Facet zaradny, acz niewykształcony-co myślicie? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2012-12-31, 16:13   #61
Olkaaaa_s
Zakorzenienie

Dot.: Facet zaradny, acz niewykształcony-co myślicie?

Cytat:
Napisane przez suszarka Pokaż wiadomość
kucharz to może mieć często lepsze wykształcenie niż super wykształcony inteligient.
Akurat w przypadku kucharza chodzi też o to, że jeśli jest dobry albo chciałby się rozwijać/otwierać własny biznes, to rzadko kiedy jest gdzie indziej niż w pracy lub gdzieś, gdzie załatwia coś potrzebne do pracy Piszę to, myśląc o znajomym mojej siostry, który studiuje tech. żywności(5 rok) i zdecydował się na pracowanie w gastronomii

Ale to już jest temat rzeka, i w sumie może zmierzać do innego wątku- "Z przedstawicielem którego zawodu nie mogłabyś być", czy coś w tym rodzaju

Edytowane przez Olkaaaa_s
Czas edycji: 2012-12-31 o 16:17
Olkaaaa_s jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:19   #62
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Akurat w przypadku kucharza chodzi też o to, że jeśli jest dobry albo chciałby się rozwijać/otwierać własny biznes, to rzadko kiedy jest gdzie indziej niż w pracy lub gdzieś, gdzie załatwia coś potrzebne do pracy Piszę to, myśląc o znajomym mojej siostry, który studiuje tech. żywności(5 rok) i zdecydował się na pracowanie w gastronomii

Ale to już jest temat rzeka, i w sumie może zmierzać do innego wątku- "Z przedstawicielem którego zawodu nie mogłabyś być", czy coś w tym rodzaju
a taki wątek już był i jak wiemy wywołał płomienne dyskusje.
Stary 2012-12-31, 16:20   #63
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Kadin_ Pokaż wiadomość
Wydaje się, że masz 18-21 lat i jeszcze małe pojęcie o życiu. Zgadza się ?
Zupełnie się nie zgadza.

Cytat:
mniemam, że bezrobotny filozof też nie był permanentnie bezrobotny bo przeca do gara trzeba coś włożyć. a jego już nie chcesz?
Filozof, filozofowi nie równy. Znam ludzi po tym kierunku, którzy mają dobrą pracę lub swoją firmę. Taka osoba jak najbardziej by mi odpowiadała

Cytat:
Napisane przez new_me Pokaż wiadomość
lub jest swiatowej slawy neurochirurgiemi, szukajacym kogos kto choc odrobine moze dorownac jej inteligencji

oczekujac czegos od kogos, najpierw pasowaloby wymagac tego od siebie
Ależ ja wymagam od siebie, już niedługo będę magistrem jednego kierunku, a za dwa lata drugiego. Nie stawiam wymagań z kosmosu.

Edytowane przez ever-dream
Czas edycji: 2012-12-31 o 16:22
ever-dream jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-12-31, 16:22   #64
suszarka
Buc

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Filozof, filozofowi nie równy. Znam ludzi po tym kierunku, którzy mają dobrą pracę lub swoją firmę. Taka osoba jak najbardziej by mi odpowiadała
a dobra praca dla Ciebie to?

i nie nie czepiam się - pytam się tylko.
Stary 2012-12-31, 16:27   #65
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
a dobra praca dla Ciebie to?

i nie nie czepiam się - pytam się tylko.
W podanym przykładzie miałam na myśli pracę w agencji reklamowej albo w HR
Stary 2013-01-01, 12:16   #66
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Olkaaaa_s Pokaż wiadomość
Nie mogłabym być z kucharzem albo fryzjerem Może i jestem snobem, ale wymagam od faceta zarówno tego, żeby był człowiekiem zaradnym i z dobrym charakterem oraz z wykształceniem. Być może wynika to stąd, że pochodzę z rodziny inteligenckiej(nie lubię tego określenia w odniesieniu do czasów współczesnych, ale niech będzie) i rodzice od zawsze wpajali mi, że bardzo ważne jest zdobywanie wiedzy. Kiedyś na zajęciach była luźna dyskusja i mieliśmy na szybko powiedzieć, jakie wartości rodzice w nas wpajali najbardziej. Bez zastanowienia wypaliłam: "edukacja"

Wymagam dużo od siebie, więc tego samego wymagam od potencjalnego TŻ
nie slyszalam zeby od fryzjerow i kucharzy wymagano braku wyksztalcenia zapewne duza czesc fryzjerow/kucharzy jest po studiach tylko wpore sie "nawrocili" i przynajmniej maja prace

---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:09 ----------

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość

Ależ ja wymagam od siebie, już niedługo będę magistrem jednego kierunku, a za dwa lata drugiego. Nie stawiam wymagań z kosmosu.
a wiesz ilu ludzi konczy 2 kierunki i np pracuje na kasie w tesco.
obecnie prawi kazdy ma papierek, ktorym wiadomo co moze sobie podetrzec, w sumie to chyba trudniej nawet znalezc kogos bez wyzszego wyksztalcenia niz z ; ale i tak jak dla mnie brak studiow nikogo nie skresla

new_me jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 12:19   #67
ever-dream
Wtajemniczenie

Cytat:
obecnie prawi kazdy ma papierek, ktorym wiadomo co moze sobie podetrzec, w sumie to chyba trudniej nawet znalezc kogos bez wyzszego wyksztalcenia niz z ; ale i tak jak dla mnie brak studiow nikogo nie skresla
Tak wiem, tylko, że ja już pracuję i mam już spore doświadczenie, mimo studiów dziennych

No i dobrze, że dla ciebie nikogo nie skreśla, ja mam inne wymagania, tak trudno to zrozumieć?

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-01-01, 12:26   #68
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Cytat:
Dla Ciebie. Zrozum, że inni mogą mieć inne zdanie i nie decydować się na związek z kimś bez wyższego wykształcenia.

Dziwi mnie że w tych wątkach ludzie traktują innych jak osoby zapatrzone w papier który można zdobyć byle gdzie bez większego wysiłku. Zrozumcie, że dla osób które przykładają tak dużą wagę do wykształcenia partnera, ogromne znaczenie ma nie tylko fakt ukończenia studiów wyższych, ale tez to jakie to są studia i często jaki kierunek. Liczy się też szeroko pojęta zaradność, ambicje, pasje i chęć ich realizacji.

Stawiam wysokie wymagania sobie i potencjalnemu partnerowi też. Nie chcę osoby bez wyższego wykształcenia, bo sama mam duże naukowe ambicje, studia sprawiają mi ogromną przyjemność i zamierzam poświęcić się pracy naukowej.
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 14:51   #69
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość

A Pan o którym piszesz może nie ma wykształcenia, ale skoro zna języki to nie może też być kretynem, więc w czym problem?
Absolutnie może. Każdy może być kretynem i nie wolno nikogo dyskryminować, odmawiając mu prawa do kretynizmu.

Cytat:
Witam
Co myślicie o facecie, który :
-rzucił studia po roku, bo uznał, że to nie dla niego
-poszedł do pracy, zarabia całkiem, całkiem-nie jakieś kokosy, ale nie sprawia wrażenia, żeby musiał "zaciskać pasa"
-mieszka z dala od rodziców-więc raczej musi sobie radzić sam
-ma prawo jazdy i świetnie prowadzi
-nie jest dla niego problemem załatwić coś,czy to sobie czy mi, zawalczyć, kiedy np. ktoś go oszuka w sklepie itd, jest otwarty i komunikatywny
-jest zaradny
-sprawia wrażenie inteligentnego, zna życie(dużo przeżył)
-zna 2 języki perfect, 2 inne w stopniu średniozaawansowanym

Czy bardzo zwracacie uwagę na wykształcenie potencjalnego chłopaka, czy też bardziej liczy się dla Was zaradność, czy sobie poradzi w życiu(wszak wykształcenie to nie wszystko) i ogólna postawa i charakter?
(Być może były już podobne wątki, ale mnie chodzi o mój konkretny przypadek)
Zapraszam do dyskusji

Absolutnie i bezwzglęnie nie powinnaś się angażować. To nie jest facet dla Ciebie. Człowiek z dyplomem jest o niebo bardziej wartościowy od człowieka bez dyplomu. Człowiek z dyplomem zbuduje Ci lepszy dom, zasadzi ładniejsze drzewo, nie mówiąc już o tym, że udowodniono naukowo, iż część dyplomu przechodzi genetycznie na potomków, więc syna też spłodzi lepszego.

Bezwzględnie należy unikać jakichkolwiek bliższych kontaktów z osobami, które nie ukończyły studiów wyższych (np. Szymborska), ponieważ ich brak dyplomu może w sposób podstępny zalęgnąć się w Twoim mieszkaniu i zjeść wszystkie Twoje dyplomy, przegryzając czarnym salcesonem z lodówki sąsiada.

Charakter, ogólna postawa, także takie błahostki, jak poziom obycia czy erudycja są absolutnie niczym wobec dyplomu.
nosferatku jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 14:53   #70
201607231707
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez nosferatku Pokaż wiadomość
Bezwzględnie należy unikać jakichkolwiek bliższych kontaktów z osobami, które nie ukończyły studiów wyższych (np. Szymborska), ponieważ ich brak dyplomu może w sposób podstępny zalęgnąć się w Twoim mieszkaniu i zjeść wszystkie Twoje dyplomy, przegryzając czarnym salcesonem z lodówki sąsiada.
201607231707 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-01, 16:18   #71
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Demi93 Pokaż wiadomość
Nie jestem pewna, co miał oznaczać ten niemerytoryczny komentarz, niemniej chciałabym zwrócić uwagę na fakt, iż sprawy bagatelizować nie wolno.

Istnieją dowody na to, że brak dyplomu, po zjedzeniu dyplomu i salcesonu sąsiada, w miejscach objętych całkowitym zakazem palenia (np. restauracje McDonalds) pali też ukraińskie papierosy z przemytu.

Nad tym, do czego posunąć się może brak dyplomu, wciąż prowadzone są ściśle tajne badania naukowe. Ponoć ich wyniki są do takiego stopnia zatrważające, iż większa ich część nie zostanie ujawniona opinii publicznej aż do roku 2080.
Stary 2013-01-02, 22:29   #72
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b
Konto usunięte

Cytat:
ale co Ci ten papierek da? uratuje Cię przed ewentualnym zwolnieniem z pracy?zagwarantuje Ci pracę?
Gwarancji pracy nic nie da, bo to nie te czasy.
Tak, niektórym papierek ratował pracę.
Po stracie pracy papierek pomoże (w ogólności) w znalezieniu szybciej, lepszej pracy - szczególnie, jeśli wykształcenie jest konkretne. Nawet skończony ogólny kierunek na sensownej uczelni świadczy, że komuś się jednak chciało i - nie oszukujmy się - większe jest prawdopodobieństwo*, że trafi się osoba, która przeczytała w ostatnim roku książkę i umie być uprzejma (buractwo ma ciężko na studiach i nie jeden nabrał pokory). Papierek może być minusem przy staraniu się o pracę nieatrakcyjną, kiepsko płatną i bez możliwości rozwoju, bo wtedy wiadomo, że wykształcona osoba z większymi możliwościami ani myśli tam zostać.
Nigdy nie wiadomo kiedy co może się przydać. To nie jest zachęta do studiowania byle czego, raczej do rozważnego wyboru ścieżki rozwoju.

*Tutaj wytłumaczenie dla nie-matematycznych, że nie twierdzę, że każdy bez wyższego jest nieoczytanym burakiem.
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 22:41   #73
new_me
Zadomowienie

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;38409133]Gwarancji pracy nic nie da, bo to nie te czasy.
Po stracie pracy papierek pomoże (w ogólności) w znalezieniu szybciej, lepszej pracy - szczególnie, jeśli wykształcenie jest konkretne. Nawet skończony ogólny kierunek na sensownej uczelni świadczy, że komuś się jednak chciało i - nie oszukujmy się - większe jest prawdopodobieństwo*, że trafi się osoba, która przeczytała w ostatnim roku książkę i umie być uprzejma (buractwo ma ciężko na studiach i nie jeden nabrał pokory). Papierek może być minusem przy staraniu się o pracę nieatrakcyjną, kiepsko płatną i bez możliwości rozwoju, bo wtedy wiadomo, że wykształcona osoba z większymi możliwościami ani myśli tam zostać.
Nigdy nie wiadomo kiedy co może się przydać. To nie jest zachęta do studiowania byle czego, raczej do rozważnego wyboru ścieżki rozwoju.

*Tutaj wytłumaczenie dla nie-matematycznych, że nie twierdzę, że każdy bez wyższego jest nieoczytanym burakiem.[/QUOTE]
tylko ze jest tylu ludzi robiacych kariere bez "papierka, i tyyylu ludzi z papierkiem nawet po dobrych uczelniach siedzacych za kasa lub za biurkiem i marzy im sie srednia krajowa
nie powiedzialabym tez ze jest wieksze prawdopodobienstwo ze osoba na studiach ma w reku ksiaze czesciej niz osoba na ktora nie ma wyzszego wyksztalcenia... moj niezyjacy juz dziadek, ktory chyba nawet nie skonczyl liceum czytal baardzo duzo, ciezko teraz znalezc taka osobe..

jestem za studiowaniem - jak najbardziej, mysle ze to jak i np prawo jazdy moze w przyszlosci ulatwic zycie "w razie czego" ale nigdy przenigdy nie przekreslilabym kogos tylko z powodu braku ukonczenia uczelni... wiekszosc znajomych, rodziny ukonczylo studia lub je konczy ale mimo to nie uwazam ze sa lepsi od zaradnych ludzi bez...

Stary 2013-01-02, 23:24   #74
skazana_na_bluesa
.

Cytat:
moj niezyjacy juz dziadek, ktory chyba nawet nie skonczyl liceum czytal baardzo duzo, ciezko teraz znalezc taka osobe..
ciekawe, jak się pisze o osobach, które sporo czytają/-ły to zawsze są to starsze osoby, a nie z pokolenia ok. 30-latków lub młodszych

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-02, 23:26   #75
new_me
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
ciekawe, jak się pisze o osobach, które sporo czytają/-ły to zawsze są to starsze osoby, a nie z pokolenia ok. 30-latków lub młodszych
prwada, mysle ze to tez niemala zasluga pryjaciela internetu i tv..

Stary 2013-01-03, 09:06   #76
Narrhien
Zakorzenienie

E tam, mnóstwo młodych ludzi dużo czyta. Również i takich bez studiów.

Mój śp. tatuś najlepszym tego przykładem - mól książkowy, inteligentny jak diabli, ale studiów żadnych nie skończył, bo to był leń francowaty i mu się nie chciało.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 10:32   #77
skazana_na_bluesa
.

no i znowu przykład osoby ze starszego pokolenia niż 20-30latkowie.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 10:57   #78
Konto usunięte

Cytat:
tylko ze jest tylu ludzi robiacych kariere bez "papierka, i tyyylu ludzi z papierkiem nawet po dobrych uczelniach siedzacych za kasa lub za biurkiem i marzy im sie srednia krajowa
nie powiedzialabym tez ze jest wieksze prawdopodobienstwo ze osoba na studiach ma w reku ksiaze czesciej niz osoba na ktora nie ma wyzszego wyksztalcenia... moj niezyjacy juz dziadek, ktory chyba nawet nie skonczyl liceum czytal baardzo duzo, ciezko teraz znalezc taka osobe..

jestem za studiowaniem - jak najbardziej, mysle ze to jak i np prawo jazdy moze w przyszlosci ulatwic zycie "w razie czego" ale nigdy przenigdy nie przekreslilabym kogos tylko z powodu braku ukonczenia uczelni... wiekszosc znajomych, rodziny ukonczylo studia lub je konczy ale mimo to nie uwazam ze sa lepsi od zaradnych ludzi bez...

Ale zaradni z wykształceniem są lepsi* od zaradnych bez

Żartujesz sobie z tym dziadkiem, prawda? Nie uważasz, że trochę się od czasów edukacji Twojego dziadka zmieniło? No oczywiście, dziadek tylko sobie czytał, ale jakby ktoś mu zapewnił warunki do edukacji w jego czasach, to by podziękował i poszedł w swoją stronę
Wykształcenie to jeden z wielu czynników atrakcyjności na rynku pracy, ale jego brak skreśla przy wielu zawodach i zamyka więcej drzwi niż otwiera.
Ty byś nie przekreśliła z tego powodu, ale pracodawcy złośliwie tak (czasami). Poza tym uważam, że niechęć do edukacji nie jest niezależna od innych cech człowieka i często to cały pakiet wad.

Jak wcześniej napisałam, to trzeba być super zaradnym i mieć żyłkę do interesów, żeby darować sobie edukację. Normalnie zaradnych spotkałam na studiach, które dają pracę

*lepsi = bardziej atrakcyjni na rynku pracy
6610e975c85461a73511d7b83bf3e01cd5d91d24_6487a38504e0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-03, 11:21   #79
new_me
Zadomowienie

ale temat nie jest o pracodawcy tylko kobiecie, nie o zatrudnieniu a o zwiazku z takim mezczyzna wiec teksty typu : "ale zaradny z wyksztalceniem jest atrakcyjniejszy na rynku pracay" nie sa do konca odpowiednie do tematu

z Twojej wypowiedzi ktora zacytowalam wczesniej wynika ze na studiach tepi sie burakow wiec tam ich nie ma (yyhyyym naa pewno) a reszta to bydlo bez wyksztalcenia, perspektyw, szans na zwiazek i szczescie

Stary 2013-01-03, 11:27   #80
Narrhien
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez skazana_na_bluesa Pokaż wiadomość
no i znowu przykład osoby ze starszego pokolenia niż 20-30latkowie.
No mój ojciec jak mu się nie chciało studiować to miał jakieś 20 lat, jak mniemam. I zaraz pójdzie, że w tamtych czasach nie było komputerów ani nic - ano nie było, ale była telewizja, radio, dziewczyny () i wiele innych rozrywek. Jak ktoś nie lubi czytać to nie lubi i basta.

Ale uściślę, bo moje przesłanki faktycznie nie były jasne - chodzi mi o to, że jest naprawde masa młodych ludzi, którzy traktują czytanie jako rozrywkę i czytają dużo - a równoczesnie nie chce im się, na przykład, studiować czy rozwijać umysłowo, bo są leniwi. Taki typ inteligentnego lesera. I dlatego posiadanie wykształcenia nie determinuje według mnie czytania książek w aż takim stopniu, żeby to musiało być wspominane w tym wątku.

Już pomijając to, że ważne jest jeszcze to, jakie książki się czyta - bo jakbym spotkała na swej drodze faceta, który przeczytał 50 Twarzy Greya i jeszcze się tym zachwyca, to sto razy bardziej wolałabym takiego, który w ogóle niczego nie czyta, przynajmniej ma umysł nieskażony takim syfem.

Ogólnie według mnie argument z czytaniem jest argumentem z tyłka w tym akurat wątku.

Narrhien jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 12:54   #81
nosferatku
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Narrhien Pokaż wiadomość
No mój ojciec jak mu się nie chciało studiować to miał jakieś 20 lat, jak mniemam. I zaraz pójdzie, że w tamtych czasach nie było komputerów ani nic - ano nie było, ale była telewizja, radio, dziewczyny () i wiele innych rozrywek. Jak ktoś nie lubi czytać to nie lubi i basta.

Ale uściślę, bo moje przesłanki faktycznie nie były jasne - chodzi mi o to, że jest naprawde masa młodych ludzi, którzy traktują czytanie jako rozrywkę i czytają dużo - a równoczesnie nie chce im się, na przykład, studiować czy rozwijać umysłowo, bo są leniwi. Taki typ inteligentnego lesera. I dlatego posiadanie wykształcenia nie determinuje według mnie czytania książek w aż takim stopniu, żeby to musiało być wspominane w tym wątku.

Już pomijając to, że ważne jest jeszcze to, jakie książki się czyta - bo jakbym spotkała na swej drodze faceta, który przeczytał 50 Twarzy Greya i jeszcze się tym zachwyca, to sto razy bardziej wolałabym takiego, który w ogóle niczego nie czyta, przynajmniej ma umysł nieskażony takim syfem.

Ogólnie według mnie argument z czytaniem jest argumentem z tyłka w tym akurat wątku.
W mojej opinii studia wyższe w naszych czasach nie mają nawet cienia tego prestiżu, który posiadały, dajmy na to, 20 lat temu. Niestety-nie mają też tego poziomu.

Może problem leży w tym, że są powszechne, idą na nie wszyscy, a nie tylko ciekawscy.
A żeby studiować i coś z tego wynieść, trzeba być chyba choć trochę ciekawskim.

Co do rozwoju intelektualnego. Ja bardzo cenię Kanta, ale uważam, że większość ludzi o wiele więcej wyniesie z czytania dobrych powieści. Np. Dostojewskiego.

Dobra literatura nie pozwala na lenistwo intelektualne.
Stary 2013-01-04, 13:03   #82
blekitne_niebo
Zakorzenienie

Osobiście nie wartościuję literatury na lepsza i gorszą, inteligentne wnioski i ciekawe spostrzeżenia można wysnuć z czytania różnego rodzaju książek
blekitne_niebo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 14:03   #83
Ilena
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Mia Donna Pokaż wiadomość
Witam
Co myślicie o facecie, który :
-rzucił studia po roku, bo uznał, że to nie dla niego
-poszedł do pracy, zarabia całkiem, całkiem-nie jakieś kokosy, ale nie sprawia wrażenia, żeby musiał "zaciskać pasa"
-mieszka z dala od rodziców-więc raczej musi sobie radzić sam
-ma prawo jazdy i świetnie prowadzi
-nie jest dla niego problemem załatwić coś,czy to sobie czy mi, zawalczyć, kiedy np. ktoś go oszuka w sklepie itd, jest otwarty i komunikatywny
-jest zaradny
-sprawia wrażenie inteligentnego, zna życie(dużo przeżył)
-zna 2 języki perfect, 2 inne w stopniu średniozaawansowanym

Czy bardzo zwracacie uwagę na wykształcenie potencjalnego chłopaka, czy też bardziej liczy się dla Was zaradność, czy sobie poradzi w życiu(wszak wykształcenie to nie wszystko) i ogólna postawa i charakter?
(Być może były już podobne wątki, ale mnie chodzi o mój konkretny przypadek)
Zapraszam do dyskusji
Ma maturę więc dla mnie to wystarczająco. Mój kolega studia zaczynał 3 razy aż znalazł coś dla siebie. Ma jeszcze czas bo podejrzewam, że młody jest.
Ilena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-01-04, 14:26   #84
201604181004
Konto usunięte

Uważam że wartościowanie literatury moim zdaniem nie ma sensu (moje książki są mądrzejsze od twoich znaczy że jestem inteligentniejszy! czytam głębokie książki - czytam! więc znaczy że jestem mądrzejszyzgadzam się z blekitne niebo) a zachwyty nad Kantem, o tym się uczą dzieci w gimnazjum także jakby mi ktoś wywalił że się jara Dostojewskim i w ogóle Kanta ma nad łóżkiem to nie błysnąłby za bardzo oczywiście można wysnuć jakiś stereotyp na temat kobiet w pewnym wieku które kochają Harlequiny ale to nadal o niczym nie świadczący stereotyp. A jak mi profesor na literaturze na stół rzuca "dobrą literaturę na poziomie" to czasami mi kopara opada. No ale wiadomo, studia nie mają prestiżu, czas poczytać Kanta to zabłyśniemy w towarzystwie Za samym czytaniem niewiele idzie, a tak naprawdę jak już jesteśmy przy Dostojewskim - przeczytanie o niczym nie świadczy, to tak jak od samego przeczytania Biblii człowiek nie staje się bardziej wierzący

I jeszcze raz high five blekitne_niebo
Po prostu dziwi mnie udowadnianie wyższości nad innymi na podstawie tego co czytają jedni a co czytają drudzy. Uważam że to podbudowywanie siebie bo zdarza nam się sięgnąć po coś co uznajemy za literaturę wyższych lotów a nie takie 'be i fe popularne' bo powtórzę się, za samym czytaniem tak naprawdę nic nie idzie. To taka sama czynność jak oglądanie.
Cytat:
Napisane przez Narrhien
Mimo ze nie do końca się z tobą zgadzam to akurat to zdanie jest super trafne.

Edytowane przez 201604181004
Czas edycji: 2013-01-04 o 14:45
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 14:33   #85
Dagusiowa87
Rozeznanie

no cóż a ilu chociażby w naszym rządzie "wykształciuchów", którzy nie świecą zaradnością, intelektem itp. itd. Papierek zbyt wiele nie da, choć pewnie jest łatwiej. Dla mnie taki facet nie byłby przeszkodą, mimo, że sama mgr niedawno obroniłam.
Dagusiowa87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-01-04, 15:01   #86
Konto usunięte

Cytat:
ale temat nie jest o pracodawcy tylko kobiecie, nie o zatrudnieniu a o zwiazku z takim mezczyzna wiec teksty typu : "ale zaradny z wyksztalceniem jest atrakcyjniejszy na rynku pracay" nie sa do konca odpowiednie do tematu
To pokażę palcem - moje rozważania o pracy były odpowiedzią na tego posta:

Cytat:
ale co Ci ten papierek da? uratuje Cię przed ewentualnym zwolnieniem z pracy?zagwarantuje Ci pracę?
Swoją drogą, życiowe ogarnięcie i jakiś plan na swoje utrzymanie liczy się także w związku - inaczej nie liczyłaby się zaradność faceta.

Cytat:
z Twojej wypowiedzi ktora zacytowalam wczesniej wynika ze na studiach tepi sie burakow wiec tam ich nie ma (yyhyyym naa pewno) a reszta to bydlo bez wyksztalcenia, perspektyw, szans na zwiazek i szczescie
Daleko idące wnioski. Zacytuj dokładnie, gdzie postawiłam wyraźną granicę między tymi a tamtymi, bo ja pisałam tylko o prawdopodobieństwu.
Stary 2013-01-06, 12:27   #87
suszarka
Buc

[1=6610e975c85461a73511d7b 83bf3e01cd5d91d24_6487a38 504e0b;38409133]Gwarancji pracy nic nie da, bo to nie te czasy.

*Tutaj wytłumaczenie dla nie-matematycznych, że nie twierdzę, że każdy bez wyższego jest nieoczytanym burakiem.[/QUOTE]

a jak papierek uratował komuś pracę? dajmy na to, firma robi restrukturyzację, do zwolnienia 50 osób, ale nie poczekaj, nowak to mam papierek jego nie ruszamy? jak firma zwalnia aby oszczędzić koszty to wywala jak leci a nie, że ktoś ma czy nie ma papierka.

druga rzecz, są ludzie, którym też się chciało, tyle, że zdobywać doświadczenie zawodowe i w wieku dajmy na to dwudziestu kilku lat coś fajnego w CV już mogą wpisać. Jasne, najlepiej jest pracować i studiować ale czasem po prostu tego nie da się połączyć.

kolejna sprawa, to jeśli jesteś przekwalifikowana to nie zależnie czy masz papier czy nie masz, do pracy która jest mocno poniżej Twojego doświadczenia/wykształcenia nikt Cię nie przyjmie, z tego powodu o jakim piszesz.

a na koniec, twierdzenie, że ktoś kto nie studiuje nie przeczytał ani jednej książki w tym roku i jest burakiem, no jest lekko żenujące bym powiedziała.

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości