|
|
#61 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Beata Kempa przeciwna adopcji dzieci przez pary homoseksualne.
zamiast ułatwiać parą hetero adopcję , lepiej dać prawo homo?
|
|
#62 |
|
Buc
|
nie, od razu na stos z homo!
a kto mówi o dawaniu praw homoseksualistą kosztem heteroseksualnych?
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
Jak mnie bawi takie gadanie o przekazywaniu złych wzorców przez pary homo... Bo przecież to niemowy są, względnie półgłówki, i nikt temu dziecku nie wytłumaczy, że więcej rodzin wygląda inaczej...
|
|
|
|
|
#64 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Druga sprawa, która raziła mnie w oczy, gdy czytałam ten wątek - porównywanie bezpłodności do par homo, jest nie na miejscu. I nie chodzi o aspekt "choroba-nie choroba". Chodzi o ten wspomniany model. Umówmy się - istnieje na świecie JEDEN podstawowy model rodziny. Innego nie ma i nie będzie. Cała reszta to odstępstwa od normy, która nie jest aż tak istotna, aby mogła stanowić odrębne prawo (istnieją modele matrialchale, patrialchalne, mono- i poligamiczne, ale zawsze u ich podstawy stoi relacja mężczyzna <--> kobieta). Związki i zachowania homoseksualne istniały w naturze OD ZAWSZE. Starożytna Grecja, Rzym, średniowiecze. Mniej lub bardziej dyskryminowane. Ale z reguły takie pary nie rościły sobie takich praw, jakie wydaje im się, że mają teraz. Nie ma sensu popadanie w skrajność - kto powiedział, że sierota będzie miała tylko dwa wyjścia - bidul albo para homo. Ojej, tragedia, trzeciej opcji nie ma! Zawsze była i zawsze będzie, bo wspomniane pary bezpłodne mnożą się teraz na potęgę (starzejące się społeczeństwo, czyli niż demograficzny i coraz późniejszy wiek pierworódek - to dane socjologiczne - pociąga to za sobą mniejszą zdolność do posiadania własnego potomstwa, ale większą zdolnośc prawno-ekonomiczną do adopcji - tylko proszę bez ataków, wiem jak trudno jest zaadoptować dziecko). I błagam - nie popadajmy w skrajności - dziś już nikt w Europie nie pali homoseksualistów na stosach. Mają swoje prawa tu i ówdzie, ludzie przychylniej patrzą na nich, organizują sobie wiece, itd. Im bardziej, za przeproszeniem, walą pięściami w stół, tym bardziej zniechęcają ludzi do siebie. Pamiętam jak 10-12 lat temu wybuchła moda na uznawanie ludzi homo, bo to takie modne być tolerancyjnym (pomijam znaczenie tego słowa). Ja ich toleruję, nie ma sprawy, ale tylko ich. Póki nie działają wbrew naturze.
|
|
|
|
|
|
#65 |
|
Raczkowanie
|
Oczywiście mieć wzorce zarówno męskie jak i damskie w życiu, ale nie oszukujmy się, żyjemy w czasach kiedy tradycyjny model rodziny przestał być standardem. Wśród moich moich znajomych większość to dzieci rozwodników, spora część wychowywana przez same matki. I są w stanie budować zdrowe relacje międzyludzkie. Poza tym to nie jest tak, że dziecko zna tylko rodziców i jestem pewna, że wiele osób jako wzorzec przyjmuje np. wujków, ciotki czy dziadków.
No i trzeba uważać z tym dążeniem do idealnego modelu rodziny. Zaraz może się okazać, że wychowanie bez przedstawicieli obu płci pod jednym dachem jest tak zgubne, że trzeba zabrać dzieci wszystkim samotnym rodzicom i oddać 'normalnym' rodzicom. I tak, wiem, że to przerysowany pomysł ale brzmi on dla mnie tak samo mądrze jak argumenty przeciwko adopcji przez pary homoseksualne. |
|
|
|
|
#66 |
|
BAN stały
|
A co powiemy dziecku jeśli zapyta się(dziecko wychowane przez 2 kobiety)mamo czemu ja nie mam taty? To co powiedza takie "mamy"?? A bo ja jestem inna i nie lubie chłopców. Bierzmy pod uwagę dzieci a nie siebie, nasze dziwne odchylenia i przyjemności. Ja jestem za tradycyjnym modelem rodziny i od dziecka tak byłam uczona, jeśli kobieta chce być z kobietą lub mężczyzna z mężczyna okey niech będą, ale zostawmy w spokoju dzieci, czyli ich wychowanie w rodzinie homo. Można uczyć i mówić dzieciom, żeby szanowali tych ludzi, ale niech dadzą sobie spokój z wychowaniem dziecka. Niestety dla mnie homoseksualizm jest "chorobą". Nie wyobrażam sobie dziecko będące w domu z dwiema kobietami, które mówią kocham Cie albo dają sobie buziaki. Sorry, dla dziecka to zbyt dużo! TO JEST MOJE ZDANIE
|
|
|
|
|
#67 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Masz osoby, które cię kochają, blablabla." Cytat:
![]() Cytat:
Nielubienie truskawek jest chorobą. A lubienie wątróbki to już chyba w ogóle choroba psychiczna. ![]() I mam w tym moim myśleniu tyle racji co i Ty, pani mądrzejsza od WHO.
|
|||
|
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
Buc
|
Cytat:
wiesz, takie pytanie zadają też dzieci z rodzin niepełnych i jakoś nikt od tego nie zszedł z padołu tego świata.
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ludzie, gdzie my żyjemy |
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dziecko widzące zakochane pary ma mieć skrzywioną psychikę? O czym Ty mówisz? Jakie molestowanie? Lepiej żeby dziecko nie widziało jak ludzie okazują sobie miłość? No wtedy to na pewno będzie potrafiło współżyć w społeczeństwie. No i dla jasności - nie mówimy, mam nadzieję, o aktach seksualnych, które dziecko miałoby oglądać, ale o "zakochanych osobach, które całują się i wyznają sobie miłość" jak napisałaś. |
|
|
|
|
|
#71 | |
|
Buc
|
Cytat:
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
Jeśli tak, to sorry
![]() Może nie wyczuwam jeszcze ironii z rana.
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale post super ![]() Tak w ogóle to uświadomiłaś mnie, że okazując miłość swoim koteckom zakrawam na zoofilkę Ale chciałam jeszcze dodać, że nie wiem, nie mam dzieci, ale nie uważam ich za aż takich debili, żeby nie przyjęły do wiadomości, że nie wszędzie jest standardowo mama i tata. |
|
|
|
|
|
#75 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
A za homoseksualne dzieci w większości odpowiadają heteroseksualni rodzice, bo je płodzą
|
|
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Może jeszcze za krótko żyję, ale ni w ząb nie widzę związku między wychowaniem a orientacją |
|
|
|
|
|
#77 | |
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
![]() Dlatego sama jak na razie nie widzę żadnego powodu, dla którego wychowywanie dziecka przez parę homoseksualistów* miałoby być dla dziecka traumatyczne czy szkodliwe (z punktu widzenia biologii, bo jeśli chodzi o kwestie społeczne, to w wielu krajach może się pojawić problem niechęci społeczeństwa itd.). Podchodzę jednak z dystansem do całej sprawy, bo nie widziałam nigdy żadnych sensownych badań na temat wpływu wychowywania dzieci przez rodziców homoseksualnych na psychikę tychże dzieci.
|
|
|
#78 | |
|
jestę wieszczę
|
Cytat:
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
|
|
|
|
#79 | |||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie stereotypowo. Tak jest w naturze i już. Choćbyś nie wiem jak walczyła, natury nie zmienisz. Kobiety i mężczyźni bardzo od siebie różnią i nie ma szans na uzupełnienie takiego braku w wychowaniu, choćby "dwie mamusie na uszach stawały". Cytat:
Cytat:
Bo wychowywanie się bez ojca/matki jest ODSTĘPSTWEM od normy. To sytuacja nienaturalna i każdy rodzic dąży do tego, aby ją wyprostować. Jeśli nagle zabraknie matki/ojca, rodzic w swoim czasie może znaleźć drugiego partnera/partnerkę i rodzina się uzupełni.
Free Tibet Co jest ważniejsze: zaspokoić tysiąc pragnień, czy oprzeć się pokusie jednego? Edytowane przez Maniwa Czas edycji: 2012-09-11 o 20:04 |
|||
|
|
|
|
#80 | ||||
|
ma zielone pojęcie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
|
|
|
#81 |
|
Rozeznanie
|
Wiecie co tyle dzieci żyje w patologicznych rodzinach, tragicznych warunkach, ale uczepmy się homoseksualistów
![]() Pamietaj Polsko bo zło to ateisty i homo.
|
|
|
|
|
#82 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co ma piernik do wiatraka? Życie tych dzieci nie polepszy się poprzez możliwość adopcji przez pary homo. Domy dziecka są przez dzieci z nieuregulowaną sytuacją rodzinną, na noworodki i malutkie dzieci są tłumy chętnych, na dzieci starsze nie ma wielu chętnych. Warto też pamiętać że w bidulach są dzieci z wieloma problemami, wyrwane ze strasznych środowisk i w wielu wypadkach to katorżnicza praca która często nie kończy się happy endem. Najpierw warto zająć się dziećmi z nieuregulowaną sytuacją prawną, a dopiero potem rozważać przyznanie praw do adopcji dzieci przez pary homoseksualne. |
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wiesz co, z jednej strony powołujesz się na "badania i statystyki", a z drugiej walisz takie bzdury. Tak jasne, wystarczy wprowadzić zupełnie obcą osobę do ludzi połączonych więzami krwi i więzią emocjonalną, która się rozwijała od samego początku, i ten obcy automatycznie zastąpi mamę/tatę. Ciekawe. Bo ja np. z doświadczenia wiem, że partner mamy, to partner mamy. Chociaż nie wiem ile lat się z nim spędzi i niezależnie od dobrych stosunków z nim, ten ktoś pozostaje partnerem mamy. Już nie mówiąc o badaniach, które właśnie mówią, że prawdopodobieństwo wystąpienia przemocy na linii "rodzic-dziecko" dramatycznie wzrasta o jeśli ten rodzic to tak naprawdę ojczym/macocha ![]() Cytuję: Discriminative parental solicitude – silniejsza opieka nad dziećmi, które wykazują większe prawdopodobieństwo do przekazania genów rodziców. Wykształciła się w naszych umysłach "zróżnicowana troska rodzicielska", którą można uznać za przystosowanie, adaptację biologiczną – rodzice będą wykazywać większą troskę w stosunku do tych dzieci, które zwiększają prawdopodobieństwo przekazania ich genów (dzieci rodzone vs pasierby). W rodzinach przyrodnich prawdopodobieństwo przemocy jest większe (od 70 do 100 razy), niż w rodzinach naturalnych. Dzieciobójstwo i znęcanie się nad dziećmi stanowi jedynie efekt uboczny tej "zróżnicowanej troski rodzicielskiej". I garść faktów:
My whole life is about doing better tomorrow, that's a solid philosophy. ~ Hank Moody Edytowane przez Suvia Czas edycji: 2012-09-12 o 14:31 |
|
|
|
|
|
#84 |
|
Raczkowanie
|
Orientacji seksualnej się nie wybiera, wbrew temu, co niektórzy myślą, więc dziecko wychowane przez rodziców homoseksualnych nie stanie się magicznie homo. I możecie sobie mieć swoje przekonania, ale niestety jest to stwierdzone naukowo.
Adopcja wiąże się z wieloma problemami dla rodziców hetero, pary homoseksualne muszą się dwa-trzy razy bardziej starać, by możliwość adopcji uzyskać. Nie sądzę, by zadawali sobie tyle trudu tylko po to, by się nad owym dzieckiem poznęcać. Adopcja dzieci przez pary homoseksualne nie ograniczy waszej wolności i nikogo nie skrzywdzi, więc nie rozumiem skąd to oburzenie. Większość uprzedzeń bierze się z niewiedzy. |
|
|
|
|
#85 | ||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() I proszę bądź tak dobra i pokaż mi, w którym miejscu ja powiedziałam, że rodzina z przyrodnim rodzicem to ideał? I jeszcze maleńka uwaga - jak podajesz jakieś dane/statystyki - podaj proszę źródło. Nie Wikipedię czy inne gazety.pl, ale źródło (będziesz bardziej wiarygodna). Bo wiesz, z palca to i ja mogę takie cyferki wyssać, że się każdy socjolog za głowę złapie ![]() Cytat:
![]() Oburzenia też tu na wątku nie zauważyłam. Podjęto temat, to wypowiadają się osoby, które mają wyrobione zdanie w tym temacie. Ot, życie
|
||
|
|
|
|
#86 | |
|
BAN stały
|
Cytat:
---------- Dopisano o 09:58 ---------- Poprzedni post napisano o 09:55 ---------- Napisane przez Chatul To prawda „Męskie cechy” i „kobiece cechy” to cechy przypisywane stereotypowo danej płci, że co?? hmm oczywiście, że to zgodne z natura, a nie cechy przypisywane stereotypowo;/ to my ludzie chcemy naturę zmienić niestety ;/ |
|
|
|
|
|
#87 |
|
ma zielone pojęcie
|
Mogłabyś mi napisać, które cechy są Twoim zdaniem męskie, a które kobiece?
|
|
#88 |
|
Zakorzenienie
|
Podałam dokładną nazwę tego na czym się opieram, podałam więc źródło, co za problem go znaleźć, skoro jest szeroko dostępny?
Proszę bardzo: jedno - http://psych.psychology.mcmaster.ca/...solicitude.pdf, drugie - http://www.psychology.mcmaster.ca/be...Wilson1995.pdf i milion innych, wystarczy wpisać nazwę... I nie wiem co ma wróżenie do przytoczenia faktów negujących założenie, że nowy parter rodzica od razu pięknie "uzupełnia rodzinę". No to ja mówię, że to nie jest takie proste (bazując na własnym doświadczeniu), a dodatkowo wprowadzanie nowego partnera do dzietnej rodzinny jest zawsze czynnikiem konfliktogennym (i na to jak byk wskazują badania i statystyki). Jak już się nie wierzy teoriom (swoją drogą przyjętym i traktowanym jako pewnik, i to nie przez socjologów, a przez kryminologów będących bardziej przy ziemi, ocierających się o praktykę i cyfry), to trzeba wierzyć samym liczbom. Każda taka teoria powstaje na podstawie przeanalizowania statystyk. Tu koleje badania, wszystko (jak zawsze w przypadku badań odnośnie przemocy w rodzinie) oparte na statystykach policyjnych: - rozdział "evidence": http://psych.mcmaster.ca/dalywilson/...lla_Effect.pdf - tu zwłaszcza strona 2, badanie dotyczące ojczymów, prowadzone na podstawie statystyk policyjnych w Kanadzie, tabelka obrazuje bardzo obrazowo zwłaszcza przestępstwa wobec najmłodszych dzieci: http://www.sakkyndig.com/psykologi/artvit/daly1996.pdf - a tu mamy zbiorczo kilka państw, również strona druga, już trochę bliżej Polski, bo mamy też Szwecję (3.8 na milion zabitych dzieci zostało zamordowanych przez rodziców, 31.7 na milion- zabite przez rodzica przybranego, ośmiokrotne przebicie): http://www.psych.ucsb.edu/research/c...ct%20facts.pdf W każdym powtarza się coś na wzór: The fact that stepparents abuse and kill children at much higher per capita rates than genetic parents (...). I to samo mówią polskie statystyki policyjne, akta sądowe dotyczące przemocy w rodzinie, czyli to w czym siedzę i czytam na co dzień. Więc chyba naprawdę negowanie faktu jest daremne.
|
|
#89 | ||
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Tu są badania opublikowane 2 miesiące temu w Social Science Research: http://www.sciencedirect.com/science...49089X12000610 W ramach streszczenia, dorosłe dziś dzieci (18-39lat) biorące udział w badaniu, wychowane przez parę lesbijek: - prawie 4 razy rzadziej identyfikują się jako całkowicie hetero, niż osoby wychowane przez matkę+ojca; wychowane przez parę gejów: - 4 razy częściej wchodzą w relację z osobą tej samej płci Polecam przeczytać cały artykuł, bo jest ciekawy ![]() Cytat:
|
||
|
|
|
|
#90 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Badania są interesujące, nie przeczę, ale zachaczają już o "płynność" orientacji seksualnej (czyt. skala Kinseya). Orientacja seksualna to nie tylko gej/lesbijka - hetero. Tak więc nie można powiedzieć, że jesteś w stu procentach hetero, jeżeli w małym odsetku pociągają cię osoby tej samej płci. Ludzie ze środowiska LGBT są bardziej otwarte na samo pojęcie orientacji. Gdyby ktoś teraz zapukał do moich drzwi i próbował zapytać o to, jakiej orientacji jestem, skłamałabym. ![]() I niestety nie widzę tu definicji "wchodzenia w relację z osobą tej samej płci", bo to niestety może świadczyć o wielu rzeczach. Pamiętam przeglądanie wątku tu, na wizażu, o pociągu do tej samej płci. Duża część wizażanek ma za sobą "wchodzenie w relację z osobą tej samej płci". Jak mówiłam, definiować statystyki to i ja potrafię tak, by pasowały do moich argumentów. Wszystko sprowadza się jednak do wychowania. Osoby wychowane z normalnej, homoseksualnej rodziny, będą orientacji, z jaką się urodziły. Ale niestety osoby homoseksualne nie są aniołkami i nie każdy z nich jest pro-wszystko, więc zdarzają się przypadki heterofobii, gdzie wpaja się dzieciom, że hetero = zło. To samo, co w przypadku homofobii. Co oznacza tyle, że mogą one udawać, że są homoseksualne tylko po to, by później stworzyć heteroseksualny związek, tak jak to się czasami dzieje w przypadku "stłumionego homoseksualizmu". Jeżeli podchodzisz do tego czysto teoretycznie - to tak, są takie same. W praktyce jednak wszystko wygląda inaczej. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:00.

ludzie, gdzie my żyjemy