Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawiamy! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum ślubne > Jeszcze przed ślubem

Notka

Jeszcze przed ślubem Na tym forum rozmawiamy o tym co powinno zadziać się jeszcze przed ślubem, czyli o wieczorku panieńskim, prezentach.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-05-10, 13:06   #61
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia

Hej To i ja się przyłączę,aczkolwiek na razie będe podczytywac raczej,jako że na razie weselicha nie planuję
Gets the same train every time.
’Cause his world is built ’round punctuality,
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2013-05-10 o 14:06
lolusl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 13:56   #62
Fredro1981
Raczkowanie

Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby omawia

To i ja się przyłączę - bierzemy ślub 3 sierpnia, nie robimy wesela jako wesela, tylko obiad dla rodziny i potem imprezę dla znajomych - w tym samym lokalu.

Zaproszenia - zrobiłam sama - koszt 60 sztuk to 30 zł, czyli wyszło po 0,50zł/sztukę,. Te zaproszenia, które mamy kosztują od 2zł do 8zł/szt (mamy w sumie 5 różnych rodzajów, żeby każdy nie dostał takiego samego )

Sukienkę kupiłam za 100zł posalonową, poprułam ją, wyrzuciłam koronkę, organzę, zaniosłam do krawcowej - koleżanki mamy i już jest przerobiony gorset, tak że są odkryte plecy, skrócony dół, dokupiłam tiul na wierzch, welon i na motylki - bo cały dół sukni będzie właśnie motylkami obklejony aż do wysokości kolana - materiały póki co to jakieś 120zł, myślę że zamknę się w 350zł za całość, a sukienka będzie niepowtarzalna w stylu houte couture

Winietki też oczywiście zrobię sama, zostało mi jeszcze sporo materiału z zaproszeń, więc koszt - 0 zł

Menu na stoły też zrobię sama z tego co już jest

Nie dekorujemy sali, bo mi się to nie podoba, ma być minimalistycznie, więc tez koszt odpada - jedyna dekoracja to kwiaty, a te dostanę w prezencie od cioci, która jest hodowcą róż
Bukiet też dostanę od cioci

Buty kupiłam taneczne za 130zł na ebayu - przyszły wczoraj, są świetne, u nas nie mogłam znaleźć nic w kolorze fuksji na niskim obcasie, przy okazji mogę w nich na razie tańczyć na kursie, więc 2w1

Obrączki mamy już zrobione, takie jak chcieliśmy, każdy ma swoją - mój Tż tytanowo-srebrną, ja srebrną mokume, kosztowały nas 0zł - tzn zapłaciliśmy 1000 zł, które mieliśmy ze sprzedanego, niepotrzebnego złota

Menu i cenę za osobę będziemy ustalać pod koniec czerwca więc nie wiem jeszcze ile zapłacimy, ale nie narzucają nam nic, więc możemy ją dowolnie ukształtować, generalnie myślę że zmieścimy się w 100zł za obiad z napojami i grillem, stołem owocowym, dodatkowo na imprezie dla znajomych będzie tylko grill i szwedzki stół + słodki stół

Na obiedzie z alkoholu podajemy tylko wino, więc też część wydatków odpada. Na imprezę myślimy czy postawić tylko piwo i ewentualnie jakieś alkohole typu whisky czy likier i wino, czy kupić też wódkę jakby co wujek TŻ pracuje w zakładach spirytusowych robiących jedyną słuszną wódkę żołądkową gorzką i załatwi nam zniżkę

Do ślubu jedziemy na motocyklach, więc nic nie wypożyczamy - no może ja kask otwarty, ale to raczej od kogoś znajomego

Fotografa mamy w prezencie do mojej przyjaciółki i starszej - jej przyjaciela

Nie chcemy zespołu ani DJ - sami zrobimy składankę naszej ulubionej muzyki + jakieś stare hity i nagramy płyty, które będą odtwarzane na imprezie

Na ślubie zagra nam mam nadzieję (jak się dogadamy z Towarzystwem muzycznym w sprawie udostępnienia pianina) koleżanka, oczywiście w ramach prezentu

Z racji tego że obiad się kończy o godz. 18:00 nie przewidujemy konieczności noclegów dla gości - też oszczędność, bo większość mojej rodziny jest spoza Lublina - m.in. brak twardego alkoholu na obiedzie (ale też dlatego że nasi ojcowie nie piją, a ja nie lubię widoku pijanych wujków - po co mi to w naszym dniu?)

Nie wiem co jeszcze, na razie nic mi nie przychodzi odo głowy, nie liczyliśmy budżetu bo cześć rzeczy załatwiamy na bieżąco, za obiad uparli się zapłacić rodzice, na imprezę mamy odłożone póki co 1000zł + 800-900zł w złocie do upłynnienia w odpowiedniej chwili (jak będzie dobry kurs - zostało nam jeszcze z obrączek ). Mamy jeszcze 3 wypłaty do odłożenia jakichś dodatkowych pieniędzy i w międzyczasie do zrobienia blaty w domu (kończymy remont mieszkania i spłacamy kredyty ) więc dla nas te oszczędności nie są tylko wyborem a koniecznością
Fredro1981 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 14:10   #63
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Misstic zadzwoń, umowa to umowa - 10.05 to 10.05, nie 11.
A co do dekoracji sali, my mamy tak śliczną, delikatną salę, że szkoda mi psuć jej wystroju Dam może kilka świeczek małych, bo wysokie będą od sali, tak samo kwiaty. Balonów nie chcemy - ozdobą będą winietki, przydział stołów - rozpiska, i coś jeszcze pomyślimy.
A co do kwiatków - ja zawsze odkładam zielone butelki po winach, bo ślicznie w nich kwiaty wyglądają.

Witam nowe dziewczyny!!!

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 14:18   #64
lolusl
Japońska rzepa

Ja strasznie żałuję,że jeszcze nie planuję slubu tak na tip top,bo znalazłam na all swoją suknię marzeń.A nawet dwie,co śmieszne jedna totalnie różna od drugiej. I tak jak jedna już chyba sprzedana ;( to druga wciaż do wzięcia i to za 700 zł ;(
It never fails.
Stary 2013-05-10, 15:32   #65
Kishlaczkowa
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez lolusl Pokaż wiadomość
Ja strasznie żałuję,że jeszcze nie planuję slubu tak na tip top,bo znalazłam na all swoją suknię marzeń.A nawet dwie,co śmieszne jedna totalnie różna od drugiej. I tak jak jedna już chyba sprzedana ;( to druga wciaż do wzięcia i to za 700 zł ;(
A nie chcesz jej kupić wcześniej? Bo za taką kasę...

"Nie wierzę takim obrońcom przyrody,
u których miłość do przyrody przeniknięta jest
nienawiścią do człowieka."

Kishlaczkowa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 17:28   #66
Verunka
Zadomowienie

ale pędzicie...
my oszczędzamy na:
-Sali: w naszym miescie ceny srednie to ok 170zł/os, my płacimy 140, chociaz gdyby wesele było w tygodniu to byłoby 120, ale nie wiadomo czy urzad bedzie pracował w naszą wymarzoną datę, wiec na razie zaklepalismy sobotę w maju, a w tym roku sierpnien/wrzesien bedziemy wiedziec co z urzedem i albo zmienimy date albo i nie, tak czy siak drogo nie jest;
- na Sukience : kupiłam uzywaną ksieznicze piekną za 120zł:P mega fart po prostu, co prawda okazało sie niedawno ze ma odrobine za szeroki gorset, wiec ide w czerwcu na oficjalne mierzenie po salonach i jesli okaze sie ze jednak ta co mam jest boska (a mysle ze jest) to zainwestuje w krawcową i ją zwęzę, tak czy siak cena robi wrazenie, a firma renomowana.
- na dekoracjach do sali: robię sama, bo zawsze marzyłam o firmie weddingplennerskiej, wiec mam okazje sie zgodzic, a menadżerki na wszystko sie zgadzają, wiec bomba:P
- na ciastach, torcie - zamówie u jakiejs babeczki ze wsi, chce kilka tylko ciast, smacznych, lekkich - i tak nikt tego nie przeje na weselu, a tort mi sie marzy babeczkowy - w sumie moze namówie mamę na zrobienie
-na kwiatach - albo mi bedą robiły dekoracje menadżerki sali i to jest po kosztach płace tylko za kwiatki po cenie giełdowej i moge zamówic tez u ich znajomej wiązanke slubną, albo moja przyjaciólka z zamiłowania florystka da sie namówic, chociaz dzisiaj wpadło mi do głowy zeby zrobic na sale wiązanki z polnego bzu, moznaby tez kupic u jakiegos gospodarza i wyjdzie taniutko;
-na butach, bieliźnie - kupimy w outlet Factory za pół ceny:P
-na smokingu - kupimy w tym roku po sezonie ślubnym mam nadzieje przez allegro z drugiej ręki, bo smoking też tylko na wesele nigdzie sie w tym potem nie wyjdzie, także no...
-na Video - nie chcemy w ogóle
-na fotografie - mamy za friko - wesele i slub obfoci znajomy fotograf slubny TZta, a sesje plenerową wygrałam w konkursie, wiec...
-zaproszenia, winietki, menu itepe robie sama;
-na obrączki mamy złoto, mysle ze dopłacimy max do 1.000zł

na razie tyle:P

co myslicie o bukietach z bzu na sali? Czy gosci nie zabije zapach? Jak bedzie gorąco, to mozna wyotwierac okna, ja kocham zapach bzu
a tu bukiet z piwoniami i bzem love

i z nowosci, bylismy wczoraj podpisac umowe o sale, była akurat ubrana na wesele sobotnie i bossskooo, jest piekna naprawde, wygląda w srodku jak jakis super hotel, a taka cena, ze hej!
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg bukiet-slubny-bez1.jpg (51,8 KB, 70 załadowań)

Edytowane przez Verunka
Czas edycji: 2013-05-10 o 17:30
Verunka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 17:34   #67
lolusl
Japońska rzepa

Cytat:
Napisane przez Kishlaczkowa Pokaż wiadomość
A nie chcesz jej kupić wcześniej? Bo za taką kasę...
Chciałabym,ale boję się,że do tego czasu już mi się zmieni gust,bo jednak planujemy ślub 2015/16 Poza tym na mnie jest sporo sukienek w cenach do 1300,bo mam dośc standardowe 36,także taką kwotę jestem w stanie znieść. A jak nie znajde nic lepszego to będę ryczeć

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Verumka, bez jest boski Jedne z moich ukochanych kwiatów wraz z konwaliami i kwiatami z drzew owocowych
pokazałabyś swoją sukienkę?120 zł toż to szok!
It never fails.

Edytowane przez lolusl
Czas edycji: 2013-05-10 o 17:37
Stary 2013-05-10, 17:38   #68
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Chciałabym,ale boję się,że do tego czasu już mi się zmieni gust,bo jednak planujemy ślub 2015/16 Poza tym na mnie jest sporo sukienek w cenach do 1300,bo mam dośc standardowe 36,także taką kwotę jestem w stanie znieść. A jak nie znajde nic lepszego to będę ryczeć

---------- Dopisano o 17:34 ---------- Poprzedni post napisano o 17:33 ----------

Verunka, bez jest boski Jedne z moich ukochanych kwiatów wraz z konwaliami i kwiatami z drzew owocowych
pokazałabyś swoją sukienkę?120 zł toż to szok!
a czy zapach nie bedzie przytłaczajacy na sali?

Stary 2013-05-10, 17:46   #69
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez morelle_ Pokaż wiadomość
My chcemy sie w 20 tyś zmieścić. Na ile osób robicie wesele?
My właśnie tak samo ja na razie w moim kosztorysie widnieje kwota 18 tys. a wesele robimy na ok. 40 osób. Mamy na razie zaklepany kościół, salę i fotografa

A w niedziele mamy sesję narzeczeńską
Stary 2013-05-10, 17:51   #70
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Waniliova Pokaż wiadomość
My właśnie tak samo ja na razie w moim kosztorysie widnieje kwota 18 tys. a wesele robimy na ok. 40 osób. Mamy na razie zaklepany kościół, salę i fotografa

A w niedziele mamy sesję narzeczeńską
to nie aż tak oszczednie, my mamy na lisie 80 os, a kwota 22 tys.

Stary 2013-05-10, 17:58   #71
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Verunka Pokaż wiadomość
to nie aż tak oszczednie, my mamy na lisie 80 os, a kwota 22 tys.
Ło kurde, nie wiem jak to robicie zrezygnowaliście z czegoś czy jak?

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-10, 18:23   #72
karoolecka
Zadomowienie

My chcieliśmy się zmieścić w 30 tys (na 120 osób) Mam nadzieję, że się uda Ale na obecną chwilę czarno to widzę..
karoolecka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 18:32   #73
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Ło kurde, nie wiem jak to robicie zrezygnowaliście z czegoś czy jak?
na górze wypisałam na czym oszczedzamy.
sala 140zł za os/ bez video, fotograf za darmo, tania kiecka.

Stary 2013-05-10, 18:37   #74
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karoolecka Pokaż wiadomość
My chcieliśmy się zmieścić w 30 tys (na 120 osób) Mam nadzieję, że się uda Ale na obecną chwilę czarno to widzę..
Łooo, 30 tys. na 120 osób... bajer

Cytat:
na górze wypisałam na czym oszczedzamy.
sala 140zł za os/ bez video, fotograf za darmo, tania kiecka.
Aaa, my kamerzysty też nie bierzemy, tzn. kolega będzie troche kamerował, fotograf 2500zł, a sala chyba 150zł osobę (restauracja sąsiadów), na zespół licze tak 2000zł
Stary 2013-05-10, 18:43   #75
Verunka
Zadomowienie

Cytat:

Aaa, my kamerzysty też nie bierzemy, tzn. kolega będzie troche kamerował, fotograf 2500zł, a sala chyba 150zł osobę (restauracja sąsiadów), na zespół licze tak 2000zł
zespół u nas 3 tysiaki, jest najlepszy jakiego słuchalismy i najtanszy, inni chcieli od 3,500 - 6.000

pomagają Wam coś rodzice w kwestii finansowania wesela?

Stary 2013-05-10, 18:48   #76
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
zespół u nas 3 tysiaki, jest najlepszy jakiego słuchalismy i najtanszy, inni chcieli od 3,500 - 6.000

pomagają Wam coś rodzice w kwestii finansowania wesela?
Właśnie obawiam sie, ze za 2000zł to ciekawego zespołu nie będzie ale na razie czekamy na próbe zespołu, który był na weselu mojej koleżanki... chcą 1800zł a mamy niewielkie wesele, wiec jakiś ekstra zespół nie jest nam potrzebny

Nie, sami sobie finansujemy wesele mamy na razie odłożone jakieś 10 tysięcy. Jeszcze oprócz 20 tys. na wesele chcemy jakoś odłożyć 10 tys. na podróż poślubną a Wam pomagają finansowo?
Stary 2013-05-10, 18:53   #77
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
Właśnie obawiam sie, ze za 2000zł to ciekawego zespołu nie będzie ale na razie czekamy na próbe zespołu, który był na weselu mojej koleżanki... chcą 1800zł a mamy niewielkie wesele, wiec jakiś ekstra zespół nie jest nam potrzebny

Nie, sami sobie finansujemy wesele mamy na razie odłożone jakieś 10 tysięcy. Jeszcze oprócz 20 tys. na wesele chcemy jakoś odłożyć 10 tys. na podróż poślubną a Wam pomagają finansowo?
fajnie my chyba na podróż pojedziemy z kopert jesli sie uda. Na razie myslimy finansowac sami, chociaz przydałaby sie pomoc, ale na razie poza deklaracjami żadnych konkretów, wiec zobaczymy co to bedzie.

A gdzie chcecie jechac? Nam sie marzy Portugalia

Stary 2013-05-10, 18:58   #78
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
fajnie my chyba na podróż pojedziemy z kopert jesli sie uda. Na razie myslimy finansowac sami, chociaz przydałaby sie pomoc, ale na razie poza deklaracjami żadnych konkretów, wiec zobaczymy co to bedzie.

A gdzie chcecie jechac? Nam sie marzy Portugalia
My w sumie od moich rodziców dostaniemy dom, tzn. odkładamy na jego wykończenie. A rodzice TŻ... ogólnie mówiąc mają nas gdzieś

Wyspy Kanaryjskie a konkretniej chyba Teneryfa
Stary 2013-05-10, 18:58   #79
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Haha no właśnie chyba popłynęłam za bardzo Może nam odmówi pare gości to będzie łatwiej No i nie robimy poprawin to już trochę kosztów mniej

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-05-10, 18:59   #80
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
Haha no właśnie chyba popłynęłam za bardzo Może nam odmówi pare gości to będzie łatwiej No i nie robimy poprawin to już trochę kosztów mniej
My też nie robimy poprawin
Stary 2013-05-10, 19:03   #81
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
My zrobimy grilla dla znajomych, rodziców i gości przyjezdnych którzy będą u nas spać bo nie wypada ich zostawić w domu Ale to tylko po to żeby zjeść szamkę z wesela i alkohol dopić
Ale to u Tż w ogródku
Stary 2013-05-10, 19:05   #82
Verunka
Zadomowienie

Cytat:
my też nie
tzn moze jakąś posiadówe na ogrodzie w domu z jedzonkiem, które zostanie, kawa, ciacho, sałatka i wsio.

ostatnio doszłam tez do wniosku jak oszczedzic na biżuterii...
marzyły mi sie na początku jakies perły, ale nie pasują, albo błyszczace dlugie kolczyki, ale to sie nosi potem tylko tak naprawde na jakies mega okazje i po prostu obkupie sie w jakims fajnym sklepie bizuteryjnym typu SIX czy cos, sztuczne, ale ładne i z osiagalną ceną:P

Stary 2013-05-10, 19:06   #83
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
My zrobimy grilla dla znajomych, rodziców i gości przyjezdnych którzy będą u nas spać bo nie wypada ich zostawić w domu Ale to tylko po to żeby zjeść szamkę z wesela i alkohol dopić
Ale to u Tż w ogródku
Super też pewnie byśmy tak zrobili, ale na razie mieszkamy w bloku, więc na balkonie ciężko by było coś takiego zorganizować ale jak już się przeprowadzimy do domku to może wtedy zrobimy poprawiny... a co, przecież nie muszą być na drugi dzień

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-05-10, 19:09   #84
Misstic
Wtajemniczenie

Wygląda na to, że jak na razie mam najmniejsze i za razem najtańsze wesele hehe
Każdy robi to na co go stać

Co do telefonu.. Dzwoniłam do tej babki i okazało się, że ma mamę w szpitalu i miała poprostu opóźnienie w swojej pracy. Z jednej strony to mogła chociaż zadzwonić i powiedzieć, że będzie trochę później, a z drugiej to różne są sytuacje losowe. W każdym razie przeprosiła i poprosiła czy możemy się umówić w następnym tygodniu (wtorek, środa). Zgodziłam się.

Co do pomocy rodziców. Ponieważ rodzice Tża nie żyją a ja mam tylko mamę to ona nam pomaga i finansuje połowę.

Dziewczyny my też zamierzamy sobie pojechać gdzieś po ślubie, ale to będzie uzależnione od finansów a raczej od kopert. A wiem, że dużo nie dostaniemy.. W każdym razie mam nadzieje, że starczy nam chociaż na tygodniowe wczasy nad naszym Bałtykiem. I tak będzie pięknie. Zastanawiamy się jeszcze nad wyjazdem do heide parku. Wiem, że mało romantycznie, ale za to jaka przygoda

Kocham Cię Mężu
http://s3.suwaczek.com/20130713580113.png

Nasza Roksanka jest już na świecie
15.09.14r.
Kochamy cię nad życie
Misstic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 19:13   #85
karoolecka
Zadomowienie

Cytat:
Super też pewnie byśmy tak zrobili, ale na razie mieszkamy w bloku, więc na balkonie ciężko by było coś takiego zorganizować ale jak już się przeprowadzimy do domku to może wtedy zrobimy poprawiny... a co, przecież nie muszą być na drugi dzień
No na balkonie mogłoby być ciężko I rzeczywiście poprawiny nie muszą być zaraz po
Stary 2013-05-10, 19:25   #86
Waniliova
Zakorzenienie

Cytat:
No na balkonie mogłoby być ciężko I rzeczywiście poprawiny nie muszą być zaraz po
Trzeba by było ściaśniać
Stary 2013-05-10, 20:43   #87
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

Odp: Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i śluby o

Cytat:
Hej To i ja się przyłączę,aczkolwiek na razie będe podczytywac raczej,jako że na razie weselicha nie planuję
Hejo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 20:54   #88
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Odp: Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszamy i ś

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4074827 0]Hejo

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]
No siema połamańcu
It never fails.
Stary 2013-05-10, 21:22   #89
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141
Konto usunięte

Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, pocieszam

Cytat:
No siema połamańcu
Nie wolno sie smiac z kalek zyciowych

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
e78ea2ce4b6c03f1c01eeedcbea21d52971ed141 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-05-10, 21:32   #90
lolusl
Japońska rzepa

Dot.: Odp: Dot.: Odp: Dot.: Ślub bez wydawania mnóstwa pieniędzy - wspieramy się, poc

[1=e78ea2ce4b6c03f1c01eeed cbea21d52971ed141;4074910 4]Nie wolno sie smiac z kalek zyciowych

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.[/QUOTE]
Ja się nie śmieję!
It never fails.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Jeszcze przed ślubem

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości