Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Odchowalnia - jestem mamą

Notka

Odchowalnia - jestem mamą Forum dla rodziców. Tutaj porozmawiasz o połogu, karmieniu, wychowaniu dziecka. Wejdź i podziel się swoją wiedzą i doświadczeniem.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2012-12-21, 16:37   #61
aneczkkaa
Zakorzenienie

Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010

Cytat:
Napisane przez Baobabek Pokaż wiadomość

pomyśl sobie, ze nie idzie założyć koszuli np. bo w cyckach rozmiar 38 sie nie dopina ni pierona, a rozmiar np. 42 i owszem, ale reszta wisi z każdej strony, rękawy za długie, w pasie szerokaśne....ja nie mam żadnej koszuli ehhh
bao ja nie muszę myśleć bo tez mam spory biust, i od zawsze mam problemy z bluzkami, mam też znajomą która ma ogromny cyc , wiec temat jest mi znany tak ci tylko napisałam że lepsze większe cycki niż mniejsze
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 16:39   #62
libra777
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez monka23 Pokaż wiadomość
To czyli lepszy krem z tej bitwa śmietany i serka do 3bita.To tak zrobię a jakie dac proporcje -!1 bita smietana i ile serka ? Tyle co tej śmietanki 26? Smietan fixa wywalilam ostatnio 4!torebki

I co juz koniec remontu? Czyli foty po świętach? kogo zaszczyt kopnie w rozdziewiczaniu nowej toalety tfu łazienki
jak zgram fotki to wstawię
proporcje do kremu pół na pół mogą być
Cytat:
no ale po co chcesz to sprawdzic i co ci to da ze sprawdisz tytul treningu , co chcesz wiedziec , o czym jest, ile trwa ?
no no wedzonki , jacha , ze tak
Moj maly grzeczny , labuz jak to dziecko, ale grzeczny , ugodowy , przytulasny, nieroztrzepany . Taki od urodzenia, a mlody to juz pisalam
Moj tz tyz z lutego, a idz glupi miesiac, nie dosc , ze walentynki to jeszcze urodzinki, tez sie nie mial kiedy urodzic , a na dodatek to najkrotszy miesiac

a pewnie wiem ze jest bo kupowalam, ale nie wiem wlasnie czy jest 36 % , wiem , ze jest 40% i 30% i mniejsze. Moje tesco czasem ma braki w produktach i np nie bedzie tej 36% a w miescie bedzie, wiec ja zawsze wole byc podwojnie zabezpieczona, podbic do pl sklepu ,a potem do tesco .
Np u mnie w tesco chyba ani razu nie kupilam burakow czerwonych swiezych , kupuje z wyprzedzeniem, a seler to juz wogole , musze wczesniej kupowac w innym tesco , zeby potem nie zaliczyc zdziwka.
Wiec dla tego ja zawsze panikuje i sie stresuje , na zadupiu mieszkam , nie moge sobie wyskoczyc jak wy z miosta do sklepu i dokupic tego czy tego , bo bez sensu gnac 40 km po smietanke 36 % .
40 % to chyba za tlusta bedzie co nie? aaa ja to zawsze musze miec cipka w cipke dokladnie tak jak pisze w przepisie.

Niektore produkty polskie a angielskie bardzo roznia sie w smakach i dlatego wole np kupowac w pl sklepie niz w angielskich , chocby serek wiejski, twarozki, ogorki kiszone, smietana do zup , makrela o wedlinach nie wspomne i wiele innych.

ale kij z ta smietanka, przecie zrobie z bita smietana i serkiem marscapone o

Lind ja nie wiem, , ze on znowu chory, chyba jakies kompleksowe badania musi przejsc, bo to chyba cos nie tak, zeby dziecko tak co chwile goraczkowalo , przeciez nawet miesiac chyba nie minal , co nie.
Czytalam, ze jakis wirus grypy panuje w pl i czytalam o tych mrozach, no wspolczuje ci a jemu to podwojnie .
Chciałam sprawdzić czy bedę go mogła znaleźć bo u niej chyba nie wszystkie są ale jeszcze przejrzę ,czy ja tam dobrze widzę że jeden dzień w tyg robię przerwę? i później przez cały tydzień ćwiczę codziennie ten sam trening chyba w piątym tyg?

Co do śmietanki to najbardziej na puszysto ubije się 30% a wszystkie następne juz z wyższym procentem będą bardziej kremowo-maślane tak jak np. mascarpone on ma chyba z 50%
nie wiem dlaczego wszyscy tak się boja tej 30% ona jak się ubije i doda się śmietan-fix to nie trzeba żadnej żelatyny będzie się trzymać i nie podpłynie wodą ,wypróbowałam juz setki razy

U mnie na moim zadupiu też nie raz ciezko znaleźć coś mniej popularnego niz zwykle i też jak nie raz gdzieś tam jestem i trafię jakieś delikatesowe produkty to sobie zapasy robię żeby miec w razie W
Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
kupiłam te papierowe foremki do mufinek.. czy mi to wystarczy do upieczenia czy muszemiec te silikonowe??? bo inaczej lipaaa
silikonowych nie polecam bo wygina się franca jest bardzo nieporęczna moim zdaniem ,metalowa jest super i niekoniecznie muszą być papilotki do metalowej ,wystarczy wysmarować tłuszczem i wysypać bułką.
W samych foremkach papierowych nie zrobisz chyba że są to te sztywne np. takie http://allegro.pl/eleganckie-papilot...865668189.html
http://allegro.pl/papilotki-do-muffi...883309265.html

CO do antybiotyku to nie mam pojęcia ,może przedzwoń do jakiejś apteki to Ci powinni taką informację udzielić czy możesz cos wziąć

Lind zdrówka życzę dla was

U nas sprzątanie prawie zakończone,mam dosyć .
Pierogi mi mama robi
Muszę sobie chleb upiec bo już prawie tydzień bez chleba jestem jakos tak wyszło ,że nie miałam czasu nastawić.
Rano jak wstałam ,pocwiczyłam zjadłam śniadanie i tak mnie zmogło że połozyłam się spać na 1,5h
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 16:40   #63
aneczkkaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lindsley Pokaż wiadomość
Dzięki za wsparcie... Mam dziś ciężki dzień
Wg pediatry to mogą być drogi moczowe, mam skierowanie na badanie moczu - jutro zrobię i mam dzwonić do dr jak wyniki będą złe... Do tego furagin i żuravit. Oskrzela czyste, lekko rozpulchnione gardło - Misiek nie bardzo dał sobie zajrzeć Ciągły ryk i bunt na kazdym kroku. Zdrzemnął się chwile ale właśnie sie obudził... Zdążyłam śniadanie zjeść i kawę wypić (wy już pewnie po obiedzie)
co za dziadostwo się znowu do niego przypałętało ciekawe jakie będą wyniki , oby były dobre. Trzymaj się i uściskaj miśka
20-12-14 10 tc
aneczkkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 17:14   #64
tylkooliwka
Wtajemniczenie

GG do tylkooliwka

piszę do Was na biegu i nie zauważyłam,że już nowy wątek
więc wklejam to co napisałam w starym:

przywołana jestem

Dziękuję Wam za miłe ponowne przywitanie,obiecuję że jak wszystko ogarnę to wracam na forum,obecnie do końca roku muszę dopiąc milion spraw a mam bardzo mało czasu,także każda godzinka na maxa wypełniona.

U nas wszystko fajnie,Danielek jest fajowy poszedł do przedszkola wytrzymał 4 dni i chory,pierwszy dzien zachowywał się jak stary przedszkolak a w drugi dzień histeria.Głównie poszlo o to,że on nie śpi a panie kazały mu 2h leżakowac.

więcej opiszę później postaram się zajrzec między świętami

gdyby już nie udało mi się zajrzec to życzę Wam wszystkim
Wspaniałych,rodzinnych Świąt,mnóstwo wymarzonych zabawek dla naszych dzieci i aby gwiazdka nad Nami świeciła przez caly rok

a i jeszcze zapomniałam Megi ratuj drugi raz,tż sformatował kompa,wgrywali inne oprogramowanie i znowu nie mam c z kreską jak to było?????
tylkooliwka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 18:03   #65
evitka21
Zakorzenienie

madziwnia, no musisz mieć albo foremkę albo te sztywne papilotki-w ogóle chciałam napisać kropka w kropkę to co libra- że metalowych nie trza smarować (choć dla mnie w mufinkach cały urok w tych papierkach) i że silikonowe to niekoniecznie takie fajne...

Cytat:
Napisane przez madziwnia Pokaż wiadomość
Dziewczyny jeszcze jedno..
podczas brania antybiotyku - od srody.. dzis znów dostałam goraczkę... mozna zażyć cos przeciwgoraczkowego przy antybiotyku??? bo umre normalnie!!
zdecydowanie możesz przeciwgorączkowe "coś" brać-nawet dzieciom tak zalecają

evitka21 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 18:10   #66
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez aneczkkaa Pokaż wiadomość
co za dziadostwo się znowu do niego przypałętało ciekawe jakie będą wyniki , oby były dobre. Trzymaj się i uściskaj miśka

Wyspał się Misiek w końcu, chociaż ciągle musiałam być obok bo się przebudzał i sprawdzał. Kupiłam leki, oczywiście "ble, niedoble" chociaż żuravit mega słodki... Żurawinę mu kupiłam (po ile kupujecie? u mnie w biedronce na wagę po 35zł/kg jest to dużo czy nie?) to "niedobla" - skończy w ciasteczkach pewnie albo sama zjem...
No i co mnie martwi to już katar i chrypa się pojawiła

Nie wiem jak u Was ale u mnie w Biedronce są pyszne pomarańcze za 1.99zł. Wczoraj kupiłam 4szt a dziś chyba 8kg (mama prosiła o 5kg żeby przywieźć ale nie wiem czy nie zjemy więcej niż te 3kg) A Misiek oczywiście co? "niedoble"
Kotlecik "niedobly" Nabiałem by żył i słodyczami

Libra silikonowa forma do muffinek może i giętka ale i tak ją wolę 100 razy bardziej niż metalową bez papilotek. Kwestia wprawy i nic nie wyleci z silikonowej. Nienawidziłam za to metalowej szorować czy wręcz wyciągać poprzyklejanych muffinek, mimo że smarowałam bardzo dokładnie
Chlebek to ja piekę na okrągło Dziś dodałam do jednego suszone śliwki, do drugiego siemię. No i na święta mam też upiec...

Michaś
lindsley jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 18:52   #67
anakazar
Zakorzenienie

Lind żurawinę masz w rossmanie 5,99 za 150 albo za 200 gram.

Misio się męczy,a Ty razem z nim zdrówka życzę

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
anakazar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 19:09   #68
lindsley
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
Lind żurawinę masz w rossmanie 5,99 za 150 albo za 200 gram.

Misio się męczy,a Ty razem z nim zdrówka życzę

No to w Biedronce też jest pakowana po 5.99 za 150g ale to wychodzi 40zł/kg

Michaś
Stary 2012-12-21, 19:14   #69
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:

No to w Biedronce też jest pakowana po 5.99 za 150g ale to wychodzi 40zł/kg
no bo taniej to chyba tak jak mówisz tylko na wagę można ją dostać

"Kiedy decydujesz się na dziecko,zgadasz się,że od tej chwili Twoje serce będzie przebywało poza Twoim ciałem"Katharine Hadley
Stary 2012-12-21, 19:21   #70
evitka21
Zakorzenienie

ja raczej unikam kupowania takich rzeczy na wagę-już szczególnie po obejrzeniu programów bosackiej n ten temat-nie wiadomo jaki skład (z siarką cz nie), ile to leży, jak jest przechowywane, co po tym łaziło....paczkowana żurawina z biedry jest taka fajna-mięciutka, a wagowa może obsychać...

Stary 2012-12-21, 19:26   #71
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez evitka21 Pokaż wiadomość
ja raczej unikam kupowania takich rzeczy na wagę-już szczególnie po obejrzeniu programów bosackiej n ten temat-nie wiadomo jaki skład (z siarką cz nie), ile to leży, jak jest przechowywane, co po tym łaziło....paczkowana żurawina z biedry jest taka fajna-mięciutka, a wagowa może obsychać...
ja też na wagę nic z takich rzeczy nie kupuję,mam za bogatą wyobraznię:brzydal :

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-21, 19:35   #72
lindsley
Zakorzenienie

A jak dziewczyny pisały o ciasteczkach żurawinowych i że kupowały żurawinę w spożywczaku na wagę to nie mogłyście napisać? Teraz to i ja mam bujną wyobraźnię

Michaś
Stary 2012-12-21, 19:38   #73
evitka21
Zakorzenienie

ja kupowałam w biedrze mrożoną :p

ale jakoś świeża to inaczej niż suszona na wagę-w sensie wiesz, swieża to jak owoce normalnie kupujesz, jakieś jagody, czy coś, a suszone to już można chachmęcić, że hej

Edytowane przez evitka21
Czas edycji: 2012-12-21 o 19:41
Stary 2012-12-21, 19:41   #74
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
A jak dziewczyny pisały o ciasteczkach żurawinowych i że kupowały żurawinę w spożywczaku na wagę to nie mogłyście napisać? Teraz to i ja mam bujną wyobraźnię
Evi ma rację,a wtedy to ja nie pomyślałam

Stary 2012-12-21, 19:41   #75
evitka21
Zakorzenienie

a w ogóle te ciacha jako pierwsze mi niezbyt wyszły (inne które piekłam wychodziły mi wszystkie dobrze) -ja na ogół zmniejszam ilość tłuszczu w ciastkach, a teraz jakoś zapomniałam i dałam jak stało i mimo, że kulki kładłam dość pionowe ( w sensie nie spłaszczałam ich) to mi powychodziły takie plakaty płaskie, czekolada się rozpuściła (też pierwszy razy chyba), a żurawiny prawie nie było czuć.
Niemniej jednak zjedliśmy wszystkie i na pewno spróbuję raz jeszcze

Stary 2012-12-21, 19:43   #76
monka23
Zakorzenienie

Madzi mozesz mozesz .

Cytat:
Napisane przez libra777 Pokaż wiadomość
jak zgram fotki to wstawię
proporcje do kremu pół na pół mogą być

Chciałam sprawdzić czy bedę go mogła znaleźć bo u niej chyba nie wszystkie są ale jeszcze przejrzę ,czy ja tam dobrze widzę żejeden dzień w tyg robię przerwę? i później przez cały tydzień ćwiczę codziennie ten sam trening chyba w piątym tyg?

Co do śmietanki to najbardziej na puszysto ubije się 30% a wszystkie następne juz z wyższym procentem będą bardziej kremowo-maślane tak jak np. mascarpone on ma chyba z 50%
nie wiem dlaczego wszyscy tak się boja tej 30% ona jak się ubije i doda się śmietan-fix to nie trzeba żadnej żelatyny będzie się trzymać i nie podpłynie wodą ,wypróbowałam juz setki razy

U nas sprzątanie prawie zakończone,mam dosyć .
Pierogi mi mama robi
Muszę sobie chleb upiec bo już prawie tydzień bez chleba jestem jakos tak wyszło ,że nie miałam czasu nastawić.
Rano jak wstałam ,pocwiczyłam zjadłam śniadanie i tak mnie zmogło że połozyłam się spać na 1,5h
Kurcze jak porcje serka i bitej smietany pol na pol , mam patrzec na wage czy na objtosc , ani to ani to nie pasi bo jedno lekkie a drugiego malo , inna waga , objetosc Juz zglupialam serio , kupilam dzis 3 serki mascarpone czyli mam 750 g bo tam bylo tej smietanki 600 ml ale gram a ml to przeciez co innego , sie wkopalam nooo. . W tesco nie mieli 36% ale bylo 30% , po fakcie napisalas o tym. Wiem , ze wydziwiam, mam dosc tego 3 bita

Nie chodzi o to, ze ja sie boje smetanaki 30% ale ja sie na tym nie znam , kurcze jutro moze w pl znajde 36 % a jak nie to kupie 30 % w tesco i ten smietan fixa , a z serkca cos kiedy indziej zrobie.

Tak , cwiczysz 6 dni, jeden przerwy na regeneracje, jeden tydz cwiczysz ten sam trening ten piaty tydz.

Czyli kupnego chleba wogole nie jecie ?

Cytat:

Wyspał się Misiek w końcu, chociaż ciągle musiałam być obok bo się przebudzał i sprawdzał. Kupiłam leki, oczywiście "ble, niedoble" chociaż żuravit mega słodki... Żurawinę mu kupiłam (po ile kupujecie? u mnie w biedronce na wagę po 35zł/kg jest to dużo czy nie?) to "niedobla" - skończy w ciasteczkach pewnie albo sama zjem...

ja kupilam w opakowaniu chyba za 7,50 f , za pol kilo, czyli jakies 37 zl . Inne ceny .
Kuruj tam sie maly bo do babi na swieta przecie jedziesz

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2012-12-21 o 19:47
monka23 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 19:50   #77
evitka21
Zakorzenienie

monka, urocze są twoje zmagania z 3bitem jeszcze przed zabraniem się w ogóle do dzieła . Jak masz ml to sobie przełóż serki do pojemniczka, którego znasz pojemność i już.
I nie ma znaczenia aż tak bardzo jakie będą proporcje serka do śmietany, w sensie czy 30% czy 50% serka.
A tak naprawdę to po mojemu to nie ma wielkiego znaczenia czy dacie samą śmietanę 30% czy 36%, czy dacie śmietan fixa, czy żelatynę czy mixa z mascarpone, bo
a) tam jest kilka tych mas i nie wyczujecie różnicy
b) i tak zjecie na tyle szybko że ani wam nie oklapnie, ani wodą nie podejdzie. zresztą takie ciasta z masami to i tak nie powinny za długo stać

Libra, dobrze prawię?

Stary 2012-12-21, 19:51   #78
monka23
Zakorzenienie

Madzi a o co chodzi z tym linkiem o nowym watku w starym , ktory nota bene sie nie otwiera

Juz chyba tu zostajemy , ten co Ania zalozyla jest git przeciez .
Stary 2012-12-21, 19:54   #79
anakazar
Zakorzenienie

ciekawa jestem co mi wyjdzie z tego planowanego 3 bita

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

ale co jak co,3 bita możemy uznać za forumowe ciasto,bo większość z nas w jednym czasie je robi

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-12-21, 19:57   #80
evitka21
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez anakazar Pokaż wiadomość
ciekawa jestem co mi wyjdzie z tego planowanego 3 bita

---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ----------

ale co jak co,3 bita możemy uznać za forumowe ciasto,bo większość z nas w jednym czasie je robi
taaa, na razie to wy wszystkie je obgadujecie, tak sobie teoretycznie przygotowujecie.
Normalnie pierdyknijcie doktorat z 3 bita

Stary 2012-12-21, 19:58   #81
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
taaa, na razie to wy wszystkie je obgadujecie, tak sobie teoretycznie przygotowujecie.
Ty się ciotka nie nabijaj ja mam zamiar zrobić 3 bita w poniedziałek

na wszelki dzisiaj kupiłam w cukierni trochę ciasta

Evi dostałaś przesyłkę?

Stary 2012-12-21, 19:59   #82
monka23
Zakorzenienie

Cytat:
monka, urocze są twoje zmagania z 3bitem jeszcze przed zabraniem się w ogóle do dzieła . Jak masz ml to sobie przełóż serki do pojemniczka, którego znasz pojemność i już.
I nie ma znaczenia aż tak bardzo jakie będą proporcje serka do śmietany, w sensie czy 30% czy 50% serka.
A tak naprawdę to po mojemu to nie ma wielkiego znaczenia czy dacie samą śmietanę 30% czy 36%, czy dacie śmietan fixa, czy żelatynę czy mixa z mascarpone, bo
b) i tak zjecie na tyle szybko że ani wam nie oklapnie, ani wodą nie podejdzie. zresztą takie ciasta z masami to i tak nie powinny za długo stać

Libra, dobrze prawię?

ale ja wlasnie nie mam ml mam serek mascarpone 750 gram i Libra mowi zeby dac pol na pol z bita smietana , wiesz o co chodzi
Oka dam dajmy 300 g serka i co 300 g bitej smietany ? kuwa kuchni mi braknie na ta smietane, w stroje wskoczymy i bedziemy tancowac
Tak wogole to ile gram ma bita smietana po zrobieniu ? . Wiesz bo ja nie . raz na ruski rok upieke ciasto , wiec wiesz , no dokladnie musze wiedziec, co i jak.
Ty mi o zelatynie nie pisz bo juz wogole zwariuje , nigdy tego nawet nie uzywalam .

W planie tak wogole to bylo dac jedna bita smietane i serek marscapone , tylko LIBRA ile go dac do tej bitej , nie pisz prosze pol na pol bo to za obszerna miara dla mnie i widzisz jak wymyslam

Teraz po tym co Libra napisala ze 30 a 36 , ze to w sumie to samo,to juz wiem, ale ani tej ani tej nie mam , bo serek kupialm , ot co

Edytowane przez monka23
Czas edycji: 2012-12-21 o 20:05
Stary 2012-12-21, 20:00   #83
P0P70
Zakorzenienie

Monka - uwielbiam Cię za te dylematy związane z 3 bitem. Normalnie jakbym siebie czytała. Ja tez miałam to robic ale Ty masz takie problemy to co dopiero ja. No i teraz nie wiem czy cokolwiek zrobie.

P0P70 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 20:02   #84
anakazar
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
Monka - uwielbiam Cię za te dylematy związane z 3 bitem. Normalnie jakbym siebie czytała. Ja tez miałam to robic ale Ty masz takie problemy to co dopiero ja. No i teraz nie wiem czy cokolwiek zrobie.

poczekaj do poniedziałku,jak mi wyjdzie to i Tobie się uda

Stary 2012-12-21, 20:03   #85
monka23
Zakorzenienie

Cytat:

---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ----------

Cytat:
Napisane przez P0P70 Pokaż wiadomość
rob, nie gadaj
Stary 2012-12-21, 20:06   #86
evitka21
Zakorzenienie

monka, no nie masz żadnej szklanki, kubeczka w której wiesz ile jest ml? (musisz mieć), albo naczynia z podziałką?
przełóż sobie tam mascarpone i będziesz wiedziała ile masz ml.
Możesz dać pół na pół, a możesz też serka dać 30-40%. Wg mnie to nie ma znaczenia za bardzo.
Jak chcesz pół na pół to daj po 300ml jednego i drugiego i jaki problem? (jak już sobie ten serek przełożysz np. do kubeczka 150ml to będziesz wiedzieć )

---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ----------

pop, nie spiesz się, poczekaj aż te wszystkie ekspertki przygotują swoje specjały po uprzednim obgadaniu wszystkich potencjalnych problemów jakie mogą napotkać i odmałupuj , co się tam będziesz męczyć

Stary 2012-12-21, 20:25   #87
mrowak
Zakorzenienie

Cytat:
Ja ci tylko powiem, że twoje dzieci to mogą mieć z tobą ciężko w przyszłości
też mi się to ciśnie na usta...

ja zadnego 3bita nie robię i im więcej o nim czytam tym bardziej się cieszę, że go nie robię, zrobiłam dziś za to z Gabrysią drugą turę tych pierników szwedzkich pepper..coś tam.Tym razem z melasą, ale nie wyszły mi tak ciemne jak z przepisu
A do tego wszystkiego Gabrysia się rozchorowała na dobre i nie wiadomo czy w ogóle gdziekolwiek pojedziemy w święta, a jakoże takie było założenie to w domu nie mamy NIC na święta poza poupychanymi prezentami po szafach, piernikami i dziś ubraną choinką. No, to będą święta przy chlebie, piernikach i choince
mrowak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 20:42   #88
monka23
Zakorzenienie

mam , mam , tylko, ze ... ehh , no wiem o co ci chodzi wiem wiem , ale jak ubije bita smietane to nie ma bata, zebym ja zmiescila np. w pojemniku o pojemnosci 500 ml, bede musiala na dwa razy ja wpakowac, wiec nie ma mocy, zebym tyle samo serka musiala pakowac zeby wyszlo 500 ml, bo w koncu musi byc pol na pol ,nie ? . Wtedy mi wyjdzie, ze bede musiala targac po kolejne 3 sztuki serka , bo serka jest mniej niz bitej objetosciowo.

A jak dam za malo bitej smietany, to nie bedzie takie dobre , albo wyjdzie jakbym sam serek dala .
Kuzwa za duzo kombinuje. Juz o tym nie mysle , bedzie co ma byc, i tak w koncowej fazie gowno z tego bedzie

Evi traktuj te moje dylematy z przymrozeniem oka wiesz , jak bede w trakcie robienia to jakos tam rade

ale mam ostatnie OBIECUJE jeszcze jedno, chyba wazne pytanie, ten serek ubijac z bita smietana na malych obrotach czy duzych w mikserze czy mozna to delikatnie albo energicznie wymieszac np lyzka drewniana ?

---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ----------

Juz wiem co zrobie, dam jedna bita smietane i ten serek przeleje do pojemnika gdzie ma 600 ml tak jak bylo w przepisie 600 ml smietanki .O.
Nie bede sie bawic pol na pol bo tak sie nie da . Tak Libra?

---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ----------

Dziewczyny a tak z innej beczki, na powaznie, ma ktos moze numer do Ice ? juz pare dni minelo , nie wiadomo co z ta operacja, ona nic nie pisze, moze nie ma jak, albo czasu i jest z mala w szpitalu .
Moze napisalaby ktoras z was z zapytaniem , co u nich . Wypada nie wypada ????? Czy czekamy az napisze sama ???? I moze jakies zyczenia swiateczne od nas, moze jej sie lzej na duchu zrobi .
Ale w sumie do niektorych ma numer, to chyba by napisala , co nie ????czy moze niechce zawracac glowy. Sama nie wiem .
Stary 2012-12-21, 21:07   #89
libra777
Zakorzenienie

Cytat:

Nie wiem jak u Was ale u mnie w Biedronce są pyszne pomarańcze za 1.99zł. Wczoraj kupiłam 4szt a dziś chyba 8kg (mama prosiła o 5kg żeby przywieźć ale nie wiem czy nie zjemy więcej niż te 3kg) A Misiek oczywiście co? "niedoble"
Kotlecik "niedobly" Nabiałem by żył i słodyczami

Libra silikonowa forma do muffinek może i giętka ale i tak ją wolę 100 razy bardziej niż metalową bez papilotek. Kwestia wprawy i nic nie wyleci z silikonowej. Nienawidziłam za to metalowej szorować czy wręcz wyciągać poprzyklejanych muffinek, mimo że smarowałam bardzo dokładnie
Chlebek to ja piekę na okrągło Dziś dodałam do jednego suszone śliwki, do drugiego siemię. No i na święta mam też upiec...
ja kupuję żurawinę w intermarche po 28zł za kg albo w zwykłym warzywniaku też po tyle samo ,żurawina paczkowana jest dużo droższa i przecież tak samo nie wiadomo co po niej łaziło czy coś tam i a propo konserwantów patrzyłam na moje paczkowane owoce:śliwki,morele ,ale nie pamiętam firmy i nic nie było napisane jaki środek konserwujący został użyty więc jeden ciul a tańsza
też kupowałam pomarańcze w biedrze ,bardzo dobre ,teraz sezon na nie jest
ja za to moje silikonowe formy wyrzuciłam bo nie mogłam się do nich przekonać
Cytat:
Madzi mozesz mozesz

Kurcze jak porcje serka i bitej smietany pol na pol , mam patrzec na wage czy na objtosc , ani to ani to nie pasi bo jedno lekkie a drugiego malo , inna waga , objetosc Juz zglupialam serio , kupilam dzis 3 serki mascarpone czyli mam 750 g bo tam bylo tej smietanki 600 ml ale gram a ml to przeciez co innego , sie wkopalam nooo. : . W tesco nie mieli 36% ale bylo 30% , po fakcie napisalas o tym. Wiem , ze wydziwiam, mam dosc tego 3 bita

Nie chodzi o to, ze ja sie boje smetanaki 30% ale ja sie na tym nie znam , kurcze jutro moze w pl znajde 36 % a jak nie to kupie 30 % w tesco i ten smietan fixa , a z serkca cos kiedy indziej zrobie.

Tak , cwiczysz 6 dni, jeden przerwy na regeneracje, jeden tydz cwiczysz ten sam trening ten piaty tydz.

Czyli kupnego chleba wogole nie jecie ?

ja kupilam w opakowaniu chyba za 7,50 f , za pol kilo, czyli jakies 37 zl . Inne ceny .
Kuruj tam sie maly bo do babi na swieta przecie jedziesz
chłopaki jedzą kupny ,ja nie jak nie mam bo nie upiekę sobie to nie jem wcale ,własnie siedzi w piekarniku
ml to mniej więcej tyle samo co g a poza tym to nie musi byc tak dokładnie odmierzone przecież , po prostu daj mniej więcej tyle śmietanki co serka ,chodzi mi o śmietankę przed ubiciem o objętość bo przecież waga przed ubiciem i po ubiciu się nie zmieni chyba że dodasz tą łyzkę cukru pudru czy ile tam jest.
Cytat:

Libra, dobrze prawię?
dokładnie proporcje w tym wypadku nie mają aż takiego znaczenia tak samo jak procent tłuszczu w śmietance
Cytat:

Cytat:
ale ja wlasnie nie mam ml mam serek mascarpone 750 gram i Libra mowi zeby dac pol na pol z bita smietana , wiesz o co chodzi
Oka dam dajmy 300 g serka i co 300 g bitej smietany ? kuwa kuchni mi braknie na ta smietane, w stroje wskoczymy i bedziemy tancowac
Tak wogole to ile gram ma bita smietana po zrobieniu ? . Wiesz bo ja nie . raz na ruski rok upieke ciasto , wiec wiesz , no dokladnie musze wiedziec, co i jak.
Ty mi o zelatynie nie pisz bo juz wogole zwariuje , nigdy tego nawet nie uzywalam .

W planie tak wogole to bylo dac jedna bita smietane i serek marscapone , tylko LIBRA ile go dac do tej bitej , nie pisz prosze pol na pol bo to za obszerna miara dla mnie i widzisz jak wymyslam

Teraz po tym co Libra napisala ze 30 a 36 , ze to w sumie to samo,to juz wiem, ale ani tej ani tej nie mam , bo serek kupialm , ot co
no rozwaliłaś mnie 300g śmietanki to nie będzie tego wanna
ubij 500ml śmietanki ,po ubiciu dodaj serki mascarpone powiedzmy 2 wymieszaj albo łyżką albo robotem ale na niskich obrotach bo mascarpone nie lubi szybkiego mieszania bo rzednie i dopiero ewentualnie dodaj cukru pudru łyżkę ,może 1,5 łyżki musisz po prostu spróbować czy mało słodkie czy wystarczy
najlepiej żeby się przegryzł kilka godzin co najmniej w lodówce

Jasny gwint wydawało mi się że 3bit to najprostsze ciasto jakie może być ,nic tam się nie piecze ,nic nie oklapnie ,masy łatwe (tak myślałam) a tu tyle dylematów ale pytajcie pytajcie
Nie przejmujcie się praktyka czyni mistrza
libra777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-12-21, 21:28   #90
madziwnia
Zakorzenienie

Send a message via Skype™ to madziwnia

Ten link na starym watku jest do nowego TEGO TU.. bo tylkoliwka nie zauwazyła anip linka wiec napisałam wyraźniejszego posta iz j7uz nowy istnieje.. zaraz pisze o zamkniecie i o poprawe nazwy w tym z lutego na marzec

Pola ur. 3 czerwca 2014!
madziwnia jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Odchowalnia - jestem mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości