![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Wizażowa księga przesądów! :D
Cytat:
Nie sprawdza się to ![]() - chleba nie kładzie się skórka do dołu, będzie bieda. - gąbkę do mycia naczyń trzeba wycisnąć i nie zostawiać w zlewie- będziesz płakać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
A to chyba związane z czym innym, dawniej Ci na górze sceny odpowiedzialni za dekoracje porozumiewali się gwizdaniem i to mogło być źle zrozumiane
![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
hahaha
![]() Z tym farbowaniem w czasie okresu to jest mit nad mity... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
heh, no to jestem Zeusem
![]() ![]()
![]() |
#65 | |||
Naczelny Hipster
|
Nie wierzę raczej w takie rzeczy, chociaż czasem ich przestrzegam w sumie
![]() Cytat:
![]() ![]() Niemniej kilka miesięcy temu przestałam kłaść na podłodze i bez kitu, pracę dostałam i wyszłam na prostą finansową, a pieniądze cały czas mam xD Też się zastanawiam ![]() Ja znałam, że nie moża trzymać suszonych kwiatów od faceta, bo się zostanie starą panną ![]() ![]() ![]() Ja w to nie wierzyłam, ale prawda, w ogóle żadne ciasto mi nie wychodzi jak mam okres. Mówię to na podstawie testów, które rozpoczęłam w okolicach gimnazjum (Mamo, to głupie, jak okres ma wpływać na ciasto...Yyyy, to, że nie wyszło to pewnie przypadek!). Eksperyment ostatecznie zakończył się po prawie 8 latach, rok temu, kiedy ciasteczka rozlały się na całą blachę w jedno wielkie ciasteczko ![]() Cytat:
Cytat:
![]() ![]() [1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;37797746] - Nieochrzczonego dziecka nie można wynieść z domu, chyba że na chrzest. - Jak niemowlak ryczy albo ogólnie źle się czuje, to znaczy, że może być zauroczony albo przełamany (nie mam pojęcia co to znaczy). - Przełamane dziecko należy "nastawić" ![]() O ile te 2 pierwsze to stosunkowo nieszkodliwe pierdoły, to z tymi następnymi ludzie potrafią chodzić do znachora, żeby im te dzieci leczyli ![]() O matko ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
A spotkałam się z tym co mówi szprotka, spotkałam się z tym też jak dawno temu, na wsi umierał ktoś z mojej rodziny, oczywiście w domu w łóżku i na kim spoczął wzrok umierającego na kogo spojrzał ostatniego ten umrze najszybciej
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;37797746]
- Jak niemowlak ryczy albo ogólnie źle się czuje, to znaczy, że może być zauroczony albo przełamany (nie mam pojęcia co to znaczy). - Przełamane dziecko należy "nastawić" ![]() [/QUOTE] Dżizz, brzmi jak domowe nastawianie kości co najmniej ![]()
![]() |
#68 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jeszcze jak pannę ktoś podmiecie (w sensie szmyrgnie ją po stopach miotłą) to za mąż nie wyjdzie ![]() No i nie pożycza się igły bo się pokłócisz z tą osobą (to mi się akurat sprawdziło ![]() ---------- Dopisano o 14:58 ---------- Poprzedni post napisano o 14:52 ---------- Cytat:
![]() Aha, no i jeszcze jak sól się rozsypie to będzie kłótnia, Pająki wychodzą na deszcz ![]() ![]() I standardowe - jak spadnie łyżka/ widelec, to przyjdzie głodny gość ![]() Kiedyś matce spadła chochla i pół rodziny z nieba spadło ![]() ---------- Dopisano o 15:10 ---------- Poprzedni post napisano o 14:58 ---------- nie gwiżdże się w domu bo to przynosi bidę ![]() Tak samo jak ćma wleci do domu to też bida, trzeba zabić, Jak Cię kukułka okuka ( ![]() To ja się nie dziwię, że taki bidok jestem ![]() Pająki przynoszą szczęście - "szczęśliwy ten dom, gdzie pająki są" ![]() A z tym czymś czerwonym u dziecka w wózku czy np. u zwierzaka obroża to żeby nikt nie zauroczył - np. ktoś zazdrości ładnego dziecka/ psa/ kota, albo po prostu źle życzy, ale przyjdzie i będzie słodził ojoj jakie to piękne, to może chorobę sprowadzić czy tam nieszczęście. W to akurat też wierzę ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
- ciężarna nie może malować włosów, bo będzie miała rude dziecko
- jak jest dziecko w brzuchu włochate, to jest zgaga - nie można suszyć bukietów od ukochanego, bo się miłość zasuszy - trzeba dziecku coś czerwonego na wózku zawiesić, bo będzie zauroczone - nie można w prezencie dawać np. sztućców, czy broni białej bo to pech - jak się powie coś równocześnie, to znaczy, że ktoś głupi przyjdzie - jak swędzi bożena to znaczy, że teściowa cię obgaduje ![]() ... masę tego znam, ale teraz nie przychodzi mi już więcej do głowy... Fajnie, jakby założycielka wątku zbierała te przesądy i dopisywała do pierwszego posta, wtedy nie byłoby trzeba czytać całości a powstałby index... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
A no i:
- niedzielna praca się w gówno obraca- tyle że to po prostu powiedzonko...moja mama zawsze mi tak mówi, jak mam problem ze zmotywowaniem się do sprzątania w niedzielę (tak mi zawsze jakoś sprzątanie wypada) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
Odnośnie nieprzechodzenia pod drabiną, to czytałam kiedyś, że wzięło się to stąd, że jak kogoś wieszano, to później ściągano go, stojąc na drabinie i później nieszczęście miało przynieść przechodzenie pod tą drabiną.
Z przesądów, które znam i na tę chwilę pamiętam, to: - ciężarna nie może patrzeć przez dziurkę od klucza, bo dziecko będzie miało zeza, - ciężarna nie może chodzić po torach, bo dziecko będzie kulawe, - kiedyś podczas uczestnictwa w pogrzebie, niektórzy podchodzili do zwłok i macali zmarłego po butach ![]() - jak wychodzisz z domu np. na egzamin, to jak spotkasz pierwszego faceta, to zdasz, jeśli kobietę, to nie zdasz, - w Wigilię nie pożycza się od nikogo pieniędzy, bo przez cały rok trzeba będzie pożyczać, trzeba za to jeść orzechy, żeby gardło i zęby przez cały rok nie bolały, - na swój ślub trzeba mieć coś czerwonego, niebieskiego, coś nowego, coś starego, coś pożyczonego ![]() - |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Raczkowanie
|
Moja ciotka też ma takie oczy że wystarczy iż chwilę popatrzy na moje kwiaty , następnego dnia wszystkie zdychają
![]()
![]() |
#75 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() -Nie daje się noży w prezencie ślubnym. Czemu, nie wiem ![]() - nie wolno ściągać butów na studniówce, bo się nie zda matury. Ja swoje rzuciłam w kąt po godzinie i zdałam. - Nie zakłada się okładki na indeks na I roku studiów - Nie odwiedza się wrocławskiego zoo na I roku studiów ![]()
![]() |
![]() |
#76 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
![]()
![]() |
#79 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Przypomniało mi się jeszcze, że niby nie należy gotować słoików w parzystej liczbie. ![]()
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
- jak czarny kot przejdzie drogę to można ten pech odwrócić, plując przez lewe ramię i robiąc 7 kroków do tyłu (na egzaminie z prawka przebiegł mi przed maską samochodu czarny kot, w myślach splunęłam i egzamin zdałam
![]() - w Wigilię pierwszą osobą, która odwiedzi dom musi być mężczyzna, to przyniesie szczęście, jeśli kobieta to pech - nie wolno żegnać się przez próg, bo już nie zobaczymy więcej tej osoby - nie wolno ściągać komuś pierścionka/obrączki bo pokłocimy się z tą osobą - nie wolno przymierzać welonu, bo zostanie się starą panną - jak coś zapomnimy z domu, to nie wolno się wracać, a ja już musimy to trzeba usiąść i policzyc do 10 - jeśli dostało się w prezencie kwiaty i one szybko uschły to znaczy, że prezent był nieszczery - pieniądze pod talerzem przy wigilijnym stole zapewnią kasę na cały rok co do przesądu, że nie wolno przechodzić pod drabiną, albo łączącymi się słupami - u nas na osiedlu obok kiosku są właśnie takie słupy złączone i ludzie chyba bali się pod nimi przechodzić, bo wyrobili ścieżkę w trawie po obu stronach tych słupów i w końcu administracja osiedla się zlitowała i zrobiła chodnik z kostki obok tego słupa ![]()
![]() |
#83 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
taaak bożena to nasza yyy krwawa mery
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
![]() |
![]() |
#87 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
"Uroczyście nie zobowiązuję się do regularnych porządków, prowadzenia kalendarza, niejedzenia słodyczy, byciu skrupulatnym w podejmowanych czynności oraz gaszeniu światła w łazience - to się nigdy nie udało, więc w końcu dorosłam do nie oszukiwania samej siebie." za: whitepointeshoes |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 |
Wtajemniczenie
|
przypomniało mi się jeszcze kilka:
- jak zobaczysz bociana, to w najbliższym otoczeniu ktoś zajdzie w ciążę - jak Cię ptak obs*a to będziesz bogata -jak ktoś Ci powie, ze wyleciała Ci rzęsa, to trzeba pomyślec życzenie i odgadnąć z którego oka, tylko wtedy się spełni ![]() i chyba w tym wątku nie pojawił się jeszcze przesąd o dniu 13, a w szególności pechowym 13-owym piątku ![]()
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a co do rzęsy, to trzeba pomyśleć życzenie a druga osoba musi ci je zdmuchnąć |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:52.