft4, ale przecież na co dzień i tak się suplementujemy... Jak myślicie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-21 o 14:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Powiedzcie mi czy to,ze od 2tygodni biore leki ma juz wplyw na moje samopoczucie?Wczesniej w pracy jak ni e wypila energetyka i niw zjadlan wafelka to nie moglam funkcjonowac. Teraz w ogole nie pije kawy i czuje sie super!
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Rozeznanie
|
Oczywiście, że tak. Mnie po wprowadzaniu Euthyroxu niemal całkowicie minęło pierwszotrymestralne zmęczenie ciążowe, i to w ciągu 2-3 dni. Tzn. to, co brałam za zmęczenie w ciąży, było najwidoczniej spowodowane niedoczynnością tarczycy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#70 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
No kochana magia to fakt ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Jesteśmy tu m.in. po to by pomagać sobie nawzajem ![]() ![]() Edytowane przez partytura Czas edycji: 2012-08-22 o 18:39 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
ja dzis odebralam wyniki, niby w normie, ale?
aTPO wyszlo 1,42 gdzie norma jest <5,61 TSH 2,391 norma 0,320 - 4,940 FT3 2,62 norma 1,71 - 3,70 FT4 0,98 norma 0,71 - 1,48 nie znam sie na tym kompletnie, do endo ide 29.08 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-22 o 18:30 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() A co do lekarza, to mnie by najbardziej niepokoił brak kontroli fT4, który to wskaźnik, jak pisałam, jest dla dziecka znacznie ważniejszy niż TSH, a wcale nie zawsze jest tak, że jak TSH jest dobre, to fT4 też!!! Często tak jest i tak być powinno, ale nie zawsze! A fT4 zmienia się najszybciej, znacznie szybciej niż TSH. Najbardziej stabilne jest fT3, czyli stężenie tyroksyny w tkankach ciała, dlatego jak raz i drugi wyjdzie dobrze, to potem się tego nie robi.
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-22 o 19:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Odnośnie fT4 to jak zdaje się pisałam wcześniej ![]() ![]() ![]() ![]() ps. Dobrze wiedzieć, że zalecany jest aż taki odstęp czasu pomiędzy euthyroxem, a suplementami ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#77 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wiesz co, to dziwne, że ona Ci bada TSH, jak nie bada fT4, bo fT4 zmienia się najszybciej ![]() ![]() Nie wiem, co byś musiała jeść i ile w naturalnej postaci, żebyś sobie przedawkowała wit. A, zapewniam Cię, że masz znacznie większą szansę na niedobór, niż przedawkowanie ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() A o odstępie między Euthyroxem a innymi lekami jest napisane w ulotce ![]()
[img=https://wizaz.pl/akcje/garnier/images/recenzje/vbaner.png] Edytowane przez SzmaragdowyKotek Czas edycji: 2012-08-23 o 10:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Rozeznanie
|
Potwierdzam - jod w ciąży brać trzeba, dla dziecka
![]() Jak się boisz tej witaminy A, kup sobie PregnaPlus, to bardzo dobry suplement z jodem i kwasami DHA. Ma tylko niezbędne składniki, których zażywanie razem wzajemnie się nie wyklucza. Sama biorę od II trymestru i jak dotąd wyniki mam super. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Póki co biorę euthyrox rankiem, później leki na epilepsję i Luteina, koło 16h kwas foliowy, wieczorem znów tableta na epilepsję i luteina i żyję, ale wolę odstawić kwas i zacząć go brać w szerszym zestawie wit. i mikroelementów ![]() Mam też w domu Vitapil z biotyną na włosy ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
byłam rano na badaniach, myślałam, że padnę, jeszcze zanim zebrałam się do wyjścia byłam koszmarnie głodna, a tu zanim badania, zanim wróciliśmy, dopiero leki i pół godziny odczekać, masakra! ale mam już wyniki, TSH przez 3,5 tygodnia brania euthyroxu spadło mi z 3,2 na 0,889!!! FT4 - 16,64.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
Jesteśmy tu m.in. po to by pomagać sobie nawzajem ![]() ![]() Edytowane przez partytura Czas edycji: 2012-08-25 o 18:14 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
cześć
![]() niestety dołączę ![]() TSH wyszło 3,98 ![]() w przyszłym roku planujemy starania, dlatego chcę się do tego przygotować i ogarnąć ![]()
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
mi endo powiedziała tylko, żeby się nie martwić, euthyrox i będzie ok. biorę dopiero miesiąc a już są efekty. jak masz czas do starań to tym bardziej na spokojnie to ogarniesz. zostanie kontrolowanie TSH. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Raczkowanie
|
Witam !
Trafiłam ostatnio na kilka wątków na temat tarczycy w ciąży i załamałam się... Moja ciąża przebiega prawidłowo, za chwilę rodzę, wg usg dziecko rozwija się prawidłowo (niektóre pomiary wychodzą większe trochę niż wskazuje wiek ciążowy, ale lekarz nie widzi żadnych nieprawidłowości) Na początku ciąży wraz z innymi badaniami gin zlecił mi tsh, ft3 i ft4. tsh wyszło mi ok. 2,5, ft3 w gornej granicy normy, a ft4 pośrodku normy, był to 10 tc. Gin stwierdził że wyniki są w porządku, jednak chciałam skonsultowac je z endokrynologiem. W 12 tc poszłam do ginekologa-endokrynologa, który wykonał mi usg i stwierdził że wszystko jest dobrze, a moje wyniki są jak najbardziej prawidłowe i nie mam czym się martwic. Na tym koniec. Teraz jednak naczytałam się, że moj wynik tsh był nie prawidłowy, za wysoki. Zaufałam lekarzom, nie badałam więcej tsh, a teraz po przeczytaniu co grozi dziecku przy nieleczonej tarczycy załamałam się.... Edytowane przez ariadna_m Czas edycji: 2012-08-28 o 12:10 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:21.