|
|
#61 | |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Związki partnerskie
Cytat:
![]() Co do wypowiedzi drabineczki. Społeczeństwo może i nie jest gotowe na formalne związki homoseksualne, ale przecież krzywda nikomu się z tego powodu nie stanie, nikt nie ucierpi, a pary homo będą miały korzyści od strony prawnej. Należy im się, bo czemu nie? Nie wiem, na co tu czekać. Jedna grupa ma być pokrzywdzona, bo druga jest nietolerancyjna/niedoinformowana/etc? W kwestii negatywnego podejścia do związków homoseksualnych można walczyć latami z osobami 'niegotowymi'. Pytanie po co? Dajmy homoseksualistom żyć jak i hetero. A jak ktoś ma problem z czyjąś orientacją seksualną- to tak na prawdę jego problem, nie rozumiem, czemu przez jego myślenie, nietolerancję traktować tych 'innych' gorzej?
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-02-05 o 11:54 |
|
|
|
|
|
#62 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#63 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#64 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nie podoba mi się podejście, gdy ktoś żąda samych praw i korzyści, a od obowiązków miga się jak może. Wóz albo przewóz. I jak tu traktować kogoś takiego poważnie? Legalizacja i formalizacja związków dzieciaków, którzy chcą się pobawić w prawdziwą rodzinę, bez żadnych konsekwencji- przynajmniej taki obraz mi się wyłania, jak czytam tego typu argumenty.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-02-05 o 12:02 |
|
|
|
|
|
#65 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie podstawowymi argumentami za są brak ceremonii i konieczności posiadania świadków oraz możliwość rozwiązania bez pośrednictwa sądu.
|
|
|
|
|
#66 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dokładnie o tym pisałam wcześniej to zalały mnie dziewczyny pytaniami odnośnie tego czym różnią się obowiązki w małżeństwie a czym w partnerstwie
|
|
|
#67 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Z takim myśleniem samo bycie w nieformalnym związku będzie potępiane. Jedyna słuszna droga będzie taka: poznajesz kogoś, zawieracie związek partnerki, bo jesteście młodzi, chcecie z misiaczkiem czuć się ważni w społeczeństwie i potem do wyboru- jak wam coś nie pasuje, to zrywacie umowę, jak pasuje to ślub, bo to tak 'na poważnie', a nie to co umowa, którą można raz dwa zerwać ![]() Jeśli ktoś popiera związki partnerski, bo są dobre dla młodych, żeby mogli się poznać, to brak mi już słów. Serio, nie wiem jak kogoś z takim podejściem można traktować poważnie, a już tym bardziej potraktować to jako poważny argument za legalizacją związków partnerskich. Niektórzy chyba sami nie wiedzą, czego chcą i co gadają...
|
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
|
|
#68 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#69 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpuszczenie i nie podburzanie społeczeństwa to też nie jest dobre wyjście. Tak źle, i tak niedobrze.
|
|
|
#70 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904923 2]moja smierc bedac w konkubinacie sprawia ze moj konkubent nie dziedziczy po mnie nic tylko moja rodzina. takie sa przepisy prawa spadkowego.[/QUOTE]
Owszem ale wszytsko zalezy od rodziny a nie papierka, w kazdym przypadku moga podważyć np. testament. [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904923 2] co do szpitali i porodowek. mialam zlamana noge i 8 godzin bylam na ostrym dyzurze... wpuscic chcieli moja mame mojego TZ nie. czemu? bo nie jest z rodziny. i co z tego ze bedac pelnoletnia powiedzialam ze moze wejsc i ja sovbie tego zycze - nie i koniec. tylko rodzina moze do mnie wejsc. .[/QUOTE] Etamm jakas moja asertywna jestes, rodzic mozna z kazdym czy konkubentem czy koleżanką [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904923 2] w przypadku moich dzieci jesli ojciec moich dzieci nie jest wpisany w papierek - pierwszymi osobami w kolejce do adopcji jest moja rodzina. [/QUOTE] Chyba kazdy ojciec chce byc uznany za ojca i zadba o taki wpis w aktach dziecka wiec w czym problem? [1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904923 2] to nie sa argumenty pozbawione logiki. przypominam ze mieszkamy w Polsce gdzie takie rzeczy sa na pozadku dziennym i nie raz sie z nimi spotkalam. [/QUOTE] Wyobraż sobie, że przez 10 lat byłam w konkubinacie z dzieckiem urodzinym w tym konkubinacie i TŻ rodzil za mną, w ciazy uznal dziecko, kupilismy samochod, mieszkanie i jakoś nie odczulismy problemu braku papierka. Ale podkreslam nie mam nic przecwiko zawieraniu umów, zwiazków jakichkolwiek. Skoro nie jesteś po slubie to skąd takie przekonanie, że tylko związek partnerski gwarantuje ci bycie na równi? Troche to dzieciine rozumowanie bo podbite oko można mieć i w dzien po ślubie jak i zawarciu jakiegokolwiek zwiazu czy umowy. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-02-05 o 12:42 |
|
|
|
|
#71 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A co do tematu to w szpitalu będzie się informowanym o stanie zdrowia jeśli się zostanie do tego upoważnionym przez samego chorego i nie trzeba być członkiem rodziny. Czy ja mogę prowadzić auto nie posiadając prawa jazdy? Bo skoro ktoś chce mieć przywileje wynikające z zalegalizowania związku bez jego legalizowania to ja w taki razie żądam legalnego braku prawa jazdy ![]() A tak na boku wspomnę, znam wiele par o różnym stażu "bycia razem" które się śmieją zgodnie że ktoś własną piersią walczy o coś co ich zupełnie nie interesuje ![]() wojna o związki partnerskie to jedynie zasłona dymna dla przykrycia innych na szybko wyciszonych z mediów spraw... żałosne że lud tego ciągle nie widzi ale czego się spodziewać po kimś kto ogląda wiadomości i ich nie rozumie
|
|
|
#72 |
|
Zakorzenienie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904868 5]jeszcze przytocze pewna troche chopra dla mnie sytuacje. jestem juz traktowana jako podczlowiek bedac z moim TZ. ostatnio chcialam z TZ zarezerwowac hotel i mimo ze to ja dzwonilam pan w recepcji poprosil o mojego meza czy ten ZGADZA sie na rezerwacje pokoju.
.[/QUOTE] Nie wiem gdzie mieszkasz ale chyba trochę zmyslasz, zapewne jestem sporo starsza nigdy taka sytuacja nie zdarzyła mi sie poczuć jak podczłowiek. Edytowane przez paula78 Czas edycji: 2013-02-05 o 12:53 |
|
|
|
|
#73 | |||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Cytat:
|
|
|
|
#74 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jeszcze z 20 lat temu rozwód był skrywany czy panna z dzieckiem-teraz nie spotkałam się aby bylo to potępiane a juz trochę czasu minęło odkąd w PL mówie się i widzi się gejów i nie znam nikogo kto rzuciłby kamieniem w ich stronę, owszem może kilka osób sie skrzywi ale jaki mają wplyw na zycie innych i jaki wplyw maja zwiazki homo na tych krzywiących się ? Żadne. |
|
|
|
|
|
#75 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
![]() Zacytuję czyjąś wypowiedź ze strony, gdzie podana była informacja o cofnięciu wszystkich projektów: Nie wiem już, o co nam można błagać w tym sejmie.
Edytowane przez mary_poppins Czas edycji: 2013-02-05 o 12:57 |
||
|
|
|
|
#76 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy znasz jakiegos homoseksualistę, który mowi katolikowi jak ma żyć?że nie wspomnę ze osoba homo tez może być katolikiem i co na to kościół? Nie róbmy OT, szczególnie, że ja z tych oglądających wiadomości. |
|
|
|
|
|
#77 | ||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
![]() ja nie jestem przeciw ale staram się trzeźwym okiem oceniać Polskie realia. I na nic wyzywanie tutaj ludzi od idiotów, naprawdę
|
||
|
|
|
|
#78 | |
|
sissy that walk
|
Drabineczko, ale DLACZEGO? Nie przychodzą mi do głowy ŻADNE sensowne, logiczne argumenty niepodsiane brakiem tolerancji.
|
|
|
|
#79 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Są ludzie, dla których związek partnerski będzie dojrzałą decyzją, gdzie obie strony będą czuły się szanowane i na równych prawach - obawiam się, że w przypływie niedojrzałych ludzi o których pisze leniwca, niestety ta forma legalizacji straci na wartości. Do tego należy dodać problem dzieci u par heteroseksualnych w razie rozwiązania takiego związku. Przy rozwodzie sprawy dziecka są jedną z ważnych okoliczności rozstrzygających. A tutaj co zostaje - jak załatwi to notariusz ? Uważam, że związki partnerskie dla osób homoseksualnych byłyby świetnym rozwiązaniem - głównie prawo do dziedziczenia, informacji medycznej. Być może jest to tylko moja subiektywna opinia - mam wrażenie, że takie osoby mają taką decyzję wchodzenia w związki partnerskie dużo bardziej przemyślaną.
|
|
|
|
#80 |
|
Konto usunięte
|
mary_poppins najwidoczniej patrzysz ze strony 'wlasnego interesu' spójrz na to ze strony mediatora, nie wiem socjologa, kogokolwiek.
Dlatego że w naszej kulturze od lat to jest temat tabu osoby starszej daty uważają to za wynaturzenie bo za ich czasów byla to choroba za ich czasów był to wstyd i należało się tego wyzbyć bo są wierzącymi katolikami i religia im mówi że to złe... Naprawdę trudno to zrozumieć że 70 letnia kobieta ot tak na pstryknięcie palców nie zmieni poglądów w których została wychowana? :| Jeśli trudno to ja odpadam z dyskusji, trochę zrozumienia, naprawdę. Ja jestem w stanie go wykazać dla obu stron i nie panuję nikogo wyzywać od idiotów. |
|
|
|
|
#81 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja rozumiem, że ktoś ma odmienne zdanie, nie pochwala czegoś etc. Ale jest różnica między kulturalnym wyrażeniem swojego zdania, a protestami połączonymi z obrzucaniem cegłami i wyzwiskami w stronę 'odmieńców' nie sądzisz? Jeśli ktoś może tak chamsko i agresywnie reagować na homoseksualistów i sprawy z nimi związane, to równie dobrze ja mogę go nazwać idiotą lub jeszcze gorzej. Ja ludzi, którzy agresywnie reagują na odmienność- nie szanuję i mam o nich kiepskie zdanie. Jak dla mnie olewanie praw mniejszości w obawie przed agresywnymi homofobami jest gorszą opcją. Nie mam patentu, jak załagodzić ten spor, sprawić, żeby obie strony były zadowolone. Ale nie sądzę, żeby uległość dla spokoju była mniejszym złem. ---------- Dopisano o 13:16 ---------- Poprzedni post napisano o 13:12 ---------- Cytat:
Nikt nikomu nie karze zmieniać poglądów. Po prostu mniej wtrącać się w życie innych, tym bardziej, że nikomu krzywda się nie dzieje i nikt na tym nie traci. Jasne, homoseksualistów można wyzywać od zboczeńców, obrzucać wyzwiskami czy jajkami, a jak ktoś takiego homofoba nazwie idiotą, to już oburzenie, bo się nie szanuje jego poglądów.
|
|
|
#82 | ||
|
sissy that walk
|
Cytat:
Ja mogę zrozumieć, że dla kogoś to jest nienaturalne. Ale nikomu żadnej krzywdy to nie robi, nikomu od tego nie ubędzie, nic się nie zmieni dla osób które chcą żyć normalnie i po katolicku. Ja nie toleruję narzucania innym swoich przekonań, choć może się wydawać, że teraz sama to robię. Nic z tych rzeczy. Nie panuje u nas w świetle prawa reżim religijny, oficjalnie nikt nam nie narzuca wiary. Toteż nie godzę się na to, by ludzie których rzecz w ogóle nie dotyczy i którzy w dalszym ciągu będą mogli żyć tak, jak chcą, decydowali o tym jak ja mam żyć i co mi wolno, a czego nie. I to tyle z mojej strony.
|
|
|
|
#83 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja się homoseksualnej części społeczeństwa nie dziwię, że krzyczą. Konserwatywni też krzyczą, no ale oni mają na to przyzwolenie bo jak to tak, niszczyć stary porządek. Cytat:
|
||
|
|
|
|
#84 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Tez pewnie mój dziadek nie rozumie/nie popiera/nie akceptuje tego ale też nie interesuje go to. Dwa - nie wspomnę o tym jak agresywni są ci ludzi w walce o swoje racje, czy to , ze oplują Grodzka cos zmieni w niej? zrzuci sukienkę i przyna im rację? Skąd wynika agresja w tym przypadku ? w strachu? tylko przed czym? z nie wiedzy? |
|
|
|
|
|
#85 | |||
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Bo to akurat przyda mi się jakieś 5 razy bardziej. No niestety to nie jest koncert życzeń. Cytat:
![]() Naprawdę takie osoby i takie postawy zrażają ludzi - kto nie jest bardzo z nami ten przeciw nam. ---------- Dopisano o 13:26 ---------- Poprzedni post napisano o 13:25 ---------- Cytat:
|
|||
|
|
|
|
#86 |
|
Wtajemniczenie
|
[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;3904862 8]Powiem Ci tak, ja jestem za zwiazkami partnerskimi ale nie bede Cie przekonywac, mozesz ich nie rozumiec ani nie rozumiec ich zasadnosci. Ja chcialabym byc w zwiazku partnerskim a nie malzenskim. I to nie jest kwestia tego czy ja czy moj TZ uwazamy ze malzenstwo to relacja pan i sluga. tak uwaza wiekszosc naszego spoleczenstwa, tak uwazaja politycy. jesli nier bede mogla byc w zwiazku patnerskim to tak czy siak panstwo zmusza mnie do zawarcia malzenstwa. chce zeby moj TZ mogl byc na porodowce kiedy bede ropdzic jego dzieci, chce zeby moje dzieci po mojej smierci nadal mogly byc i jego dziecmi. chcialabym na starosc gdy umrze nie musiec szarpac sie z jego rodzina o to co zostawi w spadku. chcialabym moc wiedziec co sie dzieje jak jest w szpitalu.
ktos powie ze to wszystko przeciez mozna zalatwic kilkoma papierkami u notariusza. ale ja chcialabym przed moim panstwem z moim TZ stanowic rodzine. nie malzenstwo. rodzine.[/QUOTE] Jaka znowu mityczna większość ?! Skąd masz takie dane? Jakieś żywe skamieliny z poprzedniej epoki i oszołomy ze skrajnej prawicy zebrane razem do kupy nie stanowią żadnej większości. A nawet gdyby stanowiły, to tak zwany społeczny dowód słuszności nie stałby się przez to bardziej mariodajny czy przekonujący. Formalne nazewnictwo czy przekonania jakiejś większej lub mniejszej garstki ludzi nie mają realnego wpływu na Twoją rzeczywistą pozycję w związku , liczy się stan faktyczny. Jeśli dasz się wpędzić w zależność finansową, pozostawisz wszystkie ważne decyzje w ręku faceta i sprowadzisz się do roli służebnej, to będziesz mieć słabszą pozycję w związku, niezależnie od tego, czy nazwą Cię partnerką czy żoną.
|
|
|
#87 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ale są też bardziej ułożeni przeciwnicy i bardziej oni są moim punktem zaczepienia ![]() ---------- Dopisano o 13:35 ---------- Poprzedni post napisano o 13:27 ---------- To może teraz zbiorę w całość ogół moich poglądów bo zaraz spadam a jestem pewna że niejedna osoba będzie chciała to rozdziobać więc może się naprostuje -jestem jak najbardziej za ślubami/związkami osób homoseksualnych -jestem jak najbardziej za posiadaniem przez nich praw takich jakie mają małżeństwa -jestem przeciw wprowadzaniu tego metodą "postawmy Biedronia i niech przekona naród" -jestem za tym by coraz głośniej mówić o problemie -jestem za tym by uświadamiać społeczeństwo -jestem za tym by informować -jestem za tym by nie robić nic radykalnie bo radykalnych łysoli w kraju mamy na pęczki i nie chcemy się z nimi równać -jestem za tym by powstrzymać się od ostrych słów bo to stety lub niestety homoseksualiści są tą mniejszością która musi przekonać do siebie innych i tak dalej i tak dalej. Dlatego nie rozumiem czemu bardziej jestem przeciw niż za, ale ok
|
|
|
|
|
|
#88 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wystarczy być obojętnym. Jak już pisałam- związki homoseksualne nie dotyczą nikogo poza samymi zainteresowanymi, nikt na tym nie traci, nikt nie cierpi. I nie rozumiem jakiegokolwiek tłumaczenia agresji i chamstwa skierowanego w stronę mniejszości.
samica leniwca _______________________ *projekt denko. *o włosy dbam i zapuszczam! Edytowane przez leniwca Czas edycji: 2013-02-05 o 13:39 |
|
|
|
|
|
#89 |
|
Konto usunięte
|
Naprostowałam pięterko wyżej, a teraz zwijam
|
|
|
|
|
#90 |
|
Zakorzenienie
|
Doczytałam i też naprostowałam ;p
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:28.

![:]](http://static.wizaz.pl/forum/images/smilies/krzywy.gif)