![]() |
#61 |
Rozeznanie
|
Dot.: Halluksy!!
Również dopadł mnie ten nieszczęsny problem...
W sumie u nie to dziedziczne. Mam niewielkie haluksy... ale przez te narośla, moja stopa wydaje sie dosyc szeroka, dodam, ze już teraz mam czasem problem ze znalezieniem obuwia, które nie byłoby ani za duże ani zawąskie w podbiciu. ![]() szczególnie latem. Swego czasu odczuwałam spory ból. Jednak smarowałam kostki jodyną... i faktycznie troche działało, niwelowało ból (efektów estetycznych zero). dostałam skierowanie do ortopedy... jednak trafiłam na jakiegoś gbura i mało kompetentną osobę.... Na początku stwierdził, że za mało ćwiczę... Sprzeciwiłam się, bo wówczas ćwiczyłam bardzo dużo - codziennie. Basen, taniec no i dodatkowo wf w szkole. W zamian usłyszałam: "Więc ćwiczy pani za dużo" ![]() Swoją drogą do tej pory nie wiem, czy ma to jakikolwiek wpływ na halluksy. Od dwóch lat nie odczówam już bólu... jeśli już to dosyć sporadycznie np przy zmianie pogody... przy naprawdę długim chodzeniu... Czasem jednak przeszkadza mi wizualna kwestia moich stóp. Są takie masywne.... i mało kobiece... Z 'profilu' moja stopa jest naprawdę szeroka ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Przyczajenie
|
Witam Ewjur chcialabym uzyskac od ciebie troche informacji na temat Twojej operacji gdzie mialas zroboina jakie koszty ponioslas i ogolnie wszystkie szczegoly oraz jaka mialas metoda,jezeli mozesz to prosze o odp na prv
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Przyczajenie
|
I ja szczęśliwie już po zabiegu i po halluksie
![]() I też mogłam już chodzić na drugi dzień po zabiegu. Jestem 3 tygodnie po operacji i odważyłam się wsiąść za kierownice, a tydzień temu na rower. Super sprawa już nic nie boli tylko opuchnięte i paluch sztywny w stawie. Ale i tak rozsadza mnie duma jak patrze na swoją stope bez tego paskudnego halluksa. Polecam niezdecydowanym. ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Przyczajenie
|
milaczek5
![]() Pozdrawiam szybkiego powrotu do sprawnosci ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Przyczajenie
|
witam,
byłam operowana prywatnie w Krakowie. Dojazdy są dość męczące, ale było warto wiem to. No i wyszło mnie dużo taniej z dojazdami niż bym robiła prywatnie w Warszawie. Robiłam jedną nogę (tylko tak tam robią) metodą Brandesa bez gipsu co jest wielką zaletą. Poza tym wszystki informacje o kosztach i przebiegu zabiegu masz na stronie http://www.hallux.med.pl/ W razie dodatkowych pytań służę pomocą. Wiem jak to jest szukać informacji, bo jeszcze niedawno ja latałam po forach i zaczytywałam się gdzie lepiej. Idzie lato, wiec nie będzie problemu z chodzeniem w sandałku gorzej w zimie kiedy noga goła a żaden but nie wchodzi z powodu opatrunków i opuchlizny. Powodzenia i nie zwlekaj. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Przyczajenie
|
pytałaś jeszcze o odrastanie. Zapewne jest to indywidualna sprawa każdego z nas. Mi lekarz dał gwarancję na min 20 lat pod warunkiem noszenia wkładek ortopedycznych na płaskostopie poprzeczne.
Poza tym dr robiący operację ingeruje w staw jak by bardziej go unieruchamia i paluch nie jest tak "giętki" i nie jest podatny na wyginanie. Co dla mnie ma być korzyścią, bo mniejsza ruchliwość palucha nie spowoduje odrośnięcia. Natomiast dla osób tańczących czy wspinających się takie unieruchomienie stawu będzie ogromną przeszkodą. Ale doktor jest znany ze swoich operacji, bo nie raz w tej klinice spotkałam osoby z całej Polski (warszawa, koszalin, szczecin) a nawet raz słyszałam jak dzwoniła kobitka z Belgii i błagała, żeby ją szybko zoperował. Z drugą nogą nie mam najmniejszych wątpliwości gdzie operować. pozdrawiam, |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny...az mi sie nie chce wierzyc ze na drugi dzien chodzilyscie...ja pracowalam na rehabilitacjii(obecnie za granica jestem wiec nie pracuje w zawodzie) i mialam pacjentke po operacjii.Lekarz jej zrobil najpierw jedna stope bo na drugiej miala duzo mniejszego halluksa i przez 6 tyg zabronil jej chodzenia normalnego zeby sie nie porozwalalo w srodku nic. i teraz tak sie zastanawiam czy wy mialyscie mniejsze i dlatego nie sprawialo wam problemu chodzenie bo ona o kulach smigala ale fakt faktem przepieknie jej zrobili ta stope
![]() dziwne troche dla mnie to ze po takiej operacjii od razu chodzilyscie bo przeciez szwy sa a moga sie porozwalac itd itd.. jak to u was bylo?
![]() |
#68 |
Przyczajenie
|
Chodzi się w takich specjalnych butach, tutaj nozna zobaczyć jak one wyglądają http://www.halluxmed.pl/index.htm. Na początku to takie tuptanie, ale z każdym dniem jest coraz lepiej.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
no ja widzialam to tuptanie mojej pacjentki i niezbyt to wygladalo..przez pierwsze 3 tyg w ogole nie mogla stanac na tej nodze bo jej moglo sie porozlazic wszystko
![]() |
#70 |
Przyczajenie
|
Mi to szło znacznie lepiej, bo juz po trzech dniach chodziłam w miarę normalnie a z każdym dniem było coraz lepiej. Stanowczo opowiadam się za takim rozwiązaniem niż za gipsowymi bucikami. Każdy radzi sobie inaczej, jedni lepiej inni gorzej, Candy Killer nie mierz wszystkich jedną miarą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Zakorzenienie
|
no przeciez nie mierze tylko pytam zwyczajnie bo nie mialam wiecej pacjentek i ciekawa jestem czy wszyscy sie tak dlugo mecza czy nie
![]() ![]()
![]() |
#72 |
Przyczajenie
|
witam,
A ja nie musiałam chodzić w żadnych specjalnych butach. A może podpowiesz nam jak rehabilitować taką stopę/paluch po operacji? Kilka nas tu jest i zapewne skorzystamy z Twoich porad. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
jak to juz lekarze przepisuja..z reguly daja mala wirowke na stope zeby rozluznic a poznie albo gimnastyka albo jeszcze bawia sie pradami,za duzo nie mozna zeby nie spaprac.roznie.wszystko zalezy od rozleglosci i czy to byla duza korecja czy mala.jak mowilam ja ialam do czynienia z jedna pacjentka o tej pory i ona miala wlasnie wirowke a poznie cwiczenia na sali...najpierw bierne pozniej juz sama cwiczyla stope,ale slyszalam ze lubia pobawic sie pradai i polem magnetycznym ale czy to przyspiesza gojenie to nie powiem bo na kazdego dziala co innego tak na dobra sprawe
![]() ![]()
![]() |
#74 |
Przyczajenie
|
Pod koniec 2007 roku kosztowało to około około 3 tys. zł za jeden palec. Najlepiej zadzwoń do przychodni i się spytaj, a jeszcze lepiej - idż na pierwszą - darmową konsultację - wtedy lekarz dokładnie Cię poinformuje o cenie.
A propos - czy jest wśród Was choć jedna osoba (poza ewjur), która jest po operacji w Przeźmierowie dłużej niż kilka miesięcy ? Jeżeli tak to proszę daj nam znać czy wada nie powróciła. Jaki tryb życia prowadzisz ? Czy poruszasz się (korzystając z "nowych" stóp) raz po raz choć trochę intensywniej - np. w weekendzie ? Czy jest coś zabronione (po zakończeniu okresu rekonwalescencji)? Z powyższej korespondencji wynika, że np. wspinaczka skałkowa. A rowery ? Przecież na pedale opieramy stopę w pobliżu połączeń z dużym palcem ? Pozdrawiam, Dorota |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Przyczajenie
|
A ja polecam wytrwale aparaty korekcyjne Marcin na halluksy.
Zrozpaczona nie wierzyłam że cokolwiek mi pomoże, a tu proszę. Marcinków używam regularnie od dwóch lat i efekty sa wspaniałe. Moge znów chodzić w butach na wysokim obcasie! nie odczuwam bólu! Polecam! O dziwo ta firma reklamuje się w pasażu handlowym wizażu. Oto link: http://neuron.waw.pl/index.php?id=3124 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Przyczajenie
|
witam wszystkie forumowiczki bardzo goraco i od razu przechodze do rzeczy a mianowicei mam strasznie halluksy,przynajmniej tak sie mi wydaje ze sa to haluksy w prawej stopie ogromny i w lewej troszke mniejszy i najgorsze jest to ze nie wiem co z nimi zrobic. ten w prawej stopie boli mnie okropnie rwie w nocy do tego wszystkiego ostatnio wchodzilam po schodach i jakos tak sie zawinelam ze stanelam lewa stopa na prawo i tereaz nie moge butow ubrac boli mnie jak chodze kuleje i nie wiem c omam z tym zrobic. blagam was poradzcie mi cos,
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Przyczajenie
|
na wstępie farggi proponuję wizytę u ortopedy. Zależnie od Twojego wieku zapewne podpowie Ci co robić z Twoimi halluksami.
Wiem z doświadczenia że z bolącymi i dużymi halluksami nie ma co czekać. Lepiej nie będzie tylko z roku na rok coraz gorzej. Przeszłam to. Jestem 3 miesiące po operacji i jestem zadowolona z efektu. powodzenia |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Wtajemniczenie
|
![]() ![]()
![]() |
#79 |
Przyczajenie
|
Witajcie, pod koniec kwietnia miałam operację halluksów w obu stopach. Deformacja nie była duża (spowodowana głównie płaskostopiem poprzecznym) ale estetycznie zaczynało mi to przeszkadzać, no i zaczęły się klopoty z obuwiem :-( Oparację miałam robioną w Klienice Osteon w Legionowie metodą bezgipsową z zastosowaniem implatnów biowchłanialnych, wyszłam na drugi dzień. Chodziłam "zew. bokami stóp" a teraz od tygodnia chodzę w takich specjalnych butach - brzydkie, że aż strach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie. Bardzo podobają mi się moje stopy. M.in. dlatego, że wszystkie palce są tak lekko wygięte w bok. Tylko ostatni, najmniejszy jest w zasadzie prosty, tak, że delikatnie chowa sie pod przedostatnim. Zaczęłam sie jednak zastanawiać, czy to normalne. Czy paluch powinnien być idealnie prosty względem reszty stopy? Czy jeżeli jest trochę odgiety razem z innymi palcami, to jest to halluks? Nie czuję żadnego bólu. Wydaje mi się, że dziwnie by wyglądało, gdybym miała prostego palucha, bo miedzy nim a resztą byłaby jeszcze wieksza przerwa. Chciałabym wkleić zdjęcia, ale chyba nie wiem, jak.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Przyczajenie
|
witam, wkleje zdjęcie jak się uda
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Wtajemniczenie
|
Moje wyglądają mniej wiecej tak rok po operacji
![]()
![]() |
#83 |
Przyczajenie
|
do lulina: to bardzo niedobrze, że tak wygladają... kiedy po operacji zaczelas chodzic w normalnych butach? Czy uzywalas wkladek ortopedycznych? Kiedy po operacji zalozylas buty na obcasie?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
Miałam operacje metoą gipsową. Więc w gipsie noga 6 tygodni, po gipsie tylko sandały przez 2 tygodnie i mało chodzenia. A przez czas gipsu W OGÓLE nie stawałam na nodze- caly czas w górze (tak lekarz kazał), buty na wysokim obcasie założyłam niedawno, musiałam- czyli ok. 8 miesięcy po operacji. wcześniej obcas sie zdażął ale niski. Ogólnie wcześniej nie mogłam na palcu stanąć wiec nawet jakbym chciala z obcasiem nie dało rady chodzić
![]() Noszę kliny i do niedawna nosiłam wkladki na przodostopie (popsuły sie, teraz mam nowe silikonowe, ale czekam aż będzie cieplej).
![]() |
#85 |
Przyczajenie
|
no to sczerze Ci współczuję :-(
ktoś Ci musiał coś, brutalnie mówiąc, spieprzyć :-( jeśli chcesz zasiegnąć opinii naprawdę świetnego specjalisty w tym zakresie to służę namiarami, niestety w Legionowie pod Warszawą (widzę, że jesteś z opolskiego), pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Przyczajenie
|
czy mysliscie ze na fotce wklejonej przez misiaczka5 halluks jest juz duuuzy? ja mam mniej wiecej tak samot tylko kosc jest jakby bardziej spiczasta do tego pod stopa na srodku miedzy drugim a trzecim palcem mam odciski straszne albo zgrubienienia, sama nie wiem czy to juz czas na operacje czy warto wyprobowac innych sposobow zanim podejme decyzje o operowania.?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Raczkowanie
|
no ja jestem ok 5 lat po zabiegu i jestem zadowola haluksy jescze nie odrosły też miałam je dziedziczne, nie mialam ich dużych operacje przeszlam w wieku 17 lat i przez 2 tyg op zabiegu bylam w szpitali z gipsem musialam czekać na zdjecie szwów optem miesiąc w domu i rechabilitacja czyli to byłoby niemożliwe żebym odrazu mogła chodzić zabieg do najmilszego nie należy tzn bolało mnie przy zmienianiu opatrunku i po zabiegu mialam znieczulenie calkowite więc nie wiem co sie tam dzialo jestem zadowolona że jest juz to za mną
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
ja miałam o wiele mniejsze haluksy a się nadawały na operację, cokolwiek byś nie stosowała to się nie cofnie a juz napewno nie w takim stanie trzeba tą kość wyciąć i już
![]() |
![]() |
#89 | |
Przyczajenie
|
![]() Cytat:
ja miałam mniej więcej podobne tylko też bym powiedziała bardziej szpiczaste. Ja chciałam zoperować swojego gdyż mnie to okropnie bolało, zwłaszcza na wiosnę i na jesienni. No i koszmarne problemy z zakupem butów. Horror! Teraz jestem coraz bardziej zadowolona że zdecydowałam się na zabieg. I szerze polecam klinikę Batory w Krakowie. Od dnia zabiegu chodziłam na stopie (zalecenie lekarza) wiec nie byłam uziemiona i od kogokolwiek zależna. Dostałam gwarancję ze przez min 20 lat nie odrosną bo zabieg był z usztywnieniem palucha w stawie. Początkowo mi to przeszkadzało nie mogłam siłą woli ruszyć paluchem, ale z dnia na dzień jest coraz lepiej dzięki wykonywanym w domu (niemęczącym) ćwiczeniom. jeśli kogoś boli, to myślę ze nie ma na co czekać. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:46.