![]() |
#61 |
Zakorzenienie
|
Obiady zjada, deserki zjada, mleko absolutnie na nie, kaszki i kleiki niestety tez dzisiaj gorzej niz wczoraj. Ehh
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Problemy jedzeniowe - wątek zbiorczy dla piersi, butelek, kubeczków;)
a może odpuść chwilowo to mleko/kaszki i kleiki a daj więcej zupki?
moja miała taka "fazę" jak miała chyba 8-10 miesięcy, ze 3 razy dziennie jadła zupę i pozostałe 2-3 posiłki też chętnie by na zupę zamieniła ![]() za to teraz jakby mogła to by się samym mlekiem - a właściwie kakaem żywiła ![]() możesz też spróbować dosypywać np. po 1 miarce mleka do zupki czy deserku - może się nie zorientuje... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
Mam podobny problem, moj synek (14 miesiecy) w ogole nie je mleka i wszelkich produktow mlecznych, zadnego sera, jogurtu, a nawet kakao wyrzuca
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
Ilonka twoje dziecko jeszcze małe i takie całkowite odrzucenie mleka to raczej nie ale spróbuj przez parę dni nie dawać to może później będzie chciał? A pije już z niekapka? Może spodoba mu się pić samemu i nie obleje się
![]() ![]() Paula mi lekarz u 2 letniego synka zalecił nie dawać mleka. Jak je inne potrawy mleczne to może mleka poprostu nie lubi i nie chce. Niekturzy są uczuleni na mleko i podświadomie je odrzucaja. Np ja też nie lubie i nie pije i mój syn też tak po mnie chyba ma ![]() Edytowane przez ja aguus Czas edycji: 2013-03-03 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
Ilonka a moze wlasnie sprobuj kubeczek- doidy albo medela ma taki dla malutkich dzieci?
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Myślałam, ze niekapki są dla dzieci siedzących? Dodam, ze butelki używa do innych rzeczy. Najlepiej udaje nam sie mu wcisnąć gotową kaszkę nestle do picia, ale to są dwa kartoniki (porcje) za 11zł. Trochę nietanie.
Za to obiadki wcina niesamowicie. Byleby w czymś mleka nie bylo i jest git ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
medela kubeczek jest nawet dla wczesniakow
http://allegro.pl/listing.php/search...edela+kubeczek doidy niby od 3 mcy http://allegro.pl/doidy-cup-kubek-ni...046333155.html a na wielu niekapkach jest od 4 mca
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#68 |
Raczkowanie
|
No sama widzisz
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Przyczajenie
|
No właśnie w tym problem, że gdy wyczuwa mleko w czymkolwiek to koniec, ale prawdopodobnie masz racje z tym, że może jest uczulony. Co do stałych pokarmów je tylko kilka potraw najlepiej mięsne albo kwaśne typu ogórkowa, ale już na warzywa i owoce patrzeć nie może Gdy pytałam sie pediatry to mnie zbył mówiąc, że mu się odmieni...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Moj tez mleko wyczuwa
![]() ![]() Trzeba bedzie jakos mu wapnia dostarczyc wiecej, ale przy tak malym dziecku jest w ogole mozliwa jakas suplementacja? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Raczkowanie
|
Są takie jogurty dla dzieci od 6 miesiąca. Może to mu posmakuje. A ile razy dziennie jadł mleczko? I ogólnie ile posiłków dziennie je? Moje dzieci w pewnym wieku też miały trochę zamieszania z jedzeniem bo dziecko rośnie i już tak często nie potrzebuje jeść a my z przyzwyczajenia o stałej porze... ciach amciu
![]() Wiem że to trochę okrutne ale spróbuj go przetrzymać tak żeby zaczął marudzić na jedzenie może wtedy zje... I może być tak że najada się obiadkiem i później przez dłuższy czas nie potrzebuje jedzenia to zrób dłuższą przerwę Paula mój starszy to od jakiegoś czasu zero mięsa taki wegetarianin od urodzenia ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
Ja aguus, on za każdym razem praktycznie sam sie domaga. Teraz jak nie je mleka i męczy troche tych kaszek (coraz mniej niestety) to zjada nawet 8 posiłków na dobę, tyle, ze w tych posilkach zjada dużo mniej kalorii niż wcześniej. Nie da sie mu wcisnąć wiecej niż chce, chocbym nie wiem co robiła. A zaraz, po dwóch godzinach, dwóch i pól piszczy i płacze aż dostanie jeść- nie da sie go przetrzymac, nawet spacerem juz. To znaczy, wytrzymuje wiecej czasu, ale nie zjada wiecej po tym.
Zobaczę te jogurty, tylko ze on ma niecałe 5 miesięcy dopiero. Ehh a takie miałam plany zdrowego odżywiania dla niego a tu juz chyba zlamalam każde postanowienie dotyczące diety. Na szczęście wodę znowu zaczął pić zamiast herbatke, która i tak pił rozcienczona w stosunku 1:20 autentycznie ![]() Zamówiłam ten doidy, zobaczymy czy coś zmieni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Raczkowanie
|
To już wiecej nie wiem co poradzić
![]() Mój synek w tym wieku miał tak że jak wychodziły mu ząbki to zrobiła mu się pleśniawka koło przełyku i nie chciał mleka bo jak ciągnął to gorzej bolało i też nie wiedziałam co jest tyle ze kaszki i obiadki jadł później już nawet tego nie i w końcu poszłam do lekarza. Orzekł że to zęby a po południu bawiąc sie z nim sama wypatrzyłam winowajcę. Może właśnie pójdź do lekarza bo to dziwne żeby tak całkowicie odrzucił mleko w tym wieku. A i jeszcze kiedyś widziałam taką kaszkę lub mleko (nie pamiętam) dla dzieci słabo przybierających na wadze (są bardziej kaloryczne) tylko nazwy nie pamiętam. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Ilonka może wróćcie do wcześniejszego mleka? Skonsultuj problem z lekarzem, bo w tym wieku mleko to jednak podstawowy składnik diety dziecka. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
ilona - a piersi tez nie je (nie doczytalam, nie bij)? moja nie chciala pic mleka modyfikowanego. no i nic z butelki. po roczku przeszla na krowie pite slomka. widocznie taki typ. ale ja ja jeszcze dokarmialam UU wiec nie mialam stresa. no i jogurty doszly. w sumie nawet mleka sciagnietego mojego pic nie chciala, nigdy nie osiagnela wynikow jak np. na opakowaniu MM (ilosc ml mleka do wieku), zawsze o polowe mniej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Monia a za co mam bić?
![]() Ja osiwieje przy nim szybko. Dzisiaj zaprotestował przy obiadku- nie chciał zupełnie. Rozpiszczal sie. Za to jak zrobiłam mu nutramigen (wcześniej na nim był i zostawiłam jedna puszkę na wszelki wypadek) i dodalam odrobinke jabluszka ze sloiczka to wypił 185 ml. Jabluszka dodawalam, bo juz próbowaliśmy dwa razy mu podać wczoraj i nie chciał bo juz poznał inne smaki a nutramigen gorzki. Za to teraz, o 14 miał zjeść i juz wszystko wyprobowalismy łącznie z nutramigenem i nadal nic. Zasnął za to. Juz sama nie wiem. Mamy umówioną wizytę o 16.30 dzisiaj. Ale te dzieci skomplikowane. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
moje starsze to za to nie chcialo nic poza mlekiem i musialam mieszac zupke z mlekiem albo jogurtem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
I co lekarz powiedział? wiem , ciekawska jestem
![]() Może to przez ząbki lub zapalenie jamy ustnej?????????? To dziwne zeby tak małe dziecko nie chciało jeść |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ja jestem zalamana. Pediatra powiedziala, ze on jest zdrowy i mamy sie nie martwic. Dopiero jakby kilka dni zupelnie nie jadl. Niepowazna jakas.
Maly piszczy i wrzeszczy (taki gardlowy wrzask) z glodu. Probuje mi wyrywac z reki wszystko co mu szykuje i wepchnac sobie do buzi, ale jak tylko jakies jedzenie do niej trafia (smoczek chce ssac) to znowu pisk i wrzask i to gorszy. W nocy walczylismy z tym jedzeniem od 0.30 do 3.15. Pisk i wrzask co chwile az w koncu przeszedl w taki dlugi placz i lkanie z zamknietymi oczami i wtedy dopiero dal sobie wlozyc butelke do buzi i wypil jakies 120ml kaszki bananowej. Dzisiaj marudzi i piszczy od7 juz i nadal nic. Lyzeczka, kubek, trzy butelki, cztery rozne rodzaje mlek i kaszek. Blagam, pomozcie. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
Doczytalam jeszcze o refluksie troche i zadzwonilam do przychodni, manam dac skierowanie do poradni gastrologicznej. Ale wczoraj jak jej mowilismy o wymiotach i ulewaniu to nawet nie skojarzyla.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
dobra, na spkojnie: co je? i ile dziennie?
nie kazde dziecko je kaszki moje nie chcialy), nie kazde mleko, ale cos musi jesc! skoro pediatra nie widzi probelnu znaczy ze nie chudnie. wiec to akurat dobrze. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Prez tydzien przytyl niecale 200g, wiec nie chudnie, ale z jedzeniem jest autentycznie zle. Wczoraj na caly dzien zjadl tylko 185 nutramigenu i przed spaniem 120 kaszki.
Ale ja nie patrze przez pryzmat calego tygodnia, bo on z dnia na dzien je gorzej. Juz nawet lyzeczka niczego nie da mu sie do buzi wlozyc. Nawrt obiadkow i deserkow, ktore lubi. Zobaczymy co w tej poradni powiedza. A pediatra nie powiedziala, ze nie ma sieczym martwic tylko, ze on jest zdrowy i ona nic nie moze poradzic tutaj, a dopiero gdyby pol tygodnia nie jadl to trzeba bedzie cos robic. Zle troche przekazalam wczesniej. Ale dzisiaj przez telefon jak jej powiedzialam o podejrzeniach refluksu to mi mowi, ze to musialby ulewac i wymiotowac. A wczoraj trzy razy to powtarzalismy, wiec najwyrazniej nie sluchala nas, tylko zerknela, ze panikujavy rodzice ze zdrowym dzieckiem przyszli. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
no to rzeczywiscie mało... nie wiem co poradzic...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Raczkowanie
|
Jest takie specjalne mleko dla dzieci z refluksem. Niestety nie wiem jak sie nazywa w aptece ci na pewno powiedzą spróbuj dać zanim dostaniesz się do lekarza, ono na pewno nie zaszkodzi.
Tylko to trochę dziwne bo refluks to najczęściej na początku a rozumiem że wcześniej było ok. Życzę powodzenia ![]() Trzymam kciuki ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
No dziwne, ale jak tak mysle, to chyba fakt, ze byl na nutramigenie pomagal, bo tresc zoladka przycofaniu sie (ulewal zawsze sporo) nie byla taka zraca i kwasna i nie podrazniala mu gardla. Uaktywnilo sie to najbardziej teraz, po rozszerzaniu diety i zmianie mleka na zwykle. Ja mysle teraz, ze on mogl miec nie kolki wczesniej a wlasnie refluks tak sie bolami objawial i ten nutramigen nam pomagal i maskowal na tyle, ze nie odczuwalismy problemu. Samo ulewanie i takie cofki po beknieciu nie wydawaly nam sie dziwne a fakt, ze maly wolal jesc mniej a czesciej tez stanowil tylko czesc jego charakteru
![]() Na razie podajemy nutramigen, dopoki mamy jeszcze jedna puszke. Zobaczymy na kiedyuda siezarejestrowac. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
dokładnie - zresztą wcześniej mógł to odbierać jako niewielką niedogodność a teraz już przełyk jest mocno podrażniony to i dokucza biedakowi bardziej
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
Jedziemy do szpitala w poniedzialek na badania. Zobaczymy co powiedza, ale jestem prawie pewna, ze refluks, ktory okazal sie meczacy przez zwykle mleko. Na razie jest duzo lepiej, bo chociaz maly ulewa (wlasciwie to takie jakby wymioty nieduze) to jednak je. Na krztuszenie sie zageszczamy lekko mleko kleikiem kukurydzianym (jak sie zakrztusi mlekiem to odmawia dalszego jedzeniama krztusi sie za kazdym razem) a na smak dodajemy troszke deserku owocowego (niestety po poznaniu innych smakow nutramigen juz przestal byc "dobry"). Na pbiadki dostaje tylko dynie z ziemniakiem, bo najlagodniejsze to jest. Przeczekamy do poniedzialku i zobaczymy. Dzieki dziewczyny za rady i wsparcie - byly bardzo przydatne
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Ilonko oprocz dyni bardzo polecam czerwona soczewice, wiem ze u nas to sie ludzie boja podawac straczkowe niemowlakom ale w wielu kulturach to wlasnie podaje sie na pierwszy posilek przy rozszerzaniu diety- bo jest lekkostrawna (nie powoduje wzdec), bogata w bialko i nie powoduje alergii
![]() |
#89 |
Raczkowanie
|
Moja sąsiadka na refluks miała takie specjalne mleko i taki zagęszczacz do tego żeby nie ulewało dziecko bo właśnie od ulewania piecze przełyk i dziecko nie chce jeść.
Powodzenia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zakorzenienie
|
Glam, a jak ja przygotowac? I tak niestety poczekam do przeprowadzki, bo w tym *** miescie raczej nie znajde
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:20.