![]() |
#61 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Czy to jest normalne???
Cytat:
Ludzie to mają dziwne fobie, jak mamusię kocham... ![]() Cytat:
![]() ![]() Kotów co prawda nie mam, ale mam psa. Ma swoje miseczki i z nich je i pije. Nie dajemy mu ludzkiego jedzenia, choć czasem coś tam dostanie. ![]() Ale nie brzydzi mnie wizja zwierzaka jedzącego z talerza, o ile ten talerz jest porządnie wymyty. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zadomowienie
|
Moim zdaniem to normalne nie jest i tez nie chcialabym jesc u znajomych z tych samych naczyn co ich zwierzeta.
Ani spac w lozku, w ktorym w poscieli buszowalyby wczesniej ich zwierzeta. Itp. I mysle, ze ci oburzajacy sie na autorke podajac za przyklad swoje zycie ze swoimi pupilkami troche mylą pojecia, bo czym innym jest dzielenie sie wlasna miska z wlasnym bliskim psem czy kotem (kazdemu wolno, jego sprawa, ja akurat mialam z moim psem, ktorego bardzo kochalam, osobna zastawe i nie uwazam, zebym byla jakos specjalnei przewrazliwiona), a czym innym jest to samo z nieswoim. A juz zwlaszcza "zmuszanie" do tego osob postronnych, ktorych z tym zwierzeciem nic nie laczy. Czasami sie zdarzylo, ze moj pies zjadl cos czy wypil z naszych naczyn, nikt z tego afery nie robil, tylko potem sie to po prostu z wieksza uwaga umylo, ale nie wyobrazam sobie, zeby to byl staly zwyczaj i zeby zwierze nie mialo wlasnych misek. A juz w ogole nie miesci mi sie w glowie, zeby nie miec wyobrazni i stawiac w takiej sytuacji goscia i nie pomyslec, ze moze sie z tym czuc niekomfortowo (i ma do tego prawo). Edytowane przez trawa_morska Czas edycji: 2012-09-20 o 21:52 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Wtajemniczenie
|
nie wyobrażam sobie jeść ze zwierzęciem z jednego talerza, w szczególności z psem. parę razy zdarzyło mi się dać resztki psu na talerzu, ale tylko SUCHE jedzenie (skórki z chleba czy coś), które bierze do pyska i je, a nie liże całego talerza.
ale spania z psem nie mogę pojąć kompletnie... ja po każdym pogłaskaniu psa myje ręce, więc jakbym miała położyć się w łóżku w którym leżał pies, musiałabym wyprać wcześniej pościel. kot to trochę inna kwestia, wydają mi sie czystsze, ale i tak jedzenie i spanie z nimi odpada. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ale przyznam się bez bicia, że moje niewychodzące koty czasami dostają talerz do wylizania, jakoś jak tak patrzą ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Raczkowanie
|
Ja osobiście nie jestem nauczona do takiego czegoś, żeby wszystko dzielić ze zwierzętami. Mój pies ma swoje miski i z nich je. Właściwie nie wiem czy kiedykolwiek wcześniej spotkałam się z sytuacją, gdy zwierzęciu daje ktoś talerz i widelec do wylizania, dlatego ten pierwszy widok to było dla mnie mega zdziwienie. Nadal uważam, że zwierzęta powinny mieć swoje miseczki na jedzenie. Kocham się ze zwierzętami bawić, ale nie uważam, że zaraz muszę pozwalać im na takie rzeczy.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Rozeznanie
|
A korzystanie z talerzy/kubków/widelców w barach, restauracjach?
![]() |
![]() |
#70 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Niektórzy ludzie traktują swoje zwierzęta na równi z ludźmi i jeśli komuś się to nie podoba, to pozostaje takich ludzi nie odwiedzać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
No jeśli ktoś ma jakichś chorych znajomych, którzy gościom dają psie czy kocie miski jako zastawę stołową... to nie moja wina
![]() ![]() Ja obecnie zwierząt nie mam, bo nie mam takich warunków.... ale jak ktoś nie położy się w łóżku bo leżało na nim zwierzę, to niech idzie sobie do domu w środku nocy. W ogóle, to ja raczej nie znam wśród swoich znajomych osoby nielubiącej zwierząt, co oznacza, że z takimi przesadnymi czyściochami i osobami z fobią odzwierzęcą się nie zadaję ![]() http://kwejk.pl/obrazek/1419721 - ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Raczkowanie
|
A co do spania ze zwierzątkami to zależy czy są zadbane. Jeśli są domowe, czyste to jeszcze O.K. Sama kiedyś spałam u koleżanki z jej psiakiem. Ze swoim za to nie usnęłabym, bo jest to piesek podwórkowy i wiem, że często ma pchły i potwornie linieje.
---------- Dopisano o 23:04 ---------- Poprzedni post napisano o 22:59 ---------- W ogóle czuję, że niektórzy odebrali mnie jako przeciwniczkę zwierząt, albo osobę mającą fobię na punkcie czystości. Jeśli tak jest to przykro, ale muszę wyprowadzić Was z błędu. Nad losem zwierząt nieraz płaczę bardziej niż nad ludźmi. O higienę dbam tyle ile muszę. Zwyczajnie każdy może mieć swoje zdanie na dany temat. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Rozeznanie
|
A wystarczy pamiętać o regularnej profilaktyce przeciwpchelnej i pies nie musiałby cierpieć. Jeśli nadmiernie linieje to też konieczna jest wizyta u lekarza weterynarii.
![]() |
![]() |
#74 |
Wtajemniczenie
|
Ale chyba nie trzeba się sztywno trzymać tylko jednego aspektu danej sprawy, tylko można sobie porozmawiać o kwestiach blisko związanych z tą sprawą
![]() Możesz się śmiać, ale mi kiedyś wielkie zakochanie przeszło, jak się dowiedziałam, że mój wybranek pozwala psu spać w swoim łóżku ![]()
The best way to a man’s heart is straight through his chest with a sharp knife. There is never any point in telling people they are wrong or how it is. When people are ready to learn they will learn in their own way.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Konto usunięte
|
to lekko obrzydliwe, ale mój kot je ze mną
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Raczkowanie
|
Ale on nie linieje od niedawna, tylko od zawsze jest tak, że nie zdąży do końca zmienić sierści np. na letnią, a już zmiana na zimową i ciągle się kłaczy. Nie jeden raz był u weterynarza i nigdy nic złego z nim nie było. Latem kapię go regularnie i mam specjalne preparaty na pchły, zimą jest trochę gorzej, bo nie mam go gdzie kapać za bardzo. To wszystko i tak za wiele nie daje, bo pies podwórkowy i tak pchłę szybko znowu złapie, przynajmniej mój tak ma. Poza tym mój pies nie jest nauczony do życia w domu, więc pewnie nawet nie wysiedziałby całej nocy przy mnie.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Konto usunięte
|
Zgadzam się
![]() dlatego podsumowując: ma prawo przeszkadzać to autorce wątku, niemniej jednak warto sobie uświadomić że na świecie czyhają na ciebie dużo bardziej obrzydliwe rzeczy, plus to jest ich kot więc oni to obrzydzenie odczuwają w mniejszym stopniu plus... jakbyś tego nie zobaczyła to po prostu byś spała spokojnie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
A poza tym napisałam, że dla mnie to wszystko było dziwne dlatego, że ja nie jestem nauczona do takiego czegoś i nigdy nawet nie myślałam o tym, że tak niektórzy robią. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Konto usunięte
|
Przepraszam, przeoczyłam. W każdym razie podtrzymuję zdanie z postu 78
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
jestę wieszczę
|
Mój pies żre ze swojej miski, codziennie coś dostaje z obiadu bo wisi u stołu i żebrze. Talerz też czasami wylizuje. Widziałam jak z moją mamą jadła lizaka.
Wszyscy jesteśmy w miarę zdrowi ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Tak mówiąc o przesadnej sterylności to moje myją się z 10min jak zostaną wycałowane więc pewnie to one się brzydzą
![]() Edytowane przez laisla Czas edycji: 2012-09-20 o 22:27 |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
mój pies nawet lody z ludźmi lizał
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Widocznie trzeba pieska wyczesywać kiedy zaczyna się lenić. Kąpanie psa podwórkowego zimą jest nawet niewskazane. A to rozumiem, też zawsze obrzydzały mnie niechlujnie umyte naczynia.
Edytowane przez parva Czas edycji: 2012-09-20 o 22:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
jestę wieszczę
|
Cytat:
Łapki, pyszczek, uszka, szyję. Dziecko często zapomina, Że się codzień myć należy, A czyż nie wstyd, by kocina, Czystszą była od młodzieży?" Tak mi się przypomniało ![]()
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moja matka też nie lubiła zwierząt w domu. Wynegocjowałam tylko chomika i świnkę w dzieciństwie. Ale nie ma oporów przychodzić do mnie do domu karmić szynszyle gdy jestem na wakacjach. Oburza ją także znęcanie się nad zwierzętami. Tak wiec niechęc do zwierząt nie równa się nienawiści do nich. Po prostu niektórzy nie wyobrazają sobie psiej sierści na poduszce czy kapiącej na podłogę śliny. Ja też wyrosłam z potrzeby posiadania psa/kota w mieszkaniu. Mimo, że bardzo lubię się bawić ze zwięrzętami u kogoś. Teksty o psich i kocich zarazkach są trochę dziwne. Nawet kiedy zmywanie odbywa się ręcznie. Dla mnie zarazki psie i kocie są tak samo obrzydliwe jak ludzkie (a nawet ludzkie chyba bardziej) W końcu człowiek może ci podac posiłek po wizycie w toalecie, gdzie nie umył rąk ![]()
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett Edytowane przez Elfir Czas edycji: 2012-09-20 o 22:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Rozeznanie
|
Nie rozumiem, co wy widzicie obrzydliwego w spaniu ze zwierzakiem...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | ||
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;36661882]Równie dobrze mogę czuć się niekomfortowo jedząc z miski której używał powiedzmy dziadek domownika, a z tym dziadkiem przecież nic mnie nie łączy. To samo z jedzeniem w miejscach publicznych. Takie dzielenie osobników na swoich i nieswoich jest nieco naciągane.
Niektórzy ludzie traktują swoje zwierzęta na równi z ludźmi i jeśli komuś się to nie podoba, to pozostaje takich ludzi nie odwiedzać.[/QUOTE] Cytat:
![]() bo ja sie dostosowuje do moich gosci, chce zeby im bylo milo i staram sie nie robic nic, co by moglo wywolac w nich dyskomfort i korona mi z glowy przez to nie spada Cytat:
Szanujmy sie wzajemnie. Kazdy ma prawo nie chciec jesc czy spac z waszymi zwierzakami i nie ma co sie tak oburzac albo krytykowac. |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
jestę wieszczę
|
Ależ ja to doskonale rozumiem.
Jak są goście to piesek przy stole nie siedzi, bo nie każdy zniesie takie żebranie. I z gośćmi nie śpi, chyba że sami chcą ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:31.