Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4 - Strona 3 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Być rodzicem > Poczekalnia - będę mamą

Notka

Poczekalnia - będę mamą Forum dla przyszłych rodziców. Poczekalnia - będę mamą to miejsce, w którym podzielisz się tematami związanymi z oczekiwaniem na potomstwo.

Pokaż wyniki sondy: Jaki tytuł powinna mieć V część wątku?
Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 34 64,15%
Żebro, pęcherz - znowu bóle... Dziecko, obchodźże się z mamą czule! - Mamusie III/IV 2014 cz.5 9 16,98%
Już niedługo będziesz z nami, my na Ciebie tu czekamy - Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 5 10 18,87%
Głosujący: 53. Nie możesz głosować w tej sondzie

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2013-12-09, 21:18   #61
Smarrita
Wtajemniczenie

Dot.: Mamusie Marzec/Kwiecień 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez teQiba Pokaż wiadomość
Mozna zrezygnowac - 14 dni wczesniej informujesz pracodawce ze wracasz.
A jezeli zadeklarujesz caly rok 80% to dostaniesz wyrownanie za ta czesc co rezygnujesz...
Kadrową może jesteś? To info sprawdzone w zusie?

Edytowane przez Smarrita
Czas edycji: 2013-12-09 o 21:24
Smarrita jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:21   #62
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Cytat:

No teraz sa 3 czesci - macierzynski (20tyg), dodatkowy macierzynski (6tyg) i rodzicielski (26tyg).
Aha, czyli ten rodzicielski to to dodatkowe pół roku, o którym mowa? Rozumiem już

Cytat:
Napisane przez 23Paula23 Pokaż wiadomość
Czy któraś ogląda na TVN "Życie bez wstydu" ?? Normalnie jestem w szoku
A co Cię tak szokuje?

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:22   #63
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
A o czym to? Bo mąż oglądał na Polsacie film

Maja

Czytam
kate1623 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:23   #64
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Ja włączyłam na moment. Nie mają już co na TVN puszczać ;/fuj!!!
Stary 2013-12-09, 21:23   #65
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez Smarrita Pokaż wiadomość
Kadrową może jesteś? To info sprawdzone w zusie?

Polecam stronke: http://www.rodzicielski.gov.pl
Stary 2013-12-09, 21:24   #66
amelka2006
Raczkowanie

Ja też się melduję

Też mam zamiar skorzystać z rocznego urlopu, żeby zająć się moją malutką córeczką. Z Amelką byłam w domu 18 miesięcy - tyle czasu potrzebowałyśmy dla siebie. Jeśli teraz też, córcia będzie tyle czasu potrzebowała, to zostanę. Ale planuję powrót do pracy od września 2015.
amelka2006 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:27   #67
23Paula23
BAN stały

Cytat:
Napisane przez elunka88 Pokaż wiadomość
Aha, czyli ten rodzicielski to to dodatkowe pół roku, o którym mowa? Rozumiem już

A co Cię tak szokuje?
Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
A o czym to? Bo mąż oglądał na Polsacie film
60cio letnia kobieta nachalnie używająca slowa "cipka".
Program o jakiś wstydliwych chorobach i przychodzi se babcia 60 letnia ubrana, umalowana jak hm... i wielkie wyznania o jej życiu erotycznym "lubie od tyłu od przodu i staje się niegrzeczna" nosz kurde ja rozumiem że wszystkim się coś od życia należy ale oznajmianie tego w tv wyobrażam sobie jak się czuje teraz jej wnuczka czy wnuczek nosz gdyby to moja babcia była to chyba bym se w łeb szczeliła po takich jej wyznaniach... "kiedys jej cipka była różowa i rozkwitała jak róza" czy coś podobnego jestem pełna podziwu
23Paula23 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 21:32   #68
Smarrita
Wtajemniczenie

Cytat:
Mozna zrezygnowac - 14 dni wczesniej informujesz pracodawce ze wracasz.
A jezeli zadeklarujesz caly rok 80% to dostaniesz wyrownanie za ta czesc co rezygnujesz...

---------- Dopisano o 22:12 ---------- Poprzedni post napisano o 22:08 ----------

No teraz sa 3 czesci - macierzynski (20tyg), dodatkowy macierzynski (6tyg) i rodzicielski (26tyg).
teQiba dzięki. Chociaż znalazłam w jakimś biuletynie przykład "Pracownica zrezygnowała z urlopu rodzicielskiego po 8 tygodniach. Urlopu udzielono jej na podstawie łączonego wniosku o urlop dodatkowy i rodzicielski – przy zastosowaniu 80% podstawy. W rezultacie pracownica korzystała z zasiłku ustalanego przy zastosowaniu 80% podstawy przez 26 tygodni urlopu dodatkowego oraz 8 tygodni urlopu rodzicielskiego. Gdyby składała osobne wnioski o urlopy, mogłaby korzystać z zasiłku ustalanego przy zastosowaniu 100% podstawy przez 26 tygodni oraz przy zastosowaniu 60% podstawy przez 8 tygodni. Drugie rozwiązanie byłoby dla pracownicy korzystniejsze finansowo." więc sama nie wiem. Jak nadejdzie marzec i kadrowa moja nie będzie umiała mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania to sama do zusu zadzwonię.

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Cytat:
Dzięki, dziś doszukałam się tej stronki i co nie co czytałam
Stary 2013-12-09, 21:32   #69
elunka88
Zakorzenienie

GG do elunka88

Dobranoc

Obudził mnie trzepot skrzydeł
Wyjrzałam przez okno
Na parapecie zostało
Białe piórko -
Pamiątka po Tobie
Mój Aniołku

01.12.2012 [*]
elunka88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 21:39   #70
filupka
Rozeznanie

Nie bylo mnie zaledwie kilka dni a tu już nowy wątek

W zeszłym tygodniu miałam wizytę i wszystko było ok z synkiem, stwierdziłam tylko że im większe dziecko tym ja je gorzej na tym usg widzę...w sumie czasem gdyby lekarz nie powiedział co akurat pokazuje to bym na to nie wpadła..

Synus waży w 26t +1d 960 gram
Jest tez baaaardzo ruchliwym synusiem
A to co mnie bolało tak w okolicy przepony to na szczęście nie wątroba tylko stopki mojego dziecka, które kopie ciągle w to samo miejsce a boli już jak duży , konkretny siniak.

A wiecie, u nas w De też jest teraz w lidlu ten termometr i zastanawiam się czy go kupić...

Ok to teraz przejrze sobie co naskrobalyscie jak mnie nie było

Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 22:42   #71
Edzia400
Zakorzenienie

czytam nadrabiam i nic nie ubywa melduje sie tylko ze jestem cała i zdrowa

ciekawe co u marioli długo juz sie nie odzywała ....
brawa za ujawinienie płci dzieciaczków i za wage

http://www.zapytajpolozna.pl/compone....php?sid=69629- JULECZKA 14 marzec 2014
Edzia400 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-09, 22:49   #72
(t)asia
Zadomowienie

Tak myślałam, ze nowy wątek zostanę. Witam sie zatem w kolejnej części.
Jutro zdam relacje z wizyty dzisiaj juz padam.

(t)asia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-09, 23:02   #73
Madzia 90
Przyczajenie

Fajnie, że juz kolejny watek

---------- Dopisano o 00:02 ---------- Poprzedni post napisano Wczoraj o 23:57 ----------

Cóż to za termometr jest w lidlu? Nie w temacie jestem a też poluje póki co na oku mam termometr w smoczku z aventu, ale boje się, że moja mała zdąży go 3x wypluć zanim temperaturę pokaże

Będę mamą!
http://www.suwaczki.com/tickers/w4sq9n73hs905hsj.png
Madzia 90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 04:37   #74
Ela87
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez virginia Pokaż wiadomość
A u mnie i rano wnerw i wieczorem wnerw. Dzwoniła do mnie mama jednej z uczennic prosząc, bym przyjechała dziś do niej o 19 (zwykle jeżdżę we wtorki i czwartki) bo jutro ma kartkówkę. Zgodziłam się choć wolałabym wcześniej, bo raz, że o 20 jestem już zmęczona, dwa że o tej porze na moim parkingu nie ma już miejsc itd. Przyjeżdżam o 19, dzwonię, nikt nie otwiera, dzwonię na tel., nikt nie odbiera. Poczekałam jeszcze trochę i wróciłam do domu.
o 19.30 dzwoni do mnie wspomniana mama z pytaniem 'czeka Pani jeszcze?' No wiecie co, babka wie, że ja w ciąży itd., sama prosiła, żebym dziś przyjechała, sama zaproponowała tą godzinę, co ona myślała, że będę stać jak ten pies na mrozie pod jej klatką i czekać?
Szkoda, że klient nasz pan, bo można by też w balona zrobić człowieka

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
No hej
Mąż był, trzymał fason i nawet się udało mu się uśmiechnąć, gdy gin oświadczył, że co do tego, że to dziewczynka nie ma żadnych wątpliwości. Ale po wyjściu z gabinetu nie omieszkał zauważyć, że to się może jeszcze zmienić, bo skoro gin długo szukał kciuka prawej rączki, to i może siusiaka tez przeoczył, a zresztą nic nie pokazał tylko powiedział dalej ma chłop nadzieję na syna no
No więc uświadomiłam męża, że na poprzednim usg nawet ja widziałam wargi sromowe i zapytałam, czy naprawdę nic nie skapował, skoro od 2 tygodni oglądam i kupuje różowe ciuszki? powiedział, że skoro twierdziłam, ze to dla Kamili, to myślał, że tak jest i że na etapie mojej furii zakupów to nic go już nie dziwiło, nawet różowości dla chłopaka

A moja córeczka nie zaskoczyła mnie i jak zwykle spokojnie sobie leżała z jedna rączką za główką - stąd poszukiwania kciuka,bo cztery paluszki były widoczne od razu Dałam jej czekolady przed wizytą, to w poczekalni fikała, ale już na leżance w gabinecie oaza spokoju
W położeniu bokiem jakoś udało się ginowi uchwycić zdjęcie buzi w 4d, ale nie jest wyraźne. Serduszko, płuca i inne narządy prawidłowo Ufffff!
Waga 385 gram a dzisiaj skończyła 21 tygodni

Dostałam jakieś żelastwo na anemie, drogie jak cholera 25 zł na dwa tygodnie
pewnie małżowi jest głupio, ale sie nie przyzna

Cytat:
Napisane przez kate1623 Pokaż wiadomość
Niestety musiałam bo mój mąż stwierdził że kupi mi jeszcze czerwoną koszulę flanelową w kratę i podrzuci gdzieś na pole do roboty
Ale takie farmerki są sexi

Cytat:
Napisane przez czbasia Pokaż wiadomość
Ucho mnie boli Posmarowałam amolem to tak wysuszyło, że teraz skóra jeszcze mi schodzi Kurcze nic mi się nie chce idę się położyć...

Cytat:
pytanie z innej beczki: po ślubie deklarujecie od razu, że chcecie rok macierzyńskiego ( z rodzicielskim) płatnym 80% czy najpierw deklarujecie 100% + ewentualnie rodzicielski 60%, czy może od razu po macierzyńskim chcecie wracać do pracy? Najbardziej zastanawia mnie to czy można wrócić do pracy w połowie rodzicielskiego czy trzeba całość (26tyg) brać
Tak od razu biorę rok Dlatego między innymi zdecydowałam się na dziecia

Cytat:
Napisane przez filupka Pokaż wiadomość
W zeszłym tygodniu miałam wizytę i wszystko było ok z synkiem, stwierdziłam tylko że im większe dziecko tym ja je gorzej na tym usg widzę...w sumie czasem gdyby lekarz nie powiedział co akurat pokazuje to bym na to nie wpadła..

Jest tez baaaardzo ruchliwym synusiem
A to co mnie bolało tak w okolicy przepony to na szczęście nie wątroba tylko stopki mojego dziecka, które kopie ciągle w to samo miejsce a boli już jak duży , konkretny siniak.
O jaki wielki bobo i jak sobie fajnie gra narządami wewnętrznymi Moja na pęcherzu gra, bo tak ustawiona

Ja muszę się wziąć za poczytanie o sprawach formalnych Kiedy jakie deklaracje i do kogo. Poza tym nie wiem jak to jest. Jak będe miała np. L4 na 2 tygodnie (bo później na końcu lekarz chyba tylko na tyle wystawia) a urodzę w czasie L4, to ono mi się kasuje, czy jak skończę to L4 to dopiero zaczyna się ten macierzyński i takie tam.
Później muszę ogarnąć wizyty u pediatry kiedy pierwsza i takie tam.
Dużo tego jednak

---------- Dopisano o 05:37 ---------- Poprzedni post napisano o 05:25 ----------

Dobra.
Dowiedziałam się, że jak urodzę w trakcie trwania L4, to L4 jest anulowane od dnia porodu i zaczyna sie ten macierzyński.
Więcej nie czytam, bo głowa boli

Ela87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 07:17   #75
Trisdom
Zadomowienie

Witam sue i ja Wczoraj po poludniu i wieczorem cis mi net szwankowal i nie moglam nic napisac

Gratuluje pierwszych postoe dziewczyny

Jade zaraz z kolejna kolezanka do szkoly jezykowej jako tlumaczka...

W De te termimetry sa od czwartku czy juz teraz???

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-10, 07:33   #76
kate1623
Zadomowienie

Ja oczywiście od rana dzięki mężowi na nogach

Co do L4 to Ja też biorę roczny

Lecę zjeść śniadanko

Maja

Czytam
Stary 2013-12-10, 07:52   #77
asienka213
Wtajemniczenie

hej

od rana zle sie czuje, pol nocy nie spalam bo mnie brzuch pobolewal, teraz jest niby troche lepiej, ale jestem strasznie zmeczona, nic nie robie tylko leze Wczoraj bylo podobnie, jak ta ciaza ma dalej tak wygladac to ja wysiadam

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość
od czwartku

asienka213 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 08:01   #78
teQiba
Moderator

Cytat:
teQiba dzięki. Chociaż znalazłam w jakimś biuletynie przykład "Pracownica zrezygnowała z urlopu rodzicielskiego po 8 tygodniach. Urlopu udzielono jej na podstawie łączonego wniosku o urlop dodatkowy i rodzicielski – przy zastosowaniu 80% podstawy. W rezultacie pracownica korzystała z zasiłku ustalanego przy zastosowaniu 80% podstawy przez 26 tygodni urlopu dodatkowego oraz 8 tygodni urlopu rodzicielskiego. Gdyby składała osobne wnioski o urlopy, mogłaby korzystać z zasiłku ustalanego przy zastosowaniu 100% podstawy przez 26 tygodni oraz przy zastosowaniu 60% podstawy przez 8 tygodni. Drugie rozwiązanie byłoby dla pracownicy korzystniejsze finansowo." więc sama nie wiem. Jak nadejdzie marzec i kadrowa moja nie będzie umiała mi odpowiedzieć na nurtujące mnie pytania to sama do zusu zadzwonię.

---------- Dopisano o 22:32 ---------- Poprzedni post napisano o 22:28 ----------

Dzięki, dziś doszukałam się tej stronki i co nie co czytałam
To nie wiem skad ten artykul - gdy wchodzily te przepisy to byla mowa o wyrownaniu...
Tak na prawde to wszystko wychodzi "w praniu". Mam nadzieje ze do tego czasu az my bedziemy na rodzicielskich to juz ustala jakas jedna wersje i nie bedzie problemu

Cytat:
Napisane przez asienka213 Pokaż wiadomość
hej

od rana zle sie czuje, pol nocy nie spalam bo mnie brzuch pobolewal, teraz jest niby troche lepiej, ale jestem strasznie zmeczona, nic nie robie tylko leze Wczoraj bylo podobnie, jak ta ciaza ma dalej tak wygladac to ja wysiadam

A ja kolejny sen o pracy mialam Chyba ktos tam mnie mocno wspomina... Mam tylko nadzieje ze dobrze
Stary 2013-12-10, 08:03   #79
magduś2
Wtajemniczenie

GG do magduś2

Witam się z gabinetu Gina jestem juz 35 minut po wypiciu glukozy! Wcale nie było źle, ja lubię słodkie wiec zero problemu z tym smakiem
Miałam szybkie usg, wszystko ok. Widziałam buzke mojej córci <3

21.04.2012

18.03.2014 Agatka
magduś2 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2013-12-10, 08:04   #80
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:
hej

od czwartku

mnie odpukać lepiej dziś ale wczoraj piotruś chyba po prostu wlazł mi pod wątrobę i sie nią zajmował bo na palcach gdzie mam obrączkę i pierścionek zaręczynowy na prawej i na lewej mam srebrny pierścionek to mi zupełnie poczerniały palce, czyli dużo ludzi pisze że to problem z wątrobą a właśnie tam mnie bolało. Wogóle chciało mi się strasznie wczoraj Fanty tak że wypiłam szklankę i nie wiem czy to zadzaiałało na małego ale on chyba wczoraj oszalał, jakby dopalacze dostał, aż kręciliśmy filmy telefonem bo to dziecię przez dobre trzy godziny bawiło się w zabawę "będę pierwszy z jednego końca brzucha mamusi do drugiego i spowrotem", widziałam tylko latającą głowę tam i spowrotem i tak non stop ! Oczywiście takie rzeczy są miłe, ael są granice bycia niegrzecznym piotrusiem i już miałam dość że brzuch mi sie trzęsie jakby mnie porwali obcy i uwięzili we mnie swoje nadajniki. Rano się obudziłam jak mąż wychodził do pracy i zawsze ma drzemkę to się przytulamy do siebie wtedy mocniej jeszcze na 10 minut i jak się przytulił położyłam jego rękę na swoim brzuchu to nie mógł uwierzyć bo mały o godzinie 6 wykazuje taką aktywność jakby szykował się bo za 5 minut ma samolot i jeszcze nie jest spakowany - latał po całym brzuszku Co za dziecię!

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-12-10 o 08:05
side85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 08:07   #81
BeautifulLie
Zadomowienie

Dzien dobry witam w nowym watku :-* gonicie tak ze trzeba by bylo siedziec tutaj 24h :P

Ja nie rozumiem wogule jak sie zabrac za macierzyński, czy to musze jakieś papiery do pracodawcy skladac czy co :/

Wysłano za pomocą Tapatalk
BeautifulLie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 08:14   #82
teQiba
Moderator

Cytat:
Napisane przez side85 Pokaż wiadomość

mnie odpukać lepiej dziś ale wczoraj piotruś chyba po prostu wlazł mi pod wątrobę i sie nią zajmował bo na palcach gdzie mam obrączkę i pierścionek zaręczynowy na prawej i na lewej mam srebrny pierścionek to mi zupełnie poczerniały palce, czyli dużo ludzi pisze że to problem z wątrobą a właśnie tam mnie bolało. Wogóle chciało mi się strasznie wczoraj Fanty tak że wypiłam szklankę i nie wiem czy to zadzaiałało na małego ale on chyba wczoraj oszalał, jakby dopalacze dostał, aż kręciliśmy filmy telefonem bo to dziecię przez dobre trzy godziny bawiło się w zabawę "będę pierwszy z jednego końca brzucha mamusi do drugiego i spowrotem", widziałam tylko latającą głowę tam i spowrotem i tak non stop ! Oczywiście takie rzeczy są miłe, ael są granice bycia niegrzecznym piotrusiem i już miałam dość że brzuch mi sie trzęsie jakby mnie porwali obcy i uwięzili we mnie swoje nadajniki. Rano się obudziłam jak mąż wychodził do pracy i zawsze ma drzemkę to się przytulamy do siebie wtedy mocniej jeszcze na 10 minut i jak się przytulił położyłam jego rękę na swoim brzuchu to nie mógł uwierzyć bo mały o godzinie 6 wykazuje taką aktywność jakby szykował się bo za 5 minut ma samolot i jeszcze nie jest spakowany - latał po całym brzuszku Co za dziecię!

Genialny opis
To moze ogranicz cukry skoro az tak szaleje po slodkim?
Nawet sobie nie jestem w stanie wyobrazic co czujesz - moj maluch jest bardzo spokojniutki. Jak zdarzaja mu sie dni wzmozonej aktywnosci to ja sie ciesze, bo tak rzadko sie to zdarza

---------- Dopisano o 09:14 ---------- Poprzedni post napisano o 09:11 ----------

Cytat:
Napisane przez BeautifulLie Pokaż wiadomość
Ja nie rozumiem wogule jak sie zabrac za macierzyński, czy to musze jakieś papiery do pracodawcy skladac czy co :/
Jezeli chcesz ten 100% platny to wystarczy zaswiadczenie o porodzie i/lub akt urodzenia. A jezeli chcesz roczny 80% to jeszcze do tego dolaczasz podanie ze taki chcesz i podpinasz oswiadczenie meza ze on nie bedzie korzystal. No i juz
Stary 2013-12-10, 08:33   #83
virginia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez bebe97 Pokaż wiadomość
Waga 385 gram a dzisiaj skończyła 21 tygodni
Jaka kruszynka!

Dzień dobry!
Co u Was słychać?
I'll be dreaming my dreams with you..
virginia jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2013-12-10, 08:34   #84
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85

Cytat:

Genialny opis
To moze ogranicz cukry skoro az tak szaleje po slodkim?
Nawet sobie nie jestem w stanie wyobrazic co czujesz - moj maluch jest bardzo spokojniutki. Jak zdarzaja mu sie dni wzmozonej aktywnosci to ja sie ciesze, bo tak rzadko sie to zdarza [COLOR="Silver"]

Jezeli chcesz ten 100% platny to wystarczy zaswiadczenie o porodzie i/lub akt urodzenia. A jezeli chcesz roczny 80% to jeszcze do tego dolaczasz podanie ze taki chcesz i podpinasz oswiadczenie meza ze on nie bedzie korzystal. No i juz
dlatego są plusy i minusy spokojnych i szalonych dzieci, bo jak dwa dni sie nie ruszał to przeciez od zmysłów odchodziliśmy bo do niego to nei jest podobne A co do słodkiego to przed ciążą jedyną słodką rzeczą jaką nieraz jadłam to gorzka czekolada i słodycze dla mnie NIE ISTNIAŁY! Zawsze miałam problem jak szlismy do kogoś na urodziny bo ze wstrętem żeby kogoś nie urazić musiałam jeść kawalątek ciasta albo udawałam tylko że zjadłam. Słodkiego niczego nie tolerowałam nawet śliwki w mięsie. Natomiast teraz w ciąży jem słodkie z takim smakiem że nareszcie wiem co czuła reszta ludzkości na widok czekolady Milki Oreo albo eklereczki która mówi "zjedź mnie, zjedź mnie!" Ograniczam to do minimum ale wczoraj jak zobaczyłam tę fantę to pierwszy raz w ciązy wypiłam po prostu pełną szklankę bo nie piję teraz gazowanego. Nie umiałam się postrzymać.

Co do 80% to mnie jeszcze kadrowa mówiła że chyba trzeba to wszystko donieść do 7 dni albo 14 bo jak się to zrobi powyżej tego czasu to inaczej muszą naliczać potem te urlopy i korzystniej jest w wyznaczonym terminie.
Stary 2013-12-10, 08:44   #85
kate1623
Zadomowienie

Cytat:
hej

odpoczywaj

Cytat:
Napisane przez magduś2 Pokaż wiadomość
Witam się z gabinetu Gina jestem juz 35 minut po wypiciu glukozy! Wcale nie było źle, ja lubię słodkie wiec zero problemu z tym smakiem
Miałam szybkie usg, wszystko ok. Widziałam buzke mojej córci <3

Super

Cytat:

dzieciaczki

Właśnie wydałam kolejne 200zł w aptece gemini to już ostatnie zakupy apteczne, a musiałam teraz bo mi się kończy mustela

Maja

Czytam
Stary 2013-12-10, 09:00   #86
filupka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Trisdom Pokaż wiadomość

Te termometry są od czwartku ale mozna je tez online zamówić (oczywiscie dodatkowo płatna przesyłka). Tylko ja się zastanawiam czy jak one mierzą temperaturę w sekundę to czy to jest naprawdę wiarygodne? Ma ktoś z tym doświadczenie? Ja sie kompletnie nie znam :/

http://www.suwaczki.com/tickers/j5rbj44jqkxnhzqe.png
filupka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 09:06   #87
runaway_star
Raczkowanie

Cytat:
pytanie z innej beczki: po ślubie deklarujecie od razu, że chcecie rok macierzyńskiego ( z rodzicielskim) płatnym 80% czy najpierw deklarujecie 100% + ewentualnie rodzicielski 60%, czy może od razu po macierzyńskim chcecie wracać do pracy? Najbardziej zastanawia mnie to czy można wrócić do pracy w połowie rodzicielskiego czy trzeba całość (26tyg) brać
Ja się mocno waham. No bo skąd mam wiedzieć, jak będzie wyglądała sytuacja pół roku po porodzie Czy np. będę miała dziecko z kim zostawić? Albo czy będę w stanie go zostawić na te kilka godzin dziennie Chociaż w zasadzie już teraz nie wyobrażam sobie zostawić półrocznego maleństwa komuś innemu pod opieką. Więc pewnie zdecyduję się na roczny.

A odnośnie rodzicielskiego, to jeśli dobrze pamiętam z tego, co czytałam, to można go wziąć w 3 częściach, każda nie krótsza niż 6 czy 8 tygodni. I może go wziąć zarówno matka jak i ojciec dziecka.
I w trakcie tego urlopu (tak samo jak w trakcie dodatkowego urlopu macierzyńskiego, który bodajże może trwać do 6 tygodni) można normalnie pracować (tyle że na połowę dotychczasowego wymiaru godzin), tylko trzeba to zgłosić, żeby składki na ubezpieczenie były odprowadzane nie z macierzyńskiego a z pensji. Wszystko jest w kodeksie pracy.

O, teraz dopiero doczytałam, że już kilka osób o tym pisało... Ale może nie zaszkodzi, że jeszcze raz to jest

Side85 fajnie się czyta ten Twój opis zabawa w "będę pierwszy z jednego końca brzucha do drugiego" po prostu mnie rozwaliła na łopatki Mój synek aż tak nie szarżuje

Edytowane przez runaway_star
Czas edycji: 2013-12-10 o 09:23
runaway_star jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 09:14   #88
koziemleko
Zakorzenienie

GG do koziemleko

Cytat:
O rany, na prawdę już nowy wątek? Ale smarujemy .

Gratuluję wszystkich udanych wizyt i rosnących maluszków .

Runaway, ja mam właśnie na odwrót - brzuch nad pępkiem mam chyba nawet większy niż podbrzusze , do tego, zwłaszcza wieczorem, twardy. Nie wiem czy wszystkie moje narządy się przesunęły na górę (czy szybciej wałeczki ) bo chyba niemożliwe, żeby to dzidziuś dokonał takiej ekspansji .
A jeśli chodzi o imię Alan to mi osobiście wydaje się trochę pretensjonalne, może dlatego, że nie jest polskie a teraz w ogóle wiele polskich, tradycyjnych imion wraca do łask.

A u mnie i rano wnerw i wieczorem wnerw. Dzwoniła do mnie mama jednej z uczennic prosząc, bym przyjechała dziś do niej o 19 (zwykle jeżdżę we wtorki i czwartki) bo jutro ma kartkówkę. Zgodziłam się choć wolałabym wcześniej, bo raz, że o 20 jestem już zmęczona, dwa że o tej porze na moim parkingu nie ma już miejsc itd. Przyjeżdżam o 19, dzwonię, nikt nie otwiera, dzwonię na tel., nikt nie odbiera. Poczekałam jeszcze trochę i wróciłam do domu.
o 19.30 dzwoni do mnie wspomniana mama z pytaniem 'czeka Pani jeszcze?' No wiecie co, babka wie, że ja w ciąży itd., sama prosiła, żebym dziś przyjechała, sama zaproponowała tą godzinę, co ona myślała, że będę stać jak ten pies na mrozie pod jej klatką i czekać?
Cytat:
60cio letnia kobieta nachalnie używająca slowa "cipka".
Program o jakiś wstydliwych chorobach i przychodzi se babcia 60 letnia ubrana, umalowana jak hm... i wielkie wyznania o jej życiu erotycznym "lubie od tyłu od przodu i staje się niegrzeczna" nosz kurde ja rozumiem że wszystkim się coś od życia należy ale oznajmianie tego w tv wyobrażam sobie jak się czuje teraz jej wnuczka czy wnuczek nosz gdyby to moja babcia była to chyba bym se w łeb szczeliła po takich jej wyznaniach... "kiedys jej cipka była różowa i rozkwitała jak róza" czy coś podobnego jestem pełna podziwu
Co za babsko

Cytat:

Cytat:

Haha... fajnie

A wiecie. Dowiedziałam się dzisiaj, że znajoma znajomej urodziła córeczkę w 16 tygodniu
Mała jest w szpitalu i wyjdzie najszybciej w styczniu. Biedne dziecko
Najgorsze jest to, że matka w ogóle o siebie nie dbała. Do ginekologa poszła dopiero w 3 czy 4 miesiącu i takie tam
koziemleko jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 09:17   #89
monkaa321
Zakorzenienie

Cytat:
jaka bezmyślność... tylko takiej łomot sprawić

bebe97 filupka asienka za wizyty

magduś2

Cytat:

niesamowity jest...

kate1623 na ile Ci starcza mustela? Smarujesz tylko newralgiczne partie ciała czy cała od stóp do szyi? Bo ja smaruję 2xdz tylko uda pośladki brzuch piersi i mi strasznie szybko znika
Pod moim sercem,inne bije serce... Nieznane, a jakże bliskie i jakże kochane. Pod moim sercem małe rączki dziecka, cichutko pukają do mojego serca. Myślę, sobie wtedy: może być wspanialej? Noszę w sobie życie, które Bóg mi daje!

monkaa321 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2013-12-10, 09:20   #90
teQiba
Moderator

Cytat:
dlatego są plusy i minusy spokojnych i szalonych dzieci, bo jak dwa dni sie nie ruszał to przeciez od zmysłów odchodziliśmy bo do niego to nei jest podobne A co do słodkiego to przed ciążą jedyną słodką rzeczą jaką nieraz jadłam to gorzka czekolada i słodycze dla mnie NIE ISTNIAŁY! Zawsze miałam problem jak szlismy do kogoś na urodziny bo ze wstrętem żeby kogoś nie urazić musiałam jeść kawalątek ciasta albo udawałam tylko że zjadłam. Słodkiego niczego nie tolerowałam nawet śliwki w mięsie. Natomiast teraz w ciąży jem słodkie z takim smakiem że nareszcie wiem co czuła reszta ludzkości na widok czekolady Milki Oreo albo eklereczki która mówi "zjedź mnie, zjedź mnie!" Ograniczam to do minimum ale wczoraj jak zobaczyłam tę fantę to pierwszy raz w ciązy wypiłam po prostu pełną szklankę bo nie piję teraz gazowanego. Nie umiałam się postrzymać.

Co do 80% to mnie jeszcze kadrowa mówiła że chyba trzeba to wszystko donieść do 7 dni albo 14 bo jak się to zrobi powyżej tego czasu to inaczej muszą naliczać potem te urlopy i korzystniej jest w wyznaczonym terminie.
Czyli to Twoj Piotrus tak slodkie lubi
No tak - do 14 dni po porodzie trzeba, bo pozniej pracodawca moze odmowic. I wtedy zostaje tylko opcja 100% + 60%.

Cytat:
Te termometry są od czwartku ale mozna je tez online zamówić (oczywiscie dodatkowo płatna przesyłka). Tylko ja się zastanawiam czy jak one mierzą temperaturę w sekundę to czy to jest naprawdę wiarygodne? Ma ktoś z tym doświadczenie? Ja sie kompletnie nie znam :/

Te na podczerwien wszystkie sa takie szybkie. Jak bedzie goraczka to na pewno wyjdzie na kazdym termometrze

Cytat:
Napisane przez runaway_star Pokaż wiadomość
Ja się mocno waham. No bo skąd mam wiedzieć, jak będzie wyglądała sytuacja pół roku po porodzie Czy np. będę miała dziecko z kim zostawić? Albo czy będę w stanie go zostawić na te kilka godzin dziennie Chociaż w zasadzie już teraz nie wyobrażam sobie zostawić półrocznego maleństwa komuś innemu pod opieką. Więc pewnie zdecyduję się na roczny.

A odnośnie rodzicielskiego, to jeśli dobrze pamiętam z tego, co czytałam, to można go wziąć w 3 częściach, każda nie krótsza niż 6 tygodni. I może go wziąć zarówno matka jak i ojciec dziecka.
I w trakcie tego urlopu (tak samo jak w trakcie dodatkowego urlopu macierzyńskiego, który bodajże może trwać do 6 tygodni) można normalnie pracować (tyle że na połowę dotychczasowego wymiaru godzin), tylko trzeba to zgłosić, żeby składki na ubezpieczenie były odprowadzane nie z macierzyńskiego a z pensji. Wszystko jest w kodeksie pracy.
8 tygodni, a nie 6
I faktycznie mozna wrocic na nie wiecej niz pol etatu do pracy i wtedy w przypadku rodzicielskiego ma sie placone kawalek pensji i kawalek zasilku.

---------- Dopisano o 10:20 ---------- Poprzedni post napisano o 10:18 ----------

Cytat:
Napisane przez koziemleko Pokaż wiadomość
A wiecie. Dowiedziałam się dzisiaj, że znajoma znajomej urodziła córeczkę w 16 tygodniu
Mała jest w szpitalu i wyjdzie najszybciej w styczniu. Biedne dziecko
Najgorsze jest to, że matka w ogóle o siebie nie dbała. Do ginekologa poszła dopiero w 3 czy 4 miesiącu i takie tam
O matko
Ale z tym malenstwem wszystko w porzadku? Przeciez to jeszcze taka kruszynka

Nowe wątki na forum Poczekalnia - będę mamą

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości