![]() |
#61 | ||
Raczkowanie
|
Dot.: Beznadzieja ludzi poszukujących pracy.
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 16:49 ---------- Poprzedni post napisano o 16:46 ---------- Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||
Przyjaciel wizaz.pl
|
A nawet '1986 i młodszy
![]() Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cóż, podejrzewam, że sporo osób szukających mało ambitnej pracy wysyła CV do sklepów. Chociaż i mnie dziwi, że ktoś się nawet nie zainteresuje jak to CV powinno wyglądać, jakie powinno być zdjęcie itp. Pomijając, że uczą tego w szkołach, to nie jest to wiedza tajemna - można poszukać w necie porad, można poradzić się kogoś znajomego. Postarać się odrobinę. |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#64 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#65 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#66 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Decydują, owszem. Decydują czy chcą trochę ponad pełny etat, czy trochę ponad pół. I są informowani z czym to się wiąże. Nie my decydujemy o godzinach otawrcia i pracy, ale wolałabym nie wgłębiać się w szczegóły. Nie będę na siłę wciskać trzeciej osoby, skoro dwie chcą godzin i się dogadują. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#67 | |
Przyjaciel wizaz.pl
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#68 | ||
sissy that walk
|
Cytat:
Kilka lat to jest krótko, podejrzewam że przeciętny pracodawca nawet w ciągu kilku lat nie spotyka się z tyloma przypadkami. Wyraziłam swoje zdziwienie, i tyle. Nic nie nadinterpretuję, nic nie zarzucam.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#69 |
Life is a drink ...
|
Wierze, że gdzieś są normalni pracodawcy. Mam na myśli - normalne warunki, dobra płaca i stabilna firma. Nie sa się tego ukryć, że coraz częściej słyszy się o tych 'gorszych pracodawcach'. Mnie wiele razy spotykała sytuacja, że pracodawca chciał studentke ale najlepiej tylko z tym statusem bo na zajęcia to najlepiej jakby sobie odpusciła.
![]()
![]() |
#70 |
Raczkowanie
|
[/QUOTE]Gdzie Ty tu widzisz nadinterpretację i w jakiej kwestii?
Kilka lat to jest krótko, podejrzewam że przeciętny pracodawca nawet w ciągu kilku lat nie spotyka się z tyloma przypadkami. Wyraziłam swoje zdziwienie, i tyle. Nic nie nadinterpretuję, nic nie zarzucam.[/QUOTE] Ok, może źle zrozumiałam, jakoś wyobraziłam sobie, że masz na myśli rok, czy dwa. Sorry ![]() Dodam, że ilość może wynikać z tego, że to nie jest jeden sklep ani trzy, tylko więcej-to też więcej rekrutacji itp. Lexie-nie każemy nikomu rzucać wszystkich planów i przychodzić na szkolenie. Też jesteśmy ludźmi i wiele można zrozumieć/dogadać, ale jeśli mało który termin pasuje, no to nie przejdzie to. Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 16:14 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#71 |
Rozeznanie
|
Pisałas, że dziewczyna nie chciała zostać na weekend gdy mieliście "awarie"...rozumiem, że awaria to coś co wyskoczyło nagle więc dziewczyna faktycznie mogła mieć swoje plany, też ma przecież życie prywatne, może miała zaplanowany weekend z tżtem?
|
![]() ![]() |
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#72 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Raz, zdecydowaliśmy się na klasyczną formę szukania pracownika. Czyli daliśmy ogłoszenie i dodatkowo (to już w ogóle było gupie) poprosiliśmy UP o pomoc. MASAKRA. A najdziwniejsze, że najgorsza masakra jest właśnie z przedziału: młode osoby z wykształceniem szałowym.. Nprawdę nie mam pojęcia, co myśli sobie młoda osoba aplikująca(?) na stanowisko "pracownik fizyczny niewykwlifikowany", wysyłająca CV z wpisanymi kilkoma kierunkami ukończonymi na uniwersytetach wszelakich, znajomością kilku języków i odbyciem staży różnorakich ?! Co niby miałabym z taką osobą zrobić, jak szukam niewykwalifikowanej osoby do pracy fizycznej, do dosłownie, wozeniem sztaplarą odpadów produkcyjnych do belownic a potem na zsyp? Mieliśmy też wpisaną w ogłoszenie pensję jaką oferujemy. Rzeczone młode osoby, czasami przynosiły swoje CV osobiście i w rozmowie jasno dawały do zrozumienia, że oczekują pensji co najmniej menadżerskiej no bo przecież tyyyle umieją. :/ Tyle, że ja tych umiejętności nie potrzebowałam, bo szukałam osoby do pracy fizycznej, do przyuczenia, bo nie ma szkół kształcących do pracy jakiej potrzebujemy. A już skala kłamstwa jaką prezentują ludzie... pewien pan , zarzekał się na wszytko że prawko ma. No miał, pokazał. Pokazałam nasz samochód dostawczy i jasno, cały czas było mówione, że wchodzi na początek na miejsce niedysponowanego czasowo kierowcy, a potem przejdzie na właściwe stanowisko pracy - ogólnie coś w rodzaju magazyniera. Pan jak pracę dostał, odmówił jeżdzenia samochodem bo" się boi i nie będzie brał odpowiedzialności za wożony towar" Młoda kobieta, przyniosła CV osobiście (cały czas mowa o stanowisku"pracownik fizyczny niewykwalifikowany") odstrojona w garnitur jakby aplikowała na wyżyny korporacji i jeszcze się pyta : a to tu bym pracowała w biurze ? ![]() I ja się wtedy zastanawiam, przepraszam bardzo ale po prostu się zastanawiam, jak Ci ludzie pokończyli te magisterki, jak myślenia, a moze umiejętności czytania ogłoszeń o pracę, ZERO.
![]() |
![]() |
#73 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Uprzedzając - wiem, że nie mam racji ![]()
![]() |
![]() |
#74 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
no, to faktycznie przeginka |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#75 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
O awarii wiedzieliśmy kilka dni wcześniej. Powtarzam- nawet jak miała plany, to czasem pracodawcy też można pomóc, ot tak, po ludzku. Szczególnie jak pracodawca jest ok i idzie na rękę jak tylko może. Czasem wypadałoby nie tylko brać i mieć roszczenia, a dać coś od siebie. Nie mamy podejścia "jesteśmy szefostwem i my ustalamy grafik, przerwy i kiedy ma ci się zachcieć do łazienki", ale widać to błąd, bo jak się nie trzyma krótko, to niektórzy nie potrafią się opamiętać i nie przeginać. Płatne szkolenie wcale nie jest oczywiste. Znam przypadki, że ktoś się szkolił np. w knajpie, potem go nie zatrudnili i kasy nie zobaczył. Nie piszę, że u nas jest idealnie. Jest normalnie, staramy się szanować ludzi i brać właśnie pod uwagę,.że są ludźmi, mają swoje kłopoty, niespodziewane problemy itp. Szkoda, że tak trudno o wzajemność niekiedy. Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 17:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Zadomowienie
|
A może przez zbyt luźną atmosferę ludzie nie mają do Was szacunku?
Mój Tż pracuje w pracy, gdzie nikogo nie obchodzi czy ma jakieś plany na weekend czy święto. I nawet miesięczny grafik może ulec modyfikacji na 3 dni przed, co się często zdarza. Teraz nie wiem nawet, czy jest w domu w święta. Ale podejmując taką pracę był tego świadomy. Dlatego luzackie podejście jest dla mnie takim samym brakiem szacunku do pracodawcy, co sytuacja odwrotna, czyli oferowanie śmiesznych stawek, bo i tak się kogoś znajdzie.
![]() |
#77 |
Rozeznanie
|
Dziwne jest dla mnie też to, że to pracownicy decydują o godzinach otwarcia sklepu?!
od tego jest szef... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#78 |
Raczkowanie
|
Za każdym razem, gdy czytam takie dyskusje, nachodzi mnie refleksja, że chyba czegoś nie rozumiem w funkcjonowaniu tego świata...
Mam 30 lat i robiłam różne rzeczy w życiu, choć głównie pracowałam jako przedstawiciel medyczny (ale także pracowałam jako hostessa w trakcie studiów, potem zagranicą -po studiach. Plus pewne doświadczenie związane z moimi studiami, które jednak-ze względu na pracę w szkodliwych warunkach powodującą alergie- nie leży w kręgu moich zawodowych zainteresowań). Postanowiłam zrezygnować z pracy przedstawiciela, bo stres, presja na wynik i okropna atmosfera korporacji doprowadzała mnie do rozpaczy. Czego chcę? Normalnej pracy (biurowa, recepcja), bez wielkiej pensji, lecz stabilnej i z (w miarę) normalną atmosferą. Ale szukam i szukam i nic. A w ogłoszeniach widzę ![]() - status studenta/ucznia - pełna dyspozycyjność (wybaczcie, mój TŻ pracuje pn-pt i też chce mnie oglądać- no nie mogę!) - grupa inwalidzka (zaczynam czuć się winna, że jestem zdrowa) - umowa śmieciowa (dobra, jakoś może to przeżyję) No i ten mój wiek... taaaak, na pewno już tylko myślę o tym, jak zajść w ciążę! ![]() Moje CV? Interesuję się grafiką, zatem wizualnie bez wstydu, zdjęcie od fotografa. Czytając o tym, jakie CV ludzie przysyłają i jakie mają podejście aż mam ochotę skakać i krzyczeć: Ja, ja! Mnie weźcie, jestem poukładana, rozsądna i energiczna! Tylko kto mnie usłyszy... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 17:28 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Rozeznanie
|
ale nie musicie od razu stawać się terrorystami....jest też coś pośrodku pomiędzy szefem kumplem, a szefem terrorystą
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:35 ---------- Poprzedni post napisano o 18:30 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#83 | |||
Raczkowanie
|
Cytat:
---------- Dopisano o 18:42 ---------- Poprzedni post napisano o 18:38 ---------- Cytat:
Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#84 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 17:49 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#85 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Raczkowanie
|
Napisałam uprzedzając argumenty, że moż szkoła, dzieci itp. A życie prywatne naszych pracowników znam, często znamy ich mamy, mężów itp. Wiemy o ich sytuacji życiowej od nich samych, czasem idziemy na piwo. Przestańcie łapać za słówka.
Odnoszę wrażenie, że dla niektórych nawet najlepszy pracodawca będzie be, a pracownik to zawsze ofiara. Chciałabym, żeby takie osoby założyły własny interes i zobaczyły, ciekawe co wtedy by śpiewały? Jest mnóstwo okropnych pracodawców, ale pracowników także. Wiem to nie tylko z własnego doświadczenia. Naprawdę można napisać by książkę o sporej części o tych "biednych bezrobotnych". Nie tylko o chamstwie pracodawców. Edytowane przez petenera Czas edycji: 2013-11-19 o 18:18 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Strzelaj lub emigruj!
|
Cytat:
dokładnie. Ja w pracy często 'zderzam' się z osobami, które szukają pracy i przynoszą CV. Nigdy nie psotkałam się z żadnym cv z 'głupim' zdjęciem. Mogę z ręką na sercu powiedzieć, że przynajmniej połowa spływających do nas cv jest ponadprzeciętna, tj. doskonałe pod względem graficznym, czytelnie opisane obowiązki z poprzednich stanowisk itp.
![]() |
![]() |
#88 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Pierwszy lepszy kwiatek: [/QUOTE] "Dzień dobry ,jestem zainteresowany oferta pracy.Argumentuje dodatkowo tą aplikacje moją teściową ,która jest emerytowana nauczycielką języka rosyjskiego. Prócz tego,przesyłam swoje cv. Z wyrazami szacunku"[/QUOTE] ---------- Dopisano o 19:23 ---------- Poprzedni post napisano o 19:21 ---------- a może raz inny wątek, a nie tylko o krwiożerczych pracodawcach non stop Edytowane przez Grey matter Czas edycji: 2013-11-19 o 18:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#89 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dużo łatwiej jest znaleźć całkiem dobrego specjalistę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#90 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
albo sie jest szefem albo kumplem...i trzeba byc konsekwentnym a nie raz idziemy na piwo, śmichy chichy a raz jestem srogim szefem |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:21.