![]() |
#61 |
Konto usunięte
|
Dot.: Dlaczego facet nie chce ślubu?
No są, i są tacy, którzy ślubu nie chcą, bo to "tylko papierek" i mają do tego prawo. O takich rzeczach się rozmawia na początku związku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Wtajemniczenie
|
Autorce wątku to te rady pewnie wiele nie dadzą, skoro go założyła 2,5 roku temu...
A co do dyskusji powyżej, to czasem powody braku tego papierka z USC są prozaiczne. Nawet jak się idzie tylko do tego USC, to rodzice, rodzeństwo, rodzina oczekują jednak, że będą na tę okoliczność zaproszeni. I robi się z tego wydarzenie, na które nie ma się ochoty. Mój kuzyn postanowił oszczędzić sobie kłopotów i wzięli cichy ślub, tylko ze świadkami. Jego żona zmieniła nazwisko, więc ta kwestia po jakimś czasie wyszła na jaw. Jaka była afera, obraza, fochy... A wydawało się, że ma wyluzowanych rodziców. Skończyło się tak, że jakieś dwa lata później, dla picu, brali kościelny, żeby się rodzice obojga uspokoili. Co to tego, że musi być małżeństwo do informacji w szpitalu, bo jak nie, to się nic nie dowie... Argument z... 😉 Mój TŻ dostał napisane przeze mnie odręcznie, w domu, na zwykłej kartce papieru w kratkę, pełnomocnictwo do uzyskiwania informacji i podejmowania decyzji, uzyskiwania dostępu do dokumentacji medycznej etc. Starałam się szeroko je skonstruować. Po wypadku w szpitalu nie robili mu problemów, tyle że sobie tę kartkę zatrzymali. Jak byłam przytomna, to i tak o to pytali, wtedy podałam jego nazwisko. Wydaje mi się, że ten argument "a bo w szpitalu" to mit, w szpitalach też ludzie pracują, też wiedzą, że życie różnie się układa i procedury się zmieniają. Co do argumentu dot. zgłoszenia w pracy... U mnie można zgłosić dowolną osobę, nigdzie nie ma informacji, że to musi być małżonek. Co więcej, do prywatnego ubezpieczenia medycznego można zgłosić partnera. Definicją partnera w tym ubezpieczeniu jest (w skrócie) osoba, z którą prowadzi się wspólne gospodarstwo domowe. W praktyce umożliwia to zgłoszenie nie tylko - że się tak wyrażę - "klasycznego konkubenta", ale partnera/partnerki w związkach homoseksualnych. W ubezpieczeniach na życie jako osobę uposażoną można podać kogokolwiek, nie mają najmniejszego znaczenia "więzy prawne". Nie mniej jednak małżeństwo niesie za sobą pewne korzyści, których nie da się osiągnąć pełnomocnictwami - korzyści podatkowe. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Konto usunięte
|
Właściwie to od razu. Nie trzeba brać chłopaka na rozmowę i mówić "słuchaj Antek. Do 25 roku życia mam zamiar wyjść za mąż, mieć 4 dzieci i psa"
Ale na samym początku można rzucić przy okazji oglądania filmu" też bym chciała wziąć ślub tak jak ta lala, tylko np. Po studiach. A ty? ". I jak facet ci mówi " nie, ja to w życiu, ślub nie jest mi do niczego potrzebny "to chyba wiesz co to znaczy? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;59026831]Ja sie ciesze zwiazkiem bez papierow, ale jak juz czlowiek zaczyna dorabiac sie wspolnego majatku itp., to chce się wiekszego komfortu w regulowaniu sytuacji prawnych itp. Tak samo wolałabym być osobą decydującą w kwestii leczenia, ratowania życia, a nie np. ojciec TŻ. My np. nie mamy ślubu i mój facet nie może mnie podać do dokumentów w pracy jako osobę, którą informuje się w razie jakichś wypadków itp. Nikogo nie obchodzi, że żyjemy jak małżeństwo- nie ma papieru i żadnych informacji mi nie udzielą w razie czego.
Poza tym, skoro żadna rożnica czy ze ślubem czy bez, to co stoi na przeszkodzie iść do tego urzędu i się hajtnąć? Ślub jednak wiele ułatwia.[/QUOTE] nie mają prawa żądać dokumentu potwierdzającego pokrewieństwo. możesz wpisać królową Elżbietę, jeśli masz do niej numer telefonu i adres mailowy. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:05.