![]() |
#61 | |
Konto usunięte
|
Dot.: W jakim wieku się usamodzielniłyście
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 |
Raczkowanie
|
Miałam 20 lat, zaczęliśmy wynajmować wspólnie pokój, póżniej mieszkanie. Po 2 latach kupiliśmy mieszkanie w stanie surowym za $$ ze spadku. Urządziliśmy je i wykończyliśmy już za własne pieniądze(nie licząc podarków;a właściwie nadal urządzamy), mieszkamy w nim od roku.
Od początku wspólnego mieszkania byliśmy niezależni finansowo, chęć bycia niezależnymi finansowo była drugim, po chęci spędzenia życia we dwoje, powodem dla którego zamieszkaliśmy na wynajmowanym ![]()
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
19 lat - studia = wyprowadzka.
Na studia szliśmy razem do jednego miasta więc zamieszkałam wspólnie z chłopakiem w wynajmowanym mieszkaniu. Przez pierwszy rok dodatkowo z kumplem, od drugiego roku sami. Przez pierwszy rok trochę pomagali mi rodzice, później trochę ja im jak byli w gorszej sytuacji. Całkowitą niezależność finansową zdobyłam po pierwszym roku, kiedy wyjechałam na wakacje do pracy. W trakcie studiów dorabiałam jako kelnerka, w wakacje wyjeżdżałam za granicę. W któreś wakacje chyba na 4 roku nie udało mi się wyjechać, ale znalazłam restaurację w której można było bardzo dobrze zarobić i jeszcze odłożyć, więc nie musiałam się martwić o to, że któregoś semestru tak ułożą mi się zajęcia że nie będę mogła pracować. Studiowałam dziennie, do dochodów dochodziło mi stypendium naukowe. Mój TŻ był w bardzo podobnej sytuacji, razem wyjeżdżaliśmy za granicę, on też dorabiał na studiach. Wszystkiego dorabialiśmy się razem ![]() Obecnie jesteśmy małżeństwem, nie planujemy zakupu mieszkania, gdyż to się nam nie opłaca, nie planowaliśmy nigdy powrotu do domu, do wszystkiego doszliśmy sami i nie chcielibyśmy nigdy powiedzieć że coś zawdzięczamy komuś ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Zakorzenienie
|
[1=b82ed09e83d6cc96f3cec4b 39c6008ed9e8c5acd_5dd3308 25eb9e;42874919]A ja mam pytanie, w jakim wieku miałyście mieszkanie własne? Tylko pytam o kredyt, bo majątki po ciotkach i dziadkach, to nie jest dorobienie się mieszkania. Jestem ciekawa, czy wątek mnie podbuduje, że można w tym kraju normalnie żyć, czy pozostało mi załamać ręce
![]() Ja jestem niesamodzielna i pewnie pozostanie tak jeszcze przez kilka lat, bo będę dostawać pieniądze od rodziców, mimo że w domu rodzinnym nie mieszkam.[/QUOTE] kredyt hipoteczny wzięłam kilka miesięcy przed 25. urodzinami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Konto usunięte
|
mam 37 lat, nadal mam pokój u rodziców,
od mamy przywożę ziemniaki, a dżemy od teściowej |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zakorzenienie
|
a ja na odwrót - jestem zdziwiona, że tyle osób piszących tu wyniosło się z domu na swoje utrzymanie/z chłopakiem/rodzeństwem (bez wsparcia rodziców) tak szybko. wśród moich znajomych jestem raczej wyjątkiem niż regułą.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Co do tematu. Ja ciągle mieszkam z rodzicami. Na uczelnię spokojnie dojadę autobusem, dojazd zamknie się w ok. godzinie, więc nie widziałam sensu, żeby się wyprowadzać i bawić w dorosłą. Wiedziałam, że moich rodziców nie byłoby stać na dawanie mi jakichkolwiek pieniędzy na życie. Od 2 lat pracuję, zarabiam na swoje studia (teraz uczę się prywatnie), bilety, telefon, ciuchy, kosmetyki i wszelkie przyjemności. Rodzice nie wymagają, żebym dokładała do domowego budżetu. Wyprowadzić zamierzam się za 2 lata, po licencjacie. W międzyczasie chcę zdobyć doświadczenie, odłożyć pieniądze na start, znaleźć pracę za chociaż te 1,5k na rękę. Chcemy z TŻ wtedy razem zamieszkać.
![]() |
![]() |
#69 |
BAN stały
|
Kredyt na mieszkanie wzięłam w wieku 30 lat. Ale wcześniej byłam zupełnie samodzielna, a mieszkania wynajmowałam.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Wtajemniczenie
|
Co do mieszkania, to ja i TŻ spadku akurat nie dostaliśmy, ale mieszkanie kupują nam rodzice, żeby rodzeństwo nie musiało nas potem spłacać (żadne z nas nie dostanie mieszkania po rodzicach, bo mieszkania zostały zapisane na nasze rodzeństwo). Przeprowadzamy się na swoje w przyszłym roku (jeszcze się buduje). Wykańczać je będziemy za własne pieniądze, będę mieć wtedy 25 lat.
A jeśli chodzi o kredyty hipoteczne, bo mam dwie koleżanki, które z mężami zaciągnęły taki kredyt w wieku 23 lat. Tylko jedna z nich zaczęła pracować w wieku 20 lat, a druga w wieku 21 lat (nie poszły na studia). Czasami zazdroszczę tym co nie poszli na studia, bo ja nie wiem czy te 5 lat na uniwerku będzie miało wpływ na moją karierę zawodową, a tak dziewczyny już chociaż mieszkania mają. No ale już nie marudzę, bo jako że głupi ma szczęście, to dostaliśmy mieszkanie od rodziców ![]()
![]() |
![]() |
#71 |
Konto usunięte
|
Wyprowadziłam się na studia, czyli w wieku 19, ale utrzymywali mnie rodzice. Dorabiałam niewiele, przez ostatnie lata miałam stypendium naukowe. Nawet w wakacje nie pracowałam, shame on me
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
zielony stworek
|
Na studiach dorabiałam, ale mieszkałam z rodzicami w znacznej większości czasu.
Za odłożone pieniądze w wieku 25 lat się wyprowadziłam, zmieniłam miasto i podjęłam stałą pracę. Wynajmowałam pokój w mieszkaniu studenckim prawie 5 lat, szans na kredyt czy najem samodzielnego lokum 0! Za to odcięłam się od zbyt opiekuńczej rodzinki ![]() Z końcem zeszłego roku wyjechałam do obecnego męża za granicę. Szukam pracy, ale to nie łatwe (język). |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Zakorzenienie
|
Również wyprowadziłam się na studia w wieku 19lat.
Częściowo pomagali mi rodzice, ale też pracowałam w każde wakacje + czasami w trakcie roku akademickiego. Mieszkałam też za granicą przez rok, gdzie utrzymywałam się samodzielnie. Za każdym razem wynajmowałam pokój w mieszkaniu studenckim. Od tego roku jestem samodzielna finansowo i wynajmuję kawalerkę. Zależnie od tego, jak się losy potoczą, zamierzam ją wynajmować dalej lub zakupić mieszkanie (najchętniej bez kredytu).
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
22 lata. Wyprowadziłam się do wynajmowanego mieszkania, razem z tż. Relacje z rodzicami mieliśmy i mamy dobre. Mieszkamy kilka bloków dalej niż moi rodzice, wiec ja to w sumie na to samo osiedle się wyprowadziłam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Zadomowienie
|
wyprowadzka na studia 19 lat
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
A ja się jeszcze nie usamodzielniłam. I dopóki będę brała od rodziny choćby 100zł miesięcznie nie uznam, że jestem samodzielna. Wyprowadziłam się z domu na studia w wieku 19 lat, obecnie mieszkam z chłopakiem, do niedawna zarabiałam grosze na pracach dorywczych, teraz staram się usamodzielnić pracuje, chce zmienić studia na zaoczne itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Zadomowienie
|
Miałam dość atmosfery w domu i chciałam być bliżej chłopaka więc dwa miesiace temu czyli w wieku 20 lat wyprowadziłam sie do innego miasta. Uczę sie weekendowo i sama się utrzymuję. Nie oczekuję pomocy od rodziców, z resztą nie byliby w stanie mi pomóc finansowo. Wynajmuję pokój, w planach jest wynajęcie (albo i kupienie) czegoś z chłopakiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zarabiam 1300zł netto Mam własne mieszkanie- czynsz + rachunki to jakieś 400zł + paliwo + jedzenie/srodki czystości. Mozecie policzyć ile zostanie:/ Samej byłoby mi mega trudno. A jak mieszkam z chłopakiem to dzielimy oplaty na pół, jedzenie też. Ratują mnie jedynie indywidualne zlecenia projektowe, które robię po pracy. np. w ciągu 5 dni albo przez weekend (jak będę siedziała caly dzień) uda się zrobić projekt budowlany i za to mam 800-1200zł ale tych zleceń nie jest dużo i to za sprawą taty lub polecania mnie innym....więc w jakimś stopniu pomagają mi. Nasze matki często też zrobią coś do jedzenia. Teraz mieliśmy obiad na cały tydzień, jedynie ugotować ziemniaki/makaron czy np. kaszę, jakieś sałatki. Prowadzę notatnik i zapisuję wszelkie wydatki - ile idzie na jedzenie a ile na różne wydatki. Najgorzej jest jak człowiek zachoruje- leki ![]() Ludziom młodym jest ciężko usamodzielnić się i żyć na przyzwoitym poziomie aby coś odłożyć! My nie narzekamy ale znam wiele osób, którzy mają nieciekawą sytuację. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Rozeznanie
|
26 lat - skończyłam 2 studia magisterskie dzienne i zaczęłam pierwszą pracę na cały etat. Mieszkanie było dziadków, rodzice mi je wyremontowali, a później przez pierwszy rok pracy mogłam jeszcze liczyć na małe wsparcie finansowe z ich strony. Wcześniej, na ostatnim roku studiów pracowałam na pół etatu, ale w życiu bym się za to nie utrzymała, więc warto było poczekać
![]() Edytowane przez saab_ Czas edycji: 2013-09-22 o 15:07 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
Zaledwie 2 miesiące po 18-scte...przymusowe wyniesienie się z domu o 250 km poza swoje miasto rodzinne. Mieszkałam sama na własny koszt przez 9 miesięcy, pracowałam. W lutym powrót do rodziny i za miesiąc (albo mniej) czeka mnie przeprowadzka najpierw do 2 mieszkania w moim rodzinnym mieście i jak skończe zbieranie kasy na mieszkanie lepszej jakości to do końca maturalnej klasy mieszkanie w Katowicach a potem powrót do Warszawy.
Z moimi rodzicami nie da się żyć i już wszyscy znajomi w pracy, poza nią i w szkole (włącznie z nauczycielami) radzą mi wyprowadzkę ponowną (ostateczną) z domu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Raczkowanie
|
Zawsze byłam grzeczną, trzymającą się domu i rodziców dziewczynką. W wieku 23 lat spakowałam się i wyjechałam do Londynu; to było prawie 10 lat temu, od tamtej pory jestem 100% samodzielna finansowo. Nic mnie z domu nie wygoniło, mam dobry kontakt z rodzicami. Po prostu poczułam, że jeżeli nie odetnę pępowiny całkowicie, trudno mi będzie kiedykolwiek się usamodzielnić. A niezależność to fajna rzecz.
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() [1=6962ee0b3adcbc2617b598b d1f25bcc17ef659a8_65822eb 548399;42879962]Dokładnie tak samo jak ja. Jestem zawiedziona ![]() Ja też, haha ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Zadomowienie
|
Ja tez nie wdze powodu do wstydu.
Bez sensu sie wyprowadzac jak nie ma takiej potrzeby i sie mieszka blisko szkoly. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#84 |
Wtajemniczenie
|
wiecie co, zauważyłam że w tych czasach opcją na życie jest"
1.mieszkanie po babci 2. wynajem kawalerki do nie wiadomo kiedy 3. dla trochę większych szczęściarzy - kredyt na mieszkanie oczywiście "szczęściarzy" nie dlatego że siedzą i nic nie robią a tu bach!-kredyt za darmo, chodzi mi o to, że tacy oczywiście ciężko pracują, ale udało im się zdobyć lepszą finansowo pracę i np mają męża/żonę, przez co otrzymanie kredytu jest łatwiejsze. Bo inaczej? Jeśli nie mam partnera, o kredycie raczej mogę zapomnieć, wynajem mieszkania bez dzielenia kosztów na pół też jest ciężkie finansowo, najfajniej otrzymać coś w spadku....ale czasy.... a najpiękniejsze jest dla mnie, że jakiś czas temu twierdziłam że otrzymanie mieszkania po babci to jest dopiero pójście na łatwiznę i zawsze miałam, delikatnie mówiąc, dużo dystansu do osób w takiej sytuacji mówiących na prawo i lewo jacy są samodzielni, samowystarczalni i żyją jak dorośli ludzie niezależni finansowo. Ale teraz...pewnie sama być na to poszła, smutne.. Edytowane przez loczek88 Czas edycji: 2013-09-26 o 11:01 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 |
Wtajemniczenie
|
Ja miałam 24 lata - wzięliśmy razem z tż mieszkanie w tbsie na początku października no i w połowie października ślub.
Wcześniej przez jakieś 2 lata ciężko oszczędzaliśmy oboje, mieszkaliśmy oddzielnie (ja w mieszkaniu z rodzicami, nic się nie dokładałam do rachunków, jedzenia, ale np. czesne za zaoczne studia, bilety i inne tam rzeczy dla mnie kupowałam sobie; mój tż mieszkał w domu rodziców, ale z oddzielnym wejściem, kuchnią, łazienką - on musiał się dokładać do rachunków no i sam ogarniać kwestie żywieniowe). Musieliśmy uzbierać na wkład do mieszkania no i na ślub (mieliśmy kościelny, ale bez wesela, tylko przyjęcie na 40 osób). Zarówno ja i tż pracujemy oboje od razu po maturze, oboje zarabiamy średnio, tj taka średnia krajowa. Więc nie mamy wakacji na Teneryfie, ale nie musimy też liczyć grosz do grosza. Bardzo się cieszę z mojego mieszkania, nie jest moje (chociąz musiałam wpłacić 30% wartości by tam zamieszkać) ale też niej jest to zwykły wynajem, gdzie właściciel przyjdzie i mnie wygoni. Tak naprawdę to marzy mi się mały domek z własnym ogródkiem. Jak może się coś polepsszy z pracą to może pomyśli się nad kredytem.. Ja byłam bardzo zdeterminowana na wyprowadzkę z domu, nie to że mi źle było, ale potrzebowałam wolności. Aha, no i ja raczej też jestem raczej ewenementem... W moim otoczeniu większość ludzi w moim wieku mieszka z rodzicami, pracuje itd. Teraz dwie koleżanki się usamodzielniły - jedna wynajela mieszkanie z tż, druga się wprowadziła do mieszkania tż w którym mieszkają tez rodzice, ale nie wiem jak tam u nich z rachunkami. Zdziwiona jestem że aż tyle osób żyje na własny rachunek w tak młodym wieku. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Odp: W jakim wieku się usamodzielniłyście
Zaczęłam pracować w wieku 19 lat. Wyprowadziłam się w wieku 27 lat do mieszkania kupionego wraz z mężem na kredyt.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#87 |
Rozeznanie
|
Dot.: Odp: W jakim wieku się usamodzielniłyście
Wyprowadziłam się w wieku 16 lat. Przez pierwszy rok mieszkałam w internacie później przez następne dwa w mieszkaniu z koleżanką (liceum miałam 40 km od domu). Od 19 roku życia mieszkam w mieście oddalonym od mojej miejscowości o 300 km. Ciągle jestem zależna od rodziców finansowo - studiuje dziennie i mam beznadziejny plan, który pozwalałby mi na pracę tylko w nocy. Mam 21 lat, ale po zakończeniu licencjatu, czyli za rok myślę o usamodzielnieniu się z moim TŻ, który kończy II stopień. Jak to wyjdzie, nie wiem. Mam nadzieję, że się uda
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#88 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 |
Zadomowienie
|
19 lat wyjechałam na studia, za rok je kończę i chciałabym wyjechać, skoczyć na głęboka wodę, udowodnić samej sobie, ze potrafię.
Btw Apelly twoje podpisy są świetne |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 07:30.