![]() |
#61 | |
Szalony Kapelusznik
|
Dot.: "Superniania" obejrzana po latach i refleksje wychowawcze ;)
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#62 | |||||
Konto usunięte
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() dzień jęczybuły wypruwa ze mnie wszystkie flaki... Cytat:
moja A. jadła jak twoja, w nocy trochę krócej bo do 2,2 lat, ale ona była niejadek ogólnie, więc noc nas ratowała |
|||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#63 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ostatnio zapytałam "kurcze siostra co zrobiłaś że oni są tacy fajni?" ona mi na to "a nie wiem..sami się tak wychowali, ja starałam się tylko żeby było nam razem fajnie" Są mili, uczynni, mają poczucie humoru, uczą się na miarę swoich możliwości, mają pasję, szanują ludzi, są tolerancyjni , znają granice- wiedzą że jak powiedzą mamie że wrócą do domu o 22 to tak wracają. Ewentualnie zadzwonią, że się spóźnią 15 min bo autobus uciekł. Nie ma awantur, kar, szlabanów. Oby dwaj chodzili do przedszkola Montessori ![]()
![]() |
![]() |
#64 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#65 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Poza tym często jest tak, że rodzice różnie traktują dzieci- czasem jest to zupełnie niedostrzegalne gołym okiem- ale jednak na dziecko ma to wpływ. Ja byłam w rodzinie czarną owcą- starsze rodzeństwo super ułożone- ja od 15 roku życia stwarzałam same problemy. Ojciec zapracowany, mama zapracowana- wszyscy byli dla mnie mniej cierpliwi, mniej uwagi mi poświęcano- niby ci sami rodzice- te same zasady, a jednak zupełnie inaczej to funkcjonowało w moim przypadku.
![]() |
![]() |
#66 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Jak moje dzieci był małe to jakoś nie było "metod wychowawczych" czy może były ale ja o nich nie słyszałam. Po latach doszłam do wniosku, że najbliżej było nam do rodzicielstwa bliskości. nie wychowywaliśmy dzieci tak samo, bo byli/są różni, mieli różne potrzeby, do każdego podejcie mieliśmy inne. I ja uważam, wybacz, że to błąd, bo dzieci nie sa jednakowe, co jest dobre dla jednego to niekoniecznie dla drugiego. Podejście trzeba dostosować do dziecka, jego potrzeb, charakteru.
![]() |
![]() |
#67 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Dokładnie. W sumie to zazwyczaj jest tak, że rodzeństwo jest diametralnie od siebie różne-jedno dziecko spokojne, wyważone, trzy razy się zastanowi zanim dotknie wrzącego gara- drugie szalone, ruchliwe, pierwsze co zrobi na widok wrzącego gara to złapie za rączkę ![]() Moja siostra miała takie dzieci właśnie. Do tego ten ruchliwy ma pewne dysfunkcje- problemy z nauką, skupieniem uwagi. Musiał chodzić na terapię , trzeba było poświęcić mu zdecydowanie więcej uwagi. Mimo wszystko oby dwaj są super i te najważniejsze wartości mają identyczne.
![]() |
![]() |
#68 |
Zakorzenienie
|
Źle się wyraziłam. Chodzi o to, że zostały przekazane nam te same zasady, wartości.
![]() |
#69 |
Zakorzenienie
|
Dawno temu wydawało mi się że superniania to kobieta zmieniająca łobuzy w grzeczne dzieci
![]() Teraz jako mama wiem że plecie bzdury. Zmuszanie do samodzielnego spania jak nie jest na to gotowe lub ma gorszy dzień? Przytrzymywanie w łóżeczku ? to jest nieludzkie. Odmowa piersi lub karmienia w nocy?? karne jeżyki? i najlepsze kiszenie dziecka w pieluchach do 3 roku życia ( lub więcej) bo nie należy odpieluchowywac szybciej ![]() ---------- Dopisano o 20:38 ---------- Poprzedni post napisano o 20:37 ---------- BTW z jakiegoś powodu jej dzieci wolały mieszkać z ojcem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#70 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Odpowiedziała ,ze karny jez to miejsce wyciszenia nie kary ,a nazwa to tak jakoś wyszło... :-] pozniej usuneła moj wpis.
![]() |
![]() |
#71 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
![]() |
#72 |
Zakorzenienie
|
odpowiedziała,ale nie spodobała jej się moja natarczywość
![]() ![]()
![]() |
#73 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#74 |
Zakorzenienie
|
Jeżeli jako "przemoc" rozumiemy zmuszanie dziecka do czegoś, to każda kara jest "formą przemocy". Tylko nie sądzę aby dało się dziecko wychowywać kompletnie bez żadnego karania - nie chodzi mi tutaj o "karne jeże" bo ja czegoś takiego nie stosuję, ale nawet o kary typu "nie posprzątałeś po sobie poprzednich zabawek to nie pozwalam ci wziąć następnych" - to przecież dla dziecka też jest rodzaj kary.
![]() |
#75 |
Zakorzenienie
|
Ja to chyba najbardziej nie widzę sensu wymuszania przeprosin, w ogóle zwykle średnio wierzę w przeprosiny, może dlatego, że zdarzało mi się, że ludzie "przepraszali" mnie za straszne świństwa, za które przeprosić się nie da... Nie chciałabym, żeby moje dziecko, kiedy jeszcze będzie małe, jakoś mnie przepraszało, bo to takie dość sztuczne. Domaganie się przeprosin od dziecka ma chyba tylko służyć lepszemu samopoczuciu rodzica.
Ja sama swoją córkę przepraszam, kiedy np. niechcący czymś ją uderzę, potrącę. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#76 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Również nie uznaję wymuszania przeprosin. Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć, że (jak w każdej innej sytuacji) przykład idzie z góry. Czasem przepraszamy za coś córkę i mała bez dziwactw i stresów nauczyła się tego od nas.
"Pieniądze szczęścia nie dają ale mogą sprawić, że w całym twoim nieszczęściu będziesz żyła niezmiernie komfortowo." Clare Boothe Luce Jeśli nie widzisz nic złego w rozmnażaniu nierodowodowych zwierząt -> Zajrzyj STOP OKRUCIEŃSTWU - klik |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#77 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
To co piszesz to wg mnie nie kara ![]() ---------- Dopisano o 11:19 ---------- Poprzedni post napisano o 11:17 ---------- Cytat:
![]() czasem przeprasza krzesło jeśli je potrąci ![]()
![]() |
![]() |
#78 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Co do metod SN mam zdanie takie samo jak wszyscy - kiedy to oglądałam i sama nie miałam dzieci wydawały mi się świetne. Teraz jest wręcz przeciwnie. Czasem przeglądam natemat gdzie pisuje m.in. pani Zawadzka, nie żebym czytała ją pasjami, ale czasem mi się zdarzy kliknąć: http://natemat.pl/79761,internauci-o...obic-tak-nigdy - filmu nie widziałam więc moje wnioskowanie może być nieuprawnione, ale jakoś z opisu mi to karnego jeżyka do żywego przypomina. Ale podkreślam - nie widziałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Zakorzenienie
|
Ja nie instruuję nigdy mojej córki "Powiedz proszę, dziękuję, przepraszam, dzień dobry, do widzenia, pomachaj dzieciom". Ja się takimi zwrotami często posługuję, to liczę na to, że przykład pójdzie z góry i sama załapie. Nie lubię takiego zwracania się do dzieci, jakie często widać: "Pomachaj pani, powiedz do widzenia". Wydaje mi się, że wtedy głownie rodzice chcą pokazać, że się znają na tym, kiedy należy to powiedzieć.
edit: ale warto tez odróżnić słowo "przepraszam" w sytuacji, kiedy np. dziecko niechcący coś wyleje, a kiedy nabroi, ma posiedzieć 3 minuty, poczuć skruchę i przeprosić. Edytowane przez _vixen_ Czas edycji: 2013-12-11 o 11:33 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#80 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#81 |
Zakorzenienie
|
Ja dużo mówię, ale ciągle nie, bo dziecko też człowiek i może mieć dość tego pitolenia, a już zwłaszcza pouczania non stop
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#82 |
Zakorzenienie
|
Ja uczę dziecko przepraszać bo niby skąd ma wiedzieć kiedy trzeba a kiedy nie trzeba to robić jeśli jej tego nikt nie powie? Owszem, przykład też daję, ale też mówię, że "teraz powinnaś przeprosić/podziękować/przywitać się/pożegnać się" itd. Nie widzę w tym nic złego, że małemu dziecku się pokazuje jak postępuje cywilizowany człowiek. Nie karzę córce - mówię, wg mnie to różnica.
![]() |
#83 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#84 |
Zakorzenienie
|
Jak gdzieś wchodzimy to mówię "Dzień dobry" i jeśli córka nie powtórzy za mną to mówię "powinnaś się przywitać" i tyle. Jak chce to powie, jak nie chce to wyjdzie na buraka trudno
![]()
![]() |
#85 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#86 |
Zakorzenienie
|
Dla mnie większość tego co plecie superniania to bzdury. A zmienianie dziecka w aniołka w tydzień to niemal cudotwórce z niej robi
![]() A bahawiorka jest w powrzechnym użyciu wszędzie w przedszkolach w szkołach, bo to taka łatwa i prosta metoda. Owszem miała kilka ciekawych pomysłów. Miałam też wątpliwą przyjemność przeczytania wywiadu-poradnika z ww panią prowadząną przez Irenę Stanisławską (książke dostałam gratis z okazji jakiegoś tam eventu) i to koszmarek. karmienie piersią tylko rok. bhawioryzm, behawiryzm... a pani prowadząca wywiad kreowała się na super wyluzowaną matkę. W sumie szkoda, że nie ma u nas alternatywy, bo żniowo superniani jest ogromne. zamykanie dzieci w pokojach do wypłakania, albo opowieść koleżanki, że kiedy ich 2,5 letnia córka dostała histerii na wakacjach zamknęli ją w samochodzie, żeby się uspokoiła... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#87 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Alternatywa jest i coraz głośniej o niej,ale popularności takiej jak SN nie zdobędzie,bo praca nad sobą nie jest medialna ,nie jest łatwa. Prościej uznać,ze dziecko trzeba wytresować.
![]() |
![]() |
#88 |
Zakorzenienie
|
Też byłam świadkiem takiego postępowania. Niby zamknięcie rozhisteryzowanego dziecka w drugim pokoju pomagało (teoria mamy dziecka). Pewnego dnia zrobiła tak u nas w domu. Nie mogłam tego słuchać. Płacz i krzyk "mamo, wypuść mnie, kocham cię, nie zamykaj mnie" I tak przez godzinę. Bo miała się uspokoić. Do pokoju wszedł mój mąż i próbował małą uspokoić. Miała chyba 2,5 roku. Zajęło mu to pół godziny. Mała spokojna wyszła, poszła do mamy i mówi "kocham cię" a co na to mama "ale ja ciebie nie kocham, jesteś niegrzeczna, nie kocham cię, musisz przeprosić za swoje zachowanie..."
![]() Moja jak wpada w histerię, obojętnie z jakiego powodu, siadam z nią na podłodze, przytulam i mówię, że przecież nic się nie stało, nie ma powodu do płaczu. Z reguły po minucie bawi się dalej.
![]() |
#89 |
Zakorzenienie
|
W życiu bym nie pozwoliła, żeby w moim domu ktoś takie praktyki nawet na swoim dziecku uskuteczniał.
![]() |
![]() |
#90 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() jak płacze to chyba ma powód,nie ? i coś się jednak stało? dla Ciebie nic,dla niej dramat. ---------- Dopisano o 09:42 ---------- Poprzedni post napisano o 09:41 ---------- Cytat:
Zdarzało mi się wyjść ,jesli byłam u kogoś w takiej sytuacji.
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:36.