Wykończę cię ty odlewko ! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Perfumy

Notka

Perfumy Fora, na których znajdziesz porady w zakresie perfum. Zapraszamy do dyskusji.
Zanim napiszesz post zapoznaj się z FAQ oraz Przewodnikiem po perfumach.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2015-05-16, 21:58   #61
Asiuuuuula
Zakorzenienie

Dot.: Wykończę cię ty odlewko !

Ja rzeczywiscie testuję tylko, jak mi się podoba zapach to kupuje flaszkę , odewki są traktowane jak większe próbki, bez wartości praktycznie... Znam tylko 1 osobę, której nie zależy na flakonie i liczy się dla niej tylko zawartość, potrafi wiżąć pół butelki w wielkiej odewce .
Odsprzedać odlewkę graniczy z cudem pomimo, że my za nią płaciliśmy na rozbiórce np. , tak samo z wymianą świetnych odlewek na średniej klasy flakon, bo flakon to flakon . Taki los bidnych odlewek
Asiuuuuula jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-16, 22:30   #62
marienmarien
Biegnąca z wilkami

Też wolę flakon, ale odlewka kupiona na rozbiórkowym czy z wymianki nie jeden raz uratowała mój portfel przed kolejnym szalonym wydatkiem
Odlewka w torebce - mam ich zawsze kilka i cieszę się, gdy ml ubywa.
Odlewki biorę też na wakacje, w podróż - to bardzo praktyczne i też widać jak ubywa mililitrów
marienmarien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 08:42   #63
Arsonist
Zakorzenienie

Ja odlewki traktuję prawie wyłącznie w kategoriach przetestowania zapachu i interesują mnie pojemności 2,5 - 5 ml, maksymalnie 10, jeśli wiem, że szybko zużyję. Nie traktuję ich jako pełnoprawnego odpowiednika perfum i 20 ml odlewki nie jest dla mnie warte tyle samo, co 20 ml we flakonie. Nie umiem uwierzyć, że zapach NIC nie traci w momencie, kiedy jest przepsikiwany z fabrycznie zaplombowanego flakonu do fiolki, często niezbyt szczelnej - ciecz ma już w tym momencie kontakt z powietrzem. Bardziej przychylnie patrzę na rozkręcane flakony, z których pobiera się ciecz bezpośrednio strzykawką, ale to się rzaaadko zdarza.

Jak jakiś zapach mi się podoba, to nie ma bata, muszę mieć flaszkę. Wolę kupić nawet używkę z zawartością 10 ml niż tyleż samo na rozbiórce. Większa odlewka to ostateczność w przypadku najbardziej wycofanych, niespotykanych i drogich zapachów, kiedy już naprawdę nie ma nadziei na flakon. Takich odlewek mam poniżej 5 sztuk.

Niemniej rozbiórki uwielbiam, bo poznałam dzięki nim ogrom świetnych perfum, z których część zawitała do mnie w postaci flakonu. A jeszcze częściej dzięki przetestowaniu rozbiórkowemu unikam nieudanych zakupów.

Co do spieniężania lub wymiany odlewek - ja osobiście nie widzę problemu, często wymieniam swoje odlewki na inne, czasem sprzedaję na Allegro itp. Z tym że mam właśnie same małe pojemności. A jak którejś nikt nie chce, to te parę ml zawsze jakoś sama wydrenuję.

W sumie nie dziwię się, że niektórzy mają wątpliwości co do kupowania odlewek z drugiej ręki. Co do odlewek bezpośrednio z rozbiórki nie mam żadnych wątpliwości, ale rzadko odkupuję od kogoś odlewkę, którą on też od kogoś odkupił i źródło jest już niewiadome. Niemniej czasem zaopatrzam się w odlewki rzadkich niszowych zapachów na Allegro, jak widzę, że użytkownik siedzi w temacie, sporo tego ma i sam wygląda na perfumomaniaka.

Edytowane przez Arsonist
Czas edycji: 2015-05-17 o 08:54
Arsonist jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-05-17, 11:11   #64
newrrn
Rozeznanie

A mi zwyczajnie nie zależy ostatnio nawet oddalam I Love Love za podobną mililitrowo pojemność odlewek, gdzie było mnóstwo zapachów, z którymi chciałam się zaprzyjaźnić m.in. Dune, w którym się zakochałam czy przepiękne Velvet Orchid
Moschino mi się nawet nie podobało. Dostałam pół flakonu, przetestowałam raz i nigdy nie użyłam, nie wzbudziło we mnie żadnych emocji
Do rzeczy : drenuje dzielnie odlewki S Shakiry i Aliena Extraordinaire
Stary 2015-05-17, 19:16   #65
agnyska81
Zakorzenienie

Czasem zapach jest ciekawy, ale słabo noszalny (trudny, charakterystyczny) i wtedy nie chcę mieć flakonu tylko małą ilość do delektowania się od czasu do czasu. Czasem odlewka jest stanem przejściowym pomiędzy pobieżnymi testami a całym flakonem. Czasem wiem, że cała butelka jest poza moim zasięgiem finansowym. No i najczęściej jest okazją do przetestowania trudno dostępnego cuda Ja tam odlewki lubię, ale ostatnio obraziłam się na 5 ml plastiki, a często w nich właśnie brałam perfumy

W temacie: nie mam nic konkretnego wytypowanego do prędkiego zużycia. Mam pod ręką kilkanaście odlewek i próbek z pierwszeństwem, ale wiadomo, że są i skoki w bok więc tak prędko nie idzei.

Joga z rana jak śmietana.
agnyska81 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2016-02-21, 15:56   #66
201610111032
Konto usunięte

Ja nie lubię odlewek. Do przetestowania wystarczy mi próbka. Jeżeli nie ma "chemii" między nami i zapach po kilku psiknięciach mi się nie podoba to nie męczę go na siłę, nie zostawiam tylko dlatego, że może o innej porze roku się sprawdzi. Jak wiem, że jest to ten jedyny kupuję flaszkę. Może i odlewka jest dobra do torebki, na wyjazd ale nie ma takiego uroku jak flakon. Lubię sobie popatrzeć na ładne opakowanie, pomacać. Dla mnie wszystko ma znaczenie nie tylko sam zapach.
201610111032 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Perfumy

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości