Temat prezentacji na ustną z polaka;/ - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2005-09-09, 14:10   #61
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Dot.: Temat prezentacji na ustną z polaka;/

aha, i nie bierz zbyt duzo ksiazek do opracowania, wystarcza 3-4 [chbya ze bierzesz nowelki] czasu masz tak naprawde nie za duzo, a kazda lekture trzeba rpzedstawic komisji, podasumowac, wnioski, i teze, ktora chcialas udowodnic przez przedstawienie tych ksiazek
KasiaKatarzynka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-09, 14:48   #62
malena18
Rozeznanie

Kazda ksiazke trzeba strescic, przedstawic tezy i argumenty??? niemozliwe! ja mam ok 20 lektur, ktore sa mi niezbedne do pracy, kazda z nich przeczytalam ale przeciez nie bede z nich odpytywana? moja polonistka przynajmniej tak mi mowila.
malena18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-09, 15:05   #63
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malena18
Kazda ksiazke trzeba strescic, przedstawic tezy i argumenty??? niemozliwe! ja mam ok 20 lektur, ktore sa mi niezbedne do pracy, kazda z nich przeczytalam ale przeciez nie bede z nich odpytywana? moja polonistka przynajmniej tak mi mowila.

Ty niczego nie masz streszczać !!!!! to wręcz zabronione !!! masz przedstawić swój temat opierając się jedynie na książkach. No i tyle lektur to naprawdę za dużo
smerfeta01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-09, 15:43   #64
malena18
Rozeznanie

Tak myslalam, ze niczego nie musze streszczac, najwyzej sie nimi posilkowac a jesli chodzi o liczbe lektur..niestety moj temat obejmuje dosc szeroki material zreszta juz mam je przeczytane
Stary 2005-09-10, 08:00   #65
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malena18
Tak myslalam, ze niczego nie musze streszczac, najwyzej sie nimi posilkowac a jesli chodzi o liczbe lektur..niestety moj temat obejmuje dosc szeroki material zreszta juz mam je przeczytane

tylko pamiętaj że na całą prezentację masz tylko 15 minut !!! to jest naprawdę niewiele. Jeśli masz tyle książek to nieciekawie może wyglądać ta prezentacja, gdy będziesz się spieszyć żeby nie pominąć jakiejś książki. Wybrałabym z 5 tych najciekawszych posiadających najlepsze wątki i najbardziej pasujących do tematu.
Stary 2005-09-10, 08:54   #66
malena18
Rozeznanie

jak bedzie tego za duzo to postaram sie to rzeczywiscie okroic
Stary 2005-09-10, 23:35   #67
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
Ty niczego nie masz streszczać !!!!! to wręcz zabronione !!! masz przedstawić swój temat opierając się jedynie na książkach. No i tyle lektur to naprawdę za dużo
u nas aby dostac duzo pkt trzeba bylo wczesniej przedstawic ksiazke, cyt. moja wych., nauczycielke polskiego, najlepsza w moejj szkole: "nie mozesz zakladac ze wszyscy znaja ta ksiazke, musisz ja tak przedstawic aby kazdy wiedzial o co chodzi a nei myslac ze wszyscy wiemy o co chodzi"

dlatego u nas an poczatku trzeba byli przedstawic ksiazke, czyli stresicic ja...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2005-09-10, 23:37   #68
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez malena18

"ok 20 lektur" to masz jakas prace przekrojowa??
Stary 2005-09-11, 11:08   #69
malena18
Rozeznanie

wiesz..mam sposoby ukazania biografii w tworczosci pisarzy XIX i XX wieku, wiec jakby troche przekrojowa... "troche" biografii, listow, dziennikow+tworczosc
Stary 2005-09-11, 12:18   #70
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

powodzenia zycze Ci

obys "zrobila to" na 100% pkt
Stary 2005-09-12, 00:37   #71
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez malena18
jak bedzie tego za duzo to postaram sie to rzeczywiscie okroic
Oj bardzo możliwe, że będzesz musiała okroic Przygotuj to odpowiednio wcześniej, sprawdz ile Ci zajmuje... Moja prezentacja na początku zajmowała mi chyba 35 minut!! Musiałam duuużo wyciąć...
Nawiasem mówiąc, sama zastanawiałam się nad podobnym tematem, ale zrezygnowałam bo było dużo chętnych, z którymi nie mogłam się dogadać co do podziału epok ( rozmowa z chłopakiem - jakiś metalowiec - na 2 dni prtzed decyzją:
"Ja: No więc chciałam zapytać jakie epoki zamierzasz wziać na prezentację.
On:...?
Ja: No wiesz, tą z polskiego... Mamy tez sam temat.
Ja: "[tu przytaczam temat ]" Wybrałeś coś?! [Lexie jest już zła ]
On: A, to. Nie, nie wiem JESZCZE."
)

Co do streszczania a przedstawiania książek: U mnie było tak - przedstawienie książki NIE POLEGAŁO na jej streszczeniu! Podam na przykładzie: miałam "Cierpienia młodego Wertera". I nie streszczałam tu treści, co nie wiem jak długo by trwało, tylko mówiłam coś w stylu: jakieś charakterystyczne rzeczy (w moim wypadku np, że to powieść epistolarna...), ogólnie problematykę, podkreślając to, co dotyczy mojego tematu, czyli np "opisuje problem niespoełnionej, nieszczęsliwej miłości głównego bohatera do Lotty".... Tego typu
Lexie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-12, 01:06   #72
natii86
Rozeznanie

Moj temat- portret Zydow w lit. wojennej
natii86 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-12, 09:37   #73
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie
Oj bardzo możliwe, że będzesz musiała okroic Przygotuj to odpowiednio wcześniej, sprawdz ile Ci zajmuje... Moja prezentacja na początku zajmowała mi chyba 35 minut!! Musiałam duuużo wyciąć...
Nawiasem mówiąc, sama zastanawiałam się nad podobnym tematem, ale zrezygnowałam bo było dużo chętnych, z którymi nie mogłam się dogadać co do podziału epok ( rozmowa z chłopakiem - jakiś metalowiec - na 2 dni prtzed decyzją:
"Ja: No więc chciałam zapytać jakie epoki zamierzasz wziać na prezentację.
Ja: No wiesz, tą z polskiego... Mamy tez sam temat.
Ja: "[tu przytaczam temat ]" Wybrałeś coś?! [Lexie jest już zła ]
On: A, to. Nie, nie wiem JESZCZE."
)

Co do streszczania a przedstawiania książek: U mnie było tak - przedstawienie książki NIE POLEGAŁO na jej streszczeniu! Podam na przykładzie: miałam "Cierpienia młodego Wertera". I nie streszczałam tu treści, co nie wiem jak długo by trwało, tylko mówiłam coś w stylu: jakieś charakterystyczne rzeczy (w moim wypadku np, że to powieść epistolarna...), ogólnie problematykę, podkreślając to, co dotyczy mojego tematu, czyli np "opisuje problem niespoełnionej, nieszczęsliwej miłości głównego bohatera do Lotty".... Tego typu

Lexie, widzisz, a moja nauczycielka, ktora byla tez i przewodniczaca komisji, stwierdzila , ze "nie mozemy zakladac ze kazdy zna ksiazke, ze ja wiem o co chodzi i tyt tez wiesz, wiec pominiemy fakt przedstawienia ksiazki" dlatego trzeba bylo wczesniej ogolnie przedstawic ksiazke, pozniej przejsc do tematu prezentacji xzawartego w tejze lekturze i wnioski

ale moze to dlatego, ze wiekszosc streszczenia czyta...
Stary 2005-09-12, 14:05   #74
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka
Lexie, widzisz, a moja nauczycielka, ktora byla tez i przewodniczaca komisji, stwierdzila , ze "nie mozemy zakladac ze kazdy zna ksiazke, ze ja wiem o co chodzi i tyt tez wiesz, wiec pominiemy fakt przedstawienia ksiazki" dlatego trzeba bylo wczesniej ogolnie przedstawic ksiazke, pozniej przejsc do tematu prezentacji xzawartego w tejze lekturze i wnioski

ale moze to dlatego, ze wiekszosc streszczenia czyta...
Hmmm ciekawe...
Mnie sie zdawało, że właśnie dlatego się składa wcześniej bibliografię, bo nauczyciele z komisji mają poznać książki w niej zawarte
Ale wiecie - trzeba słuchać tego, kto ocenia
Stary 2005-09-12, 15:18   #75
Szczepcio
BAN stały

Ja robiłam podobnie jak lexie Mój temat brzmiał: "Obraz szatana w literaturze". U mnie nikt nie wymagał streszczania lektury tylko ścisłego trzymania się tematu. Jeżeli miałam, np. "Mistrza i Małgorzatę" to mówiłam o tym jak on tam został przedstawiony, jaki był, co robił. Ale zawsze komisja może potem zadać pytania odnośnie jakiejś lektury, żeby sprawdzić czy się przeczytało. Na szczęście u mnie się tego nie czepiali, dostałam 3 pytania i wypad Mogłabym zdawać jeszcze raz, ale tylko ustne, było przyjemnie
Szczepcio jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2005-09-12, 17:46   #76
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lexie
Hmmm ciekawe...
Mnie sie zdawało, że właśnie dlatego się składa wcześniej bibliografię, bo nauczyciele z komisji mają poznać książki w niej zawarte
Ale wiecie - trzeba słuchać tego, kto ocenia

yhym, po to wlasnie dajesz bibliografie, ale wiesz, nauczyciele w komisji [przynajmniej w mojej szkole, gdzie odsetek czytajacych tylko streszczenia jest ogromny] musieli miec tez pewnosc ze przeczytalas/les dane lektury an ie opierasz sie tylko i wylacznie na streszczeniach/opracowaniach
Stary 2005-09-12, 18:22   #77
niebieskaa
Rozeznanie

Ja wybrałam temat: "Literacki portret kobiety od sredniowiecza do wspolczesnosci"
Tak sobie teraz mysle czy aby nie pochopnie go wybralam i czy nie jest za malo ambitny skoro mowicie ze jest to jeden z popularnych tematów to ciekawe ile osob z mojej szkoly go wybierze?
Co do lektur to myslalam nad Lalka, Cudzoziemka, Zbrodnia i kara (Sonia)? Nie wiem macie jakies pomysly? I to znaczy ze ja mam uzgadniac z osobami ktore maja ten sam temat jakie wybieram lektury? Nie moge po prostu wybrac i powiedziec je pani od polskiego jak to jest? Kurcze dziewczyny to ja musze sie spieszyc ja nie wiem co to bedzie, az sie boje....
niebieskaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-12, 18:32   #78
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Niebieska, z tego co pamietam, to w kazdej szkole bylo inaczej co do lektur, w mojej np. jesli kilak osob mialo ten sam temat - nie mogli opracowywac go na pdst tych samych lektur [aby uniknac wspolnej pracy kilku osob i przedstawienia tego samego w czasie prezentacji, co moglo dawac wrazenie "kupna pracy"], ale byly tez szkoly w ktorych uczniowie mogli opracowywac jeden temat na tym samym zestawie lektur

a motyw kobiety - tez mialam go pocztkowo brac, jednak za duzo osob go wybralo [a co jesli przede mna pojawi sie osoba, ktora go opracowala perfekt, ma wieksze zdolnosci ode mnie, a ja mimo usilnych prob i wielkich staran wypadne gorzej, choc maxymalnie sie przylozylbym do pracy nad prezentacja, za to jesli bede miala jako jedyna w szkole, badz jedna z nielicznych jakis temat, to nauczyciele z komisji nie beda mnie mieli za bardzo z kim porownywac] dlatego wybralam temat, ktory poczatkowo mialma tylko ja, a pozneij jeszcze doszly 2 osoby z tym tematem
Stary 2005-09-13, 08:42   #79
smerfeta01
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez KasiaKatarzynka
Niebieska, z tego co pamietam, to w kazdej szkole bylo inaczej co do lektur, w mojej np. jesli kilak osob mialo ten sam temat - nie mogli opracowywac go na pdst tych samych lektur [aby uniknac wspolnej pracy kilku osob i przedstawienia tego samego w czasie prezentacji, co moglo dawac wrazenie "kupna pracy"], ale byly tez szkoly w ktorych uczniowie mogli opracowywac jeden temat na tym samym zestawie lektur

a motyw kobiety - tez mialam go pocztkowo brac, jednak za duzo osob go wybralo [a co jesli przede mna pojawi sie osoba, ktora go opracowala perfekt, ma wieksze zdolnosci ode mnie, a ja mimo usilnych prob i wielkich staran wypadne gorzej, choc maxymalnie sie przylozylbym do pracy nad prezentacja, za to jesli bede miala jako jedyna w szkole, badz jedna z nielicznych jakis temat, to nauczyciele z komisji nie beda mnie mieli za bardzo z kim porownywac] dlatego wybralam temat, ktory poczatkowo mialma tylko ja, a pozneij jeszcze doszly 2 osoby z tym tematem

motyw kobiety jest faktycznie bardzo oklepanym tematem, ale idzie go przedstawić w sposób bardzo ciekawy. Zastosuj dużo cytatów oraz jakieś obrazy lub urywki filmu. To wzbogaci twoją prezentację i nie będzie ona monotonna

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2005-09-13, 09:07   #80
kunti
Raczkowanie

Nie wiem, jak to jest z tym ustalaniem z innymi, ale wydaje mi się to dziwne, przecież o ma być własna praca, a co to kogo obchodzi, że ktoś ma ten sam temat. Szkoła to dziwne miejsce. Co do portretu kobiety, jako polonistka, doradziłabym ci skupienie się na trzech, czterech najbardziej interesujących, bo przecież o wszystkich nie dasz rady powiedzieć. Warto poweidzieć o Małgorzacie z Bułhakowa, bo ona skupia wiele tradycyjnych cech przypisywanych kobiecie, spełnia również wiele tradycyjnych funkcji, ale jest zarazem niezależna emocjonalnie...no w kazdymrazie do rozważenia. Pomyśl na wybraniu jakiejś zupełnie współczesnej powieści spoza kanonu, np. niesamowite kobiety opisane są w powieściach Toni Morrison, bardzo znanej i niezwykłej amerykańskiej pisarki. Możesz też skupić się na portretach kobiet według mężczyzn, tu głównie poezja dostarczyłaby ci wielkiego pola do popisu. O, iu możesz to porównac z tym jak kobiety opisują w poezji same siebie.
Myślę, że w takiej prezentacji nie do końca chodzi o to, żeby przelecieć przez wszystkie epoki i opowiadać banały, o których wszyscy wiedzą. W tak szerokim temacie jak portret kobiety trzeba znaleźć coś wyjątkowego, jakąś "specjalizację" i na tym się skupić.
No to się rozpisałam...ale denerwuje mnie to, że krążą dziwne opowieści, a komisja każe strzeszczać książki na egzaminie (sic!). Macie powiedzieć coś ciekawego i przemyślanego, bo komisja zaśnie po wysłuchaniu 38 strzeczenia Lalki, którą sama dobrze zna. Jezeli zajdzie podejrzenie, że maturzysta książki nie przeczytał, można to sprawdzić w trakcie rozmowy.
Powodzenia życzę maturzystom.
kunti jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 10:22   #81
smarcoola
Rozeznanie

ja mialam "motyw arkadyjskim w literaturze polskij,przedstaw temat na podstawie dziel z roznych epok"
niby latwy temat ale jak przyszlo co do czego, to na maturze tak mnie kobita zagiela ze myslalam ze padne... zadala banalne pyatnie, takie ktorego sie nie spodziewalam "czym jest wg ciebie arkadia?"
juz mi sie cisnela odp "galeria handlowa"( jast takowa w wawie) ...warto isc na konsultacje z nauczycielem jesli macie taka mozliwosc w szkole.
smarcoola jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 10:39   #82
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

U mnie jeśli kilka osób miało ten sam temat, to musiały ustalić jakiś jego "podział" co zwykle oznaczało podzielenia sie epokami albo np twórcami (kiedy preaca miała być związana z biografią)
Po prostu w ten sposób można było uniknąć podejrzeń o wspólne pisanie pracy (bo przeciez nawet jesli pisało się samodzielnie, mogło sie tak zdarzyć, że ktoś inny opracuje temat bardzo podobnie, i co wtedy?)
Ale były też szkoły, w których nie było żadnych ograniczeń.

Więc dziewczyny, PYTAJCIE SWOICH POLONISTEK. Bo u was moze być zupełnie inaczej niż u innych. Dowiedzcie sie wszystkego, moze umówcie się z nauczycielką że jedną lekcję poświęcicie na wyjaśnianie waszych watpliwości związanych z prezentacją, przygotujcie sobie wszystkie pytania, spiszcie, żeby nie zapomnieć. Pytajcie o materiały dodatkowe (ile mogą zająć, jak je wpisywać do bibliografii, jak dobierać do tematu, plakaty i czy będzieie mieli gdzie i jak je powiesić, czy macie przynieść ze sobą taśmę klejącą ), o to czy macie streszczać lektury, czy wręcz przeciwnie - jest to zabronione. Jakie mogą być przesunięcia w wyznaczonych godzinach prezentacji (ja np wchodziłam wcześniej niż miałam wyznaczone, trzeba być na to przygotowanym...). No, pytajcie o wszystko czego nie wiecie.
U mnie polonistka sama zorganizowała kilka takich lekcji, ale to była złota kobieta, nie wiem jak wasze nauczycielki do tego podchodzą...
Stary 2005-09-13, 10:42   #83
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

O właśnie, smarcoola mi przypomniała
Konsultacje z nauczycielem - baaardzo przydatna rzecz. A jeśli nie organizują takich spotań, to można też przedstawiać plan swojej pracy nauczycielowi do poprawek Ja tak zrobiłam. To naprawdę przydatne, no i mobilizuje do pracy.
Stary 2005-09-13, 10:42   #84
smerfeta01
Zakorzenienie

moja nauczycielka nie była niestety taką "złota kobietą" i w gruncie rzeczy większosć klasy źle napisała samą bibliografię i musieli nam termin oddania przedłużyć hehe
Stary 2005-09-13, 10:48   #85
Lexie
Przyjaciel wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez smerfeta01
moja nauczycielka nie była niestety taką "złota kobietą" i w gruncie rzeczy większosć klasy źle napisała samą bibliografię i musieli nam termin oddania przedłużyć hehe
Moja na szczęście bardzo o nas dbała
Pilnowała tych naszych bibliografii (wiecie, ze ma znaczenie np to, jak sie pisze tytuły książek? Nie powinny być w cytatach tylko kursywą )
Organizowała konsultacje, pomagała, doradzała, sprawdzała, podpowiadała książki, które nam się przydadzą...

Wątpię, czy to przeczyta, ale pozdrawiam panią Joannę Wolfram
Stary 2005-09-13, 13:10   #86
smerfeta01
Zakorzenienie

Dziewczyny powiedzcie, ale tak szczerze , wy juz przygotowujecie sobie te prezentacje
Stary 2005-09-13, 13:43   #87
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

ja ci powiem szczerze jak bylo w moim przypadku:

wszyscy przygotowywali do bardzo dawna, ja jednak len wielki - odkladalam to na pozniej
i gdyby nie fakt ze "juz teraz" trzeba bylo oddac bibliografie, to pewnie dalej bym zwlekala,
tak wiec koniecnosc oddania bibliografii zmusila mnei do napisania jej

a sama prezentacje zaczelam pisac dzien przed matura ustna, skonczylo si ena tym, ze dokanczalam ja pisac jeszcze przed wejsciem na sale, a w srodku, podczas matury i tak powiedzialam calkiem co innego

faktem jest, ze gdybym nei przeczytala lektur a jedynie streszczenia nei udaloby mi sie tego zdac, a tak - wybralam ulubione lektury, przeczytalam je dokladnie wiec wiedzialam co mowic i zdalam
Stary 2005-09-13, 14:14   #88
smerfeta01
Zakorzenienie

ja przygotowywałam się do tej prezentacji ok.2 miesiace przed wcześniej nie ma sensu, lepiej zadbać o dobre oceny na świadectwo
Stary 2005-09-13, 14:38   #89
Dorota_Ka
Raczkowanie

GG do Dorota_Ka
Smile Dot.: Temat prezentacji na ustną z polaka;/

Ja myśle nad tematem:

"Wizje zagłady świata w literaturze i filmie. Zaprezentuj je i porównaj, odwołując się do wybranych tekstów kultury."

Wydaje mi się, że to dosyć ciekawy temat. Myślałam, żeby wykorzystać fragmenty filmów,Biblie i jeszcze musze poszukać kilka książek. Może ktoś z was wybrał podobny temat na zeszłorocznej maturze i może coś napisać na ten temat?
Dorota_Ka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2005-09-13, 14:47   #90
KasiaKatarzynka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Dorota_Ka
Ja myśle nad tematem:

"Wizje zagłady świata w literaturze i filmie. Zaprezentuj je i porównaj, odwołując się do wybranych tekstów kultury."

Wydaje mi się, że to dosyć ciekawy temat. Myślałam, żeby wykorzystać fragmenty filmów,Biblie i jeszcze musze poszukać kilka książek. Może ktoś z was wybrał podobny temat na zeszłorocznej maturze i może coś napisać na ten temat?

temat super,

pomysl wprowadzenia filmow - takze, tylko pamietaj, fimy i inne multimedia maja okreslony limit czasu,

wizja zaglady - bodajze "Armagedon" i inne hamerykanskie ciekawe filmy, nie pamietam dokladnie ale czy Orwell nie mial jakiejs ksiazki z wizja zaglady??
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości