![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Guciu od Megi:zagadaj do kolegi- II-IV 2010
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#62 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
proporcje do kremu pół na pół mogą być Cytat:
Co do śmietanki to najbardziej na puszysto ubije się 30% a wszystkie następne juz z wyższym procentem będą bardziej kremowo-maślane tak jak np. mascarpone on ma chyba z 50% nie wiem dlaczego wszyscy tak się boja tej 30% ![]() U mnie na moim zadupiu też nie raz ciezko znaleźć coś mniej popularnego niz zwykle i też jak nie raz gdzieś tam jestem i trafię jakieś delikatesowe produkty to sobie zapasy robię żeby miec w razie W ![]() Cytat:
W samych foremkach papierowych nie zrobisz chyba że są to te sztywne np. takie http://allegro.pl/eleganckie-papilot...865668189.html http://allegro.pl/papilotki-do-muffi...883309265.html CO do antybiotyku to nie mam pojęcia ,może przedzwoń do jakiejś apteki to Ci powinni taką informację udzielić czy możesz cos wziąć Lind zdrówka życzę dla was U nas sprzątanie prawie zakończone,mam dosyć . Pierogi mi mama robi ![]() Muszę sobie chleb upiec bo już prawie tydzień bez chleba jestem jakos tak wyszło ,że nie miałam czasu nastawić. Rano jak wstałam ,pocwiczyłam zjadłam śniadanie i tak mnie zmogło że połozyłam się spać na 1,5h ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#64 |
Wtajemniczenie
|
piszę do Was na biegu i nie zauważyłam,że już nowy wątek
![]() więc wklejam to co napisałam w starym: przywołana jestem ![]() Dziękuję Wam za miłe ponowne przywitanie,obiecuję że jak wszystko ogarnę to wracam na forum,obecnie do końca roku muszę dopiąc milion spraw a mam bardzo mało czasu,także każda godzinka na maxa wypełniona. U nas wszystko fajnie,Danielek jest fajowy ![]() więcej opiszę później postaram się zajrzec między świętami ![]() gdyby już nie udało mi się zajrzec to życzę Wam wszystkim Wspaniałych,rodzinnych Świąt,mnóstwo wymarzonych zabawek dla naszych dzieci i aby gwiazdka nad Nami świeciła przez caly rok ![]() a i jeszcze zapomniałam Megi ratuj drugi raz,tż sformatował kompa,wgrywali inne oprogramowanie i znowu nie mam c z kreską ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
madziwnia, no musisz mieć albo foremkę albo te sztywne papilotki-w ogóle chciałam napisać kropka w kropkę to co libra- że metalowych nie trza smarować (choć dla mnie w mufinkach cały urok w tych papierkach) i że silikonowe to niekoniecznie takie fajne...
zdecydowanie możesz przeciwgorączkowe "coś" brać-nawet dzieciom tak zalecają
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wyspał się Misiek w końcu, chociaż ciągle musiałam być obok bo się przebudzał i sprawdzał. Kupiłam leki, oczywiście "ble, niedoble" chociaż żuravit mega słodki... Żurawinę mu kupiłam (po ile kupujecie? u mnie w biedronce na wagę po 35zł/kg jest to dużo czy nie?) to "niedobla" - skończy w ciasteczkach pewnie albo sama zjem... No i co mnie martwi to już katar i chrypa się pojawiła ![]() Nie wiem jak u Was ale u mnie w Biedronce są pyszne pomarańcze za 1.99zł. Wczoraj kupiłam 4szt a dziś chyba 8kg (mama prosiła o 5kg żeby przywieźć ale nie wiem czy nie zjemy więcej niż te 3kg) A Misiek oczywiście co? "niedoble" Kotlecik "niedobly" Nabiałem by żył i słodyczami ![]() Libra silikonowa forma do muffinek może i giętka ale i tak ją wolę 100 razy bardziej niż metalową bez papilotek. Kwestia wprawy i nic nie wyleci z silikonowej. Nienawidziłam za to metalowej szorować czy wręcz wyciągać poprzyklejanych muffinek, mimo że smarowałam bardzo dokładnie ![]() Chlebek to ja piekę na okrągło ![]()
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Lind żurawinę masz w rossmanie 5,99 za 150 albo za 200 gram.
Misio się męczy,a Ty razem z nim ![]() ![]()
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No to w Biedronce też jest pakowana po 5.99 za 150g ale to wychodzi 40zł/kg
![]() |
#69 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
ja raczej unikam kupowania takich rzeczy na wagę-już szczególnie po obejrzeniu programów bosackiej n ten temat-nie wiadomo jaki skład (z siarką cz nie), ile to leży, jak jest przechowywane, co po tym łaziło....paczkowana żurawina z biedry jest taka fajna-mięciutka, a wagowa może obsychać...
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
A jak dziewczyny pisały o ciasteczkach żurawinowych i że kupowały żurawinę w spożywczaku na wagę to nie mogłyście napisać? Teraz to i ja mam bujną wyobraźnię
![]()
#73 |
Zakorzenienie
|
ja kupowałam w biedrze mrożoną :p
ale jakoś świeża to inaczej niż suszona na wagę-w sensie wiesz, swieża to jak owoce normalnie kupujesz, jakieś jagody, czy coś, a suszone to już można chachmęcić, że hej ![]()
![]() Edytowane przez evitka21 Czas edycji: 2012-12-21 o 19:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#74 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
a w ogóle te ciacha jako pierwsze mi niezbyt wyszły (inne które piekłam wychodziły mi wszystkie dobrze) -ja na ogół zmniejszam ilość tłuszczu w ciastkach, a teraz jakoś zapomniałam i dałam jak stało i mimo, że kulki kładłam dość pionowe ( w sensie nie spłaszczałam ich) to mi powychodziły takie plakaty płaskie, czekolada się rozpuściła (też pierwszy razy chyba), a żurawiny prawie nie było czuć.
Niemniej jednak zjedliśmy wszystkie i na pewno spróbuję raz jeszcze ![]()
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Madzi mozesz mozesz
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Nie chodzi o to, ze ja sie boje smetanaki 30% ale ja sie na tym nie znam ![]() Tak , cwiczysz 6 dni, jeden przerwy na regeneracje, jeden tydz cwiczysz ten sam trening ![]() Czyli kupnego chleba wogole nie jecie ? ![]() Cytat:
![]() Kuruj tam sie maly bo do babi na swieta przecie jedziesz ![]() ![]() Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-12-21 o 19:47 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
monka, urocze są twoje zmagania z 3bitem jeszcze przed zabraniem się w ogóle do dzieła
![]() I nie ma znaczenia aż tak bardzo jakie będą proporcje serka do śmietany, w sensie czy 30% czy 50% serka. A tak naprawdę to po mojemu to nie ma wielkiego znaczenia czy dacie samą śmietanę 30% czy 36%, czy dacie śmietan fixa, czy żelatynę czy mixa z mascarpone, bo a) tam jest kilka tych mas i nie wyczujecie różnicy b) i tak zjecie na tyle szybko że ani wam nie oklapnie, ani wodą nie podejdzie. zresztą takie ciasta z masami to i tak nie powinny za długo stać Libra, dobrze prawię?
![]() |
#78 |
Zakorzenienie
|
Madzi a o co chodzi z tym linkiem o nowym watku w starym , ktory nota bene sie nie otwiera
![]() ![]() Juz chyba tu zostajemy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
ciekawa jestem co mi wyjdzie z tego planowanego 3 bita
![]() ---------- Dopisano o 20:54 ---------- Poprzedni post napisano o 20:53 ---------- ale co jak co,3 bita możemy uznać za forumowe ciasto,bo większość z nas w jednym czasie je robi ![]()
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Normalnie pierdyknijcie doktorat z 3 bita ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#81 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() na wszelki dzisiaj kupiłam w cukierni trochę ciasta ![]() Evi dostałaś przesyłkę?
![]() |
#82 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ale ja wlasnie nie mam ml ![]() ![]() Oka dam dajmy 300 g serka i co 300 g bitej smietany ? ![]() ![]() Tak wogole to ile gram ma bita smietana po zrobieniu ? ![]() ![]() Ty mi o zelatynie nie pisz bo juz wogole zwariuje ![]() ![]() W planie tak wogole to bylo dac jedna bita smietane i serek marscapone , tylko LIBRA ile go dac do tej bitej ![]() ![]() ![]() Teraz po tym co Libra napisala ze 30 a 36 , ze to w sumie to samo,to juz wiem, ale ani tej ani tej nie mam , bo serek kupialm , ot co ![]() Edytowane przez monka23 Czas edycji: 2012-12-21 o 20:05 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Monka -
![]() ![]()
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() poczekaj do poniedziałku,jak mi wyjdzie to i Tobie się uda ![]()
![]() |
#85 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 22:03 ---------- Poprzedni post napisano o 22:02 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
monka, no nie masz żadnej szklanki, kubeczka w której wiesz ile jest ml? (musisz mieć), albo naczynia z podziałką?
przełóż sobie tam mascarpone i będziesz wiedziała ile masz ml. Możesz dać pół na pół, a możesz też serka dać 30-40%. Wg mnie to nie ma znaczenia za bardzo. Jak chcesz pół na pół to daj po 300ml jednego i drugiego i jaki problem? (jak już sobie ten serek przełożysz np. do kubeczka 150ml to będziesz wiedzieć ![]() ---------- Dopisano o 21:06 ---------- Poprzedni post napisano o 21:04 ---------- pop, nie spiesz się, poczekaj aż te wszystkie ekspertki przygotują swoje specjały po uprzednim obgadaniu wszystkich potencjalnych problemów jakie mogą napotkać i odmałupuj ![]() ![]()
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja zadnego 3bita nie robię i im więcej o nim czytam tym bardziej się cieszę, że go nie robię, zrobiłam dziś za to z Gabrysią drugą turę tych pierników szwedzkich pepper..coś tam.Tym razem z melasą, ale nie wyszły mi tak ciemne jak z przepisu ![]() A do tego wszystkiego Gabrysia się rozchorowała na dobre i nie wiadomo czy w ogóle gdziekolwiek pojedziemy w święta, a jakoże takie było założenie to w domu nie mamy NIC na święta poza poupychanymi prezentami po szafach, piernikami i dziś ubraną choinką. No, to będą święta przy chlebie, piernikach i choince ![]()
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
mam , mam
![]() ![]() ![]() A jak dam za malo bitej smietany, to nie bedzie takie dobre , albo wyjdzie jakbym sam serek dala . Kuzwa za duzo kombinuje. Juz o tym nie mysle , bedzie co ma byc, i tak w koncowej fazie gowno z tego bedzie ![]() Evi traktuj te moje dylematy z przymrozeniem oka wiesz ![]() ![]() ale mam ostatnie OBIECUJE jeszcze jedno, chyba wazne pytanie, ten serek ubijac z bita smietana na malych obrotach czy duzych w mikserze czy mozna to delikatnie albo energicznie wymieszac np lyzka drewniana ? ![]() ---------- Dopisano o 22:36 ---------- Poprzedni post napisano o 22:27 ---------- Juz wiem co zrobie, dam jedna bita smietane i ten serek przeleje do pojemnika gdzie ma 600 ml tak jak bylo w przepisie 600 ml smietanki .O. Nie bede sie bawic pol na pol bo tak sie nie da . Tak Libra? ![]() ---------- Dopisano o 22:42 ---------- Poprzedni post napisano o 22:36 ---------- Dziewczyny a tak z innej beczki, na powaznie, ma ktos moze numer do Ice ? juz pare dni minelo , nie wiadomo co z ta operacja, ona nic nie pisze, moze nie ma jak, albo czasu i jest z mala w szpitalu . Moze napisalaby ktoras z was z zapytaniem , co u nich . Wypada nie wypada ????? Czy czekamy az napisze sama ???? I moze jakies zyczenia swiateczne od nas, moze jej sie lzej na duchu zrobi . Ale w sumie do niektorych ma numer, to chyba by napisala ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#89 | |||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
też kupowałam pomarańcze w biedrze ,bardzo dobre ,teraz sezon na nie jest ja za to moje silikonowe formy wyrzuciłam bo nie mogłam się do nich przekonać Cytat:
ml to mniej więcej tyle samo co g a poza tym to nie musi byc tak dokładnie odmierzone przecież , po prostu daj mniej więcej tyle śmietanki co serka ,chodzi mi o śmietankę przed ubiciem o objętość bo przecież waga przed ubiciem i po ubiciu się nie zmieni chyba że dodasz tą łyzkę cukru pudru czy ile tam jest. Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ubij 500ml śmietanki ,po ubiciu dodaj serki mascarpone powiedzmy 2 wymieszaj albo łyżką albo robotem ale na niskich obrotach bo mascarpone nie lubi szybkiego mieszania bo rzednie i dopiero ewentualnie dodaj cukru pudru łyżkę ,może 1,5 łyżki musisz po prostu spróbować czy mało słodkie czy wystarczy najlepiej żeby się przegryzł kilka godzin co najmniej w lodówce Jasny gwint wydawało mi się że 3bit to najprostsze ciasto jakie może być ,nic tam się nie piecze ,nic nie oklapnie ,masy łatwe (tak myślałam ![]() ![]() ![]() Nie przejmujcie się praktyka czyni mistrza ![]() |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Ten link na starym watku jest do nowego TEGO TU.. bo tylkoliwka nie zauwazyła anip linka wiec napisałam wyraźniejszego posta iz j7uz nowy istnieje.. zaraz pisze o zamkniecie i o poprawe nazwy w tym z lutego na marzec
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:31.