Pomysł na knajpę - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-08-21, 11:55   #61
201803290936
Konto usunięte

Dot.: Pomysł na knajpę

Cytat:
Napisane przez cholernarejestracja Pokaż wiadomość
U mnie na blogu jest wielki post o robieniu pierogów, jakbyś chciała

No co ty, duże były po 4
Co było w środku? Kawior?

Dawaj linka do bloga! A sorry, w podpisie. Już szukam.

EDIT: fajny poradnik i nie robi z robienia pierogów filozofii na miarę łączenia komórek macierzystych (jak na niektórych stronach). Dzięki wielkie.

Edytowane przez 201803290936
Czas edycji: 2013-08-21 o 11:58
201803290936 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 11:57   #62
201604181004
Konto usunięte

Dot.: Odp: Dot.: Pomysł na knajpę

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
A ja nie bo jakość jest o wiele gorsza niż np 3 lata temu. Kiedyś bardzo przytylam na ich makaronach, teraz to makaron rozgotowany, bez smaku, a sos... Nie wiem co tam zaczęli dodawać :-o

Wysyłane z mojego SK17i za pomocą Tapatalk 2
No co ty gadasz xD mnie zaprowadzil tam ojciec bo w czasach mlodosci jadal i za kazdym razem jak jestesmy w poznaniu to tam idziemy. Mi smakowalo smakuje i nie zanosi sie na zmiane moze trafilas na gorszy dzien ale tam non stop maja ogromny ruch.
201604181004 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 11:58   #63
cholernarejestracja
Copyraptor

Cytat:
Napisane przez Doris1981 Pokaż wiadomość
Co było w środku? Kawior?

Dawaj linka do bloga! A sorry, w podpisie. Już szukam.
Żeby cepeliny były ze szpinakiem, i jakieś takie pieczone, nie wiem z czym bo nie próbowałam.

Cepelin był okropny wywaliłam pół.
cholernarejestracja jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 12:01   #64
kolorowatecza
Zakorzenienie

W Łodzi jest naleśnikarnia - Manekin. Mają jeszcze filię w Toruniu i Bydgoszczy.
Ceny są bardzo przystępne, porcje ogromne a kolejki ciągną się do drzwi. Rezerwacji nie ma, bo lokal jest pełen cały czas. Wszystko świeże, robione samodzielnie - żadnych sosów z papierków, gotowych rzeczy, co ma odbicie w smaku potraw. Do tego pyszne sałatki, wybór piw, świeże soki. Interes się kręci, a ludzie przychodzą w każdym wieku, bo za 10-15 zł człowiek naje się do rozpuku

cel na ten rok - rzucić palenie. Raz na zawsze!
kolorowatecza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 12:02   #65
chwast
Zakorzenienie

Odp: Dot.: Pomysł na knajpę

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
W Łodzi jest naleśnikarnia - Manekin. Mają jeszcze filię w Toruniu i Bydgoszczy.
Ceny są bardzo przystępne, porcje ogromne a kolejki ciągną się do drzwi. Rezerwacji nie ma, bo lokal jest pełen cały czas. Wszystko świeże, robione samodzielnie - żadnych sosów z papierków, gotowych rzeczy, co ma odbicie w smaku potraw. Do tego pyszne sałatki, wybór piw, świeże soki. Interes się kręci, a ludzie przychodzą w każdym wieku, bo za 10-15 zł człowiek naje się do rozpuku
A w poznaniu też był manekin :-D przy mojej szkole. Ale nie wiem czy jeszcze jest.

chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 12:04   #66
201604181004
Konto usunięte

W gdansku tez jest manekin. Nalesnik za 10 zl z ziemniakami i boczkiem do tego sos czosnkowy albo ciasto kokosowe serek mascarpone i drylowane wisnie za 12. Bardzo czesto nie dojadam do konca xD porcje ogromne i pyszne
Stary 2013-08-21, 12:07   #67
201803290936
Konto usunięte

Takie coś, to ja rozumiem. U nas w Bytomiu była naleśnikarnia, ale wystrój dziwny, naleśnik w sumie średniej wielkości za nawet 8 zł. Nie mieli do zaoferowania nic fajnego, to interes poszedł się...

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-08-21, 12:08   #68
kolorowatecza
Zakorzenienie

To nawet nie wiedziałam, że jest gdzieś jeszcze, poza tymi trzema miastami
Szkoda, że nie ma we Wrocławiu, bo zjadłabym ich sałatkę

Stary 2013-08-21, 12:09   #69
201604181004
Konto usunięte

Lasagnr nalesnikowa to uczta dla podniebienia ale tez nie dojadam do konca
Stary 2013-08-21, 12:10   #70
chwast
Zakorzenienie

Odp: Pomysł na knajpę

E tam i tak najlepsze są hamburgery :-D

chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 12:10   #71
201803290936
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez drabineczka Pokaż wiadomość
Lasagnr nalesnikowa to uczta dla podniebienia ale tez nie dojadam do konca
Ty lubisz torturować głodnych ludzi.
Stary 2013-08-21, 12:12   #72
kolorowatecza
Zakorzenienie

A jadłyście te słodkie zapiekane naleśniki? ;>

Stary 2013-08-21, 13:02   #73
bzebze
Raczkowanie

Jeśli chodzi o knajpę z jedzeniem to wydaje mi się, że sprawdzi się dużo, tanio, w miare smacznie i w dobrej lokalizacji.
Zapiekanki makaronowe, ziemniaczane, zupy itd
bzebze jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 13:51   #74
brizoo
Raczkowanie

Ja bym chętnie odwiedziła miejsce, gdzie mogłabym pograć w jakieś fajne planszówki
brizoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 14:00   #75
annonim
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez kolorowatecza Pokaż wiadomość
Gwoli ścisłości - to łodzki manekin jest "filią" toruńskiego :P
annonim jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-08-21, 14:23   #76
kolorowatecza
Zakorzenienie

Oj przepraszam

Stary 2013-08-21, 15:20   #77
Elfir
Zakorzenienie

Fakt, że knajpa która nie zakłada gigantycznego zysku w rok, daje uczciwy towar ma powodzenie. Tylko cwaniacy, co chcą robić kokosy nabiorą klienta tylko raz i upadają .
Co by nie mówić o programie Gesslerowej - tam widac wyraźnie, że jak knajpie nie idzie interes, to z reguły dlatego, że właściciele oszukują klientów na jakości.

Piccolo to haka hamburgerownia tylko z makaronem

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 16:19   #78
ellish
Zakorzenienie

Cytat:
Na krakowskim festiwalu pierogów sprzedawali na sztuki - 1,50zł za jeden...więc żeby popróbować większej ilości trzeba było właśnie 20-25zł wydać, a niektóre z nich były maleńkie
bylam, jadlam i mi niesmakowalo

---------- Dopisano o 17:19 ---------- Poprzedni post napisano o 17:18 ----------

Cytat:
Napisane przez brizoo Pokaż wiadomość
Ja bym chętnie odwiedziła miejsce, gdzie mogłabym pograć w jakieś fajne planszówki
oj ja tez chetnie
ellish jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 16:36   #79
wskazówka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
No niestety. Najczęściej sałatka kosztuje koło 20 zł i nie ma jej za wiele na talerzu.
(Oprócz jednej knajpy w Lublinie, gdzie zawsze zamawiam sałatkę cesarską i jest jej dużo).
Która to knajpa?

Ja też bym poszła do knajpy z pysznymi sałatkami w rozsądnej cenie.

Kiedyś zamówiłam sałatkę z kurczakiem, otrzymałam talerz gdzie od brzegu były ułożone wielkie liście jakiejś sałaty, potem inna, sałata, potem jeszcze inna w sumie 3/4 talerza to były liście róznych sałat (oczywiście całe, nieporwane), do tego w jednym "kącie" talerza kilka (chyba z 5) małych kawałków kurczaka, w drugim kawałki ogórka oraz w sosjerce troszkę sosu. I jak to jeść? Zamawiałam sałatkę a nie porcję warzyw ułożonych na talerzu...
wskazówka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 17:54   #80
czarna_maciejka
Wtajemniczenie

GG do czarna_maciejka

A mi zawsze marzyla sie nierealna raczej knajpa z kotami.
Nie w menu, oczywiscie
Cos w stylu ze przychodze, zamawiam herbate albo kawe i ciastko, siadam w fotelu a na kolana wskakuje mi kot
To chyba bardzo utopijne marzenie. Kwestie organizacyjne bylyby chyba niemozliwe do zrealizowania, poczawszy od tych higienicznych, a skonczywszy na tym, ze pewnie wielu gosci chcialoby koty dokarmiac ciastkami itp., co na zdrowie by im nie wychodzilo...
Hmm... chociaz w Japonii chyba istnieja takie miejsca?
czarna_maciejka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 18:05   #81
201604181004
Konto usunięte

No moim zdaniem kluczem do sukcesu jest... dużo i tanio. Może też być przy tym dobrze, to jasne ale kluczem do sukcesu są proste potrawy. Właśnie jakieś piccolo - makaron i sos, voila, jesteś głodny płacisz 6 zł dostajesz talerz, najesz się lecisz dalej, albo naleśnikarnia gdzie płacisz 9 zł za naleśnika którym objesz się jak dziki. Jakbym miała zakładać knajpę, to właśnie celowałabym z ceną - człowiek w locie zje dużo rzeczy, chociażby głupie puree ziemniaczane z cebulą i skwarkami, jeśli się tym naje za niską cene, podobnie chleb ze smalcem nie ma polskich fast foodów, właśnie z polskim żarciem na wynos. Tzn są, ale ciężko o to. Pierogów można narobić rano a na wynos odsmażać na patelnii - to jest tanie danie i ma szanse powodzenia. Target jest ogromny, od studentów, nastolatków, po dorosłych w przerwie na pracę aż do emerytów
Stary 2013-08-21, 18:52   #82
Withers
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość
A mi zawsze marzyla sie nierealna raczej knajpa z kotami.
Nie w menu, oczywiscie
Cos w stylu ze przychodze, zamawiam herbate albo kawe i ciastko, siadam w fotelu a na kolana wskakuje mi kot
To chyba bardzo utopijne marzenie. Kwestie organizacyjne bylyby chyba niemozliwe do zrealizowania, poczawszy od tych higienicznych, a skonczywszy na tym, ze pewnie wielu gosci chcialoby koty dokarmiac ciastkami itp., co na zdrowie by im nie wychodzilo...
Pisałabym się na to Chociaż masz rację, trudne w realizacji.
Co do polskich fast foodów muszę przyznać, że mają wzięcie. Wystarczy spojrzeć jakim zainteresowaniem cieszą się małe stoiska w nadmorskich miejscowościach, gdzie można się zaopatrzyć we wspomnianą już kromkę chleba ze smalcem.

Wining and dining, drinking and driving

Excessive buying, overdose and dying
Withers jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 19:48   #83
Elfir
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_maciejka Pokaż wiadomość

Tak. Oni sa dziwni. Podobnie koreańczycy. Mają knajpę gdzie siedzi się na sedesach i potrawy podaje się w miniaturowych replikach sedesów, zwłaszcza czekoladowe lody w formie ...kupy.

Kiedy stwórca składał ten świat, miał mnóstwo znakomitych pomysłów, jednak uczynienie go zrozumiałym jakoś nie przyszło mu do głowy.
T.Pratchett
Elfir jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 19:59   #84
skazana_na_bluesa
.

u mnie w mieście otworzono rok temu połączenie pubu z restauracją. tak to można chyba mniej więcej nazwać. miasto ma kilka tysięcy więcej mieszkańców niż twoje, knajpa jest w rynku. zalety:
- ceny- ceny piwa nie są przesadzone, najeść można się też w rozsądnych cenach (np. spora porcja makaronu z różnymi dodatkami - 15zł)
- menu - nie ma miliona pozycji, ale dzięki temu żarcie jest świeże; mają fajną lemoniadę domową. brakuje mi tylko soków świeżo wyciskanych.
-wystrój - nowoczesny, z wygodnymi kanapami/fotelami. jest ogródek i hitem są dla mnie koce! jak wieczory są chłodniejsze to można się przykryć. wspaniała sprawa.

osobiście bardzo lubię wystroje retro, z fajnymi zdjęciami, wygodnymi kanapami... ważne jest odpowiednie oświetlenie.
a jeśli knajpa ma mieć żarcie to musi być sensowny kucharz.

skazana_na_bluesa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 20:21   #85
201611241302
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez wskazówka Pokaż wiadomość
Która to knajpa?
Nie wiem czy mogę tu robić im reklamę
201611241302 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 20:38   #86
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc
Konto usunięte

Cytat:
Grubella, jak często do knajp wychodzą mamy z dziećmi? A jak często reszta świata? No to teraz pomyśl, że większość tej reszty świata nie przyjdzie do knajpy o której wiadomo, że siedzą dzieciaki, wrzeszczą, bawią się, mamusie się nimi zajmują etc.

Znaczy, ja bym nie przyszła, i większość młodych ludzi których znam też nie, bo do knajpy przychodzę się odprężyć i dobrze bawić. A nawet jedno biegające dziecko mi to uniemożliwia i zwyczajnie mnie wkurza. Więc do knajpy gdzie to by się miało potencjał zdarzać nie przyszłabym nigdy w życiu

Stoły bilardowe to raczej w pubach.

Tak jak dziewczyny powiedziały, to, co wymieniłaś, to obecnie standard a nie nic wyjątkowego planszówki to fajny pomysł, ale grupa odbiorców dość mała, w dodatku pewnie będą się gubiły pionki, niszczyły plansze i karty, więc co jakiś czas trzeba je będzie wymieniać.

Mówi się, że większość osób w którymś momencie swojego życia marzy o tym, żeby mieć knajpę na szczęście większość sobie daje siana...to strasznie trudny biznes. Gdybym ja musiała coś otworzyć, to postawiłabym na hipsterskie miejsce z kawą i herbatą, książkami i planszówkami, i wypiekami na miejscu - kapkejkami, kejk popsami i różnymi innymi, modnymi obecnie rzeczami. Do tego jakieś jedzenie, najlepiej zielone, eko i przy tym dobre. W Krakowie co jakiś czas takie miejsce powstaje i zazwyczaj odnosi sukces, a wiele knajp "tematycznych" upada.
Dokładnie, to samo miałam Grubelli odpisać.
Kącik dla dzieci to kiepski pomysł, bo ogranicza zdecydowanie liczbę klientów. Ja nigdy bym nie poszła do knajpy/kawiarni, gdzie wiedziałabym, że będą mi latać dzieci. To samo moi znajomi.

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

Cytat:
No co ty gadasz xD mnie zaprowadzil tam ojciec bo w czasach mlodosci jadal i za kazdym razem jak jestesmy w poznaniu to tam idziemy. Mi smakowalo smakuje i nie zanosi sie na zmiane moze trafilas na gorszy dzien ale tam non stop maja ogromny ruch.
O tak, ja też uwielbiam Piccolo I rzeczywiście, ruch jest tam cały czas
af6a7928a10f2efb7030debf852af0b1c87659cc jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 21:35   #87
grubella
BAN stały

[1=af6a7928a10f2efb7030deb f852af0b1c87659cc;4237926 0]Dokładnie, to samo miałam Grubelli odpisać.
Kącik dla dzieci to kiepski pomysł, bo ogranicza zdecydowanie liczbę klientów.
Ja nigdy bym nie poszła do knajpy/kawiarni, gdzie wiedziałabym, że będą mi latać dzieci. To samo moi znajomi.

---------- Dopisano o 21:38 ---------- Poprzedni post napisano o 21:34 ----------

O tak, ja też uwielbiam Piccolo I rzeczywiście, ruch jest tam cały czas [/QUOTE]

Moim zdaniem są miejsca gdzie taki kącik miałby rację bytu i przyciągnął klientów.
Nie wszędzie ale w takiej Warszawie na nowych osiedlach gdzie jest dużo młodych malżenstw z dziećmi. Ojcowie nieźle zarabiają, matki siedzą z dziećmi. Chętnie by gdzieś poszli z tymi dziećmi coś zjeść , mają na to kasę.
Nikt ich nie wygoni gdy wejdą z maluchem do normalnej restauracji ale aby spokojnie sami mogli zjeść to nie ma co zrobić z dzieckiem, które przy stole nie chce siedzieć i czekać aż podadzą coś a czasem trwa to trochę. W kąciku udało by się dziecko przetrzymać przez okres oczekiwania i jedzenia.
Poza tym dzieci mają urodziny, imieniny. Coraz rzadziej organizuje się to w domu, kolegów z przedszkola zaprasza się do lokalu na przyjęcie i zabawę.
W stolicy jest znana knajpa "U Szwejka". W niedziele jest tam opiekunka do dzieci. Rodzice sobie jedzą a dzieciaki się bawią.

W moim województwie są miasteczka przyciągające turystów.
W weekendy w takim np. malutkim Kazimierzu Dolnym są tysiące ludzi, mnóstwo z małymi dziećmi. Widziałam jak się męczą i dzieci i rodzice gdy wejdą do knajpy. I inni goście bezdzietni z nimi razem.Dziecko się wyrywa, płacze, nie chce siedzieć ani przy stoliku ani na rękach u rodzica.Wpuszczone do takiego ogrodzonego kąta z nowymi zabawkami na pewno się czymś zainteresuje, da rodzicom się najeść i samo da się nakarmić.

Lecz jeśli miasteczko autorki jest takie z dużą stopą bezrobocia, gdzie ludzie mało zarabiają , nie ma zakładów pracy, nie jest ciekawe, nie przyciąga turystów to mniejsze szanse, że rodzice z dziećmi przyjdą.
W takim miasteczku cokolwiek by nie zrobiła to nie ma szansy na utrzymanie się bo ludzi po prostu na to nie stać.

Jak ktoś wcześniej napisał kupuje się pierogi w Biedronce albo lepi samemu a nie chodzi po knajpach.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 21:38   #88
201604181004
Konto usunięte

grubella piszesz przez własny pryzmat, obiektywnie rzecz biorąc kobiety będące na utrzymaniu męża z małymi dziećmi stanowią jeden z najgorszych możliwych targetów.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

ps. gdybym wiedziała że w danym lokalu znajduje się kącik dziecięcy w życiu bym do niego nie poszła.
Stary 2013-08-21, 21:51   #89
grubella
BAN stały

Cytat:
grubella piszesz przez własny pryzmat, obiektywnie rzecz biorąc kobiety będące na utrzymaniu męża z małymi dziećmi stanowią jeden z najgorszych możliwych targetów.

---------- Dopisano o 22:38 ---------- Poprzedni post napisano o 22:37 ----------

ps. gdybym wiedziała że w danym lokalu znajduje się kącik dziecięcy w życiu bym do niego nie poszła.
Też piszesz pod własny pryzmat bo nie lubisz dzieci.
Są ludzie , ktorym dzieci nie przeszkadzają.

Taki kącik zawsze można szybko zlikwidować gdyby pomysł okazał się nietrafiony.Nie są to duże koszty adaptacji lokalu.

A mężowie są naprawdę różni, są tacy co swojej kobiecie sprawiają przyjemności, zabierają do kina, knajpy, dają prezenty.

---------- Dopisano o 22:51 ---------- Poprzedni post napisano o 22:49 ----------

Cytat:
Napisane przez dzasminka Pokaż wiadomość
Nie wiem czy mogę tu robić im reklamę
FIESTA na Prusa miała kiedyś dobrą "cesarską".
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-08-21, 21:54   #90
201604181004
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez grubella
Też piszesz pod własny pryzmat bo nie lubisz dzieci.
nie wiesz jak bardzo się mylisz. Właśnie dlatego że pracuję z dziećmi nie mam zamiaru przebywać z nimi non stop w wolnym czasie. Oszalałabym gdybym po dniu dzieciarni poszła na piwo, tylko po to, by siedzieć obok kolejnej dzieciarni.

Cytat:
Napisane przez grubella
A mężowie są naprawdę różni, są tacy co swojej kobiecie sprawiają przyjemności, zabierają do kina, knajpy, dają prezenty.
To nie ma nic do rzeczy. Mówimy realnie, o pieniądzach, których niepracujące matki i młode małżeństwa z dziećmi prawdopodobnie mają najmniej.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości