![]() |
#61 | |
po prostu Em :)
|
Dot.: ZAFIOLIOWANE ,martwe prosięta w sklepowej lodówce
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Porownanie do dzieci calkiem trafne Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. ---------- Dopisano o 15:36 ---------- Poprzedni post napisano o 15:34 ---------- Wiecie, co dla mnie jest jeszcze wieksza hipokryzja? Bogaci ludzie, kupujacy sobie swinke- maskotke, wcinajacy z zapalem bekon, cielecinke i cala reszte "pysznosci" :/ Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() wiem, że to zaskakujące, ale TAK NIEKTÓRZY LUDZIE JEDZĄ MIĘSO i nie, NIE UDA SIĘ NAWRÓCIĆ CAŁEGO ŚWIATA. ---------- Dopisano o 15:39 ---------- Poprzedni post napisano o 15:37 ---------- Cytat:
Boże, ale ze mnie hipokrytka. Uprzedzam - tak wiem sporo na temat hodowli zwierząt, mam wykształcenie w tym kierunku, a mięso i tak jem. ---------- Dopisano o 15:41 ---------- Poprzedni post napisano o 15:39 ---------- Cytat:
bo ryby żyją jednak dziko a te zwierzęta są hodowane w konkretnym celu? Zgaduję... ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 |
Raczkowanie
|
W sensie taka zywa, jak pieska, albo kota
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |||
Konto usunięte
|
Cytat:
a, to przepraszam. Całkiem mi wyleciało z głowy, że niektórzy trzymają takie zwierzątka. ---------- Dopisano o 15:50 ---------- Poprzedni post napisano o 15:47 ---------- BTW Cytat:
Cytat:
Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2013-10-15 o 14:52 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 |
Zakorzenienie
|
Raczej dyskusję wywołuje to, że te świnki wyglądają jak malutkie śpiące słodziaki (typu kotek, piesek) nie mięsko, ale popieram głosy rozsądku, które mówią:
-świnia jest hodowana na ubój, czy to maluch, czy dorosły okaz, nie ma różnicy -kupowanie całego świniaka ze wsi jest normą, więc nie widzę nic złego w tym, że Makro oferuje tego typu towar -kupowanie i jedzenie porcji mięsa, a potem oburzanie się na widok prosięcia w całości jest hipokryzją... Mnie to nie szokuje, ale ze względów estetycznych wolę mięso porcjowane, albo chociaż oczyszczone (bez flaczków, żołądeczków itp). ---------- Dopisano o 15:56 ---------- Poprzedni post napisano o 15:54 ---------- Odnośnie wypowiedzi przytoczonej przez Czecherovsky: czekam aż wycofają też ryby, krewetki, pasztety, szynki (...) Presja społeczna działa, tylko nie w tym kierunku co trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 |
Zadomowienie
|
Mam nadzieję, że te prosiaki były szybko zabite,a nie żywcem foliowane, żeby same się udusiły, bo to taniej.
Jako wegetarianka nie sprzeciwiam się temu, że ludzie jedzą mięso, ale głównie temu, że są w okrutny i wymyślny sposób traktowane; sprzeciwiam się np temu, że cielaki są przywiązywane w boksach, żeby jak najmniej się ruszały i mięso wg ,smakoszy' było lepsze. Nosz ku...
![]() |
#68 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
naprawdę sądzisz, że wszelkie inspekcje dopuściłyby takie mięso do sprzedaży? ![]() Edytowane przez 201605301111 Czas edycji: 2013-10-15 o 15:03 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Konto usunięte
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 |
Zakorzenienie
|
Ja tam bardzo szanuję wegetarian i sama ograniczam mięso do minimum ALE niektóre głosy wegetariańskie w tym wątku naprawdę wołają o pomstę do nieba.
Wegetarianki, dokształćcie się trochę na temat mięsa.
![]() |
#71 | |
Buc
|
Cytat:
tzn?
![]() |
![]() |
#72 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#73 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Nie chciałam wytykać tu konkretnych postów, ale na przykład ten o foliowaniu świń żywcem. Przecież produkt, żeby trafić do sklepu też musi być odpowiednio przygotowany, nikt nie łapie brudnych świń prosto w chlewie i nie wkłada do maszynki z folią
![]() ---------- Dopisano o 17:29 ---------- Poprzedni post napisano o 17:28 ---------- No to tym bardziej. Po co łapać hodowlanego malutkiego karpika, skoro za jakiś czas będzie trzy razy większy i trzy razy cięższy, a tym samym trzy razy więcej wart.
![]() |
#75 | |
Konto usunięte
|
nie wiem, nie znam się na hodowli ryb, myślałam, że chodzi ci po protu o "moczykijow" nad jeziorami
![]() ---------- Dopisano o 17:42 ---------- Poprzedni post napisano o 17:39 ---------- Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zakorzenienie
|
Inna sprawa, że ceny w makro są często wyższe niż w dyskontach i pospolitych marketach.
Nie wszystkich produktów, ale większości. Nie zmienia to jednak faktu, że skrajności nie są dobre... Znajoma raz w tygodniu modli się do matki ziemi przepraszając, że zjadła jej "dzieci"... zazwyczaj stara się jeść tylko to "co spadnie z drzewa" lub jest częścią rośliny, która po odcięciu nie powoduje obumarcia całości... sympatyczna babka, póki nie wyzywa nikogo od morderców za to, że x do pracy wziął kanapkę z szynką. Wegetarianie są spoko, o ile nie narzucają swojej woli i gustu kulinarnego innym. Na szczęście tych "walczących" jest mało. Świnki wywołały burzę w szklance wody. Niepotrzebnie. Mięso się je. Mięso się kupuje. Jest popyt - jest podaż. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Co do produkcji to tu sa fotki - http://fr.wikipedia.org/wiki/Foie_gras zwlaszcza ta zatytulowana gavage de canards czyli dokarmianie kaczek. http://en.wikipedia.org/wiki/Foie_gras -angielska wersja tekstu ma subtelniejsze zdjecia. Cytat:
Cytat:
Co do krewetek to ja normalnie je obieram przed jedzeniem, ryb z glowami nie lubie. Takze to inwidualne. Edytowane przez Rena Czas edycji: 2013-10-15 o 17:04 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Mnie to brzydzi, bo mięsa nie jem i generalnie mnie od niego odrzuca, ale jesli ktoś je, to przydałoby sie zdać sobie sprawę z tego, że szynki nie zbiera się z krzaka. Cytat:
![]() ![]() A na takie świnki zapotrzebowanie jest, na przaśnych wiejskich weselach widuję :P |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
ale nie mówię o kawiorze i jesiotrze,ale o zwykłym karpiu,amurze,czy innych rybach w stawach hodowlanych
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Świnki mnie nie oburzają, jak nie oburzają inne zwierzęta. Jem mięso i wiem skąd się ono bierze. Wegetarian szanuję i proszę, żeby oni też uszanowali wolę wszystkożerców. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
na TVN 24 jest dyskusja o tym problemie
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Rozeznanie
|
Tu fajny artykuł na ten temat. Jest w nim przerobione zdjęcie tego nieszczęsnego prosiaka (samego linka do zdjęcia bałam się wstawiać, bo pewno punkty bym zaraz wyrwała), które dość brutalnie ale trafnie podsumowuje histeryczną reakcję części społeczeństwa.
Edit: oczywiście zapomniałam dodać link : http://antyweb.pl/ten-wieprz-powieks...h-internautow/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 |
Wtajemniczenie
|
A ja mam pytanie: skąd się wzięło powtarzanie co chwilę, że "jak ktoś je mięso to powinien sobie zdać sprawę z tego, że nie rośnie ono na drzewie"?
Pytam, bo daje to wydźwięk taki, że ludzie jedzą mięso bo są głupi i nie wiedzą co to jest i skąd się wzięło. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
ciekawe ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym afera jest bez sensu, w makro kupują głównie właściciele sklepów/restauratorzy i to dla nich są przeznaczone takie produkty. Raczej nikt nie kupuje prosiaka na niedzielny obiad u mamusi. Po rosole oczywiście. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Nie twierdzę, że wszyscy jedzący mięso są głupi i nieświadomi, niektórzy tacy są. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#88 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
To dobrze, że są kontrole jakości w rzeźniach. Będę spała spokojniej.
Edytowane przez Sorbet Czas edycji: 2013-10-15 o 17:55 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wyczuwam tu po prostu zmysłem wizażowym zbliżającą się przepychankę wszystkożerców i wegetarian ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() to ,że jem świniaka,nie jest równoznaczne ,że spożywam prosiaczka
Ciesz się,że nie słyszysz co myślę ![]() *** Opowiadając obcym ludziom o swoich problemie ,musisz liczyc sie z tym,że 20% ma gdzieś twój problem,a 80 % cieszy się z twojego kłopotu. *** Jestem jak dziki Mustang. Jesli mnie oswoisz ,na zawsze będę Twoja. Edytowane przez Shira Yuki Czas edycji: 2013-10-15 o 18:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:25.