Ankra tekst- przepisywanie tekstów, któraś sprawdziła? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Praca i biznes

Notka

Praca i biznes W tym miejscu rozmawiamy o pracy i biznesie. Jeśli szukasz pracy, planujesz ją zmienić lub prowadzisz własny biznes, to miejsce jest dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2014-12-02, 10:44   #61
ann_o
Rozeznanie

Dot.: Ankra tekst- przepisywanie tekstów, któraś sprawdziła?

jejjj... u mnie znów to samo. To już druga taka oferta...

Witam,
W związku z aplikacją jaką Państwo złożyli na stronie olx.pl dotyczącą pracy w Kancelarii, jesteśmy zainteresowani podjęciem współpracy. W załącznikach przesyłam informację nt. warunków pracy, wymagane dane oraz wzór umowy.

Pozdrawiam
Andrzej Kulawik - specjalista ds. rekrutacji
telefon: 669-634-689
ann_o jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-14, 08:06   #62
summer_overture
Zadomowienie

Dziewczyny!!
"Witam,

Dziękuję za zainteresowanie ofertą naszej Kancelarii.
Poniżej w załącznikach przesyłam informację nt. pracy jaką z Państwem chcemy podjąć oraz wzór umowy.
Proszę dokładnie zapoznać się z załącznikami i przesłać na dane osobowe niezbędne do przygotowania umowy.
W przypadku pytań proszę o kontakt.

Pozdrawiam
Adam Tkaczyk-specjalista ds. rekrutacji"

Dałam się na to nabrać, jutro miał przyjechać kurier z umową i dopiero dziś rano mnie tknęło, że sprawdzę czym dokładnie jest to "przepisywanie dokumentów". Podałam im swoje dane i nr dowodu, przesłałam opłatę "aktywacyjną". Nie wiem co mam robić, po przekopaniu się przez 3 strony mam 99% pewności, że to oszustwo, ale nie wiem co robić dalej.
Czyli kurier przyjechałby jutro z jakąś fikcyjną umową? I jakim cudem wystarczą moje dane, żeby brać kredyt i otwierać kolejne konta bankowe? W głowie mi się to nie mieści!
Powinnam napisać do tego "specjalisty", że rezygnuję, czy nie pisać nic? Iść od razu do banku? Będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
Aha: ogłoszenie na olx. Kancelaria Prawna - przepisywanie dokumentów JPG, bez zmiany treści, płatne 6 zł netto. Jestem korektorem i edytorem z zawodu, więc wydało mi się to dziwne, ale cóż. Połakomiłam się

Zapraszam na czytelniczą rozmowę

Wymiana KSIĄŻEK
summer_overture jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2014-12-17, 21:52   #63
melisa_88
Przyczajenie

Witaj Serdecznie

Proszę o pilny kontakt mailowy

krainagrafiki@gmail.com

Napiszę co dalej w tej sprawie wiadomo, ew. proszę w mailu podać nr telefonu, oddzwonię. Sprawa jest w toku na Policji
melisa_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 19:46   #64
sielma
Przyczajenie

[QUOTE=ann_o;49173236]jejjj... u mnie znów to samo. To już druga taka oferta...

DziękiBogu ze istnieje taki portal
dzięki wam dziewczyny nie popełniłam ważnego błędu w swoim życiu...
Podobnie jak cytowana dostałam maila od firmy "iustus"
i jak przeczytałam ze za zwykle przepisanie 1 strony a4 chcą mi zapłacić 6zł to coś mnie tknęło żeby poczytać o tej firmie i trafiłam na to forum.

Osoba pisząca do mnie przedstawiała się jako Filip Kras. Wysyłając mi email tez użył opcji wyślij do wielu i od razu jak przeczytałam Wasze ostrzeżenia to wysłałam wiadomość do tych osób żeby je też ostrzec.

Dzięki dziewczyny i życzę powodzonka tym które walczą z tymi skur...
sielma jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 20:42   #65
sheep890
Przyczajenie

[QUOTE=sielma;49680704]
Cytat:
Napisane przez ann_o Pokaż wiadomość
jejjj... u mnie znów to samo. To już druga taka oferta...

DziękiBogu ze istnieje taki portal
dzięki wam dziewczyny nie popełniłam ważnego błędu w swoim życiu...
Podobnie jak cytowana dostałam maila od firmy "iustus"
i jak przeczytałam ze za zwykle przepisanie 1 strony a4 chcą mi zapłacić 6zł to coś mnie tknęło żeby poczytać o tej firmie i trafiłam na to forum.

Osoba pisząca do mnie przedstawiała się jako Filip Kras. Wysyłając mi email tez użył opcji wyślij do wielu i od razu jak przeczytałam Wasze ostrzeżenia to wysłałam wiadomość do tych osób żeby je też ostrzec.

Dzięki dziewczyny i życzę powodzonka tym które walczą z tymi skur...

Też dostałam wiadomość od tego pana....
sheep890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 20:45   #66
Martfetka
Przyczajenie

Witam!
Jestem tu pierwszy raz, dopiero się zarejestrowałam, ale czytałam to co pisałyście nt oferowanej pracy.

Właśnie wczoraj dostałam taka propozycję!
Pan podaje się za Kamila Okleję, firma ta sama!

Też głupia dałam się nabrać, wysłałam swoje dane + nr pesel, ale na szczęście
nie wysłałam tego cholernego przelewu.

Nie wiem co teraz zrobić? czy na same dane, adres zamieszkania i pesel mogą mi narobić szkody?
Nauczka na całe życie :/ a człowiek głupi sie ucieszył, że da radę coś zarobić :/
Martfetka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-09, 20:55   #67
sheep890
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Martfetka Pokaż wiadomość
Witam!
Jestem tu pierwszy raz, dopiero się zarejestrowałam, ale czytałam to co pisałyście nt oferowanej pracy.

Właśnie wczoraj dostałam taka propozycję!
Pan podaje się za Kamila Okleję, firma ta sama!

Też głupia dałam się nabrać, wysłałam swoje dane + nr pesel, ale na szczęście
nie wysłałam tego cholernego przelewu.

Nie wiem co teraz zrobić? czy na same dane, adres zamieszkania i pesel mogą mi narobić szkody?
Nauczka na całe życie :/ a człowiek głupi sie ucieszył, że da radę coś zarobić :/

Też wysłałam swoje dane, ale nie robiłam przelewu.
Nie wiem czy bez numeru dowodu coś może zdziałać, chyba nie bardzo....
sheep890 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-14, 10:02   #68
mellitus
Wtajemniczenie

Głupia jestem taka ostrożna, a dane też wysłałam Z rozpędu- szukam pracy i cieszę się jak ktokolwiek się odezwie. Wie ktoś, która prokuratura prowadzi sprawę? Wyślę do nich zawiadomienie, żeby mieć podkładkę, kiedy komornik do mnie zapuka

A tak na poważnie- jeśli mają Wasze dane, zażądajcie ich usunięcia z ich zbiorów i nie lekceważcie żadnych pisemek z banków, sądów i od komorników. Na wszystko trzeba odpowiadać. I jeśli któraś dostanie nakaz zapłaty z Lublina nie lekceważyć! pisać sprzeciw! Jeśli nie wiecie jak, chętnie pomogę.
mellitus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-19, 17:49   #69
katrine_88
Przyczajenie

Witam

Tez zostalam oszukana przez tego goscia.Mam juz pewne wiadomosci w tej sprawie.Prosze o kontakt osoby z Lublina ktore tez sa w takie sytuacji jak ja i zglosily sprawe na policje.

Piszcie na maila:
katrine_88@wp.pl
katrine_88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 15:06   #70
pyssssia
Przyczajenie

Witam Was,

Dostałam podobną odpowiedź na ogłoszenie o pracę na OLX:

Atrakcyjna praca w domu na komputerze, Lublin
wiktor piechota

"Firma z branży usługowej poszukuje osoby zainteresowanej atrakcyjną pracą na komputerze. Praca będzie polegać na uzupełnianiu baz danych naszych klientów. Wprowadzane będą i aktualizowane dane teleadresowane klientów.

Firma zapewnia, umowę zlecenie, stałe miesięczne wynagrodzenie, programy office niezbędne do wykonywania pracy.

Zainteresowane osoby tą ofertą proszę o przesłanie swojego Cv oraz informację iż wyrażają zgodę na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby rekrutacji."

Następnie dostałam e-mail o treści:

"Witam,
dziękujemy za zainteresowanie naszym ogłoszeniem. Informujemy, że jesteśmy zainteresowani zatrudnieniem Państwa w naszej firmie.
W załącznikach szczegółowe informacje jak rozpocząć z nami współpracę a także wzór umowy.
z poważaniem Tomasz Maziarski-specjalista ds. rekrutacji".

W e-mailu dostałam dwa załączniki:
1. Informacje o firmie i pracy:

"Zamieszczam poniżej informacje nt. firmy oraz pracy jaką będą Państwo wykonywać zdalnie dla naszej firmy.

Firma Graf - Text zajmuje się tłumaczeniami, korekcją oraz przepisywaniem prac szkolnych, książek, pism, dokumentów itp. Na terenie całego kraju zatrudniamy kilkadziesiąt osób. Praca z nami odbywa się w pełni zdalnie tzn. wykonują ją Państwo z własnego domu. Dane teleadresowe firmy znajdują się na końcu strony.

Oferta pracy skierowana do Państwa polega na przepisywaniu tekstów zapisanych w formie PDF lub JPG do dokumentu WORD. Przy przepisywaniu nie zmieniamy formy oraz treści tekstu, poprawiamy tylko ewentualne błędy ortograficzne. Za jedną przepisywaną stronę A4 ( rozmiar 11) zapłacimy Państwu 6 zł netto. Tygodniowo do przepisania będzie minimum 30 stron A4, górnej ilości stron nie ma. Dokumenty do przepisywania będą Państwo pobierać z naszego serwera, również wykonane pracę tam będą Państwo odsyłać. Przed rozpoczęciem pracy za pośrednictwem kuriera zawieramy umowę zlecenie, wynagrodzenie jest wypłacane na Państwa rachunek co 7 dni. Wszystkie opłaty związane z kurierem pokrywa nasza firma. Umowa jest zawierana na okres 6 miesięcy i po tym okresie automatycznie przedłuża się o koleje sześć. Okres wypowiedzenia dla Państwa do 7 dni.

Przed podjęciem współpracy prosimy o przesłanie poniższych danych w celu przygotowania dla Państwa umowy oraz numeru konta na który będzie przelewane co tydzień wynagrodzenie.
Imię i Nazwisko
Adres Zameldowania
Adres Zamieszkania
Numer Pesel
Numer Państwa Konta Bankowego
Telefon
Email

Po otrzymaniu powyższych informacji przekażemy Państwu dane do przelewu weryfikacyjnego. Przelewu tego dokonują Państwo na konto operatora naszych płatności, co potwierdza nam iż numer konta oraz Państwa dane zgadzają się z podanymi powyżej. Kwota przelewu wynosi do 5 groszy i jest zwracana w przelewie zwrotnym na Państwa rachunek.

Po wykonaniu takiego przelewu i przesłaniu do nas potwierdzenia, skontaktujemy się telefonicznie celem ustalania terminu podpisania umowy oraz rozpoczęcia współpracy.

Dane adresowe firmy:
P.H.U. Text-Graf Przemysław Wełna
Ogrodowa 32/88, 00-896 Warszawa
NIP: 5271159809, REGON: 016314269"

2. Umowa:

Umowa zlecenia
Zawarta w dniu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . r. w . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . pomiędzy:

P.H.U. Text-Graf Przemysław Wełna, Ogrodowa 32/88, 00-896 Warszawa
NIP: 5271159809, REGON: 016314269

zwanym dalej Zleceniodawcą,
a
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . , zwanym dalej Zleceniobiorcą.

§ 1
Na podstawie niniejszej umowy Zleceniodawca zleca Zleceniobiorcy wykonanie w sposób samodzielny następujących prac:
1. Przepisywanie materiałów pobranych z serwera firmy.
2. Wykonanie minimum 30 stron tygodniowo, a w przypadku nie wywiązania się z ww. minimum ilość stron nie wykonanych zostaje przeniesiona na kolejny okres rozliczeniowy tj. tydzień.

Zleceniobiorca wykona powierzone prace z dołożeniem należytej staranności.
§ 2
Za wykonanie prac określonych w § 1 Zleceniobiorca otrzyma po ich wykonaniu wynagrodzenie
w wysokości 6 zł netto , słownie: sześć złotych netto 00/100 groszy za wykonanie pojedynczej strony a4.

§ 3*
Zleceniobiorca może powierzyć wykonanie zlecenia osobie trzeciej tylko za zgodą Zleceniodawcy. W takim wypadku obowiązany jest zawiadomić niezwłocznie Zleceniodawcę o osobie i o miejscu zamieszkania swego zastępcy. W razie zawiadomienia i zgody Zleceniodawcy odpowiedzialny będzie tylko za brak należytej staranności w wyborze zastępcy.

§ 4

Umowa zostaje zawarta na okres 6 miesięcy z opcją automatycznego przedłużania się o kolejny okres ( chyba że jedna ze stron wypowie umowę).
§ 5
1. Każda ze stron może niniejszą umowę wypowiedzieć za 1 tygodniowym okresem wypowiedzenia.
2. Wypowiedzenie może być złożone w formie listownej lub drogą elektroniczną (e-mail).
§ 6
Z tytułu niniejszej umowy Zleceniobiorca nabywa pełne świadczenia socjalne.

§ 7
W sprawach nieunormowanych niniejszą umową mają zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego o umowie zlecenia.
§ 8
Umowa została sporządzona w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach - po jednym dla każdej ze stron.

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
(Zleceniodawca) (Zleceniobiorca)

Tak więc podsumowując: kolejna firma z Warszawy, nowe imię i nazwisko, inne dane firmy, nieco inne warunki zatrudnienia, mniejsza kwota przelewu, skan dowodu nie wymagany i kilka innych różniących się mankamentów...
Oprócz mnie tego meila dostały jeszcze dwie inne osoby.

Sedno i cel - takie samo jak w waszych przypadkach...

Nie zdarzyłam na szczęście jeszcze niczego wysłać , bo zawsze sprawdzam wiarygodność firmy i bardzo się cieszę, że istnieją tego typu fora dyskusyjne

PRZESTRZEGAM PRZED TEGO TYPU OGŁOSZENIAMI!
I życzę powodzenia w dalszych poszukiwaniach pracy realnej, Nam wszystkim się to przyda

Pozdrawiam

Edytowane przez pyssssia
Czas edycji: 2015-01-21 o 15:10
pyssssia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-21, 21:40   #71
3metrynadniebem
Raczkowanie

Ja też dostałam maila od tego graf-text! Tylko że wysłałam swoje dane.. ale nie zrobiłam przelewu weryfikacyjnego. Co teraz?
3metrynadniebem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 14:28   #72
korbowska
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez 3metrynadniebem Pokaż wiadomość
Ja też dostałam maila od tego graf-text! Tylko że wysłałam swoje dane.. ale nie zrobiłam przelewu weryfikacyjnego. Co teraz?
Moja naiwność w końcu dała o sobie znać.. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji. Wysłałam swoje dane osobowe, tj.

1. Imię i Nazwisko
2. Adres Zameldowania
3. Adres Zamieszkania
4. Numer Pesel
5. Numer Państwa Konta Bankowego
6. Telefon

i zastanawiam się teraz czy coś mi grozi.. Chodzi mi o zaciągnie jakichś zobowiązań finansowych.

Czytając starsze posty zauważyłam, że oszuści żądali także numeru czy skanu dowodu osobistego, co z pewnością ułatwiało zakładanie rachunków bankowych, ale czy dane jakie udostępniłam, będą także wystarczające, aby coś takiego zrobić?

Dodam, że przelewu weryfikacyjnego nie wykonałam, mają jedynie moje dane.
korbowska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-22, 14:39   #73
3metrynadniebem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez korbowska Pokaż wiadomość
Moja naiwność w końcu dała o sobie znać.. Jestem dokładnie w takiej samej sytuacji. Wysłałam swoje dane osobowe, tj.

1. Imię i Nazwisko
2. Adres Zameldowania
3. Adres Zamieszkania
4. Numer Pesel
5. Numer Państwa Konta Bankowego
6. Telefon

i zastanawiam się teraz czy coś mi grozi.. Chodzi mi o zaciągnie jakichś zobowiązań finansowych.

Czytając starsze posty zauważyłam, że oszuści żądali także numeru czy skanu dowodu osobistego, co z pewnością ułatwiało zakładanie rachunków bankowych, ale czy dane jakie udostępniłam, będą także wystarczające, aby coś takiego zrobić?

Dodam, że przelewu weryfikacyjnego nie wykonałam, mają jedynie moje dane.
Ja byłam dziś zgłosić to policji. Uspokoili mnie, że same dane to jeszcze za mało, żeby coś zrobić, a jak nie zrobiłam przelewu, to nie mam się czym na razie martwić - jednak gdyby jakimś cudem się okazało, że gośc wziął jakiś kredyt/pożyczkę, to jak tylko dostanę jakieś powiadomienie o tym (list od firmy windykacyjnej) czy coś, to mam nic nie płacić, tylko przyjść od razu do nich i będą ścigać oszusta. Odnotowali sobie, że byłam u nich z podejrzeniem wyłudzenia danych w celu oszustwa. Kazali mi zatrzymać wszystko co miałam i nie wywalać tego tj. wydrukowane ogłoszenie, zapisany numer tel. z ogłoszenia, korespondecję mailową, załączniki jakie gość wkleił.

Ale sam fakt, że gościu po podaniu danych nie odezwał się - nie podał konta na przelew, świadczy o tym, że ostatecznie zrezygnował, albo złapał już wystarczającą liczbę naiwnych, którzy zrobili przelew, i mu wystarczyło, albo potrzebował samych danych... a wtedy na pewno coś z nimi zrobi, może na czarnym rynku sprzeda, to potem nie wiadomo gdzie one zawędrują i kto je jak wykorzysta...

---------- Dopisano o 14:39 ---------- Poprzedni post napisano o 14:38 ----------

Aha, i mogłabyś podać link do ogłoszenia, na które odpowiedziałaś? Bo po moich wczorajszych uporczywych telefonach gościu dezaktywował ogłoszenie i usunął konto na olx.
Stary 2015-01-22, 15:09   #74
korbowska
Przyczajenie

Trochę mnie pocieszyłaś, dzięki!
Czyli co, nie pozostaje mi chyba nic innego jak zgłosić się na policję z podejrzeniem wyłudzenia danych. Problem jedynie w tym, że nie mam tego ogłoszenia, a kiedy próbowałam je dzisiaj znaleźć to niestety mi się to nie udało. Pozostaje mi więc jedynie korespondencja mailowa i numer telefonu, z którego facet do mnie dzwonił.

Może jeszcze się do Ciebie odezwie telefonicznie, ja miałam dzisiaj telefon, po czym wysłano mi mail z numerem konta, na który mam zrobić przelew.
Jeszcze akurat złożyło się tak, że w tej chwili nie mogłabym zacząć pracy, bo zwyczajnie nie mam na to czasu, ale ten jakże miły pan mówił, że to nie szkodzi. Byleby zrobić przelew, a kurier z umową przyjedzie za tydzień czy dwa, jak mi pasuje.. Więc oczekuj telefonu.

Jaka ja jestem głupia..
Stary 2015-01-22, 15:18   #75
3metrynadniebem
Raczkowanie

ja moje dane wysyłałam 12 stycznia więc dobre półtora tygodnia temu i się gość nie odezwał. a z jakiego numeru do ciebie dzwonił? 723... ?

---------- Dopisano o 15:18 ---------- Poprzedni post napisano o 15:16 ----------

Wydrukuj dla policji te maile, nawet ten wątek możesz wydrukować żeby wiedzieli, że to nie pojedyncze wyłudzenie, tylko większe oszustwo.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2015-01-22, 15:41   #76
korbowska
Przyczajenie

A to faktycznie już sporo czasu upłynęło. Nie, numer rozpoczynał się od 605, ale pewnie numery zmienia tak samo szybko jak imię i nazwisko.

Ok! Dzięki za rady

Mam nadzieję, że inni są bardziej rozważni.
Stary 2015-01-22, 15:45   #77
3metrynadniebem
Raczkowanie

no właśnie czy ja wiem, czy te numery tak zmienia - wczoraj jak się dobijałam po południu to nie odbierał, wieczorem jak spróbowałam - to miał wyłączony telefon. Więc myślałam, że pewnie już wywalił ten numer, ale dziś rano znowu tel. był normalnie włączony, więc gość dalej go używa.
Stary 2015-01-22, 16:02   #78
korbowska
Przyczajenie

W takim wypadku zastanawiam się czy on jest bardziej naiwny czy my? Chyba każdy, kto otrzyma jakiś podejrzany telefon, tak ja, i ma dostęp do internetu to zacznie szukać, drążyć temat a w końcu natknie się na jakiś numer, który już ktoś umieścił. Tak na zdrowy rozum.
Stary 2015-01-22, 22:43   #79
szalona_ruda22
Przyczajenie

katrine_88 napisałam Ci wiadomość na adres e-mail.
szalona_ruda22 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 11:17   #80
Agnes_f
Przyczajenie

Exclamation Dot.: Ankra tekst- przepisywanie tekstów, któraś sprawdziła?

nigdy, przenigdy pracodawca nie będzie się bawił w weryfikowanie poprawności konta, na które ma przelewać wynagrodzenie!!!!!!!

mam nadzieje, że szybko Ci ludzie zostaną pociągnięci do odpowiedzialności!
Agnes_f jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 12:22   #81
3metrynadniebem
Raczkowanie

Teraz już to wiemy :P

Ktoś wie, co można zrobić z samymi danymi osobowymi (bez numeru dowodu ale za to z peselem i nr konta?)..
Stary 2015-01-23, 14:15   #82
pyssssia
Przyczajenie

Hej,

to jest link do ogłoszenia, na które ja odpowiedziałam, całkiem świeże zresztą:

http://olx.pl/oferta/atrakcyjna-prac...4-ID8zXHr.html

Ogłoszenie wystawione 18, 18 odpowiedziałam, a 20 już dostałam wszystkie info na meila. Cały czas jest aktywne.
pyssssia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 14:48   #83
3metrynadniebem
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez pyssssia Pokaż wiadomość
Hej,

to jest link do ogłoszenia, na które ja odpowiedziałam, całkiem świeże zresztą:

http://olx.pl/oferta/atrakcyjna-prac...4-ID8zXHr.html

Ogłoszenie wystawione 18, 18 odpowiedziałam, a 20 już dostałam wszystkie info na meila. Cały czas jest aktywne.
Dzięki, robię print screena, postanowiłam zbierać teraz wszelkie info dot. tej sprawy W razie gdyby gość próbował mi zaszkodzić, to będzie zawsze więcej poszlak dla policji.
Stary 2015-01-23, 19:23   #84
iwanthome
Przyczajenie

też jestem z lublina i też nabrałem się na to
podałem dane i zrobiłem przelew ale jak spytał się o dane z dowodu to mu nie dałem, zadzwoniłem do banku na który miałem zrobić przelew, czyli ING ślaski i zgłosiłem to zajście, jutro idę na policję

z właściwości pliku który był w pierwszym meilu od niego, a dokładniej "PRACA BIUROWA UMOWA wzór" w części autor podany jest Ryszard Alberski, i wydaje mi się że warto szukać gościa pod tym nazwiskiem, ponieważ jeśli korzystał z prywatnego kompa to pewnie tak ma na imie.

Word automatycznie ustawia autora nazwą kompa, możecie to łatwo sprawdzić otwierając właściwości jakiekolwiek pliku word zrobionego przez siebie, zakładka szczegóły i tam powinno to być.

Prośba do osób które i wcześniej zostały oszukane aby to sprawdziły, jeśli też tam będzie podany autor Ryszard Alberski prawdopodobnie będzie łatwiej gościa dorwać

btw, ogłoszenie znikło z olx próbowałem je odpalić i niczego nie ma
iwanthome jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2015-01-23, 19:50   #85
3metrynadniebem
Raczkowanie

Ja nie jestem z Lublina, inne ogłoszenie niż wy, a też mam w tym jego pliku w wordzie we właściwościach nazwisko Ryszard Alberski!
Sama bym nie wpadła, żeby to sprawdzić!

Swoją drogą, na fejsie jest taki gościu i PUBLIKUJE POSTY Z LUBLINA!!
więc to może on??
Stary 2015-01-23, 19:56   #86
iwanthome
Przyczajenie

no to już na 86% naszym poszukiwanym jest Rysiek
Stary 2015-01-23, 19:57   #87
3metrynadniebem
Raczkowanie

Ale to chyba musiałby być wyjątkowo głupi
Stary 2015-01-23, 20:01   #88
iwanthome
Przyczajenie

nie tyle głupi co nie dopatrzył bo w pliku informacyjnym nie ma podanego autora, dlatego nie mam pewności czy Rysio to Rysio.

no ale jego nie dopatrzenie to nasza kolejna możliwość
Stary 2015-01-23, 20:04   #89
3metrynadniebem
Raczkowanie

chyba że to też fikcyjne imię i nazwisko.

---------- Dopisano o 20:04 ---------- Poprzedni post napisano o 20:04 ----------

Cytat:
Napisane przez iwanthome Pokaż wiadomość
nie tyle głupi co nie dopatrzył bo w pliku informacyjnym nie ma podanego autora, dlatego nie mam pewności czy Rysio to Rysio.
u mnie Ryszard jako autor jest zarówno we wzorze umowy jak i w tym drugim załączniku
Stary 2015-01-23, 20:28   #90
iwanthome
Przyczajenie

możliwe, ale w właściwościach pliku Word można przeczytać kto ostatni majstrował przy pliku. Autora można zmienić ale nie nazwę ostatniej osobo która przy tym majstrowala, więc jeśli to też Ryszard to wiemy już kto, albo aby być dokładniejszym, na jakim kompie został ten plik zrobiony
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Praca i biznes

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości