Polacy - straszni śmieciarze? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-10-30, 11:17   #61
WhiteCherry
Zakorzenienie

Dot.: Polacy - straszni śmieciarze?

Cytat:
Napisane przez visionAM Pokaż wiadomość
Bo w Krakowie jest najbardziej zanieczyszczone powietrze w całej Polsce W latach 90 dzieci w rodzinach mieszkających przy Alejach Trzech Wieszczy chorowały przez nadmiar spalin w powietrzu. Nie pamiętam nazwy choroby, ale była śmiertelna.

Nic więc dziwnego, że teraz co jakiś czas są stany alarmowe, jak i tak wartość pyłu zawieszonego w krakowskim powietrzu prawie zawsze jest ponad dopuszczalne normy.

Kraków śmierdzi i jest zanieczyszczony okropnie. Nie da się tam żyć. Ja to czasami miałam ochotę chodzić z maseczką jak Japończycy
pisałam o tym wcześniej :p
Stary 2012-10-30, 11:50   #62
kennedy
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
pisałam o tym wcześniej :p
TO jest wielki problem. Jako alergik wiem po sobie. wystarczy ze wyjade na weekend z Krk i od razu lepiej mi sie spi, oddycha i nie czuje sie przyduszona i zmeczona.
kennedy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-30, 12:03   #63
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kennedy Pokaż wiadomość
TO jest wielki problem. Jako alergik wiem po sobie. wystarczy ze wyjade na weekend z Krk i od razu lepiej mi sie spi, oddycha i nie czuje sie przyduszona i zmeczona.
znajomi spoza Krakowa narzekają na ból zatok.
ja już się przez 23 lata przyzwyczaiłam
Stary 2012-10-30, 22:14   #64
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez BajaderkowaBaba Pokaż wiadomość
Też mieszkam w bloku i wiadomo - śmieci przeliczone na mieszkańca Ale mama mojego Tż ma dom, więc płacimy za taki duży zbiornik, który jest opróżniany raz w miesiącu ok 35 zł.
Kontener, to inna sprawa - płaciliśmy 200 zł za wynajęcie na kilka dni.
U mnie wychodzi ok. 30 zł miesięcznie za wywóz śmieci, ale już np. za kontener przy okazji remontu zapłaciliśmy ok. 600 zł.
Podobno po zmianach podatek "śmieciowy" wyniesie nas ok. 50 zł/mies., ale bez względu na ilość śmieci.
Mam nadzieję, że pojemniki do selektywnej zbiórki surowców wtórnych nie znikną w połowie przyszłego roku? Przyzwyczailiśmy się do tego, że mamy odrębne torby, do których zbieramy osobno szkło i plastik, a do tego worek na puszki aluminiowe, czy miejsce w garażu, w którym zbieramy starą prasę. Do pojemnika wyrzucamy tylko to, co nie da się przetworzyć. Chyba nie potrafiłabym wrócić do bezmyślnego wrzucania wszystkiego do jednego pojemnika...

Wkurza mnie w mojej okolicy to, że ludzie, aby zaoszczędzić na wywożeniu śmieci wyrzucają stare meble i stare graty z garażu w okolice pojemników do szkła i plastiku, a że pojemniki te stoją przy zieleńcach, to cały trawnik wokół usyfiony jest rozrzuconymi puszkami, częściami starych telewizorów czy kanapami w stanie rozkładu. Zanim ktoś to sprzątnie mija sporo czasu, a ja mijając ten syf mam ochotę wrzucić te śmieci do ogródka takiego "sprytnego" mieszkańca. Żeby było śmieszniej do końca roku takie śmieci można wywozić za darmo do punktu sortowania śmieci - wystarczy spakować na przyczepkę i podjechać może kilometr za osiedle. Media o tym informowały, a i tak wiele osób woli targać kanapy na plecach przez pół osiedla, tylko po to, żeby całe osiedle mogło podziwiać ich stary mebel.

Trucie wyziewami z kominów to osobny temat, bo o ile większość mieszkańców ma ogrzewanie gazowe, lub dba o to, czym pali, to kilku się wyłamuje i truje na potęgę. Mam czasem wrażenie, że właściciel zakładu wulkanizacyjnego pozbywa się resztek opon, bo dym z komina jest czarny i śmierdzący. Zdarzało mi się dzwonić w tej sprawie do straży miejskiej, ale nie wiem czy go ukarano, bo co jakiś czas akcja się powtarza.

Na szczęście w parkach i lasach nie spotkałam jeszcze podrzuconych śmieci, więc nie jest najgorzej

Z anegdot: na parking za moją pracą ktoś podrzucił śmieci - kartony i worki z jakimś gruzem poremontowym plus śmieci z domu. Na nieszczęście w śmieciach znajdował się jakiś wyciąg czy stara karta z nazwiskiem "żartownisia", jakieś paragony itp.
Zgłosiliśmy wszystko Straży Miejskiej, która ustaliła właścicielkę śmieci, zapukała do jej drzwi i zobowiązała do uprzątnięcia syfu z parkingu.
Widok zawstydzonej kobiety pakującej z mężem śmieci do samochodu był bezcenny A do tego mnóstwo osób kibicowało całej akcji w oknach

---------- Dopisano o 23:14 ---------- Poprzedni post napisano o 23:07 ----------

Cytat:
Napisane przez groszek75 Pokaż wiadomość

mandaty dostawali, bo sie sami przyznali, kasy nie brakuje, ale oni wola bryki nowe, co rusz grillek, ale komina nie wymienia, to potem smrodza wszystkim czym pala

albo koszenie trawy na swojej działęczce i pakowanie ja do worów plastikowych i do lasu heja, ok, ale wysyp to z wora chociaz, a nie jak tępole jakies , trawa by sie szybko rozłozyła, ale worek
Tacy ludzie chyba nie pomyślą nawet, że można inaczej.
Syfiarstwo wrodzone jest trudne do wyleczenia
Mam wrażenie, że kwestia zanieczyszczania powietrza czy lasów, to nie kwestia pieniędzy, tylko nawyki wyniesione z domu - ta przysłowiowa słoma, która niejednemu właścicielowi mercedesa czy apartamentu na grodzonym osiedlu wystaje z butów w takich sytuacjach. Tutaj żaden markowy garnitur nie pomoże, bo brak szacunku dla otoczenia czy przyrody niektórzy mają chyba wrodzony i nieuleczalny

Edytowane przez Elfia4
Czas edycji: 2012-10-30 o 22:15
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 00:15   #65
Elfir
Zakorzenienie

ten gminny podatek spowoduje, że nikomu nie będzie się chciało segregowac śmieci - bo i po co, skoro będzie płacił stała stawkę?
Zamiast zmniejszać ilośc śmieci, zacznie ich przybywać.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 07:33   #66
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez Elfia4 Pokaż wiadomość
tylko nawyki wyniesione z domu - ta przysłowiowa słoma, która niejednemu właścicielowi mercedesa czy apartamentu na grodzonym osiedlu wystaje z butów w takich sytuacjach. Tutaj żaden markowy garnitur nie pomoże, bo brak szacunku dla otoczenia czy przyrody niektórzy mają chyba wrodzony i nieuleczalny
szczegolnie jak taki mercem podjezdza ze swojej willi pod blok i wsypuje smieci, bo u siebie chyba ma za maly pojemniczek

---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:32 ----------

my tez mamy segergacje wliczona, a podobno w innych gminach doplacaja za to ze segreguja , przyslowiowa złotowke

Ci których kochamy nie umierają nigdy, bo miłość jest nieśmiertelna ...

-Żyj!- krzyknęła Miłość
-Bez Ciebie nie potrafię..-wyszeptało Życie...-07.08.1995(14.12.1996)

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
groszek75 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-10-31, 22:55   #67
Elfia4
DOMator

Cytat:
Napisane przez Elfir Pokaż wiadomość
ten gminny podatek spowoduje, że nikomu nie będzie się chciało segregowac śmieci - bo i po co, skoro będzie płacił stała stawkę?
Zamiast zmniejszać ilośc śmieci, zacznie ich przybywać.
Ja też się tego obawiam...
Podobno ważnym argumentem za podatkiem śmieciowym było to, że nikomu nie będzie się opłacało podrzucać śmieci do lasu czy do rzeki, albo palić w piecu. Podobno wymiar ekologiczny przyświecał PE przy tworzeniu takiego prawa. Z drugiej strony nie przewidziano chyba, że wymusi to stworzenie systemu segregacji śmieci, bo ludzie sami z siebie, jeśli nie muszą, to najczęściej nie wysilą się, żeby odłożyć na bok szklane czy plastikowe butelki.
Mnie interesuje też to, co z przedsiębiorcami? Jeśli będą zmuszeni do płacenia wg. rzeczywistej ilości pojemników i ilości odebranych śmieci, to będą notorycznie podrzucać śmieci do prywatnych śmietników. Pewnie niejeden właściciel np. sklepiku będzie kombinował jak zmniejszyć produkcję śmieci.
Jak to funkcjonuje przekonamy się za jakiś czas.
Elfia4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-01, 16:01   #68
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

a ja widze jak ta segregacja dziala, czlowiek wszytsko w osobny worek, a oni potem to ładuja, mieszaja, w ogole wszedzie za granica jest to oplacalne , a u nas jakos nie i trzeba tylko doplacac, najlepiej z naszych rąk

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ----------

ja juz sie nauczylam przez lata tej segregacji i mi nie przejdzie, ale sie dziwie, ze np na cmentarzach nie ma nic na plastki, przeziez masa jest tych wkladow pustych, a wszytsko razem jest wrzucane

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Najgorsze w słabych ludziach jest to, że muszą upokarzać innych, by poczuć się silniejszymi
Stary 2012-11-15, 10:52   #69
funfelka12
BAN stały

generalnie cały były blok wschodni to jeden wielki śmietnik i tyle
funfelka12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 11:50   #70
onemorepanda
Raczkowanie

Moi rodzice ostatnio zamówili taki kontener, bo chcieli wyrzucić niepotrzebne rzeczy z piwnicy.
Kontener przyjechał wieczorem, więc postanowiliśmy przełożyć akcję na następny dzień.
Z samego ranka wychodzimy ze śmieciami, a kontener do połowy zapełniony okazało się, że sąsiedzi w nocy wyrzucili do niego swoje śmieci. Jeszcze potem widzieliśmy, jak sąsiadka się skrada z workami.

Mowa tu o osiedlu domków jednorodzinnych, które do najbiedniejszych nie należy. A skradająca się sąsiadka na codzień jeździ 2letnim bmw.

Ludzie są poryci.
onemorepanda jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 11:58   #71
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez mm444 Pokaż wiadomość
Treść usunięta
Znam taką historię na moim osiedlu, właściciele domków, nowych, nie zadne żulerstwo wywozi śmieci do śmietników obok na blokowisko. Takie wielkie państwo dom kupili a na wywóz kasy ni ma ?
Blokowisko się wkur... pozamykali śmietniki i zaczęli gonić domkowiczów i słusznie, zresztą.

Osobiście nie śmiecę i targam "papiórk"i i różne paprochy do domu

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-11-15, 17:52   #72
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

Cytat:
Napisane przez onemorepanda Pokaż wiadomość
Moi rodzice ostatnio zamówili taki kontener, bo chcieli wyrzucić niepotrzebne rzeczy z piwnicy.
Kontener przyjechał wieczorem, więc postanowiliśmy przełożyć akcję na następny dzień.
Z samego ranka wychodzimy ze śmieciami, a kontener do połowy zapełniony okazało się, że sąsiedzi w nocy wyrzucili do niego swoje śmieci. Jeszcze potem widzieliśmy, jak sąsiadka się skrada z workami.

Mowa tu o osiedlu domków jednorodzinnych, które do najbiedniejszych nie należy. A skradająca się sąsiadka na codzień jeździ 2letnim bmw.

Ludzie są poryci.
ja piernicze, co za ludzie

---------- Dopisano o 18:52 ---------- Poprzedni post napisano o 18:50 ----------

a ja dzis do swojego smietnika jak wychodzilam do pracy wrzucalam worek malusi, taka foliowka, a tam tylko jedna z calego tygodnia i wolam do meza czy smieci wiecej nie mamy, bo dzis zabieraja, a my 2 male folioweczki tylko, tak malo mamy smieci, zadnych resztek, segregacja i sie da jakos

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Stary 2012-11-15, 18:20   #73
_vixen_
Zakorzenienie

Do blokowego śmietnika też podrzucają śmieci ludzie z domkow, chociaż jest zamknięty- stawiają przed śmietnikiem czasem worek ze śmieciami i ktoś z mieszkańców bloku w końcu te śmieci wrzuci do śmietnika.
_vixen_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-11-15, 18:29   #74
groszek75
Zakorzenienie

GG do groszek75

a to tez wiem, juz tu wspominaly dziewczyny o tym wlasnie , makabra

-Żyj!- krzyknęła Miłość

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości