Straszna historia moich włosów - Dziewczyny, pomocy! - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Uroda > Pielęgnacja włosów i fryzury > Pielęgnacja włosów

Notka

Pielęgnacja włosów W tym miejscu rozmawiamy o pielęgnacji włosów. Jeśli twoje włosy są suche, pozbawione blasku lub zniszczone i szukasz sposobu na poprawę sytuacji. Dołącz do nas.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2013-11-29, 00:02   #61
chimay
Zakorzenienie

Dot.: Straszna historia moich włosów - Dziewczyny, pomocy!

Cytat:
Napisane przez I Love Beeing Ginger Pokaż wiadomość
Czy ja dobrze przeczytalam? "Nie zapomnij o szamponie z SLS"? Przeciez wlasnie to mi odradzano czemu mialabym go uxywac? Juz taki mam.. i dobrzw nie jest
Bo siła mycia szamponu nie zależy tylko od detergentu, ale od całej receptury i przede wszystkim od tego, ile tego detergentu tam jest. Są szampony i żele z SLES i jego odpowiednikami, które myją łagodnie i takie które myją mocno. Samo szukanie pod kątem "ma czy nie ma SLES" jest bardzo, za bardzo uproszczone i można się tu przejechać.
Dla mnie łagodne są Alterry, a przecież mają odpowiednik SLES i jeszcze na dokładkę alkohol. Za to np ten rosyjski szampon, wyglądający na łagodny i niewinny
https://wizaz.pl/kosmetyki/produkt,5...ra-wersja.html
włosy mi wysuszał.
chimay jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 01:18   #62
Oluszq
Raczkowanie

Po przeczytaniu całego wątku, postanowiłam, że wypowiem się i ja, bo z opisu włosy nasze przeszły podobne rzeczy, a trochę już mi się udało w ich kierunku osiągnąć. Wszystko testowałam metodą prób i błędów, ale postaram się wypisać co w tym przypadku sprawdziło się najlepiej, a czego bym się raczej wystrzegała. Moje włosy, tak samo jak i Twoje, kiedyś były grube i gęste, koloru blond średni, potem natomiast katowane rudymi farbami co dwa tygodnie, a na końcu to i rozjaśniaczami w liczbie sztuk dwie dzień po dniu. Koszmar, co?

Na plus:
1) maski: Alterra Granat i Aloes, Czarna maska marokańska Planeta Organica, drożdżowa Babuszka Agafia (dość lekka, dlatego wkraplam do niej trochę D-Panthenolu i dodaję łyżeczkę oleju)
2) odżywki: Garnier Awokado i masło Karite, Garnier Sekrety Prowansji z morelą (dość lekka), Balsam na cedrowym propolisie Babuszki Agafii
3) szampony: Alterra Granat i Aloes, czarne mydło Agafii (z którym się teraz nie rozstaję!), szampony Barwy (prosty skład z SLS, raz na tydzień, bo używam sporo silikonów z uwagi na zimę - tu dowolność, używałam piwnej, żurawinowej i brzozowej wersji, każda działa tak samo - oczyszcza do "skrzypienia")
4) oleje: konopny (wielka miłość), orzech włoski, słodkie migdały, makadamia
5) półprodukty: D-Panthenol!!!
6) zabezpieczenie końcówek: jedwab Green Pharmacy lub Natura Silk Mariona

Kwestie wyjaśnienia: zaczęłabym zdecydowanie od umycia włosów jakąś Barwą na oczyszczenie i przejście do zestawu Alterry (szampon i maska) z Garnierem AiK. To jest taka podstawa, ale nie każdemu może pasować. Na pewno zdecydowałabym się na olejowanie włosów, jeśli nie chcesz solo, to z maską, Alterra jest do tego świetna akurat. U mnie tak po prostu działa lepiej. D-Panthenol można kupić na Zrób Sobie Krem i zdecydowanie polecam po kilka kropli do masek, nawilżenie wspaniałe, a można nawet kiepskie maski wzbogacić o jakieś właściwości. Co do późniejszego używania Barwy - to musisz wyczuć, ja myję włosy codziennie i nakładam silikony na końcówki, co prowadzi do przyklapu (powodowanego przez spory odrost naturalnych włosów, które mają zupełnie inną strukturę niż reszta i łatwo je obciążyć), dlatego Barwa raz na tydzień jest mi niezbędna. Może być tak, że wystarczy Ci raz na miesiąc.

Na minus:
1) oleje: kokos, oliwa z oliwek, arganowy (co dziwne, bo powinien moim włosom pasować, a nie pasuje i zonk. Dowód na to, że każde włosy chcą czegoś innego, a to, co piszę, możesz potraktować jedynie jako przykład)
2) szampony: Hipp (który teoretycznie ma delikatny skład, wszystko pięknie ładnie, ale nie radzi sobie z umyciem moich włosów i po kilku myciach zaczynają przetłuszczać się już w połowie dnia)
3) maski: Kallos Latte (jest w sumie neutralny, bo mogę go nałożyć raz na miesiąc-dwa ale to tyle, w większych ilościach puch i susza są ogromne, bo moje włosy nie cierpią niczego, co ma chociaż malutkie ilości protein)
4) domowe sposoby: żółtko i laminowanie (bo to proteiny, o czym pisałam wyżej, ale tego moje włosy w ogóle nie tolerują i nie mogę nawet raz na pół roku )
5) zabezpieczanie końcówek: jedwab Biosilk (zanim się dowiedziałam o włosomaniactwie - strasznie wysuszał te moje biedne końce. Potem się dowiedziałam od włosowych guru, że to przez alkohol w składzie, no tak...)

I to chyba na tyle. Tak jak już wspominałam - nie bierz tego w stu procentach do siebie, bo każde włosy są inne i może akurat Tobie laminowanie posłuży, a za to nie ścierpisz maski Alterry. Wypisałam, bo przeszły te nasze włosy podobne rzeczy i może akurat coś sobie wybierzesz
Gdyby coś - polecam się na przyszłość Pozdrawiam!
Stary 2013-11-29, 12:17   #63
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Oluszq Pokaż wiadomość
Po przeczytaniu całego wątku, postanowiłam, że wypowiem się i ja, bo z opisu włosy nasze przeszły podobne rzeczy, a trochę już mi się udało w ich kierunku osiągnąć. Wszystko testowałam metodą prób i błędów, ale postaram się wypisać co w tym przypadku sprawdziło się najlepiej, a czego bym się raczej wystrzegała. Moje włosy, tak samo jak i Twoje, kiedyś były grube i gęste, koloru blond średni, potem natomiast katowane rudymi farbami co dwa tygodnie, a na końcu to i rozjaśniaczami w liczbie sztuk dwie dzień po dniu. Koszmar, co?

Na plus:
1) maski: Alterra Granat i Aloes, Czarna maska marokańska Planeta Organica, drożdżowa Babuszka Agafia (dość lekka, dlatego wkraplam do niej trochę D-Panthenolu i dodaję łyżeczkę oleju)
2) odżywki: Garnier Awokado i masło Karite, Garnier Sekrety Prowansji z morelą (dość lekka), Balsam na cedrowym propolisie Babuszki Agafii
3) szampony: Alterra Granat i Aloes, czarne mydło Agafii (z którym się teraz nie rozstaję!), szampony Barwy (prosty skład z SLS, raz na tydzień, bo używam sporo silikonów z uwagi na zimę - tu dowolność, używałam piwnej, żurawinowej i brzozowej wersji, każda działa tak samo - oczyszcza do "skrzypienia")
4) oleje: konopny (wielka miłość), orzech włoski, słodkie migdały, makadamia
5) półprodukty: D-Panthenol!!!
6) zabezpieczenie końcówek: jedwab Green Pharmacy lub Natura Silk Mariona

Kwestie wyjaśnienia: zaczęłabym zdecydowanie od umycia włosów jakąś Barwą na oczyszczenie i przejście do zestawu Alterry (szampon i maska) z Garnierem AiK. To jest taka podstawa, ale nie każdemu może pasować. Na pewno zdecydowałabym się na olejowanie włosów, jeśli nie chcesz solo, to z maską, Alterra jest do tego świetna akurat. U mnie tak po prostu działa lepiej. D-Panthenol można kupić na Zrób Sobie Krem i zdecydowanie polecam po kilka kropli do masek, nawilżenie wspaniałe, a można nawet kiepskie maski wzbogacić o jakieś właściwości. Co do późniejszego używania Barwy - to musisz wyczuć, ja myję włosy codziennie i nakładam silikony na końcówki, co prowadzi do przyklapu (powodowanego przez spory odrost naturalnych włosów, które mają zupełnie inną strukturę niż reszta i łatwo je obciążyć), dlatego Barwa raz na tydzień jest mi niezbędna. Może być tak, że wystarczy Ci raz na miesiąc.

Na minus:
1) oleje: kokos, oliwa z oliwek, arganowy (co dziwne, bo powinien moim włosom pasować, a nie pasuje i zonk. Dowód na to, że każde włosy chcą czegoś innego, a to, co piszę, możesz potraktować jedynie jako przykład)
2) szampony: Hipp (który teoretycznie ma delikatny skład, wszystko pięknie ładnie, ale nie radzi sobie z umyciem moich włosów i po kilku myciach zaczynają przetłuszczać się już w połowie dnia)
3) maski: Kallos Latte (jest w sumie neutralny, bo mogę go nałożyć raz na miesiąc-dwa ale to tyle, w większych ilościach puch i susza są ogromne, bo moje włosy nie cierpią niczego, co ma chociaż malutkie ilości protein)
4) domowe sposoby: żółtko i laminowanie (bo to proteiny, o czym pisałam wyżej, ale tego moje włosy w ogóle nie tolerują i nie mogę nawet raz na pół roku )
5) zabezpieczanie końcówek: jedwab Biosilk (zanim się dowiedziałam o włosomaniactwie - strasznie wysuszał te moje biedne końce. Potem się dowiedziałam od włosowych guru, że to przez alkohol w składzie, no tak...)

I to chyba na tyle. Tak jak już wspominałam - nie bierz tego w stu procentach do siebie, bo każde włosy są inne i może akurat Tobie laminowanie posłuży, a za to nie ścierpisz maski Alterry. Wypisałam, bo przeszły te nasze włosy podobne rzeczy i może akurat coś sobie wybierzesz
Gdyby coś - polecam się na przyszłość Pozdrawiam!
Bardzo Ci dziękuję, że zechciałaś mi to wszystko tak dokładnie opisać Wiem, że niestety nie ma złotego środka, a jedynie metoda prób i błędów może tu coś dać. Zastanawia mnie jednak fakt, że tak zniszczone włosy jak nasze są w dużym stopniu pozbawione protein, ciekawym jest więc fakt, że Twoje włoski ich nie tolerują Ciekawe, co się za tym kryje Podejrzewam, że stare włosy (nie wilczając odrostów) musimy mieć wysokoporowate, same do tego doprowadziłyśmy.

Cudem są istoty zwane zwierzętami. Gdyby nie ich bliskość przy mnie, ludzka marność zniszczyłaby mnie w okamgnieniu. Bliska relacja ze zwierzętami oraz życie w zupełnej zgodzie z przyrodą jest cudowną harmonią
I Love Beeing Ginger jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 13:44   #64
Aredhel125
Zadomowienie

Ja się dołączę odnośnie dyskusji o alkoholu. Ja używam odzywki Garnier Oleo Repair, która w środku składu ma alkohol, podobnie Mrs Potters i Joanna Naturia. Te wszystkie odżywki dobrze działają na moje włosy, chociaż mam wrażenie, że czasami ten alkohol wszystko psuje i delikatnie przesusza włosy, kiedy one mają okazję yć ładniejsze.

Tylko szczerze, nie mam pojęcia jak zamienić te odżywki na coś bez alkoholu i najlepiej bez ziół. Garnier jest świetną odżywką, jedną z moich najlepszych i nie wiem teraz jak ją odstawiać przez ten alkohol?
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 14:24   #65
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Ja się dołączę odnośnie dyskusji o alkoholu. Ja używam odzywki Garnier Oleo Repair, która w środku składu ma alkohol, podobnie Mrs Potters i Joanna Naturia. Te wszystkie odżywki dobrze działają na moje włosy, chociaż mam wrażenie, że czasami ten alkohol wszystko psuje i delikatnie przesusza włosy, kiedy one mają okazję yć ładniejsze.

Tylko szczerze, nie mam pojęcia jak zamienić te odżywki na coś bez alkoholu i najlepiej bez ziół. Garnier jest świetną odżywką, jedną z moich najlepszych i nie wiem teraz jak ją odstawiać przez ten alkohol?
Wątpię, że akurat alkohol w Oleo Repair powoduje to wrażenie, bo jest po Benzyl Alcohol, którego maksymalnie stężenie to 1%.
Ciekawe jest to, że używałam niedawno Alterry (odżywki) mając świeżo skaleczony palec i ku mojemu zdziwieniu nie piekło mnie nawet przez sekundę, a alko jest na 2. miejscu składu.

Może czasem przypisujemy jakiemuś składnikowi działanie, za które akurat w danym kosmetyku wcale nie on odpowiada? Ja po swoich włosach widzę, że bardziej niż skład liczy się dla nich konsystencja. Jeśli coś jest rzadkie, półprzezroczyste jak wspomniana Mrs Potters, Romantica, Gloria to z reguły mam po tym puch, chociaż składowo te kosmetyki są różne.
Stary 2013-11-29, 15:32   #66
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

Ja sie tylko juz koncowo zastnawiam nad "technicznym" ulozeniem planu pirlrgnacji. Internety to kociokwik pomyslow. Z wielu blogow wysnulam wniosek, ze:
1. Na codzien nalezy myc wlosy szamponem bez sls czy sles i bez silikonow
3. Raz w tygodniu porzadnie sie oczyscic szamponem z sls lub sles bez silikonow
4. Odzywka i maska - tu w koncu nie wiem, z czym ma byc, a z czym nie ma
5. Olejowac tak duzo, jak sie da. Tu tez mam osobnr pytanie, bo jak juz wspomnialam chcr wyprobieac Sese, ktora ma wiele lepszych opinii od jej drozszej kolezanki Khadi. Pytanie brzmi: czy Sese mozna nakladac na cala dlugosc wlosow, czy stosowac ja tylko na skalp, a na cale wlosy wybrac inny olej ( np macadamia/slodkie migdaly?

Czy mam dobre wnioski? Prosze o autoryzacje

Cudem są istoty zwane zwierzętami. Gdyby nie ich bliskość przy mnie, ludzka marność zniszczyłaby mnie w okamgnieniu. Bliska relacja ze zwierzętami oraz życie w zupełnej zgodzie z przyrodą jest cudowną harmonią
Stary 2013-11-29, 15:59   #67
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Ja sie tylko juz koncowo zastnawiam nad "technicznym" ulozeniem planu pirlrgnacji. Internety to kociokwik pomyslow. Z wielu blogow wysnulam wniosek, ze:
Nieprawda. Należy myć takim szamponem, jaki włosom pasuje. To czy ma SLES i silikony to sprawa drugorzędna. Są tu osoby używające tzw rypaczy co mycie (czyli np Barwy), są myjące płynami do higieny intymnej, ale z tego co obserwuję po odwiedzanych przeze mnie wątkach, to większość używa szamponów z SLES lub jego odpowiednikami.
Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, jak działały Twoje szampony na włosy tzn czy były po nich mocno oczyszczone (skrzypiące) czy zostawała na nich jakaś gładka warstwa itd i jak to się potem przekładało na zachowanie włosów po wyschnięciu, czy się puszyły po jakimś szamponie, czy się strączkowały, przetłuszczały itd.

Cytat:
To zależy od reszty pielęgnacji.

Cytat:
Coś proteinowego (jedwab, keratyna, jajko, mleko, kolagen, pszenica), tu trzeba testować. Niektóre włosy lubią tylko jeden rodzaj protein np moje lubią tylko jedwab.
Coś nawilżającego np NaturVital, Alterra granat - aloes, Bioetika. Coś emolientowego np Garnier Oleo Repair, Awokado i Karite.

Cytat:
5. Olejowac tak duzo, jak sie da. Tu tez mam osobnr pytanie, bo jak juz wspomnialam chcr wyprobieac Sese, ktora ma wiele lepszych opinii od jej drozszej kolezanki Khadi. Pytanie brzmi: czy Sese mozna nakladac na cala dlugosc wlosow, czy stosowac ja tylko na skalp, a na cale wlosy wybrac inny olej ( np macadamia/slodkie migdaly?

Można nakładać tak i tak, wszystko zależy od reakcji włosów. Bo niektóre oleje indyjskie mogą wysuszać włosy (bo mają zioła). Niezależnie od tego możesz kupić migdałowy czy jakiś inny.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 16:13   #68
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b
Konto usunięte

Cytat:

Wszystko z reguły im ma krótszy skład, jest lepsze, chociaż nie zawsze. W składzie musisz unikać składników które są tam niepotrzebne i mogą zaszkodzić naszym włosom
Odsyłam do kilku lektury, która dużo Ci to ułatwi klik tutaj dowiesz się dużo wiecej co powinno być, a czego nie powinno być oraz skład kilku kosmetyków do włosów z dokładną ich analizą klik oraz tutaj alfabetycznie posortowane klik

Co do Sesy to nie miałam z nią żadnej styczności więc się nie wypowiem

---------- Dopisano o 17:13 ---------- Poprzedni post napisano o 17:04 ----------

Cytat:
Napisane przez chimay Pokaż wiadomość
Nieprawda. Należy myć takim szamponem, jaki włosom pasuje. To czy ma SLES i silikony to sprawa drugorzędna. Są tu osoby używające tzw rypaczy co mycie (czyli np Barwy), są myjące płynami do higieny intymnej, ale z tego co obserwuję po odwiedzanych przeze mnie wątkach, to większość używa szamponów z SLES lub jego odpowiednikami.
Przede wszystkim odpowiedz sobie na pytanie, jak działały Twoje szampony na włosy tzn czy były po nich mocno oczyszczone (skrzypiące) czy zostawała na nich jakaś gładka warstwa itd i jak to się potem przekładało na zachowanie włosów po wyschnięciu, czy się puszyły po jakimś szamponie, czy się strączkowały, przetłuszczały itd.
Na razie nie da się tego stwierdzić zbyt szczególnie bo przy używaniu kosmetyków z chociażby ciężkimi silikonami włosy nie są zbyt skrzypiące. Z resztą nie zwraca się na to uwagi czy oczyszcza mocno czy nie Najlepiej testować i jeszcze raz testować co włosom pasuje a co nie
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 16:46   #69
chimay
Zakorzenienie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;43945975]
Na razie nie da się tego stwierdzić zbyt szczególnie bo przy używaniu kosmetyków z chociażby ciężkimi silikonami włosy nie są zbyt skrzypiące. [/QUOTE]

To oblepienie i przekonanie że po szamponie z silikonem włosy są gładkie to mit. Męczę już jakiś czas zmiękczającego Garniera z aloesem, na 3. miejscu jak byk dimethicone, a szampon należy do tych mocno myjących, ciężko byłoby rozczesać włosy bez odżywki, są dość szorstkie i takie "gołe" w dotyku.

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;43945975]Z resztą nie zwraca się na to uwagi czy oczyszcza mocno czy nie Najlepiej testować i jeszcze raz testować co włosom pasuje a co nie [/QUOTE]

A to na pewno
Stary 2013-11-29, 18:09   #70
Konto usunięte

Cytat:
To oblepienie i przekonanie że po szamponie z silikonem włosy są gładkie to mit. Męczę już jakiś czas zmiękczającego Garniera z aloesem, na 3. miejscu jak byk dimethicone, a szampon należy do tych mocno myjących, ciężko byłoby rozczesać włosy bez odżywki, są dość szorstkie i takie "gołe" w dotyku.

A to na pewno
Moja kuzynka katuje włosy toną silikonów i ma bardzo gładkie włosy Dzisiaj je macałam
3cda010cf2365f85063684cab232c67a494edda3_61df6b81d462b jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-29, 18:15   #71
chimay
Zakorzenienie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;43947850]Moja kuzynka katuje włosy toną silikonów i ma bardzo gładkie włosy Dzisiaj je macałam [/QUOTE]

Nie nazwałabym używania silikonów, nawet w dużej ilości, katowaniem włosów. Katować można farbami, rozjaśniaczem, trwałą, prostownicą, ale silikonami? Przecież one nieodwracalnej szkody nie wyrządzają, a wręcz przeciwnie, chronią właśnie przed fizycznymi uszkodzeniami.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-11-29, 18:28   #72
Konto usunięte

Cytat:
Nie nazwałabym używania silikonów, nawet w dużej ilości, katowaniem włosów. Katować można farbami, rozjaśniaczem, trwałą, prostownicą, ale silikonami? Przecież one nieodwracalnej szkody nie wyrządzają, a wręcz przeciwnie, chronią właśnie przed fizycznymi uszkodzeniami.
Chodziło mi bardziej o ciągłe, ciągłe stosowanie wszystkiego co ma silikon w składzie i do tego ciągle prostuje włosy i farbuje a ma na prawdę śliskie włosy mimo, że są bardzo przesuszone Domyślam się, że to właśnie przez silkony
Stary 2013-11-30, 00:20   #73
VanOlg
Raczkowanie

Przestajesz farbować włosy! Hurra! Będzie jedna kobieta więcej z cudownymi, gęstymi, niefarbowanymi włosami Kocham włosy, nawet jeśli nie moje
VanOlg jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 18:12   #74
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

Misislipy, link, ktory podalas, dokladnie potwierdza moje slowa: szampon do czestego stosowania bez sls,sles, silikonow. Do stosowania 1-2 x /tydz. - szampon ze sles lub sls.
Odzywka - z silikonami zmywalnymi plus inne dobrocie - oleje, proteiny, etc.

Stary 2013-11-30, 18:18   #75
Konto usunięte

Cytat:
Misislipy, link, ktory podalas, dokladnie potwierdza moje slowa: szampon do czestego stosowania bez sls,sles, silikonow. Do stosowania 1-2 x /tydz. - szampon ze sles lub sls.
Odzywka - z silikonami zmywalnymi plus inne dobrocie - oleje, proteiny, etc.
Właśnie to mówiłam o tych SLSach
Stary 2013-11-30, 18:58   #76
Floria
Zadomowienie

Witam
Czytam wątek od początku, bo mnie zainteresował, i mam ochotę wtrącić swoje 3 grosze, ale właściwie to nie za bardzo mam te 3 grosze może jakieś 1,5 grosika
W każdym razie nie poddawaj się i nie załamuj chwilowymi niepowodzeniami. Ja mam co prawda naturalki i niezbyt mocno były zniszczone, ale mogę chyba już napisać, że praktycznie w ciągu miesiąca pielęgnacji zeszłam z wysokoporowatych do średnio- w kierunku niskoporowatych włosów. Mimo, że nie po każdym myciu miałam zadowalający efekt i wydawało mi się, że je podniszczałam niektórymi produktami. Bo może i tak było, ale na szczęście odwracalnie.
Na mnie źle działają produkty z IPA (isopropyl alkohol) - po nich wypadają mi włosy, dlatego niestety, wszystkie produkty z Rossmana i Joanny są nie dla mnie. Szampon Barwa matowił mi włosy, prawdopodobnie przez keratynę w składzie, ale tego nie wiem. Może jeszcze go kiedyś użyję.
No to moje 1,5 grosika - jeżeli użyjesz czegoś i Ci zrobi coś "niehalo" na włosach, to nie jest wielki problem, ale jeżeli swędzi skóra głowy albo wypadają włosy, to natychmiast przestań używać i nie czekaj, aż się "skóra przyzwyczai".
Z łagodnych olejków na początek, mogę polecić oliwkę Hipp dla dzieci, nie powinna zrobić krzywdy
Ja zaczęłam od lnianego, ale szybko się zrobił za ciężki (za bardzo zmiękczał i nie mogłam go zmyć). To samo mi zaczął robić szampon lniany z Farmony i odżywka b/s lniana z Farmony. Sam w sobie szampon jest bardzo fajny i może Ci podpasuje na początek.
Floria jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-11-30, 21:05   #77
201607111040
Konto usunięte

Olej macadamia jest najlepszym chyba olejem do zniszczonych włosów. Jak zaczynałam moje włosomaniactwo to właśnie on był pierwszym po który sięgnęłam i efekty były naprawdę świetne.

Polecam ci 2 razy w tygodniu nakładać maskę na włosy, owijac ją folią i tzrymać 2 h. Maska wtedy znacznie lepiej działa.
201607111040 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 17:55   #78
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez LusiaPlotkara Pokaż wiadomość
Olej macadamia jest najlepszym chyba olejem do zniszczonych włosów. Jak zaczynałam moje włosomaniactwo to właśnie on był pierwszym po który sięgnęłam i efekty były naprawdę świetne.

Polecam ci 2 razy w tygodniu nakładać maskę na włosy, owijac ją folią i tzrymać 2 h. Maska wtedy znacznie lepiej działa.

Tak właśnie używam maski Ale codziennie.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;43960290]Właśnie to mówiłam o tych SLSach [/QUOTE]

Wiem wiem, ale chodzi mi o to, że Chimey napisała pod moim postem "nieparawda". Jednak prawda

I taka mała wrzutka, co do farbowania, to stwierdziłam, że henna BAQ jest dobrym rozwiązaniem: rudy to mój kolor, od którego trudno mi odejść, a henna BAQ jedyne co zrobi, to ewentualnie odżywi mi włosy, a niczego zrłego na pewno nie zrobi. Czytałam akrtykuł pana, który robi na ten temat doktorat (henny BAQ) i wyraźnie podkreśla, że ten rodzaj henny - czyli jedyny prawdziwy, bo nie złożony - tylko może zrobić wiele dobrego dla włosów. Prawdziwa henna ma tylko jeden kolor - rudy Jeśli widzimy hennę, czarną czy brąz to znak, że ma dodatki chemikaliów i odpada w przedbiegach. Jest tak, bo prawdziwa henne (BAQ) to sproszkowane liście lawsonii ) Taka mała wrzutka

Edytowane przez I Love Beeing Ginger
Czas edycji: 2013-12-01 o 18:00
Stary 2013-12-01, 18:39   #79
Aredhel125
Zadomowienie

Cytat:
Wątpię, że akurat alkohol w Oleo Repair powoduje to wrażenie, bo jest po Benzyl Alcohol, którego maksymalnie stężenie to 1%.
Ciekawe jest to, że używałam niedawno Alterry (odżywki) mając świeżo skaleczony palec i ku mojemu zdziwieniu nie piekło mnie nawet przez sekundę, a alko jest na 2. miejscu składu.

Może czasem przypisujemy jakiemuś składnikowi działanie, za które akurat w danym kosmetyku wcale nie on odpowiada? Ja po swoich włosach widzę, że bardziej niż skład liczy się dla nich konsystencja. Jeśli coś jest rzadkie, półprzezroczyste jak wspomniana Mrs Potters, Romantica, Gloria to z reguły mam po tym puch, chociaż składowo te kosmetyki są różne.
Ja mam naprawdę problemy z rozwiązaniem tego co mi nie służy a co nie bo po wszystkim ma umiarkowany puch. Nie mogę uzyskać sypkości, gładkości i efektu lejących włosów.
Używam odżywek i masek emolientowych i nic nie pomaga, olejowanie też nie.
Nie wiem co mogę jeszcze zmienić.
Może to Facelle 50+ to powoduje? Niby delikatne, ale u mnie dobrze myje i zmywa fajnie olej. Ale to może on mi przesusza włosy? Może czas wrócić do zwykłych szamponów z drogerii? Sama już nie wiem...
Aredhel125 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2013-12-01, 20:30   #80
Konto usunięte

Cytat:
Tak właśnie używam maski Ale codziennie.

---------- Dopisano o 18:55 ---------- Poprzedni post napisano o 18:51 ----------

Wiem wiem, ale chodzi mi o to, że Chimey napisała pod moim postem "nieparawda". Jednak prawda

I taka mała wrzutka, co do farbowania, to stwierdziłam, że henna BAQ jest dobrym rozwiązaniem: rudy to mój kolor, od którego trudno mi odejść, a henna BAQ jedyne co zrobi, to ewentualnie odżywi mi włosy, a niczego zrłego na pewno nie zrobi. Czytałam akrtykuł pana, który robi na ten temat doktorat (henny BAQ) i wyraźnie podkreśla, że ten rodzaj henny - czyli jedyny prawdziwy, bo nie złożony - tylko może zrobić wiele dobrego dla włosów. Prawdziwa henna ma tylko jeden kolor - rudy Jeśli widzimy hennę, czarną czy brąz to znak, że ma dodatki chemikaliów i odpada w przedbiegach. Jest tak, bo prawdziwa henne (BAQ) to sproszkowane liście lawsonii ) Taka mała wrzutka
Czy nieprawda... wszystko zależy od podejścia Po prostu Chimey ma inne zdanie niż ja i część innych włosomaniaczek

A henna owszem, odżywia włosy
Stary 2013-12-02, 14:02   #81
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

A osławione maski Biowax? Czy dobrze się doczytałam, że jest to maska regenerująco-odbudowująca?

Stary 2013-12-02, 14:29   #82
Konto usunięte

Cytat:
A osławione maski Biowax? Czy dobrze się doczytałam, że jest to maska regenerująco-odbudowująca?
Masek Biovax jest cały wachlarz
Słyszałam wiele dobrego o masce intensywnie regenerującej do włosów ciemnych (wersja fioletowa)
Sama nie kieruj się tym co mówi producent, czyli np. że produkt jest do włosów jasnych/ciemnych/kręconych/farbowanych. Bez problemu możesz je używać, bo w gruncie rzeczy producent tylko sobie często strzela z tymi przeznaczeniami
edit: z tego co słyszałam to są dostępne w drogeriach Hebe
Stary 2013-12-02, 14:46   #83
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Pielęgnacja włosów to nie jest matematyka i nie ma tu prawd tylko domysły i przede wszystkim testowanie. Jeśli ktoś wychodzi z założenia, że coś jest prawdą, bo tak napisała jakaś blogerka, to może się bardzo przejechać.
Zresztą cała ta dyskusja o SLES i innych siarczanach jest dla mnie co najmniej dziwna, bo wiele osób powtarza jak nakręcone "nie stosować SLES" i zamiast tego wymieniają inne szampony, które mają np Magnesium Laureth Sulfate czy Ammonium Lauryl Sulfate i to już niby jest ok, bo przecież nie SLES.

Cytat:
Biovaxów jest dużo, mi nie pasują żadne. Niektórzy lubią wszystkie. Kup saszetki na próbę i testuj.
Stary 2013-12-02, 14:51   #84
Konto usunięte

Cytat:
Biovaxów jest dużo, mi nie pasują żadne. Niektórzy lubią wszystkie. Kup saszetki na próbę i testuj.
Stary 2013-12-02, 14:59   #85
chimay
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Aredhel125 Pokaż wiadomość
Ja mam naprawdę problemy z rozwiązaniem tego co mi nie służy a co nie bo po wszystkim ma umiarkowany puch. Nie mogę uzyskać sypkości, gładkości i efektu lejących włosów.
Używam odżywek i masek emolientowych i nic nie pomaga, olejowanie też nie.
Też mam podobny problem i nie rozwiązują go ani oleje ani maski. Z tym, że u mnie puszą się baby hair, głównie te na wysokości uszu. Na resztę działa dość dobrze Iontec, ale tylko kiedy czeszę się nim kilka minut, szybkie przeczesanie nie daje efektów. Teraz z zadowoleniem patrzę na spadającą wilgotność powietrza z nadzieją, że to rozwiąże problem z puchem.
Stary 2013-12-02, 15:51   #86
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;43981742]Masek Biovax jest cały wachlarz
Słyszałam wiele dobrego o masce intensywnie regenerującej do włosów ciemnych (wersja fioletowa)
Sama nie kieruj się tym co mówi producent, czyli np. że produkt jest do włosów jasnych/ciemnych/kręconych/farbowanych. Bez problemu możesz je używać, bo w gruncie rzeczy producent tylko sobie często strzela z tymi przeznaczeniami
edit: z tego co słyszałam to są dostępne w drogeriach Hebe [/QUOTE]

A wersja Pilomax? Cos o niej slyszalas?

Stary 2013-12-02, 18:03   #87
Konto usunięte

Cytat:
A wersja Pilomax? Cos o niej slyszalas?
Ja miałam z rumiankem i była w porządku

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-02, 18:42   #88
I Love Beeing Ginger
Raczkowanie

[1=3cda010cf2365f85063684c ab232c67a494edda3_61df6b8 1d462b;43985311]Ja miałam z rumiankem i była w porządku [/QUOTE]

To ja jakoś sobie wmówiłam, że Pilomax to jedna z masek Biowaxu Ale to chyba firma "Wax" tak?

Stary 2013-12-02, 19:09   #89
Konto usunięte

Cytat:
To ja jakoś sobie wmówiłam, że Pilomax to jedna z masek Biowaxu Ale to chyba firma "Wax" tak?
Nie, "wax" to tylko słowo, które ile się nie mylę znaczy maska, albo coś podobnego. Pilomax i L'biotika to dwie różne firmy, które produkują maski pod nazwą "wax"
Stary 2013-12-02, 20:20   #90
201801220933
Konto usunięte

Dziewczęta, w swoich radach poszłyście w odrobine złym kierunku, cały wątek tłumaczycie istotę działania siarczanów, i polecacie zmianę szamponów ale zmiana szamponu włosów nie odzywi, tylko na dłuższą metę mniej zniszczy, ale teraz dla założycielki wątku kluczem do sukcesu jest zmiana kosmetyków odżywczych a nie myjących. W tym wypadku nie zapobiegamy, ale leczymy..rozumiecie co mam na myśli.. poza tym niektórym sles służą, ale to nie ten wątek.

Droga założycielko, jeśli chcesz uniknąć szoku po odstawieniu artylerii silikonów w prof. kosmetykach polecam Ci:

myj włosy nadal swoim ulubionym szamponem, ale definitywnie zmień pielęgnacje

Po pierwsze i najważniejsze, zacznij od prostych kroków bo inaczej zaginiesz w tym gąszczu, o ile już nie zaginęłaś, na początek proponuję włosomaniacze klasyki
Najwazniejsze dla Twoich włosów powinny być oleje i to te najbogatsze:
olej z orzechów włoskich, migdałowy, arachidowy, awokado, z kiełków pszenicy, znajdziesz w sklepach spożywczych
Do tego polecam oleje indyjskie, bo nieraz poprawiają estetykę włosów już po pierwszym użyciu, blask jak po maseczkach kerastase , ale osiągnięty naturalnie.. sesa, heebara, amla, vatika
Olej nakładasz przed myciem na mokre włosy
Moje osobiste zdanie jest takie, że tylko oleje sa w stanie naprawdę zregenerować włosy i przywrócić im dobra kondycję o ile nie są całkiem zniszczone), bo działają wielowymiarowo, trzymamy je na włosach bardzo długo. Maski bardzo często działają tylko powierzchniowo i to w większości.

Mycie...tutaj już sporo zostało powiedziane w tym wątku, więc pominę

Po myciu koniecznie nałoż bogatą maseczkę, i tutaj polecam
Gliss Kur Oil Nutritiv (maska, odzywka spłukiwania i bez spłukiwania, polecam całą serie na marginesie)
Bioetika Crema Di essenza (?) maska nawilżająca do kupienia w internecie
Biovax 3 oleje (w aptekach), ale też wersja mleczna i z jedwabiem
kallosa nie kupuj będzie dla ciebie za słaby
proteinową odzywkę artiste (wersja różowa) do kupienia w Naturze, ale jej używaj tylko po zmieszaniu np. z alterrą granat i aloes w stosunku np. 1 : 1
Maska NaturVital do włosów wypadających, nakładaną na długość, ma bardzo bogaty skład, do kupienia w naturze, jest też wersja aloesowa równie dobra lecz mniej treściwa
odżywka Garnier Avokado i Karite do kupienia...wszędzie

Oprócz tego ładnie regenerują włosy metody domowe, klasyk w postaci rycyny, żółtka, nafty, to też są fajne metody i bardzo odżywcze produkty... śmietana, jogurt.

Może masz ochotę na tableteczkę? Z suplementów włosowych najlepsze są MerzSpecial i Vitapil, polecam też kurację drożdżową(picie drożdży), skrzyp, pokrzywę pite jako napar.

Do zabezpieczania włosów możesz wykorzystać swój ulubiony olejek kerastase - nie ma wątpliwości że te kosmetyki świetnie sprawdzą się w tej roli.
Polecam też bardziej kremowe odzywki bez spłukiwania:
Naturia może być za słaba, ale polecam lnianą odzywkę Farmony, z linii Herbal Care i odzywkę Ziaji z olejem rycynowym, parafiną i silikonem. , do tego ww. spray glisskura z olejami

Może wcierka do skóry głowy? odpowiednia przyśpieszy przyrost, spowoduje wzrost nowych włosów, odbije u nasady
Jantar, Saponics, Radical, serum na porost z apteczki agafii, toniki wzmacniające

... Do autorki - posłuchaj moich rad, powoli wprowadzaj produkty i na razie więcej nie czytaj, bo narobisz sobie w głowie bałaganu tylko, co przytrafia się wielu osobom niestety.

Do radzących, myślę że w przypadku autorki która ma (bez urazy) żadne pojęcie o pielęgnacji i jedzie na kosmetykach "profesjonalnych" mówienie o zabójczym wpływie sles jest trochę bez sensu. Powinna najpierw docenić tańsze bogate składowo produkty, a potem iść dalej i poznawać różne metody i sposoby podchodzenia do tematu. Jak same widzicie 3 stronnicowy wykład o sles niewiele dał.

Nasza nowa towarzyszka założyła ten wątek z wyrażną potrzebą uporządkowania i przekazania konkretów. Rzuciłam tutaj wieloma pojęciami i konkretnymi kosmetykami, więc myślę że będzie to jako taka baza wypadowa dla Ciebie.

Edytowane przez 201801220933
Czas edycji: 2013-12-02 o 20:24
201801220933 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Pielęgnacja włosów

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości