Jaki macie stosunek do Niemców? - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-09-01, 20:05   #61
mary_poppins
sissy that walk

Dot.: Jaki macie stosunek do Niemców?

Cytat:
Napisane przez madzia0007 Pokaż wiadomość
Statystyczny Polak ma w stosunku do Niemcow stosunek obojetny ze sklonnoscia do negatywnego. Zwlaszcza jesli chodzi o osoby starsze.
Masz źródło tych statystyk? Chętnie bym poczytała.

PS Raczej albo "statystyczny", albo "zwłaszcza osoby starsze".
mary_poppins jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 20:13   #62
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ŁAJKA Pokaż wiadomość
Malutkimi kroczkami acz niezwykle skutecznie fałszują historię
Nie wspomnę o rozpowszechnianym już na skalę międzynarodową (i traktowanym jako dokument!) kontrowersyjnym filmie 'Nasze matki ,nasi ojcowie' O 'wypędzonych' to już nie wspomnę
Podaj inne przykłady, zaciekawiłaś mnie. Bo poza tymi dwoma, nie pamiętam, żeby coś rzuciło mi się w oczy. W przeciwieństwie do naszych braci Słowian

Cytat:
No niestety; jako kraj są dobrze rządzeni
Niemiec zawsze wyjdzie na swoje
To tego chyba należałoby się od nich uczyć.

Cytat:
ps. najbardziej mnie irytuje jak-nawet- Polacy używają słowa naziści (naziści napadli na Polskę,naziści tworzyli obozy koncentracyjne itp itd)
no krew mnie zalewa
Ale dlaczego Cię to denerwuje? Przecież to prawda.
Mileva_ jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 20:36   #63
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Milewa
Przecież to prawda.
....no i co ja mam Ci powiedzieć ?..przecież nawet(!) to jest wybielaniem się
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 21:32   #64
dooorra
Zadomowienie

Cytat:
Dla mnie to nie jest do końca wybielaniem. To naziści spowodowali wojnę. Inna sprawa, że Niemcy, których znam, znają historie. To nie jest tak, że oni się wypierają tego co się stało. Nie są z niej dumni ale o niej wiedzą. Nie można karać ich za to co się stało ponad 70 lat temu. Jednak jeśli chodzi o historie, to podziwiam jak Austria się wywinęła. W Austrii nadal jest legalna partia, której poglądy już podjeżdżają pod nazizm. (tam w sumie nawet korupcja jest legalna) i ogólnie Hitler oryginalnie pochodził z stamtąd.

W każdym razie, naród jak naród. Są mega fajne osoby jak i osoby niezbyt ciekawe. Młodzi mają większe możliwości tam i tego im zazdroszczę.

Edytowane przez dooorra
Czas edycji: 2013-09-01 o 21:56
dooorra jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 21:42   #65
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Ale co jest w tym stwierdzeniu wybielaniem się? Że nie "Niemcy", tylko "naziści"? Przecież to była nazistowska III Rzesza
Stary 2013-09-01, 22:06   #66
ciasteczko0
Raczkowanie

Nie lubie Szwabów
ciasteczko0 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 23:09   #67
chwast
Zakorzenienie

Pewnie są zwykłymi ludźmi. Ale jestem do nich uprzedzona stety lub nie. Poznałam rodzinę mojego przyjaciela (dobrze) oraz całe grupy niemców na dwóch obozach i jednej wycieczce. I powiem jedno - nie lubię ich.
Zawsze nie chcieli się integrować. Trzymali się w swoim niemieckim kółeczku :P Cały czas chodzili obrażeni, obserwowali i gadali po swojemu bo wiedzieli, że nikt ich nie rozumie. A ich "wychowawczyni" czy jak to nazwać podsłuchiwała nas (polską grupę) jak jakieś dziecko bo umiała polski i chyba sądziła, że knujemy na nich spisek I ukrywała przed wszystkimi, że ten polski zna. Żenujące
ogólnie masakra, bardzo dziwny naród jak dla mnie i tyle
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 23:24   #68
dominikmeller25
Zakorzenienie

ja do młodych niemców nic nie mam, oni jednak też wychowują się w innych czasach i na pewno są bardziej otwarci niż ich dziadkowie.

tak jak do młodych nic nie mam, tak niestety ale starych moim zdaniem należałoby postawić pod ścianę i kula w łeb co do jednego, bo tam nie było niewinnych niemców, zdecydowana większość jednakowo piszczała i robiła pod siebie ze szczęścia słysząc Adolfa, a ci nieliczni z opozycji kończyli szybko swe życie.
dominikmeller25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 23:31   #69
Darkoz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez JustShe Pokaż wiadomość
Polacy zyja tylko przeszloscia, zawiscia i nic wiecej
O sobie piszesz czy uległaś modzie na sranie sobie do gniazda?

Edytowane przez Darkoz
Czas edycji: 2013-09-01 o 23:35
Darkoz jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-01, 23:46   #70
mary_poppins
sissy that walk

Z tym brakiem integracji i trzymaniem ze "swoimi", to chyba podejrzewam skąd to się bierze u młodzieży. Biorąc pod uwagę, co się dzieje od kilku lat w niemieckich szkołach, można podejrzewać że wolą i poza granicami kraju trzymać się w kupie.
Stary 2013-09-01, 23:57   #71
macior2
BAN stały

Cytat:
Napisane przez takasobie93 Pokaż wiadomość
maja lepsza place minimalną
Nie ma płacy minimalnej w Niemczech.
macior2 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 00:12   #72
esmoke
Raczkowanie

Odp: Jaki macie stosunek do Niemców?

Mój stosunek jest bardzo pozytywny tak jak i innych państw Europy (po za Rosja i Białorusią).
Co było 80 lat temu to było. Dziś jest dziś. Mamy wolną otwartą Europę. Nie nawidzę rozgrzebywania tematu wojny i b odległej przeszłości

Wysłane z mojego GT-I5700 za pomocą Tapatalk 2
esmoke jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 01:42   #73
dombro
Raczkowanie

Normalny. Taki jak do każdego innego narodu.
Dlaczego mam obwiniać Niemców w dzisiejszych czasach za to co stało się kilkadziesiąt lat temu? Nawet moja babcia, która wtedy była młodą dziewczynką tego nie robi - bo po co? Ci, którzy krzywdzili, już dawno nie żyją lub dogorywają. Nie jestem w stanie zrozumieć ludzi, którzy teraz żywią nienawiść do Niemców z tego powodu. Po prostu nie wiem co nimi kieruje, nie rozumiem tego, a jest to dosyć częste, nawet w młodym pokoleniu.

Cytat:
Napisane przez chwast Pokaż wiadomość
Zawsze nie chcieli się integrować. Trzymali się w swoim niemieckim kółeczku :P Cały czas chodzili obrażeni, obserwowali i gadali po swojemu bo wiedzieli, że nikt ich nie rozumie. A ich "wychowawczyni" czy jak to nazwać podsłuchiwała nas (polską grupę) jak jakieś dziecko bo umiała polski i chyba sądziła, że knujemy na nich spisek I ukrywała przed wszystkimi, że ten polski zna. Żenujące
To nie jest tylko domena Niemców akurat. Ja przez jakiś czas byłam opiekunem na mistrzostwach regionu EMEA małej ligi baseballa w moim mieście. Często zdarzały się takie akcje, prym wśród grup wiodła Wielka Brytania, to w ogóle był kosmos - nic im się nie podobało, wiecznie w kupie, w swoim towarzystwie, z tego co wiem któregoś roku wynajęli nawet swojego tłumacza, bo wolontariusze są be i ogólnie tragedia, nawet nie chcieli o tym słyszeć. Dodam, że tylko oni mieli chyba takie jazdy z tym tłumaczem, pozostali normalnie dogadywali się z tłumaczami zapewnionymi przez organizatora - czyli nami. Ja trafiłam raz na Czechów, z którymi rozmawiałam... po polsku. Oni do mnie prostym czeskim, ja do nich prostym polskim i wszyscy byli szczęśliwi Także z tym grupowaniem się na obozach bywa różnie, to nie jest tylko typowo niemieckie zagranie

Edytowane przez dombro
Czas edycji: 2013-09-02 o 01:51
dombro jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 02:06   #74
mary_poppins
sissy that walk

Ano widzicie - Niemcy, Wielka Brytania... Kraje, w których królują imigranci, w dużej mierze buraki na zasiłkach. Dzieciaki i młodzież z tych krajów w szkołach są nieraz naprawdę terroryzowane przez obcokrajowców, chyba tylko prywatna, lepsiejsza szkoła jest w stanie kogoś przed tym uchronić. Dlatego jeśli się faktycznie alienują, to średnio się dziwię - nawyk, kwestia bezpieczeństwa i świętego spokoju.
Stary 2013-09-02, 09:11   #75
201803090921
Konto usunięte

Nie oceniam narodu jako całości, bo znam jedynie konkretnych, pojedynczych przedstawicieli danej nacji i to ich mogę oceniać (jednego Niemca mam w rodzinie, sympatyczny i całkowicie normalny facet).

Ogólnie, póki ktoś sobie u mnie nie nagrabi, to podchodzę do danej osoby dość pozytywnie.
Historia to historia, tylko i jedynie, dlatego nie sugeruję się nią przy budowaniu mego obrazu danej społeczności.

Edytowane przez 201803090921
Czas edycji: 2013-09-02 o 09:14
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 09:28   #76
cerveza
Zakorzenienie

Neutralny, normalny. Nie oceniam ludzi przez pryzmat pochodzenia.
Jednak każdego Niemca, którego poznałam wspominam miło - pomocni, uśmiechnięci, kulturalni na drodze. Podoba mi się ich kraj oraz inteligencja i praktyczne podejście do życia, charakterystyczne dla krajów germańskich.
cerveza jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 09:32   #77
201803090921
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez cerveza Pokaż wiadomość
Neutralny, normalny. Nie oceniam ludzi przez pryzmat pochodzenia.
Jednak każdego Niemca, którego poznałam wspominam miło - pomocni, uśmiechnięci, kulturalni na drodze. Podoba mi się ich kraj oraz inteligencja i praktyczne podejście do życia, charakterystyczne dla krajów germańskich.
O tak, to też mi się podoba i uważam, że moglibyśmy sporo nauczyć się od nich w tej kwestii
201803090921 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 09:36   #78
Shira Yuki
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Imperialista Pokaż wiadomość
Dzisiaj jest smutna rocznica rozpoczęcia II wojny światowej. Wiadomo, że trudno odnieść dzisiejsze czasy do tamtych czasów, ale w końcu jeszcze żyją ludzie którzy świetnie pamiętają co się wtedy działo. Jaki macie stosunek do Niemców i Niemiec (narodu i państwa) a także jaki był w waszych rodzinach?
neutralny

---------- Dopisano o 09:36 ---------- Poprzedni post napisano o 09:35 ----------

Cytat:
Napisane przez mary_poppins Pokaż wiadomość
Ano widzicie - Niemcy, Wielka Brytania... Kraje, w których królują imigranci, w dużej mierze buraki na zasiłkach. Dzieciaki i młodzież z tych krajów w szkołach są nieraz naprawdę terroryzowane przez obcokrajowców, chyba tylko prywatna, lepsiejsza szkoła jest w stanie kogoś przed tym uchronić. Dlatego jeśli się faktycznie alienują, to średnio się dziwię - nawyk, kwestia bezpieczeństwa i świętego spokoju.
kiedyś najpopularniejszym imieniem w Niemczech by Hans,teraz Mohamed
Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu.
Jestem jak dziki Mustang.
Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja
.
Shira Yuki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 10:11   #79
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b
Konto usunięte

Stosunek żaden. ANi mnie ziębią, ani grzeją, wg mnie nie warto ciągle patrzeć w tył.
0096a1e2f6245c4e98bc18de9b0ed84c369ef137_632f8bf2adc0b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 11:25   #80
chwast
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dombro Pokaż wiadomość
To nie jest tylko domena Niemców akurat
no wiem przecież. Takie mam doświadczenia i na tym opieram swoje zdanie - nic na to poradzić nie mogę nawet jakbym chciała
chwast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 12:28   #81
Enfant Terrible
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
Ale co jest w tym stwierdzeniu wybielaniem się? Że nie "Niemcy", tylko "naziści"? Przecież to była nazistowska III Rzesza
Naziści to taki wymarły lud w środkowej Europie,przewodził mu szalony Adi H, który rozpętał światowy konflikt zbrojny, uciemiężył dobrych Niemców i pół Europy, a po przegranej wojnie lud ten naturalnie wymarł.
Poprawność polityczna sięgająca absurdu ..

Niemcy jako naród są mi całkowicie obojętni. Podziwiam to jaką prowadzą politykę zagraniczną, rozwijają gospodarkę i dobrobyt .
Tych Niemców, których poznałam nie lubię i nie szanuję.
Natomiast język niemiecki jest strrrraszny
Enfant Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 13:12   #82
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enfant Terrible Pokaż wiadomość
Naziści to taki wymarły lud w środkowej Europie,przewodził mu szalony Adi H, który rozpętał światowy konflikt zbrojny, uciemiężył dobrych Niemców i pół Europy, a po przegranej wojnie lud ten naturalnie wymarł.
Poprawność polityczna sięgająca absurdu ..

Niemcy jako naród są mi całkowicie obojętni. Podziwiam to jaką prowadzą politykę zagraniczną, rozwijają gospodarkę i dobrobyt .
Tych Niemców, których poznałam nie lubię i nie szanuję.
Natomiast język niemiecki jest strrrraszny
I na podstawie swoich osobistych urazów tworzysz teorie, jakoby Niemcy byli i obecnie zagrożeniem Zamiast wypisywać o poprawności politycznej, wytłumacz proszę, ilu tych straszliwych nazistów i fanów AH ma obecnie realny wpływ na jakiekolwiek decyzje państwowe i czy ich garstka wpływa na nastroje społeczne.

Ciekawe - już druga osoba parska i fuka, jacy to są be i fe, a gdy przychodzi do wyjaśnienia jak i czemu i podania konkretów, a nie osobistych fobii - cisza.
Stary 2013-09-02, 13:41   #83
WhiteCherry
Zakorzenienie

do obecnych - neutralny.

ale tego typu zdjęcia (z Krakowa) mnie osobiście przerażają. Rynek krakowski był wtedy nazywany placem Adolfa Hitlera, a pomnik Mickiewicza usunięty. Budynek mojej uczelni zajęła wówczas Generalna Gubernia. I pomyśleć, że niektórzy twierdzą w tym wątku, że szkoda, że ''oni nami nie rządzą'', facepalm.

http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/min...ze-swastykami/
http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/min...-palac-sztuki/

Cytat:

ps. najbardziej mnie irytuje jak-nawet- Polacy używają słowa naziści (naziści napadli na Polskę,naziści tworzyli obozy koncentracyjne itp itd)
no krew mnie zalewa
a kto, jak nie naziści?

Edytowane przez WhiteCherry
Czas edycji: 2013-09-02 o 13:44
WhiteCherry jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 13:57   #84
Enfant Terrible
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Mileva_ Pokaż wiadomość
I na podstawie swoich osobistych urazów tworzysz teorie, jakoby Niemcy byli i obecnie zagrożeniem Zamiast wypisywać o poprawności politycznej, wytłumacz proszę, ilu tych straszliwych nazistów i fanów AH ma obecnie realny wpływ na jakiekolwiek decyzje państwowe i czy ich garstka wpływa na nastroje społeczne.

Ciekawe - już druga osoba parska i fuka, jacy to są be i fe, a gdy przychodzi do wyjaśnienia jak i czemu i podania konkretów, a nie osobistych fobii - cisza.

Wiesz co...
czytanie ze zrozumieniem naprawdę ułatwia życie i komunikację ( zwłaszcza na forum) i nie twórz proszę teorii, które nijak się mają do tego co napisałam.
Enfant Terrible jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 15:10   #85
Mileva_
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Enfant Terrible Pokaż wiadomość
Wiesz co...
czytanie ze zrozumieniem naprawdę ułatwia życie i komunikację ( zwłaszcza na forum) i nie twórz proszę teorii, które nijak się mają do tego co napisałam.
Zieew. Odnieś to proszę do własnej osoby.

Poprawność polityczna sięgająca absurdu. - to podaj mi proszę Jedynie Słuszną Prawdę Niepoprawną Politycznie Alleluja, bo bardzo jestem jej ciekawa Wyrażam nadzieję, że nie mam do czynienia z kolejnym dąsalskim wiem ale nie powiem!
Stary 2013-09-02, 15:17   #86
201605161006
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość
do obecnych - neutralny.

ale tego typu zdjęcia (z Krakowa) mnie osobiście przerażają. Rynek krakowski był wtedy nazywany placem Adolfa Hitlera, a pomnik Mickiewicza usunięty. Budynek mojej uczelni zajęła wówczas Generalna Gubernia. I pomyśleć, że niektórzy twierdzą w tym wątku, że szkoda, że ''oni nami nie rządzą'', facepalm.

http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/min...ze-swastykami/
http://www.dawnotemuwkrakowie.pl/min...-palac-sztuki/
Mowiac o tym rzadzeniu mialam na mysli ogarniecie spraw gospodarczo, politycznych, oni mimo wojen zawsze sie podnosili a u nas ciągle ten sam syf.
201605161006 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 17:37   #87
201710120930
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez WhiteCherry Pokaż wiadomość

a kto, jak nie naziści?
NIEMCY

(uprzedzam nie wchodze w dialog naziści -niemcy.
sensu nie widzę )
201710120930 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 17:41   #88
WhiteCherry
Zakorzenienie

Cytat:
NIEMCY

(uprzedzam nie wchodze w dialog naziści -niemcy.
sensu nie widzę )
jedno nie wyklucza drugiego.
Stary 2013-09-02, 17:48   #89
kawa_zmlekiem
damn good coffee

Zawsze mi się wydawało, i chcąc być bardziej precyzyjną tak się wyrażałam, że 'naziści' jest konkretnym określeniem konkretnych osób, zwolenników polityki Hitlera. A tu zonk ^^
To tak, jakby powiedzieć że np w Poznaniu mieszkają Polacy. No racja, ale precyzyjniej byłoby-Poznanianie.

---------- Dopisano o 17:48 ---------- Poprzedni post napisano o 17:44 ----------

Z czysto-logicznego punktu widzenia: każdy nazista był Niemcem, nie każdy Niemiec był nazistą.

2015: 70
2016: 67

kawa_zmlekiem jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-09-02, 19:10   #90
elvegirl
po drugiej stronie szafy

Cytat:
Napisane przez kawa_zmlekiem Pokaż wiadomość

Z czysto-logicznego punktu widzenia: każdy nazista był Niemcem, nie każdy Niemiec był nazistą.
Tylko Niemcy byli nazistami?

W temacie wątku - nic nie czuję do Niemców, co mam niby czuć? Nie lubię ich języka, twardy jest i odpowiada mi tylko w wykonaniu Rammsteina ale tak to ogólnie do narodu nic nie mam.

Edytowane przez elvegirl
Czas edycji: 2013-09-02 o 19:12
elvegirl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości