|
|
#61 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do kobiet które rodziły
Roszpunek I okres porodu u pierwiastek to 12-18h, u wieloródek to (6)8-12h.
Ja ze swoje doświadczenia zawodowego, nie praktycznego mogę powiedzieć że tez widziałam przeważnie kolejne porody "lżejsze". Jednak nie ma to zastosowania przy kolejnych (5,6..)porodach ponieważ mięsień macicy nie jest już ten sam i może prowadzić to do przedłużenia II okresu porodu...Bardzo ważna jest też waga płodu. Ja byłam drugim dzieckiem i mama mówiła ze szyjka szybciej się rozwarła ale nie mogła mnie urodzić i byłam "wypychana"... Edytowane przez Stookrotka Czas edycji: 2013-06-29 o 21:04 |
|
|
|
|
#62 |
|
Konto usunięte
|
Aaa dziękuję, to co mówicie jest ciekawe, ponieważ nie wzięłam pod uwagę że kobieta przy 7-8-9-10 czy innym porodzie, może mieć problemy tak jak słyszałam o kobiecie która miała wypadajacą macicę a kolejna ciąża niosła ryzyko krwotoku wewnętrznego itp... Czyli nie zawsze więcej znaczy lżej
|
|
|
|
|
#63 |
|
Raczkowanie
|
Stookrotka- wartości podałam na podstawie podręcznika akademickiego wydanego w 2012 roku
, nie uwzględniały utajonej fazy I okresu![]() Tak, należy uważać z ilością ciąż (i co za tym idzie- porodów). Ciężę 5 i kolejne uważa się za cięże ryzyka i tak powinny być też traktowane przez osoby, które je prowadzą ( i osoby, które odbierają poród). Mięsień macicy ( i ogólnie cały organizm mamy) nie jest 'nieśmiertelny'
Edytowane przez Roszpunek Czas edycji: 2013-06-29 o 22:43 |
|
|
|
|
#64 |
|
Konto usunięte
|
Drabineczko, chociaż oba zakończone cc, to przebieg (bo zaczynałam sn) drugiego lepszy, paradoksalnie
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Intymnie
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:28.

mogę powiedzieć że tez widziałam przeważnie kolejne porody "lżejsze". Jednak nie ma to zastosowania przy kolejnych (5,6..)porodach ponieważ mięsień macicy nie jest już ten sam i może prowadzić to do przedłużenia II okresu porodu...

, nie uwzględniały utajonej fazy I okresu