|
|
#61 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: prawda o solarium? :O:O o matko...
Naprawde uwierzyłyście hahahah Niezłe! Ja chodze na solarium a takze jem żywność z konserwantami oraz oddycham zanieczyszczonym powietrzem, ale za to nie palę papierosów! szkoda,ze nikt tak nie trąbi o rakotwórczym paleniu tytoniu
i to często wśród niepalących . Ja jak opalam się w solarium nikomu nie szkodzę jak palacze którzy palą w każdym możliwym miejscu, nawet na świeżym powietrzu .... Wydaje mi się ,że to naśmiewanie się z opalonych ( nie zawsze na pomarańczowo ) dziewczyn i głośnym sprzeciwie solarium jest wywołane po prostu ZAZDROŚCIĄ. Bo tak naprawdę od wieków lekka opalenizna jest odznaką zdrowia, a blada skóra choroby.
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#63 |
|
Zakorzenienie
|
oj Melissanko chyba przesadziłaś z tą zazdrością... każda z nas może korzystać z solarium i nie jest to droga sprawa- ale nie każda ma ochote na to. Głośne sprzeciwy dziewczyn nie akceptujących sztucznej opalenizny napewno nie są wywołane zazdrością. Oczywiście zgodzę się że skóra o ładnym kolorycie wygląda na zdrowszą niż ta blada ( choć to błędne myślenie) - też lubię nie świecić białością w lecie ( korzystam ze słonca w umiarkowanej ilości) ...ale bladość w zimie całkowicie mi nie przeszkadza natomiast opalenizna w tym okresie roku wygldąda wg. mnie niekorzystnie
|
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#65 |
|
BAN stały
|
Ja do niedawna bylam maniaczka opalnia ale wizaz zmienil moje podejscie
teraz codziennie filtr 30 na twarz I nie wyleguje sie juz tak na sloncu. I smaruje kremikiem.Opalanie - ok ale nie twarzy. Co do solarium to zostalo mi jeszcze jakies 20 min karnetu i jesli na nie pojde to zakryje sobie twarz
|
|
|
|
#66 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#67 |
|
Wtajemniczenie
|
Kilka razy byłam na solarium, smażyłam się od 4 do 8 minut. W końcu skutek był taki, że strasznie kołatało mi serce, w głowie się kręciło - ogólnie mój stan był zły. Z przekonaniem mówię, że więcej sobie tego nie zafunduję. I nie rozumiem jak można wpakować się tam na pół godziny
![]() Twierdzenie, że wszystko nam szkodzi, więc smażenie się na solarce nie robi różnicy, nie przekonuje mnie I jeszcze jedno: moje wizyty na solarium miały miejsce gdy nie wiedziałam jakie ono jest szkodliwe. Teraz już wiem (głównie dzięki Wizażowi - dzięki) i gdybym miała tę wiedzę jakiś czas temu to nie pakowałabym się tam.
|
#68 |
|
Przyczajenie
|
Zauważcie same ,ze nikt nie zwrócił uwagę na to ,co pisałam o palących papierosy wśród niepalących - tylko najważniejsze jest to co napisałam (może zbyt ogólnie) o niektórych dziewczynach, atakujecie solarium ,że jest takie złe. Każdy zwrócił uwagę na coś innego bo palenie paierosów jest ogólnie tolerowane!
Przyjęło się ,że dziewczyny opalające się w solarium są pomarańczowe i to któraś z Was napisała, co nie jest prawdą. Skoro opalenizna nie jest oznaką zdrowia dlaczego używacie kremów brązujących, czy pudrów brązujących w ostatnich latach wzrosło bardzo zainteresowanie tym produktem a tym samym jego sprzedaż. Co do kobiet i historii, w pewnym okresie faktycznie kobiety "dbające o siebie" ukrywały się przed słońcem, chodziły pod parasolami, na głowie miały piękne peruki a pod perukami - panowała wszawica - też czytam historyczne książki. Może faktycznie nie jest to zazdrość, ale nie rozumiem dlaczego niektórym przeszkadza opalona dziewczyna i wymyślane i wszem ogłaszane są takie opinie o solarium a jak Ktoś szkodzi nie tylko sobie a także innym jest CISZA i nikt tego nie komentuje, nie karci.Opalanie na słońcu też jest szkodliwe, wystarczy wyjechac nad jakąs wodę - wszyscy leżą plackiem ale na to nikt nie patrzy, potem skóra płatami schodzi ale to jest dobre i zdrowe . Prawda ?! |
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nan Ty to mnie dobrze znasz i odczucia znów mamy identyczne. Ale nie jestem dzisiejszego wieczora w nastroju na pyskówki i dlatego EOT, szkoda moich nerwów - same jadowitości mi się cisną na usta...
|
|
|
|
|
#70 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Papierosów nie palę i nie toleruję. Nie chodzę do zadymionych pubów, na przystankach zwracam palącym uwagę, że dym mi przeszkadza itd. Prowadzone są szeroko zakrojone akcje p;rzeciwko paleniu papierosów np. Dzień Bez Papierosa, ostrzeżenia na opakowaniach papierosów, szczególny nacisk kładzie się na kobiety w ciąży, które mają ten nałóg. Na drzwiach solariów nie widnieją ostrzeżenia o raku, przebarwieniach itd. I w tym tkwi różnica.
|
|
#71 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
2.Zdrowa,sztuczna opalenizna popieram,ale głupkowatego leżenia plackiem na plaży czy też w solarium nie. 3.Wątków o opalaniu zarówno na słońcu i w solarium było sporo i wszędzie możesz poczytać sobie nasze komentarze na temat braku umiaru wielu dziewczyn/kobiet. Zgadzam się ze Smoczycą
|
|
#72 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#73 |
|
Zadomowienie
|
Eee... ugotowane wnetrznosci po solarce? Chyba raczej usmazone...
|
#74 |
|
Zadomowienie
|
Melissanko, w wielu kwestiach Cie popieram.
Nie zgadzam sie tylko z fragmentem o zazdrosci. Mnie sie wydaje, ze niektore dziewczyny bardzo lubia narzucac swoje zdanie, opinie, itd... Pozdrawiam
|
#75 |
|
Zadomowienie
|
Mnie się wydaje że to nie do końca tak. Dziewczyny które znają wpływ solarium na zdrowie skóry próbują przestrzec te które się opalają. Często widzę jednak ataki i przekonywania osób uczęszczających na solaria, że przecież nie jest takie szkodliwe "bo chodzą i nic im nie jest". Po prostu nie zdają sobie sprawy że skutki wychodzą po latach. I nie mam tu na myśli osób, które chodzą od wielkiego święta na solarium, ale takie które fundują sobie 20-30 minutowe seanse czy nawet 10 ale co drugi dzień... i są nienaturalnie ciemne.
Jeszcze co do opalenizny - to pewnie podobnie jak z modą na chudość, wszystkim się to podoba bo jest lansowane - chociaż anoreksja nie kojarzy się już ze zdrowiem... No i na opalonej buzi nie widać tak bardzo przebarwień i innych niedoskonałości Osobiście bardziej podoba mi się jasna czy jak kto woli blada zdrowa cera ( ideał ) od opalonej... Ale ja zawsze byłam inna ![]() Pozdrawiam
|
|
|
|
#76 |
|
Rozeznanie
|
Nie rozumiem dlaczego niektóre z was próbuja na siłe narzucic innym swoje zdanie w tym przypadku iz SOLARIUM SZKODZI, jesli ktos chodzi to pewnie wie o zagrozeniach i doskonale wie co robi,takze swoje pogadanki na ten temat mozecie opowiadac dla swoich dzieci i wnukow
P.S Tak przy okazji chcialam zaznaczyć ze blada cera wygląda niezdrowo i nieestetycznie, bleeeeee |
|
|
|
#77 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
tak gwoli uscislenia
|
|
|
|
|
#78 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#79 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#80 |
|
Wtajemniczenie
|
Widzę, że w dalszym ciągu niektóre osoby traktują obiektywną naukową prawdę jako złośliwe wyrażanie "swojego zdania". Nie jestem dermatologiem więc to nie jest "moje zdanie", tylko osób, które szkodliwość solarium udowodniły w badaniach. Ja i inne dziewczyny je tylko powtarzamy (tzw. pogadanki). Wzrusza mnie wiara w uświadomienie społeczeństwa względem promieniowania UV. Ja nie jestem taką optymistką.
Jedna rzecz mnie tylko zadziwia - w każdym takim wątku pojawiają się agresywne wypowiedzi osób, które chodzą na solarium. Wielokrotnie dowiadywałam się o sobie mnóstwa ciekawych rzeczy, że jestem paranoiczką, bo używam filtrów i nie chodzę na solarium, nawet zdarzały się wypowiedzi, że jestem sfrustrowana, bo jako bledziocha pewnie nikt mnie nie chce i tym podobne. Doprawdy nie wiem, czym sobie zasłużyłam na to ja czy inne dziewczyny, które piszą o szkodliwości opalania. Nigdy nie widziałam, żeby któraś z naszej "sekty blokerowej" wyrażała się o opalających się dziewczynach pogardliwie, lub szukała w nich kompleksów czy wręcz zaburzeń psychicznych. Natomiast wielokrotnie my byłyśmy celem niewybrednych ataków. Zaczynam wątpić, czy upowszechnianie pewnych informacji w ogóle ma sens. Po co się narażać na coś takiego. Chyba tylko dla tych kilku osób, które dziękowały nam za te informacje i zasięgały opinii w sprawie ochrony przeciwsłonecznej. Mimo wszystko przestaję się udzielać w wątkach na ten temat. Nie będę o tym pisać, nie będę nikomu radzić. Nie mam zamiaru denerwować się z byle powodu i wystawiać się na ataki. Nie warto. Na Wizażu jestem dla przyjemności i zdobywania wiedzy o pielęgnacji. Nie będę więc psuła sobie tej przyjemności ani wam dziewczyny przyjemności opalania się i podnoszenia w ten sposób swojej atrakcyjności. Niech każdy robi co chce, obojętnie, świadomie, czy nieświadomie. Mnie to nie obchodzi. EOT. |
|
|
|
#81 |
|
Zakorzenienie
|
Na Wizażu dziewczyny, które się nieopalają i wiedzą czym to grozi, nie mają zamiaru prowadzić akcji typu IRA ... Np. wyciągać dziewczyny z solariów za włosy itp.
Jedynie dzielą się swoją wiedzą i próbują pokazać, że to naprawdę szkodzi. Nikt nikogo nie zmusza do nie opalania się. Tylko, żeby później nie było "Ja tego nie wiedziałam...., "Nikt mi tego nie powiedział...". Więc nie rozumiem tych ataków na "paranoiczki" Ja sądzę, że niczego nie zazdoszczą, a nawet im będzie można zazdrościć wyglądu za kilka/ kilkanaście lat... A to, że używają balsamów brązujących.... opalona skóra ładnie wygląda... więc jeżeli istinieje takie coś jak balsam brązujący lub puder...można mieć ładny kolor skóry bez wyrządzania sobie szkody... Sądzę, że gdyby blokeromaniaczki zżerała zazdrość to by do opalania powróciły, a jeśli tego nie robią to znaczy, że im z tym dobrze prawda??? Nan
|
#82 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#83 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
A ja jeśli mam wybierać,to wolę bladą cerę niż pomarszczoną. I taką mam.
|
|
|
#84 |
|
Zakorzenienie
|
Jak już wspomniała Nati, to jest wątek o solarium , dlatego nie warto się nt. papierosów rozwodzić, o których każdy wie jak działają i jakie są szkodliwe. Ja do niedawna nie wiedziałam tego wszystkiego o opalaniu i bardzo żałuję.
Żona z mężem w restauracji. Żona zamawia: - Stek, pieczone ziemniaczki i lampkę wina... - A warzywo? - pyta kelner. - On? To samo co ja. Edytowane przez aga01 Czas edycji: 2005-08-23 o 10:38 Powód: lierówka rzecz jasna :) |
|
|
|
#85 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
|
|
#86 | |
|
Żandarm na emeryturze
|
Cytat:
blada cera wygląda niezdrowo i nieestetycznie. Nicole Kidman właśnie poszła się powiesić z rozpaczy
Terenówki na front Wsparcie polskich medyków pola walki na ukraińskim froncie: Grupa Damiana Dudy - W międzyczasie i Grupa Rudej - Awangarda Edytowane przez Noor Czas edycji: 2005-08-23 o 19:18 |
|
|
|
|
#87 |
|
KWC
|
Tjaa, nikomu nie życzę tego co przeszłam w kwietniu. Otóż, drogie dziewczyny, po kilkudziesięciu ( przyznaję się) wizytach na solarium zrobiła mi się na dekolcie jakaś paskudna zmiana barwnikowa. Zaczęła mnie boleć, swędzieć, zmieniła swoje kształty a ja spanikowałam, ze to czerniak. Zgłosiiłam się prywatnie do onkologa, ktory to paskudztwo wyciął ( nie za darmo, ma się rozumieć) i wysłał na badania hostopatologiczne. Boże, jak ja się bałam, że to jakiś nowotwór skóry, który z resztą sama sobie wychodowałam pod lampami UV..
Bogu dzięki zmiana była niezłośliwa, ale i tak skutecznie wyleczyłam się z opalania. Teraz chodzę na Air Brush. |
|
|
|
#88 |
|
Przyjaciel wizaz.pl
|
Echhh jak zwykle. Fanki solariow poczuly sie urazone, nie wiadomo czym wlasciwie, i zaatakowaly. To ze solarium jest szkodliwe zostalo udowodnione, to jest FAKT - a nie nasza opinia, ktora komus narzucamy
Zawsze smieszy mnie to raczej niz denerwuje. Jesli sobie chcecie, to chodzcie. Co mnie to obchodzi? Mam to gdzies tak prawde mowiac. Tak samo wy nie zarzucajcie mi paranoi bo sie nie opalam.Te przestrogi sa raczej dla dziewczyn, ktore nie wiedza o zagrozeniu. Niech sie dowiedza i zdecyduja czy warto. Wiadomo, ze tych, ktore wiedza i sie opalaja w solarium nie przekonamy - nie o to chodzi! |
|
|
|
#89 |
|
Raczkowanie
|
Mimo że rzadko udzielam się na forum, to posty czytam z największą uwagą,a zwłaszcza te dotyczące opalania, solarium itd.I zgadzam sie z Nan. Naprawdę nie zauważyłam by któraś z " blokeromaniaczek" była złośliwa czy nieuprzejma w stosuknku do fanek solarium.Dziewczyny informują , radzą, apelują do zdrowego rozsądku i powstrzymują się od wycieczek osobistych.Niech więc i zwolenniczki solarium się powstrzymają.
A tak na koniec, ja jestem dozgonnie wdzięczna za uświadomienie mojej osoby w kwestii ochrony przeciwsłonecznej.Nan, Smoczyco, Justy i inne Wizażanki dziekuje bardzo. Edytowane przez kasssandra Czas edycji: 2005-08-23 o 12:34 |
|
|
|
#90 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
P.S Momo na zmarszczki są sposoby
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Pielęgnacja - pytania do kosmetyczki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:39.

i to często wśród niepalących . Ja jak opalam się w solarium nikomu nie szkodzę jak palacze którzy palą w każdym możliwym miejscu, nawet na świeżym powietrzu .... Wydaje mi się ,że to naśmiewanie się z opalonych ( nie zawsze na pomarańczowo ) dziewczyn i głośnym sprzeciwie solarium jest wywołane po prostu ZAZDROŚCIĄ. Bo tak naprawdę od wieków lekka opalenizna jest odznaką zdrowia, a blada skóra choroby.

teraz codziennie filtr 30 na twarz

z nutką cynizmu

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)