![]() |
#61 | |
Zadomowienie
|
Dot.: Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko dos
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Jestem wizażanką - na studia nie poszłam, ale kiedyś powiem "w życiu daleko dos
Inżynieria środowiska związana z szeroko pojętą przyrodą? Hmmmmm hmmm
![]()
![]() |
#63 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() w ogóle apeluję, ludzie, nie idźcie na ŻADNE humanistyczne studia, no chyba że macie wielką pasję i chcecie się rozwijać w tym kierunku, ale to tylko w kwestii samorozwoju a nie perspektyw zawodowych. i nie dla zapchajdziury "bo coś trzeba studiować". mam koleżankę, która ze względu na dziecko, które urodziła w liceum, dwa razy miała falstart na studiach (zaczynała ale nie miała czasu, bo musi się sama utrzymywać) ciągle smęci że musi jakieś studia zrobić i zawsze jej powtarzam, że jeśli się nie czuje na siłach żeby studiować jakiś ścisły kierunek to niech nie marnuje na co innego 5 lat.
be my only, be the water where i'm wading/you're my river running high, run deep run wild Edytowane przez marchewkowe pole Czas edycji: 2013-03-14 o 18:15 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() A do zrobienia matury jednak bym namawiała, bzdura to jest, fakt, ale zawsze to średnie masz ![]() Cytat:
![]() Aż me trząchło na samą myśl, nie cierpię ludzkich dziecek ![]() Hmm, logistyka super ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Idealna Źona; )
|
i ja sie dopisuje
![]() Mam Lo skonczone Maturke ale nie poszlam na studia i jest mi z tym dobrze nawet ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() A w temacie humanistycznych to chciałam iść na językoznawstwo i właśnie tak piąć się po kolejne tytuły naukowe ![]() ![]() W ogóle w sumie na co ja nie chciałam iść ![]() Boże. Za parę dni kończę 22 lata i nadal nie mam pojęcia co ze sobą zrobić ![]() ![]() ---------- Dopisano o 20:09 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Dołączę się
![]() Po maturze zrobiłam technika farmacji. Teraz mam 23 lata, od ponad 1.5 roku pracuje w zawodzie. Mam normalną umowę, na czas nieokreślony, pieniądze które pozwalają mi na samodzielne życie, samochód, robię to co lubię i nie żałuję. Miałam do wyboru albo iść na jakiś humanistyczny kierunek albo na ten, myślę że podjęłam dobrą decyzję. Gdybym poszła na studia, które wtedy chodziły mi po głowie to na pewno nie byłabym teraz na tym etapie życia co jestem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Bentkuff, ale z Ciebie obrotna kobieta. Czapki z głów. Szczerze -pozytywnie zazdroszczę.
![]() nadrabiam wątek. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
Ja po maturze poszłam na studium informatyczne i na studia polonistyczne. Studium skończyłam, studia po roku diabli wzięli. Ostatecznie po skończeniu studium przesiedziałam jeszcze rok w domu, w międzyczasie znalazłam pracę, zmieniłam pracę i poszłam na informatykę.
Dziś żałuję, że uparłam się na studia humanistyczne [marzyło mi się dziennikarstwo i bałam się matematyki] zamiast od razu iść na informatykę, tym bardziej, że zawsze mnie ona interesowała. Generalnie roczna czy dwuletnia przerwa wydaje mi się w porządku szczególnie jeśli ktoś wie co ma ze sobą zrobić. Ja nie zaczęłam nowych studiów od razu, odpuściłam sobie prawie dwa lata, bo szukałam pracy, żeby móc studiować zaocznie. Gorzej jeśli ktoś nie idzie na studia, ale do pracy też się nie kwapi, bo młodość itd ![]() Ale nie napalałabym się specjalnie na to, że po roku przerwy nagle wszyscy będą wiedzieć co studiować i jak pokierować swoim życiem. Btw. a propos pracy, studiowania i imprez - wszystkie trzy rzeczy naraz wcale się nie wykluczają. Może trzeba bardziej planować i czasem sobie odpuścić, ale ostatecznie da się to pogodzić. Nawet finansowo o ile ktoś nie musi się urżnąć do nieprzytomności. [EDIT] Przypomniało mi się jeszcze jedno. Miałam koleżankę, która po maturze uznała, ze na studia nie idzie, tylko jedzie do ojca do Anglii. Wyjechała tam, wróciła do matki po jakimś czasie i posiedziała pół roku, pojechała do Kanady gdzie spędziła rok [u rodziny ówczesnego TŻeta], po czym wróciła znowu do Polski na rok. Potem znów pojechała do Anglii, znów wróciła, znów pojechała i ostatecznie tam została, ale nie dlatego, że ma tam prace i lepsze perspektywy, ale dlatego ze się zakochała w Angliku i wzięła ślub. Z tego co wiem: od czasu powrotu tam ciągle nie ma pracy i wcale nie żyje się jej jakoś specjalnie lepiej ode mnie, bo bogato za maż też nie wyszła. Pamiętam pewną naszą rozmowę gdy się tak miotała miedzy krajami i powtarzała, ze jest tu tylko ze względu na problemy z kręgosłupem i leczenie [nie wiem czemu nie leczyła się w Anglii, a w Polsce; mogę tylko przypuszczać], a Polski nienawidzi i nie chce tu być, bo to po.... ekhem... kraj. Zapytałam, czy nie rozważała kontynuowania nauki tam lub tu: robienia kursów, pójścia do college'u, na studia - czegokolwiek. Usłyszałam, ze ona nie ma takiego parcia na szkło jak ja, jej się nie chce, ona ma alternatywny plan na życie. Szczerze mówiąc... Może i się wywyższam, ale ja czuję się dumna, że nie poszłam jej śladem. Może i nie zarabiam w tym kraju kokosów, a na każdym kroku spotykam się z absurdami, ale czuję się lepiej, gdy pomyślę o tych swoich studiach i o tym, że szukając nowej pracy mam zdecydowanie szersze pole do poszukiwań niż ona. Niby studia wyższe dziś niewiele znaczą, ale są wymagane na prawie każdym stanowisku. Wole je mieć niż ich nie mieć. Edytowane przez Aimee_J Czas edycji: 2013-03-14 o 19:55 |
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 |
Konto usunięte
|
Nie wszędzie jest ziemia obiecana
![]() ![]() ![]() Nie uważam, że studia są złe, ale w obecnej sytuacji co daje wykształcenie wyższe? Tyle samo co średnie czy gimnazjalne bo znam takie przypadki, że chłopak po studiach pracował przy taśmie. Niesprawiedliwe ale cóż... co poradzić. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Owszem, ale są zawody w których ludzie utkną w miejscu bez studiów. Szczególnie jeśli sami nie nadają sie do otwierania własnej firmy. Więc studia warto rozważać.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Ale są też takie, gdzie studiów w tym kierunku brak
![]() Albo żadnych uprawnień nie dają ![]()
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
No tak
![]() W takich liczą się umiejętności i wiedza zdobyta samodzielnie. Wydaje mi sie, ze takim zawodem jest np. wizażystka. Jest sporo kursów, szkoleń itd., ale studiów magisterskich z tego nie ma - przynajmniej ja nic nie wiem na ten temat. I kobiety świetnie sobie bez nich radzą. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#76 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Łooo, podziwiam ![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Zawsze nie mogę się nadziwić, że osoby takie jak przytoczona znajoma zawsze znajda jakiegoś łosia żeby na nie robił ![]() ![]() Chociaz podług innych też, cieszę się, że mam zawód ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Pomimo to uważam, że wyższe wykształcenie i tak aż tak dużo nie daje. Wystarczy spojrzeć na bezrobocie wśród ludzi młodych ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#79 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jednak studia są dla mnie podstawą - jak matura. Także nie wyobrażam sobie ukończenia nauki po szkole średniej.
Edytowane przez morelle_ Czas edycji: 2013-03-15 o 13:51 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Idealna Źona; )
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Mnie szkoda dziennych studiów. Ostatecznie jednak na zaocznych i pracy wyszłam lepiej niż moi znajomi studiujący dziennie i dorabiający jako kelnerzy.
Trochę szkoda, że nasze życie to jest ciągła rezygnacja z czegoś,a często podporządkowywanie go pracy i pieniądzom. Praca i pieniądze powinny być dla nas, a nie my dla nich. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zadomowienie
|
Jestem po Technikum Gastronomicznym i mam zamiar iść na studia zaoczne, na Dietetyke. Myślę, że to dobre rozwiązanie, bo te dwa zawody się łączą, no i dietetyka mnie interesuje
![]() ![]()
![]() |
#83 |
Zakorzenienie
|
Hej
![]() jestem tegoroczną maturzystką ![]() zdecydowaliśmy wspólnie z TŻ ze wyjeżdżamy na rok po maturze żeby zarobić na dalsze życie. Czyli automatycznie robię sobie rok przerwy w nauce. Ludzie mi mówią że później nie będę chciała wracać. ![]() ![]() na studia kompletnie nie wiem na co iść. Mam ochotę zrobić jakąś zawodową szkołę żeby mieć zawód nawet i krawcową ![]() także myślę że pasuję do wątku jak ulał ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
A ja zarabiając obecnie 5,5 zł na ręke/h wiem, że studia chcę ukończyć...
Tragedia co się dzieje w tej Polsce...
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() W Polsce się różne rzeczy dzieją ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Nikt mnie nie nie pobije za to ![]() Studia otwierają wiele furtek, nie oszukujmy się- bo dają wiele możliwości. Ale studia to taki szwedzki stół- samemu sie wybiera co chce sie wybrać z niego, co wziąć, a czego nie, dlatego mając okazje studiować należy wziąć co sie da, by potem nie być głodnym ![]() ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:35 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |||||
Zakorzenienie
|
A myślałam, ze jak tu wpadnę to już z 10 stron będzie
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
![]() Ja teraz miałabym opcję wyjazdu z koleżanką, ale "ona musi to przemyśleć" ![]() ![]() Pracę z ludźmi w ogóle lubię ![]() ![]() ![]() Żartowałam toć ![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() ![]() To już w call center 1,6 razy tyle dają ![]() Cytat:
![]() ![]() Tak w ogóle to ja chyba jednak wiem co chcę robić. Te konie jednak to największe moje marzenie. |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
w budżetówce wychodzi coś około 5,5 za godzinę :P w sumie na 1 pracę spoko, zwłaszcza, że umowa o pracę a nie o dzieło ale żeby dłużej za tyle pracować to nie... ja z takiego założenia wyszłam i teraz jestem bezrobotna
![]()
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swoją drogą: mam na koncie dwie 'firmy' państwowe, w kolejnej pracowała moja Mama i żadna z nas nie miała aż tak niskiej pensji - nawet netto. Chociaż ja zaczynałam chyba od najniższej krajowej. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Mam ukończone szkolenie wolontariatu jak obchodzić się z ludźmi. Chciałabym pracować w szkole np ale co pójdę na pedagogikę czy ukończę nauczycielski kierunek i bezrobocie? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:27.