Śniadanie - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-04-24, 13:10   #61
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Dot.: Śniadanie

Cytat:
Napisane przez teczowa dlolinka 21 Pokaż wiadomość
Wszystko pyszne tylko kurde co z tymi żółtkami
W sumie to one najwartościowsze z tego jajka.
Jeżeli nie masz tak konkretnych celów jak Martuska, to możesz dodać całe jajka. Wtedy co najwyżej dać mniej jajek ogólnie.
Możesz też żółtka zużyć do produkcji domowego majonezu

"Because what doesn't kill you makes you a fighter"
Mój blog: Tygryskowym okiem ; baza wiedzy o treningu siłowym kobiet: Kobieta na siłowni
tygryskowym_okiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 13:21   #62
martuskaoo4
Raczkowanie

Tygrysku, ja jem też żółtka Tyle, że jak mam jaja z Biedronki czy Lidla, to nie szkoda mi żółtek wywalać, bo mają zachwiane proporcje omega 3:6. Wtedy wrzucam jako źródło tłuszczu coś wartościowego - orzechy lub olej kokosowy. Ale wiejskie, karmione łubinem (takie będę miała od teraz od kolegi), jem całe
martuskaoo4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 13:30   #63
tygryskowym_okiem
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez martuskaoo4 Pokaż wiadomość
Tygrysku, ja jem też żółtka Tyle, że jak mam jaja z Biedronki czy Lidla, to nie szkoda mi żółtek wywalać, bo mają zachwiane proporcje omega 3:6. Wtedy wrzucam jako źródło tłuszczu coś wartościowego - orzechy lub olej kokosowy. Ale wiejskie, karmione łubinem (takie będę miała od teraz od kolegi), jem całe
Okej Ale masz jakiś cel w tym wywalaniu, a normalnie się na to nie zwraca uwagi, więc po prostu pisałam, że można całe jajko wrzucić

"Because what doesn't kill you makes you a fighter"
Mój blog: Tygryskowym okiem ; baza wiedzy o treningu siłowym kobiet: Kobieta na siłowni
tygryskowym_okiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 20:43   #64
zieloneoczymam
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wooow12 Pokaż wiadomość
Zakochałam się w kaszy jaglanej, więc teraz chyba codziennie będę ją katowała.

Dzisiaj jaglanka z dwoma jajcami, kakao, bananem, chilli, cynamonem, ciutką odżywki białkowej dla słodkości i posiekanymi nerkowcami. Na wierzch trochę kiwi.
Jaglanka na słodko? Hmmm...
Uwielbiam na słono, z odrobiną masła, ale na słodko nie próbowałam. Może czas to zmienić Jutro porobię testy
zieloneoczymam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 20:55   #65
wooow12
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zieloneoczymam Pokaż wiadomość
Jaglanka na słodko? Hmmm...
Uwielbiam na słono, z odrobiną masła, ale na słodko nie próbowałam. Może czas to zmienić Jutro porobię testy
Ona niby na słodko, ale jednak tą nutkę chilli było czuc dosc wyraźnie, bo jakoś tak mi się od serca sypnęło

Niestety skończył mi się dzisiaj zapas jaglanej, a jak na złośc w żadnym sklepie nie było Jutro więc na śniadanko poczciwa jajecznica ze szczypiorem. Schabik już upieczony, chleb się piecze.
wooow12 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 20:56   #66
zieloneoczymam
Raczkowanie

Ja sobie kilka opakowań zawsze kupuję i co jakiś czas dokupuję po jednym, żeby się nie obudzić nagle bez niczego

Dobra jajecznica nie jest zła
zieloneoczymam jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-24, 23:50   #67
sarayy
Raczkowanie

Cytat:
Hej Tu moje "śniadaniówki" :
placuszki akurat będę mogła przetestować w formie deluxe (zakupiłam paczkę goji) ...Więcej przpisów (pomysłów) please!!!

Cytat:
Napisane przez wooow12 Pokaż wiadomość
Ona niby na słodko, ale jednak tą nutkę chilli było czuc dosc wyraźnie, bo jakoś tak mi się od serca sypnęło

Niestety skończył mi się dzisiaj zapas jaglanej, a jak na złośc w żadnym sklepie nie było Jutro więc na śniadanko poczciwa jajecznica ze szczypiorem. Schabik już upieczony, chleb się piecze.
jaglankę też wolę na słodko śniadaniowo..a na wytrawnie, do mięcha to jaglana/gryczana wpada.
poproszę o przepis na chlebek wszystkie moje próby nieudane, nawet bułki, które 'zawsze się udają' nie wyszły
sarayy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 10:17   #68
Trixxi
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez sarayy Pokaż wiadomość
placuszki akurat będę mogła przetestować w formie deluxe (zakupiłam paczkę goji) ...Więcej przpisów (pomysłów) please!!!

jaglankę też wolę na słodko śniadaniowo..a na wytrawnie, do mięcha to jaglana/gryczana wpada.
poproszę o przepis na chlebek wszystkie moje próby nieudane, nawet bułki, które 'zawsze się udają' nie wyszły
jutro będę piec więc jak mi wyjdzie to podam przepis
tylko zakwas żytni najpierw wyhoduj

dzisiaj gotowałam kaszę jaglaną z bakłażanem i papryką, potem wbiłam jajka dodałam szczypiorku oliwy i nawet dobra była ale też wolę na słodko
Trixxi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 11:14   #69
mayeczka87
Rozeznanie

Ja dziś zaliczyłam całkiem udany powrót do owsianki zamieniłam jogurt na wodę -> trochę bezsmakowe, ale ujdzie. Spróbuję też z aromatami. A jakby co mam syrop klonowy, chyba nie umrę od kropelki ;]

50g owsianki + banan 160g+ 15 g migdałów. + woda. Energia na długo.

aaa, do tego 50 g szynki z piersi kurczaka z przyprawami by mąż. (co by białko było;p)

Ćwiczę!! 1.12.2012

15.10.2008 12.12.2010 Zaręczyny 07.07.2012 Ślub

mayeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 11:26   #70
onio
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Haegtesse Pokaż wiadomość
a ja ostatnio zakochana jestem w placuszkach owsianych: 3 lyzki platkow owsianych miele w blenderze na make, dodaje jajko, troche proszku do pieczenia i cynamonu, miksuje jeszcze raz. do tego dodaje potarte na grubych oczkach pol lub 3/4 jablka, formuje 2 placki na suchej patelni i smaze na malym ogniu. pycha. do tego kilka orzechow jem zeby byly tluszcze, ale mozna tez pewnie je zmiksowac z reszta polecam!

Świetny ten przepis, jutro wypróbuję U mnie niezmienne owsianka w różnych wariantach PYCHA! Pisałam o niej na blogu:

http://myfitplanet.blogspot.com/2013...sniadanie.html

Zapraszam na:
https://www.youtube.com/watch?v=xW5-LJQLn30
http://myfitplanet.blogspot.com/
onio jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-25, 12:36   #71
Haegtesse
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez onio Pokaż wiadomość
Świetny ten przepis, jutro wypróbuję U mnie niezmienne owsianka w różnych wariantach PYCHA! Pisałam o niej na blogu:

http://myfitplanet.blogspot.com/2013...sniadanie.html

moze troche z wiekszej ilosci zrob albo dojedz jakims bananem i orzechami bo dziewczyny mi mowily, ze za malo a ja nie napisalam wlasnie ze do tego jeszcze owoce dodaje
Cel: 65 kg

Obwody:
talia: 80 - 79 - 78 - 77- 76 - 75- 74 - 73 - 72 - 71 - 70
biodra: 111-110-109-108-107-106-105
uda: 68-67-66-65-64-63

78-77-76-75-74-73-72-71-70-69-68-67-66-65
Haegtesse jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-04-25, 14:59   #72
Fionka_31
Zakorzenienie

ja prawie od trzech tygodni jem owsiankę:
80 g płatków + szklanka mleka, gotuję przez 10 min, dorzucam garść rodzynek (30g) i łyżeczkę siemienia lnianego
i mam problem bo mam wzdęcia, czasami tak mi brzuch potrafi spuchnąć, że nie wiem co robić... myślałam, że się to ureguluje ale póki co nie ma poprawy

Fionka_31 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 06:49   #73
martuskaoo4
Raczkowanie

Ode mnie śniadaniowe coś z całych jajek , czyli:

Kakaowy omlet z kremem owsiankowym

3 jaja (210 g )
60 g płatków owsianych górskich
15 g wheya o dowolnym smaku (u mnie FA waniliowy, masakrycznie słodki )
10 g rodzynków (mogą być goji, mogą być daktyle czy żurawina itp)
kakao naturalne

Płatki do miski, rodzynki do miski. Zalać wrzątkiem na ok. 5 minut, zostawić pod przykryciem, na koniec wmieszać wheya.

Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Można dodać do nich trochę stevii, ja odpuściłam, bo białko FA jest okrutnie słodkie Jak piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i mieszamy. Na koniec dodajemy łyżkę kakao i wylewamy na dużą patelnię.

Jak omlet jest już gotowy, płatki z rodzynkami i odżywką miksujemy na krem. Smarujemy omleta i wcinamy

Myślę, że bez odżywki też byłoby słodkie i jutro wypróbuję opcję z samymi rodzynkami jako substancją "słodzącą"

Smacznego!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg omlet.jpg (64,4 KB, 72 załadowań)

Edytowane przez martuskaoo4
Czas edycji: 2013-04-26 o 06:51
Stary 2013-04-26, 07:59   #74
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10
Konto usunięte

Martuska Zainspirowałaś mnie do tych omletów Jak daaaawno nie jadłam to coś czuję, że od dzisiaj będzie gościł na moim stole często. Tylko mój whey nie ma smaku (nie pomyślałam jak zamawiałam)

Dzisiaj u mnie na śniadanie:

2 jajka, cynamon, mąka pełnoziarnista, banan.

Białka ubić na sztywno, żółtka wymieszać z łyżką mąki i cynamonem, usmażyć i posmarować rozgniecionym bananem Idealne, lekkie śniadanie przed aerobami. Moim zdaniem nie trzeba nic dosładzać

Mam takie pytanie -wheya można spokojnie poddawać termicznej obróbce? (gotować, piec itp) Bo nie jestem pewna, a chciałam go do owsianki dosypywać.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-04-26, 09:05   #75
martuskaoo4
Raczkowanie

Z doświadczenia wiem, że do obróbki cieplnej na pewno nie nadaje się kazeina z albuminą (Trec Night Blend dokładnie), bo po zalaniu ciepłą wodą zachowuje się jak stopiony plastik

Ja wheya poddaję obróbce, ale pamietam, ze jak kiedys szukałam info na ten temat to nie znalazłam. Ale skoro są przepisy i całe strony www i książki o przepisach z proszkiem białkowym (np http://www.proteinpow.com/) to mysle, ze mozna

Spróbuję z tym bananem, na pewno pyszne

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-11, 09:44   #76
poldzik
Zadomowienie

alez sie ciesze z podforum "pakernia" - super!

co do sniadania - ja bede "pod prad" - odpowiada mi Intermittent Fasting jak na razie (juz od ponad roku) i sniadan raczej nie jadam. jak juz jem sniadanie to zwykle sa to tylko owoce lub owoce + jajka (rzadko).
takze ten, na diecie paleo + IF tez sie da!

http://www.leangains.com/2010/04/leangains-guide.html

pozdrawiam kolezanki pakerki
poldzik jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 12:20   #77
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy

Cytat:
Cytat:
Napisane przez zieloneoczymam Pokaż wiadomość

Dobra jajecznica nie jest zła
Popieram, ja jednak wybieram jaja ekologiczne. Może to nie to samo co te od babci, do których byłem przyzwyczajony od dzieciństwa, ale te klatkowe to już niestety totalny szajs.

A żeby nie robić off topu podzielę się z Wami jak wygląda moje śniadanie
Zazwyczaj są to 2-3 kromki żytniego razowca, do tego dużo warzyw (sałata lub szpinak+papryka+pomidor świeży lub suszone+ogórek kiszony lub świeży+ czosnek lub cebula+szczypior lub koperek+ kiełki lub rzeżucha i świeże zioła jak np. bazylia lub co tam tylko mam pod ręką) do tego tłuszcz w postaci avocado, oliwy z oliwek lub oleju lnianego, no i oczywiście jakiś twaróg, zółty ser, tempeh, pasztet z soczewicy albo pasta ze słonecznika i pieczonej papryki lub fasoli. Uwielbiam też tosty z razowca z oliwą i czosnkiem a na to serek kanapkowy i czerwona fasola.
Do takich kanapek często dochodzi jedno jajko na miękko i obowiązkowo owoc lub świeżo wyciskany sok.

Jeżeli nie mam zbyt dużo czasu to miksuję odżywkę białkową z kefirem lub maślanką, jakimiś owocami i otrębami owsianymi.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-05-12 o 12:35
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-12, 12:45   #78
malvinus
Raczkowanie

u mnie od kilku dni jajecznika z kasza jaglana i suszonymi pomidorami do tego cebulka i cukinia, smazone na tym oleju z pomidorkow
Stary 2013-05-21, 09:41   #79
Konto usunięte

Budyń lniano - owsiany
50 g płatków owsianych
2,5 łyżeczki siemienia lnianego odtłuszczonego
Łyżka ziaren lnu
Szklanka mleka
2 łyżeczki kakao
Garść rodzynek
Łyżka whey kokosowego.

Płatki mielimy na pył razem z ziarenkami, gotujemy mleko z kakao i rodzynkami. Do wrzącego mleka wsypujemy wymieszane siemię i płatki cały czas mieszając. Jeśli trzeba to dolewamy wody/mleka. Na koniec dodajemy łyżkę odżywki i dokładnie mieszamy. Budyń jest słodki i czekoladowy, ma fajną konsystencję

Kcal:503, B:28, W:67, T:15,50

Naleśnik owsiany z twarogiem i sosem czekoladowym(porcja na 2 naleśniki)
* 4 łyżki mąki pełnozianistej
* 2 łyżki płatków owsianych
* Jajko

Farsz (tu już na jeden naleśnik)
* Pół kostki twarogu
* Łyżeczka miodu, bądź inne słodzidło.

Sos:
* 2 łyżeczki kakao
* Łyżka smakowego whey
* łyżeczka miodu
* kiwi.

Składniki na naleśniki mieszamy dodając wody aż do pożądanej konsystencji i smażymy na tłuszczu kokosowym. Po zdjęciu z patelni smarujemy farszem i składamy na pół. W międzyczasie robimy sosik dodając do składników suchych troszkę gorącej wody aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Polewamy naleśnika sosem i posypujemy drobno pokrojonym kiwi.

JEMY

Kcal: 489, B:34, W:44, T:18

Zdjęcia budyniu nie ma bo wyglądał wyjątkowo niefotogenicznie Lepiej go jeść niż na niego patrzeć.
97063297b7b35b4a21bd582d93800b2e45dfbb59_6372d6b265f10 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-05-28, 08:45   #80
malvinus
Raczkowanie

a u mnie dzis (i przez najblizsze dni ) sniadanie wytrawne. a mianowicie sernik:
ciasto:
250gr maki (u mnie razowa pszenna)
150gr masla 82%
troche lodowatej wody
rozrabiamy make z zimnym maslem, jak juz rozdziubiemy maslo dodajemy po trochu wody zeby wszystko sie skleilo. ma byc dokladnie ale szybko zeby maslo sie nie zagrzalo. formujemy kule i na godz do lodowki owinieta folia

farsz:
6-10 jaj (zoltka do sera., bialka na sztywna piane)
800-1000 kg (ok kilograma) twarogu, u mnie tlusty
lyzka maki ziemniaczanej
lyzeczka proszku do pieczenia
dodatki jakie kto lubi, ja robilam raz z suszonymi pomidorami i erem lazur a teraz tylko z kaparami
przyprawy - wedle uznania

twarog rozdrabniamy widelcem, dodajemy zoltka, make i proszek, mieszamy. bialka na sztywno ubite dodajemy do twarogu, delikatnie mieszamy. dodajemy na koncu nasze dodatki i mieszamy.

przekladamy do tortownicy wyklejonej naszym ciastem i pieczemy ok godziny, 180st. ja pieke tak przez ok 50 min a potem wlaczam termoobieg z grilem od gory zeby podeschlo i sie ladnie zarumienilo.

caloscie robi sie bardzo szybko i sprawnie, dzieli sie na 8 porcji. moja wersja ma ok 500kcal w kawalku, B-14g, W- 11g, T- 15g. W zaleznosci od ilosci jajek, rodzaju twarogu, ilosci ciasta (mozna zmniejszyc), mozemy modyfikowac kalorycznosc.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg IMG_2419.jpg (83,6 KB, 30 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg IMG_2420.jpg (105,0 KB, 26 załadowań)
Stary 2013-05-30, 13:18   #81
martuskaoo4
Raczkowanie

sernik na słono? muszę wypróbować!!!
Stary 2013-05-30, 14:38   #82
malvinus
Raczkowanie

probuj probuj

a dzis placek jaglany z dodatkiem przyprawy do piernika i do tego sos waniliowo-maslany LOVE
Stary 2013-06-03, 14:02   #83
Niniczka
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Niniczka GG do Niniczka Send a message via Skype™ to Niniczka

Dziewczyny, a jecie parówki? Ja uwielbiam parówki
moje fotosy:
tu
Niniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:15   #84
mayeczka87
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Niniczka Pokaż wiadomość
Smakują mi, nie jem. Kilka lat temu zabieraliśmy z TŻ w podróże, szczególnie jedynki, ale ja już kilka lat nie jem i nie zamierzam raczej.

Ćwiczę!! 1.12.2012

15.10.2008 12.12.2010 Zaręczyny 07.07.2012 Ślub

mayeczka87 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-06-03, 14:18   #85
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Niniczka Pokaż wiadomość
Większość parówek nigdy nie stała koło mięsa i są niestety nafaszerowane chemią jak tylko się da. Kiedyś bardzo lubiłam i zajadałam się parówkami z potrójną porcją sera z mikrofali Ale teraz nie tykam i nie zamierzam.
Stary 2013-06-03, 18:33   #86
martuskaoo4
Raczkowanie

ja uwielbiam parówki... nie jem, ale uwielbiam, nieważne co do nich pchają - smak obłęd zwłaszcza te z serem... i keczupem...
Stary 2013-06-03, 18:46   #87
Konto usunięte

Cytat:
ja uwielbiam parówki... nie jem, ale uwielbiam, nieważne co do nich pchają - smak obłęd zwłaszcza te z serem... i keczupem...
To właśnie jak ja Mój must-eat dawnych czasów

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-06-03, 20:11   #88
malvinus
Raczkowanie

ja lubie czesem zjesc, kupie berlinki, zjem 3 i mam spokoj na pol roku
Stary 2013-06-03, 22:55   #89
Niniczka
Raczkowanie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Niniczka GG do Niniczka Send a message via Skype™ to Niniczka

Cytat:
Napisane przez malvinus Pokaż wiadomość
ja lubie czesem zjesc, kupie berlinki, zjem 3 i mam spokoj na pol roku
No ja własnie tez kupuję Berlinki, bo chyba najlepsze według zawartości. Serów nie jem w ogóle
moje fotosy:
tu
Niniczka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-10-27, 17:52   #90
Erena
Zadomowienie

Dziewczyny (i chłopaku - to do Dudiego ) - jestem w trakcie wypróbowywania Waszych patentów i wszystkie są zarąbiste Ja raczej jestem śniadaniowym niejadkiem, więc najlepiej sprawdza mi się śniadanie na słodko i w formie półpłynnej, które mozna w siebie szybko "wlać". Najczęściej jem owsiankę, z tym że nie gotuję płatków ani ich nie zamaczam, tylko miksuję z mlekiem i dodatkami w blenderze.

Ostatni "plagiat", który bardzo mi podpasował, to owsianka z cukinią: płatki owsiane (u mnie zazwyczaj jakieś 60g) wyjątkowo zagotowane ze szklanką mleka ryżowego, 2 lyżeczkami kakao i startą cukinią. Już po zagotowaniu doszła porcja wheya waniliowego. Jest mocno czekoladowe, nie za słodkie (kto woli słodsze, niech doda stevii czy czegokolwiek) i bardzo sycące. Nie wiedziałam, że cukinia tak dobrze komponuje się z potrawami na słodko
Erena jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości