Che Italia? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe > Emigrantki

Notka

Emigrantki Emigrantki to forum dla "zagranicznych" Wizażanek. Wejdź, poznaj rodaczki, wymień się opiniami i swoim doświadczeniem.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2005-09-08, 05:14   #61
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka
Dot.: Che Italia?

hej a sa jeszcze te lody coppa di nonno takie w brazowym kubeczku z uchwytem-kawowe

albo bardzo lubialam lody w duzej szklance,jak kielich z czerwona stopka lub granatowa-nie pamietam nazwy-waniliowe z polewa truskawkowa

najczesciej dostepne w kawiarenkach

he he he i zaraz pomyslalam o piwie-,,peroni,,
i pizza............
simonka cynamonka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 05:18   #62
Magda.
Zadomowienie

Simonko, mam nadzieje, ze huragan nie uderzyl w Twoje okolice.
Magda. jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-08, 05:48   #63
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

nie,na cale szczescie mieszkam z dala od morza,ale to wielka tragedia!!!co sie tu stalo

brak slow

rozpacz.................. ....Nowy Orlean juz nigdy nie bedzie taki sam....nigdy
Stary 2005-09-08, 05:49   #64
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez simonka cynamonka
nie,na cale szczescie mieszkam z dala od morza,ale to wielka tragedia!!!co sie tu stalo

brak slow

rozpacz.................. ....Nowy Orlean juz nigdy nie bedzie taki sam....nigdy
Mam nadzieje, ze znajda sie ludzie, ktorzy beda miec sily odbudowac to miasto.
Stary 2005-09-08, 05:54   #65
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

pewnie tak,ale bardzo wiele osob stwierdzilo,ze juz nigdy tam nie wroci!!!!!!!
Stary 2005-09-08, 06:01   #66
Magda.
Zadomowienie

Cytat:
pewnie tak,ale bardzo wiele osob stwierdzilo,ze juz nigdy tam nie wroci!!!!!!!
No tak, ale wszystko sie okaze. Gdyby ludzie tak sie bali huraganow, nikt by na Florydzie nie mieszkal. W kazdym razie miasta zal, uwielbiam je i nawet myslalam z mezem, zeby tam zamieszkac. I dobrze, ze tak sie nie stalo.
Stary 2005-09-08, 06:16   #67
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

mysle,ze to juz nie chodzi o huragany
oni nie maja po co tam wracac,szczegolnie ci biedniejsi......
co do Florydy do pamietam rok temu tez byly tam problemy

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-08, 13:58   #68
Jo
Raczkowanie

Czesc Simonko!Benvenuta!
Lody Coppa del nonno sa jeszcze!
Jo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-09, 07:04   #69
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

ciao

dziekuje za powitanie

grandi baci
Stary 2005-09-09, 14:04   #70
Jo
Raczkowanie

Smile Dot.: Che Italia?

Grandi baci anche a te!

Do wszystkich: uzywalyscie kiedys kart telefonicznych, tych miedzynarodowych? ktore sie oplacaja?ja niemam najmniejszego pojecia
acha, lepiej uzywac je z telefonu domowego czy z kabiny?
Stary 2005-09-09, 20:28   #71
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jo
Grandi baci anche a te!

Do wszystkich: uzywalyscie kiedys kart telefonicznych, tych miedzynarodowych? ktore sie oplacaja?ja niemam najmniejszego pojecia
acha, lepiej uzywac je z telefonu domowego czy z kabiny?
Jo, no pewnie, że używałyśmy! Ja lubię WELCOME, ponad dwie godziny gadania. Najlepiej się opłaca z numeru domowego, jest najwięcej minut. Kiedyś, jakieś dwa lata temu nie było różnicy czy dzwoniło się z komórki, domowego, czy budki telefonicznej - zawsze było tyle samo minut, ale teraz niestety się to zmieniło. Kiedys było mi wygodnie, bo z komórki zawsze można było pogadać dłużej, nie trzeba było szukać numeru stałego, domowego - bo ja takiego w domu nie mam.
FEMME_BANALE jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-09, 22:07   #72
Jo
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez FEMME_BANALE
Jo, no pewnie, że używałyśmy! Ja lubię WELCOME, ponad dwie godziny gadania. Najlepiej się opłaca z numeru domowego, jest najwięcej minut. Kiedyś, jakieś dwa lata temu nie było różnicy czy dzwoniło się z komórki, domowego, czy budki telefonicznej - zawsze było tyle samo minut, ale teraz niestety się to zmieniło. Kiedys było mi wygodnie, bo z komórki zawsze można było pogadać dłużej, nie trzeba było szukać numeru stałego, domowego - bo ja takiego w domu nie mam.

Dzieki Aniu! buzka!
zaraz poszukam tej Welcome.
Aniu a w domu laczysz sie do neta? moze przez komorke? kiedys byly dobre taryfy, teraz je ograniczaja do bajtow sciaganych, eee tam,mi to starczyloby tylko na jeden dzien a moze jest jakas fajna taryfka a ja nie wiem

Jak tam w Polszy?tu dzis padalo okrutnie
Stary 2005-09-11, 09:29   #73
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

hej dziewczyny

pozdrawiam i sle duzo goracych caluskow

piszcie co tam u was

co pysznego macie dzis na obiad!

a u mnie wciaz upal
Stary 2005-09-11, 11:14   #74
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jo
Dzieki Aniu! buzka!
zaraz poszukam tej Welcome.
Aniu a w domu laczysz sie do neta? moze przez komorke? kiedys byly dobre taryfy, teraz je ograniczaja do bajtow sciaganych, eee tam,mi to starczyloby tylko na jeden dzien a moze jest jakas fajna taryfka a ja nie wiem

Jak tam w Polszy?tu dzis padalo okrutnie
Jo - ano właśnie łączę się do internetu przez komórkę! Była kiedyś (w pażdzierniku ubiegłego roku) taka promocja z Vodafone Omnitel, że za 20 euro miesięcznie masz internet 24h/na dobę. Bez żadnych ograniczeń. Czyli myślę fajna sprawa. Przedłużam tę promocję co miesiąc i mam ją do dziś!
W Polszy non stop bell tempo! Aż mi się nie chce wierzyć. A mojemu TŻ przygotowanemu na ulewy i sinobiałe niebo tym bardziej! Jest wciąż pięknie, ale mówią, że ma się teraz trochę oziębić - ha, no i niech się oziębia, jutro o wczesnym świtaniu wracam do Italii.
Stary 2005-09-11, 15:25   #75
Tuchajbej
Rozeznanie

Cytat:
Jo - ma dokładnie TE SAME ODCZUCIA! Czasem chciałabym stac się niewidzialna, gdy z domu wychodzę. Po jakims czasie to staje się nie do wytrzymania. Jestem teraz w Polsce i jak patrze na młode dziewczyny paradujące po ulicy, w srodku miasta w mini, albo króciutkich szortach - myslę sobie - oj, w Italy to by nawet metra tak ubrane spokojnie nie przeszły...
Acha, pogoda tu wciąż dopisuje, Svenja przyjeżdżaj czem prędzej bo naprawdę warto się teraz w Polszy zjawić, opaliłam się jak na Karaibach jakich...
Poczytalam sobie troche o wloskich podbojachRok temu bylam az dwa razy we Wloszechi byl to moj pierwszy wjazd do tego kraju..bylam w okolicach Iserni i GrossetoStraszne wtedy byly upaly no wiec nieswiadome z kolezanka zalaozylysmy krotkie spodenki-baarddzoo krotkie i bluzki do pepka..idziemy az tu nagle dochodza do nas gwizdy z samochodow,myslimy matko jacy oni nieokrzesaniIdziemy dalej jakis Wloch sie zatrzymuje i cos zaczyna do nas gadac..a moja kolezanka do niego'no no we are tired'-jak znal angielski to bog wiec co sobie pomyslal..
Pamietam jeszcze jak przyjechalismy do Iserni z Rzymu tacy wyglodniali ,wszyscy mysleli ,ze dadza nam oczywiscie makaronik,ale na poczatku podarowali nam gotowane jarzynki i ziemniaki...jejku w jakim szoku bylismy...mysleslismy ,ze to jzu koniec no wiec jako ,ze Polacy rzucilismy sie na te gotowe pyrki i gotowana marchewke..po 20 minut chemy juz odejsc od stolu a kelner macha ,ze bedzie cos jeszcze..my patrzymy drzwi sie otwieraja a tam makaron i sos... Heh he ja juz bylam tak najedzona ,ze nie moglam wcisnac w siebie tej pysznosci inni zreszta tez

I learned that success and happiness are not values to pursue;
they are values to develop

Sztuka życia polega na tym, by cieszyć się małym, a wytrzymywać najgorsze.
Tuchajbej jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-11, 20:45   #76
Jo
Raczkowanie

Cytat:
Jo - ano właśnie łączę się do internetu przez komórkę! Była kiedyś (w pażdzierniku ubiegłego roku) taka promocja z Vodafone Omnitel, że za 20 euro miesięcznie masz internet 24h/na dobę. Bez żadnych ograniczeń. Czyli myślę fajna sprawa. Przedłużam tę promocję co miesiąc i mam ją do dziś!
W Polszy non stop bell tempo! Aż mi się nie chce wierzyć. A mojemu TŻ przygotowanemu na ulewy i sinobiałe niebo tym bardziej! Jest wciąż pięknie, ale mówią, że ma się teraz trochę oziębić - ha, no i niech się oziębia, jutro o wczesnym świtaniu wracam do Italii.
Jak czytam "ano" to mi tak jakos smiesznie to czytac, bo wiadomo po polsku to co innego co po wlosku moja siostra tez tego uzywa.
No ale wiadomo,ze to musze czytac po polsku
Promocja Vodafone byla cudowna, mialam ja podczas wakacji w tamtym roku, bo przeciez ja bez netu juz nie wytrzymamnaprawde dobre polacznie, trzymaj ja Aniu dopoki mozesz, bo innej takiej juz chyba nie bedzie.
W tym roku natomiast uzywalismy Wind, 30 godzin nawigacji kosztowalo 20 euro.Jakos tak bylo ze dostalismy 30 godzin dodatkowych ,wiec w sumie 60 godzin.Nawet tego nie wykorzystalimy bo poprostu nie bylo jak,polacznie tragiczne,stracilam na tym duzo nerwow, jak tylko wrocilismy do domciu z wakacji rzucilam sie na domowe polacznie, choc tez nie najlepsze(dial-up) bo juz nie moglam.Nigdy w zyciu nie polacze sie juz z Wind-em.
Do tego obsluga klienta

Aniu dobrej podrozy zycze, tu dzis tez bylo bardzo ladnie i cieplutko.
Stary 2005-09-11, 20:50   #77
Jo
Raczkowanie

Talking Dot.: Che Italia?

Cytat:
Napisane przez Tuchajbej
Poczytalam sobie troche o wloskich podbojachRok temu bylam az dwa razy we Wloszechi byl to moj pierwszy wjazd do tego kraju..bylam w okolicach Iserni i GrossetoStraszne wtedy byly upaly no wiec nieswiadome z kolezanka zalaozylysmy krotkie spodenki-baarddzoo krotkie i bluzki do pepka..idziemy az tu nagle dochodza do nas gwizdy z samochodow,myslimy matko jacy oni nieokrzesaniIdziemy dalej jakis Wloch sie zatrzymuje i cos zaczyna do nas gadac..a moja kolezanka do niego'no no we are tired'-jak znal angielski to bog wiec co sobie pomyslal..
Pamietam jeszcze jak przyjechalismy do Iserni z Rzymu tacy wyglodniali ,wszyscy mysleli ,ze dadza nam oczywiscie makaronik,ale na poczatku podarowali nam gotowane jarzynki i ziemniaki...jejku w jakim szoku bylismy...mysleslismy ,ze to jzu koniec no wiec jako ,ze Polacy rzucilismy sie na te gotowe pyrki i gotowana marchewke..po 20 minut chemy juz odejsc od stolu a kelner macha ,ze bedzie cos jeszcze..my patrzymy drzwi sie otwieraja a tam makaron i sos... Heh he ja juz bylam tak najedzona ,ze nie moglam wcisnac w siebie tej pysznosci inni zreszta tez
Witaj Tuchajbej
Fajne twoje wspomnienia

Stary 2005-09-11, 20:59   #78
Jo
Raczkowanie

Cytat:
hej dziewczyny

pozdrawiam i sle duzo goracych caluskow

piszcie co tam u was

co pysznego macie dzis na obiad!

a u mnie wciaz upal
Czesc Simonko

a ja na obiadku bylam u znajomych i chyba przytylam ze 3 kilo
lasagne, parmiggiana, scaloppine i tak dalej, oczywiscie wszystko pokropione czerwonym winkiem i na koniec ciasta tez pokrapiane babelkami.

No ,ale ja lubie takie obiadki
Buziak!
Stary 2005-09-13, 08:54   #79
simonka cynamonka
Raczkowanie

GG do simonka cynamonka

hej JO ale ja ci zazdroszcze tych pysznosci

uwielbiam wloskie ciastka ,co niedziele chodzilam do ,,kawiarenki,, i sobie kupowalam
puchota!!!
hmmmmmmmmmmm
ale mi sie teskni

ale planuje szybki wyjazd...tylko jeszcze nie wiem kiedy
musze sie zdecydowac

pozdrawiam

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-13, 09:46   #80
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Red face Dot.: Che Italia?

Czesc Kobiety!
Wlasnie wczoraj wieczorem wrocilam do Italy, jeszcze mam oczka zapuchniete od lez - ryczalam jak glupia tak nie chcialam wracac...
Bylo piknie w Polsce, to slonce, to suche, rzeskie powietrze, jedzonko, piwko polskie, najlepsze na swiecie! No i wszystko inne, rodzinka, nasze trzy koty!
Ech, bardzo bym chciala na Natale do domku znowu pojechac, ale zobaczymy jak sie zycie ulozy...

Simonka cynamonka - no to sie decyduj! Po Polsce Italia to chyba drugi najlepszy kraj do zycia?

JO - i jak bylas juz w tym nowym Douglasie w Bolonii?

"I DON'T NEED ALL YOUR TREASURES
I WANT TO BURRY ALL MY PRIDE
IT'S A PRECIOUS GIFT IT'S FREEDOM" houk
Stary 2005-09-13, 13:43   #81
Jo
Raczkowanie

Simonko to sie decyduj szybko, i wpadnij na lody!Simonko a tak pomijajac wloskie lody i kuchnie,gdzie ci ogolnie lepiej bylo/jest? we Wloszech czy w Usa?

Femme, kobitko jak ja cie rozumiem,ja tez zawsze odjezdzam ze strasznym zalem,strasznie mi smutno,choc nie pokazuje tego za bardzo.Nie chce zeby mojemu mezu bylo przykro ,ze odjezdzam z zalem, i nie chce tez zeby mama plakala, bo jej to naprawde malo brakuje, ale, ze ja sie powstrzymuje to i ona sie dzielna robi. No a potem jak juz sama jestem to sobie pochlipie do woli. No ale ja juz taka jestem ,musze zawsze okazac twardziela i martwie sie o innych wiecej jak sama o sobie Nie wiem czy tak jest slusznie czy nie,moze lepiej sobie poplakac od razu i potem ulzy,nie wiem,ale ja juz tak mam

Ja juz mysle o Sylwku w Polszy, chissa'

Aniu, nie bylam wogole jeszcze w Bo,bo sie wybieram jak sojka za morze. Sa tu prace ,przobrazamy garaz w tavernetke i jakos tak jest ,ze nie moge sie za bardzo gdzies wybrac na wiecej jak godzinke czasu.A ja jak juz dotre do Bo,to mnie doslownie wcina na okreslony czas ,przewaznie sa to mniej wiecej 5-7 godzin,bo ja musze obejsc wszystkie perfumerie, sklepy itp Jak juz uda mi sie dotrzec do domciu, to jestem tak wymeczona jakbym wrocila z kopalni bo i wlasnie to tak sie troche czuje jak wracam z Bo,te spaliny samochodowe sa okropne!
Do tego musze zajmowac sie dodatkowym pieskiem i jest to 8-miesieczny pitbul takze sama rozumiesz.
Ale jak juz dotre to dam znac!

Jak podroz Aniu? ktora droge jedziecie? ja zawsze ciagne przez Tarvisio,Graz,Wieden, potem Czechy,juz nie pamietam miast i na Glucholazy,a jak jest to zima to na Kudowe, Wrocek.

Stary 2005-09-13, 13:47   #82
Jo
Raczkowanie

Aniu wspomnialas o suchym polskim powietrzu, jejku ja ja nie nawidze tej mokrej wloskiej zawiesiny.Czasami ,az zle sie czuje, nie ma to jak nasze suche powietrze.
Stary 2005-09-13, 14:06   #83
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jo
Simonko to sie decyduj szybko, i wpadnij na lody!Simonko a tak pomijajac wloskie lody i kuchnie,gdzie ci ogolnie lepiej bylo/jest? we Wloszech czy w Usa?

Femme, kobitko jak ja cie rozumiem,ja tez zawsze odjezdzam ze strasznym zalem,strasznie mi smutno,choc nie pokazuje tego za bardzo.Nie chce zeby mojemu mezu bylo przykro ,ze odjezdzam z zalem, i nie chce tez zeby mama plakala, bo jej to naprawde malo brakuje, ale, ze ja sie powstrzymuje to i ona sie dzielna robi. No a potem jak juz sama jestem to sobie pochlipie do woli. No ale ja juz taka jestem ,musze zawsze okazac twardziela i martwie sie o innych wiecej jak sama o sobie Nie wiem czy tak jest slusznie czy nie,moze lepiej sobie poplakac od razu i potem ulzy,nie wiem,ale ja juz tak mam

Ja juz mysle o Sylwku w Polszy, chissa'

Aniu, nie bylam wogole jeszcze w Bo,bo sie wybieram jak sojka za morze. Sa tu prace ,przobrazamy garaz w tavernetke i jakos tak jest ,ze nie moge sie za bardzo gdzies wybrac na wiecej jak godzinke czasu.A ja jak juz dotre do Bo,to mnie doslownie wcina na okreslony czas ,przewaznie sa to mniej wiecej 5-7 godzin,bo ja musze obejsc wszystkie perfumerie, sklepy itp Jak juz uda mi sie dotrzec do domciu, to jestem tak wymeczona jakbym wrocila z kopalni bo i wlasnie to tak sie troche czuje jak wracam z Bo,te spaliny samochodowe sa okropne!
Do tego musze zajmowac sie dodatkowym pieskiem i jest to 8-miesieczny pitbul takze sama rozumiesz.
Ale jak juz dotre to dam znac!

Jak podroz Aniu? ktora droge jedziecie? ja zawsze ciagne przez Tarvisio,Graz,Wieden, potem Czechy,juz nie pamietam miast i na Glucholazy,a jak jest to zima to na Kudowe, Wrocek.

Ech, dobrze robisz Asiula, ze sie powstrzymujesz od placzu, to Ty masz racje, tak trzeba. Ja chyba za slaba charakternie jestem bo nie umiem... Jeszcze przed rodzicami robie dobra mine do zlej gry, ale potem w samochodzie przy TZ to juz mi od czasu do czasu lzy polyna...
Jeszcze w dodatku najwiecej smutku mi wyrzadzily... zwierzeta. Mamy trzy koty, kotke z doma jej dzieciaczkami i przed samym wyjazdem o switaniu ta kotka weszla mi na kolana, lasic sie zaczela jakby czula, ze wyjezdzam i mi smutno... No i lezka mi splynela, a ona mi tak zaczela patrzec w oczy rozumnie ze wspolczuciem... No wiem, moze to sie komus smieszne wydawac, ze nad kotem sie najbardziej rozczulam, ale w drodze powrotnej tylko sobie przypominalam jej pyszczek, jej oczka jak na mnie patrzyla przed wyjazdem i... w ryk!
Jak ja Ci zazdroszcze, ze mozesz chociaz psiaka miec! Jednego, wiecej? Bo ja niestety nie moge miec na razie zwierzat bo mieszkamy w maluchnym mieszkanku wynajmowanym, nie naszym... A marzylby mi sie kociaczek...
No, ale predzej czy pozniej ta sytuacja sie zmieni. Pocieszmy sie.

Ja w tym tygodniu bede jechac do Bolonii, to i pewnie do tego Douglasa zajrze. Musze odebrac moj dyplom ze Scuola di Estetica Moderna.
Ja tez juz mam po pory skorne najglebsze dosyc tej wilgoci... Bleh, w lipcu takich potowek sie nabawilam, ze je przez miesiac leczylam, ale w Polsce zniknely bez sladu...
Do Polski jezdzimy przez cale Niemcy, prosciutko autostrada! Czyli Brennero, Monachium, Hoff itp. te miasta wymienilam co pamietam. Jakos przez Czechy sie nie zdecydowalismy jeszcze jechac, w obawie przed drogami. No wlasnie, a jakie tam sa dorogi???

Stary 2005-09-13, 15:37   #84
Jo
Raczkowanie

Cytat:
Ech, dobrze robisz Asiula, ze sie powstrzymujesz od placzu, to Ty masz racje, tak trzeba. Ja chyba za slaba charakternie jestem bo nie umiem... Jeszcze przed rodzicami robie dobra mine do zlej gry, ale potem w samochodzie przy TZ to juz mi od czasu do czasu lzy polyna...
Jeszcze w dodatku najwiecej smutku mi wyrzadzily... zwierzeta. Mamy trzy koty, kotke z doma jej dzieciaczkami i przed samym wyjazdem o switaniu ta kotka weszla mi na kolana, lasic sie zaczela jakby czula, ze wyjezdzam i mi smutno... No i lezka mi splynela, a ona mi tak zaczela patrzec w oczy rozumnie ze wspolczuciem... No wiem, moze to sie komus smieszne wydawac, ze nad kotem sie najbardziej rozczulam, ale w drodze powrotnej tylko sobie przypominalam jej pyszczek, jej oczka jak na mnie patrzyla przed wyjazdem i... w ryk!
Jak ja Ci zazdroszcze, ze mozesz chociaz psiaka miec! Jednego, wiecej? Bo ja niestety nie moge miec na razie zwierzat bo mieszkamy w maluchnym mieszkanku wynajmowanym, nie naszym... A marzylby mi sie kociaczek...
No, ale predzej czy pozniej ta sytuacja sie zmieni. Pocieszmy sie.

Ja w tym tygodniu bede jechac do Bolonii, to i pewnie do tego Douglasa zajrze. Musze odebrac moj dyplom ze Scuola di Estetica Moderna.
Ja tez juz mam po pory skorne najglebsze dosyc tej wilgoci... Bleh, w lipcu takich potowek sie nabawilam, ze je przez miesiac leczylam, ale w Polsce zniknely bez sladu...
Do Polski jezdzimy przez cale Niemcy, prosciutko autostrada! Czyli Brennero, Monachium, Hoff itp. te miasta wymienilam co pamietam. Jakos przez Czechy sie nie zdecydowalismy jeszcze jechac, w obawie przed drogami. No wlasnie, a jakie tam sa dorogi???
Aniu to nie jest smieszne co napisalas o kotce, mysle ,ze poprostu ladujemy sie wewnetrznie takim duzym smutkiem i emocjami ,ze potem wystarczy przypomniec sobie jakas smutna twarzyczke ze by wybuchnac, w twoim wypadku przypomniala ci sie kotka.
Ja traktuje mojego pieska jak moja coreczke, takze wogole ci sie nie dziwie ,ze mialas taka reakcje.
Ona jest malutka kundelek bialo-czarny,dlugo-siersciowa, sasiad tu jeden juz bidak swietej pamieci przezwal ja kiedys "juventina" bo ona wlasnie taka czarno-biala.
Teraz zajmuje sie tez drugim psem, bo wrocil do domu brat mojego meza(jak to sie po polsku mowi?brat meza?) zatrzyma sie u nas dopoki nie znajdzie nowego mieszkanka na wynajecie a ,ze pracuje calymi dniami,musimy sie wszyscy na spolke zajac psem, bo to szczeniak i strasznie lubi rozrabiac.Wszedzie jej pelno.
Na mnie tak wyszlo, bo sie sama pcham, strasznie lubie zwierzaki ,wiec nie usiedze.
Mamy tez koty tutaj,wlasciwie to oni maja nas,jest ich gromadka, sa teoretycznie niczyje bo zyja na wolnosci, a praktycznie sa nasze, bo zawsze tu jest zgromadzenie na jedzonko.

Aniu zycze ci,zebys mogla jak najszybciej sprawic sobie koteczka ktorego pragniesz.Wielkie gratulacje za dyplom!to ja ci zazdroszcze

Mnie wilgoc strasznie do srodka jakos wchodzi, czuje sie jakby mi bylo wiecznie zimno, dziwne to,choc wcale zimno nie jest, przekleta wilgoc.

Aniu,czeskie autostrady sa nawet ok, ale oczywiscie trza sie zaopatrzyc w platna winiete.Po autostradzie im blizej Polski w zimie jest okropnie.
Kolo Jesenika(bodajze, ja do nazw jestem skleroza)juz blisko Polski w kazdym badz razie,jest taki kawalek okropny, wiadomo sa gory, z jeden strony strasznie trza sie tam wspinac i potem oczywiscie cala droga juz w dol jak z gorki na pazurki, najgorsze jest to ,ze sa zakrety 90°. Nie sypna tam piaskiem ani nic, kiedys zjezdzalismy juz i nagle przed nami tir stoi w poprzekPanika! a samochod jedzie na niego bo kola sie slizgaly a my gapy nie zalozyli choc jednego lancucha.Myslalam,ze to juz koniec.Ale jakos sie udalo,musielismy jednak czekac az tira wycholuja co nie bylo latwe.Takich przygod mielismy kilka, nawet jak kiedys juz na polskiej stronie,po Kudowie,pojechalismy na Kudowe aby wlasnie uniknac takiego strasznego czeskiego kawalka, bo na Kudowe z czeskiej strony droga jest nawet ok.
No wlasnie, juz na polskiej stronie,szczesliwi,ze w koncu jestesmy w Polszy a tu na drodze szklanka jak nie wiem co! hamulce zero! przed nami jak zwylke tir i wszystko byloby dobrze bo jechalismy gesiego wszyscy wolniutko, dopoki nagle jakis wariat nie zaczal nas wszystkich wymijac,oczywiscie wszyscy zaczeli hamowac no i my tez, ale co z tego jak samochod zaczal wjezdzac pod tira a ja juz bylam sparalizowana ze strachu. Maz robil co mogl, z na przeciwka jechal samochod to maz chcial nawet wykrecic aby wjechac w row, bo to lepiej w row jak pod tira albo zderzenie czolowe, ale samochod robil swoje.Ach, az mi ciarki przeszly, choc to bylo kilka lat temu...
Na koniec jakos jakis hamulec jednego kola czy co zalapal czysty asfalt i udalo sie.
Maz mi mowil ,ale ty dzielna jestes, ze nawet ani slowa nie powiedzialas, bo ja przewaznie gadula jestem z nerwow,pewnie, ja bylam tak sparalizowana ze strachu ze ani slowka nie przecisnelam przez gardlo
Bylam potem zla, na Polsze bylam zla, ze kurcze w takim stanie jeszcze te drogi sa utrzymywane,ze to droga od granicy i to nie ladnie.
No ale coz, wiem jaka jest sytuacja.

Ach, ale sie rozpisalam, a mowilam,ze ja gadula jestemAch, ucieka, piesek czeka a potem obejrze Telexpresik.
Stary 2005-09-13, 16:21   #85
Jaz-z
Przyczajenie

Witam wszystki!!
widze ze w toku jest temat italii, fajna miescina bylam kilka razy, najlepsze jest jedzenie za ktorym najbardziej tesknie... Pozdrawiam wszystkie forumowiczki
Jaz-z jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2005-09-13, 17:18   #86
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Red face Dot.: Che Italia?

Jo - oj, po tej Twojej opowiesci o autostradach w zimie to chyba jednak przy tej Germanii zostaniemy... Te 90 stopni, szklanka, tir, oj, juz sobie wyobrazilam. Brrr.
Moj TZ raz cos liczyl, ze czy po Germanii, czy przez Czechy - kilometry mamy te same. Oj, to oni tez sobie kaza placic Czesi? Nie wiedzialam. Jak my jedziemy to "tylko" Austriakom placimy, taki znaczek sie kupuje minimum 9 dni wazny. I tak zawsze musimy kupic dwa bo jestesmy dluzej niz 9 dni...

Ha, to Ty masz tam niezla gromadke zwierzakow kolo siebie! Che bello! Chociaz sie nie czuje tak tej samotnosci majac kolo siebie zwierzaka.

Dyplomu nie masz co zadroscic, przeciez Uniwersytetu nie skonczylam...
Ot zwykly manicure - pedicure. Teraz jak w Polsce bylam zrobilam tez kurs na akryl, wczesniej zrobilam na zel, ale akryl tez chcialam no i zrobilam.
Na szczescie dostalam certyfikat miedzynarodowy, po angielsku, bede go mogla spokojnie w Italii uzywac.

Stary 2005-09-13, 20:47   #87
Jo
Raczkowanie

Cytat:
Jo - oj, po tej Twojej opowiesci o autostradach w zimie to chyba jednak przy tej Germanii zostaniemy... Te 90 stopni, szklanka, tir, oj, juz sobie wyobrazilam. Brrr.
Moj TZ raz cos liczyl, ze czy po Germanii, czy przez Czechy - kilometry mamy te same. Oj, to oni tez sobie kaza placic Czesi? Nie wiedzialam. Jak my jedziemy to "tylko" Austriakom placimy, taki znaczek sie kupuje minimum 9 dni wazny. I tak zawsze musimy kupic dwa bo jestesmy dluzej niz 9 dni...

Ha, to Ty masz tam niezla gromadke zwierzakow kolo siebie! Che bello! Chociaz sie nie czuje tak tej samotnosci majac kolo siebie zwierzaka.

Dyplomu nie masz co zadroscic, przeciez Uniwersytetu nie skonczylam...
Ot zwykly manicure - pedicure. Teraz jak w Polsce bylam zrobilam tez kurs na akryl, wczesniej zrobilam na zel, ale akryl tez chcialam no i zrobilam.
Na szczescie dostalam certyfikat miedzynarodowy, po angielsku, bede go mogla spokojnie w Italii uzywac.
Aniu,naprawde gratuluje, bo dla mnie to strasznie jakies niezrozumiale, jeszcze nie doszlam jaka jest roznica miedzy akrylem a zelem.
I prosty francuski kiedys byl czyms niewykonalnym!A juz umiem

W Czechach wlasnie tez sa te znaczki,kiedys byly tylko miesieczne, potem zrobili jesli sie nie myle tez 10-cio dniowe. Powinni zrobic jakies tez znaczki tranzytowe,tez bralismy dwa razy te 10-cio dniowe.

Ta droga o ktorej napisalam wyzej jest w porzadku w lecie i musze ci powiedziec,ze kiedys dojechalismy z Boloni do domu fuksem w ciagu 9 godzin, ale to bylo tylko raz i niezle lecilismy

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-14, 08:33   #88
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

My do granicy polskiej to z 11 godzin, ale potem, zeby przebic sie przez polskie drogi to z 3 godzinki zabiera...

Stary 2005-09-14, 08:47   #89
Jo
Raczkowanie

No wlasnie,powinni przeciagnac autostrade do granic, przynajmniej tych przejsc granicznych takich wiekszych,no ale moze kiedys to zrobia i bedziemy w domciu na raz, dwa.
Stary 2005-09-14, 08:55   #90
FEMME_BANALE
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Jo
No wlasnie,powinni przeciagnac autostrade do granic, przynajmniej tych przejsc granicznych takich wiekszych,no ale moze kiedys to zrobia i bedziemy w domciu na raz, dwa.
Ja jade przez Zgorzelec, jest autostrada do samej granicy, tylko zaraz wjezdzajac na strone polska - znika w tajemniczych okolicznosciach.

Odpowiedz

Nowe wątki na forum Emigrantki

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości