![]() |
#62 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Słodkie mamy -przepisy, porady itp
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40526124]Pani a u mnie już 3 razy pod rząd cukier na czczo powyżej 70
![]() ![]() Robiłaś taki profil?[/QUOTE] ![]() ![]() robiłam raz, bo byłam wydygana ![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() ja się napaliłam na melona. wszędzie było napisane że taki idealnie cukrzycowy owoc. melon w środku zimy - drogi i trudno dostępny (dobry). heh. chyba jedyny owoc który mi cukry podniósł ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
Pani ale Michałek ma całkiem OK wagę, po prostu niektóre dzieci rodzą się mniejsze... Ja też nie byłam za duża, a teraz chętnie oddałabym kilka kg... Wiesz dobrze, że przy cukrzycy większym zagrożeniem jest makrosomia, więc nawet tak nie myśl!!!
![]() Ja już po bułeczce, zaraz idę spać i znów ten niepokój rano przy kłuciu.. |
![]() ![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40527787]Pani ale Michałek ma całkiem OK wagę, po prostu niektóre dzieci rodzą się mniejsze... [/QUOTE]wiem (sama ważyłam 2800)... ale to jeden z trzech czynników (chyba najmniej ważny ale jednak wymieniany) 'dzięki', któremu Młody będzie pacjentem patologii noworodka (poradnia wad i zaburzeń rozwoju). heh. tak jak napisałam - gdybanie się włącza...
W zasadzie nie znam ani jednego dziecka, które urodziło się za wielkie przez cukrzycę. jednak diagnostyka, dieta, to że jesteśmy (byłyśmy ![]() ![]()
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
A co do poradni, to może i będzie pacjentem, ale nie wiadomo, czy to leczenie będzie mu potrzebne. A może będzie się rozwijał książkowo. Nawet duże dzieci potrzebują czasami różnych fizjoterapii, itd., więc - nie ma co gdybać ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40528758]Ja też chyba nie dobiłam do 3 kg.
A co do poradni, to może i będzie pacjentem, ale nie wiadomo, czy to leczenie będzie mu potrzebne. A może będzie się rozwijał książkowo. Nawet duże dzieci potrzebują czasami różnych fizjoterapii, itd., więc - nie ma co gdybać ![]() to prawda, moja starsza urodzila sie 3600, a przez rok czasu byla w poradni neontologicznej, chodzila na rehabilitacje przez obnizone napiecie miesniowe, kardiolodzy, neurolodzy ![]() drugie dziecko podejrzewam ze bedzie podobnej wielkosci. Edytowane przez bajka1807 Czas edycji: 2013-04-28 o 15:59 |
![]() ![]() |
![]() |
#67 |
Konto usunięte
|
Ale mam dzisiaj ładne cukry
![]() na czczo - 70 (trochę mało, ale jak na mnie to i tak dobrze) po I śniadaniu (2 kromki pełnoziarnistego z polędwicą, pomidorem i rzodkiewką) - 123 (trochę dużo, ale po śniadaniu zawsze mam najwyższy) po II śniadaniu (2 kromki tego samego z serem, ogórkiem i rzodkiewką i kiwi) - 77 po obiedzie (mało dietetycznie, schabowy, ziemniaczki z pary i buraczki ze słoika) - 99 ![]() po podwieczorku (kromka Wasy z serem i ogórkiem i grzech: pół kawałka ciasta drożdżowego, ale w książeczce pozwalają od czasu do czasu) 84 ![]() po I kolacji (2 kromki pełnoziarnistego z serem i warzywami, pół kubeczka serka homo naturalnego z Lidla pyyyyychaaaaaa) - 94 ![]() Według mnie całkiem całkiem, a jem dzisiaj bardzo pysznie. Oczywiście kotlet to w ramach odstępstwa, no ale czasami mam już dość przyrządzania mięsa w piekarniku. |
![]() ![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Perse jedzonko pycha ale czy cukry nie za niskie??
Ja dzis na podwieczorek pol drozdzowki ze szklanka kefiru i 105 ;-) |
![]() ![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
Ale średnia wychodzi ok. 92, więc zakładam, że jest OK... Choć sama nie wiem...
|
![]() ![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40539644]Ale średnia wychodzi ok. 92, więc zakładam, że jest OK... Choć sama nie wiem...[/QUOTE]
ja takie cukry niskie tzn nie przekraczajace setki mialam dzien w dzien przez miesiac. teraz jedynie po chlebie i malo zgodnym z dieta obiadem mam do 112. dzis zaszalalam i zjadlam pierogi z kapusta i grzybami to mialam 127 :| a teraz ide strzelic na noc insulinke ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#71 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Gdzie się podaje insulinę, do brzucha? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40540081]Tylko ja już przed wizytą miałam poniżej 100 większość, a diabetolog nic nie mówiła, oprócz tego, że rano za niskie...
Gdzie się podaje insulinę, do brzucha?[/QUOTE] na moje niskie cukry ponizej ich normy tez diabetolog nic nie mowil, a zdarzalo mi sie miec 65 po jedzeniu. sama sie zapytalam, to powiedzial ze w takim wypadku moge pozwolic sobie na extra owoc typu banan ktory cukier mocno podnosi. u mnie czepialstwo jest tylko o cukier na czczo, tyle ze u mnie byl za wysoki, ale nie przekraczal 110. co do insuliny to ja podaje w udo. |
![]() ![]() |
![]() |
#73 |
Konto usunięte
|
Bajka a w pierwszej ciąży też miałaś cukrzycę? U mnie się pojawiła dopiero w drugiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40542943]Bajka a w pierwszej ciąży też miałaś cukrzycę? U mnie się pojawiła dopiero w drugiej.[/QUOTE]
nie, w pierwszej ciazy nie mialam tego typu rewelacji. tzn do 12 tc jechalam na duphastonie, bo w ciaze zaszlam zaraz po odstawieniu antykow i przez progesteron plamienia byly. a teraz ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Ja dzieczynki na obiadek jem gołąbki i bardzo ładne mam cukry po nich
![]() Robiłam je z cielęcinki i brązowego ryżu plus młoda kapustka..no sos zrobiłam pomidorowy, ale osobno coby za dużo go nie było. Na majówkę chyba przygotuje leczo ![]() ![]() Macie jeszcze jakieś pomysły na obiady jednogarnkowe na 2-3 dni?? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#76 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() super ze cukry sie ladnie trzymaja ![]() pomyslu na obiad niestety nie mam, bo ja tam na zmiane jadam lososia z salata i pieczonymi ziemniakami/salata z rzodkiewka,pomidorem,ogor kiem,szczypiorkiem,kielka mi i piersia z kurczaka z sosem czosnkowym/brokul z jajkiem sadzonym/albo wszelkie modyfikacje zwiazane z pieczona piersia kurczaka ![]() dobrze ze do mamuski jade w srode, to sie mna zajmie tak jak trzeba ![]() pulpeciki mozesz zrobic w sosie koperkowym, teraz mnie tak naszlo bo to bym zjadla ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#77 |
Zakorzenienie
|
Mi właśnie kurczak jakoś nie podchodzi...ale chyba będę musiała się do niego zmusić
![]() Gołąbki są mega proste ![]() Łososia chyba też kupie i będę jeść ![]() No i czekam na fasolkę bo chyba też będzie można zjeść ![]() Myyyymmm..fasolka, ziemniaczek, jajeczko i sałata z jogurtem plus kefir ![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:32 ---------- Tylko jak ten sos koperkowy zrobić?? |
![]() ![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() co do fasolki to nie mam pojecia. a jesli chodzi o sos to tez nie wiem ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#79 |
Konto usunięte
|
Ja dziś sobie obiorę kilka ziemniaczków, ugotuję jajko i zjem z buraczkami.
Kocurku a powiedz, jak się robi te liście kapusty do gołąbków? Nie chce mi się szukać na necie, skoro Ty takie dobre robisz. O farsz nie pytam, bo ja i tak pewnie zrobię wegetariańskie, choć jak Ci się chce, mogłabyś wpisać cały przepis? I chodzi za mną pizza, na cieście z mąki pełnoziarnistej... Może się skuszę, oczywiście same warzywa i sos pomidorowy mój, no może odrobinka sera... Zobaczymy, co to będzie. I jesteśmy zaproszeni na grilla. Nie bardzo chce mi się tam iść, ale jak już pójdę - macie jakieś pomysły na cukrzycowe dania z grilla? |
![]() ![]() |
![]() |
#80 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40547925]
I jesteśmy zaproszeni na grilla. Nie bardzo chce mi się tam iść, ale jak już pójdę - macie jakieś pomysły na cukrzycowe dania z grilla?[/QUOTE] hmmm grilowana cukinia, rybka, szaszlyki. karkowke nie wiem jak sobie odpuszcze w sezonie grillowym ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
To zaczne od grilla.
Możesz zrobić cukinie i brokuł tylko muszą być w foli robione. ![]() Pokroić skropić oliwą z oliwek i zawinąć w folie. Są pyszne z sosem czosnkowym (tylko Ty chyba nie możesz czosnku?) Do tego robiłam szaszłyki. Piers z kurczaka z przyprawa z kamisa fitt http://www.kamisfitup.pl/index.php/c.../view/247/279/ (nie ma soli ![]() Wyszły pyszne... Możesz zrobić do nich dip np. koperkowy właśnie ![]() Możesz też zrobić polędwiczkę- jest dobra i chudziutka. Do tego masa sałatek ![]() Gołąbki robi szybko i prosto. Polecam Ci zjeść z mięskiem (cielęcinka) bo z tego co pamiętam masz chyba niską hemoglobinę? Mięsko mielone wsadzam do miski. Dodaje wcześniej ugotowany ryż brązowy. Mieszam wszystko dodając przyprawy (zioła prowansalskie w szczególności). Kapustę kupiłam młoda, aby się szybko ugotowała. Gotuje wodę w dużym garnku i wrzucam do wrzątku kapustę. Gotuję z 5 minutek i odcinam po kolei liście. (można oczywiści te liście już odkrojone wrzucić i wyciągnąć po 5 minutach). Odkrawam te zgrubienia na końcach- w młodej nawet i one szybko miękną. Farsz zawijam w liście (najpierw dupka, później boki i do góry). Do garnka na spód wrzucam ze dwa liście co by się nie przypaliło, układam gołąbki i zalewam wodą lub bulionem. Jak bulionem nie trzeba przyprawiać jak woda to trzeba. (sól, pieprz listek laurowy, ziele itp). No i po 30 minutach wszystko jest gotowe. Chyba, że ktoś chce sosik to dodaje pomidory z puszki, doprawia do smaku i może zagęścić mąką i w naszym wypadku jogurtem ![]() Zgłodniałam.... ![]() Mam nadzieje, że w miarę czytelny ten przepis ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
No i przebiegła cukrzyca...dziś po tych samych gołąbkach cukier 140
![]() Jedynie co to łyknęłam magnez wcześniej bo cos mnie brzuch pobolewał... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja po obiadku mialam 86 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#84 |
Konto usunięte
|
Dzięki Kocurku! Za wszystkie pomysły.
Tak, u mnie morfologia kiepska i tak, nie mogę jeść czosnku, ale ja sobie zawsze robię sosik jogurt-majonez tylko i też mi podchodzi ![]() A ja dzisiaj załamka, po obiedzie: parę ziemniaczków, buraczki i jajko na twardo - 125. Ale miałam wcześniej stresującą sytuację. Czy stres w istotny sposób podnosi cukier?? |
![]() ![]() |
![]() |
#85 |
Zakorzenienie
|
[1=ecd9a68db8379fc22aec146 35aa2645aca7c721b_6070dc9 9c9f91;40553141]
Czy stres w istotny sposób podnosi cukier??[/QUOTE] ponoc tak. moja matka ciagle mi gada zebym sie nie denerwowala bo mi cukier skoczy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#86 |
Konto usunięte
|
2 kromki chleba z ziarnami + po pół plasterka sera na każdej + surówka z: pół pora, kilka rzodkiewek, trochę ogórka, trochę ciecierzycy, jabłko, jogurt naturalny i pół łyżki majonezu (pół takiej porcji) - cukier 95. Ufff, bo dzisiaj mam cały dzień powyżej 100...
|
![]() ![]() |
![]() |
#87 |
Zadomowienie
|
Witajcie słodkie mamusie!
Postanowiłam do Was dołączyć, bo cała ta cukrzyca ciążowa strasznie mnie stresuje. Dowiedziałam się o niej 2 tygodnie temu. Ginka wysłała mnie na 3 dni do szpitala na obserwacje- jak się okazało zupełnie bez sensu, bo: 1. dieta szpitalna pomimo że cukrzycowa z właściwą nie ma nic wspólnego 2. miałam zlecone przy okazji zastrzyki ze sterydami na rozwój płuc u dziecka (profilaktyka przed porodem przedwczesnym, który miałam w poprzedniej ciąży w 23 tc) a one zawyżają wyniki przez 3 doby Dietetyka nie było, a diabetolog stwierdził że nic nie może stwierdzić więc wyszłam ze szpitala z receptą na paski (glukometr do pasków na szczęście dają teraz gratis w aptece) i skierowaniem do poradni. Dobrze że jest internet, bo bez niego chyba nic bym nie wiedziała. Na razie sama wszystko sobie kontroluję, zapisuję i szukam diabetologa na NFZ, który przyjmie mnie wcześniej niż w lipcu ;P Powiedzcie mi moje drogie jakie dostałyście normy od lekarza? I czy mierzycie cukier po godzinie czy dwóch? Znajduje bardzo rozbieżne informacje na różnych stronach i nie wiem czym się kierować.
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Witaj
![]() Niestety wszędzie to tak pięknie działa ![]() Ja mam normy takie: na czczo 60-90 po 1h od posiłku 90-120 Mierze 7 razy dziennie. Posiłki: 8 :00 -śniadanie I 10:30-śniadnaie II 13:30 obiad 16: 00 podwieczorek 18:30 kolacja I 21:30 kolacja II |
![]() ![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Witaj Tari!
Ja nie mam norm od diabetologa, ale trzymam się tych z książeczki - cukier na czczo do 90, a po 1 h po posiłku - do 120. Mierzę cukier na czczo i 1 h po: I śniadaniu, II śniadaniu, obiedzie, podwieczorku i I kolacji. W sumie 6 razy dziennie. Ogólnie kieruję się wszystkimi zasadami z książeczki - moja książeczka była dołączona do glukometru (Contour TS), który dostałam w poradni diabetologicznej - z programu Słodkie Mamy. Wszystkie te wskazówki możesz znaleźć na stronie slodkiemamy.edu.pl - zachęcam, bo jest to opisane w dość mądry wg mnie sposób. A masz skierowanie na cito? Nawet jeśli nie, to mów, jaka jest sytuacja. Ja, jak powiedziałam, że jestem w ciąży, dostałam termin za 2 dni. U mnie posiłki to będą tak ostatnio: albo: 7.30 - I śniadanie, 9.30 - II śniadanie, 13 - obiad, 15.30 - podwieczorek, 18 - I kolacja, 21 - II kolacja (mała), 23 - posiłek przed snem albo (częściej): 7.30 - I śniadanie, 9.30 - II śniadanie, 12.30 - małe III śniadanie, 15.30-16 - obiad, 18.30 - podwieczorek, 21 - I kolacja, 23 - posiłek przed snem Edytowane przez ecd9a68db8379fc22aec14635aa2645aca7c721b_6070dc99c9f91 Czas edycji: 2013-04-30 o 09:20 |
![]() ![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
Dziękuję Wam bardzo! Na necie spotyka się normy max. godzinę po posiłku od 120 do 140 a to przecież mega różnica. Trzymając się tych niższych to widzę, że czasem przekraczam te śniadaniowe, bo mam 123-126 buuu
![]() Kiedyś często stosowałam dietę niskowęglowodanową na odchudzanie, bo działała na mnie cuda, więc komponowanie posiłków nie jest dla mnie problemem. Jem głównie produkty do 40 IG i widzę, że się sprawdza. Cukier zastąpiłam stewią- to 100% naturalny słodzik, który można stosować w ciąży. Jeśli brakuje Wam słodkości polecam- ja swój kupiłam w Rossmanie. A co do lekarza- mówie że jestem w ciąży ale panie w rejestracjach są niewzruszone tym faktem. Spróbuję w tej przyszpitalnej poradni.
Marika (23 tc) ![]() Edytowane przez taribari Czas edycji: 2013-04-30 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:44.