Beata Kempa przeciwna adopcji dzieci przez pary homoseksualne. - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-09-07, 14:04   #61
isabelka00
Wtajemniczenie

Dot.: Beata Kempa przeciwna adopcji dzieci przez pary homoseksualne.

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
nie no bo geje i lesbijki to podgatunek człowiek, po co się zajmować nimi i ich prawami. treeeeeeeeeeeu dat.
zamiast ułatwiać parą hetero adopcję , lepiej dać prawo homo?
Stary 2012-09-07, 14:10   #62
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez isabelka00 Pokaż wiadomość
zamiast ułatwiać parą hetero adopcję , lepiej dać prawo homo?
nie, od razu na stos z homo!

a kto mówi o dawaniu praw homoseksualistą kosztem heteroseksualnych?
Stary 2012-09-07, 15:35   #63
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Jak mnie bawi takie gadanie o przekazywaniu złych wzorców przez pary homo... Bo przecież to niemowy są, względnie półgłówki, i nikt temu dziecku nie wytłumaczy, że więcej rodzin wygląda inaczej...

Spełniam się w macierzyństwie
Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Andriejewna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-07, 23:22   #64
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
Jak mnie bawi takie gadanie o przekazywaniu złych wzorców przez pary homo... Bo przecież to niemowy są, względnie półgłówki, i nikt temu dziecku nie wytłumaczy, że więcej rodzin wygląda inaczej...
Wiesz, akurat wychowanie ma niewiele wspólnego z "mówieniem". Dziecko to obserwator, bardzo "naiwny" (czyli wierzy we wszystko, co widzi) i chłonny. Co z tego, że opiekunowie wytłumaczą mu, że tradycyjny model rodziny wygląda inaczej, kiedy ono w domu pobiera nauki z zupełnie innego ("tradycyjny" w tym zdaniu nie ma na celu określenia "zaściankowy" czy już na pewno nie "homofobiczny", ale jedynie ten, który, tak się złożyło, utarł się w naturze). Nie twierdzę, że dziecko wychowane w takim środowisku zostanie homo - z prostej przyczyny - nie mamy na dzień dzisiejszy zbyt wielu badań i statystyk do omówienia, aby móc jednoznacznie powiedzieć, jaki odsetek "dorosłych dzieci opiekunów homo" zostaje homo. Te badania będą możliwe do przeprowadzenia najwcześniej za 20-30 lat od wprowadzenia adopcji dla par tej samej płci w danym kraju.
Druga sprawa, która raziła mnie w oczy, gdy czytałam ten wątek - porównywanie bezpłodności do par homo, jest nie na miejscu. I nie chodzi o aspekt "choroba-nie choroba". Chodzi o ten wspomniany model. Umówmy się - istnieje na świecie JEDEN podstawowy model rodziny. Innego nie ma i nie będzie. Cała reszta to odstępstwa od normy, która nie jest aż tak istotna, aby mogła stanowić odrębne prawo (istnieją modele matrialchale, patrialchalne, mono- i poligamiczne, ale zawsze u ich podstawy stoi relacja mężczyzna <--> kobieta).
Związki i zachowania homoseksualne istniały w naturze OD ZAWSZE. Starożytna Grecja, Rzym, średniowiecze. Mniej lub bardziej dyskryminowane. Ale z reguły takie pary nie rościły sobie takich praw, jakie wydaje im się, że mają teraz.
Nie ma sensu popadanie w skrajność - kto powiedział, że sierota będzie miała tylko dwa wyjścia - bidul albo para homo. Ojej, tragedia, trzeciej opcji nie ma! Zawsze była i zawsze będzie, bo wspomniane pary bezpłodne mnożą się teraz na potęgę (starzejące się społeczeństwo, czyli niż demograficzny i coraz późniejszy wiek pierworódek - to dane socjologiczne - pociąga to za sobą mniejszą zdolność do posiadania własnego potomstwa, ale większą zdolnośc prawno-ekonomiczną do adopcji - tylko proszę bez ataków, wiem jak trudno jest zaadoptować dziecko).
I błagam - nie popadajmy w skrajności - dziś już nikt w Europie nie pali homoseksualistów na stosach. Mają swoje prawa tu i ówdzie, ludzie przychylniej patrzą na nich, organizują sobie wiece, itd. Im bardziej, za przeproszeniem, walą pięściami w stół, tym bardziej zniechęcają ludzi do siebie. Pamiętam jak 10-12 lat temu wybuchła moda na uznawanie ludzi homo, bo to takie modne być tolerancyjnym (pomijam znaczenie tego słowa). Ja ich toleruję, nie ma sprawy, ale tylko ich. Póki nie działają wbrew naturze.
Maniwa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-08, 05:55   #65
Lev
Raczkowanie

Oczywiście mieć wzorce zarówno męskie jak i damskie w życiu, ale nie oszukujmy się, żyjemy w czasach kiedy tradycyjny model rodziny przestał być standardem. Wśród moich moich znajomych większość to dzieci rozwodników, spora część wychowywana przez same matki. I są w stanie budować zdrowe relacje międzyludzkie. Poza tym to nie jest tak, że dziecko zna tylko rodziców i jestem pewna, że wiele osób jako wzorzec przyjmuje np. wujków, ciotki czy dziadków.

No i trzeba uważać z tym dążeniem do idealnego modelu rodziny. Zaraz może się okazać, że wychowanie bez przedstawicieli obu płci pod jednym dachem jest tak zgubne, że trzeba zabrać dzieci wszystkim samotnym rodzicom i oddać 'normalnym' rodzicom.
I tak, wiem, że to przerysowany pomysł ale brzmi on dla mnie tak samo mądrze jak argumenty przeciwko adopcji przez pary homoseksualne.
Lev jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 09:59   #66
amg88
BAN stały

A co powiemy dziecku jeśli zapyta się(dziecko wychowane przez 2 kobiety)mamo czemu ja nie mam taty? To co powiedza takie "mamy"?? A bo ja jestem inna i nie lubie chłopców. Bierzmy pod uwagę dzieci a nie siebie, nasze dziwne odchylenia i przyjemności. Ja jestem za tradycyjnym modelem rodziny i od dziecka tak byłam uczona, jeśli kobieta chce być z kobietą lub mężczyzna z mężczyna okey niech będą, ale zostawmy w spokoju dzieci, czyli ich wychowanie w rodzinie homo. Można uczyć i mówić dzieciom, żeby szanowali tych ludzi, ale niech dadzą sobie spokój z wychowaniem dziecka. Niestety dla mnie homoseksualizm jest "chorobą". Nie wyobrażam sobie dziecko będące w domu z dwiema kobietami, które mówią kocham Cie albo dają sobie buziaki. Sorry, dla dziecka to zbyt dużo! TO JEST MOJE ZDANIE
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 10:14   #67
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez amg88 Pokaż wiadomość
A co powiemy dziecku jeśli zapyta się(dziecko wychowane przez 2 kobiety)mamo czemu ja nie mam taty? To co powiedza takie "mamy"??
"Nie każde dziecko ma tatę.
Masz osoby, które cię kochają, blablabla."
Cytat:
A bo ja jestem inna i nie lubie chłopców.
Tak, dokładnie tak.
Cytat:
Niestety dla mnie homoseksualizm jest "chorobą".
Dla mnie nielubienie zwierząt też jest chorobą.
Nielubienie truskawek jest chorobą.
A lubienie wątróbki to już chyba w ogóle choroba psychiczna.

I mam w tym moim myśleniu tyle racji co i Ty, pani mądrzejsza od WHO.
Stary 2012-09-10, 10:22   #68
suszarka
Buc

Cytat:
A co powiemy dziecku jeśli zapyta się(dziecko wychowane przez 2 kobiety)mamo czemu ja nie mam taty? To co powiedza takie "mamy"??
o matko no i co wtedy odpowiedzieć?

wiesz, takie pytanie zadają też dzieci z rodzin niepełnych i jakoś nikt od tego nie zszedł z padołu tego świata.
Stary 2012-09-10, 10:37   #69
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
Nie wyobrażam sobie dziecko będące w domu z dwiema kobietami, które mówią kocham Cie albo dają sobie buziaki. Sorry, dla dziecka to zbyt dużo!
karolynka & suszarka - sorry dziewczyny, ale to nie ma sensu. w tym roku przypada 50 rocznica utworzenia zespołu "The Beatles", który śpiewał "All you need is love". no i okazuje się że dziecko widzące zakochane osoby które całują się i wyznają sobie miłość może być skrzywione, mieć wypaczoną psychikę, a w ogóle podpada to pod molestowanie.... trzeba chronić dzieci przed gorszącymi obrazami okazywania sobie miłości, bo jeszcze na zboków wyrosną.. ludzie, gdzie my żyjemy
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 10:50   #70
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez patiasym Pokaż wiadomość
karolynka & suszarka - sorry dziewczyny, ale to nie ma sensu. w tym roku przypada 50 rocznica utworzenia zespołu "The Beatles", który śpiewał "All you need is love". no i okazuje się że dziecko widzące zakochane osoby które całują się i wyznają sobie miłość może być skrzywione, mieć wypaczoną psychikę, a w ogóle podpada to pod molestowanie.... trzeba chronić dzieci przed gorszącymi obrazami okazywania sobie miłości, bo jeszcze na zboków wyrosną.. ludzie, gdzie my żyjemy
CO?
Dziecko widzące zakochane pary ma mieć skrzywioną psychikę?
O czym Ty mówisz?
Jakie molestowanie?
Lepiej żeby dziecko nie widziało jak ludzie okazują sobie miłość? No wtedy to na pewno będzie potrafiło współżyć w społeczeństwie.
No i dla jasności - nie mówimy, mam nadzieję, o aktach seksualnych, które dziecko miałoby oglądać, ale o "zakochanych osobach, które całują się i wyznają sobie miłość" jak napisałaś.
Stary 2012-09-10, 10:53   #71
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez karolynka90 Pokaż wiadomość
CO?
Dziecko widzące zakochane pary ma mieć skrzywioną psychikę?
O czym Ty mówisz?
Jakie molestowanie?
Lepiej żeby dziecko nie widziało jak ludzie okazują sobie miłość? No wtedy to na pewno będzie potrafiło współżyć w społeczeństwie.
No i dla jasności - nie mówimy, mam nadzieję, o aktach seksualnych, które dziecko miałoby oglądać, ale o "zakochanych osobach, które całują się i wyznają sobie miłość" jak napisałaś.
myślę, że patiasym napisała to, że tak ujmę ironicznie?
Stary 2012-09-10, 10:55   #72
karolynka90
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli tak, to sorry
Może nie wyczuwam jeszcze ironii z rana.
Stary 2012-09-10, 11:39   #73
patiasym
Zakorzenienie

Cytat:
oj zdecydowanie ironicznie.. no to sorki jeżeli ironia nietrafiona po prostu jak czytam niektóre posty to widzę, że tkwimy jeszcze po same uszy w 19. wieku
patiasym jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-10, 23:21   #74
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
A ja też się miałam dziwić
Ale post super

Tak w ogóle to uświadomiłaś mnie, że okazując miłość swoim koteckom zakrawam na zoofilkę

Ale chciałam jeszcze dodać, że nie wiem, nie mam dzieci, ale nie uważam ich za aż takich debili, żeby nie przyjęły do wiadomości, że nie wszędzie jest standardowo mama i tata.

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-09-11, 00:07   #75
mallary
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Andriejewna Pokaż wiadomość
A ja też się miałam dziwić
Ale post super

Tak w ogóle to uświadomiłaś mnie, że okazując miłość swoim koteckom zakrawam na zoofilkę

Ale chciałam jeszcze dodać, że nie wiem, nie mam dzieci, ale nie uważam ich za aż takich debili, żeby nie przyjęły do wiadomości, że nie wszędzie jest standardowo mama i tata.
Znałam osoby wychowywane np. tylko przez mamę i babcię. Idąc stereotypowymi kategoriami powinny mieć braki we wzorcach, i co? I nie mają. Kwestia zdrowego podejścia i wychowania dziecka.
A za homoseksualne dzieci w większości odpowiadają heteroseksualni rodzice, bo je płodzą
mallary jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 00:52   #76
Andriejewna
Zakorzenienie

GG do Andriejewna

Cytat:
Napisane przez mallary Pokaż wiadomość
Znałam osoby wychowywane np. tylko przez mamę i babcię. Idąc stereotypowymi kategoriami powinny mieć braki we wzorcach, i co? I nie mają. Kwestia zdrowego podejścia i wychowania dziecka.
A za homoseksualne dzieci w większości odpowiadają heteroseksualni rodzice, bo je płodzą
Mam takie samo podejście.

Może jeszcze za krótko żyję, ale ni w ząb nie widzę związku między wychowaniem a orientacją

Roz
Dwa
Trzi
Cztyry

(Ej mam blog )
Stary 2012-09-11, 10:39   #77
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Lev Pokaż wiadomość
Oczywiście mieć wzorce zarówno męskie jak i damskie w życiu, ale nie oszukujmy się, żyjemy w czasach kiedy tradycyjny model rodziny przestał być standardem.
To prawda „Męskie cechy” i „kobiece cechy” to cechy przypisywane stereotypowo danej płci, ale to nie znaczy, że kobiety nie mają cech typowo męskich czy mężczyźni nie mają cech typowo kobiecych. Bo mają. Ludzie są różni i u każdego występuje trochę inna mieszanka różnych cech

Dlatego sama jak na razie nie widzę żadnego powodu, dla którego wychowywanie dziecka przez parę homoseksualistów* miałoby być dla dziecka traumatyczne czy szkodliwe (z punktu widzenia biologii, bo jeśli chodzi o kwestie społeczne, to w wielu krajach może się pojawić problem niechęci społeczeństwa itd.). Podchodzę jednak z dystansem do całej sprawy, bo nie widziałam nigdy żadnych sensownych badań na temat wpływu wychowywania dzieci przez rodziców homoseksualnych na psychikę tychże dzieci.
Stary 2012-09-11, 17:05   #78
Bananalama
jestę wieszczę

Cytat:
Napisane przez Chatul Pokaż wiadomość
To prawda „Męskie cechy” i „kobiece cechy” to cechy przypisywane stereotypowo danej płci, ale to nie znaczy, że kobiety nie mają cech typowo męskich czy mężczyźni nie mają cech typowo kobiecych. Bo mają. Ludzie są różni i u każdego występuje trochę inna mieszanka różnych cech

Dlatego sama jak na razie nie widzę żadnego powodu, dla którego wychowywanie dziecka przez parę homoseksualistów* miałoby być dla dziecka traumatyczne czy szkodliwe (z punktu widzenia biologii, bo jeśli chodzi o kwestie społeczne, to w wielu krajach może się pojawić problem niechęci społeczeństwa itd.). Podchodzę jednak z dystansem do całej sprawy, bo nie widziałam nigdy żadnych sensownych badań na temat wpływu wychowywania dzieci przez rodziców homoseksualnych na psychikę tychże dzieci.
Moje zdanie w tej kwestii jest identyczne

*ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
Bananalama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-11, 20:03   #79
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
To prawda „Męskie cechy” i „kobiece cechy” to cechy przypisywane stereotypowo danej płci,
Stereotypowo?
Nie stereotypowo. Tak jest w naturze i już. Choćbyś nie wiem jak walczyła, natury nie zmienisz. Kobiety i mężczyźni bardzo od siebie różnią i nie ma szans na uzupełnienie takiego braku w wychowaniu, choćby "dwie mamusie na uszach stawały".

Cytat:
ale to nie znaczy, że kobiety nie mają cech typowo męskich czy mężczyźni nie mają cech typowo kobiecych.
Jasne, że mają. Ale w ilościach tak małych lub znikomych, że nie ma szans, aby dwóch mężczyzn nadało równowagę w wychowaniu.

Cytat:
No właśnie. Nie ma badań o rodzinach homo, ale za to o niepełnych rodzinach jest multum. Badania, statystyki, wywiady, nawet są napisane książki o tym, nakręcone filmy, jak ciężko komuś było bez ojca/matki.
Bo wychowywanie się bez ojca/matki jest ODSTĘPSTWEM od normy. To sytuacja nienaturalna i każdy rodzic dąży do tego, aby ją wyprostować. Jeśli nagle zabraknie matki/ojca, rodzic w swoim czasie może znaleźć drugiego partnera/partnerkę i rodzina się uzupełni.

Edytowane przez Maniwa
Czas edycji: 2012-09-11 o 20:04
Stary 2012-09-11, 20:11   #80
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Bananalama Pokaż wiadomość
Moje zdanie w tej kwestii jest identyczne

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość
Stereotypowo?
Nie stereotypowo. Tak jest w naturze i już. Choćbyś nie wiem jak walczyła, natury nie zmienisz. Kobiety i mężczyźni bardzo od siebie różnią i nie ma szans na uzupełnienie takiego braku w wychowaniu, choćby "dwie mamusie na uszach stawały".
Już napisałam, co na ten temat sądzę. Z moich obserwacji wynika, że cechy przypisywane konkretnym płciom, to stereotyp. Dodatkowo, bardzo szkodliwy stereotyp, bo jednak ma wpływ na zachowanie innych, w tym na ukrywanie pewnych zachowań, które u danej płci nie są społecznie akceptowane.

Cytat:
Jasne, że mają. Ale w ilościach tak małych lub znikomych, że nie ma szans, aby dwóch mężczyzn nadało równowagę w wychowaniu.
Mogłabyś napisać które konkretnie cechy są Twoim zdaniem męskie, a które kobiece?

Cytat:
No właśnie. Nie ma badań o rodzinach homo, ale za to o niepełnych rodzinach jest multum. Badania, statystyki, wywiady, nawet są napisane książki o tym, nakręcone filmy, jak ciężko komuś było bez ojca/matki.
Tyle, że problemy wynikające z wychowywania się w niepełnej rodzinie nie muszą się przekładać na sytuację osób wychowywanych w rodzinach homoseksualnych. To jednak dwie osobne sytuacje.

Cytat:
Bo wychowywanie się bez ojca/matki jest ODSTĘPSTWEM od normy. To sytuacja nienaturalna i każdy rodzic dąży do tego, aby ją wyprostować. Jeśli nagle zabraknie matki/ojca, rodzic w swoim czasie może znaleźć drugiego partnera/partnerkę i rodzina się uzupełni.
Żartujesz, prawda? Rodziny rekonstruowane, to rodziny rekonstruowane. One tej pierwotnej rodziny raczej nie zastąpią. Poza tym, skoro już wspomniałaś o problemach wynikających z wychowywania się w rodzinach niepełnych, to zauważ też, że spore problemy mają też niekiedy osoby z tzw. rodzin rekonstruowanych. Często mówi się nawet o syndromie DDRR, czyli Dorosłe Dziecko Rozwiedzionych Rodziców.
Stary 2012-09-11, 20:14   #81
rotten_lilly
Rozeznanie

Wiecie co tyle dzieci żyje w patologicznych rodzinach, tragicznych warunkach, ale uczepmy się homoseksualistów
Pamietaj Polsko bo zło to ateisty i homo.
rotten_lilly jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 13:07   #82
Lemmy is God
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez rotten_lilly Pokaż wiadomość
Wiecie co tyle dzieci żyje w patologicznych rodzinach, tragicznych warunkach, ale uczepmy się homoseksualistów
Pamietaj Polsko bo zło to ateisty i homo.

A co ma piernik do wiatraka? Życie tych dzieci nie polepszy się poprzez możliwość adopcji przez pary homo. Domy dziecka są przez dzieci z nieuregulowaną sytuacją rodzinną, na noworodki i malutkie dzieci są tłumy chętnych, na dzieci starsze nie ma wielu chętnych. Warto też pamiętać że w bidulach są dzieci z wieloma problemami, wyrwane ze strasznych środowisk i w wielu wypadkach to katorżnicza praca która często nie kończy się happy endem.

Najpierw warto zająć się dziećmi z nieuregulowaną sytuacją prawną, a dopiero potem rozważać przyznanie praw do adopcji dzieci przez pary homoseksualne.
Lemmy is God jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 14:25   #83
Suvia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Maniwa Pokaż wiadomość

Wiesz co, z jednej strony powołujesz się na "badania i statystyki", a z drugiej walisz takie bzdury. Tak jasne, wystarczy wprowadzić zupełnie obcą osobę do ludzi połączonych więzami krwi i więzią emocjonalną, która się rozwijała od samego początku, i ten obcy automatycznie zastąpi mamę/tatę. Ciekawe. Bo ja np. z doświadczenia wiem, że partner mamy, to partner mamy. Chociaż nie wiem ile lat się z nim spędzi i niezależnie od dobrych stosunków z nim, ten ktoś pozostaje partnerem mamy.

Już nie mówiąc o badaniach, które właśnie mówią, że prawdopodobieństwo wystąpienia przemocy na linii "rodzic-dziecko" dramatycznie wzrasta o jeśli ten rodzic to tak naprawdę ojczym/macocha

Cytuję:

Discriminative parental solicitude – silniejsza opieka nad dziećmi, które wykazują większe prawdopodobieństwo do przekazania genów rodziców. Wykształciła się w naszych umysłach "zróżnicowana troska rodzicielska", którą można uznać za przystosowanie, adaptację biologiczną – rodzice będą wykazywać większą troskę w stosunku do tych dzieci, które zwiększają prawdopodobieństwo przekazania ich genów (dzieci rodzone vs pasierby).
W rodzinach przyrodnich prawdopodobieństwo przemocy jest większe (od 70 do 100 razy), niż w rodzinach naturalnych.

Dzieciobójstwo i znęcanie się nad dziećmi stanowi jedynie efekt uboczny tej "zróżnicowanej troski rodzicielskiej".

I garść faktów:
  • 50 na milion dzieci przyrodnich ginie z rąk rodziców
  • 0,5 na milion dzieci ginie z rąk rodziców naturalnych

~ Hank Moody

Edytowane przez Suvia
Czas edycji: 2012-09-12 o 14:31
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 15:32   #84
a_mused
Raczkowanie

Orientacji seksualnej się nie wybiera, wbrew temu, co niektórzy myślą, więc dziecko wychowane przez rodziców homoseksualnych nie stanie się magicznie homo. I możecie sobie mieć swoje przekonania, ale niestety jest to stwierdzone naukowo.

Adopcja wiąże się z wieloma problemami dla rodziców hetero, pary homoseksualne muszą się dwa-trzy razy bardziej starać, by możliwość adopcji uzyskać. Nie sądzę, by zadawali sobie tyle trudu tylko po to, by się nad owym dzieckiem poznęcać.

Adopcja dzieci przez pary homoseksualne nie ograniczy waszej wolności i nikogo nie skrzywdzi, więc nie rozumiem skąd to oburzenie.

Większość uprzedzeń bierze się z niewiedzy.
a_mused jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-12, 23:09   #85
Maniwa
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Suvia Pokaż wiadomość
Wiesz co, z jednej strony powołujesz się na "badania i statystyki", a z drugiej walisz takie bzdury. Tak jasne, wystarczy wprowadzić zupełnie obcą osobę do ludzi połączonych więzami krwi i więzią emocjonalną, która się rozwijała od samego początku, i ten obcy automatycznie zastąpi mamę/tatę. Ciekawe. Bo ja np. z doświadczenia wiem, że partner mamy, to partner mamy. Chociaż nie wiem ile lat się z nim spędzi i niezależnie od dobrych stosunków z nim, ten ktoś pozostaje partnerem mamy.

Już nie mówiąc o badaniach, które właśnie mówią, że prawdopodobieństwo wystąpienia przemocy na linii "rodzic-dziecko" dramatycznie wzrasta o jeśli ten rodzic to tak naprawdę ojczym/macocha

Cytuję:

Discriminative parental solicitude – silniejsza opieka nad dziećmi, które wykazują większe prawdopodobieństwo do przekazania genów rodziców. Wykształciła się w naszych umysłach "zróżnicowana troska rodzicielska", którą można uznać za przystosowanie, adaptację biologiczną – rodzice będą wykazywać większą troskę w stosunku do tych dzieci, które zwiększają prawdopodobieństwo przekazania ich genów (dzieci rodzone vs pasierby).
W rodzinach przyrodnich prawdopodobieństwo przemocy jest większe (od 70 do 100 razy), niż w rodzinach naturalnych.

Dzieciobójstwo i znęcanie się nad dziećmi stanowi jedynie efekt uboczny tej "zróżnicowanej troski rodzicielskiej".

I garść faktów:
  • 50 na milion dzieci przyrodnich ginie z rąk rodziców
  • 0,5 na milion dzieci ginie z rąk rodziców naturalnych
Bardzo ciekawe fakty wnioskujesz z moich, bądź co bądź, skromnych wypowiedzi. Niemalże jak wróżka
I proszę bądź tak dobra i pokaż mi, w którym miejscu ja powiedziałam, że rodzina z przyrodnim rodzicem to ideał?
I jeszcze maleńka uwaga - jak podajesz jakieś dane/statystyki - podaj proszę źródło. Nie Wikipedię czy inne gazety.pl, ale źródło (będziesz bardziej wiarygodna).
Bo wiesz, z palca to i ja mogę takie cyferki wyssać, że się każdy socjolog za głowę złapie

Cytat:
Napisane przez a_mused Pokaż wiadomość
Adopcja dzieci przez pary homoseksualne nie ograniczy waszej wolności i nikogo nie skrzywdzi, więc nie rozumiem skąd to oburzenie.
.
Oczywiście, że w niczym mi nie przeszkodzi, bo niby jak?
Oburzenia też tu na wątku nie zauważyłam. Podjęto temat, to wypowiadają się osoby, które mają wyrobione zdanie w tym temacie. Ot, życie
Stary 2012-09-13, 09:58   #86
amg88
BAN stały

Cytat:
moga widzieć zackochana parę, ale nie dwie kobiety lub dwóch mężczyzn w domu, gdzie te dziecko wychowują,.

---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ----------

Napisane przez Chatul
To prawda „Męskie cechy” i „kobiece cechy” to cechy przypisywane stereotypowo danej płci,
że co?? hmm oczywiście, że to zgodne z natura, a nie cechy przypisywane stereotypowo;/ to my ludzie chcemy naturę zmienić niestety ;/
amg88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 10:00   #87
Chatul
ma zielone pojęcie

Cytat:
Napisane przez Chatul
że co?? hmm oczywiście, że to zgodne z natura, a nie cechy przypisywane stereotypowo;/ to my ludzie chcemy naturę zmienić niestety ;/
Mogłabyś mi napisać, które cechy są Twoim zdaniem męskie, a które kobiece?
Stary 2012-09-13, 10:03   #88
Suvia
Zakorzenienie

Podałam dokładną nazwę tego na czym się opieram, podałam więc źródło, co za problem go znaleźć, skoro jest szeroko dostępny?

Proszę bardzo: jedno - http://psych.psychology.mcmaster.ca/...solicitude.pdf, drugie - http://www.psychology.mcmaster.ca/be...Wilson1995.pdf i milion innych, wystarczy wpisać nazwę...

I nie wiem co ma wróżenie do przytoczenia faktów negujących założenie, że nowy parter rodzica od razu pięknie "uzupełnia rodzinę". No to ja mówię, że to nie jest takie proste (bazując na własnym doświadczeniu), a dodatkowo wprowadzanie nowego partnera do dzietnej rodzinny jest zawsze czynnikiem konfliktogennym (i na to jak byk wskazują badania i statystyki). Jak już się nie wierzy teoriom (swoją drogą przyjętym i traktowanym jako pewnik, i to nie przez socjologów, a przez kryminologów będących bardziej przy ziemi, ocierających się o praktykę i cyfry), to trzeba wierzyć samym liczbom. Każda taka teoria powstaje na podstawie przeanalizowania statystyk.

Tu koleje badania, wszystko (jak zawsze w przypadku badań odnośnie przemocy w rodzinie) oparte na statystykach policyjnych:
- rozdział "evidence": http://psych.mcmaster.ca/dalywilson/...lla_Effect.pdf
- tu zwłaszcza strona 2, badanie dotyczące ojczymów, prowadzone na podstawie statystyk policyjnych w Kanadzie, tabelka obrazuje bardzo obrazowo zwłaszcza przestępstwa wobec najmłodszych dzieci: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artvit/daly1996.pdf
- a tu mamy zbiorczo kilka państw, również strona druga, już trochę bliżej Polski, bo mamy też Szwecję (3.8 na milion zabitych dzieci zostało zamordowanych przez rodziców, 31.7 na milion- zabite przez rodzica przybranego, ośmiokrotne przebicie): http://www.psych.ucsb.edu/research/c...ct%20facts.pdf

W każdym powtarza się coś na wzór: The fact that stepparents abuse and kill children at much higher per capita rates than genetic parents (...). I to samo mówią polskie statystyki policyjne, akta sądowe dotyczące przemocy w rodzinie, czyli to w czym siedzę i czytam na co dzień. Więc chyba naprawdę negowanie faktu jest daremne.

~ Hank Moody
Suvia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 10:45   #89
Asji
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez a_mused Pokaż wiadomość
Orientacji seksualnej się nie wybiera, wbrew temu, co niektórzy myślą, więc dziecko wychowane przez rodziców homoseksualnych nie stanie się magicznie homo. I możecie sobie mieć swoje przekonania, ale niestety jest to stwierdzone naukowo.
Możesz podać źródło?
Tu są badania opublikowane 2 miesiące temu w Social Science Research:
http://www.sciencedirect.com/science...49089X12000610

W ramach streszczenia, dorosłe dziś dzieci (18-39lat) biorące udział w badaniu, wychowane przez parę lesbijek:
- prawie 4 razy rzadziej identyfikują się jako całkowicie hetero, niż osoby wychowane przez matkę+ojca;
wychowane przez parę gejów:
- 4 razy częściej wchodzą w relację z osobą tej samej płci

Polecam przeczytać cały artykuł, bo jest ciekawy
Cytat:
Napisane przez a_mused
Adopcja wiąże się z wieloma problemami dla rodziców hetero, pary homoseksualne muszą się dwa-trzy razy bardziej starać, by możliwość adopcji uzyskać.
A nie jest tak, że jeśli już jakiś kraj pozwala na adopcję przez pary homo, to warunki, jakie para musi spełnić są takie same jak dla pary hetero?
Asji jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-09-13, 12:31   #90
a_mused
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
Możesz podać źródło?
Tu są badania opublikowane 2 miesiące temu w Social Science Research:
http://www.sciencedirect.com/science...49089X12000610

W ramach streszczenia, dorosłe dziś dzieci (18-39lat) biorące udział w badaniu, wychowane przez parę lesbijek:
- prawie 4 razy rzadziej identyfikują się jako całkowicie hetero, niż osoby wychowane przez matkę+ojca;
wychowane przez parę gejów:
- 4 razy częściej wchodzą w relację z osobą tej samej płci

Polecam przeczytać cały artykuł, bo jest ciekawy
Tak właściwie odnosiłam się do tego, że orientacji seksualnej się nie wybiera. To jest potwierdzone przez psychiatrów. Ale skoro już tak się poświęciłaś:

Badania są interesujące, nie przeczę, ale zachaczają już o "płynność" orientacji seksualnej (czyt. skala Kinseya). Orientacja seksualna to nie tylko gej/lesbijka - hetero. Tak więc nie można powiedzieć, że jesteś w stu procentach hetero, jeżeli w małym odsetku pociągają cię osoby tej samej płci. Ludzie ze środowiska LGBT są bardziej otwarte na samo pojęcie orientacji. Gdyby ktoś teraz zapukał do moich drzwi i próbował zapytać o to, jakiej orientacji jestem, skłamałabym.

I niestety nie widzę tu definicji "wchodzenia w relację z osobą tej samej płci", bo to niestety może świadczyć o wielu rzeczach. Pamiętam przeglądanie wątku tu, na wizażu, o pociągu do tej samej płci. Duża część wizażanek ma za sobą "wchodzenie w relację z osobą tej samej płci".
Jak mówiłam, definiować statystyki to i ja potrafię tak, by pasowały do moich argumentów.

Wszystko sprowadza się jednak do wychowania. Osoby wychowane z normalnej, homoseksualnej rodziny, będą orientacji, z jaką się urodziły.
Ale niestety osoby homoseksualne nie są aniołkami i nie każdy z nich jest pro-wszystko, więc zdarzają się przypadki heterofobii, gdzie wpaja się dzieciom, że hetero = zło. To samo, co w przypadku homofobii.
Co oznacza tyle, że mogą one udawać, że są homoseksualne tylko po to, by później stworzyć heteroseksualny związek, tak jak to się czasami dzieje w przypadku "stłumionego homoseksualizmu".

Cytat:
Napisane przez Asji Pokaż wiadomość
A nie jest tak, że jeśli już jakiś kraj pozwala na adopcję przez pary homo, to warunki, jakie para musi spełnić są takie same jak dla pary hetero?
Jeżeli podchodzisz do tego czysto teoretycznie - to tak, są takie same. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej.
a_mused jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości