![]() |
#61 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Ludzie bez pasji
Cytat:
![]() Wystarczy, że pójdę na 3 lekcje wspomnianego przez kogoś narciarstwa wodnego czy curlingu, i już jestem lepsza niż 90% społeczeństwa, które nie próbowało. Za to chłopcy wkręceni w treningi piłki nożnej, jarający się zarówno oglądaniem jak i praktykowanie, mają bardzo dużą konkurencję ![]() Dla mnie typowy pasjonat to po prostu osoba, która siedzi w czymś po uszy. Zazwyczaj trwa to latami, w związku z czym faktycznie jest dobra w tym co robi, ma dużą wiedzę na dany temat i sporo znajomych 'w temacie'. Temat może i z tyłka, ale widziałam podobny na męskim forum i tam faceci ubolewali, jak to kobiety nie mają żadnych hobby poza pindrzeniem się, nie ma o czym z nimi pogadać, a faceci to częściej mają szeroką wiedzę na jakiś temat, chociażby piłka, motoryzacja, polityka ;] |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Rozeznanie
|
Pasja, ja pieprzę... Wy tak na poważnie? Jak ktoś w wolnym czasie czyta/ słucha/ podnosi ciężary to to z definicji coś pozytywnego i wartościowego?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
bla, bla. Ja nie mam pasji, bo nie mam kasy. Prosta zależnosci. Jest jedna rzecz, ktora po prostu kocham robic-podrozowac. Ale wyjezdzam maksymalnie dwa razy do roku za granicę, na miejscu nie moge sprobowac wszystkich lokalnych potraw, sportów wodnych, jechac we wszystie mozliwe miejsa, bo nie mam tyle pieniedzy. Plus do tego nie mam czasu, zeby co chwile jechac na tygodniowe wojaże. W roku szkolnym wiadomo studia, a w wakacje wypadałoby popracować, zeby chociaz sobie na ta jedna wycieczke zarobic.
![]() Kolejne-nurkowanie. Probowalam nieraz, szalenie mi sie podoba, ale patrzac na nasz klimat kompletnie nie oplaca mi sie robic zadnego patentu. Ok, zrobie go i znowu maksymalnie raz do roku gdzieś ponurkuje, a wiadomo wtedy tez trzeba wydac kase na wypożyczenie sprzetu, motorowki itd. itd. Inne rzeczy az tak mi sie nie podobaja. I tak o to spedzam wolny czas na przegladaniu internetu, dlugich spacerach z psem, ogladaniu filmów, czytaniu ksiazek i spotykaniu sie z facetem, znajomymi. Takze jak widac zero pasji, jaaak tu zyc. ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;42680240]bla, bla. Ja nie mam pasji, bo nie mam kasy. Prosta zależnosci. Jest jedna rzecz, ktora po prostu kocham robic-podrozowac. Ale wyjezdzam maksymalnie dwa razy do roku za granicę, na miejscu nie moge sprobowac wszystkich lokalnych potraw, sportów wodnych, jechac we wszystie mozliwe miejsa, bo nie mam tyle pieniedzy. Plus do tego nie mam czasu, zeby co chwile jechac na tygodniowe wojaże. W roku szkolnym wiadomo studia, a w wakacje wypadałoby popracować, zeby chociaz sobie na ta jedna wycieczke zarobic.
![]() Kolejne-nurkowanie. Probowalam nieraz, szalenie mi sie podoba, ale patrzac na nasz klimat kompletnie nie oplaca mi sie robic zadnego patentu. Ok, zrobie go i znowu maksymalnie raz do roku gdzieś ponurkuje, a wiadomo wtedy tez trzeba wydac kase na wypożyczenie sprzetu, motorowki itd. itd. Inne rzeczy az tak mi sie nie podobaja. I tak o to spedzam wolny czas na przegladaniu internetu, dlugich spacerach z psem, ogladaniu filmów, czytaniu ksiazek i spotykaniu sie z facetem, znajomymi. Takze jak widac zero pasji, jaaak tu zyc. ![]() ![]() A dla mnie to juz jest pasja. Podrozujesz w sensowniejszych celach, niz by chodzic po sklepach, smazyc tylek na plazy i chwalic sie fotkami z facebooka, to ze nie masz kasy na częste podróze, nie znaczy, ze sie nimi nie pasjonujesz, znaczy tyle, ze rzadko spełniasz swoje pasje, ale pasje masz. No i jak juz zauwazono wczesniej, nie wszystkie pasje są kosztowne. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Przecież to śmieszne, co piszesz. To, że kogoś interesują "głupie strzelanki", nie oznacza, że jest osobą mało inteligentną, agresywną czy nudną. Ludzie mają różne osobowości i różne zainteresowania, które niekoniecznie muszą do siebie pasować i wynikać z siebie. Tzn. filozof może nie interesować się w wolnym czasie Platonem, a właśnie graniem w Diablo. A dziewczyna ubrana w słodki róż, może studiować albumy z dziełami Pablo Picasso. Okropne generalizowanie i dzielenie ludzi na gorszych i lepszych. I pomyśleć, że to tylko ze względu na zainteresowania ![]() Czy ja w takim razie mam się uważać za lepszą, bo uwielbiam Salvadora Dali? Ale zaraz, zaraz, dla kogoś jego obrazy mogą być kiczem - no i moje całe samozadowolenie z siebie uleciało. Nie wiem co mam o tym myśleć ![]()
![]() |
![]() |
#67 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() Tak, wiem ze nie wszystkie sa kosztowne. Ja tych mało kosztownych po prostu nie znalazłam. I tak wlasciwie nie sa mi potrzebne, dobrze jest jak jest. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() A co do tej piłki nożnej to ja się wcale nie dziwię, że wielu facetów ma dużą wiedzę w tym temacie. Myślę, że jakoś 20% moich znajomych facetów jest pasjonatami piłki nożnej (nie wiem, z czego to wynika). Jak coś interesuje taką dużą jednostkę to łatwiej to rozwijać w grupie, ludzie się dopingują, wyciągają na boisko, razem oglądają mecze itp. A ja w moich pasjach jestem wyobcowana (pewnie część z was też) i czasem, jak mam gorszy dzień to nie ma kto w tyłek kopnąć ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
BlackRainbow, zauwaz ze w sporej mierze wyciągasz z tego co ja napisalam wnioski, ktorych ja wcale nie wyciagnelam, mowilam o gorszym guscie, a nie o gorszej osobie itd., takze jak dla mnie czepiasz sie czegos czego wlasciwie nie napisalam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykład 1: Koleś grający w LoLa kilkanaście godzin dziennie, dwadzieściaparę lat, pasożyt rodziców. Kibluje na studiach, bo gra. Przykład 2: Nastolatka, której kosmetyki zarywają półki we wszystkich szafkach. Codziennie kupuje coś w Rossmannie. Zapytaj ją o skład czy coś w tym stylu - nie wie i co gorsza nie obchodzi jej to. A można zagrać z kumplami godzinkę po sieci. I te kosmetyki kupować z głową, nauczyć się rozszyfrowywać składy itp. Różnica jest właśnie taka, że do grania na kompie i kupowania kosmetyków o wiele częściej podchodzi się bezrefleksyjnie. Do takiego puzonu potrzeba chociaż odrobiny własnej kreatywności, nabycia techniki. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Wtajemniczenie
|
Akurat podnoszenie ciężarów jeśli robi się to z głową powinno być odbierane jako pozytywne i wartościowe w dobie opychania się słodyczami przed TV ^^.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A z ciekawości, jaka to pasja, w której jesteś wyobcowana? ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 | |
Konto usunięte
|
W biegu wypisze te najbardziej znane:
Krysia - doskonale swatche, konkretne recenzje, Cafe Makeup - selektywne kosmetyki bardziej znane i mniej plus troche paryskiego offtopu, pani z kotem - pelna profeska kosmetyczna, troche offtopu, lakierowo - bardzo przydatne. Publikacje znajduje na NCBI i tu <3. Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 15:06 ---------- Poprzedni post napisano o 15:00 ---------- nie nakręcaj się.nie biegam za tobą po forum,aby się z tobą spierać.cytuje post,anie autora ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Cytat:
![]() a jeśli ktoś rozsadza rabatki z roslin wielosezonych,to jego ogródek niejest pasja? strasznie wartościujesz pasję ![]()
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;42680240]
Kolejne-nurkowanie. Probowalam nieraz, szalenie mi sie podoba, ale patrzac na nasz klimat kompletnie nie oplaca mi sie robic zadnego patentu. Ok, zrobie go i znowu maksymalnie raz do roku gdzieś ponurkuje, a wiadomo wtedy tez trzeba wydac kase na wypożyczenie sprzetu, motorowki itd. itd. Inne rzeczy az tak mi sie nie podobaja. I tak o to spedzam wolny czas na przegladaniu internetu, dlugich spacerach z psem, ogladaniu filmów, czytaniu ksiazek i spotykaniu sie z facetem, znajomymi. Takze jak widac zero pasji, jaaak tu zyc. ![]() ![]() tu się nie zgodzę - jestem nurkiem - 90% moich nurkowań to Polska lub podobny klimat. Da się jest trudniej ale za to satysfakcja większa. Wiadomo, że sprzęt nie jest tani, ale rynek wtórny jest tak bogaty, że stopniowo da się uzbierać wszystko. W większych miastach są kluby nurkowe dysponujące sprzętem także nie trzeba mieć wszystkiego swojego. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Konto usunięte
|
Moja pasja jest nabyta przypadkiem w trakcie studiów; wymaga gigantycznych nakładów finansowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
Jamestown - jakos nie wierze w to, ze stylizujesz sie na wczesną Dodę. Edytowane przez 201605161006 Czas edycji: 2013-09-07 o 14:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
po drugiej stronie szafy
|
[1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42682318]
A mnie raczeta opadaja jak takie cos czytam ![]() Ale wiesz, że od kilkuset lat znaczenie "każdy lubi coś innego" jest poprawne, zarówno w języku polskim, jak i innych? ![]() ---------- Dopisano o 15:22 ---------- Poprzedni post napisano o 15:21 ---------- Cytat:
![]() |
![]() |
#80 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | |
Zadomowienie
|
Chcę zdanie, w którym napisałam, że jak pasja to tylko musi być droga.
Nie wiem, w którym miejscu wartościuję pasję. W żadnym miejscu nie napisałam, że tania pasja jest gorsza od drogiej (jeśli tak, to zacytuj). To, że uprawianie sportów/granie na instrumentach/kupno gier komputerowych (legalnych) wiąże się z kosztami nie jest żadną tajemnicą. Poza tym, wytłumacz mi, jak mam uprawiać ogródek, chociażby samą trawą, jak nie mam ogródka, nawet nie mam balkonu, a koszt nawet małej działki jest ogromny. Nawet jeżdżenie na nartach dla człowieka ubogiego (czyli dla mnie) jest drogą zabawą (jestem studentką), bo nie mieszkam w górach i sam dojazd kosztuje kilkadziesiąt złotych. Nie wiem, po co się spierasz ze mną i wmawiasz mi coś, czego nie stwierdziłam. Bez sensu dyskusja, skoro mam inne stanowisko niż te do którego pijesz. Uczep się kogoś, kto napisał, że tylko drogie pasje są warte, a resztę o tyłek rozbić. Cytat:
![]() To też jest sfera tylko dla mnie, jak to nazwałaś, ale czasem mam taki dzień, że wszystko zapominam, mało rozumiem, nie robię postępów, frustruję się przez to i mam ochotę rzucić w cholerę, a nikt mi nie mówi: ''spokojnie, razem się tego pouczymy'' albo ''wytłumaczę ci'' ![]() Edytowane przez vouvray Czas edycji: 2013-09-07 o 14:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |
Konto usunięte
|
![]() Cytat:
Chociaz mozliwe jest, ze to nie dla mnie. Musialabym sie bardziej w to zagłębić. I moze kiedys załamię smykałkę, ale mysle, ze predzej w cieplejszych krajach, gdzie mam nadzieje, ze zadomowie się w przyszłosci. ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 |
Zadomowienie
|
[1=18d73f41c1c01aef8fdf04b 5e3282c14752c25f5_62181c6 d1d29a;42682557]Moja pasja jest nabyta przypadkiem w trakcie studiów; wymaga gigantycznych nakładów finansowych
![]() Możesz zdradzić, jak nabrałaś smykałki do tego, co robisz? Już wcześniej Ci to chodziło po głowie, czy to było takie 'bum'? ![]() Ten wątek mi uświadomił, ile jest fajnych możliwości na urozmaicenie życia ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
jestę wieszczę
|
Najgorsza jest właśnie kwestia finansów. Od kilku lat obsesyjnie marzę o paralotniarstwie, ale niestety z kasą krucho.
Dołącz do akcji NA SZCZYT W SZCZYTNYM CELU na Facebooku. Za każdy zdobyty szczyt wpłacamy po 10 zł na ukończenie budowy domu całodobowej opieki dla osób z niepełnosprawnością intelektualną ![]() Dołącz do nas! *ponieważ jestem nieprzeciętna, nie obchodzą mnie tzw. powinności przeciętnej kobiety
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() A probowalas chociaz raz lotu? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 |
Zakorzenienie
|
odniose się do słów jednej z Was (nie moge zlokalizować cytatu, ajm sorry
![]() ![]() ![]() ![]() też mnie rozwala rzucanie na prawo i lewo hasłem, że o gustach się nie dyskutuje ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
po drugiej stronie szafy
|
Cytat:
![]() [1=4e9f92519f0a2c998a884c2 af4c543da9bfeb435_5ffce6a 84e16b;42682700] "O gustach sie nie dyskutuje" znaczy jednak cos zupelnie innego. To, ze ludzie nie rozumieja, co mowia nie znaczy, ze mowia poprawnie ![]() Nie spotkałam się z uznaniem tej ewolucji języka za błąd.
![]() |
![]() |
#89 |
Konto usunięte
|
Elve, to nie zadna ewolucja, ale zwyczajne niedouczenie. Zupelnie jak z ta rzeka i bylymi. "O gustach..." jest tlumaczeniem sentencji lacinskiej. Troche laciny, troche Kanta i nie ma szans nie zrozumiec tak banalnej sentencji.
Zreszta wciaz nie wiem o jakies ewolucji mowisz. Pierwotne znaczenie dalej pozostaje takie same. To ludzie, ktorzy go nie znaja nadali mu nowe. To nie ewolucja, ale braki w edukacji ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Konto usunięte
|
[1=7d825fa9fec57cf5623273f e7eca2ef8f2442710_5d59d87 1e15d0;42682731]wiem, tylko powiem szczerze, ze jakos nie jestem zachwycona podwodnym światem polskich jezior. Byc moze za malo widzialam, za mała głębokość, nie ukrywam. W kazdym razie nie bylo żadnego wielkiego WOW.
Chociaz mozliwe jest, ze to nie dla mnie. Musialabym sie bardziej w to zagłębić. I moze kiedys załamię smykałkę, ale mysle, ze predzej w cieplejszych krajach, gdzie mam nadzieje, ze zadomowie się w przyszłosci. ![]() ![]() zgadza się - nurkowanie samo w sobie też ma wiele ''podkategorii" - mnie najbardziej fascynują wraki i wszelki podwodny złom - a on jest najlepiej ''zakonserwowany'' tam gdzie zimno i ciemno ![]() Natomiast kolorowe rafy w ogóle mnie nie interesują - kiedyś naliczyłam, że ziewnęłam z nudów 27 razy podczas 40 minutowego nurkowania wzdłuż rafy na egipskim safari a mam przyjaciól, którzy potrafią 10 minut ''wisieć'' nad jakims koralem czy slimaczkiem i się nim zachwycać ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:34.