![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Polacy - straszni śmieciarze?
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja już się przez 23 lata przyzwyczaiłam ![]()
![]() |
![]() |
#64 | ||
DOMator
|
Cytat:
Podobno po zmianach podatek "śmieciowy" wyniesie nas ok. 50 zł/mies., ale bez względu na ilość śmieci. Mam nadzieję, że pojemniki do selektywnej zbiórki surowców wtórnych nie znikną w połowie przyszłego roku? Przyzwyczailiśmy się do tego, że mamy odrębne torby, do których zbieramy osobno szkło i plastik, a do tego worek na puszki aluminiowe, czy miejsce w garażu, w którym zbieramy starą prasę. Do pojemnika wyrzucamy tylko to, co nie da się przetworzyć. Chyba nie potrafiłabym wrócić do bezmyślnego wrzucania wszystkiego do jednego pojemnika... Wkurza mnie w mojej okolicy to, że ludzie, aby zaoszczędzić na wywożeniu śmieci wyrzucają stare meble i stare graty z garażu w okolice pojemników do szkła i plastiku, a że pojemniki te stoją przy zieleńcach, to cały trawnik wokół usyfiony jest rozrzuconymi puszkami, częściami starych telewizorów czy kanapami w stanie rozkładu. Zanim ktoś to sprzątnie mija sporo czasu, a ja mijając ten syf mam ochotę wrzucić te śmieci do ogródka takiego "sprytnego" mieszkańca. Żeby było śmieszniej do końca roku takie śmieci można wywozić za darmo do punktu sortowania śmieci - wystarczy spakować na przyczepkę i podjechać może kilometr za osiedle. Media o tym informowały, a i tak wiele osób woli targać kanapy na plecach przez pół osiedla, tylko po to, żeby całe osiedle mogło podziwiać ich stary mebel. Trucie wyziewami z kominów to osobny temat, bo o ile większość mieszkańców ma ogrzewanie gazowe, lub dba o to, czym pali, to kilku się wyłamuje i truje na potęgę. Mam czasem wrażenie, że właściciel zakładu wulkanizacyjnego pozbywa się resztek opon, bo dym z komina jest czarny i śmierdzący. Zdarzało mi się dzwonić w tej sprawie do straży miejskiej, ale nie wiem czy go ukarano, bo co jakiś czas akcja się powtarza. Na szczęście w parkach i lasach nie spotkałam jeszcze podrzuconych śmieci, więc nie jest najgorzej ![]() Z anegdot: na parking za moją pracą ktoś podrzucił śmieci - kartony i worki z jakimś gruzem poremontowym plus śmieci z domu. Na nieszczęście w śmieciach znajdował się jakiś wyciąg czy stara karta z nazwiskiem "żartownisia", jakieś paragony itp. ![]() Zgłosiliśmy wszystko Straży Miejskiej, która ustaliła właścicielkę śmieci, zapukała do jej drzwi i zobowiązała do uprzątnięcia syfu z parkingu. Widok zawstydzonej kobiety pakującej z mężem śmieci do samochodu był bezcenny ![]() ![]() ---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ---------- Cytat:
Syfiarstwo wrodzone jest trudne do wyleczenia ![]() Mam wrażenie, że kwestia zanieczyszczania powietrza czy lasów, to nie kwestia pieniędzy, tylko nawyki wyniesione z domu - ta przysłowiowa słoma, która niejednemu właścicielowi mercedesa czy apartamentu na grodzonym osiedlu wystaje z butów w takich sytuacjach. Tutaj żaden markowy garnitur nie pomoże, bo brak szacunku dla otoczenia czy przyrody niektórzy mają chyba wrodzony i nieuleczalny ![]() Edytowane przez Elfia4 Czas edycji: 2012-10-30 o 22:15 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
ten gminny podatek spowoduje, że nikomu nie będzie się chciało segregowac śmieci - bo i po co, skoro będzie płacił stała stawkę?
Zamiast zmniejszać ilośc śmieci, zacznie ich przybywać.
https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...story by Elfir *** Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy. T.Pratchett |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ---------- my tez mamy segergacje wliczona, a podobno w innych gminach doplacaja za to ze segreguja , przyslowiowa złotowke ![]()
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
DOMator
|
Cytat:
Podobno ważnym argumentem za podatkiem śmieciowym było to, że nikomu nie będzie się opłacało podrzucać śmieci do lasu czy do rzeki, albo palić w piecu. Podobno wymiar ekologiczny przyświecał PE przy tworzeniu takiego prawa. Z drugiej strony nie przewidziano chyba, że wymusi to stworzenie systemu segregacji śmieci, bo ludzie sami z siebie, jeśli nie muszą, to najczęściej nie wysilą się, żeby odłożyć na bok szklane czy plastikowe butelki. Mnie interesuje też to, co z przedsiębiorcami? Jeśli będą zmuszeni do płacenia wg. rzeczywistej ilości pojemników i ilości odebranych śmieci, to będą notorycznie podrzucać śmieci do prywatnych śmietników. Pewnie niejeden właściciel np. sklepiku będzie kombinował jak zmniejszyć produkcję śmieci. Jak to funkcjonuje przekonamy się za jakiś czas. |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
a ja widze jak ta segregacja dziala, czlowiek wszytsko w osobny worek, a oni potem to ładuja, mieszaja, w ogole wszedzie za granica jest to oplacalne , a u nas jakos nie i trzeba tylko doplacac, najlepiej z naszych rąk
![]() ---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- ja juz sie nauczylam przez lata tej segregacji i mi nie przejdzie, ale sie dziwie, ze np na cmentarzach nie ma nic na plastki, przeziez masa jest tych wkladow pustych, a wszytsko razem jest wrzucane
Psy to cud życia ![]() Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ... -Żyj!- krzyknęła Miłość -Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995 ![]() Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
generalnie cały były blok wschodni to jeden wielki śmietnik i tyle
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
Moi rodzice ostatnio zamówili taki kontener, bo chcieli wyrzucić niepotrzebne rzeczy z piwnicy.
Kontener przyjechał wieczorem, więc postanowiliśmy przełożyć akcję na następny dzień. Z samego ranka wychodzimy ze śmieciami, a kontener do połowy zapełniony ![]() Mowa tu o osiedlu domków jednorodzinnych, które do najbiedniejszych nie należy. A skradająca się sąsiadka na codzień jeździ 2letnim bmw. Ludzie są poryci. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Znam taką historię na moim osiedlu, właściciele domków, nowych, nie zadne żulerstwo wywozi śmieci do śmietników obok na blokowisko. Takie wielkie państwo dom kupili a na wywóz kasy ni ma ?
Blokowisko się wkur... pozamykali śmietniki i zaczęli gonić domkowiczów i słusznie, zresztą. Osobiście nie śmiecę i targam "papiórk"i i różne paprochy do domu ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ---------- a ja dzis do swojego smietnika jak wychodzilam do pracy wrzucalam worek malusi, taka foliowka, a tam tylko jedna z calego tygodnia i wolam do meza czy smieci wiecej nie mamy, bo dzis zabieraja, a my 2 male folioweczki tylko, tak malo mamy smieci, zadnych resztek, segregacja i sie da jakos ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Do blokowego śmietnika też podrzucają śmieci ludzie z domkow, chociaż jest zamknięty- stawiają przed śmietnikiem czasem worek ze śmieciami i ktoś z mieszkańców bloku w końcu te śmieci wrzuci do śmietnika.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
a to tez wiem, juz tu wspominaly dziewczyny o tym wlasnie , makabra
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:24.