![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zaoszczędzić na mieszkanie... - dylmat tych, którzy własnego lokum nie mają
Cytat:
![]() Oszczędzanie w Amber Gold, też było dla niektórych dobrych rozwiązaniem.
![]() |
![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zaoszczędzić na mieszkanie... - dylmat tych, którzy własnego lokum nie mają
Cytat:
![]() też powoli się zastanawiam jak to ogarnąć, myślałam początkowo o TBS..zapisałam się tuż po szkole od tak.. aktualnie jestem już na pozycji startowej heh, tzn w przypadku dwóch wybudowanych osiedli mogłam już tam zamieszkać, ale kwota mnie przeraziła.. potem zaczęłam się więcej dowiadywać na temat wykupu itd i ogólnie zrezygnowałam bo moim zdaniem to wyrzut kasy w błoto.. ale znam też wiele osób, którym ten układ odpowiada..
![]() |
![]() |
#63 |
Zakorzenienie
|
u nas w Poznaniu nie ma takiej opcji żeby kupić za 200 ładne 3-pokojowe mieszkanie
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
no dokładnie.. wiadomo jak masz kasę to kupujesz, remontujesz, wprowadzasz się na świeżynkę..a jak nie masz na tyle kasy, to wprowadzasz się i po pomieszczeniu powoli sobie remontujesz.. jest to może trochę mniej wygodne, no ale nie można mieć wszystkiego na raz czasem
![]() dla mnie aktualnie poza ceną, ważne jest miejsce.. chcę by było niedaleko miejsca pracy, dzięki temu mogłabym zapomnieć o kosztach dojazdu..jest to na tyle fajna okolica, że przyszłościowo obok mam też przedszkola, szkoły, przychodnie, sklepy i jednocześnie tereny zielone.. w niedalekiej, ale odpowiedniej ![]() ![]() ale ciężko zrobić pierszy krok i zdecydować się na kredyt, chociaż wiem, ze to nieuniknione.. troszku przeraża ![]()
Ja To Ja.... jestem księżniczką.. ![]() ...tylko oczy podkrążone i zgubiłam gdzieś koronę nie lubię: zimnej herbaty, nijakich potraw, letnich uczuć Edytowane przez lemonka Czas edycji: 2012-12-17 o 16:39 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Raczkowanie
|
Proszę cie bardzo http://www.nieruchomosci.beck.pl/ind...&cid=14&id=395
"Lokal komunalny jest własnością jednostki samorządu terytorialnego - gminy, zatem gmina jest jego prawowitym dysponentem. Najemcy zajmują lokale na podstawie różnych aktów prawnych (umów najmu, decyzji administracyjnych itp.). Jednak do zmiany osoby zajmującej lokal potrzebna jest zgoda jego dysponenta - gminy. Tak więc w sytuacji gdy mamy dwa niezależne od siebie mieszkania komunalne i dwóch niezwiązanych ze sobą najemców owych lokali nie wydaje się być dopuszczalnym zawarcie między nimi nieformalnej umowy zamiany lokalu "za plecami" gminy. Gmina jako właściciel lokalu jest jedynym uprawnionym podmiotem do decydowania o jego losie. Chcąc zatem dokonać zamiany lokalu mieszkalnego należącego do gminy (mieszkania komunalnego) należy wystąpić do gminy z pisemnym wnioskiem o wyrażenie zgody na taką zamianę. Gmina powinna wyrazić taką zgodę bez większych przeszkód. Kolejną sprawą są ewentualne dopłaty z tego tytułu. Najemcy muszą się liczyć z możliwością wymierzenia przez gminę odpowiedniej dopłaty związanej z wartością zamienianych lokali. Dopłata taka będzie ustalona w oparciu o różnicę wartości pomiędzy jednym a drugim lokalem." link do całości http://e-prawnik.pl/porady-prawne/pr...unalnego.html# Edytowane przez Zaczytana Lilu Czas edycji: 2012-12-17 o 16:54 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() nie wiem skąd jesteś ale w moim mieście ludzie też pracują i mogą żyć na swoim, nikt nikomu nie broni. również się zgadzam, sama gdybym miała kupować mieszkanie wolałabym kupić na rynku wtórnym do odremontowania- znajomego rodzice tak kupili mu mieszkanie, odpicowali po swojemu a i tak wyszło taniej niż kupować mieszkanie od dewelopera. Zresztą nawet takie nowiutkie mieszkanie trzeba sobie po swojemu odmalować, umeblować. Wątek bardzo ciekawy i dla mnie na czasie, bo odkąd samodzielnie się utrzymuję to co jakiś czas nachodzą mnie rozkminy jak żyć.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Konto usunięte
|
Ja stwierdziłam że choćbym się miała skichać po nogawkach to jak brać kredyt to mieszkanie w nowym osiedlu najlepiej od dewelopera. Znam przypadki ludzi z rodziny którzy się wrąbali w kredyt na 30 lat w blokowisku bo i tam potrafią być kosmicznie drogie mieszkania, a sąsiedzi... Raczej w nowym budownictwie nie rozdają mieszkań z przydziału więc problem ewentualnej patologii jest zminimalizowany.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Poza tym mimo że jestem orędownikiem
![]() ---------- Dopisano o 18:56 ---------- Poprzedni post napisano o 18:55 ---------- Heledore no masz pecha, jednak ja swoje przeżyłam na blokowisku i czego się nasłuchałam i naoglądałam - to moje. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
mieszkania na rynku wtórnym nie muszą być od razu dziurami na patologicznym blokowisku
![]() Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Sam jestem w trakcie takiego boju "o swoje cztery kąty" wraz z moją TŻ ; )
Niestety, wszelkie sposoby odkładania są znikome ponieważ jest prosta zasada: - nie odkładamy to jest niewiele funduszy, które pozostają - odkładamy to i tak nie pozostaje zbyt wiele Na szczęście od 2013 roku z tego co się orientuję ma wystartować projekt dofinansowań w stylu "Rodzina na swoim" jednak o dźwięcznej nazwie "Mieszkanie dla młodych" co zainspirowało mnie by skrupulatnie zamierzać się do założenia bloga o batalii z biurokracją i własnymi słabościami ![]() Posiadanie własnej firmy wcale nie gwarantuje kapitału do odłożenia, im więcej zarobimy, tym większe będą podatki, im mniej, tym większe wydaja się wydatki. Zasada wg mnie jest jedna i najważniejsza, wierzyć, że się uda z kredytem bo jak się nie miało bogatych rodziców to pozostaje Nam niestety albo niezły patent na coś, czego na rynku jeszcze nie ma i będzie miało wzięcie albo poddanie się biurokracji i wyszukiwanie najlepszych ofert banków do podpisania z nimi cyrografu ; ) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Jak dla mnie możecie sobie wszędzie kupować mieszkania, ale jak pisałam, - chyba by mi musiał sufit na łeb spaść żebym brała kredyt 200 000 zł na mieszkanie, spłacać to 30 lat by cieszyć się klitką w prlkowskim blokowisku podczas gdy w identycznej cenie jest nowe budownictwo w spokojnej okolicy ![]() i nie wiem o jakich nowobogackich my mówimy, bo kupowanie mieszkań rzędu 40-60 metrów w nowym budownictwie raczej mało ma wspólnego z nowobogackimi ![]() i tak dziękuję że mówisz do mnie jak do opóźnionego dziecka, jakbym nie wiedziała że mieszkania z drugiej ręki nie muszą mieć 40 lat ![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
poza tym dyskusja dotyczyła wprowadzenia kogoś z ulicy do lokalu, a nie zamiany z komunalnego na komunalne, bo taka teoretycznie jest możliwa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
DOMator
|
Cytat:
Taką zamianę można zrobić również w przypadku lokali spółdzielczych. Gdzie tu mowa o tych słynnych mieszkaniach za odstępne, które są niby taką gratką na rynku nieruchomości? ![]() Tak na marginesie jest to procedura nielegalna i ryzykowna, więc nie widzę sensu namawiania kogoś do zdobywania prawa najmu lokalu w sposób nielegalny. Manewry z fikcyjnymi meldunkami osób, które nie mają praw do żadnego lokalu i jakieś pozaurzędowe umowy dot. lokali komunalnych to jakaś patologia. Jeśli ktoś, kto powinien opuścić lokal komunalny, bo np. wybudował w między czasie dom nie robi tego, a dodatkowo "odsprzedaje" prawo najmu lokalu komunalnego zwyczajnie blokuje innym potrzebującym możliwość doczekania się własnego mieszkania. Listy chętnych na mieszkania komunalne są długie, a rotacja dzięki takim cwaniakom znikoma, więc cierpią na tym ci, którzy powinni dostać zupełnie legalnie mieszkanie od miasta, bo spełniają wszelkie warunki kwalifikujące do tego. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
[QUOTE=Iclosemyeyes;381791 05]Ty tak na serio? Jak tak bardzo Ci się tęskni do komuny to na pewno na mapie świata znalazłby się dla Ciebie jakiś miły kącik ![]() nie wiem skąd jesteś ale w moim mieście ludzie też pracują i mogą żyć na swoim, nikt nikomu nie broni. zgadzam się z pogrubionym jak najbardziej. również się zgadzam, sama gdybym miała kupować mieszkanie wolałabym kupić na rynku wtórnym do odremontowania- znajomego rodzice tak kupili mu mieszkanie, odpicowali po swojemu a i tak wyszło taniej niż kupować mieszkanie od dewelopera. Zresztą nawet takie nowiutkie mieszkanie trzeba sobie po swojemu odmalować, umeblować. Wątek bardzo ciekawy i dla mnie na czasie, bo odkąd samodzielnie się utrzymuję to co jakiś czas nachodzą mnie rozkminy jak żyć.[/QUOTE] sama o tym mysle, studia skonczona, praca jest, choc nie ta wymarzona ale jest, TZ jest, ale wlasnie jakos nie garniemy sie, bo co z mieszkaniem madrze wymyslic. niestety nie mam co liczyc na spadek ![]() myslalam nad zalozeniem konta oszczednosciowego, ale chyba nie jest to jakas super opcja... i jak tu dbac o rozwoj spoleczenstwa i wzrost liczby populacji ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Władca Wizażu
|
Treść usunięta
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Konto usunięte
|
Dla mnie względnie nowe to takie do 15-20 lat wstecz
![]() ![]() też nie gwarantują prywatności ![]() http://gdanskzgory.files.wordpress.c...12/mg_4869.jpg a tam gdzie się interesowałam cenami od dewelopera, rzędu 4700-6000 za metr kwadratowy pod klucz. A mieszkanie w tymże falowcu - szczerze? - w bardzo podobnej cenie. I najgorsze dla mnie w starszym budownictwie są wejścia do mieszkania przez galerie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Coz, u mnie w miescie m2 na rynku wtornym to 2,500-3000 zl, od dewelopera zaczyna sie od 4200
![]() Jak latw policzyc, 50m2 mieszkanie w starszych blokach 130000-150000, od dewelopera - 210 000. W dodatku w stanie surowym - trzeba zrobic w nim absolutnie wszystko, w takim z rynku wtornego czesc rzeczy sie nadaje do zostawienia. Choc jak szukalam mieszkania to wydawalo mi sie, ze to, co wybralismy jest w niezlym stanie i wystarczy pomalowac sciany, polozyc panele, maly remont lazienki i sie wprowadzamy. taaa ![]() Sie okazalo ze trzeba zrobic 2x tyle i jestesmy w czarnej-same-wiecie-czym.
nie bo tu nie ma nieba jest prześwit między wieżowcami a serce to nie serce to tylko kawał mięsa a życie jakie życie poprzerywana linia na dłoniach a bóg nie ma boga są tylko krzyże przy drogach Własną głupotę ludzie zwykli nazywać doświadczniem
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Konto usunięte
|
Hmmm no w sumie u mnie jest taka sytuacja że trójmiasto jest wielkie i o ile ceny w Sopocie nawet w najgorszej norze potrafią być kosmiczne, o tyle na obrzeżach np Gdańska to są już duuużo tańsze sprawy. Rozrzut ogromny
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez Zaczytana Lilu Czas edycji: 2012-12-17 o 20:20 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie pochlebiaj sobie... samoocenę to mogłaby mi podnieść dyskusja z kimś kto wie o czym mówi, a nie prowadzenie jałowej dyskusji z kimś kto propaguje nielegalne "interesy" choć sam upiera ogromnie się przy ich zgodności z prawem nie mając na to żadnego poparcia. już kilka osób w tym wątku próbowało Ci przemówić do rozumu, więc może zainteresuj się tematem i wtedy zabierz głos albo przestań wprowadzać ludzi w błąd. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() zreszta kto może wiedzieć co bedzie za 30 lat ? Przewagą starych bloków nad nowymi jest lokalizacja, rozkład/ uklad mieszkania oraz odległość między blokami. Obecnie lokalizacje pod miastem, uklad mieszkan beznadziejny wielki hol i male pokoiki, brak parkingów lub drogie podziemne, odleglość między blokami taka, że można sobie zupę podawać z bloku obok ![]() Przewagą nowych nad starymi jest to, że są nowe i to tyle ![]() ![]() Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2012-12-17 o 20:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez 201604181004 Czas edycji: 2012-12-17 o 21:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
.
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:57.